Dodaj do ulubionych

CZY STRACĘ MISZKANIE ????

22.04.05, 07:42
Jestem zameldowana u babci w mieszkaniu spółdzielczym. Babcia jest członkiem
spółdzielni i głównym najemcą.
Chciałabym wykupić to mieszkanie jako mieszkanie własnościowe. Z jakich ulg
babcia jako lokator mieszkający w tym mieszkaniu około 50 lat może
skorzystać? Czy spółdzielnia może narzucić cenę mieszkania?
Jeśli nie zdążę wykupić mieszkania przed śmiercią babci to czy je stracę, czy
będę eksmitowana pomimo regularnego opłacania czynszu? Czy będę mogła stać
się prawowitym członkiem spółdzielni?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam Agata
Obserwuj wątek
    • ab211 Re: CZY STRACĘ MISZKANIE ???? 25.04.05, 14:58
      Niestety możesz je stracić, bo wnuki nie wchodzą w zstępnych do umowy najmu -
      to wg ustawy o ochronie praw lokatorów, ale jeszcze są przepisy urzędu miasta
      np. uchwały które mogą łagodniej traktować zapisy ustawy np. w gminie Warszawa-
      Centrum trzeba mieszkać 7 lat z babcią i mieć dochód 400 na członka rodziny
      netto.
    • kaczoor33 Re: CZY STRACĘ MISZKANIE ???? 10.05.05, 06:47
      witam. Piszesz że jest to mieszkanie spółdzielcze, więc można spróbować
      porozmawiać ze spółdzielnią o tym, żeby babcia zrezygnowała z członkowstwa w
      spółdzielni i przekazała Tobie zgromadzony wkład mieszkaniowy, po czy Ty bys
      wstąpiła w poczet członków tej spółdzielni już jako główny lokator mieszkania.
      Pół roku temu dokładnie w ten sposób teść przekazał mieszkanie mojej żonie i
      przynajmniej w mojej spółdzielni nie było z tym żadnego problemu, nie mam
      pojęcia czy w innych można takie rzeczy robić. Pamiętaj tylko o tym, jak
      będziesz się do tej sprawy zabierać, żeby koniecznie mieć pismo ze spółdzielni
      zobowiązujące ją do przyjęcia Cię w poczet członków i przyznanie mieszkania po
      rezygnacji babci (żeby się nie okazało że babcia zrezygnuje a spółdzielnia
      mieszkania Tobie nie przyzna). No i druga rzecz to podatek od przekazanego
      wkładu mieszkaniowego, który musisz zapłacić ( dokładną kwotę wyliczą w US).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka