Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę

10.11.05, 13:41
Kupiłam mieszkanie na rynku pierwotnym od spółdzielni. Mam spółdzielcze prawo
własnościowe i chcę uzyskać wpis do księgi wieczystej ze względu na
zaciągnięty kredyt hipoteczny. Jak na razie nie mogę uzyskać pełnego prawa do
lokalu i tym samym aktu notarialnego gdyż nie jest jeszcze wykupiony grunt na
którym stoi blok. W związku z tym chciałam teraz uzyskać wpis do księgi
wieczystej z tego co wiem to jest koszt:
- 40 zł wniosek
- ok 420 zł wpis (mieszkanie o wartości 103000 zł)
- hipoteka zwolniona bo kredyt jest budowlany na budowę lokalu mieszkalnego

Nie wiem jednak czy mi się to opłaca. Jak wyglądają opłaty w momencie
podpisywaniu aktu notarialnego? czy muszę wtedy jeszcze raz ubiegać się o
wpis do księgi wieczystej czy tylko zmienić ten wpis co już jest? jakie są
wtedy koszty? czy nie lepiej jednak zaczekać aż uzyskam akt notarialny i
dopiero wtedy wnosić o wpis do ksiąg wieczystych żeby nie płacić "podwójnie"?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • al9 zakłądaj księgę i już 10.11.05, 16:34
      A po co ten korowód??? Przecież księga potzrebna Ci jest do wpisu hipoteki.
      Księgę można założyc dla spółdzileczego włąsnościowego prawa do lokalu. Po
      cholerę Ci pełna własność??? Z punktu widzenia opłat, późniejszej odsprzedaży,
      dziedziczenia ... to ganz egal.....
      Pozdrawiam
      al
      • olkab Re: zakłądaj księgę i już 10.11.05, 17:55
        No choćby dlatego że spółdzielcze prawo własnościowe nie gwarantuje mi niczego
        no może jedynie to że mogę to mieszkanie swobodnie sprzedać... jakby odpukać
        spółdzielnia padła to mogę się pożegnać z mieszkaniem no chyba że spłacę jej
        długi:( wystarczy że przestanę być członkiem spółdzielni i tym samym przestanę
        być właścicielem mieszkania. Wydaje mi się że to wystarczający powód.
        • mojeprawo Re: zakłądaj księgę i już 11.11.05, 19:56
          nie masz niestety racji, prawo gwarantuje Ci znacznie więcej niż sadzisz.
          I tak
          Upadłość spółdzielni mieszkaniowej nie wiąże się z utratą mieszkania przez
          spółdzielcę. Jego sytuacja jednak się zmienia. To jak, zależy od jego prawa do
          lokalu.
          Spółdzielcom z prawem lokatorskim i własnościowym oraz najemcom przysługuje
          roszczenie o przekształcenie ich praw (art. 541 ustawy o spółdzielniach
          mieszkaniowych). W pierwszym i ostatnim wypadku w odrębną własność lub we
          własnościowe prawo, a w drugim - w odrębną własność. Sami spółdzielcy powinni
          się zadeklarować, że chcą skorzystać z roszczenia. Wnioski w tej sprawie składa
          się do syndyka masy upadłościowej.
          Jeżeli z tego roszczenia nie skorzystają spółdzielcy z własnościowym prawem, to
          i tak zostanie ono przekształcone w odrębną własność. Stanie się to z mocy
          samych przepisów, ale nie zawsze. Jeżeli budynek kupi inna spółdzielnia, to
          dalej będzie im przysługiwało własnościowe prawo.
          Gdy syndyk nie znajdzie takiej spółdzielni, musi poszukać innego nabywcy
          budynku. W chwili zawarcia takiej transakcji członkowie spółdzielni stają się
          właścicielami mieszkań (art. 1718 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych).
          Pozdrawiam
          • al9 nie bój się! 12.11.05, 13:06
            Tak więc nie przejmuj się, w Polsce jest kilka milionów ludzi mających
            spóldzielcze własnosciowe prawo do lokalu, obracaja nimi, dziedziczą itp...
            Prawo spółdzielcze i Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych były wielokrotnie w
            ostatnim czasie nowelizowane - zmiany są spore i ida w bardzo dobrym kierunku...
            Pozdrawiam
            al
    • olkab Re: Proszę o poradę 12.11.05, 22:05
      Dziękuje bardzo za wyjaśnienie:)

Sprawa jednak wygląda nieco inaczej, obecnie wykupuje od spółdzielni kawałek
      gruntu na którym stoi blok. Po jego wykupie podejrzewam, że siłą rzeczy w
      formie aktu notarialnego zostanie przeniesienie własności tego gruntu a tym
      samym i mieszkania na mnie. No więc jak to będzie z tymi opłatami za zmianę
      wpisu do księgi wieczystej gdybym już teraz (tj przed aktem notarialnym)
      założyła KW? Czy poniosłabym "podwójne" opłaty?

Pozdrawiam
      • olkab Re: Proszę o poradę 15.11.05, 07:21
        Podciągam wątek - bardzo mi zależy na odpowiedzi......
        • al9 Re: Proszę o poradę 15.11.05, 12:00
          Wstrzymaj sie w takim razie z wykupem gruntu i zakładaniem księgi. Głównie
          dlatego, ze 1 marca 2006 wejdą w życie zapisy znowlizowanej ustawy o księgach
          wieczystych, zapłacisz np 200 zł za wpis sądowy, 200 zł za hipotekę...
          Tylko co na to Twój bank?
          :-)
          Pozdrawiam
          al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka