mamnia1 31.10.05, 19:45 Kupuję dom (budowany przez developera) na rynku pierwotnym. Wartość nieruchomości 255002zł. Jakie ponoszę koszty u notariusza i w sądzie(biorę kredyt hipoteczny na ten dom w wysokości 200000zł)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Opłaty notarialne i sądowe 02.11.05, 18:42 Witaj, mamnia1 napisała: > Kupuję dom (budowany przez developera) na rynku pierwotnym. Wartość > nieruchomości 255002zł. Jakie ponoszę koszty u notariusza i w sądzie(biorę > kredyt hipoteczny na ten dom w wysokości 200000zł)? Najpierw opłaty od umowy sprzedaży od kwoty 255.002,-zł: - taksa notarialna: 1.985,-zł + VAT 22% tj. 436,70,-zł - wniosek do sądu i czynności z nim związane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi: 2.870,10,-zł (tak do marca - potem znacząca zmiana na Twoją korzyść, wiesz o tym?); - opłata sądowa za druk księgi wieczystej: 40,-zł (z tą uwagą jak wyżej; poza tym tutaj zakładam, że będzie to nabycie przez Ciebie zupełnie nowej nieruchomości po podziale gruntu stąd nową księgę trzeba będzie zakładać); - wypisy ok. 350,-zł (jedna strona = 7,32,-zł z VAT-em ale ciut się tego nazbiera stąd tak łącznie oceniam); - jeśli developer odprowadza VAT (a pewnie tak - nie ma podatku od czynności cywilnoprawnych). Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy. To były koszty związane z UMOWĄ SPRZEDAŻY, a teraz koszty związane z USTANOWIENIEM HIPOTEKI na rzecz banku. Żebym Ci je mogła przybliżyć musisz mi napisać: - jakich hipotek żąda bank: jednej - kaucyjnej czy zwykłej + kaucyjnej (spójrz do umowy kredytowej); - w jakiej wysokości te hipoteki (hipoteki - nie kredyt); - jak bank określił przeznaczenie kredytu. Napisz mi to koniecznie, a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
mamnia1 Re: Opłaty notarialne i sądowe 03.11.05, 16:31 Dziękuję bebiak za pomoc. Na pytania odnośnie ustanowienia hipoteki nie znam jeszcze odpowiedzi, ponieważ jestem w trakcie załatwiania kredytu hipotecznego. Jednak napewno się odezwę jeśli będę umiała na nie odpowiedzieć.Pozdrawiam :). Odpowiedz Link Zgłoś
mamnia1 Re: Opłaty notarialne i sądowe 21.11.05, 16:32 Witam bebiak. Już znam odpowiedź na pytania dotyczące ustanowienia hipoteki, a więc:*bank żąda jednej hipoteki kaucyjnej w wysokości 340000.00 *bank określił przeznaczenie kredytu jako: zakup gotowego domu na rynku pierwotnym. Pomóż wyliczyć opłaty. Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Opłaty notarialne i sądowe 22.11.05, 22:04 Witaj, mamnia1 napisała: > Witam bebiak. Już znam odpowiedź na pytania dotyczące ustanowienia hipoteki, >a więc:*bank żąda jednej hipoteki kaucyjnej w wysokości 340000.00 > *bank określił przeznaczenie kredytu jako: zakup gotowego domu na rynku > pierwotnym. Pomóż wyliczyć opłaty. Proszę. Przy kredycie przeznaczonym na nabycie nieruchomości opłata sądowa z mocy rozporządzenia szczególnego od wpisu hipoteki wynosi dwudziestą część wpisu stosunkowego co przy wysokości Twojej hipoteki daje kwotę 930,-zł (od marca 2006 - 200,-zł). I pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki - ten przy kaucyjnej wynosi 19,-zł. Pamiętaj i o tym, że póki co w ramach tego rozporządzenie szczególnego można się ubiegać nawet o zwolnienie z opłaty sądowej od wpisu hipoteki ale tylko przy kredytach na budownictwo mieszkaniowe (taki cel musi jasno wynikać jednak z oświadczenia banku). Na ile to możliwe u Ciebie - tego nie wiem (skoro gotowy dom), jakie sznase na zwolnienie z tej opłaty wówczas - też nie wiem bo ciągle jakieś problemy z tym w sądzie. Acha, i żeby się ubiegać o to zwolnienie (drugi warunek): kredytobiorca musi byc właścicielem nieruchomości. Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
mamnia1 Re: Opłaty notarialne i sądowe 23.11.05, 19:07 Bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mamnia1 Re: Opłaty notarialne i sądowe 28.11.05, 21:13 Witam Bebiak.Trochę mi wstyd, że po tak wyczerpujących wyjaśnieniach mam jeszcze jakieś problemy. Ale proszę wyjaśnij mi zapis w decyzji kredytowej, który brzmi ".. przedstawić w banku potwierdzenie złożenia w urzędzie skarbowym deklaracji podatkowej PCC-1 wraz z ewentualnym załącznikiem PCC-1A wraz z dowodami wniesienia opłaty z tytułu podatku od czynności cywilnoprawnych w związku z ustanowieniem hipoteki stanowiącej zabezpieczenie kredytu..." Czy chodzi o te 19,00zł?????????D. Odpowiedz Link Zgłoś