Dodaj do ulubionych

Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r. ...

30.12.12, 19:27
Co tam kultura. Kopacze dostali i jest git......
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.12, 21:08
      A czego można spodziewać się po prezydencie odpowiedzialnym za kulturę i sztukę, który sam pojęcia o niej nie ma, nie mówiąc już o tym, że brak mu jakichkolwiek chęci czy aspiracji w tym temacie.
      • Gość: popieram Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.dynamic.mm.pl 30.12.12, 21:20
        Spoko, największe festiwale mam nadzieję będą bo to rozsławia i mierzalnie promuje Płock. Tu trzeba dopompować pieniędzy a za parę lat przyniesie to korzyści.
        • Gość: płocczanin0 Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.093.c76.petrotel.pl 30.12.12, 21:55
          Kultura? A tożsamość? kim są ci zagubieni w własnej nieświadomości? Jarząbkowie XXI wieku , wieku cywilizacji śmierci.
          • Gość: men kultura jest zbędna,pensje nagrody są ważne IP: 69.163.40.* 30.12.12, 22:02
            dla funkcjonariuszy Partii Okradaczy
          • Gość: Marek Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 22:43
            Jakie osiągnięcia miał Jarząbek gdy zasiadał na stolcu opiekuna miejsc narodowych? Jaki piękny pomnik zbudował niejakiemu Padlewskiemu. Miło na niego popatrzeć.
            • Gość: Andrzej Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 22:59
              Kolego mocno podpadasz, zapomniałeś o doniosłym wierszu Jarząbka, który stał się kanonem polskiej poezji, którego przyszłe pokolenia się będą uczyć, czyż nie jest piękny o tych liliach, które na czymś tam wyrosły.
        • Gość: a ja nie Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.245.c69.petrotel.pl 30.12.12, 22:37
          popieram dalszego utrzymywania kiczu niby kulturalnego pod tytułem FESTIWALE.Nie ma pieniędzy na różne rzeczy ale na festiwaliki pieniążki są?.Miłośnik festiwalików z poprzedniej ekipy chcąc pokazać się na lokalnej scenie politycznej na ostatniej sesji wyskoczył jak Filip z konopi by budować filharmonię.Mola mu biedakowi mało.Festiwalików mu za mało?.Ekomnomista od siedmiu boleści.Niech buduje za swoje a nie za nasze.Niech baluje za swoje a nie za nasze.Panu Nowakowskiemu prorokuję upadek gdy będzie dalej popierał festiwaliki.Niech Pan pamięta.Łaska wyborców na pstrym koniu jeżdzi.Festiwaliki kosztują a płocczanie coraz bardziej się budzą.Przez kieszenie drogi Panie Prezydencie się budzą.
      • Gość: kóltóralny Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.12, 22:45
        I bardzo dobrze. Kultura powinna być tylko dla ludzi wybranych, którzy świadomie jej poszukują. Nie chcę by z moich podatków finansowano jakieś durne festiwale/koncerty. Każdy ma swoje potrzeby i każdy wie na co wydać swoje pieniądze.
        • Gość: stąd Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.079.c72.petrotel.pl 31.12.12, 08:11
          Malraux (pisarz i polityk) twierdził, że kultura jest tym, co sprawiło, że człowiek stał się czymś innym niż tylko przypadkowym wydarzeniem w przyrodzie. To nie kopanie piłki, ale wizyty w muzeum czy galerii sztuki sprawiają, że coś zapamiętujemy, czegoś się uczymy. Rosną kolejne pokolenia, którym obce będą nazwiska znanych malarzy czy pisarzy, nie będą widzieć, czym w sztuce jest surrealizm czy symbolizm. Wymienią za to wszystkie dostępne sklepy w galeriach handlowych. Czy o to chodzi? Moje nadzieje, że prezydent, który studiował w Toruniu polonistykę i powinien być humanistą, będzie kładł nacisk na kulturę wyższą. A tu tylko wielkie rozczarowanie. Włodarze są obecni na meczach, a do muzeum czy galerii sztuki już im nie po drodze. Robią wszystko, byśmy się stali przypadkowym wydarzeniem w przyrodzie. Żuczek gnojarz też przecież toczy kulkę...
          • Gość: olaf9000 Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.079.c72.petrotel.pl 31.12.12, 08:28
            Właśnie o to chodzi. Konsumentem łatwiej się rządzi, niż człowiekiem światłym. Od poczynań w oświacie ministra Wiatra widzimy co się dzieje z młodymi ludźmi i ich poziomem wykształcenia - w dół, konsekwentnie i powoli ale w dół. Nasi politycy z Wiejskiej się cieszą - sami nie potrafią nazwiska malarzy podać, książki pewnie nie przeczytali od szkoły średniej, to po co im światły elektorat?
            • epoeta Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r 31.12.12, 08:46
              Przy podawanych nakładach na kulturę Płock powinien być kulturalnym centrum Europy, a jest i będzie długo prowincją, skoro instytucje nie mają pojęcia jak mądrze gospodarować pieniędzmi.
              Festiwale na świecie to inwestycje dochodowe. Skoro lokalni biznesmeni chcą organizować wycia małolatów nad Wisłą, niech robią to za własne pieniądze i jeszcze na tym zarabiają. A u nas miasto opłaca całą imprezę i jeszcze musi starczyć by organizator dostatnio żył cały rok z tego co zostanie! Najgorsze, że te imreski nie mają nic wspólnego z czymś co nosi nazwę festiwalu. Ponadto trwają już kilka lat i gdyby miały rozsławić miasto dawno by to zrobiły, a jest niestety odwrotnie.
              Czytając również wypowiedź dyrektora Mokrowieckiego chyba najwyższy czas zerwać z modelem komunistycznym finansowania teatru. Prywatne sceny w kraju powstają jak grzyby na deszczu i są dochodowymi instytucjami. Nie muszą również zabiegać o dofinansowania. Ale tam się pracuje, a w Płocku w teatrze wystarczy być! Przy tak licznym zespole powinno coś ciekawego się dziać na scenie, a najczęściej jest to przedstawienie dla dzieci, albo występy zaproszonych , niechcianych gdzie indziej zespołów teatralnych. Skandalem jest, żeby dorosły na przedstawienia zmuszany był do wyjazdu do innego miasta, bo nasz zespół nic nie jest w stanie zagrać.
              • Gość: olaf9000 Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.079.c72.petrotel.pl 31.12.12, 08:59
                Zgadzam się z Panem, co do kwestii naszego Teatru. Jednak te prywatne, o których Pan pisze, mieszczą się często w małym metrażu. Nie sądzę, żeby ktokolwiek prywatnie był w stanie utrzymać taki gmach jak nasz. Oczywiście nie zmienia to niczego - należy wymagać od reżyserów i aktorów - w końcu to z naszych pieniędzy jest utrzymywany teatr.
              • Gość: Andrzej Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 09:05
                Niezbyt często się z Tobą zgadzam, ale tym razem trafiłeś w sedno. Festiwale tak, ale robione i sponsorowane przez biznes. W miarę wolnego czasu jeżdżę do Warszawy do teatru i dość często do prywatnych i one mają się dobrze. Może niższy nakład na teatr będzie przyczyną powstania w Płocku takiego samego, może i tu podniesie się jakość, a nie działanie w myśl starej zasady "czy się stoi, czy się leży ileś tam się należy". Czas najwyższy, aby Muzeum Mazowieckie zaczęło również coś robić, a nie od lat tkwi w marazmie, niedługo zapomnimy w Płocku, że taka "instytucja" istnieje. Rynek książki, według mnie, został w miarę uporządkowany, tu wydawca ponosi ryzyko, czy na wydaniu danej pozycji zarobi, czy straci, to samo dotyczy płyt.
                • epoeta Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r 31.12.12, 10:14
                  Nie było mowy jeszcze o instytucji widmo w naszym mieście, czyli POKISie! To jest dopiero pralnia miejskich pieniędzy. A wszystkie idą w zasadzie na konkursy i konkursiki dla dzieci o charakterze, jak by nie było, ogólnopolskim.Nękają nimi zwłaszcza nauczycieli przedszkoli i szkół, bo dyrektorzy tych placówek wymuszają przystąpienie do konkursu swojej placówki. A, że ranga konkursu ogólnopolska , dzieci z Płocka nawet dyplomów nie zobaczą. I tak na gryzmołki dzieci od których tonie POKIS i MDK pójdzie kilkanaście milionów zł z miejskiej kasy.
                  Książnica również wyszarpnie kilka milionków na propagowanie lokalnej patologii jaką jest Broniewski i zarażanie nią innych mieszkańców miasta
                  I rozejdą się pieniądze , a kultury jakoś w mieście głodny nie uświadczy.
                  • Gość: Pikuś Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.12, 13:21
                    Co do POKIS-u to się nie zgodzę. Dwa hasła: Alterstacja i Kwaiarnia Jazzowa
                    • Gość: Hm Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 13:35
                      Jaki pan taki kram
                      • Gość: uhum Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 16:15
                        ale milionik na festywal się znajdzie ?! Hę!?
                        • Gość: aksum78 do epoety IP: *.bb.sky.com 31.12.12, 20:32
                          Widze, ze Pana osobiste animozje biora gore. Ja lubie Broniewskiegio, a nie cierpie Milosza. Tak zlikwidowac dofinansowanie do bibliotek, POKiS zly i tak dalej. To jaki ma Pan pomysl na kulture w miescie? Hmm
                          • Gość: umobserwer słyszałem IP: *.plock.mm.pl 31.12.12, 21:12
                            A jasłyszałem że w tym roku że na stolcu siedzący planuje kilka niespoździanek kurturarnych.
                            1. Budmat Cykle Show- czyli wyścigi rowerków dziecięcych na ktorych ,,gumę palić będą ,, miejscowe byznesmeny , Budmat dostanie 450 000 na promocjem tej kurturarnej imprezy bo te byznesmeeny w czasie zawodów wierszyki plepać majom
                            2. Festiwal filmowy pn ,,Ach,ach jaki pienkny i mundry jesr ten nasz prezydencio,, w którym główną nagrodą ma być udział w wycieczce- sorrry, wyjeździe służbowym w składzie delegacji ratusza i byznesmanów na Grenlandie w celu pozyskiwania kontaktów gospodarczych z pingwinami.
                            3. Koonkurs plastyczny pt ,Najpienkniejszy wystój kibelka prezydenciunia,, z nagrodą główną w postaci spędzenia w nim 15 intymnych minut z możliwością skorzystania z papieru toaletowego z wizerunkiem.całego składu spółki zarząfdzjącej miastem.

To tylko 3 ale fahofcy od pijaru z byłym naczelnym gw nm na czele intensywnie pracujom nad nastempnymi.
                            • Gość: do aksum Re: słyszałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 21:22
                              miłosz mnie męczy i drażni mnie jego zadęcie a w końcu to że uważał się za drugie wcielenie mickiewicza plus te same dziwactwa towiański vs swedenborg etc.
                              broniewski jest cudowny wręcz ale i tak mistrzem nad mistrze jest tylko jeden - Herbert , potem nie ma długo nic w całej historii poezji polskiej włączając w to wieszczów , norwida a już o jakichś za przeproszeniem szymborskich wstyd wspominać
                            • Gość: do umodserdak Re: słyszałem IP: *.245.c69.petrotel.pl 01.01.13, 01:26
                              za twojego ukochanego wodzónia to dopiero siem dzało.Impreska za impreskom.Calóhna galaktyka wras s klubłem rannyh markuf siem zahwycala.A za te cuda nic nie brali na dotatek.Za darno wsystko robiły.Nafet ZŁOTY KIBEL otzymali.A kibel postafili na najladniejsym pomoście wzduz królowei cieków wodnych w Polsce.Sukcessy phały siem wrotamy od stodoły.Pozdrawiam już poprawną polszczyzną.Poprzednią pewnie zrozumiałaś poetko.To po kursie wysokiej kulturki na Wisłą.
                          • epoeta Re: do epoety 31.12.12, 22:15
                            Nie oceniam twórczości Broniewskiego czy Miłosza, odnoszę się do kłamstw dotyczących jego życiorysu masowo podawanych przez organizacje związane z Rokiem Broniewskiego. Działania tych instytucji przyjęły w tym roku rozmiar patologii, pewnie równie wielkiej jaką reprezentował Broniewski. Może o to w tym wszystkim chodziło. ...
                            Pytanie dotyczące moich pomysłów na kulturę sugeruje mi, że mam do czynienia z cierpiącym na niemoc twórczą urzędnikiem UM i z próbą ich wyłudzenia i wykorzystania ich jako swoje. Nie toleruję takich praktyk i nie zamierzam w nich uczestniczyć. Zapewniam jednak, że za mniejsze pieniądze można zrobić rzeczy dla pokoleń, o jakich będzie głośno przez lata i które nie będą budziły niezdrowych emocji. A takie pojawiają się , kiedy dyletanci zabierają się za robotę o której nie mają zielonego pojęcia
                        • Gość: do uchum Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.245.c69.petrotel.pl 01.01.13, 01:30
                          milionik się znajdzie na 100% bo władza boi się by salonik zarządzający kulturką władzy nie obśmiał.
                          • Gość: umobserwer Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.plock.mm.pl 01.01.13, 08:04
                            • Gość: umobserwer Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.plock.mm.pl 01.01.13, 08:23
                              Szanowny ,,do umodserdak,, czy jakoś tak :
                              po pierwsze , nie wiem czemu ,co daje Ci taki do tego powód że płeć mą zmieniasz?
                              po drugie: już nie raz tu pisałem że mm nie jest ,,moim idolem,,- wierz lub nie ,ale tak jest ,
                              po trzecie : podobnie jak ty negatywnie bardzo oceniamwydawanie takiej kasy na te nadwiślane bzdety
                              po czwarte i ostatnie: celem mojego wpisy było pokazanie( po raz kolejny zrestą),wyśmianieprzypadkow marnotrawienia kasy przez tego tzw.prezydenta na bzdury w przypadku gdy na rzecz ważniejsze kasy tej nie ma,choćby na Kulturę właśnie.

a co do pana baristy mm ,wiele razy krytyowałem też tu na forum jego polytyke , jego błędne decyzje dlatego też głosowałem na an z nadzieją na zmianę i dziś zmuszony jetem przyznać że to był błąd ,a to co wyrabia razem z kumplamy przerasta poprzednika w wielukwestiach.
                              • Gość: Marek Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.13, 10:43
                                Zdrówka, więcej optymizmu, mniej malkontenctwa dla umpobserwera vel kazia.net
                                • Gość: umobserwer Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.plock.mm.pl 01.01.13, 11:02
                                  • Gość: umobserwer Re: Płocka kultura będzie jeszcze biedniejsza w r IP: *.plock.mm.pl 01.01.13, 11:12
                                    Dzieęki i nawzajem Marku -imion kilku ,a jak poznam kazia to mu życzenia przekażę.
                                    Szkoda tylko ,że szanowny kolega kogoś kto ma inne ,krytyczne zdanie o rządzeniu miastem przez obecną spółkę uważa i ocenia jako malkontenta.

I na koniec ,dzisiejszy dzień jest dla mnie szczególnie dobry albowiem już od dziś będę mtógł mówić ,, już w przyszłym roku pogoni się kogo trzeba i podziękuje za ,,sukcesy,,. To mnie niezmiernie cieszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka