Dodaj do ulubionych

Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już we...

26.07.11, 22:19
Nie bardzo rozumiem, jak łączyć Kępę Ośnicką z Themersonem. Może ktoś wie? Czekam na uwagi pomysłodawców ochrzczenia tej wysepki imieniem tego wybitnego płocczanina. Ktoś musiał mieć jakieś ZA...., czy niekoniecznie?. Nie chce mi się wierzyć, że to przejaw totalnego freestyle-a. A do redaktora, mam jedno zasadnicze pytanie. Czy Pan Rafał Kowalski wie, gdzie leży Kępa Ośnicka? Czy nadal Pan uważa, że w pobliżu starego mostu? Chyba nowego, Panie Rafale...chyba nowego. Dał Pan ostrego ciała, nie ma co....jak na lokalnego top redaktora...niezła WTOPA!
Obserwuj wątek
    • Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. IP: *.dynamic.mm.pl 26.07.11, 22:50
      Tak się boją starszych , że na wyścigi wymyślają podkładanie się aby tylko Zwierzchnik Pan, był zadowolony.

Czy ci Wszyscy Dobrzy Podkładacze wiedzą, kim był Czesław Tyszka?

Pamiętaj Aby Żyć.
      • kwisniewski Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. 26.07.11, 22:59
        Ławeczka Stefana Themersona z fajką na Grodzkiej - był taki pomysł.
        wystarczyłaby ławeczka - byłoby gdzie usiąść a i kazdy turysta dopytałby się kto to jest, kim był, etc.
        • kwisniewski Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. 26.07.11, 23:04
          Stefan Themerson będzie miał wreszcie ulicę w rodzinnym mieście. I to obok Jagiellonki, do której uczęszczał i on, i jego brat Roman.
          2011-01-24, GW Płock

będzie uliczka Themersona ja piszą w GW-P po co jeszcze nazywać Kępę jego imieniem?
          • Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. IP: *.dynamic.mm.pl 26.07.11, 23:08
            Oni najpierw umrą, potem dopiero się zapytają kim był Czesław Tyszka.

Najbardziej wartościowe Postaci płockie , skazali na niepamięć.
            • Gość: Marek Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 23:19
              A ci co jeszcze żyją pytają się najlepszego płockiego historyka:
              1 Kto wydał w ręce hitlerowców Akimowa i rodzinę Bzurych?
              2. Kto i dlaczego nie postawił pomnika Padlewskiemu?
              To się pytają prawdziwi Polacy patrioci, a nie jacyś starsi.
          • kwisniewski Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. 26.07.11, 23:11
            Z tego samego tekstu:
            - Bardzo podoba mi się propozycja, by Stefan Themerson miał swoją ulicę przy Jagiellonce. Mówię "ulicę", nie "ciąg pieszy", bo do końca 2012 r. planujemy zrealizować tam projekt przebicia od 3 Maja do Misjonarskiej. Wstyd, że do tej pory Themerson nie miał jeszcze ulicy w rodzinnym mieście. Naprawimy to niedopatrzenie - zapowiada prezydent Płocka Andrzej Nowakowski.

Tekst ze stycznia Mamy już prawie sierpień i nic z oczekiwań prezydenta Miasta Płocka i wielu zwolenników takiego przypomnienia osoby Themersona nie zostało zrealizowane.
            Projekty tylko na papierze w realu nic się nie dzieje
            • Gość: Andrzej Re: Kępa Ośnicka imienia Czesława Tyszka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 23:38
              Spokojnie poczekajmy i zobaczymy. Tu się zgadzam wystarczyłaby uliczka.
    • engloutis Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już 26.07.11, 23:33
      myślę, że nie tyle wyspa Themerosona, co wyspa Hobsona (ostatnia powieść S.T.). Kto zna, znajdzie wiele skojarzeń. Polecam :-)
      • citymen Re: A św. Andrzej Bobola? 26.07.11, 23:45
        Wykładowca Małachowianki, postać znana w kraju!
        • Gość: bywalec Re: A św. Andrzej Bobola? IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 10:32
          Pismak się szybko poprawił i teraz jest tak:

>Niewykluczone, że profesor wejdzie też na pokład statku, który w trakcie festiwalu dopłynie >do Kępy Ośnickiej (to wyspa niedaleko nowego mostu), by ochrzcić ją imieniem Stefana >Themersona. To bodaj najoryginalniejszy z pomysłów organizatorów tegorocznego >Transgranicznego Festiwalu Sztuk im. Stefana Themersona "SkArPa".

Więcej... plock.gazeta.pl/plock/1,35710,10013316,Kepa_Osnicka_imienia_Stefana_Themersona__Juz_we_wrzesniu.html#ixzz1TI9bN9yL

Gdyby napisał:
          NAJBARDZIEJ WYDZIWIONY, ABSURDALNY I NIEDORZECZNY z pomysłów organizatrów, to bym tylko przyklasnął i docenił trafność oceny tego pomysłu. W dalszej częsci tekstu nawet mimowolnie wykazuje ( chyba też nieświadomie) absurdalność pomysłu poświecając spory fragment tekstu aspektom ochrony przyrody i wspomina o aspektach ornitologicznych.
          Ja te "aspekty" często obserwujuę przez lornetkę i wiem, że na kępie występują jedne z najrzadszych z chronionych w Polsce gatunków ptaków.

• Gość: płocczanin 0 Re: A nasi przodkowie na śmietniku. IP: *.dynamic.mm.pl 27.07.11, 10:57
            Ochrzczony twórca radyjka kryształkowego? No, no ale korzystając rad forumowicza, jako twórca absurdu niepożytku, można by mianować Wyspę Wirtualną i byłoby prawdziwiej.

A Ten, który życie poświęcił dla istnienia Wisły przyjaznej człowiekowi, staraniem Księcia odsunięty na śmietnik Zapomnienia. Czesław Tyszka.
            • Gość: do plocczanina Re: A nasi przodkowie na śmietniku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 11:15
              A mnie pasuje nie Czesław tylko Andrzej Tyszka. Tez poswiecił całe swoje życie ratowaniu naszej przyrody wiślanej.
              Dlaczego propozycja uczczenia ulicy czy tym podobne nie wpłynęła do Komisji Nazewnictwa Ulic w Ratuszu jak pan był radnym i przewodniczacym MKPWiM ? Przeoczenie? Trwająca w PRO weryfikacja czy przypadkiem nie byl z mniejszości? Czy wiedza nabyta całkiem niedawno w wyniku operatu i kwerendy?
          • Gość: ornitolog Re:jakie ptaki sąna wyspie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 20:13
            Gość portalu: bywalec napisał(a): > Ja te "aspekty" często obserwujuę przez lornetkę i wiem, że na kępie występują
            > jedne z najrzadszych z chronionych w Polsce gatunków ptaków.

a jakie to ptaki i czy maja dobre jajka?
    • Gość: płocczanin a teraz w Płocku będziemy nazywać imieniem Żydów IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 10:55
      patronami wszystkiego w Płocku będą teraz Żydzi. Taki kurs ustanowiono na samej górze. A przewodnia niepolska gazeta dla Polaków będzie stała na czele
      • Gość: płocczanin 0 Re: a teraz w Płocku będziemy nazywać imieniem Ży IP: *.dynamic.mm.pl 27.07.11, 11:26
        To nie chodzi o to. Jeżeli płocczanin pochodzenia żydowskiego, zasłużył się dla społeczeństwa płockiego , to przecież naturalnym jest i pomnik, tablica, ulica itp.

Po prostu życie miasta takim , jakim jest w x okresie. a ETNICZNA NARODOWOŚĆ JEST BEZ ZNACZENIA.

Ale TERAZ, nagle jakby dostali pomroczności jasnej i czynią wydumania nie mające pokrycia w rzeczywistości , tylko dlatego, że lobby mniejszościowe przejęło wpływy na kraj.
        To doprowadza do absurdu poddaństwa aby się tylko załapać na stanowiska.

Żądna partia polityczna nie dba o MPN. Kiedy znani z opozycji politycy piszą, o staromodnej wizji Polski, za którą miliony ludzi oddało życie, to jest to bolesne.

Stajemy się pariasami we własnym kraju. Tak szybko zabierają nam tożsamość .. do likwidacji historii w szkołach włącznie.

Polacy, którzy przez setki lat walczyli ZA WOLNOŚĆ NASZĄ I WASZĄ, zostali wpuszczeni w kanał jako najemnicy przeciw narodom pragnącym Niepodległości i państwa.

Jest wiek XXI i czasy o wysokiej cywilizacji technicznej. Jest i większa świadomość ludności.

Nikt w Polsce nie chce i nie zamierzał występować przeciw mniejszościom etnicznym. Są w Polsce wpisani na listy nacji. Patrz urzędowe dane.

Polska w sposób szczególny gwarantuje nawet kandydowanie do Sejmu czy Senatu.
        Nikt nie przeszkadza modlić się innym wyznaniom a jednak istnieje system upokarzania Polaków. Wyśmiewania naszych Bohaterów i wmawianie nam , że jesteśmy NIKIM.
      • Gość: z miasta Re: a teraz w Płocku będziemy nazywać imieniem Ży IP: *.plock.mm.pl 27.07.11, 11:35
        Gość portalu: płocczanin napisał(a):
        > patronami wszystkiego w Płocku będą teraz Żydzi. Taki kurs ustanowiono na samej
        > górze. A przewodnia niepolska gazeta dla Polaków będzie stała na czele

Nie odnoszę się do idiotycznego wpisu "płocczanina" - nie warto!
        Jednak uważam, ze nazwanie jakiejś łachy piachu na rzece imieniem znanego i poważanego mieszkańca miasta jest co najmniej nie poważne. Czy w mieście nie ma ulic o głupich nazwach by którąś nazwę zmienić? Nie ma nowych ulic? Dla przykładu podam, ze nazwa "Wyszogrodzka " powinna obejmować ( co jest logiczne ulice do Zakładu Energetycznego. Pociągnięto ja jednak dalej w świat aż do Imielnicy? Po co i dlaczego skoro ta ulica ma charakter alei i jest w osi innej alei? Takich posunięć w mieście jest kilka. Podobno istnieje jakaś komisja czy zespół d/s nazewnictwa placów i ulic w mieście. Oni chyba wymarli bo żywy , myślący człowiek nie nazwał by jakiejś kępy rzecznej imieniem tak sławnego mieszczanina. Co on miał wspólnego z rosnącymi tam chwastami i trzciną i tymi ptaka, które są teraz sola w oku?
        Mamy do czynienia z żywym przykładem zaściankowego myślenia rodzaju "molo" czy akcji "pomnik Krzywoustego" gdzie czuć było palec decydenta. Czuć niestety było niestety także w tylnej części ciało co spowodowało grymas u ziomli a i smród z tego powstał straszny (brak aplauzu) i wisi on jeszcze nad naszymi głowami.
        Wyłażcie z tej wyspy czym prędzej dopóki wiślany wodnik jeszcze się nie obudził, a z nim nie ma żartów, powiadam wam!
        • Gość: historyk amator Re: pytam kim był Czesław Tyszka? Kto wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 16:07
          Gość portalu: płocczanin 0 napisał(a):

> Oni najpierw umrą, potem dopiero się zapytają kim był Czesław Tyszk
          > a.
          >
          > Najbardziej wartościowe Postaci płockie , skazali na niepamięć.

Zaciekawił mnie ten wątek więc pytam. KIM BYŁ CZESŁAW TYSZKA I JEGO SĄ JEGO ZASŁUGI DLA PŁOCKA?
        • Gość: płocczanin 0 Re: a teraz w Płocku będziemy nazywać imieniem Ży IP: *.dynamic.mm.pl 28.07.11, 16:38
          miejski forumowiczu. Nie zwróciłeś uwagi, że to napisał płocczanin ale z .cytat.....

Autor: Gość: płocczanin IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 10:55

patronami wszystkiego w Płocku będą teraz Żydzi. Taki kurs ustanowiono na samej górze. A przewodnia niepolska gazeta dla Polaków będzie stała na czele ............. koniec cytatu

Jak wiemy płocczan jest w Płocku b. dużo a udzielający się na Forum plocczanin0 , posyła z multimediów.
          • Gość: historyk amator Re: kim był czesław tyszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 18:47

> miejski forumowiczu. Nie zwróciłeś uwagi, że to napisał płocczanin al
            > e z .cytat.....
            >
            > Autor: Gość: płocczanin IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 10:55
            >
            > patronami wszystkiego w Płocku będą teraz Żydzi. Taki kurs ustanowiono na samej
            > górze. A przewodnia niepolska gazeta dla Polaków będzie stała na czele .......
            > ...... koniec cytatu
            >
            > Jak wiemy płocczan jest w Płocku b. dużo a udzielający się na Forum
            > plocczanin0 , posyła z multimediówGość portalu:

płocczanin 0 napisał(a):

> Oni najpierw umrą, potem dopiero się zapytają kim był Czesław Tyszk
            > a.
            >
            > Najbardziej wartościowe Postaci płockie , skazali na niepamięć.

Zaciekawił mnie ten wątek więc pytam. KIM BYŁ CZESŁAW TYSZKA I JEGO SĄ JEGO ZASŁUGI DLA PŁOCKA? Ale przecież to napisał pan osobiście i dlatego pytam KIM BYŁ CZESŁAW TYSZKA? Czy może pan na to pytanie odpowiedzieć?
            • Gość: płocczanin 0 Re: kim był czesław tyszka? IP: *.dynamic.mm.pl 28.07.11, 19:10
              nie, ponieważ opluwasz Człowieka nie bacząc, że był CZŁOWIEKIEM a ty drążysz, żeby znowu go opluć.

Widzi sabi , my szanujemy naszych przodków. Niedawno oplułeś Człowieka , który ma 84 lata. jest prof. habilitowanym . Lekarzem. jak jego ojciec. Nazwałeś Go oszustem .

Nigdy nie pojmiesz , że są ludzie szlachetni z Dobrych Rodów , zasłużonych dla Polski z pierwszych Kart naszych Dziejów.
              a dla piaskowego bez różnicy, jak opluje Bohatera nie swojego , to ok.

A potem xxa chora pisze o kulturze..

Kiedyś tam urodzą się nowi LUDZIE i pójdą śladem Kwisniewskiego i moim , Drogą wyznaczoną krwią i pracą polskich Bohaterów.

Teraz trzeba chronić przed pospólstwem. Sługa wyzywa Pana...bez sensu.
              • Gość: historyk amator Re: kim był czesław tyszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 19:29
                ...kwiśniewskiego tak bo to człowiek zrównoważony z dużą wiedzą historyczną i kulturą osobistą, człowiek o jednoznacznych i stałych pogladach, przy tym tolerancyjny i otwarty na ludzi. Twoją nigdy boś oszołom i chory człowiek w dodatku plagiator, grafoman i niedouk i chorągiewka na wietrze co od komuny mieszkanko patronackie z ZSMP i portki za wysprzedaz polskiego majątku. Z ciebie i z twojej "wiedzy" będziemy sobie tylko jaja robili...
                • Gość: płocczanin 0 Re: kim był czesław tyszka? IP: *.dynamic.mm.pl 28.07.11, 19:36
                  bosiek cały arsenał z Zniesławienia, ?
                  • Gość: bosiek Re: kim był czesław tyszka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 19:40
                    Te białe myszki nadal ci latają i tupią?
    • Gość: z kępy Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.class102.petrotel.pl 28.07.11, 21:37
      Myślę, że ten kto Kępę Ośnicko- Tokarską z Themersonem połączył, to również piernik z wiatrakiem skojarzył. Chociaż piernikowi to bliższy wiatrak, bo mąki mu na budulec potrzeba. Natomiast podziwiam tego "pomysłodawcę" co to wymyślił taką nazwę dla tego uroczego zakątka Wisły. Mniemam, że nigdy tam nie był i chyba nie będzie. Te, po niektórych nazywane "kupą piachu" to niepowtarzalne elementy wiślanego krajobrazu, które za parę lat mogą przejść do historii. Jako nadwiślański chłopak, który ponad pół wieku spędził nad Wisłą, a na Kępę to wpław pływałem " w te i nazad" co najmniej 2 razy dziennie. Jagiellonkę skończyłem, stąd Themersona znam, jednak bliższy mi był Broniewski. Nawet w 1963 roku to moją podstawówkę w Borowiczkach nazwano jego imieniem. Dlaczego? Bo Władysław w jednym ze swoich poematów napisał " jakby to dobrze było iść w Borowiczkach na trochę melasy, tam Wisła właśnie zakręca,ku Warszawie, ku Dobrzykowu"
      Co prawda wieszczowi kierunek się pomajtał,ale On płynął statkiem z Warszawy do Płocka.
      Reasumując, to skoro trzeba nadać wyspie nazwę, to chyba Broniewskiego będzie jak najbardziej zasadne. A jak nie to tradycyjnie Jana Pawła. Tego nikt nie podważy.
      • Gość: lilka Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 21:50
        Bardziej podoba mi się ulica Themersona.Może to jest staroświeckie i konserwatywne,ale widzę w tym więcej szacunku dla postaci tak mało znanej w powszechnej świadomości płocczan.Kępa dla wędkarzy,miłośników przyrody zawsze będzie Ośnicką.
        • Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.dynamic.mm.pl 28.07.11, 22:00
          Lilka czy coś tam....... Na zawsze zapamiętamy przekręt nacyjny , z Wyspą. taki na silę. podkładanie się .

Podwładni kelnera zlikwidowali tekst o Irydionie na Ogródkach. Ale nie zlikwidowali tekstu z tego faszystowskiego Zespołu. Nadal tkwią PSY, widać pasują Moderacji, nacji. Nam nie.

Kogo Moderatorzy kryli? Zapytam się P.G.
          • Gość: lilka Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 23:41
            Plocczaninie,odpowiem Tobie wierszem.Sam je piszesz,zrozumiesz zatem innego poetę.Nie jesteś miły to i utwór będzie adekwatny do Twojego wpisu.

O złych mniejszościach mówił z zapałem.
            A ja cholera - już to słyszałem.

I sytuację znam nieprzyjemną,
            Niejasny język i w główce ciemno.

Namawiałam Ciebie na RZECZOWĄ polemikę.Nadal namawiam.Mam także prośbę.Pisz nieco jaśniej.Bez określania siebie w liczbie mnogiej.Ta jak wiesz przystoi władcom.Na razie jeszcze nim nie jesteś,Zatem pisz: na zawsze zapamiętam,a nie zapamiętamy.
            O co chodzi Tobie z tym przekrętem nacyjnym,z wyspą,takim na siłę,podkładaniem się ,czy coś tam...

• Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.dynamic.mm.pl 29.07.11, 07:34
              Szanowna wersji lilki;

Piszesz tak ładnie , tyle pracy. Ale niestety, ja jestem z innej cywilizacji a więc pisanie twoje nie jest moim.

......Przytaczana tu postać Andy Rottenberg
              która uważa , że jak coś jest brzydkie to jest piękne w 2000 r. jako kolejna dyktatorka Zachęty zrobiła wystawę w której nareszcie Starsi pokonali swego odwiecznego wroga, CHRZEŚCIJANINA JP II.

Oto legł w szczątkach odpadu TŁUCZKI SZKLANEJ, przygnieciony kamulcem z NIEBA.

WRÓG PADŁ LICZONO , ŻE PADNIE I CHRZEŚCIJAŃSTWO PANA JEZUSA CHRYSTUSA.

W Płocku na Forum Gazeta ukazał się wpis korespondujący z ww. pt Gówno papieża jako relikwia do sprzedania. Nie przytaczam , było wiele razy.

Zaiste wspaniała forma sztuki. Niestety lansują to ludzie zgorzkniali i doświadczeni w straszliwych przejściach. Nic dziwnego, że ŚWIAT , jest okrutny, prymitywny.

A do tego pełen KRZYŻOWCÓW.

Ludzie nie wychowani w cywilizacji śródziemnomorskiej , uzurpują sobie teraz prawo do orzekania , co Polacy powinni uznać a PIĘKNO jest odpadem.?
              Napisałaś łagodny cytat z wierszem.

Ale już pupilka miejscowej policji napisała z pełna miłością;
              Cytat ............
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=83358147&a=83631395
              D Ecce homo... kawka 20.08.08, 22:46 Odpowiedz
              Śmiechu nie cierpi, cierpi za miliony. Żart go poraża, porażające więc wypuszcza gromy. Wszędzie widzi chamstwo - choć sam ma wdzięk chama. Ecce homo - w kompleksów osadzony ramach. Świat go przeraża, więc tępi go szczerze, Myśląc, że moc wielką posiadł w swojej dziwnej wierze I modli się co wieczór w swej mieszkalnej norze - "Spuść na innych plag siedem, mój kochany Boże!" Spójrzcie tylko na niego - ecce homo! Szczerym jest Polakiem, nie Żydem de domo! Gęba pełna frazesów, łeb nabity jadem... Ecce homo!
              Z szacunku dla zwierząt nie nazwę go gadem... koniec cytatu.

Natomiast lansowana tzw sztuka w Płocku to tylko echo nihilizmu duszy wymienianej doświadczonej jw.
              I kreowanie sztuki;
              Cytat......... Jacek Markiewicz – wydzieliny jako projekt
              By Piotr Wójcicki - Last updated: Wednesday, October 13, 2010 - Save & Share - 0 Comments
              Jestem radykalniejszym widzem niż Jacek Markiewicz artystą-rzeźbiarzem.
              Jeśli artysta prezentuje g…, formowane przy pomocy zwieracza, to mnie jako widza absolutnie nie interesuje, czy czuł on – jak sam przyznaje – satysfakcję, “pracując nad tą kupą”. Nie obchodzi mnie impuls, który doprowadził do udanej defekacji, ale bryła sama w sobie. Jeśli zobaczę przepięknie uformowaną bryłę, pokolorowaną na blady, a zarazem głęboki w tonie błękit, to się nią zachwycę, albo i nie. Natomiast nie muszę, a nawet nie chcę wiedzieć, czy owa bryła jest genialnym efektem ruchów jelit artysty czy też wynikiem pracy jego wyćwiczonych palców. Co to mnie obchodzi, po co on o tym opowiada? W końcu dzieło sztuki powinno się bronić samo.
              A tymczasem, czytamy w wywiadzie (przesłanym mi przez Wojtka Brojera – mediewistę, autora diabelskiego, inżyniera elektronika, właściciela Galerii Fundamenty w Dąbrównie i organizatora corocznych plenerów malarskich w Dąbrównie – dziękuję serdecznie), przeprowadzonym z nim przez Katarzynę Kozyrę i Artura Żmijewskiego:
              - Nakupkałeś w galerii w Orońsku…
              - Pierwotny projekt był inny, miałeś obsikać ściany.
              - Wystawa nazywała się Miejsca nie miejsca. Chciałem oznaczyć moczem swoje terytorium. A kupa to był impuls, nagła reakcja, do późna w nocy jeszcze robiłem…
              - …?!
              - Stelaż konstrukcji oczywiście, aby pokazać właściwą pracę.
              - Pokazywanie swoich wydalin jest krępujące. Nie było ci wstyd, że ludzie oglądają ekskrementalny artefakt?
              - Nie. To była reakcja na to, co się tam działo. Byłem tym bardzo zdenerwowany. Poza tym interesowały mnie różne wydzieliny z człowieka. Wcześniej pokazywałem już ślinę-plwocinę, krew i mocz. Przyszedł czas na kupę. Był i taki projekt, żeby grono znajomych, wśród których się obracałem pokazało wspólnie swoje wydzieliny. On został później zrealizowany.
              - Dlaczego wydzieliny, co interesującego jest w krwi miesięcznej, w ślinie, w spermie?
              - Cos bardzo ludzkiego, trudno mi to nazwać.
              - Ludzkiego?! Każde żyjątko ma w sobie jakąś limfę i jakiś ekskrement.
              - Robimy to wszyscy, jak zwierzęta, ale bardzo się tego wstydzimy, unikamy mówienia o tym. Cisza nad defekacją jest bardzo ludzka.
              - Co czułeś pracując nad kupą?
              - Satysfakcję. Wystawa nie była zbyt ciekawa, a wystawiający artyści nosili wysoko nocy. I miałem satysfakcję, że nasrałem. Zrobiłem to zresztą z dbałością o formę powstającego obiektu.
              - Chcesz nam mówić, że kształtowałeś tworzywo zwieraczem?!
              - Byłem świadomy każdego formującego materię gestu.
              A jeśli artysta uważa, że próbując nago uwieść nagą figurę Ukrzyżowanego pokazuje niegramotnym wierzącym, że uwodzi tylko drewno, a więc nie ma sprawy, bowiem działa na widzów przez sztukę, aby ich wyprowadzić z błędu bałwochwalstwa – to może oznaczać, że absolutnie nie rozumie i (co jeszcze smutniejsze) nie czuje niczego, co może być po ludzku istotne w dziejach kultury i mentalności:
              Do pracy, w której pieszczę figurę ukrzyżowanego Chrystusa motywowała mnie chęć obrazy tego, co nie jest Bogiem. Liżąc wielki, średniowieczny krucyfiks, dotykając go nagim ciałem, obrażając go gdy leży pode mną, modlę się do Prawdziwego Boga.
              - Obrażałeś tylko krucyfiks?
              - Dla widzów było to obrazoburstwo. Poprzez użycie krucyfiksu obrażałem ich samych. Dla nich był to Bóg, dla mnie drewno.
              - Twoja pierwsza wystawa: odlewy z ciała, twoja modlitwa, płonące świece, cytaty z biblii…
              - Moja twarz odlana z miękkich form, bardzo zniekształcona, w sąsiedztwie cytaty z biblii: Panie wybaw mnie z tego ciała śmierci. Ciało zdawało mi się czymś złym, grzesznym. Nie umiałem się przed nim obronić.
              - Istnieje grzech?
              - Istnieje.
              - Jak czułeś się zdejmując krucyfiks ze ściany w Muzeum Narodowym w Warszawie?

Tak więc starsi , dajcie pokój.

My poradzimy sobie z kulturą ale bez gówien.

• Gość: obs.forumowy Re: w sprawie wpisów plocczanina facecji kilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.11, 10:11
                Fenek myślał i myślał. Jego niskie po przodkach chanach krymskich czoło pokryła sieć zmarszczek. Kiedys usłyszał, że to taka mina ludzi myślacych. Usilnie ten efekt starał się osiagnąć. Codziennie ćwiczył przed lustrem mając przed sobą zdjecia popiersi twórców cywilizacji śródziemnomorskiej Katona, Peryklesa i kilku innych. Sprawiało mu to wielki wysiłek. Wszak rob ił cos przeciwnego jego naturze. Z tego wysiłku aż piardnął. Publika oniemiała, a potem buchnęła gromkim śmiechem. Fenek odetchnął z ulgą. Cel osiagnął i nie musiał się już dłużej przemeczać myśleniem. Ok, pomyslał. Przeleje to jeszcze na forum i fajerant. Chociaz ...chwile zadumał się, taki wysiłek a tak mało smrodu. Hmmm, zasepił się. Co by tu jeszcze wymyślić i znowu zmarszczył czoło, które pomimo heroicznych wysiłków nijak nie chciało upodobnić się do Arystotelesa. Miłego dnia.
              • Gość: do płocczanina0 Re: Kępa Ośnicka imienia Stefana Themersona? Już IP: *.plock.mm.pl 29.07.11, 10:15
                Chłopie jesteś szkaradnie obsceniczny, bardzo! Przytaczając jakiś chory tekst podaj żródło - tak należy.
                Podając "przy okazji" (??) odnośnik do bardzo ciekawego i pięknego linku tego forum okazałeś się gburem. Nadal czka ci się "kawka" ?
      • engloutis Re: Kępa Ośnicka = Wyspa Hobsona 29.07.11, 00:08
        Podkreślam raz jeszcze nie "wyspa im. Themersona" ale "wyspa Hobsona" (tytuł ostatniej powieści T.S.). A pomysł idealny dla uczczenia pamięci twórcy awangardowego, z ogromnym poczuciem humoru (myślę, że na ten pomysł by przyklasnął), z wielkim dystansem do rzeczywistości, rzeczywistością tą się bawiący, drwiący z niej, przetwarzającym je w abstrakty słowne... słowem artystą bawiącym się słowem czy znaczeniem słów (poezja semantyczna) któremy absurd i satyra biższe były niźli "pomnikowe" bufonady w tylu "akademii ku czci" i "ulicy imienia...".
        • Gość: 1234 tyszka - płock IP: *.230.c91.petrotel.pl 29.07.11, 14:32
          Zaintrygowany natrętnymi wpisami dot. nazwiska Tyszka postanowiłem zgłębic sowja wiedze . Autor tych wpisów nie chciał nam ujawnic kto zacz.
          No więc jako cżłek wygodny wpisałem w google : tyszka - płock, z nadzieją że cus sie dowiem.
          I co mi wyszło :
          1. Tyszka - poradnia psychologiczna , psychoterapeutyczna itd.
          2. Tyszka - kancelaria adwokacka.

I tak pomysłałe , czy czasami nie jest to tzw. kryptoreklama tych dwóch firm , kótrych to autor może jest częstym "klientem" .

Tak mi to jakos pasuje.
          • Gość: 1234 aha IP: *.230.c91.petrotel.pl 29.07.11, 14:33
            Bo zapomnaiłem . można łatwo sprawdzic , wpsiać w google i sprawdzić czy nie kłamię :)
        • Gość: henio Re: Kępa Ośnicka = Wyspa Hobsona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 10:55
          nie wyspa imienia Themersona , ani wyspa Hobsona ale - wyspa Themersona !
          • Gość: ja Re: Kępa Ośnicka = Wyspa Hobsona IP: *.plock.mm.pl 31.07.11, 11:48
            Jestem, bardzo ciekawy ile razy tenże Themerson odwiedził te wyspę?
            • Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka = Czesława Tyszka. IP: *.dynamic.mm.pl 31.07.11, 12:41
              milion pięćset sto dziewięćset. Nieważne , tylko to że czasowy decydent, podkłada się Żydom, licząc, na pozostawienie w zasięgu władzy.
              • Gość: Z Buku-Buku z Buku-Buku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.11, 13:45
                Tak trzymaj, a nadliczbówki lecą, a może pociągniesz caly następny tydzień?
              • Gość: arkończyk Re: Kępa Ośnicka = Czesława Tyszka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:18
                Odpowiadasz na:

> milion pięćset sto dziewięćset. Nieważne , tylko to że czasowy decydent,
                > podkłada się Żydom, licząc, na pozostawienie w zasięgu władzy.

Dlaczegóż to będąc przez wiele lat najbardziej wpływowym strażnikiem tradycji polskości na terenie Płocka- radny, przew. MKOPWiM i z-ca wojewody do tych spraw nie załatwiłes godnego upamietnienia Czesława Tyszki np. nazywajac jego imieniem tę wyspę, jakąś ulicę, plac, czy stawiając jemu wreszcie pomnik?
                Opisz realne zasługi Cz.TYSZKI dla miasta, bo z opublikowanych gdzie niegdzie infirmacji na jego temat wynika, że był takim współczesnym kierownikiem Rejonowego Zarządu Gospodarki Wodnej nominowanym na to ważne stanowisko przez cara, a jako Kurator Szp. Św. Trójcy był takim jakby przewodniczacym rady nadzorczej tej placówki gdzie powoływał na to stanowisko właściciel do pilnowania zarądu. Właścicielem w tamtym czasie był oczywiście Car Wszechrusi. Nie wiem czy są to wystarczające przesłanki,żeby czcic go z ato w sposób szczególny chociaż niewątpliwie musiał byc zdolnym człowiekie i pewnie poprawnie wykonującym swoje obowiazki skoro cieszyl sie takim zaufaniem. to wazna i godna podziwu cecha, współcześnie tez potrzebna.
                Swoją wiedzę czerpie z najlepszego źródła a mianowicie z Kroniki Rodzinnej Tyszków.

www.arkonia.uw.edu.pl/Biul5/tyszka.htm
                Myślę, że bardziej uzasadnione byłoby uhonorowanie czymś trwałym w Płocku Ferdynada Tyszki, ale moze coś sie tobie pomyliło.
                • Gość: płocczanin 0 Re: Kępa Ośnicka = Czesława Tyszka. IP: *.dynamic.mm.pl 31.07.11, 16:13
                  Nazwałeś się może 5000 raz inaczej i napisałeś, Arkończyk...................

Prowadzone jest śledztwo i doprawdy nie godzi się pisać tobie ostrzej. Przecież to czytają śledczy.

Czakramów jest 7 a każdy niższy nie pozwala oceniać wyższego. NIGDY.

jako BARBARZYŃCA DUCHOWY I NIE ROZUMNY INTELEKTUALNIE , NIGDY NIE POJMIESZ O CO CHODZI W SPRAWIE POLSKIEJ.

Ze świadomością nawet nie sługi, nie jesteś w stanie rozpatrywać stanów duchowych , patriotyzmu, wierności, oddania.

123 lata niewoli i co? Ludzie mieli nie żyć, nie pracować, bo car?

Czy go nie było? Żeby chronić Pamięć Przodków, nie mam zamiaru pisać, bo jak z perłami...........

Piszesz ciągle o carze i ja to rozumiem, wypędził was car i to kompleks zaszłości. Silniejszy od rozumu. Musisz wyć i tak pisać, podlegasz prawu Oka, z Azji Mniejszej nomadów latających po piaskach., stosujących "Qisas" , po dzień dzisiejszy.

Każda narodowa informacja , Rocznice , są przez ciebie natychmiast ośmieszane, wyszydzane za zgodą Władz zwierzchnich.

Czy napiszesz jakiej narodowości był zbrodniarz z Norwegii?

Czy wiesz kto napisał takie słowa?

cytat..........Prócz wstrętu budzi jeszcze we mnie gniew fałszywy i nikczemny stosunek Żydów do zagadnień narodowych. Naród ten, narzekający na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem świata. Żydzi, którzy skarżą się na brak tolerancji u innych, są najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawiści, jaką budzi, sam potrafi najsilniej nienawidzić..............koniec cytatu

Skalałeś Wartości Duchowe Zasad Aronii.

Oplułeś Czesława Tyszka już wcześniej.

Telepie ciebie , żeby znaleźć kwit na NICH.
                  Historia Rodziny Tyszka jest odmienna od tej, która czytałeś.
                  Badania , kwerenda wykazały duużo więcej wiedzy o tej Rodzinie.

W Płocku Ich historia nikogo, poza PRO, nie interesuje.

Tak to się mści wytępienie klasy inteligenckiej, wywodzącej się z ziemiaństwa.

Dzisiejsi ludzie na stanowiskach x decydentów nie są wychowani w wartościach kształtowanych przez wieki Obrony Ojczyzny, M ilości do Niej, do Boga.

Po owocach ich poznacie................i poznaliśmy, mamy to na co dzień.

Współczesna Polska zarządzana synami ludu, nie rozumie potrzeby istnienia Ojczyzny Wolnej, niepodległej.
                  Storpedują każdy ruch obywatelski kształtujący Pamięć po Przodkach.

Oto nadchodzi rocznica Powstania Warszawskiego. Co piszecie? To psy. potępienie
                  Czy kto napisze dlaczego TERAZ obchodzą poza Warszawą, Rocznicę w ten sposób?

Neo pisze 17,47? Po co? Co robiła lata wcześniej?

Powstania wyrażone dzisiaj ustami członka rządu zasmuca.

Wskazuje jak to nas opanowano i zabiera się nam Duszę, wartości , osobowość.

Świętą dla każdego Polaka. Bezczelnie spierają nam mózgi nie bacząc na słowa ........kiedy my żyjemy................. nie uda się zhańbić polskich Bohaterów.

Doprawdy pisze 4 raz. ja nie nie jestem sługą Izraela. nie muszę się podkładać. Nie moja sprawa.

Natomiast jeżeli przyjdzie wam do głowy , że nas zeszmacicie , to się mylicie.

Po filmie zniesławieni , LEPIEJ ROZUMIEM , DLACZEGO CHCECIE ZABRAĆ NAM Orła I hymn NARODU POLSKIEGO, NIE MIESZANEGO.

Ferdynand Tyszka , OJCIEC CZESŁAWA, TO INNA opowieść ale NIE WSZA.

tylko CZEKASZ, ŻEBY I JEGO ZESZMACIĆ , BO TAKIE MASZ ZADANIE I ZAMIŁOWANIE.
                  • Gość: arkończyk Re: Kępa Ośnicka = Czesława Tyszka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 18:51
                    QUŹWA człowieku straszysz wszystkich i bez końca jakimiś śledztwami. Ty się sam bój, bo wszystko wskazuje na to , że może to zakończyć się skierowaniem ciebie na badania psychiatryczne jak to niedawno Sąd Rejonowy w Wawie uczynił w stosunku do pewnego znanego polskiego męża stanu. Tam raczej zakończyłyby sie one fiaskiem natomiast u ciebie wynik raczej pewny, żółte papiery "i wstyd jak sto ...". Badający będą mieli ułatwione zadanie bo wystarczy tylko sięgnąć do wyników z Pracowni Psychologicznej PKN Orlen i gotowe. Nie strasz nie strasz bo się ...ubrudzisz.

Co sie mnie czepiasz. Tak samo jak ty staram się żeby polska mowa przetrwała zawirowania XXI wieku. Musimy dbac o nią i doskonalić. Jedni czynią to np. habilitując sie na Filologii Polskiej. Inni czytają ze zrozumieniem dobrą, ambitną literaturę. Nasi milusiński uczą się w szkole, a niektórzy z nas muszą cofnąć sie o kilkadziesiąt lat zmarnowanych na nygusowanie, wagary i tysiące innych zajęć odciągających ich od nauki. Nie napiszę, że przy pasaniu kóz na "dzierżawie" bo pewnie ze względu na brak kwalifikacji tego też by tobie nie powierzono.

Zaproponowałem ci kilka podstawowych podręczników. Ty robisz donos do organów czy gdzieś tam jeszcze. Proponuję ci książki przystępne i zrozumiałe zamiast np. z zakresu komparatystyki literackiej, paremiologii, leksykografii, czy edytorstwa naukowego , z których wiele osób w trosce o plska mowe korzysta. Mógłbyś się wtedy rzeczywiście poczuć dotkniety, że jaja sobie z ciebie robię.
                    Znam wielu ludzi, którzy ucza się całe życie i są z tego dumni, więc nie rozumiem za co mnie włóczysz w swoich donosach. Czy nie czułbyś sie lepiej pisząc i mówiąć pieknym, poprawnym językiem ludzi kulturalnych? Nawet donosy robiłyby na adresatach lepsze i bardziej wiarygodne wrażenie.Jak chcesz sie przekonac jak źle piszesz to chwili wolnej poproś kogoś żeby dokonał krytycznego rozbioru tego co choćby wyżej napisałeś. Niech będzie to osoba wiarygodna dla ciebie i życzliwa.
                    Nie ośmieliłbym sie jednak o tobie napisać, że jesteś odpad intelektualny, barbarzyńca duchowy czy "nie rozumny intelektualnie". Nie każdego przecież niestety Bóg obdarzył tym samym poziomem percepcji, potencjałem intelektualnym, a przede wszystkim chęcią zdobywania wiedzy oraz zwykłego uczenia się. Bardzo wszystkim, którzy nawet z własnego wyboru zatrzymali sie na poziomie dziecka współczuję, szczególnie wtedy gdy ich wyobrażenia o sobie nie ida w parze z rzeczywistością. Nie każdego z nas na szczęście Bóg uczynił też egocentrykiem i człowiekiem uważającym siebie za szczyt etyki i rozumu.

Przez lata niewoli ludzie starali sie odnajdować swoje miejsce w życiu i nie ma do nich za to chyba nikt rozsądnie myślacy większych pretensji ,wyłączając gdy byli byli zdrajcami, ludźmi podłymi i dwulicowymi jak np z historii najnowszej beneficjentami minionego ustroju typu patronaty itp, a dzis strojącymi się w piórka ideowych antykomunistów.

Jestem wielkim zwolennikiem idei pozytywistycznych i mam wielki szacunek dla ludzi, którzy swoja wiedzą, pracą, madrością wyrywali stanowiska i funkcje z łap zaborców, żeby Polska nie stała się narodem niewolników zdatnym tylko do najprostrzych prac. Dzięki temu jako naród przetrwaliśmy i dzisiaj znowu jako naród podnieśliśmy sie z kolan.
                    Czasem nawet myślę, że lepiej, że wtedy pracowali niż dawali się zamykać w więzieniach i bez przerwy ginąć na barykadach. Lepiej , że studiując, zdobywając funkcje i pozycje zawodowe tak jak np. Cz. Tyszka coś jako Polacy znaczyliśmy niż mielibyśmy poddawać się społecznej degradacji dla której jedyną alternatywą były topione w krwi i odmencie prześladowań zrywy. Tak zginęło wiele szlachetnych i bohaterskicj narodów. Cieszę się, że nie my.
                    Wyraziłem tylko swoją opinię, że nie dopatrzyłem sie w udostępnionych przez członków rodziny P. Cz. Tyszki na różnych portalach jakichś nadzwyczajnych okoliczności by honorować Go nazwą ulicy, wyspy czy pomnikiem. Był super porządnym człowiekiem, ale gdybyśmy mieli każdego porządnego człowieka honorowac nazwą ulicy czy placu tych ulic i placów po prostu by zabrakło.
                    Zdziwiło mnie jednoczesnie to, że przez tyle lat majac niczym niekrępowane mozliwości decyzyjne z taką inicjatywą w stosunku do Cz. Tyszki nie wyszedłeś. Ogromną inicjatywą zacząłeś sie wykazywać gdy ludzie o większej aktywności niz ty zechcieli w sposób bardzo symboliczny, ale i piękny uhonorować pamięć kogoś kto jest we wszystkich encyklopediach świata i który kształtował się tu, w naszym mieście. Rozsławiał przy tym Płock wszędzie gdzie zostawił swój ślad podkreślając przy tym swoje korzenie i związki z grodem nad Wisłą. Widzisz, mnie to kompletnie nie przeszkadza, że był chrzczony w innym kosciele niz moi przodkowie i ja. Czuję satysfakcję, że ktos taki w Płocku sie urodził i nie czuję się z tego powodu '"sługą Izraela".

Owładnięty ideałami ksenofobicznymi, siejący nienawiść na tle etnicznym i religijnym morderca z Norwegii był Norwegiem. I co to ma do rzeczy? Zabił z zimną krwia dla swoich chorych wyobrażeń świata kilkadziesiąt niewinnych ludzi. Tacy ludzie muszą budzić odrazę i strach. Nie wiele mniejszą odrazę i strach budzą we mnie wyznawcy podobnych idei, którzy tutaj na tym forum, takze w twoim wpisie powyżej dają pokaz podobnych upodobań i sposobów myslenia.
                    Usmiech politowania budzą pseudokatolicy dyżurni, którzy pisza o sobie w jednym miejscu, że należa do wiary judeochrześcijańskiej i pietnują w innym miejscu naród z ktorym mają lub mieli wiele wspólnego jak choćby przynalezność do tej samej społeczności w wierze.
                    Odrazę budzą ludzie z ustami pełnymi komunałów których sensu nawet nie rozumieja, a w praktyce głoszący zasady antagonistyczne dla tych, którymi na forum epatują. Co mozna pomysleć i powiedziec o rzekomym katoliku, ktory ćwiczy wszystkich i musztruje jako wzorzec wiary katolickiej i niezrównany uczeń Chrystusa, który sam poddaje się i głosi na forum praktyki z pogranicza szamaństwa typu czakramy. Ten ktos jest albo niespełna rozumu albo jest ohydnym cynikiem czerpiącym w zależności od potrzeb z tego lub innego żródła prawdy.

Z odrazą patrzę na ludzi, którzy z pogardą odnosza sie do innego człowieka, tylko z racji na ich miejsce urodzenia czy status społeczny, ich czy ich przodków. Na tle swojego pochodzenia społecznego ani aktualnego statusu nie mam powodów żeby czuc kompleksy. Pewnie bez trudu udałoby mie sie wykazać, że mogę być w pewnym sensie zaliczony do "klasy inteligenckiej wywodzacej się z ziemiaństwa". Tak to wywyższyłeś w powyższym poście tę grupę ludzi.Nie wiem czy akurat ty możesz tak o sobie powiedziec ale nie ma to dla mnie kompletnie żadnego znaczenia. Szanuję i tych co książętami i tych co są dla ciebie najniższą kastą czyli np. synów fornali.
                    Dla ludzi o podobnych poglądach jak te prezentowane przez ciebie na forum odczuwam współczucie, jeśli są chorzy i pogardę,nie mylić z nienawiścią, jeżeli są hipokrytami. Kim ty jestes oceń to sam.
                    Ale cóż, niewiele z tego chyba zrozumiesz. Na wszelki wypadek wyślij to do KGP, RPP, P Generalnego czy gdzie tam jeszcze chcesz.Prosze tylko nie kompromituj się współpracą z jakąkolwiek ambasadą obcego państwa, bo poza Targowicą i niechlubnymi szmalcownikami jest to obce naszym narodowym cechom.Wierć dziurę w brzuchu administracji forum, żeby natychmiast to skasowali. Naprawdę sie tego nie boję.

P.S Proszę nie wybieraj dla mnie nicka, bo to już moja sprawa.

• Gość: arkończyk Re: do plocczanina0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 19:07
                      Jest w Szczecinie miejsce które nazywa sie Las Arkoński. W pobliżu pomieszkiwałem dłuższy czas. Mam świetnie wspomienia z tym miejscem zwiazane, ale ich nie opiszę, bo rzuciłbyś na mnie czakramowa klatwę lub mi zazdroscił. Rozumiesz teraz?
                      • Gość: konkurs Re: do plocczanina0 IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.11, 19:34
                        u mnie pod oknem leży juz długo ...kupa, jak by ja nazwać ?
                        • Gość: tadeo Re: do plocczanina0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 19:41
                          Spoko! PRO juz przystapiło do weryfikowania poważnych kandydatów. Kupę zabezpiecz, żeby napływowi jej nie wywieżli na role swoich rodziców.
                          • Gość: victuś Re: do plocczanina0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:34
                            i-ksiazka.pl/view_book.php?kid=7556
                            Wyspa Hobsona bardzo dobry pomysł.
                            • Gość: profesor Re: zaproszenie dla plocczanina0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 11:26
                              Zespół Szkół nr1 na Piaska, tuż za torem, nie bedziesz miał daleko prowadzi w wakacje zajęcia wyrównawcze dla dzieci z klas 1-3. Nie będziesz miał plocczaninie kłopotów z dostaniem sie tam. Podręczniki na miejscu w świetlicy Zapraszamy
                              • Gość: joj u mnie też leży kupa, czy jednoosobowe pro da radę IP: 69.195.136.* 01.08.11, 11:51
                                znaleźć nazwę, a moze by ja zabrał i pod mieszkanie z ZSMP podłożył, wszak papiery od lekarza ma
              • Gość: doplocczanina0 Re: Kępa Ośnicka = Czesława Tyszka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 19:20
                >milion pięćset sto dziewięćset

Z matematyka tez nietego. Nie ma takiej liczby. za dużo za kozami po czyichś folwarkach. za mało w szkolnej ławie, a nauka to wielki patriotyczny obowiazek jak napisał jeden z naszych wieszczów.

• Gość: lilka Re: Kępa Ośnicka = Wyspa Hobsona IP: *.zep.com.pl 01.08.11, 12:06
          Na Twój pomysł engloutisie nie ma szans.Jest za dobry.W Płocku panuje atmosfera dusznej pomnikowatości.Na tak świeże spojrzenie jak Twoje nie będzie amatorów.Należy tylko cieszyć się ,że nieliczni czytają Themersona i martwić się ,że nikt ich nie słucha.
          • Gość: jagiellończyk Re: apel do władz miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 15:14
            Czas najwyższy żeby władze miasta upamietniły w sposób trwały pamięć tego wybitnego płocczanina i jagiellończyka. Mało jest ludzi z Płocka, którzy tyle znaczyli we współczesnym świecie. Proszę nie patrzeć na zdziecinniałych propagatorów czystości polskiej rasy. Wkrótce odejda tam gdzie jest ich miejsce, a my Polacy nie damy się wynarodowić bez ich "żarliwego entuzjazmu" współczesnych inkwizytorów.
            • Gość: płocczanin 0 Re: anarchia w Polsce i na Forum IP: *.dynamic.mm.pl 01.08.11, 16:09
              Oprawca z fankowicza , czuje się bezkarny, poparty przez swojego promotora z rządu RP, napisał, to co, mówił z Warszawy w programie RELIGIA, rabin z Warszawy;
              A PŁOCKI PREZYDENT JEST CHWALONY PRZEZ FANKOWICZA, ŻE NIE ma

patrzeć na zdziecinniałych propagatorów
              > czystości polskiej rasy.

Wkrótce odejdą tam gdzie jest ich miejsce, .. . CZYLI WEDŁUG RELIGI ŻYDOWSKIEJ, KTO PISZE O Żydach, MUSI UMRZEĆ.

Po prostu zdechniemy.

Nowakowski za słuchanie Żydów , nie musi umierać.
              • Gość: jagiellończyk Re: anarchia w Polsce i na Forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 17:01

> Wkrótce odejdą tam gdzie jest ich miejsce, .. . CZYLI WEDŁUG RELIGI ŻYDOWS
                > KIEJ, KTO PISZE O Żydach, MUSI UMRZEĆ.
                >
                > Po prostu zdechniemy.

Zenonie ty w odróżnieniu od zwykłych śmiertelników możesz być ABSOLUTNIE spokojny. Bogowie nie umierają, a przecież taka wyrocznie z boskimi impoderabiliami niewatpliwie przeciez się uważasz.
                Uwazasz siebie za "zdziecinniałego propagatora czystości polskiej rasy", że tak energicznie zareagowałeś? Jeżeli tak to biada naszemu narodowi. Myślę, że my , Polacy bez takich obrońców i propagatorów rasy lepiej sobie we współczesnym świecie poradzimy niż z kims takim jak ty w charakterze rzecznika. Dlaczego odpowiedz sobie sam. Ułatwi ci to zadanie wnikliwa weryfikacja tego jak piszesz po polsku chocby z najprostszym elementarzem.
                Pohukiwac sobie mozesz w domu i to tylko wtedy jak żona wyjdzie od oryginała odpocząć, bo inaczej masz przechlapane nie gorzej niz na forum, o czym wiedza wszyscy mieszkańcy Fofrofolskiego/pierwsza i druga klatka- druga słyszy przez ścianę/.
                Co mówił rabin z Warszawy nie wiem i nie chcę wiedzieć bo mnie to po prostu kompletnie nie interesuje, bo i po co? Ani mi brat, ani swat. Zwyczaje tego narodu i co głoszą ich kapłani niespecjalnie mnie interesują ,ponad to co każdy jako tako ogarnięty człowiek wiedziec powinien. Nigdy w odróżnieniu od ciebie nie miałem judeochrześcijańskich ciągotek i nie wyznawałem tej wiary, więc po co miałbym teraz słuchać, z całym szacunkiem, rabina.
                A szowinistami pod każdą postacią i pseudointelektualistami brzydzę się immanentnie i nic na to ani ja, ani ty nie poradzimy.
                Z radością czekam na dzień kiedy jeden z najwybitniejszych i najbardziej znanych na świecie płocczanin/nie mylic z "plocczaninem0/ doczeka sie w swoim miescie godnego upamiętnienia, a że on ci Żyd? Co mnie to przeszkadza? Moi dziadkowie mieli same dobre wspomienia z czasów gdy z nimi współżyli w jednym mieście i często mi o tym opowiadali ucząc szacunku dla drugiego, godnego człowieka.
              • Gość: joshua Re: plocczaninowi 0 for memory and respect IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 17:16
                en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Themerson
                • Gość: gad ale czym sie wyróżnił ? IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.11, 20:22
                  no czym ?
                  • Gość: roszko Re: ale czym sie wyróżnił ? tym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 21:52
                    www.filmweb.pl/person/Stefan+Themerson-144406
                    To dla ciebie pewno niewiele, ale goscie z mniejszym dorobkiem maja na swiecie i w Płocku swoje ulice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka