Dodaj do ulubionych

Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na W...

18.07.11, 20:13
www.plock24.pl/887/pomnik-laweczka-j-chojnackiego
fot. na www.plock24.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Mop Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.centertel.pl 19.07.11, 08:27
      Zawsze doceniałem i podziwiałem pana Jakuba. Był wizjonerem, kochał Płock jego zabytki i historię. Chwała mu za to. Nie wiem jednak czy to dobry pomysł z tą ławeczką. Pan Jakub mocno wpisał się w historię Płocka - Vide- Drzwi Płockie( może wszędzie podkreślać jego zasługi.poprzez dodanie stosownych tabliczek). Dziś taka moda, że wszyscy - wszystkich zasłużonych sadzają na ławki. Oby nie wyszło tak jak z druhem Milkie, kiedy turyści patrzą na postać i pytają KTO TO??? Bo napis na kręgu niewidoczny!!! Inicjatywa do przemyślenia, nie róbmy niczego na siłę.
      • kwisniewski Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na 19.07.11, 08:36
        był czas że stawiano monumentalne pomniki jak np. pomnik Broniewskiego, obecnie małe tj. ławeczki, obeliski, nazwy skwerków, rond. Im większe rondo tym nazwa musi być bardziej zasłużonego.

Czy dobrze? Lepiej taka pamięć jak żadna.
        • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 09:01
          Ludzie od zarania swego istnienia , stawiali pomniki ważnym osobom zokresu swojego żywota.

Znamy pomniki z zapisów i fizycznie z tego, co się zachowało.
          Pragnienie wyrażenia swoich odczuć w pomniku jest stała cechą człowieka.

Jednak obecnie żyjemy w okresie szybkiego upadku naszej cywilizacji utworzonej na bazie kultury śródziemnomorskiej.

Nastaje epoka nicości i bylejakości. Jak x piosenkarz tapla się w błocie, to I Miejsce..

Jak ktoś zrobi coś głupiego, miliony oglądających.

Jak były piękne domy , dzielnice, to upaćkać w farbach.

Wolant szaleje na całego.

Pomniki mają jak mosty pewną stałą cechę.
          Są stawiane jako hold x pokolenia w x Okresie.

Czasowi Bohaterowie na cokołach często są usuwani , żeby ustąpić miejsca następnym czasowym ...

Ale zdarzają się i PONADCZASOWE i to jest świadectwem czasów minionych, człowieczej kultury i Dziedzictwa.

Nie jest o nic złego. taka jest natura takiego pojęcia, jak mosty.................. systematycznie wysadzane w powietrze a jednak potrzebne.

Widać jest moda na ławeczki. Tutejszym wystarcza?

Starożytna cywilizacja tez miała swoje dziwolągi , jak np Spartanie.

Ich pozorna stateczność i Cisza nie brała się z ich wysokiego poziomu kultury, lecz tylko z tego, że mieli NISKĄ kulturę i nie mieli co do powiedzenia.
          Potrafili tylko zabijać .

Potrzebny jest Czas. Jak ludzkość zdąży się przeobrazić na lepsze.
          • Gość: piję do... Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 09:21
            Widzisz gościu ile czasu zajmuje upamiętnienie czyichś zasług? Kilkanaście tygodni. Warunek jest jeden. Tak jak w przypadku Druha Wacława jak i w przypadku Prezesa biora się za to ludzie kompetemtni i ludzie idei a nie politykierzy, gęgacze , frustraci i nic nie robiace gaduły dla których wazniejsze jest promowanie własnej osoby jako pomysłodawcy pomnika a nie sama budowa. Przez to niestety zmarnowano tak wiele lat przy upamietnieniu postaci Gen . Padlewskiego. Dobrze, że komuniści pozostawili po sobie pamiatkowy kamień-obelisk bo dzisiaj pies z kulawa noga by o tym nie pamietał. Wolna Polska jest od 1989 roku. Byli i sa podobno jacys opiekunowie miejsc pamieci czy jakos tak, ale tylko gadają, narzekaja, chwala sie co to oni nie narobili, a tu trzask - prask. Uczczono pamięć i Druha Milke i Jakuba Chojnackiego. Uczczono w sposób oczekiwny przez srodowiska z którymi byli zwiazani i wyłącznie staraniem tych srodowisk. Bez wrzasku, krzyku, ogladania sie na innych i co najwazniejsze bez wypinania piersi , że to własnie JA! jA TO ZROBIŁEM! Mnie tez postawcie ludzie pomnik, bo jakby nie ja to tego pomnika by nie było.
          • Gość: + 0głupianie społeczeństwa trwa IP: 69.195.136.* 19.07.11, 09:23
            znaja zapewne dokladnie życiorys tego pana i chca by nawet po smierci nie wyszedł z roli
            • Gość: +++++++++++ Re: 0głupianie społeczeństwa trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 09:35
              Ty nawet przed śmiercią dla sibie nie znalazłes miejsca w zadnej...
              • Gość: proud of heros Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 11:02
                Brawo! Widać, że jak sie chce i potrafi to można szybko i godnie. Szkoda Panie Zenonie, że z Padlewskim tak źle to idzie.
                • Gość: Mieszko Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 11:36
                  Chyba chodzi Ci o Zygmunta Padlewskiego :p
                  • Gość: proud of heroes Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 11:47
                    Nie! Konkretnie chodzi mi o Padlewskiego Władysława.
                    • Gość: zbowid Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.084.c82.petrotel.pl 19.07.11, 12:40
                      moze ktos wie cos wiecej o okupacyjnej przeszlosci tego pana i cos o kontrowersjach jakie wzbudzalo jego przyjecie do zbowid-u wsrod niektorych jego czlonków. wiązało sie to podobno z niejasnymi okolicznosciami przeniesienia służbowego podczas okupacji do zakładów przem drzewnego .
                      • Gość: muralski Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:08
                        ...gorsze wypadki były na forum opisywane i nikt tego nie drążył. np polska rodzina dostajaca od niemiaszków 4 mieszkania do wyboru. Za zasługi?
                        • kwisniewski Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? 19.07.11, 13:23
                          Tradycji Płocka stało się zadość

Tak się kończą wszystkie / prawie wszystkie - mam na myśli regeland/ inicjatywy społeczne.

Dlaczego tak nie skończył regeland? - Muzyka nie zna granic nawet politycznych i obyczajowych to jedno a drugie trzeba zagłuszyć to co jest bardziej potrzebne a niestety nie ma pomysłu na realizacje.

Tumska z ławeczkami na całej długości Tumskiej. Ławeczki ze znanymi płocczanami? może to dobry pomysł na ożywienie Tumskiej.
                          • kwisniewski Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? 19.07.11, 13:32
                            Tumska z ławeczkami na całej długości Tumskiej. Ławeczki ze znanymi płocczanami? może to dobry pomysł na ożywienie Tumskiej.

Siedząc na kamieniu jest nie zdrowo. Kontynuując temat: Ławeczki na Tumskiej z prezydentami Płocka. Sam jestem ciekaw który z prezydentów miałby obok siebie odpoczywających przy nim nie tylko turystów.

Poczet Prezydentów Płocka:
                            www.plock24.pl/159/ratusz-plocki-historia-i-rezydenci
                            W miarę upływu lat ławeczek by przybywało.
                          • Gość: kolega Re: kiedy pomnik Padlewskiego Władysława? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:32
                            To co podejmują madrzy i konsekwentni ludzie zawsze w Płocku konczy sie sukcesem, bez gadania, bez puszenia sie , w ciszy i spokoju. Laweczka z Prezesm zostanie posadowiona tam gdzie spedził wiekszość swojej wielkiej aktywności na rzecz wspólnego dobra to jest w bezpośredniej bliskości siedziby Towarzystwa. Tumska byłaby bez sensu. Nie darzył jej szczególna estymą.
    • fifrak85 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na 19.07.11, 14:02
      Pomysł ławeczek zasłużonych dla Płocka na Tumskiej jest dosyć ciekawy jednak czy nie będzie za dużo "ławeczkowych" pomników ?
    • Gość: do zbowid Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: 69.195.136.* 19.07.11, 14:26
      innych wysłali do obozów lub rozwalali na miejscu a ten awansował
      • Gość: Mieszko Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 15:40
        To na prawdę dobry pomysł. Wiele miast ma swoje aleje gwiazd, ale nigdzie nie ma alei ławeczek pomników. Dobry pomysł, ale jeśli miałoby to zależeć ode mnie to umieściłbym je na Tumach.
        • kwisniewski Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na 19.07.11, 16:10
          Gość portalu: Mieszko napisał(a):

> To na prawdę dobry pomysł. Wiele miast ma swoje aleje gwiazd, ale nigdzie nie m
          > a alei ławeczek pomników. Dobry pomysł, ale jeśli miałoby to zależeć ode mnie t
          > o umieściłbym je na Tumach.

Cieszy mnie że pomysł ławeczki z płocczanami się podoba. Czy zodzi się specjalista od aranżacji przestrzennej?
          • Gość: Andrzej Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 22:01
            Jak nigdy popieram ten pomysł
        • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 16:21
          A może tak odcięte głowy na palu? Idzie turysta , idzie a tu głowa, tam głowa, ale pięknie. I bilety za oglądanie po 10 zł.

Słoma musi wyjść do wierzchu. Jak ta Zocha od kiszek wątrobianych, co pałac przerabiała według otomany z meblowego.
          Biedni ludzie.
          • Gość: pałac od paca Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 17:03
            Lepiej "pałac od otomany" niż jedno z czterech mieszkań co to dobrzy niemcy dali do wyboru... przypadkowej i zupełnie nikomu nieznanej rodzinie.
          • Gość: proud of heroes Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 17:32
            A co z pomnikiem Padlewskiego Władysława? Też w formie głowy na palu? Czy bardziej konwencjonalnie? Czy za 10 złotych czy drożej? Prosze o zdanie
            • kwisniewski Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na 19.07.11, 18:25
              Gość portalu: proud of heroes napisał(a):

> A co z pomnikiem Padlewskiego Władysława? Też w formie głowy na palu? Czy ba
              > rdziej konwencjonalnie? Czy za 10 złotych czy drożej? Prosze o zdanie

I po co złośliwości. ponieważ opiekunowie tegoż forum i kilku innych nie przestrzegają regulaminu który obowiązuję od 15 lipca warto by przestrzegali go forumowicze inaczej staniemy się jak opiekunowie tegoż.
              • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 18:32
                Raz się odezwał Autor moderator, żeby opluć.

To jest proste, Władysław Padlewski był Polakiem Bohaterem rozstrzelanym za udział w Powstaniu Listopadowym i Powstaniu Styczniowym.

Piszący z mniejszości etnicznej, jako wróg Polaków KPI Z POLSKICH BOHATERÓW NARODOWYCH, wiedząc, że mają władzę i są bezkarni.
                Jest pod opieką moderacji 7 lat.
                • Gość: do plocczanina0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 18:47
                  Wyszło szydło z worka. Powstaniec Styczniowy rozstrzelany przez moskali twoim zdaniem plocczaninie 0 nie zasługuje na pomnik. W/g mnie jak najbardziej zasługuje
                  Biedna ta Polska jak ma takich mieszkanców. Signum temporis!
              • Gość: Marek Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 21:56
                Krzysiu czas najwyższy odczepić się od opiekunów forum, a bardzo dobrze zaopiekować się swoim przyjacielem Zenusiem i udzielić mu wszechstronnej pomocy.
              • Gość: Andrzej Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 21:59
                > I po co złośliwości. ponieważ opiekunowie tegoż forum i kilku innych nie przest
                > rzegają regulaminu który obowiązuję od 15 lipca

Tu się zgadzam w 100%, czas najwyższy aby zaczęli przestrzegać i wywalili na przysłowiowy zbity pysk forumowicza ukrywającego się pod nickiem plocczanin.
                • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 22:14
                  kelnerze , posłuchają?
                  Temat badany, czy powtórka z mardocha? sława w TV? Rozmawiałem dzisiaj z ŻIH . Posłałem materiał .

Czy jesteś w dyspozycji Agory SA?
                  • Gość: Andrzej Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 22:34
                    Ciekawe czy ciebie pucusiu posłuchają. Bardzo dobrze stałoby się, aby ŻIH zbadał dokładnie kto wydał w łapy hitlerowskich oprawców Akimowa i rodzinę żydowską oraz kto zajął po nich mieszkanie? To byłyby bardzo ciekawe informacje, jeśli ty, jako wszystko wiedzący płocki historyk nie chcesz tego ujawnić.
                    • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 23:02
                      tzw . dlaczego nie musisz kiepeły wysilać do myślenia?

W jaki sposób ktokolwiek WYDAWAŁ Bzurego z Rodziną?
                      Po co ? czytałeś książkę o płockich Żydach? Mam ja. Symcha Guterman. Kartki z pożogi.

Bzure miał dom. Hipotekę. Meldunek w UM.

Przecież piszesz dla pomsty. Można rozumieć niski poziom umysłu, kulturowy. To są cechy osobowe i każdy ma inne.
                      Rozmawiałem w TNP o twoich atakach na wydawanie Żydów. Powiedziano, że nie masz wiedzy.

Występujesz tu jako szabes goj kłamstwa. Do tego możesz odpowiadać karnie za kłamstwa o Rodzinach płockich, których gnoisz zawodowo. Ty masz odruch Pawłowa.

• Gość: jojsze Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 23:25
                        O wiele się nie mylę to w domu Bzurego wybrali lokal spośród czterech propozycji od hitlerowców pewni polacy. Wiekszość Polaków była wyrzucana na zbity ryj ze swoich mieszkań a tu prosze aż cztery do wyboru.W tym oczywiście poŻydach których jacys dzielni szmalcownicy wskazali że to nie goje. Wysyłam do ŻIH
                        • Gość: płocczanin 0 Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.dynamic.mm.pl 19.07.11, 23:37
                          Rozumiem, że przeszedłeś szkolenie w szukaniu antysyjonistów? i ci się merda.

Szanowny ateisto sobotni. niestety źle pojąłeś . 4 różne mieszkania w Płocku. Rozumiem też, że wiesz, kto przed wojną w UM , zajmował sie kwaterunkiem. I jak to było we wrześniu 39r.

Ten antypolonizm , to straszna rzecz. Najgorsze jest to , że RP tego nie chroni. sami swojacy.

Tematem jest Ławeczka a ty jak na Zamówienie Ccentrali, zajmujesz się mną i moją Rodziną, która upokarzasz, zgodnie z religią żydowską , jak mówił XX w TV.

Nie macie jakiego setnika , żeby cię uspokoił. szukasz rozgłosu mardocha?
                          • Gość: jojsze Re: Będzie pomnik-ławeczka Jakuba Chojnackiego na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 00:00
                            Wiem, że w Płocku a nie gdzie indziej. Sam to dokładnie napisałes jak to pewna płocka rodzina żyła sobie w Rogatce i jak wkroczyli niemcy(niemcy chyba nie wkroczyli przed wojna więc po co pytasz kto przed wojna w Płocku zajmował sie kwaterunkiem? Równiez wiem co sie działo we wrześniu, ale jaki to ma związek z propozycjami niemcow o przydziale mieszkan w czasie okupacji?) to dali tej rodzinie żeby ją przekwaterowć z Rogatki 4 mieszkania do wyboru. To rzadkie bo wtedy jak niemcy wkroczyli to zajmując mieszkania raczej wyrzucali Polaków na bruk a nie poprawiali im warunki mieszkaniowe dając jeszcze przy tym wybór. dziwnym zbiegiem okoliczności ta rodzina wybrała sobie lokum w kamienicy ktorej włścicielami prze dwojna byli żydzi, ktorych wywieziono w nieznane i mieszkali tam niemieccy osadnicy.
                            Dzisiej jest wtorek/sroda więc dlaczego cos bredzisz o jakims sobotnim ateiście?

Powiedz jeszcze jak twój prowokujący wpis wcześniejszy od mojego ma zwiazek z wątkiem ławeczki Chojnackiego?

"Gość: płocczanin 0 19.07.11, 22:14 Odpowiedz kelnerze , posłuchają?
                            Temat badany, czy powtórka z mardocha? sława w TV? Rozmawiałem dzisiaj z ŻIH . Posłałem materiał .

Czy jesteś w dyspozycji Agory SA? "

Poza tym widze, że rozszerzyłes swój zakres donosów także do jakigoś ŻIH. Ty kapuś z wyboru czy genetyczny?
      • Gość: zbowid Re: do do zbowid IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 18:32
        slyszalem od niezyjacego juz swiadka pewnych zdarzen ze podejrzenia szly duzo dalej .
        tak wiec ta karta okupacyjna byla przez mojego znajomego uwazana za dosc niejasną . Oczywiscie on to formułował dużo mocniej .
        jezeli zyja jeszcze jacys Panstwa krewni ktorzy moga np. zdementowac lub potwierdzic te watpliwosci prosze o info
        • Gość: gr wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: 69.195.136.* 17.08.11, 10:55
          jeśli powstanie
          • Gość: jmg Re: wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: *.opera-mini.net 17.08.11, 11:17
            Jakiś wysoki obelisk by się przydał taki na 100 metrów. Fajnie z Radziwia by wyglądał. :)
            • Gość: roca Re: wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 16:48
              kibel a nie ławeczka
              • Gość: nic nowego Re: wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 14:30
                blogmedia24.pl/node/50434
                • Gość: do nic nowego Re: wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: *.223.c66.petrotel.pl 18.09.11, 17:00
                  masz rację też nie jesteś nowa.Jesteś stara.
                  • Gość: zzz Re: wyobrażam sobie "murale" na tej ławie IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 09:16
                    "moze ktos wie cos wiecej o okupacyjnej przeszlosci tego pana i cos o kontrowersjach jakie wzbudzalo jego przyjecie do zbowid-u wsrod niektorych jego czlonków. wiązało sie to podobno z niejasnymi okolicznosciami przeniesienia służbowego podczas okupacji do zakładów przem drzewnego . " - napisał "zbowid", pisano inne rzeczy, mimo to ławeczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka