Dodaj do ulubionych

agencja a fakturka

09.08.09, 19:37
Witam, mam taki problem, przy pomocy agencji sprzedałem mieszkanie, za kilka
dni ma być spotkanie u notariusza i mam wpłacić opłate agencji i tu pojawia
się mały problem poprosiłem panią o wystawienie mi faktury VAT, chce sobie
odliczyć usługi agencji w Picie, a ta mi mówi, że nie mogą, coś mi ściemnia.
Jest wogóle taka mozliwość, że legalnie działająca agencja nieruchmości nie
może wystawiać faktur?
Obserwuj wątek
    • Gość: F lewizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 22:07
      .
      • decort Re: lewizna 09.08.09, 22:23
        pośrednicy są vatowcami i mają obowiązek wystawiania faktur. Jest
        jedna możliwość, że nie - mianowicie gdy firma jest nowa i korzysta
        ze "zwolnienia z Vat" na tej podstawie, że nieosiągnęła jakiegośtam
        pułapu dochodu, w momencie przekroczenia tego pułapu stanie się
        vatowcem. Jesli zachodzi tu taki przypadek, oczywiście nie wystawią
        faktury vat, ale rachunek. W obu przypadkach mają taki obowiązek i w
        obu przypadkach może Pani dokonywać odliczeń.
      • Gość: x Re: lewizna IP: *.chello.pl 09.08.09, 23:46
        zdecydowanie, omijają płacenie podatków. nie płacić przed otrzymaniem faktury i nie zgadzać się na ewentualne zwiększenie wartości prowizji o kwotę vat.
        • decort Re: lewizna 10.08.09, 18:58
          zaraz, zaraz - może unikają, może nie. Jeśli nie są jeszcze
          vat'owcami nie ma mowy o fakturze oraz o doliczaniu Vatu do
          prowizji, wtedy powinni wystawić rachunek. Ale jeśli są vat'ocami
          mają obowiązek wystawić fakturę Vat i doliczyć do kwoty netto tenże
          VAT (22%).
          • kamilartur Re: lewizna 11.08.09, 06:32
            Mają prawo doliczyć 22% do prowizji? Z jakiej racji, chyba ich psim obowiązkiem
            jest coś takiego wystawić,a czemu mają doliczać, czy jak proszę o fakturę w
            sklepie to doliczają mi 22% , czyli co lepiej upierać się żeby wwystawili
            normalny rachunek? Urząd Skarbowy honoruje to?
            • luctor Re: lewizna 11.08.09, 11:45
              Przedsiębiorcy w kontaktach z konsumentami (czyli nie-przedsiębiorcami) mają obowiązek podawać kwotę brutto.Czyli - jeśli w umowie zawartej z pośrednikiem brak zapisu "+VAT", to wskazana kwota prowizji jest kwotą brutto. Jeśli pośrednik, ze względu na obroty, korzysta ze zwolnienia w podatku VAT, powinien wystawić Wam na żądanie rachunek (art. 87 par. 1 Ordynacji podatkowej).

pomocprawna@luctor.com.pl
              • decort Re: lewizna 11.08.09, 22:19
                dokładnie tak jak napisał "luctor". US honoruje zarówno faktury jak i rachunki.
                Nie można upierać się przy rachunku jeśli przedsiębiorca, w tym przypadku
                pośrednik, jest vat'owcem. Bo w takim wypadku rachunku wystawić on nie może. Na
                fakturze będzie kwota prowizji + Vat, zgodnie z umową z klientem/konsumentem. To
                nie jest widzimisię pośredników - są vat'owcami z Ustawy. Vat jest odprowadzany
                do US, a nie do kieszeni pośrednika, generalnie. W bardzo nielicznych
                przypadkach pośrednik może ze względu na niski pułap obrotów (najczęściej gdy po
                raz pierwszy zakłada działalność) nie być vat'owcem przez jakiś czas i wtedy nie
                wystawia faktur a rachunki. W takim przypadku Vat nie jest doliczany do
                wysokości prowizji.
                • Gość: Magda Re: lewizna IP: *.centertel.pl 14.08.09, 12:08
                  Wprowadzasz w błąd. Jeśli w umowie jest, że klient na zapłacić -załóżmy 3% od
                  wartości transakcji, to klient płaci właśnie tyle. Chyba że w umowie jest
                  informacja, że są to kwoty netto, wtedy klient musi dopłacić, ale jeśli nie ma
                  żadnej informacji, to klient płaci kwotę z umowy, nic ponadto.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka