kwisniewski 17.08.10, 15:02 Cykl wykładów w Muzeum Mazowieckim, Pierwszy wykład już w najbliższy czwartek o gosz. 10 rano Zainteresowanych kulturą regionu Zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Re: Regionalizm Płocki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.10, 20:48 > czwartek o gosz. 10 rano co ma zapewnic tak wczesna pora, pora kiedy zdecydowana wiekszosc juz pracuje od 3 lub 4 godzin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu w sprawie regionalizmow IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 21:31 b] Zawsze,w Płocku "wkurza" mnie regionalizm z okolic Borowiczek - "cuś", "kuguś",dalej regionalizm z okolic Proboszczewic i Trzepowa,ale nie tylko.Chodzi mi o wymawianie, zamiast litery i ,litrę y,e np: " kedY","jakE","regionalYzm" albo jak nasz urzędujący Prezydent Miasta Płocka ..jak mnie wkurza jego wymowa... np " MYrosław MYlewskY". Z kolei zauwazylem,ze wielu Płocczan w wieku 40-wzywż zamiast wymawiać u nas,wymawia "u nasZ". O innego rodzaju "możem","pójdziem","zrobim","kupim" nie warto wspominac,bo to słychac w całej Polsce. Na Mazowszu Płockim jeszcze jedno jest irytujące.Zauwazylem,ze wiele osób nie powie"To weź to","przecież możesz" tylko uzyje sławetnego już "TOĆ".... Okolice Sierpca,podobnie jak w okolicach Poznania..zdarzało mi się słyszeć zamiast TAK- "Jo".... O roznicy miedzy Polska centralną,polnocn0-zachodnią a poludniem kraju polegającej na wychodzeniu z domu-u nas na dwór a tam na pole,wiadomo nie od dzis.A jako mały smaczek dodam,ze np nowy Prezydent Polski Bronisław Komorowski nie wymawia "tutaj" a "tutEj".. To tak na szybko wypisałem co mi do głowy wpadło...[/b] BTW- wykład o 10 rano-Gratuluję..ci ktorzy by chcieli,w wiekszosci nie pokaza sie,bo w pracy..Nie mozna było na 17-18? Chyba,ze wykładac bedzie ktos sam sobie..i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: w sprawie regionalizmow IP: *.165.c70.petrotel.pl 21.08.10, 07:17 A za Wisłą /Świniary, Piotrkówek/: Wąskum styckum krydy ryjum... Odpowiedz Link Zgłoś