Dodaj do ulubionych

Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamieszanie

26.02.13, 13:26
Ja będę segregować w 100%
Proszę mi tylko powiedzieć gdzie mam wrzucić np.: zużytego "PAMPERSA" z balastem - jako opakowanie czy może jako odpad "zielony" albo jedno i drugie zanim wyrzucę będę musiał oddzielić zawartość od opakowania.

Czy ktoś będzie podpowiadać gdzie jakie materiały wyrzucać które są mniej oczywiste ?

Pozdrawiam wszystkich uczestników USTAWY ŚMIECIOWEJ :-)
Obserwuj wątek
    • plockowy Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamieszanie 26.02.13, 13:32
      Pani Kedzierska to niech sie juz lepiej nie kompromituje i nie wypowiada, "To prawda, że tak brzmiące oświadczenia powysyłaliśmy - przyznaje Krystyna Kędzierska z Płockiej SM. - Ale to dlatego, że wcześniej nie mieliśmy żadnej innej informacji z ratusza."

Nie mielismy informacji, nie wiedzielismy ale informacje do ludzi wyslalismy :)
      Wiadomo Ratusz daleko za 6 lasami, za 6 gorami i ciezko sie do niego pofatygowac lub zadzwonic !

Moim zdaniem po takim wystepie i do tego takiej bezmyslnej wypowiedzi, ta Pani powinna zmienic pracodawce.

Naszczescie juz niedługo nastapi koniec ery spoledzielni i nie bedziemy musieli utrzymywac z naszych czynszow takiej bandy nierobow !
      • Gość: tak_nie Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.237.c81.petrotel.pl 26.02.13, 13:44
        Najpierw to ratusz musi nauczyc sie przepisow a potem moze wymagac. Nikt nie ma prawa nakazac ludziom placenia wyzszych oplat jesli tylko segreguja, obowiazkowiem urzednikow jest co najwyzej to sprawdzic.
        • Gość: lokator PSMLW Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.148.c72.petrotel.pl 26.02.13, 13:58
          No i wyszło szydło z worka, jak zwykle w PSMLW.
          • tomas7771 pani Kędzierska 26.02.13, 14:10
            pytanie kto za to zaplaci?? za wysylanie tych pism?? pracownik ktory nie dopilnowal?? czy ktos poniesie jakies konsekwencje?? wiem wiem pytania retoryczne :)) przeciez spoldzielnia nie moze zatrudnic inteligentnych pracownikow tylko pociotkow itp ;) a za wszystko zaplaca czlonkowie spoldzielni jak zawsze :))
            • Gość: spółdzielcy PSMLW Re: pani Kędzierska IP: *.dynamic.mm.pl 26.02.13, 22:54
              My spółdzielcy PSMLW oczekujemy, że za ponowną wysyłkę pism zapłaciła pani Kędzierska. Proszę prezesa PSMLW o raport z rozliczenia.
    • ewuada Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamieszanie 26.02.13, 14:51
      Banda nierobów i głąbów!!! Stempelki potrafią przybijać, nic więcej. Łazi taka po mieszkaniach i napier....la w drzwi jak ZOMO, bo karteczki ma do rozdania z administracji. Do roboty się weźcie!!
      • Gość: ziemit Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.class102.petrotel.pl 26.02.13, 16:18
        łatwo tak powiedzieć, "do roboty nieroby"! tylko czy wiesz kolego, kto tak wymyślił, że administrator pracując 8h w pracy po godzinach czyli w czasie wolnym od pracy za darmo robi do 21 roznosząc pisma do klilku nastu tysięcy lokatorów bo tak sobie szanowny pan prezes wymyślił!? za darmo! to jest nieróbstwo!???
        • Gość: xxl Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 16:45
          I tu pokazujecie brak znajomości tematu. To miasto zbiera pieniądze za odpady i obowiązkiem miasta jest dotrzeć do każdego mieszkańca z ankietą. Ale że to nie jest w interesie miasta bo musiałoby ponieść koszty, to wysługuje się spółdzielnią. A śmieci i tak będzie wywozić Sita. Po co prezes Sity został wiceprezydentem? Pozdrawiam mieszkańców Płocka. Mielicie tylko ozorami a żadnemu ruszyć się nie chce, żebyu coś z tym zrobić.
        • Gość: lokator Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.221.c69.petrotel.pl 27.02.13, 21:15

No i dobrze niech chodzą do 21 bo w godzinach pracy zapierdzielają całymi godzianmi po sklepach. Jak wejdziesz nigdy nikogo nie ma albo siedzi taka jedna noga na nogę w kubku kawa i nawet ją dupa nie zaboli że ty stoisz i przyszedłeś coś załatwić. Żenyjący widok i toto żadnego wstydu nie ma.
          • Gość: BLE Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.237.c81.petrotel.pl 28.02.13, 08:48
            A co na zakupy mają jeździć po pracy ;) koniecznie w pracy a wypisać się trzeba służbowo, standard, szczególnie w wydziale ochrony środowiska, panie kasia i asia wiodą w tym prym.
    • Gość: do płocczan Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.067.c72.petrotel.pl 26.02.13, 15:47
      a dlaczego nie było nikogo z was lub waszych przedstawicieli na sesji rady miasta dotyczącej opłat za śmieci.Teraz jęki i żale.Teraz płacz i zgrzytanie zębów.Nie kontrolujecie naszych bo przez nas opłacanych zarządców miejskich i robią co chcą.Przewodniczący rady miasta mówi,że trzeba zaciskać pasa.Gdzie byliście drogie leniuchy jak zatwierdzali budżet i wydawali na różne bzdety w tym i na tzw rozrywkę.Gdzie byliście jak podnosili rączęta nasi pracownicy/radni/za debilnymi inwestycjami i skandalicznymi prywatyzacjami.Od dawna mówię i to się sprawdza,że do rozumków najlepiej dotrzeć przez kieszeń.Płocczaki nie są tu wyjątkiem.Skoro wolicie seriale,tvn-y i inne tańce z gwiazdami to nie narzekajcie.Płaczcie i płaćcie.Dobrze wam niedojdy i lenie obywatelskie.Cwane "polityki" załatwią wszystko za was.Waszym kosztem.Niestety także i moim.
      • Gość: m.modz.46 Re:Śmieciowe zamieszanie w Płocku. Czy tylko? IP: *.plock.mm.pl 26.02.13, 19:27
        Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej dziś złożyłem pismo do Rady Miasta Płocka i prezydenta m. Płocka z pytaniami dot. odbioru śmieci przez Gminę Płock.
        Między innymi o ujawnienie i przesłanie mi kalkulacji i sposobu obliczenia kwot 11 zł/o i 16 zł/o. za odbiór odpadów komunalnych.
        Jest jeszcze czas...

Ps. W Mazowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Płocku na dzień dzisiejszy opłata jest liczona od m2 i wynosi za 60 m2 ponad 30 zł. Od 1 lipca trzy osoby w rodzinie zapłacą 33 zł albo 48 zł. Dziś za niesegregowane śmieci płacą 30 zł od lipca br. 48 zł.
        Członkowie w/w Spóldzielni nie zareagowali jak Spółdzielnia od lipca zeszłego roku pobiera zawyżoną stawkę za smieci. Udowodniona matematycznie. Jest to kilkanaście groszy. Gmina widać poszła na całego. Za te sam rodzaj śmieci członkowie w/w Spółdzielni zapłacą o prawie 18 zł więcej od lipca br. Przez pół roku wzrosną o tyle koszty?
        Powrócicie do człowieczeństwa czy też zostaniecie w świecie zwierzęcym, w którym najważniejszy jest pełen bebech, którego jak się przekonujecie, coraz trudniej jest go napełnić?
        • Gość: m.modz.46 Re:Śmieciowe zamieszanie w Płocku. Czy tylko? IP: *.plock.mm.pl 13.03.13, 13:13
          Na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej dziś złożyłem pismo do
          > Rady Miasta Płocka i prezydenta m. Płocka z pytaniami dot. odbioru śmieci przez
          > Gminę Płock.
          > Między innymi o ujawnienie i przesłanie mi kalkulacji i sposobu obliczenia kwot
          > 11 zł/o i 16 zł/o. za odbiór odpadów komunalnych.
          > Jest jeszcze czas...

Jak wynika z treści otrzymanego dziś pisma, Pan Prezydent m. Płocka potrzebuje aż m-c czasu na przesłanie mi między innym dokumentacji, którą zapewne dysponowali nasi radni, uchwalając wysokości kwot za odpady komunalne.
          Tłumaczy złożonością sprawy i konieczność współpracy między poszczególnymi wydziałami Urzedu Miasta Płocka oraz ze Spółką Zakład Utylizacji Odpadów Komunalnych Sp. z o. o. w Kobiernikach.
          Sporządzają dopiero dokumentację? Radni jednak jej nie mieli?

Utrzymałem temat z uwagi na kolejne fakty, wnioski, które wg mojej oceny świadczą, że to może nie być zwykłe zamieszanie wokół płockich śmieci.
    • gibki Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamieszanie 26.02.13, 19:08
      Od co najmniej 8 lat segreguję śmieci, jednak po tej ustawie stwierdzam, że nie warto.
      Jeżeli mimo mojej deklaracji zapłacę wyższą stawkę to papa segregacjo, dlaczego mam być karany za moje podejście tzw. proekologiczne?
    • Gość: gość Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.011.c70.petrotel.pl 26.02.13, 21:04
      jako odrębna własność będę składać oświadczenie do gminy Płock, mam tylko problem nie mam w pobliżu altany na śmieci będącej własnością gminy, w koło tylko spółdzielniane, a oni nie chcą segregować , to co? Mam wozić do gminy, a tam odpowiednie Panie będą wrzucać do odpowiednich pojemników.
      Zróbmy happening 1 lipca w dniu wejścia nowej ustawy, posegregujmy śmieci przed urzędem miasta na tym pięknym ryneczku
      • Gość: jestem za Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.067.c72.petrotel.pl 26.02.13, 21:33
        heppeningiem przed ratuszem.Wywalmy pod drzwi urzędu posegregowane w workach surowce wtórne.Może rada i władza się wreszcie obudzą.Nieudaczniki jedne.Kto będzie sprawdzać czy segreguję śmieci.Gdzie mam postawić na małej działeczce pojemniki na posegregowane surowce.Kto będzie płacić za pojemniki na posegregowane śmieci.Jestem głupim debilem bo ostro segregujemy z całą rodziną śmieci.Po jasną cholerę to robimy.Dlaczego radni i władza kompletnie nie przygotowała się do tego problemu?.
        • malkontent_i_sceptyk Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza 06.03.13, 20:26
          Biedny polaczek się znalazł, nie ma gdzie pojemników na działeczce postawić. Ja wynajmuję mały pokoik.. miejsce na 3 worki znalazłem, do tego plastiki myję, rączki mi nie odpadły.
          • Gość: do malkontenta i s Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 10:50
            Ja też myję te plastiki ale zastanawiam się nad wodą za którą przecież muszę płacić. Oczywiście do mycia plastików używam tej droższej wody - ciepłej.
    • Gość: rympał Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.play-internet.pl 26.02.13, 21:33
      To ten SLDowski Vce Prezydent namieszał ze śmieciami .jak SLD ma takie kadry to niech lepiej przeniosą się do Słupna.
      • Gość: ktos SM Centrum IP: *.036.c79.petrotel.pl 26.02.13, 22:57
        SM Centrum. Co się wyprawia w tej spółdzielni - jeśli chodzi choćby o wysokość czynszu czy premie prezesa - to woła o pomstę do nieba.
        Oczywiście z Ustawą Śmieciową tak samo. Mimo jasnych i klarownych przepisów, deklaracje poroznosili również do lokatorów posiadających odrębną własność...
    • Gość: gość Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 07:33
      A spółdzielnia, po co wyszła przed szereg, na co im te dziwne komentarze. Trzeba było czekać. Co należy do gminy i niech sobie załatwia, niech pracownicy gminy ruszą swe cztery litery zza biurek, roznoszą oświadczenia, to się nasłuchają komentarzy.
      • Gość: ump Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.237.c81.petrotel.pl 27.02.13, 07:39
        Gmina jeszcze nie doczytała w przepisach (bo i po co), że segregowanie jej się "opłaca", bo wtedy zapłaci mniejszą karę, musi osiągać określone stopnie odzysku. Co się dziwić jak ci, którzy nad odpadami w ratuszu pracują pojęcia o tym nie mają.
        Co do tego jak wyliczono te kwoty 11 i 16 zł, to odpowiem, zza biurka, bez żadnych danych, o których mowa w ustawie, na podstawie średniej z tych spółdzielni i wspólnot, które to podały.
        • Gość: Misiek Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 27.02.13, 07:46
          A kto w urzędzie przy tym pracuje? Odpadki z Energi. Śmiech na sali
    • Gość: karol Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 27.02.13, 19:31
      jak nas będą wqrwiać założymy wspólnote i zobaczymy co pasożyty będą zreć
      • Gość: baba Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 10:30
        no ale to "pasożyty" za śmieci niesortowane od osoby miały 10 złotych i tyle płaciłeś, a do Urzędu Miasta zapłacisz zapłacisz również za nierosrtowane 16 zł od każdej osoby. Ale to taki szczegół nieistotny
        • Gość: BLE Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.237.c81.petrotel.pl 28.02.13, 10:43
          niewielką różnicę od osoby odpowiednio się zaksięguje a nadpłatę podzieli :)
          jeśli spółdzielnia lub urząd będą kazały ludziom płacić wyższe opłaty (z racji tego, iż wszyscy mieszkańcy spółdzielni nie zadeklarują segregacji) to złamana zostaje podstawowa zasada - równość - czyli łatwo można to zaskarżyć, skoro łamana będzie konstytucja RP
          • Gość: baba Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 11:36
            no i w maju chyba zapłacę niższy czynsz bo nadpłatę za śmieci, prąd i ogrzewanie odda na moje konto więc chyba odpowiednio zaksięguje i rozliczy. A co do śmieci no kto wszystkich upilnuje co kto w koszu wynosi do śmietnika. A firma wywożąca śmieci ma prawo kontrolować jakość sortowania i donosić do Urzędu Miasta gdzie się nie sortuje. I kogo wtedy ukarzą Kowalskiego czy cały blok?
            • Gość: odp. Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.148.c72.petrotel.pl 28.02.13, 11:43
              Cały blok, bo wprowadzili odpowiedzialność zbiorową.
              • Gość: do odp. Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 11:14
                W naszych śmietnikach przy naszym bloku znajdziesz śmieci w dużych workach przywożone samochodzikami przez obcych, posiadaczy rezydencji.
    • Gość: rozum Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 13:20
      W blokach powinno być 16 zł od osoby, ponieważ nie ma tam żadnej możliwości kontrolowania segregacji przez poszczególnych mieszkańców.
      • Gość: ubawiony Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.244.c70.petrotel.pl 13.03.13, 15:38
        A dziś za nieposegregowane blokowi płacą 10,50 PLN. Jutro będą bulić po 16,00 PLN.
        Znów pierwszy drybler RP Donaldinho wykiwał obywateli.
        • Gość: okradziony Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 13.03.13, 21:03
          Gość portalu: ubawiony napisał(a):

> A dziś za nieposegregowane blokowi płacą 10,50 PLN. Jutro będą bulić po 16,00 P
          > LN.
          > Znów pierwszy drybler RP Donaldinho wykiwał obywateli.

ja teraz płace 25 zeta za lokal (rodzina 3 osobowa), sąsiad obok z piętra płaci tyle samo (5-osobowa rodzina) za śmieci niesegregowane. I co się okazało?? Jak przyszło roczne podsumowanie opłat za śmieci okazało się, że wspólnota ma ponad 5 tyś. nadwyżki z tego tytułu. A radni ustalili jak zwykle stawki o 100% zawyżone. Dziwne, że w pobliskiej gminie Stara Biała za segregowane śmieci liczą sobie po 7 zł od osoby, a u nas 50% więcej
          • Gość: m.modz.46 Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 13.03.13, 21:36
            Że też mi przyszło mieszkać wśród okradanych i ubawionych.

• lolekanabolek Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza 14.03.13, 08:38
              Gość portalu: m.modz.46 napisał(a):

> Że też mi przyszło mieszkać wśród okradanych i ubawionych.
              >
              ba no masz, takie czasy ;-)
    • Gość: kasa bubu Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 14.03.13, 11:07
      Obowiązkiem administracji spółdzielni mieszkaniowej np. jest utrzymanie czystości w tzw. altankach dla pojemników do śmieci i w jej okolicy. Te altanki powinny być co roku bielone wapnem i odkażane stosownym środkiem.
      Pokażcie mi taka spółdzielnie gdzie to jest przestrzegane, a pieniądze na ten cel są wydawane. Nie dziwcie się, że prezes i księgowa ma sie dobrze i jeżdżą dobrymi autami nie mówiąc o ich dochodach ze spółdzielczej kasy.
      Inny przykład to gdzie są pieniądze z działu "kultura i sport", a natrętna wymiana tzw. pomierników ciepła CO itd.?
      Kto sprawdza rzetelność wydatków zarządów bo ci z komisji rewizyjnych tego nie robią, a jak robią to niedbale (vide protokoły).
      Potem mówmy o opłatach pobieranych od lokatorów. To nie kościelna taca. Należy zarządy skrupulatnie rozliczy z rozchodu pieniędzy.
      • Gość: spirp Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 11:33
        Mam przed sobą Deklarację w sprawie opłat za śmieci.
        Mieszkam w bloku na Międzytorzu.
        Mam podać:
        PESEL
        Nazwisko
        Pierwsze imię, drugie imię
        Nazwisko rodowe
        Datę urodzenia ( dzień-miesiąc-rok)
        Imię ojca
        Imię matki
        Nr telefonu
        Adres e-mail

A wszystko to po to, by ktoś wywoził nam śmieci z naszych śmietników.
        Czy to nie dziwne?
        • Gość: m.modz.46 Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.plock.mm.pl 14.03.13, 15:51
          Gość portalu: spirp napisał(a):
          > Czy to nie dziwne?
          Zatem mieszkasz w zasobach Mazowieckiej Sp-ni Mieszkaniowej.
          Zapoznaj się z moimi wpisami również w temacie Mazowiecka Sp-nia Mieszkaniowa.
          Może przestaniesz się dziwić.
          Nawet nie wiesz, że od lipca ub. Spółdzielnia nalicza Ci zawyżoną kwotę za odpady komunalne.
          Przeanalizuj zawiadomienia o kolejnych podwyżkach z ubiegłego roku.
          • Gość: lokator Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: 78.154.91.* 16.03.13, 19:04
            Spółdzielnia Chemik - 14.62 zł/osobaX4=58,48.Segreguję od dawna.
            • Gość: lokator Re: Spółdzielnia chce oszukać? Śmieciowe zamiesza IP: *.224.c67.petrotel.pl 17.03.13, 08:07
              komu potrzebne sa te szystkie dane zawarte w deklaracji wysokosci oplat za smieci,Czy to jest spis powszechny ,jesli tak to brak jest; wyksztalcenie,miejsce pracy ,stanowisko i numer butow w ktorych bedzie te smieci wynosil.
    • Gość: info Ile zarabia prezes w spółdzielni? IP: *.130.c73.petrotel.pl 24.03.13, 11:08
      Ile zarabia prezes? To możesz wiedzieć!

wyborcza.biz/finanse/1,108340,13609313,Ile_zarabia_prezes_spoldzielni_mieszkaniowej_.html#BoxBizTxt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka