Gość: pacjent IP: 80.41.235.* 16.09.04, 20:49 tylko najpierw trzeba znac jezyk zeby jechac za granice. I nie na poziomie komunikacyjnym, ale jezyk medyczny. I w niektorych krajach zdac egzaminy w tym jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XXX Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.wszplock.pl 16.09.04, 22:59 A kogo to obchodzi? Dziennikarze muszą z czegoś żyć to piszą...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 23:11 Artykul przedstawia tylko czesc prawdy, u nas przypada tylko 2,2 lekarza na 1000 mieszkancow co daje sie odczoc po zapisach do specjalistow (ostatnie dane ze spisu), nasi 'panowie' na gorze nie dosc ze probuja obejsc ustawe wnoszac swoje rozwiazania to jeszcze pozwalaja wyjezdzac naszym mlodym lekarza ( na jego wyksztalcenie placimy 0,5 mln zlotych, i w takim wypadku po co jest ich az tylu?). Jedna ze stazystek jest moja znajoma - mowi iz w tym roku panowie z ministerstwa zdrowia wpadli na wspanialy pomysl, ze nasi panowie profesorowie na uczelniach ksztalca zle i trzeba naszym mlodym kolega po fachu zrobic jakis egzamin po stazu (ktos chce zgarnac kase?). Panowie z korporacji lekarskiej podchwycili ten pomysl z duzym entuzjazmem ( napewno chca zgarnac kase!!!). Jednak do konca nie zdaja sobie sprawy z konsekwencji jego wprowadzenia: - dali znac pseudokolega z zachodu, ze tak macie racje my w polsce zle ksztalcimy (podobno juz wprowadzaja nam ograniczenia w dostepie, a tych co nie zdali tego egzaminu chca traktowac jak lekarzy 2 rzutu) - dostep do rynku w polsce dla lekarzy z calej unii( czesi, litwini itd. byli jak zwykle troche madrzeisi i nie dali sobie wcisnac tego egzaminu, dali swoim ludziom mozliwosc pracy w kraju i za granica) Na zachodzie sa podobne egzaminy pozwalajace na wykonywanie danego zawodu, ale w trakcie studiow lub bezposrednio przed stazem. (wyjatkiem jest luksemburg ktory nie ma wlasnej uczelni i ma egzamin dopuszczajacy do zawodu). A teraz panowie z izb sami bede sie musieli tlumaczyc z wynikow stazystow, a nie uczelnie medyczne. swietny uklad. a kto za to wszystko bedzie placil? my podatnicy!!! podobno powstal juz specjalny twor ktory zgarnia kase na przygotowanie tego egzaminu. WNIOSEK: 1.za nasze pieniadze ksztalcimy przez 7 lat ludzi z ktorych czesc wyjedzie na "zachod" - ograniczyc nabor niech przyjmuja mniej chetnych i przyjmuja lekarzy z zachodu i wschodu - wyjdzie nas taniej 2. egzamin jak najbardziej - zobaczymy ktore izby lekarskie naprawde sie staraja nauczyc cos naszych mlodych lekarzy 3.egzamin przed stazem - niech bedzie konkrencja na rynku, moze wtedy latwiej bedzie sie odstac do specjalisty a nie czekac po kilka miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gOść Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 18:02 Myślę, że nie ma obaw o braki kadrowe w naszych płockich szpitalach. Większości naszm lekarzom z ich wiedzą i umiejętnościami bliżej do Ukrainy niż na zachód. Na zachód mają szansę wyjechać jedynie lekarze z I i II stopniem specjalizacji a nie mirnota z Winiar, której oprócz stopni brakuje doświadczenia i zwykłych ludzkich odruchów jakże niezbędnych w tym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 21:07 Nie są oni tacy biedni za jakich się uważają.Każda operacja płatna ok.2000 nawet płatna w ratach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYLANCET Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 04:14 Panowie /i panie/,jesli to prawda, co napisano /$400-$500 na miesiac/, to nie planujcie, tylko do dziela, walcie na zachod, nie dajcie sie ponizac. Powodzenia Jurek K byly chirurg WSZ oddzial chir I obecnie chirurg NYC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 07:05 Ja się nie dziwię, każdy ma prawo szukać szczęścia. Nie jestem lekarzem ale potrafię się wczuć. Przecież w tym kraju, przepraszam - mojej ojczyźnie, już trudno wytrzymać, jakieś młoty zostają posłami, senatorami, radnymi, uchwalają jakieś knoty... Przecież stąd musi cała elita wyjechać, kto ma IQ powyżej 130 w Lepperowie (Giertychowie) nie wytrzyma. A przecież duża część lekarzy to jednak elita. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Lekarze idą na Zachód 17.09.04, 07:13 "To prawda, że pensje są wysokie, ale tak samo jest z kosztami utrzymania; zwykła koszula może tam kosztować 500 zł." A w Polsce koszula nie moze kosztowac 500 zl??? Co za bzdury gada. Koszule mozna w wielu krajach kupic taniej niz w pOlsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 07:41 Chłopie, rozumiem, że koszula to tylko przykład ale... Nie musisz kupować za 500, chyba, że jesteś szpanerem, snobem, kupisz też taniej, ale pensja to pensja - czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:17 Nie wiem poco te komentarze. Taka jest prawda, że lekarz powinien zarabiać b. duże pieniądze i tyle. W końcu ratuje ludzkie życie, pomyślcie o tym!!!! Nie każdy może być lekarzem (ja nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wampir Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 08:35 Forum jest po to aby komentować, więc są komentarze. Lekarz też musi zarabiać - bo ratuje ludzkie życie. Ale Strażak też musi zarabiać - bo ratuje ludzkie życie. Policjant też musi zarabiać - bo ratuje ludzkie życie. Kierowca też musi zarabiać - bo ratuje ludzkie życie, jak dobrze pracuje. Rolnik też musi zarabiać - bo ratuje ludzkie życie, jak produkuje zdrową żywność. Wszyscy chcemy godnie żyć, i wszystkim nam się to należy - i nic się nie należy, wszystko jest w naszych rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogus Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 09:54 A pielegniarki to nie musza dobrze zarabiac?? Przeciez to one odwalaja wiekszosc roboty za naszych "wspanialych" lekarzy. To moze i im sie na lezy cos wiecej niz 700 zl ??? Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Lekarze idą na Zachód 21.09.04, 08:28 Chodzi mi o to, ze nie nalezy przesadzac z tymi kosztami utrzymania zagranica. To wlasnie POlska jest bardzo drogim krajem, z wysokim cenami szczegolnie w stosunku do oferowanej jakosci i z niskimi zarobkami nie tylko lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: undo Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.class146.petrotel.pl 17.09.04, 09:21 Niech jadą gdzie chcą! Bez łaski i łezki. Nie ma kogo żałować! Jednak przed wyjazdem niech spłacą w żywej gotówce koszty swojego wykształcenia bo jak widać, były to zmarnowane moje pieniadze! I adieu! Won z Polski! Ps. A języka obcego i tak sie nie nauczą! Zakład?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boli glowa Re: Lekarze idą na Zachód IP: 80.41.181.* 17.09.04, 09:33 Moze nie az won z polski bo to brzmi tak troche po dmowskiemu. Ale tez jestem ciekawa z jakimi zachodnimi jezykami pojada toczyc sowja "Bitwe o Anglie"?. Nie lubie pretensjonalnego tonu - nam sie nalezy bosmy lekarze, gornicy, itp. Ja tez skonczylam studia i jak nie mialam pracy w zawodzie, to siadlam na kase w Auchan, zeby miec pieniadze na szukanie innej pracy.W Plocku kiedys szukalam lekarza ze znajomoscia jednego z zachodnich jezykow, znalazlam jedna internistke w Med Jarze, mowi po angielsku. Ale jak znajomy nie Polak wyladowal ze stanem przedzawalowym na Winiarach, to musialam robic za tlumacza. Co nie ukrywam bylo wielkim problemem dla mnie, bo slownictwa medycznego nie znam. Wiec chyba pojada z tym mieczem walczyc o Zachod! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz 275 Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 17.09.04, 09:46 prawda jest niestety smutna i mysle ze nie tylko lekarze beda wyjezdzac.Oni maja w tej chwili droge juz otwarta bo rzeczywiscie na Zachodzie lekarzy brak a polscy maja tu uznanie z racji swojego tzw.podejscia do pacjenta. Ja mieszkam za granica i wiem jak sytuacja tu wyglada.Lekarza nie mozesz sie o nic doprosic,o zwykle skierowanie na podstawowe badania nie mowiac juz o skierowaniu do specjalisty.Wyjatkow nie ma;zeby isc do ginekologa tez trzeba najpierw problem przedstawic lekarzowi domowemu;czesto on sam najpierw bada,a nie wiem jakie ma ku temu przygotowanie,ale tak jest latwiej i taniej.To samo z dermatologiem,wenerologiem i innymi.Nigdzie nie ruszysz bez skierowania a zapewniam was,ze o to skierowanie trzeba stoczyc walke.Czesto mam wrazenie ze gdyby czlowiek umarl to nie mieliby problemu.Jedynym lekarstwem doslownie na wszystko jest paracetamol bo musisz sam za niego zaplacic,a reszte lekow w duzym stopniu finansuje tu ubezpieczenie wiec nie dostaniesz recepty;a jesli juz to niejednokrotnie jest za pozno.Wielu moich znajomych chetnie wybraloby sie do Polski do lekarza ale to daleko i czasami mija sie z celem.Owszem jezdza do dentystow i na operacje i to coraz czesciej.Tu na operacje czy zwykle polezenie w szpitalu czeka sie miesiacami;moja znajoma sie nie doczekala i biedna zmarla.Nikogo to tutaj nie wzrusza,skargi na lekarzy tez nie sa modne bo i tak kiedys kazdy umrzec musi.To filozofia ludzi z Zachodu,wiec lekarz wcale nie leczy tylko bierze dobra kase. Polscy lekarze maja jeszcze inne podejscie,wyniesione z Polski i to sie ludziom tu podoba.Dlatego czekamy na nich z otwartymi rekami;jesli chca tu leczyc niech przyjezdzaja.Nieprawda jest ze musza znac jezyk.To bzdura!Znam takich lekarzy ktorzy pracowali w zawodzie i w tym czasie uczyli sie jezyka na kursie.Tak najszybciej.Spotykalem wielokrotnie obcych lekarzy w szpitalu ktorzy w asyscie tutejszego medyka pracowali i wypelniali wszystkie funkcje i zapewne wynagrodzenie mieli satysfakcjonujace.W Polsce jezyka sie czlowiek nie nauczy,tylko na miejscu poprzez bezposredni kontakt z ludzmi ktorzy go uzywaja i kiedy nie ma mozliwosci zapytac po polsku.Warunki zmuszaja czlowieka do intensywnej ale i efektywnej nauki.Zreszta ludzie zdolni nie beda miec problemu z opanowaniem jezyka.Po polskim kursie moga sie jedynie nauczyc prostych zwrotow,zlego akcentu i wiecej nic.Proste zwroty poznaja na miejscu w ciagu pierwszego tygodnia.Pozdrawiam.Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Re: Lekarze idą na Zachód IP: *.ump.pl 17.09.04, 12:21 Jeśli na zachodzie będą leczyć ludzi tak jak w Polsce (szczególnie w Płocku) to prędej wrócą niż im się wydaje. No chyba że kasa to jedyny cel jakim kierują się ci ludzie i jak im się bedzie dobrze płacić to im się przypomni jak się leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Lekarze idą na Zachód 21.09.04, 08:32 Niedawno gdzies czytalem, ze laczne naklady (oficjalne i szara strefa) na sluzbe zdrowia w Polsce sa w czolowce krajow europejskich. Tak sie sklada, ze znam paru lekarzy i zaden z nich na biede nie narzeka, a wrecz przeciwnie sa to bardzo zamozne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś