Dodaj do ulubionych

płot sąsiada na mojej działce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.14, 20:10
w skrócie.... po pomiarach geodezyjnych okazało się że sąsiad postawił płot na mojej działce i nie chce go rozebrać co mam zrobić?? i to nie jest 20 cm tylko 1,5 metra a działka ma długość 100m sąsiad szybciej kupił działkę i nie wezwał geodety tylko tak bez niczego postawił płot
Obserwuj wątek
    • Gość: leszek Re: płot sąsiada na mojej działce IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.14, 10:00
      listem poleconym wezwać sąsiada do usunięcia z TWOJEJ posesji płotu. To po pierwsze.
      Zawiadomienie do inspekcji o samowoli. Sprawdź co mają w papierach w Urzędzie,czy były wydawane jakieś pozwolenia? Jaki geodeta "podbijał" obmiar? Kto zatwierdził granice działki?
      Sadze że najprawdopodobniej czeka cię ciężka batalia i założenie sprawy w sądzie.Ważną informacją jest też ile lat tak stoi sobie ten płot ? Oby nie chodziło o zasiedzenie.
      Proponuję nie żałować pieniędzy na prawnika biegłego w takich sprawach, można ustanowić kwotę odszkodowawczą dla ciebie i wezwać sąsiada do zapłaty za bezprawną dzierżawę za te lata zajęcia działki. Jeśli płot jest na twojej działce .... jest twoją własnością :) Rozbierz go...
      Wcześniej powiadom sąsiada o czekających go niedogodnościach związanych z rozbiórką i robotami budowlanymi w granicach waszych działek. Swój płot proponuję zainstalować na swojej działce a nie w ostrej granicy ponieważ będzie pewnie z nasiadem wojna j/w.
      Życzę dużo siły i cierpliwości.
      • Gość: gość Re: płot sąsiada na mojej działce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.14, 11:38
        płot stoi tak sobie ze 2-3 lata nie dłużej to ja wezwałam geodetę i wtedy się okazało że płot stoi na mojej działce a sąsiad był przy pomiarach podpisał protokół.... i oświadczył że nie rozbierze płotu
        • Gość: mariano Re: płot sąsiada na mojej działce IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.14, 09:53
          Niestety sprawa cywilna cię czeka...
          Najpierw listy polecone do sąsiada z wezwaniem do samowolnego rozebrania - usunięcia samowoli budowlanej na (z) TWOIM TERENIE. Przy braku reakcji , wysłać kolejny jeden-dwa (za potwierdzeniem odbioru)
          Potwierdzenia zachować jako dowód w sprawie sądowej.
          Znaleźć świadka i sprowokować przy nim rozmowę z sąsiadem który zapewne wyrazi brak chęci na rozbiórkę ... Świadek zaświadczy w sadzie co słyszał.
          Określić kwotę w przeliczaniu na lata dzierżawy terenu i wysłać do sąsiada z żądaniem zapłaty, poinformować iż za każdy kolejny dzień będzie naliczana opłata i odsetki (skontaktuj się z prawnikiem) Złożyć skargę także na działania geodety. Wysłać list z informacją iż będziesz dochodzić swoich praw w sadzie i żądać odszkodowania za jego błędy.
          Działka została zawłaszczona wiec możesz tez uzasadnić iż postawienie niewłaściwie płotu wstrzymało twoje prace budowlane w jego obrębie lub uniemożliwiło zbudowanie własnego ogrodzenia na posesji.
          Złóż wizytę w Urzędzie w wydziale geodezji zobacz jak oznaczone są granice,wyciągnij (odpłatnie ) mapki ważne są chyba 3 mies.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka