Gość: my IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:07 my, narod kosciola czego sie mamy uczyc z kazań? polityki? no bo do tej pory tak jest. dopiero teraz biskup sie obudził? jak to mówia : nigdy nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dawid To wspaniale IP: *.c157.petrotel.pl 19.02.05, 17:09 To wspaniale. dobrze, że pasterze Kościoła Płockiego wyszli z taką inicjatywą. Ks. bp Roman Marcinkowski ma rację tłumacząc, iż poziom świadomości religijnej jest bardzo niski. Sprzyja to działalności sekt, które atakują Kościół. Dlatego też ludziom należy wykładać zasady naszej świętej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kostka ;) Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 19:07 Myślę, ze mi osobiście to się przyda, bo muszę przyznać, że jest tak jak piszą, pamiętam tylko to czego nauczyłem się w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipnowiak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.lipno.com.pl / 195.205.11.* 19.02.05, 22:39 Dobrze byłoby, aby takie katechezy znalazły się również na stronie internetowej Kurii Diecezjalnej Płockiej, aby chętni spoza diecezji mogli też z tych katechez skorzystać. Popieram pomysł. Oczekiwałbym dostosowania też pewnych wątków do współczesnych problemów życia. Należy przyznać, że rzeczywiście nasza wiedza religijna jest na poziomie szkolnym a u wielu osób nastąpiło niestety regres wiedzy szkolnej w tej materii. W takiej sytuacji szczególnie Jehowi zbierają swoje żniwo wśród "analfabetów" wiary. Ludzie nie znając swojej wiary próbują kompensować swoją niewiedzę i lenistwo garnąc się do Jehowych, bo oni podają "to" natarczywie na tacy. A swoją drogą nasze czasy potrzebują większego świadectwa laikatu, skoro coraz częściej ludzie, którzy powinni być "solą tej ziemii", zatracili smak soli. A na cóż zda się taka sól!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.109.244.* 20.02.05, 15:16 wszelakie reformy czarnuchy niech zaczna od swego podworka wykluczcie pedofilskie szmaty, oszolomow garnacych sie do polityki w pierwszej kolejnosci potrzebnych funduszy szukajcie w swych dobrach wtedy pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYKLER Re: Kilka minut katechizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.05, 18:36 Zgadzam się z tobą Jurku najpierw nech siebie zaczną nauczać a nie tylko PLN dla nich się liczy pazerne w 99% czarnchy ten 1 % dla KSIĘŻY z powołania pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jude Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:04 Antykler czy 10 przykazań terz Ci nie odpowiada. Jest i jedenaste; 11.NIC TO GŁUPIEMU WYDAC SIE GŁUPIM.nie wiem czy twoj mozg to odszyfruje,pamietaj wszyscy kapłani wywodzą sie z nas ludzi czyli według ciebie coz jestesmy warci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyJur Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 07:34 Nie ubliżaj komuchu a jak ci się nie podoba to nie chodź do kościoła. Bo jestem pewien,że w niedzielę można cię tam spotkać a w poniedziałek plujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.109.244.* 21.02.05, 09:32 nie atakuje kosciola tylko jego slugi, ale dowiodles ze to dla cibie za trudne wspolczuje ci skoro twoj "rozum" utozsamia osobe niewiezaca jedynie z komunista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyJur Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 11:37 Podział na "czarnuchów" i "komuchów" jest tu symboliczny i nie charakteryzuje ze wszystkimi szczegółami ani postaw ani przynależności. Przyznasz jednak, że zacząłeś post od epitetu. Czego więc się w zamian spodziewałeś? A tak wogóle to skoro jesteś niewierzący to dlaczego tak emocjonalnie reagujesz na wewnętrzną jakby nie było sprawę kościoła, jaką jest katechizacja wiernych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 23:21 Polecam msze na 20.00 w Stanisławówce (dolny). Co do tych 5 min. katechizmu to myślę, że jest to potrzebne. Nie bardzo rozumiem tych co podaja procentowo ilu jest księży z powałania a ilu "bankierów". Sam znam wielu "bankierów" ale nie pokusze się o podawania cyferek jak poprzednik - 99%. Badań nie prowadziłem, a Ty, tak? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: długopisem Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plock.mm.pl 20.02.05, 23:55 Ja tam się cieszę. Co do pazerności księży to się zgodzę, ale nie będę krytykował bo sam co nieco skubnę. Przecież ksiądz do trumny tych pieniędzy nie weżmie tylko gdzieś musi wydać, no i problem nie jest w tym żeby dać, ale w tym żeby wziąść. W każdym bądz razie mi to odpowiada :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: Kilka minut katechizmu 21.02.05, 00:11 Gość portalu: długopisem napisał(a): > ale nie będę krytykował bo sam co nieco skubnę. Nie jesteś dobrym kościelnym jeżeli kradniesz z tacy. Wstydź się! Jajo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janrak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 09:11 Proponuję teleturnieje wiedzy katolickiej!!! Na początek w telewizji "TRWAM". Potem, po zmianie władzy w Polsce, w telewizji publicznej i wszystkich pozostałych. W nagrodę za zwycięstwo wyjazd do Lichenia, a raz na jakiś czas w superfinale - audiencja u Papy. Powinny być tylko takie teleturnieje, inne tylko demoralizują ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plocman.pl 21.02.05, 11:07 Skąd ta złośliwość? Nie każdy musi być wierzący. TV Trwam będzie istniała puki będą widzowie, Ty nie musisz jej włączać, są przecież też VIVA czy MTV lub TVN. Masz wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Kilka minut katechizmu 21.02.05, 14:32 Sorry stary ale jak chodzę co niedzielę do kościoła to od roku 1989 nie pamiętam politycznego kazania. Kościół wydaje mi się daleki od polityki. To "psychole" z LPR i radia ma-ryja psują sprawę... Tu całkowicie popieram Wałęsę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Kilka minut katechizmu IP: 81.210.62.* 21.02.05, 14:37 Kilka lecji katechizmu przydałoby sie także księdzu prof.Czajkowskiemu,który to stwierdził,że Wielki post trwa 45 dni do Wielkiej Soboty,A jak odliczyć małe Wielkanoce czyli niedziele(bo w ich trakcie postu nie ma)to znowu wychodzi 40! Myslęże z katolikami to tak zawsze bywa i wreszcie to musi paść.Bo jak już chcą przesuwać msze święte na soboty,rezurekcyjne msze,Wielkanoc też nie będzie kiedyś im pasowała i pozamieniają.A u Żydów czy jest dobrze,czy pogrom,czy zabawa,czy jakiś idiota się wysadza w powietrze Szabas zaczyna sie zawsze (ZAWSZE)(sic)-po zachodzie słońca w piątek a kończy po zachodzie w sobotę.I w Tym tkwi wielka siła tego narodu!Szalom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 21.02.05, 15:08 Myślę też, że ze zniesieniem postu w Wigilię wysunęli się trochę przed szereg. Nie sądzę, żeby była taka konieczność i chyba wyjątkowo w typ przypadku decyzja ta nie spotkała się z aplauzem wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUDE Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 15:28 Odnoszę sie jeszcze do antykleryka nie wiem czys ty ant czt komuch to niwazne ale pamietaj sa jeszcze prykazana kture sie sprawdzaja w zyciu codzennym 1.NIC TO GLUPIEMU WYDAC SIE GLUPIM. 2.ZADASZ CZYSTOSCI ZACHOWAJ JA SAM. 3.KIJ MA DWA KONCE. 4.KTO POD KIM DOŁY KOPIE TO SAM W NIE WPADA. SA TO STARE PRZYKAZANIA ZE STAREGO TESTAMENTU IZAUWAZ W SWOIM ZYCI CZY TO SIE NIE SPRAWDZA PREANALIZUJ TO A BEDZIESZ MADRY I JAD TAKI Z CIEBIE NIE BEDZE TRYSKAL PAMIETAJ JEDNO GDY KOMUS CZYNISZ ZLE TO TO ZŁO CZY PREDZEJ CZY POZNIEJ PRZYJDZIE DO CIEBIE DOSWIADCZYLI TO NASI PRZODKOWIE BADZ TYDOBRY A DOBROCIE OTOCZY MAM PODESZLY WIEK BEDE ZASZCYCONY GDY TO ZROZUMIESZ NIE JESTEM KAPŁANEM BO ZAPEWNO ZA DUZO BŁEDOW ORT.ROBIE TRYMAJ SIE I POWODZENIA W DOBRYM ZYCIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipnowiak Re: Kilka minut katechizmu IP: *.lipno.com.pl / 195.205.11.* 21.02.05, 22:04 Po raz kolejny przekonałem się,że dyskusja na tym forum jest bezsensowna. Wypowiedzi poniżej pasa, głupie i pozbawione sensu w tym miejscu. Z takimi tekstami to na rynek lub na Wiejską. To całkiem adekwatne miejsca do obrzucania się błotem. Myślałem, że dyskusji poddaje się merytoryczną stronę artykułu, ale myliłem się po raz kolejny. Uważam, że osoby czytające w necie prasę należy zaliczyć do ociężałych umysłowo trutni społecznych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:20 Cóż za podziwu godna samokrytyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Kilka minut katechizmu IP: 193.59.95.* 22.02.05, 07:57 Zalogowanie się na forum poprzedzone powinno być krótkim testem-kluczem, który nie pozwalałby wejść na forum osobom, które nie przekroczyły pewnego, ustalonego poziomu rozwoju. Gdyby forum zaczęło świecić pustkami, admin obniżałby stopniowo poziom testu-klucza. Co Wy na to:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polsilver Re: Kilka minut katechizmu IP: *.plocman.pl 22.02.05, 08:35 Jeśli dałoby się to zrobić to jestem za! :-) Byłoby kilku osobników występujących pod wieloma określeniami, którzy mieliby problem z logowaniem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anioł Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:17 Myslę, że ty się wreszcie obudzisz człowieku. Ty nawet o poltyce nie wiesz za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anioł Re: Kilka minut katechizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:29 Myślę, że dyskusja o klerze jest bezsensowna. Forum służy do wypowiedzenia sie na temat wprowadzenia katechez wyjasniających prawdy wiary katolickiej. jak ktoś ma coś do tej wiary czy przedstawicieli( ksieży) może się z niej wypisać. Trzeba złożyć tylko stosowne oświadczenie w Kurii i po krzyku. Każdy z nas ma plusy i minusy. Tylko nikt nie potrafi powiedzieć złego sobie. Bo po co? Znam różnych kapłanów, ale co mnie to? Nie dla nich chodzę do Kościoła. Dla siebie i własnej satysfakcji i potrzeby. Myślę, że każdy niech uderzy się w pierś bo w dzisiejszych czasach trzeba tego nam wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś