Dodaj do ulubionych

Inwestycje

29.11.12, 23:08
Założyłem ten wątek z myślą o ciekawej wymianie poglądów forumowiczów na temat inwestycji w naszym mieście. Mianowicie chodzi mi o inwestycje których w Płocku brakuje, jest ich za mało, albo może takie których wcale nie powinno być. Napewno takie forumowe autorytety jak Stuntman czy Konrad_wp mają wiele pomysłów o których nie mieli okazji się wypowiedzieć. Zachęcam do komentowania a nóż widelec ktoś podłapie niektóre z tych pomysłów :)
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Inwestycje 29.11.12, 23:26
      Nie wiem jak Konrad, ale mnie się wydaje, że rozmawiałem tutaj już chyba na każdy temat :)

Najważniejszą rzeczą, której w Płocku potrzeba jest dobra praca - to teraz numero uno.
      Z pozostałych spraw najmocniej brakuje mi ogarnięcia śródmieścia, które jest chyba jedną z najbardziej zaniedbanych części miasta, oraz nabrzeża wiślanego, gdzie również czas zatrzymał się w miejscu.
      • wislak2401 Re: Inwestycje 29.11.12, 23:39
        Oj uwierz że jest jeszcze wiele rzeczy które niektórym leżą na sercu ;)

Nabrzeże wiślane w Płocku jest chyba jednym z najbrzydszych w całej Polsce i nie przynosi miastu powodów do dumy. A napewno jest z kogo brać przykład (Bulwar Filadelfijski w Toruniu czy ten w stolicy)
    • wislak2401 Re: Inwestycje 29.11.12, 23:28
      Na dobry początek chciałbym aby na ul. Nowy Rynek wprowadzić zakazu ruchu dla aut i przekształcić ten odcinek w deptak czy swoiste przedłużenie ulicy Tumskiej. Kiedy w końcu dojdzie do modernizacji zaniedbanego placu to warto byłoby zastanowić się nad takim rozwiązaniem który w pewien sposób uatrakcyjni nasz "salon miasta".

• stuntman Re: Inwestycje 30.11.12, 00:05
        O tym również już dyskutowaliśmy:
        fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sj/sj/tilc/wysikbI26T5PCXgSXX.jpg

Też bym chciał aby Tumska została przedłużona, a cały plac stał się wizytówką miasta.
        • wislak2401 Re: Inwestycje 30.11.12, 15:13
          Noo ok. Skoro zagospodarować ten teren to w jaki sposób? Dużo się na ten temat mówiło ale nic konkretnego z tego nie wyszło...

Wg mnie część tego terenu powinna być przeznaczona na cele rekreacyjne a część na handel i usługi czyli galeria handlowa (niewielkich rozmiarów) dzięki czemu zabiegane osoby załatwiające swoje sprawy miałyby odrobinę wytchnienia w parku a dzięki galerii ulica Tumska momentalnie by się zaludniła a część banków napewno zmieniłaby swoją lokalizację ustępując miejsca innym najemcom.

Dla wielu osób lokaliżacja w centrum galerii jest czymś niedopuszczalnym ale w wielu miastach buduje się galerie dopasowując je do otoczenia i to spełnia swoją rolę ożywiając umierające części miasta. Przykłady:

Włocławek - Wzorcownia
          Kalisz - Galeria Tęcza
          Rybnik - Plaza Rybnik i Focus Mall
          Legnica - Galeria Piastów
          Lublin - Lublin Plaza
          Zielona Góra - Focus Mall
          Gorzów Wielkopolski - Galeria Askana
          Opole - Solaris Center
          • stuntman Re: Inwestycje 30.11.12, 22:50
            I to według mnie jest główna przyczyna wyludniania się Tumskiej - w centrum nie ma nic komercyjnie atrakcyjnego dla ludzi zamieszkujących Podolszyce i dlatego tu nie przyjeżdżają by wydać pieniądze. Gdyby centrum wyglądało jak centrum i było najbardziej atrakcyjną częścią miasta, problem z Tumską by nie istniał. Co jednak zrobić skoro tak poprzednia jak i obecna władza kwestię atrakcyjności śródmieścia ma głęboko w poważaniu, skutkiem czego wygląda ono jak slams.
            Na Nowym Rynku nie musi być galerii handlowej - niech to będzie omawiana od kilku lat filharmonia, coś w stylu Centrum Kopernik tylko że związanego z chemią, do tego nowoczesne powierzchnie handlowe dla najemców z antypodkowy, duży parking podziemny - i wtedy ludzie sami przyjadą. A jak już przyjadą to i przy okazji na Tumy pójdą Tumską. I wszystko się jakoś będzie kręcić.
            • wislak2401 Re: Inwestycje 01.12.12, 00:50
              Założę się że po powstaniu galerii na Nowym Rynku teraz nie obserwowalibyśmy takich sytuacji jakie dzisiaj dzieją się na Tumskiej. Byłoby odwrotnie - więcej najemców niezwiązanych z bankowością zainteresowanych byłoby wynajmem lokalu w pobliżu miejsca gdzie kręci się dużo ludzi.
    • konrad_wp Re: Inwestycje 30.11.12, 08:44
      Większość tematów była tu już omawiana, natomiast ciekawej i rzeczowej dyskusji nigdy dosyć. Przede wszystkim i absolutnie priorytetowo temu miastu potrzebne są inwestycje tworzące miejsca pracy. Mamy Park Technologiczny który coś tam może i działa, ale z perspektywy prawie 10 lat działalności póki co jest porażką. Więcej miejsc pracy zostało do niego przeniesionych niż utworzonych. Oczywiście nie cały Płock Parkiem stoi ale to jest i powinien być dla wszystkich rządzących miastem bezwzględny priorytet. Promować miasto na zagranicznych imprezach, wydawać foldery, uczestniczyć w przykładowym Expo - tak, wiem że to wydatek ale wydatek który może się opłacić. Aby uatrakcyjnić ofertę inwestycyjną miasta niezbędna musi być także rozbudowa infrastruktury i to jest drugi punkt ,a właściwie ex aequo z pierwszym. Co nam po działkach gotowych na inwestorów skoro nie można do nich dojechać, a jeśli już to dojazd ten jest drogą przez mękę. OBWODNICE , remont dworca kolejowego, uatrakcyjnienie oferty Kolei Mazowieckich (tak wiem, z Płocka niespecjalnie jest możliwość dojechania gdziekolwiek, ale np. szynobusy co pół godziny do Kutna który jest jednym z największych węzłów kolejowych w Polsce to już coś). No i moje osobiste marzenie czyli mały port dla GA w które powinno zamienić się płockie lotnisko. Za cenę tego nieszczęsnego mola mielibyśmy już (!) ponad-kilometrowy betonowy pas na płockim lotnisku, za parę złotych więcej mały budynek portowy. Oczywiście bez żadnej regularnej siatki połączeń bo Płock tego nie potrzebuje w ogóle, ale dla lotnictwa dyspozycyjnego w sam raz. Wszak Płock jest miastem przemysłowym które w dodatku swój charakter chce jeszcze umocnić a możliwość szybciej (czyt. lotniczej) komunikacji jest w tym względzie niezbędna. Dlatego smutno mi że lansowany temat rozbudowy lotniska ucichł prawie zupełnie, a szkoda bo naprawdę nie potrzeba na to jakichś gigantycznych pieniędzy.
      • ollotomi Re: Inwestycje 30.11.12, 11:54
        doszła do mnie informacja, że w tym tygodniu miała zapaść decyzja o budowie komponentów w PPPT czyli cuk, data center i laboratorium. Macie może jakies informacje na ten temat?
    • wislak2401 Re: Inwestycje 30.11.12, 15:38
      Chciałbym się zastanowić też nad jedną kwestią.
      Dlaczego w ciągu ostatnich lat przy okazji przebudowywanych i modernizowanych ulic żadna z nich nie została poszerzona w taki sposób aby UŁATWIĆ życie płockim kierowcom? Płock w porównaniu do miast podobnej wielkości wypada tragicznie.. Wystarczy zajrzeć na Google Maps (widok z mapy satelitarnej jest bardzo dobry) i spojrzeć jak wyglądają ulice w Opolu, Zielonej Górze, Gorzowie Wlkp, Koszalinie czy nawet w miastach wiele mniejszych (Lubin, Legnica, Piła, Leszno, Piotrków Tryb.).

Do niedawna nasze miasto było najbardziej zmotoryzowanym miastem w Polsce, jednak do tej nie przełożyło się to na jakikolwiek postęp w przebudowach ulic, jedynie są to zabiegi bardziej kosmetyczne..

Widać często jak kierowcy stojąc w korku uparcie sami wytyczają sobie dwa pasy co może być niekiedy niebezpieczne. A takie ulice jak Łukasiewicza, Mickiewicza, Chopina czy Tysiąclecia są na tyle szerokie że wystarczy niewielkie poszerzenie aby zmieścić po dwa pasy w każdym kierunku (tak jak jest na odcinku Gwardii Lud. pomiędzy Bielską a Przemysłową) i znacznie upłynnić ruch w obu kierunkach.

• konrad_wp Re: Inwestycje 30.11.12, 18:34
        Są dwie przyczyny takiego stanu rzeczy- po pierwsze Płock, w odróżnieniu od innych miast które wymieniłeś rozwinął się dopiero w drugiej połowie XX wieku- bardzo szybki rozwój urbanistyczny i demograficzny związany z budową Kombinatu nie poszedł w parze z rozbudową infrastruktury bo po prostu nie było to wtedy potrzebne. Przypuszczam że nikt nie przewidywał że w mieście 130 tys. będzie jeździć blisko 100 tys. samochodów. Druga przyczyna jest bardziej prozaiczna - Płock nie ma szczęścia do własnych władz. Po prostu tutaj nie da się zrobić czegokolwiek bez protestów, problemów itp. Praktycznie nie ma większej inwestycji bez opóźnień, skandali lub poważnych wpadek. Most bez dróg dojazdowych, amfiteatr z dachem grożącym zawaleniem, molo które nie wiadomo czy na wiosnę będzie nasze czy Włocławian. Przykłady można mnożyć. Włodarze zdają sobie sprawę z tego, że poszerzenie ulicy to cała procedura wielokrotnie bardziej skomplikowana od normalnego remontu dlatego idą po linii najmniejszego oporu. Po prostu są to menadżerowie na skalę takich inwestycji jak załatanie dziury w uliczce w Imielnicy. Czegoś większego się po prostu boją.
        • ollotomi Re: Inwestycje 30.11.12, 19:59
          Wydaje się że w PPPT coś się w końcu ruszyło!!!!!! :))))
          www.pppt.pl/pl/dlamediow/aktualnosci/Strony/Zawiadomienie-o-wyborze-oferty-LAB.aspx
          www.pppt.pl/pl/dlamediow/aktualnosci/Strony/Zawiadomienie-o-wyborze-oferty-CUK.aspx
        • wislak2401 Re: Inwestycje 30.11.12, 22:34
          Szkoda że przez tą drugą cierpimy my - kierowcy. Bo mało kto przesiądzie się w autobus który i tak stanie w korkach na wąskich ulicach naszego miasta..
      • stuntman Re: Inwestycje 30.11.12, 20:18
        wislak2401 napisał:
        > Dlaczego w ciągu ostatnich lat przy okazji przebudowywanych i modernizowanych
        > ulic żadna z nich nie została poszerzona w taki sposób aby UŁATWIĆ życie płockim
        > kierowcom?

Bo teraz jest taki "trend", że należy zniechęcać ludzi do jazdy własnymi samochodami żeby przesiadali się do autobusów. Nawet jak oni tego nie chcą. Władza wie lepiej.
        • wislak2401 Re: Inwestycje 30.11.12, 22:48
          Szkoda że przez taki "trend" cierpimy my - kierowcy. Bo mało kto przesiądzie się w autobus który i tak stanie w korkach na wąskich ulicach naszego miasta..

A tak z ciekawości to pamiętasz może kiedy i gdzie w Płocku ostatnio zbudowano dwupasmówkę?
          • stuntman Re: Inwestycje 30.11.12, 23:03
            Ostatnio to chyba trasa Popiełuszki na nowy most (2007 r.). A jeszcze wcześniej to albo dobudowa drugiej nitki Wyszogrodzkiej na Podolszycach albo fragment Dobrzyńskiej na Skarpie (2003 r.). Ta ostatnia to jak dla mnie pozytywny ewenement - nie jest to ani zupełnie nowa ulica, ani przedłużenie istniejącej dwupasmówki. Planowano pociągnąć dalej, ale władza się zmieniła.
            • wislak2401 Re: Inwestycje 01.12.12, 00:44
              Jeszcze poszerzenie Gwardii Ludowej. Szkoda że podczas dalszej przebudowy tej ulicy (od Przemysłowej do 7 czerwca 1991) oraz ulic Gałczyńskiego i fragmentu Chopina zabrakło wyobraźni i nie zrobiono chociażby tego samego.. Taki ciąg ulic pozwoliłby na znaczne odciążenie Centrum. Wystarczyłoby w pełni przebudować ul. Chopina i od Winiar mielibyśmy na rondzie Grabskich wybór którą "trasą" pomknąć.

Ale niestety, Płock nie może się rozwijać bez odpowiednich dróg wewnątrz miasta.

Wiele osób dziwi się czemu kolejne centrum handlowe inwestuje w tereny na Podolszycach, w pobliżu dwóch galerii handlowych, konkurencyjnych hipermarketów spożywczych i budowlanych.. Dziwią się też dlaczego Podolszyce się tak doskonale rozwijają.. Powiedzmy sobie szczerze, Auchan i reszta nie powstałyby tam gdyby nie dogodne połączenie z resztą miasta dwupasmówką. Tak samo jest z nowopostającymi blokami. Dlatego miasto zamiast iść w szerz nadal się wydłuża w kierunku stolicy. A np. dzięki dwupasmowej Otolińskiej bankowo za ul. Graniczną zaczełyby inwestować firmy budując różnego rodzaju obiekty i bloki.

• raaaptus Re: Inwestycje 01.12.12, 17:59
        wislak2401 napisał:

> Do niedawna nasze miasto było najbardziej zmotoryzowanym miastem w Polsce

W latach 70 to i może byłby powód do dumy, ale na szczęście od tego czasu dokonał się całkowity zwrot myślenia na temat planowania miast i modernistyczne podejście (autostrady przez środek miasta, przejścia podziemne i ogólne eliminowanie pieszych na rzecz samochodów) odeszło, mam nadzieję, na zawsze. Zresztą udowodniono, że poszerzanie ulic zachęca jeszcze większa liczbę kierowców do wjazdu do centrum co powoduje, ze korki wcale nie ulegają zmniejszeniu.
        W miastach europejskich hierarchia wygląda następująco:
        piesi>komunikacja miejska/rowery>>>>>>>samochody osobowe
        i nie widzę powodu dlaczego w Płocku miało by być inaczej.

• konrad_wp Re: Inwestycje 01.12.12, 20:25
          Ja widzę powód - polska mentalność. Polak jakby mógł to by do kasy supermarketu podjechał samochodem. Mieszkałem przez jakiś czas blisko kościoła - w każdą niedzielę to niemalże pod drzwi świątyni było wszystko pozastawiane. Wynika to po części z naszych narodowych kompleksów (" a co mi tam! mam samochód to nim jeżdżę, stać mnie!") ,po części z bezsensownie niekiedy zorganizowanego zbiorkomu. W Warszawie w dzień powszedni praktycznie nie ma takiej opcji żeby do centrum z peryferyjnych dzielnic dojechać szybciej samochodem niż zbiorkomem a i tak nie ma gdzie szpilki wetknąć na wszystkich parkingach.
    • stuntman Re: Inwestycje 11.12.12, 12:53
      Została uwolniona atrakcyjna działka przy głównej ulicy miasta:
      portalplock.pl/pl/334_informacje/3135_znikaja_dwa_budynki_w_centrum_foto.html
      • konrad_wp Re: Inwestycje 11.12.12, 19:28
        Rzekłbym nawet że bardzo atrakcyjna. Ma ogromny potencjał. Szkoda tylko, że najpierw burzą a potem dopiero zaczną się zastanawiać co tam powstanie. A właściwie co chcieliby żeby powstało :-)
    • stuntman Re: Inwestycje 09.01.13, 11:54
      Parking na Kościuszki gotowy:
      www.portalplock.pl/pl/334_informacje/3296_nowy_parking_w_centrum_gotowy_foto.html
      • raaaptus Re: Inwestycje 10.05.13, 01:13
        zrobili dziurę w pierzei i jeszcze się tym chwalą...
    • wislak2401 Re: Inwestycje 09.05.13, 23:38
      W Galerii Wisła niebawem otworzy się Monnari :)
      • enaka Re: Inwestycje 10.05.13, 09:21
        W galerii Wisła Monnari jest od początku jej istnienia.
        • konrad_wp Re: Inwestycje 10.05.13, 17:18
          A i tam się przeniosło bo wcześniej było w "galerii" Auchana, chyba też od początku jej istnienia czyli od 2001 roku :-)
          • enaka Re: Inwestycje 13.05.13, 09:18
            Nie przeniosło się, tylko otworzono kolejny sklep. W Auchan dalej istnieje Monnari.
    • wislak2401 Re: Inwestycje 31.07.13, 21:33
      Dzisiaj jadąc ul. Chopina (między Mickiewicza a Bielską) zauważyłem budowę nowego chodnika oraz ścieżki rowerowej wzdłuż tej ulicy. Cieszy bardzo taka inwestycja bo ścieżek rowerowych jest już coraz więcej! Jeszcze tylko kawałek ścieżki na ul. Bielskiej i będziemy mogli swobodnie przemieścić się rowerkiem z Podolszyc na Skarpę! Jest postęp, brawo :D

A tak swoją drogą, czy owa przebudowa chodnika nie jest przypadkiem wstępem do modernizacji zniszczonej Chopina?
      • enaka Re: Inwestycje 01.08.13, 10:09
        Przecież do Skarpy nie musisz jechać Bielską, możesz spokojnie pojechać Gwardii Ludowej, gdzie ścieżka jest od lat. Do samiutkiej Skarpy.

Inna sprawa, że idealnym miejscem na zrobienie takiej ścieżki jest jar Brzeźnicy.
        • wislak2401 Re: Inwestycje 01.08.13, 14:01
          Nie muszę? A jak dojadę Targową do końca - do ul. Bielskiej, to jak mam dojechać właśnie do Gwardii Ludowej? Przecież tu właśnie brakuje krótkiego odcinka ścieżki który połączy dwa krańce miasta..
          • enaka Re: Inwestycje 02.08.13, 08:50
            Aa, o ten fragment Ci chodzi. Faktycznie, jadąc od Targowej brakuje ścieżki na Bielskiej. Zobaczymy po 19 sierpnia, jak to będzie wyglądało:-)

Pisałeś natomiast o Chopina. Jeśli na całej długości tej ulicy byłaby ścieżka, to wtedy Bielska nie miałaby tu znaczenia, stąd moja uwaga.
            • wislak2401 Re: Inwestycje 07.08.13, 14:25
              Fakt :)
              Ale widać jak narazie bliżej do połączenia Bielską Targowej i Gwardii Ludowej niż pobudowanie ścieżki na Chopina :)
    • stuntman Re: Inwestycje 26.09.13, 19:41
      Rozpoczyna się budowa strażnicy straży pożarnej na Radziwiu:
      strazpozarnaplock.pl/budowa-jrg-nr-2-psp-plock/
      • konrad_wp Re: Inwestycje 26.09.13, 21:39
        Przepraszam,oni chcą gołe ściany niedużego przecież budynku stawiać przez ponad dwa lata? To chyba żart?
        • adamekk45 Re: Inwestycje 06.04.14, 14:11
          multisdeweloper.pl/oferta/10/Sloneczne_Tarasy
          Na stronie multisdeweleoper pojawiły się szczegóły co do inwestycji nowego bloku "słoneczne tarasy" przy ulicy Nowowiejskiego.
          bardzo się cieszę, że w tej części miasta powstaje coś nowego.
          :)
          • stuntman Re: Inwestycje 06.04.14, 21:47
            Nie bardzo mogę sobie uzmysłowić gdzie miałby dokładnie stać ten budynek. Nie widzę przy Nowowiejskiego miejsca na coś takich gabarytów. Ma ktoś jakieś pomysły?
            • pijzemna Re: Inwestycje 09.04.14, 22:35
              Nie chcę strzelać gdzie powstanie ten budynek. Chciałem zwrócić uwagę na coś innego - na stronie dewelopera jest też budynek na Gradowskiego (tuż przy Sienkiewicza) i ma on niby mieć 6 pięter. Przecież takie coś tam w ogóle nie pasuje...
              • s_elena Re: Inwestycje 10.04.14, 16:47
                Bardziej przy Padlewskiego, ale i tam nie pasuje...
              • stuntman Re: Inwestycje 10.04.14, 16:57
                Rezydencja Gradowskiego nie będzie specjalnie wyższa od obecnie istniejących bloków:
                maps.google.com/?ll=52.543957,19.703894&spn=0.001558,0.004128&t=h&layer=c&cbll=52.544127,19.70374&panoid=gnaF-6SdF8RJn7nJ71mBBQ&cbp=12,172.9,,0,-11.87&z=19
                Budynek stanie w miejscu widocznego tam jeszcze "baraku", a jego parter będzie zaczynał się prawie jeden poziom niżej od sąsiada po tej samej stronie ulicy (nasyp).
                • pijzemna Re: Inwestycje 25.06.14, 23:24
                  Ostatnio dosyć często przejeżdżam rano przy Sobótce. Pamiętam, że od niedawna korona wzgórza przy farze została ogrodzona i nie dziwił mnie widok pracowników pędzących z taczkami po alejkach wzgórza. Jednakże dwa dni temu na trasie przy Wiśle zaobserwowałem kilka dużych ciężarówek, które zablokowały praktycznie ruch. Dziś widać już było pozostawiony sprzęt - najwidoczniej do czegoś się szykują. Moje pytanie jest następujące - czy to w związku z przebudową wzgórza, czy też może niezależnie od jego remontu ktoś bierze się za "usprawnianie" Sobótki? Pamiętam jakieś obietnice np. mostek przez zalew itp. Ktoś coś wie?
                  • stuntman Re: Inwestycje 26.06.14, 16:09
                    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o które miejsce chodzi ale w okolicy Sobótki miały ruszyć prace związane z położeniem magistrali kanalizacyjnej pod dnem Wisły:
                    plock.gazeta.pl/plock/1,35710,16138724,800_metrowa_rura_pod_Wisla__Wiercenie_niebawem.html
                    • pijzemna Re: Inwestycje 27.06.14, 23:45
                      Tak, to jest to miejsce :) dzięki za odpowiedź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka