Dodaj do ulubionych

dom po babci

IP: *.lutn.cable.ntl.com 07.03.08, 10:34
Witam. Bardzo proszę o poradę, bo kompletnie się w tych sprawach nie orientuję. Niedawno umarła moja Babcia, mama mojej mamy. Zostawiła po sobie połowę domu typu bliźniak, który początkowo rodzina postanowiła sprzedac i podzielic pieniądze ze sprzedaży na trzy części, bo tyle dzieci miała moja Babcia. Ponieważ jednak i tak nosiłam się z zamiarem kupna nieruchomości, postanowiłam, że kupię jednak dom Babci. Mama zgodziła się oddac mi swoją częśc spadku, pozostaje mi teraz spłacic jej rodzeństwo. I teraz moje pytanie - jak to wszystko się załatwia? Gdzie muszę się udac, żeby załatwic formalności? Jaki podatek się płaci? Czy biorąc kredyt staram się o całą kwotę potrzebną na wykupienie domu i zatrzymuję dla siebie taką kwotę jaka należy się mamie, czy po prostu mama zrzeka się swojej części spadku notarialnie na rzecz mnie? Ile to wszystko trwa? Czy mogę się o to starac mieszkając za granicą?

Pojęcia o tym wszystkim nie mam, więc z góry przepraszam, jeśli zadaję "głupiutkie" pytania oraz serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • al9 Re: dom po babci 07.03.08, 11:10
      najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe i Mama i jej
      rodzeństwo muszą uzyskac prawomocne orzeczenie sądu o nabyciu praw
      spadkowych..
      Potem - udziały w nieruchomości maga Ci sprzedać czy darować (Mama)
      Żeby kupić - możesz wziąć kredyt. Jak to załatwić? Przyjechać do
      Polski - choćby na chwilę -zostawić pełnomocnictwo do kupna i
      załatwiania spraw kredytowych, zgromadzić dokumenty do kredytu (i
      nieruchomosci i Twojej sytuacji finansowej...)
      Teoretycznie jest to mozliwe do załatwienia z zagranicy (maile, dhl,
      pełnomocnictwo u miejscowego notariusza plus apostille (?) - ale
      trzeba się choć trochę znać.....
      Raczej przyjedź
      AL
      Pozdr
      al
      • Gość: A Re: dom po babci IP: 217.33.252.* 07.03.08, 14:03
        Mozna zrobic pelnomocnictwo zagranica i upowaznic matke do reprezentacji.
        Najprostsza opcja bez przyjezdzania. Oczywiscie jesli matka zgodzi sie zalatwic
        sprawy w imieniu corki.
    • andrzej.sawa Re: dom po babci 07.03.08, 12:57
      al ma rację - warto mieć tutaj człowieka do załatwienia tej sprawy,ale zaufanego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka