Dodaj do ulubionych

Chcą uczcić żydowskich sąsiadów

13.09.09, 20:47
Dobra robota. Ale dzisiaj na Mszy Świętej w Stanisławówce słyszałem ,
że istnieje w Płocku MKOPWiM ?

a tu młodzież szuka, puka. Ale widzę, że piszecie historię na nowo.
Niech tak będzie. Takie czasy. Liczy się Pamięć o zamordowanych
płockich Żydach i to jest najważniejsze. Takiego upamiętnienia po
prostu brakowało. Ale czy w Płocku już nie ma nikogo do tłumaczenia?

Murzyni wykonali swoje, mogą odejść. Znam swoje miejsce i ja.
Obserwuj wątek
    • bchy Chcą uczcić żydowskich sąsiadów 13.09.09, 22:14
      Bardzo piekna sprawa popieram Ją i podpisuje się obiema rękami ,Ci
      Ludzie tworzyli kiedyś historię ,mieszkali,żyli razem z Naszymi
      Dziadkami ,Rodzicami i mimo ,ze wielu ludziom się nie podoba mowa o
      Żydach nie powinniśmy mieć żadnych uprzedzeń
      • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 13.09.09, 22:22
        Nikt tego nie neguje a postawienie Pomnika , to Obowiązek wobec
        zamordowanych.
        • Gość: gość Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.09, 22:40
          Jestem zaszokowany. 8 tys. Żydów wywieziono z Płocka i zapadła zupełna cisza na
          dziesiątki lat. Hańba za przemilczenie dla władców i mieszkańców Płocka. Trzeba
          szybko naprawić błędy przeszłości.
          • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 13.09.09, 22:54
            I po co to tak oskarżać mieszkańców? Czy wiesz wszystko , czy tylko
            to numer ..mleko matki i inne banialuki. I wszystko zaczyna się od
            nowa? A Płocka i Polaków to już pewnie nie było ?

Nie negując faktów historycznych , nie piszcie historii wg swoich planów.
            Przy takim nastawieniu to nigdy dobrze nie będzie.
        • Gość: popieram Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.128.c79.petrotel.pl 13.09.09, 22:44
          Panie Jerzy, panie Andrzeju popieram Wasz pomysł, a co więcej
          proponuję utworzenie szlaku żydowskiego w Płocku dla płocczan i
          wycieczek z kraju oraz z zagranicy na trasie od Waszego obelisku,
          dalej obiektu d.synagogi (Kwiatka) , poprzez dom rabina ( Kwiatka ),
          b.łaźnię żydowską ( Sienkiewicza ), b. szkołę żydowską (
          Kolegialna), pozostałości płockiego przemysłu żydowskiego Sarny i
          Marguliesa ( Sienkiewicza-Królewiecka), aż do kirkutu na
          Mickiewicza, a także wydanie okolicznośćiowego przewodnika oraz
          widokówek dla gości naszego miasta.
    • Gość: ostatni patriota [...] IP: *.254.c67.petrotel.pl 13.09.09, 23:44
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Andrzej Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 21:55
        Czytając niektóre wpisy internautów, chciałbym powtórzyć fragment swojej wypowiedzi zamieszczony w innym wątku, został trochę zmieniony. Oto on.
        Śmiem twierdzić, iż w każdej polskiej rodzinie, gdyby prześledzić jej losy, to znalazłoby się wydarzenie historyczne, za które, obecnie żyjący członkowie mogliby nienawidzić Rosjan. Tak samo mogłoby to dotyczyć Niemców, czy Żydów lub Ukraińców a nawet Murzynów. Mam nadzieję, że tu się zgadzamy. Owszem uczmy się historii sami, jak i uczmy jej, młode pokolenie. Sprzeczajmy się, poznajmy nowe fakty, niech historycy ujawniają nowe dokumenty, ale na miłość Boską, nie ziejmy do siebie nienawiścią.
        Uważam, iż jest to dobra inicjatywa. Jestem zwolennikiem prostych, małych form a nie wystawiania strzelistych aż "po niebo" pomników.
        I jeszcze jedno, być może powiecie, że się czepiam lub zieję nienawiścią, ale przestrzegam zarówno młodzież jak i inicjatorów budowy pomnika, przed panem o nicku "plocczanin" - omijajcie go szerokim łukiem. Pozdrawiam. Andrzej
        • Gość: zniesmaczony Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.050.c94.petrotel.pl 14.09.09, 22:16
          Ludzie, a stawiajcie pomniki komu tylko chcecie, macie kaprys , co
          mi tam. Tylko jedno ale,stawiajcie je za SWOJE prywatne pieniądze,
          osobiście wolę by pieniądze z MOICH podatków szły na jakieś
          sensowniejsze cele. Czas spojrzeć w przyszłość. Goownianej drogi do
          Zakroczymia nie można wybudować, na to nie ma pieniędzy publicznych.
          Ale na manię pomnikową mają być. A czemu nie zrobi tego Gmina
          Wyznania Mojrzeszowego, przecież za tę ruinę na ul. Kwiatka miasto
          Płock zapłaciło kilka groszy? To juz żal paru szekeli na uczczenie
          własnych ofiar? Czy za renowację Cmentarza Orląt płacili Ukraińcy,
          czy strona polska? Trochę umiaru w szastaniu publicznym groszem. No
          bo jeśli ta prywatna inicjatywa będzie finansowana z prywatnych
          funduszy to ma moje 100 % POparcie. Jeśli obywatele Płocka chcą
          pomnika, ba nawet całej trasy i chcą na to przeznaczyć swoje ciężko
          zarobione WŁASNE pieniądze to ja też uważam, że należy ich
          bezwarunkowo Poprzeć.
        • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 14.09.09, 23:07
          rzestrzegam zarówno młodzież jak i inicjatorów budowy pomnika, przed panem o ni
          > cku "plocczanin" - omijajcie go szerokim łukiem. Pozdrawiam. Andrzej

Czy ty jesteś mafiozo i kierujesz ludźmi w Płocku. Jakie masz prawo do
          przestrzegania lub nie?

Ziejesz nienawiścią do Polaków a piszesz o pokoju.

Nicki zmieniasz co chwile. Obowiązuje ciebie prawo polskie a przypominam
          , ze nie jesteśmy kolonią.

Poza tym przypominam , że od kilku lat piszę tu na Forum o
          konieczności postawienia pomnika Żydom Płockim. Jestem Opiekunem
          MPnarodowej , którego opluwacie za to , że dbam o tradycję Polaków.
          Życzę epigonom mojego zamierzenia sukcesu dla Pamięci zamordowanych
          płocczan , Żydów. Ale zamysłu nie wynaleźli.

weź i poczytaj "Wiadomości z Ratusza ", wydanie MKOPWiM, ilu ludzi
          pomagało przy upamiętnianiu płockich Żydow. I ja również.
          Teraz psujesz mi opinię i rządzisz?
          Tu jesteś bezsilny. Pamięć nie zna narodowości. W każdej społeczności
          istnieje potrzeba szanowania pokrzywdzonych i wymordowanych .

Tylko Oni się liczą a twoje nienawiści kreowane syjonizmem niszczą ludzi
          i ich pozytywne cechy.

Nie muszę byc zwolennikiem państwa mordującego swoich Braci i
          zamykających ich za murem. A nawet mordujących swoich własnych ludzi .
          Patrz wypowiedzi Szewacha Weissa...

Mnie interesują Losy ludzi , którzy mieli prawo życia jak pragną a
          zostali wymordowani i im należny się szacunek i modlitwa.

Jestem płocczaninem i mam pełne prawo szanować płocczan, którzy sami
          już nic nie powiedzą.
          • Gość: Andrzej Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 23:44
            > Ziejesz nienawiścią do Polaków a piszesz o pokoju.
            Pokaż mi mój wpis, gdzie zieję nienawiścią do Polaków.
            > Nicki zmieniasz co chwile. Obowiązuje ciebie prawo polskie a przypominam
            > , ze nie jesteśmy kolonią.
            Jestem tylko i wyłącznie pod tym samym nickiem w przeciwieństwie do Ciebie. Szkoda, że przestrzegania prawa polskiego sam nie bierzesz sobie do serca. Kilka Twoich wpisów, które zostały skasowane podpadały pod różne paragrafy i tylko administrator forum uratował Tobie 4 litery.
            > Teraz psujesz mi opinię i rządzisz?
            Sam sobie popsułeś opinię, kiedy przez 8 lat "budowałeś" pomnik Generała i do tej pory tu na forum nie uzyskaliśmy odpowiedzi, czemu nie powstał. Boisz się prawdzie spojrzeć w oczy i przyznać się.

> Tylko Oni się liczą a twoje nienawiści kreowane syjonizmem niszczą ludz
            > i
            > i ich pozytywne cechy.
            Bądź tak miły i uprzejmy i pokaż mi te moje "nienawiści kreowane syjonizmem".

> Czy ty jesteś mafiozo i kierujesz ludźmi w Płocku. Jakie masz prawo d
            > o
            > przestrzegania lub nie?
            Czy Ty jesteś ten jedyny nieomylny, którego poglądy wszyscy muszą popierać, bo jak nie to są wrogami tego Kraju i synami fornala? Może ujawnisz swoje super "szlacheckie pochodzenie"? Oskarżanie bezpodstawne kogoś o przynależność do mafii też podpada pod kodeks, tylko przez szacunek dla siwych włosów nie złoże zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.

> Jestem płocczaninem i mam pełne prawo szanować płocczan, którzy sami
            > już nic nie powiedzą.
            Wielka szkoda, że już nie powiedzą, bo może dowiedziałbyś się co o Tobie mówią. Zresztą to jest nieważne, zostawmy umarłych w spokoju, bo ci co żyją i wypowiadają się o Tobie na tym forum, kreślą Twój jednoznaczny wizerunek. Jakoś dziwne, że na żadne pytanie, które Ci "nie leży" nie potrafisz odpowiedzieć.
            Zanim zaczniesz się popisywać znajomością niektórych faktów historycznych, to o nich poczytaj a nie twórz swojej historii i jej nie narzucaj.
            Chcesz budować pomniki, buduj, bo są potrzebne dla młodego pokolenia ale szanuj i te które już istnieją, bo to też historia tego Narodu. Przede wszystkim buduj za SWOJE PIENIĄDZE a nie wymuszaj ich z budżetów gmin czy miasta. W chwili obecnej są inne ważniejsze potrzeby, niż Twoje zachcianki i chwalenie się czego to nie jesteś inicjatorem.
            mimo wszystko pozdrawiam. Andrzej
            • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 15.09.09, 01:43
              kłamiesz jak zawsze. Używam tylko jednego nicka. Innych nie mam. I nie
              potrzebuję. Dlaczego kłamiesz? Jeżeli uważam ciebie za wroga Polaków , to
              nie będę ci niczego tłumaczył. Nie muszę. Co tylko piszemy opluwasz.
              Jako osobnikowi szkodliwemu dla kultury polskiej, nie muszę nic
              opowiadać. Tu władzy nie masz , a możesz kazać tylko swoim pretorianom.
              Z wypowiedzi twojej wynika, ze masz jedno ucho z tzw Administracją i
              wiesz, co się dzieje od kuchni forumowej.. Tam możesz rozkazywać. Ale
              procedura wyjaśniania oczerniania osób piszących o Polsce jeszcze trwa..
              Należy jeszcze wyjaśnić dlaczego Agora uruchomiła w Polsce system
              prowadzenia Forum bez logowania. Natomiast tam , gdzie ma interes ,
              natychmiast odcina wypowiedzi, które nie są zgodne z założoną polityka
              wpływu na polską świadomość narodowa. I to trzeba sprawdzić.
              Normalni ludzie wiedzą, ze pomnika nie stawia jedna osoba. Na wszystko są
              przepisy jak również i można być przegłosowanym. A ty i twoje
              środowisko nie macie uprawnienia do pytania o pomniki. Nie jesteś
              dyktatorem , żeby akurat tobie zdawać relacje. moja działalność jest
              jawna. wyniki pracy są natychmiast zdawane do instytucji archiwizujących
              dorobek kultury polskiej . Wszelkie publikacje , czy materiały dawane są
              nieodpłatnie. Moja prace znają wszystkie środowiska gromadzące archiwalia.
              Twoje wywody , ze polskie pomniki powinni stawiać osoby prywatne za swoje
              pieniądze , są wywodem fałszywym. Tu nie ma samowoli . Przepisy wyraźnie
              mówią w jakich wymiarach można się poruszać organizując komitety budowy
              przedsięwzięcia. Jesteś człowiekiem niezrównoważonym a nawet wypowiedziałeś
              sie w imieniu pomordowanych. Taka masz moc rozmawiania ze zmarłymi? Z
              peqnościa jest inaczej . Ciebie telepie , że goj śmie wypowiadać się o
              Żydach. Tu nic nie zdziałasz . Nie strzelisz z uranu, ani muru nie
              wybudujesz. wasza nienawiść do nas wyzwoliła podłe relacje. Juz ze
              zdjęcia widzicie, że Polacy runęli na bida domy, żeby kraść po okiem
              Niemców. Zastanów się co piszecie. Pomyliły się wam krainy geograficzne.
              Lepiej pomodlić się za Zabitych i nie jątrz. Należy z każdego człowieka
              wydostawać jego lepsze cechy dla Dobra powszechnego. Należy żyć z ludźmi
              w przyjaźni a nie patrzeć na nas jak na katów.
              • Gość: Andrzej Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 07:17
                Odpowiem na twoje brednie twoimi słowami: "Kłamiesz jak zawsze i opluwasz" to, co nie jest dla ciebie wygodne. Jak zawsze udzielasz "rzeczowych" odpowiedzi i jak zawsze twoje "argumenty są nie do zbicia" - nie ośmieszaj się i tylko szacunek dla siwych włosów, wyniesiony z polskiego, patriotycznego i "fornalskiego" domu, jak również kultura osobista, której tobie brakuje, bo "nie wyssałeś jej z mlekiem matki" nie pozwala mi na to, aby odpowiedzieć ci w stylu, w jakim odpowiadają ci niektórzy ludzie. Zadawane lekcje przez minioną epokę, gdybyś nie wiedział o którą chodzi, to lata 1945-1990, w której żyłeś, odrobiłeś wręcz koncertowo. Jeszcze trochę, a w twoich wypowiedziach pojawią się "imperialistyczne siły ze zgniłego zachodu, które dokonują zrzutu stonki na Polskę i kulturę polską". Szukaj dalej wrogów, spisków, itd., pewnie ich znajdziesz ale w swoich zwidach. Marzy ci się Polska średniowieczna z płonącymi stosami albo Rosja sowiecka z czasów Stalina, gdzie mógłbyś wskazać człowieka, którego by zniszczono lub pozbawiono życia. Ale to już nie wróci i z tym nie możesz się pogodzić. Przesłanie twoje jak i twoich kumpli jest jednoznaczne "po trupach do celu", tylko powstaje pytanie, jaki jest ten cel? Należy tylko dziękować Bogu, że nie możecie go zrealizować. Pozdrawiam. Andrzej
                • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 15.09.09, 07:37
                  powiem tak. Siedzisz mocno w układach władających Forum . Pisałeś już
                  różne brednie i zawsze przeciw mnie i ludziom piszącym o Polsce.Matka
                  moja nie żyje od 77r. Zostaw ją w spokoju. Jest taki polski obyczaj i
                  kultura że tyka się Rodziców. U was może inaczej.
                  Pisaliście już , że nie możecie się doczekać , kiedy mnie nie będzie a
                  nawet gorzej. Wszystko w swoim czasie.

Teraz zanegowałeś całe moje życie, nawet jako oseska.

Ja mam darowane Życie. I zawsze to wiedziałem. Moja MATKA MIAŁA BYĆ 3
                  STRACONĄ W CZASIE WOJNY, ZA ZDARZENIE OPISANE JUŻ DAWNO.

Dlatego ja całe moje dojrzałe życie przeznaczyłem na Opiekę na
                  MPNarodowej Narodu polskiego a inny również na zasadzie wzajemności.

I właśnie to opluwasz od 3 lat. A setki patriotów współpracujących ze
                  mną w tym samym celu obrażasz, nazywając Ich "kumplami".

• Gość: Andrzej Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 14:33
                    Wszelka dyskusja z Tobą mija się z celem. Nawet brak Ci logicznego myślenia przy czytaniu tekstów, nie mówiąc o ich pisaniu. Powstaje pytanie, w jaki sposób napisałeś te książki, którymi tak się chwalisz? Czyżby ktoś je pisał?
                    Najbardziej zabolało Cię to, że ludzie już pomału na Tobie się poznają i już nie możesz się podłączyć do inicjatyw innych, a później przypisać je sobie samemu. Jeśli chcesz możesz mnie gnoić, ile Ci się żywnie podoba, tylko nie chwal się, że jesteś chrześcijaninem, bo to co wypisujesz i jak postępujesz temu całkowicie przeczy. Przestań straszyć mnie, jak i innych internautów, bo to wzbudza tylko i wyłącznie politowanie dla Twojej osoby. Czas spojrzeć w lustro i popatrzeć na swoje odbicie - jeśli jesteś zdolny to zrobić i wyciągnąć wnioski.
                    • Gość: forumowiczom Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.043.c79.petrotel.pl 15.09.09, 21:24
                      Miałem Państwu tego nie napisać, ale wyczyny na forum pana
                      płocczanina i jego adwersarzy przechodzą wszelkie granice, więc i ja
                      się podłożę z informacją niewidzianą na tym forum, a mianowicie: w
                      niedzielę przed Kościołem parafialnym p.w. św.Stanisława Kostki przy
                      al.Jachowicza 4 po Mszy Świętej(o 12,oo), w intencji ofiar II wojny
                      światowej i z okazji obchodów 70.lecia wybuchu wojny, o godz.13,30
                      przez przedstawicieli władz i kombatantów były składane kwiaty oraz
                      wieńce pod tablicami płockich żołnierzy zabitych i zamordowanych
                      podczas wojny oraz okupacji, a wszystko oraz wszystkich fotogafował
                      i filmował niski, otyły pan o wyglądzie prawego płocczanina. Więc
                      pytam dlaczego i w jakim celu, jak paparazzi bez naszej zgody,
                      filmuje i fotografuje pan osoby niepubliczne, które zatrzymały się
                      po mszy na tej uroczystośći z apelem poległych? Do jakich celów
                      potrzebne są panu zdjęcia osób postronnych, czy pan się aby nie
                      zagalopował i co panu chodzi po głowie? Jak pan wykorzystuje
                      wizerunki osób niepublicznych? W najbliższym czasie złożę w tej
                      sprawie zapytanie w kancelarii parafialnej. A w przyszłości może pan
                      usłyszeć uwagi od nas o braku zgody na obfotografowywanie nas
                      podczas mszy i po mszy. Nie ma na to zgody! Czy inicjuje pan
                      wprowadzenie monitoringu na uroczystościach kościelnych ? Niech się
                      pan skupi nad wyznaniem win i pomodli szczerze ! Jest mimo przykro,
                      gdyż pan nas zdenerwował swoim nachalnym fotografowaniem i
                      filmowaniem.I to tyle, aż tyle . Przepraszam tych, których uraziłem.
                      • Gość: ubzbusi psi Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 22:24
                        Nie chodzę do kościoła z zasady. Z natury nie grzeszę i nikt mi nie
                        musi trukać do ucha jak mam żyć i co jest ważne.
                        Z opisów wiem,że fotografowanie i filmowanie uroczystości
                        kościelnych i przykościelnych wcześniej było normalna praktyką i w
                        tej kwestii - widzę - nic się nie zmieniło.
    • Gość: zazu Re:Mieszkańcy Płocka 2009????? IP: *.084.c69.petrotel.pl 14.09.09, 00:50
      to jakies zart jakim prawe podpisujecie tak jakies swoje listy ,
      pozatym zydom to ja bym nie wybudowal nawet pomnika juz
      zapomieliscie to sobie przypomnijcie
    • Gość: ziomek Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 14.09.09, 11:25

Popatrzcie, Polakowi się pomnik przewraca a stawia Żydowi. Fakt, bylo ich
      tutaj okolo 30% stanu ludności. I niech sobie te pomniki stawiaja. I ja
      pomogę. Ale bez wyjatków- wszytskim plocczanom.
      • Gość: menel Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 11:49
        Proponuję przywrócić nazwę SZEROKA głównej ulicy żydowskiej części
        miasta, dziś Kwiatka i na tej ulicy umieścić ten kamień - niedaleko
        synagogi jest trochę miejsca na taki kamień.
        • Gość: płocczanin Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.plock.mm.pl 14.09.09, 12:03
          Najpierw zamieniliście teren Miasteczka na Interes, to zrozumiałe , głowa
          do interesu. Potem na wolnym skrawku budujecie drugi interes. a po
          tych wszystkich interesach, na skrawku Kamień. Ale na Kamieniu już nic
          nie sprzedajcie tylko niech stoi w spokoju.
          Jakie to kupieckie. Was po prostu Los tak tragiczny tylu tysięcy ludzi
          nie interesuje , tylko ten Interes.
          A Kwiatka to była i już przed wojna. Może być i Szeroka, jak Kwiatek
          niedobry..

Ale aja Polak , widzę jakie roszady robią Żydzi współcześnie .
          Istnieje przecież ZRWM i Instytut Historii Żydów. Nie ..po konsultacje i
          dyrektywy , bach do Centrali obcego państwa. A potem Pan Tadeusz i %.
          Aż robi się strasznie.
    • Gość: reb Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 11:53
      czas oddać Płock, nasze były kamienice i czas je oddać
      • Gość: płockier Powstaje Muzeum Żydów Płockich i po co kamień ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 12:23
        oddano juz szereg kamienic żydom, inne sa w trakcie oddawania
        na Muzeum Żydów struzik dał 10 mln zł
        na obwodnice nic nie dał
        • Gość: doplocczanina Re: Powstaje Muzeum Żydów Płockich i po co kamień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 12:34
          plocczanin napisał/napisała:

>Ale aja Polak , widzę jakie roszady robią Żydzi współcześnie .
          Istnieje przecież ZRWM i Instytut Historii Żydów. Nie ..po
          konsultacje i
          dyrektywy , bach do Centrali obcego państwa. A potem Pan Tadeusz i
          %.
          >Aż robi się strasznie.

... a ja jako normalny czlowiek,zresztą też plocczanin i prawdziwy
          z metryką chrztu do 6.pokolenia Polak, widze,że u ciebie cos z
          deklem nie teges i nie jest to wina Żydów ani innych nacji.To nawet
          nie straszne ale wręcz potworne.
          • Gość: płocczanin Re: Powstaje Muzeum Żydów Płockich IP: *.plock.mm.pl 14.09.09, 15:48
            Panie teges w 6 pokoleniu....masz racje. Tylko ten bez głowy sprowadza
            Mosad do Polski z uzi , wpuszcza F - 16 z samolotem tankowcem a
            potem wspominając Tadeusza sięga po kasę. A jak myślisz dlaczego cała
            Bielska od młyna , który wiedział kiedy się spalić ..do drugiego
            młyna ... nie jest w odbudowie , budowie itd?

Czekają teraz na miłośników Zosi... a miasto nie rozwija się. Z
            pewnością wśród organizacji żydowskich w Polsce jest osoba , która
            wie, co czytać i pisać. Ajentów nie potrzeba.
            A Muzeum... przecież Żydzi płoccy nic więcej nie mają. Tylko Mykwę i
            Bożnicę. Robią co mogą, nie ma co rzucać kłód pod nogi.

Szkoda tylko, że Kamień będzie w ograniczonej przestrzeni. Nowy dom
            niepotrzebny .
            • Gość: doplocczanina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 17:23
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Księgowy A może by gazeta podała ile Zyd dostał za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 15:31
      działkę na której stoi ekonomik? bo krążą plotki na mieście o jakichś mln zł.
      PS.
      Intuicja mi podpowiada że jakiś prawnik sprawę o odszkodowanie prowadził.
      PS, PS
      A mój głupi dziadek przed wojną oszczędności wpakował w obligacje. Co gleba
      jednak,to gleba.
      A kto ufundował budowę szkoły rolniczej w Górach.
    • one_gabi Re: Powstaje Muzeum Żydów Płockich i po co kamień 14.09.09, 18:28
      Jestem ich nagrobkiem...

Ich popiół został zawieszony między

ziemią a niebem

jak cząsteczki kurzu rozkruszone

nie mam dokąd pójść zjednoczyć się

z ich wspomnieniem

położyć kwiat zapłakać

jakby Ich nie było nigdy na świecie

nie umarli

nie urodzili się

nie cierpieli

nie tworzyli

a ja depczę po tym gruncie dotykam go

stąpam odycham -

ja, dowód jedyny ich istnienia

Ich nagrobek-Macewa żywa
      Wiersz Haliny Birenbaum niech będzie komentarzem do wpisów tzw prawdziwych
      Polaków i patriotów,a następnym razem radzę nie używać słów których się nie
      rozumie lepiej podpisać się nacjonalista ,antysemita.Żydzi tworzyli kulturę tego
      miasta i kraju.Dawid Tuszyński,Natan Korzeń itd a wy potraficie tylko nienawidzić
    • one_gabi Re: Powstaje Muzeum Żydów Płockich i po co kamień 14.09.09, 22:52
      Widzenie wszędzie spisków ,postrzeganie świata jako pola walki gratuluję!!!
    • Gość: z płockiego mostu Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 23:41
      Zdjęcie w tekście pokazuje ul Jerozolimska.
      Zauważyliście jak te wszystkie mieszkania i (chyba) sklepiki są
      splondrowane?
      I to wszystko godziny po wywiezieniu Mieszkanców?
      Czy ktoś tutaj,może płocczanin(?), potrafi to skomentować?
      To zdjęcie nie daje mi spokoju od jakiegoś czasu...
      • Gość: znajoma Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.09, 23:51
        nie kłam wiecej bo twój nos już z mojego monitora wystaje
        • Gość: jakub Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 08:54
          tych co wydawali do NKWD ludzi którzy z narazeniem życia ukrywali ich całą
          wojne i tych co po wojnie w UB nas masowo mordowali i więzili nie zapomnijcie
          uczcić, czciciele,
    • baran46 Chcą uczcić żydowskich sąsiadów 15.09.09, 22:40
      Nie żartujmy. Jak mam czcić kogoś kto mojej babce chleba odmówił (na Kolegialnej). Żyd jak każda narośl powinna być tępiona. Pewnie niezrozumiają tego młodzi oraz głęboko wierzący katolicy. Pozdrawiam.
      • pzastrozny Re: Chcą uczcić żydowskich sąsiadów 16.09.09, 05:25
        Takie jedno pytanie do plujących ( jak to zresztą "Polacy") na szlachetny naród
        Izraela i Judei -Proszę wymienić nazwisko choć jednego rabbiego,któremu
        postawiono zarzut molestowania małych dzieci a dopiero później odpowiedzieć
        sobie na pytanie -Gdzie prowadzi mnie mój kościół i co sobą reprezentuje.Szalom !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka