Dodaj do ulubionych

Multipleksy DWA

09.03.04, 20:35
Potwierdziły się informacje Witalisa :-) A jak odczucia innych ?? Cinema City to porządna firma , sam chodzę do jednego z ich multipleksów regularnie i bardzo sobie chwalę - repertuar świeżutki , wygodne fotele , dobre nagłośnienie i częste promocje ... Poza tym mam nadzieję że ten przerażający pusty plac w końcu zmieni swoje oblicze :-) Ciekawe czy ERABUD zacznie w końcu budowę tego swojego "multipleksiku" ... w każdym razie ja mam nadzieję na znacznie wzbogacenie oferty rozrywkowej Płocka - żeby nie powtórzyła się sytuacja taka jak z "Pasją" :-[
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Multipleksy DWA 09.03.04, 22:53
      Jak już kiedyś wspomniałem moje zdanie co do tej lokalizacji jest jednoznacznie
      negatywne. Płock i tak jest już bardzo ściśniętym miastem, a otwarte place są
      charakterystyczne dla dużych miast, więc ten nasz przed teatrem powinine
      pozostać pusty, chociażby ze względu na uwarunkowania historyczne. Nieprawdą
      jest że budowa tak dużego obiektu nie pogorszy komunikacji w centrum miasta,
      rezerwowe miejsca parkingowe powinny zawsze być dostępne na różne sytuacje.
      Lokalizacja na placu po Manhattanie jest o wiele lepsza, nie dość że doskonale
      wkomponowuje się w plany zagospodarowania tego terenu to jednocześnie zmieni
      przygnębiający stan tego kawałka Płocka. Doskonale zdaję sobie sprawę, że nasze
      opinie nie mają jakiejkolwiek siły sprawczej i nie wpłyną na decyzje zapadające
      na górze, jednakże gdyby było inaczej sam przekonywałbym wszystkich do poparcia
      budowy multipleksu na terenie za młynem i odrzucenia pomysłu zabudowania placu
      teatralnego. Liczę na rozsądek decydentów i umiejętność spojrzenia na problem w
      szerszej optyce (chociaż obserwując ostatnie dokonania nie oczekuję wiele).
      P.S. Do samego inwestora nie mam zastrzeżeń.
      • ewwa1 Re: Multipleksy DWA 10.03.04, 16:40
        Mój poprzednik mówi o pustych placach w centrum miasta. Ale moim zdaniem w
        naszym mieście jest ich za dużo - plac po Mleczarni, plac przy Urzędzie
        Skarbowym, przy teatrze, po dawnym "Manhatanie", czy olbrzymia pustka przy
        Wyszogrodzkiej między al. Piłsudskiego a Lidlem.
        Uważam, że plac przy teatrze to super miejsce. Dojechać można do niego
        wszystkimi autobusami. A parkingi? Myślę, że pomyśleli o tym. Co do placu po
        Manhatanie - on jest dobry, ale "wywołałby" bardzo spore kontrowersje ze
        względu na pobliski kościół św. Jana.
        • budowniczy1 Re: Multipleksy DWA 10.03.04, 22:09
          na placu przy ul.Piłsudskiego, na przeciwko McDonald's - będzie prawdopodobnie
          stacja paliw Statoil - przetarg wygrała firma z Bydgoszczy (nie piszę nazwy),
          na razie trwają protesty okolicznych mieszkańców - zobaczymy co z tego wyniknie.
          • konrad_wp Re: Multipleksy DWA 10.03.04, 22:13
            Hmm no to to akurat wiedziałem już od jakiegoś czasu a z tymi protestami to było pewne że tak będzie ...
        • legal.alien Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 08:43
          Tylko, ze jesli inwestycja ma byc zakonczona w tym roku, to musi byc to
          przemyslowy barak, a nie budynek, ktory wpasuje sie w otocznie. Gdzie tu czas
          na projekt architektoniczny??
          Co z miejscami parkingowymi?? Nie chce mi sie wierzyc, ze w tak krotkim czasie
          inwestor wybuduje parkingi pod kinem.
          Jesli w centrum to miejsce jest jedno - na miejscu bazaru na Bielsiej lub obok
          banku na Kobylinskiego.
          • jacek.0001 Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 09:07
            a ja myśle że problem jest w czym innym, Płock jest miastem "schyłkowym", coraz
            mniej firm, coraz mniejsze zarobki (po "po reorganizacji" w ORLENie jeszcze
            mniejsze). Zmniejszenie ludności miasta (mimo dyskusji na forum że ma być
            odwrotnie). Biznes to widzi i kalkuluje czy mu się opłaca, (wg mnie nie będzie
            się opłacało), i w tym problem że ERABUD zastanawia się czy "umoczyć" pieniądze
            w Płocku.
            • mision Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 09:38
              Czyli co - chyli się ku upadkowi,mówisz? Pesymistyczne to,co
              mówisz.Wiadomo,bezrobocie rośnie,itp. Liczba ludności spadła o 2 tyś.
              Reorganizacje,mniejsze zarobki. Ale jakim prawem EraBud chce się wycofać. O ile
              pamiętam,już wcześniej coś takiego pisałeś. I co dalej z tym tematem? (W
              grudniu GnM pisała o tym,że inwestor kupił fotele do kina i musi je gdzieś
              przechować).Tak więc co jest grane z tym EraBudem - będą budować czy nie? A
              wracając do tematu - zła tendencja może się odwrócić - przecież mogą powstać
              nowe inwestycje na terenie parku,itp. Miasto musi zabiegać o firmy produkcyjne.
              I co - sądzisz że EraBud się wstrzymał i udaje że chce budować,a naprawdę czeka
              i myśli jak tu się wycofać. Jak nie chce to nie - Cinema City czeka i chce samo
              bez kunktatorstwa budować - wpuścić,przyklepać,niech budują. Jak tak dalej
              pójdzie - to zostaniemy z niczym - EraBud będzie zwlekał i zwlekał,Cinema się
              obrazi i nie będzie chciała,zostaniemy z "Przedwiośniem" targanym problemem
              Kuria - właściciel,Kuria i tak je przejmie. Lepiej mieć barak Cinema City niż
              nic i niepewne,kościelne "Przedwiośnie". A czemu C.C chce
              mimo "schyłkowości",jakt to nazywasz,a EraBud nie chce,boi sie ?
              • legal.alien Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 10:37
                Lepiej mieć barak Cinema City niż

A dlaczego od razu barak?
                Czy nie lepiej zmusic inwestora do powaznego przedsiewziecia realizowanego
                wspolnie z architektem i urbanista, ale napewno nie na rynku!!
                Boje sie wladze szukaja na sile inwestora i zgodza sie na wszystko.
                W centrum miasta nie moze byc miejsca na niskokondygnacyjne przemyslowe
                budownictwo.
                >
              • jacek.0001 Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 11:46
                mision - masz racje teoretycznie ERAbud otrzymało cos od miasta i powinno sie
                wywiązać z swoich zobowiązań. Ale ERABUD z tego co ja sie oriętuję będzie tylko
                inwerstorem - deweloperem który wybuduje obiekt i następnie sprzeda go firmie
                która będzie chciała prowadzić to kino. Symulacje mówią że takie kino nie
                zarobi na siebie nie mówiąc o zyskach. Być może "barak" jaki propunuje się na
                placu przed teatrem będzie się opłacał bo mniejszy budynek, w centrum miasta i
                pewnie na parterze będą lokale do nanajęcia pod sklepiki i butiki. Rachunek
                wtedy jest inny.

Jeśli chodzi o Park Technologiczny uważam że było koło tego zrobione kupę
                krzyku propagandowego, ale wyniki będą mizerne. Powołana w ORLENie spółka Park
                Technologiczny jest spółą typowo komercyjną nastawioną na zysk, a teraż aby
                sprowadzić inwestora trzeba go zachęcić lub nawet na początku dołożyć do niego.

Możan by więcej pisać ale cóż to da. Nie tymi metodami zwalcza się bezrobocie.
        • stuntman Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 12:55
          ewwa1 napisała:

> Mój poprzednik mówi o pustych placach w centrum miasta. Ale moim zdaniem w
          > naszym mieście jest ich za dużo - plac po Mleczarni, plac przy Urzędzie
          > Skarbowym, przy teatrze, po dawnym "Manhatanie", czy olbrzymia pustka przy
          > Wyszogrodzkiej między al. Piłsudskiego a Lidlem.
          > Uważam, że plac przy teatrze to super miejsce. Dojechać można do niego
          > wszystkimi autobusami. A parkingi? Myślę, że pomyśleli o tym. Co do placu po
          > Manhatanie - on jest dobry, ale "wywołałby" bardzo spore kontrowersje ze
          > względu na pobliski kościół św. Jana.

Pisząc o otwartych placach miałem na myśli place ZAGOSPODAROWANE, a do takich z
          pewnością należy ten przed Teatrem. Absolutnie nie miałem na myśli ugorów typu
          ten po mleczarni czy naprzeciw nowego ZUSu i wcale bym nie protestował gdyby na
          takim miejscu stanęło multikino. Wspominasz o terenie Manhattanu i właśnie
          tutaj w 2000 roku powstała koncepcja budowy "nowego śródmieścia" gdzie
          przewidziane było powstanie m.in. multipleksu (po wizualizację zapraszam na
          inwestycje.e-plock.pl). Myślę więc że jeśli multikino powstanie na placu
          teatralnym (który od wieków był placem i w dobie rewitalizacji starówki nie
          należy zmieniać tak drastycznie jego charakteru) to plac za młynem jeszcze
          przez wiele, wiele lat będzie straszył swoim wyglądem (a koncepcja
          zagospodarowania jest bardzo ciekawa). Co do kościoła św. Jana to wydaje mi się
          że podczas koncepcji zagospodarowania tego miejsca uwzględniono powyższy fakt.
          O takich a nie innych planach wiadomo jest nie od dzisiaj, więc skoro księża
          nie protestowali, to nie ma się czym zamartwiać na zapas, w końcu dom publiczny
          ani mordownia tam nie będzie. Póki co duże kontrowersje budzi raczej
          nieoczekiwany pomysł "uszczęśliwienia na siłę" placu przed teatrem (co widać na
          forum głównym).
          • ewwa1 Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 16:42
            Mnie też nie przeszkadzałaby lokalizacja multikina przy al. Kobylińskiego.

Ale wolę chyba tzw. pl.manifestacji.
            • stuntman Re: Multipleksy DWA 11.03.04, 22:46
              A mógłbym prosić o wypunktowanie cech sprawiających że plac manifestacji jest
              miejscem bardziej pasującym na tą inwestycję niż teren po manhattanie?
              Wtedy z chęcią podyskutuję...
              • ewwa1 Re: Multipleksy DWA 12.03.04, 18:36
                Moim zdaniem Plac Manifestacji jest lepszą lokalizacją:
                - ze względu na samo położenie. Jak już napisałam można tu dojechać każdym
                autobusem.
                - plac ten położony jest przy teatrze, co (przy dobrym rozplanowaniu) mogłoby
                doprowadzić do urządzenia tu pewnego "centrum kultury"
                - dla gości spoza Płocka jest blisko z hoteli "CJK Płock" i "Orbis Petropol" ,
                a także zaraz obok jest postój taksówek (choć do placu po manhatanie z tych
                hoteli nie jest daleko)
                - urządzenie multikina mogłoby doprowadzić do zmiany wyglądu
                tzw. "Antypodkowy" - budynku szpecącego nasze centrum, a może nawet jej
                likwidacji.

Są też oczywiście wady:
                - Nowy Rynek jest malutką, ale strasznie ruchliwą ulicą, więc postawienie
                Multikina mogłoby doprowadzić do komunikacyjnego paraliżu Nowego Rynku i
                Królewieckiej.
                - zniknęłyby miejsca parkingowe sprzed teatru
                - Nowy Rynek jest bliżej jedynego jak dotąd płockiego kina - "Przedwiośnia"

Teren po Manhatanie ma praktycznie te same zalety, ale ja mimo wszystko uważam,
                że Cinema City powinno powstać przy Nowym Rynku.
                Pozdrawiam serdecznie
                ewwa
                • roman_j Re: Multipleksy DWA 12.03.04, 21:17
                  ewwa1 napisała:

> Moim zdaniem Plac Manifestacji jest lepszą lokalizacją:
                  > - ze względu na samo położenie. Jak już napisałam można tu dojechać każdym
                  > autobusem.

Na pewno nie "każdym autobusem". Poza tym do placu kolo BH też można dojechać
                  licznymi autobusami.

> - plac ten położony jest przy teatrze, co (przy dobrym rozplanowaniu) mogłoby
                  > doprowadzić do urządzenia tu pewnego "centrum kultury"

Niedaleko placu przy BH jest Spółdzielczy Dom Kultury. SDK z multikinem koło BH
                  i z teatrem mógłby stworzyć znacznie większe "centrum kultury" na dodatek
                  połączone jednym ciągiem spacerowym. :-))))

> - dla gości spoza Płocka jest blisko z hoteli "CJK Płock" i "Orbis Petropol",

Ale z akademika jest bliżej do placu przy BH, a założę się, że studenci chodzą
                  do kina znacznie częściej niż goście hotelowi. :-))))

> a także zaraz obok jest postój taksówek (choć do placu po manhatanie z tych
                  > hoteli nie jest daleko)

Ale taniej jest taksówkę zamówić telefonicznie niż brać z postoju. :-)))

> - urządzenie multikina mogłoby doprowadzić do zmiany wyglądu
                  > tzw. "Antypodkowy" - budynku szpecącego nasze centrum, a może nawet jej
                  > likwidacji.

Pobożne życzenia. Zresztą targowisko przy Bielskiej bardziej szpeci miasto niż
                  Antypodkowa. :-))))

> Są też oczywiście wady:
                  > - Nowy Rynek jest malutką, ale strasznie ruchliwą ulicą, więc postawienie
                  > Multikina mogłoby doprowadzić do komunikacyjnego paraliżu Nowego Rynku i
                  > Królewieckiej.

Zgadza się.

> - zniknęłyby miejsca parkingowe sprzed teatru

Nie da się ukryć. A to jeden z większych placów parkingowych w mieście. Jego
                  brak trudno byłoby zrekompensować.

> Teren po Manhatanie ma praktycznie te same zalety, ale ja mimo wszystko
                  > uważam, że Cinema City powinno powstać przy Nowym Rynku.

I tego właśnie nie rozumiem. Zalety są może i te same, ale wad jest znacznie
                  mniej. :-))
                • stuntman Re: Multipleksy DWA 15.03.04, 13:50
                  Według mnie istotą problemu nie jest to, że multipleks powstanie przed teatrem,
                  ale to że nie powstanie na placu po manhattanie. Jeśli multikino jako
                  poniekąd "główny najemca" terenu nie zostanie zlokalizowany na w tym miejscu to
                  cała koncepcja zagospodarowania upadnie. Problemem stanie się zastąpienie
                  centrum rozrywkowego czymś innym, co byłoby w stanie przyciągnąć ludzi w te
                  rejony. Jeśli nie będzie tego wabika, cała inwestycja stanie się nieatrakcyjna,
                  a my pozostaniemy z odpustową wizytówką w samym centrum miasta. Ten teren
                  powinien być już dawno zagospodarowany, nie może być tak, że na
                  najatrakcyjniejszych terenach miasta handluje się w urągających warunkach
                  pietruszką i podrabinymi ciuchami, tam powinno tętnić wystawniejsze życie i
                  rozrywka na poziomie.
    • konrad_wp Re: Multipleksy DWA 14.03.04, 14:41
      Tak nawiązując do tego tematu : ktoś kiedyś pisał , że w planowanym centrum rozrywki ma być Pizza Hut (a może coś mi się pomyliło - w sumie nieistotne) - dostałem maila od firmy zarządzającem restauracjami PH w Polsce - napisali oni , że nie mogą na razie podać daty otwarcia restauracji w Płocku ale mają nadzieję w krótkim czasie zawitać do naszego miasta tym bardziej że mają dużo pytań o lokalizacją PH właśnie w Płocku.
      • enaka Re: Multipleksy DWA 23.04.04, 12:03
        ha!
        czyli jesli bedziemy pisali pytania do roznych firm, czy maja zamiar cos u nas
        inwestowac, to moze to przyniesc taki skutek!!

super!
        to moze zacznijmy pisac tego typu pytania? proponuje do:
        cinema city
        kfc
        pizza hut

na razie duzo tego nie ma, ale napewno bedzie wiecej pomyslow:-)
        • konrad_wp Re: Multipleksy DWA 23.04.04, 16:41
          > super!
          > to moze zacznijmy pisac tego typu pytania? proponuje do:
          > cinema city

Dopiero co stąd uciekli i pewnie już nigdy nie przyjdą :-|

> kfc

Próbowałem się dowiedzieć czegoś od nich oficjalnie , ale dostałem wymijającą odpowiedź , że "ani nie zaprzeczają ani nie potwierdzają" zamiaru otwarcia lokalu w Płocku

> pizza hut

Tam też pisałem - do dziś nie otrzymałem odpowiedzi
          • mision Re: Multipleksy DWA 23.04.04, 16:58
            No ale mamy Era-Bud ;-) Poprośmy ich to na pewno coś wykombinują i kogoś zaproszą - to bardzo renomowana i operatywna firma ;-) Jak pisał jeden z internautów - Era-Bud działa tak - szukamy jelenia,on da nam 70% zaliczki,zbudujemy,jak skończymy to 30% zapłaci plus jakąś prowizję pewnie - i może działać. Nie dziwmy się że Cinema City samo chciało się pobudować - i duch Era-Budu je przepędził -kolesie nie zarobią.
    • stuntman Re: Multipleksy DWA 24.04.04, 12:31
      Według mnie nie mielibyśmy dziś tego całego kociołka z multikinami, gdyby
      władze miasta rozpoczęły wcześniej poszukiwanie inwestora do wybudowania i
      prowadzenia multiplexu, zamiast czekać aż ktoś się sam zgłosi i przedstawi
      krwiożercze warunki. Gdyby wzięto się konkretnie do zagospodarowania placu po
      Manhattanie, teraz być może mielibyśmy nowoczesne śródmieście, bez szpetnych
      bud z tandetnym asortymentem. A tak budzą się tylko kontrowersje, którym się
      wcale nie dziwię. Z pewnością wysiedlenie kupców z Manhattanu również
      spowodowałoby falę protestów, lecz w tym przypadku szala byłaby raczej
      przechylona bardziej w stronę powstania centrum usługowo-rozrywkowego, a
      rozsądny włodarz wyżej postawiłby interes miasta nad interesem pewnej grupy.
      • mision Re: Multipleksy DWA 24.04.04, 13:23
        > Według mnie nie mielibyśmy dziś tego całego kociołka z multikinami, gdyby
        > władze miasta rozpoczęły wcześniej poszukiwanie inwestora do wybudowania i
        > prowadzenia multiplexu,

No przecież poprzednie władze znalazły inwestora,który zobowiązał się do postawienia m.inn. multipleksu,kręgielni,itp.,stało się to w 2000 roku.
        Chodzi oczywiście o ten Era-Bud.

> zamiast czekać aż ktoś się sam zgłosi i przedstawi
        > krwiożercze warunki.

Nowe władze mogły za to się wziąć i przepędzić Era-Bud - i pokazać własną koncepcję i miejsce powstania normalnego a nie wirtualnego Centrum Rozrywki,no
        ale jak mogły to zrobić,kiedy w marcu 2003 szumnie zapowiedziano że w maju 2003 ruszy budowa i wszystko będzie gotowe na Boże Narodzenie 2003. Potem przesuwano terminy,nadal mamiąc nowymi obrazkami - wieżowiec,hotel,itd. Centrum Rozrywki miało być gotowe 1 czerwca 2004. Poślizg można tłumaczyć tym że pojawiła się koncepcja parkingu podziemnego,trzeba było zmniejszyć "multikino" z 4 na 3 salowe :-). Sądzę że tak można jeszcze długo się bawić w kotka i myszkę. Następne opóźnienia będą mogli tłumaczyć tym że znalazł się inwestor,który postawi kino 6 salowe i trzeba znowu przeprojektować budynki,a potem okaże się że można zrobić parking dwupoziomowy,a potem że trzeba znowu zrobić mniejszy wieżowiec a większy hotel,a potem... jak poczekacie do 2025 to wam tu nawet Las Vegas wybudujemy koło Obi. Poza tym nie wiem jak można się oburzać na IT Poland - które nie chciało budować parkingu - puszczając płazem brak przebudowy skrzyżowań,problemy z wjazdem,itp do Auchan itp - wszak za to odpowiada Era-Bud. A poza tym - dlaczego czepiano się IT Poland że szybko wybuduje maj-grudzień 2004 Centrum Rozrywki - a zapomniano o tym że Era-Bud miało budować w okresie maj-grudzień 2003. I to z parkingiem podziemnym zdaje się. Czyli to też by były blaszaki. Osobiście żałuję że przepadło Cinema City - była to jedyna realna i konkretna propozycja. A teraz mamy do wyboru - miraże Era-Budu kontra miraże Płockiego Centrum Handlowego - które gdzie ma powstać i kiedy to nie wiem - Tajger z multikinem (jeśli ktoś się zgłosi to niech prowadzi :-) ) - jest to propozycja zgłoszona z kapelusza przez radnych w dniu 16 marca zrobiona na kolanie,wtedy kiedy po raz pierwszy pognano przecz Cinema City.

> Gdyby wzięto się konkretnie do zagospodarowania placu po
        > Manhattanie, teraz być może mielibyśmy nowoczesne śródmieście, bez szpetnych
        > bud z tandetnym asortymentem.

A może tu powstanie Tajger z multikinem ? Tylko kto tu przyjdzie - i co na to Era-Bud ? Ciemność widzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka