siwek.b 03.07.06, 22:11 witam, mam pytanie czy ktoś zna się na darowiznach nieruchomości, kwoty podatku są duże , czy chociaż można ominąć opłaty notarialne czy notariusz jest konieczny . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:40 dlaczego wybrałeś darowiznę ? są jeszcze inne formy przekazania nieruchomości i mogą niekiedy być korzystniejsze. znając więcej szczegółów ( rodzaj nieruchomości, stopień pokrewieństwa darczyńcy i obdarowanego )mozna by się zastanowić nad najbardziej korzystną formą przekazania, jesli je podasz coś może zaproponuję :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwek.b Re: darowizna nieruchomości IP: *.man.polbox.pl 05.07.06, 08:12 Działka budowlana została rozpisana na 4 osoby w drodze spadku 1/3, 1/3, 1/6, 1/6, po 2-ch latach ciotki które mają udziały po 1/3 i moja siostra rodzona co na 1/6, chcą oddać mi tą nieruchomość. Jak mam to załatwić by jak najmniej zapłacić opłat. Nieruchomość jest wyceniona notarialnie na 100tys. Będę wdzieczna o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:12 w opisanej sytuacji nie ma zbyt wiele możliwości zaoszczędzenia na podatkach czy opłatach notarialnych, pozostaje darowizna na twoją rzecz dokonana przez ciotki i nastepnie , w tym samym akcie noitarialnym, nieodpłatne zniesienie współwłasnosci pomiędzy siostrą i tobą w ten sposób, ze ty stajesz się wyłacznym właścicielem działki. forma aktu notarialnego jest dla tych czynności niezbędna, inaczej będą niewazne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: darowizna nieruchomości 05.07.06, 14:36 W sprawach zmiany własności nieruchomości notariusz jest konieczny! Możesz targować się z notariuszem,bo nie mają oni sztywnych stawek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 14:48 Przepraszam że się podczepiłam do pytania, ale może ktoś wie jak chcę sprzedać nieruchomość którą otrzymałam w spadku to będę musiała zapłacić 10% podatku od sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaworek Re: darowizna nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 15:10 nie, w razie sprzedazy nieruchomości nabytej w drodze spadkobrania nie zapłacisz 10 % zryczałtowanego podatku dochodowego ale być może zapłacisz, jesli korzystałas ze zwolnienia , podatek od nabycia spadku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś