Dodaj do ulubionych

Kilka minut katechizmu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:07
my, narod kosciola czego sie mamy uczyc z kazań? polityki? no bo do tej pory
tak jest. dopiero teraz biskup sie obudził? jak to mówia : nigdy nie jest za
późno.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawid To wspaniale IP: *.c157.petrotel.pl 19.02.05, 17:09
      To wspaniale. dobrze, że pasterze Kościoła Płockiego wyszli z taką inicjatywą.
      Ks. bp Roman Marcinkowski ma rację tłumacząc, iż poziom świadomości religijnej
      jest bardzo niski. Sprzyja to działalności sekt, które atakują Kościół. Dlatego
      też ludziom należy wykładać zasady naszej świętej wiary.
    • Gość: Kostka ;) Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 19:07
      Myślę, ze mi osobiście to się przyda, bo muszę przyznać, że jest tak jak piszą, pamiętam tylko to czego nauczyłem się w szkole.
    • Gość: lipnowiak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.lipno.com.pl / 195.205.11.* 19.02.05, 22:39
      Dobrze byłoby, aby takie katechezy znalazły się również na stronie internetowej
      Kurii Diecezjalnej Płockiej, aby chętni spoza diecezji mogli też z tych
      katechez skorzystać. Popieram pomysł. Oczekiwałbym dostosowania też pewnych
      wątków do współczesnych problemów życia. Należy przyznać, że rzeczywiście nasza
      wiedza religijna jest na poziomie szkolnym a u wielu osób nastąpiło niestety
      regres wiedzy szkolnej w tej materii. W takiej sytuacji szczególnie Jehowi
      zbierają swoje żniwo wśród "analfabetów" wiary. Ludzie nie znając swojej wiary
      próbują kompensować swoją niewiedzę i lenistwo garnąc się do Jehowych, bo oni
      podają "to" natarczywie na tacy. A swoją drogą nasze czasy potrzebują większego
      świadectwa laikatu, skoro coraz częściej ludzie, którzy powinni być "solą tej
      ziemii", zatracili smak soli. A na cóż zda się taka sól!!!!
    • Gość: Jurek Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.109.244.* 20.02.05, 15:16
      wszelakie reformy czarnuchy niech zaczna od swego podworka
      wykluczcie pedofilskie szmaty, oszolomow garnacych sie do polityki
      w pierwszej kolejnosci potrzebnych funduszy szukajcie w swych dobrach
      wtedy pogadamy
      • Gość: ANTYKLER Re: Kilka minut katechizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:36
        Zgadzam się z tobą Jurku najpierw nech siebie zaczną nauczać a nie tylko PLN dla
        nich się liczy pazerne w 99% czarnchy ten 1 % dla KSIĘŻY z powołania pozdrawiam
        • Gość: jude Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:04
          Antykler czy 10 przykazań terz Ci nie odpowiada.
          Jest i jedenaste;
          11.NIC TO GŁUPIEMU WYDAC SIE GŁUPIM.nie wiem czy twoj mozg to
          odszyfruje,pamietaj wszyscy kapłani wywodzą sie z nas ludzi czyli według ciebie
          coz jestesmy warci.
      • Gość: antyJur Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 07:34
        Nie ubliżaj komuchu a jak ci się nie podoba to nie chodź do kościoła. Bo jestem
        pewien,że w niedzielę można cię tam spotkać a w poniedziałek plujesz.
        • Gość: Jurek Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.109.244.* 21.02.05, 09:32
          nie atakuje kosciola tylko jego slugi, ale dowiodles ze to dla cibie za trudne
          wspolczuje ci skoro twoj "rozum" utozsamia osobe niewiezaca jedynie z komunista
          • Gość: antyJur Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 11:37
            Podział na "czarnuchów" i "komuchów" jest tu symboliczny i nie charakteryzuje
            ze wszystkimi szczegółami ani postaw ani przynależności.
            Przyznasz jednak, że zacząłeś post od epitetu. Czego więc się w zamian
            spodziewałeś?
            A tak wogóle to skoro jesteś niewierzący to dlaczego tak emocjonalnie reagujesz
            na wewnętrzną jakby nie było sprawę kościoła, jaką jest katechizacja wiernych?
    • Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 23:21
      Polecam msze na 20.00 w Stanisławówce (dolny). Co do tych 5 min. katechizmu to
      myślę, że jest to potrzebne.

Nie bardzo rozumiem tych co podaja procentowo ilu jest księży z powałania a
      ilu "bankierów". Sam znam wielu "bankierów" ale nie pokusze się o podawania
      cyferek jak poprzednik - 99%. Badań nie prowadziłem, a Ty, tak?

Pozdrawiam
    • Gość: długopisem Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plock.mm.pl 20.02.05, 23:55
      Ja tam się cieszę. Co do pazerności księży to się zgodzę, ale nie będę krytykował bo sam co nieco skubnę. Przecież ksiądz do trumny tych pieniędzy nie weżmie tylko gdzieś musi wydać, no i problem nie jest w tym żeby dać, ale w tym żeby wziąść. W każdym bądz razie mi to odpowiada :-)
      pozdrawiam
      • maciek.zwany.jajem Re: Kilka minut katechizmu 21.02.05, 00:11
        Gość portalu: długopisem napisał(a):

> ale nie będę krytykował bo sam co nieco skubnę.

Nie jesteś dobrym kościelnym jeżeli kradniesz z tacy. Wstydź się!

Jajo
    • Gość: janrak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:11
      Proponuję teleturnieje wiedzy katolickiej!!! Na początek w telewizji "TRWAM".
      Potem, po zmianie władzy w Polsce, w telewizji publicznej i wszystkich
      pozostałych. W nagrodę za zwycięstwo wyjazd do Lichenia, a raz na jakiś czas w
      superfinale - audiencja u Papy. Powinny być tylko takie teleturnieje, inne
      tylko demoralizują ludzi.
      • Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plocman.pl 21.02.05, 11:07
        Skąd ta złośliwość?

Nie każdy musi być wierzący. TV Trwam będzie istniała puki będą widzowie, Ty
        nie musisz jej włączać, są przecież też VIVA czy MTV lub TVN. Masz wybór.
    • mariuszg2 Re: Kilka minut katechizmu 21.02.05, 14:32
      Sorry stary ale jak chodzę co niedzielę do kościoła to od roku 1989 nie
      pamiętam politycznego kazania. Kościół wydaje mi się daleki od polityki.
      To "psychole" z LPR i radia ma-ryja psują sprawę... Tu całkowicie popieram
      Wałęsę.
    • Gość: Leszek Re: Kilka minut katechizmu IP: 81.210.62.* 21.02.05, 14:37
      Kilka lecji katechizmu przydałoby sie także księdzu prof.Czajkowskiemu,który to
      stwierdził,że Wielki post trwa 45 dni do Wielkiej Soboty,A jak odliczyć małe
      Wielkanoce czyli niedziele(bo w ich trakcie postu nie ma)to znowu wychodzi 40!
      Myslęże z katolikami to tak zawsze bywa i wreszcie to musi paść.Bo jak już chcą
      przesuwać msze święte na soboty,rezurekcyjne msze,Wielkanoc też nie będzie
      kiedyś im pasowała i pozamieniają.A u Żydów czy jest dobrze,czy pogrom,czy
      zabawa,czy jakiś idiota się wysadza w powietrze Szabas zaczyna sie zawsze
      (ZAWSZE)(sic)-po zachodzie słońca w piątek a kończy po zachodzie w sobotę.I w
      Tym tkwi wielka siła tego narodu!Szalom.
      • Gość: pp Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 15:08
        Myślę też, że ze zniesieniem postu w Wigilię wysunęli się trochę przed szereg.
        Nie sądzę, żeby była taka konieczność i chyba wyjątkowo w typ przypadku decyzja
        ta nie spotkała się z aplauzem wiernych.
        • Gość: JUDE Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 15:28
          Odnoszę sie jeszcze do antykleryka nie wiem czys ty ant czt komuch to niwazne
          ale pamietaj sa jeszcze prykazana kture sie sprawdzaja w zyciu codzennym
          1.NIC TO GLUPIEMU WYDAC SIE GLUPIM.
          2.ZADASZ CZYSTOSCI ZACHOWAJ JA SAM.
          3.KIJ MA DWA KONCE.
          4.KTO POD KIM DOŁY KOPIE TO SAM W NIE WPADA.
          SA TO STARE PRZYKAZANIA ZE STAREGO TESTAMENTU IZAUWAZ W SWOIM ZYCI CZY TO SIE
          NIE SPRAWDZA PREANALIZUJ TO A BEDZIESZ MADRY I JAD TAKI Z CIEBIE NIE BEDZE
          TRYSKAL PAMIETAJ JEDNO GDY KOMUS CZYNISZ ZLE TO TO ZŁO CZY PREDZEJ CZY POZNIEJ
          PRZYJDZIE DO CIEBIE DOSWIADCZYLI TO NASI PRZODKOWIE BADZ TYDOBRY A DOBROCIE
          OTOCZY MAM PODESZLY WIEK BEDE ZASZCYCONY GDY TO ZROZUMIESZ NIE JESTEM KAPŁANEM
          BO ZAPEWNO ZA DUZO BŁEDOW ORT.ROBIE TRYMAJ SIE I POWODZENIA W DOBRYM ZYCIU
    • Gość: Lipnowiak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.lipno.com.pl / 195.205.11.* 21.02.05, 22:04
      Po raz kolejny przekonałem się,że dyskusja na tym forum jest bezsensowna.
      Wypowiedzi poniżej pasa, głupie i pozbawione sensu w tym miejscu. Z takimi
      tekstami to na rynek lub na Wiejską. To całkiem adekwatne miejsca do obrzucania
      się błotem. Myślałem, że dyskusji poddaje się merytoryczną stronę artykułu, ale
      myliłem się po raz kolejny. Uważam, że osoby czytające w necie prasę należy
      zaliczyć do ociężałych umysłowo trutni społecznych. pozdrawiam
      • Gość: płocczanin Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:20
        Cóż za podziwu godna samokrytyka...
      • Gość: ak Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 22.02.05, 07:57
        Zalogowanie się na forum poprzedzone powinno być krótkim testem-kluczem, który
        nie pozwalałby wejść na forum osobom, które nie przekroczyły pewnego,
        ustalonego poziomu rozwoju. Gdyby forum zaczęło świecić pustkami, admin
        obniżałby stopniowo poziom testu-klucza. Co Wy na to:)
        • Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plocman.pl 22.02.05, 08:35
          Jeśli dałoby się to zrobić to jestem za! :-)

Byłoby kilku osobników występujących pod wieloma określeniami, którzy mieliby
          problem z logowaniem ;-)
    • Gość: Anioł Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:17
      Myslę, że ty się wreszcie obudzisz człowieku. Ty nawet o poltyce nie wiesz za
      dużo
      • Gość: Anioł Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:29
        Myślę, że dyskusja o klerze jest bezsensowna. Forum służy do wypowiedzenia sie
        na temat wprowadzenia katechez wyjasniających prawdy wiary katolickiej. jak
        ktoś ma coś do tej wiary czy przedstawicieli( ksieży) może się z niej wypisać.
        Trzeba złożyć tylko stosowne oświadczenie w Kurii i po krzyku. Każdy z nas ma
        plusy i minusy. Tylko nikt nie potrafi powiedzieć złego sobie. Bo po co? Znam
        różnych kapłanów, ale co mnie to? Nie dla nich chodzę do Kościoła. Dla siebie i
        własnej satysfakcji i potrzeby. Myślę, że każdy niech uderzy się w pierś bo w
        dzisiejszych czasach trzeba tego nam wszystkim...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka