Dodaj do ulubionych

PYTANIE - Koszty KW i hipoteki

28.01.05, 09:36
Witam!

Najpierw, po krótce, moja sytuacja:

- mieszkam w Warszawie, w mieszkaniu do którego mam spółdzielcze prawo
własnościowe (umowa inwestycyjna + przydział);

- mam "starą" (z 2000) pożyczkę (nie kredyt! wtedy jeszcze w moim banku nie
było takiego produktu...) hipoteczną, której zabezpieczeniem jest moje
mieszkanie; przy obecnym kursie Euro, do spłaty pozostało jeszcze 260,000 PLN;

- z powodu braku uregulowań własnościowych po stronie Spółdzielni, przez
cztery lata nie mogłem założyć KW dla miekszkania; bank pobiera ode mnie
dodatkowe prowizje za ubezpieczenie pożyczki;

- teraz wreszcie pojawiła się możliwość założenia KW i chciałbym jak
najszybciej przedstawić bankowi "prawdziwe zabezpieczenie" w postaci wpisu
hipoteki; za dwa tygodnie powinienem mieć wszystkie (dwa ;-) ) dokumenty
niezbędne do założenia KW;

- wartość rynkową mieszkania oceniam na około 900,000 PLN.

A teraz pytania:

1. W jaki sposób zostanie określona wartość mieszkania, która
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: PYTANIE - Koszty KW i hipoteki 29.01.05, 18:10
      Witaj Jj,

jj-theoneandonly napisał:

> Witam!
      > Najpierw, po krótce, moja sytuacja:
      > - mieszkam w Warszawie, w mieszkaniu do którego mam spółdzielcze prawo
      > własnościowe (umowa inwestycyjna + przydział);
      > - mam "starą" (z 2000) pożyczkę (nie kredyt! wtedy jeszcze w moim banku nie
      > było takiego produktu...) hipoteczną, której zabezpieczeniem jest moje
      > mieszkanie; przy obecnym kursie Euro, do spłaty pozostało jeszcze 260,000 PLN;
      > - z powodu braku uregulowań własnościowych po stronie Spółdzielni, przez
      > cztery lata nie mogłem założyć KW dla miekszkania; bank pobiera ode mnie
      > dodatkowe prowizje za ubezpieczenie pożyczki;
      > - teraz wreszcie pojawiła się możliwość założenia KW i chciałbym jak
      > najszybciej przedstawić bankowi "prawdziwe zabezpieczenie" w postaci wpisu
      > hipoteki; za dwa tygodnie powinienem mieć wszystkie (dwa ;-) ) dokumenty
      > niezbędne do założenia KW;
      > - wartość rynkową mieszkania oceniam na około 900,000 PLN.
      > A teraz pytania:
      > 1. W jaki sposób zostanie określona wartość mieszkania, która
      • jj-theoneandonly Re: PYTANIE - Koszty KW i hipoteki 29.01.05, 22:46
        Witaj Bebiaku,

bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź!

Ad.1.
        Znalazłem art. 33 :-)

"§ 33. Dwudziestą część wpisu stosunkowego pobiera się od wniosku o wpis:

1) własności nabytej na podstawie umowy przeniesienia przez spółdzielnię
        mieszkaniową na członka własności domu jednorodzinnego lub lokalu w małym domu
        mieszkalnym z prawem do działki zajętej pod budowę,

2) własności nabytej na podstawie umowy potwierdzającej przekształcenie się
        własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności lokalu
        mieszkalnego lub we własność domu jednorodzinnego,

3) własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego
        prawa do lokalu użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni
        mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez spółdzielnię
        mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka spółdzielni),

4) przejęcia przez bank regionalny wierzytelności zabezpieczonej hipoteką od
        zrzeszonego w nim banku spółdzielczego."

Do mojej sytaucji ma zastosowanie ustęp 3. Jest zatem szansa na 1/20 wpisu
        stosunkowego! :-)))

Ad. 4.
        Pożyczkę hipoteczną, dla której muszę ustanowic zabezpieczenie, mam w Euro. Czy
        za wpis hipoteki "zwykłej" i hipoteki kaucyjnej trzeba policzyć _osobne_ koszty
        (według oświadczenia banku)? Czy to będzie, nie daj Boże!, DWA RAZY 1/10 wpisu
        stosunkowego (odpowiednio, art. 32 ust. 6 i 7.)?

Ad. 5.
        Dzięki wielkie za wszelkie wskazówki "techniczne"!

Pzdr,
        JJ
        • bebiak Re: PYTANIE - Koszty KW i hipoteki 02.02.05, 20:46
          Witaj Jj,

jj-theoneandonly napisał:

> "§ 33. Dwudziestą część wpisu stosunkowego pobiera się od wniosku o wpis:
          > 3) własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego
          > prawa do lokalu użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni
          > mieszkaniowej (prawa do lokalu mieszkalnego w domu budowanym przez
          >spółdzielnię mieszkaniową w celu przeniesienia jego własności na członka
          >spółdzielni),
          > Do mojej sytaucji ma zastosowanie ustęp 3. Jest zatem szansa na 1/20 wpisu
          > stosunkowego! :-)))

Tak Jj, tylko w tym przepisie widzę dla Ciebie szansę.
          Niestety wiem, że niezmiernie rzadko zdarza się, aby sąd ten przepis stosował
          (ktoś chyba nawet nam tu już donosił kiedyś o jakimś orzeczeniu sądu, że za
          wpis przy prawie spółdzielczym jest 1/5), ale poniewąż u Ciebie to olbrzymia
          różnica w opłatach (podawałam Ci wcześniej) to chciałam wskazać Ci ten przepis,
          żebyś próbował chociaż rozmawiać z sądem na ten temat.

> Ad. 4.
          > Pożyczkę hipoteczną, dla której muszę ustanowic zabezpieczenie, mam w Euro.
          >Czy za wpis hipoteki "zwykłej" i hipoteki kaucyjnej trzeba policzyć _osobne_
          >koszty (według oświadczenia banku)? Czy to będzie, nie daj Boże!, DWA RAZY
          >1/10 wpisu stosunkowego (odpowiednio, art. 32 ust. 6 i 7.)?

Jeśli masz dwie hipoteki (i zwykłą i kaucyjną) to niestety Jj - opłata sądowa
          od wpisu każdej z nich wg mnie.
          I będzie to 2 x dziesiąta część wpisu stosunkowego (bo nabyłeś spółdzielcze
          prawo), chyba, że zdarzy Ci się sędzia (a to się czasami zdarza), który policzy
          Ci 2 x dwudziestą część (tak jak przy nabyciu nieruchomości).
          Nie pamiętam czy Ci o tym poprzednio pisałam (najwyżej powtórzę), że tutaj
          sytuacja wygląda tak, iż jeśli sędzia się uprze na dziesiątą część to nie ma
          siły - zgodnie z przepisem przy pożyczce/kredycie na nabycie spółdzielczego
          prawa tak być powinno.

Dziękuję Ci za dziękuję i pozdrawiam serdecznie:-) B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka