pijzemna
24.10.12, 20:09
Jestem osobą, która niedawno skończyła studiować. Moim zdaniem powstanie uniwerku byłby strzałem w dziesiątkę. Skoro w mniejszych miastach, takich jak Opole, Zielona Góra czy Siedlce, może funkcjonować uniwerek, to czemu nie w Płocku? Skoro w Koszalinie (miasto mniejsze od Płocka) może powstać Politechnika Koszalińska, to czemu w Płocku nie może powstać szkoła wyższa z prawdziwego zdarzenia? Popyt na studia wyższe zawsze będzie. Jeśli nie ludzie z Płocka, to ludzie z całej Polski będą tu zjeżdżali, by studiować. Płock jest jednym z najbardziej uprzemysłowionych miast w kraju - to kolejny atut do rozwoju szkolnictwa wyższego. Wiem, że istnieje już wydział zamiejscowy Politechniki Warszawskiej, no ale moim zdaniem takie miasto jak Płock stać na własną szkołę wyższą (uniwerek, politechnika). Wszystko to zależy od chęci. Do tej pory każdy tylko marudził: a co to da, a po co to, komu to potrzebne. Uniwerek/polibuda napędza zawsze miasto - wystarczy zajrzeć do Torunia czy Olsztyna, by się o tym przekonać. Ale trzeba chcieć...