Gość: asiutek
IP: *.lutn.cable.ntl.com
07.03.08, 10:34
Witam. Bardzo proszę o poradę, bo kompletnie się w tych sprawach nie orientuję. Niedawno umarła moja Babcia, mama mojej mamy. Zostawiła po sobie połowę domu typu bliźniak, który początkowo rodzina postanowiła sprzedac i podzielic pieniądze ze sprzedaży na trzy części, bo tyle dzieci miała moja Babcia. Ponieważ jednak i tak nosiłam się z zamiarem kupna nieruchomości, postanowiłam, że kupię jednak dom Babci. Mama zgodziła się oddac mi swoją częśc spadku, pozostaje mi teraz spłacic jej rodzeństwo. I teraz moje pytanie - jak to wszystko się załatwia? Gdzie muszę się udac, żeby załatwic formalności? Jaki podatek się płaci? Czy biorąc kredyt staram się o całą kwotę potrzebną na wykupienie domu i zatrzymuję dla siebie taką kwotę jaka należy się mamie, czy po prostu mama zrzeka się swojej części spadku notarialnie na rzecz mnie? Ile to wszystko trwa? Czy mogę się o to starac mieszkając za granicą?
Pojęcia o tym wszystkim nie mam, więc z góry przepraszam, jeśli zadaję "głupiutkie" pytania oraz serdecznie dziękuję za odpowiedź.