Dodaj do ulubionych

darowizna nieruchomości

03.07.06, 22:11
witam, mam pytanie czy ktoś zna się na darowiznach nieruchomości, kwoty
podatku są duże , czy chociaż można ominąć opłaty notarialne czy notariusz
jest konieczny .
Obserwuj wątek
    • Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:40
      dlaczego wybrałeś darowiznę ? są jeszcze inne formy przekazania nieruchomości i
      mogą niekiedy być korzystniejsze.
      znając więcej szczegółów ( rodzaj nieruchomości, stopień pokrewieństwa
      darczyńcy i obdarowanego )mozna by się zastanowić nad najbardziej korzystną
      formą przekazania, jesli je podasz coś może zaproponuję :-)
      pozdrawiam
      • Gość: siwek.b Re: darowizna nieruchomości IP: *.man.polbox.pl 05.07.06, 08:12
        Działka budowlana została rozpisana na 4 osoby w drodze spadku 1/3, 1/3, 1/6,
        1/6, po 2-ch latach ciotki które mają udziały po 1/3 i moja siostra rodzona co
        na 1/6, chcą oddać mi tą nieruchomość. Jak mam to załatwić by jak najmniej
        zapłacić opłat. Nieruchomość jest wyceniona notarialnie na 100tys. Będę
        wdzieczna o pomoc.
        • Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:12
          w opisanej sytuacji nie ma zbyt wiele możliwości zaoszczędzenia na podatkach
          czy opłatach notarialnych, pozostaje darowizna na twoją rzecz dokonana przez
          ciotki i nastepnie , w tym samym akcie noitarialnym, nieodpłatne zniesienie
          współwłasnosci pomiędzy siostrą i tobą w ten sposób, ze ty stajesz się
          wyłacznym właścicielem działki.
          forma aktu notarialnego jest dla tych czynności niezbędna, inaczej będą
          niewazne.
          pozdrawiam
    • andrzej.sawa Re: darowizna nieruchomości 05.07.06, 14:36
      W sprawach zmiany własności nieruchomości notariusz jest konieczny!
      Możesz targować się z notariuszem,bo nie mają oni sztywnych stawek.
    • Gość: kasia Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 14:48
      Przepraszam że się podczepiłam do pytania, ale może ktoś wie jak chcę sprzedać
      nieruchomość którą otrzymałam w spadku to będę musiała zapłacić 10% podatku od
      sprzedaż.
      • Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 15:10
        nie, w razie sprzedazy nieruchomości nabytej w drodze spadkobrania nie
        zapłacisz 10 % zryczałtowanego podatku dochodowego ale być może zapłacisz,
        jesli korzystałas ze zwolnienia , podatek od nabycia spadku.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka