Dodaj do ulubionych

od dziś będę czytał .. codziennie

IP: *.plock.mm.pl 28.06.05, 00:02
Pismo Święte www.biblia.net.pl/biblia.php Wam też radzę

(1) Powiedziałem sobie: Nuże! Doświadczę radości i zażyję szczęścia! Lecz i to jest marność. (2) O śmiechu powiedziałem: Szaleństwo! a o radości: Cóż to ona daje? (3) Postanowiłem w sercu swoim krzepić ciało moje winem - choć rozum miał zostać moim mądrym przewodnikiem - i oddać się głupocie, aż zobaczę, co dla ludzi jest szczęściem, które gotują sobie pod niebem, dopóki trwają dni ich życia. (4) Dokonałem wielkich dzieł: zbudowałem sobie domy, zasadziłem sobie winnice, (5) założyłem ogrody i parki i nasadziłem w nich wszelkich drzew owocowych. (6) Urządziłem sobie zbiorniki na wodę, by nią nawadniać gaj bogaty w drzewa. (7) Nabyłem niewolników i niewolnice i miałem niewolników urodzonych w domu. Posiadałem też wielkie stada bydła i owiec, większe niż wszyscy, co byli przede mną w Jeruzalem. (8) Nagromadziłem też sobie srebra i złota, i skarby królów i krain. Nabyłem śpiewaków i śpiewaczki oraz rozkosze synów ludzkich: kobiet wiele. (9) I stałem się większym i możniejszym niż wszyscy, co byli przede mną w Jeruzalem; w dodatku mądrość moja mi została. (10) Niczego też, czego oczy moje pragnęły, nie odmówiłem im. Nie wzbraniałem sercu memu żadnej radości - bo serce moje miało radość z wszelkiego mego trudu; a to mi było zapłatą za wszelki mój trud. (11) I przyjrzałem się wszystkim dziełom, jakich dokonały moje ręce, i trudowi, jaki sobie przy tym zadałem. A oto: wszystko to marność i pogoń za wiatrem! Z niczego nie ma pożytku pod słońcem. (12) Postanowiłem przyjrzeć się mądrości, a także szaleństwu i głupocie. Bo czegoż jeszcze dokonać może człowiek, który nastąpi po królu, nad to, czego on już dokonał? (13) I zobaczyłem, że mądrość tak przewyższa głupotę, jak światło przewyższa ciemności. (14) Mędrzec ma w głowie swojej oczy, a głupiec chodzi w ciemności. Ale poznałem tak samo, że ten sam los spotyka wszystkich. (15) Więc powiedziałem sobie: Jaki los głupca, taki i mój będzie. I po cóż więc nabyłem tyle mądrości? Rzekłem przeto w sercu, że i to jest marność. (16) Bo nie ma wiecznej pamięci po mędrcu tak samo, jak i po głupcu, gdyż już w najbliższych dniach w niepamięć idzie wszystko; czyż nie umiera mędrzec tak samo jak i głupiec? (17) Toteż znienawidziłem życie, gdyż przykre mi były wszystkie sprawy, jakie się dzieją pod słońcem; bo wszystko marność i pogoń za wiatrem. (18) Znienawidziłem też wszelki swój dorobek, jaki nabyłem z trudem pod słońcem, a który zostawię człowiekowi, co przyjdzie po mnie. (19) A któż to wie, czy mądry on będzie, czy głupi? A władać on będzie całym mym dorobkiem, w który włożyłem trud swój i mądrość swoją pod słońcem. I to jest marność. (20) Zacząłem więc ulegać zwątpieniu z powodu wszystkich trudów, jakie podjąłem pod słońcem. (21) Jest nieraz człowiek, który w swej pracy odznacza się mądrością, wiedzą i dzielnością, a udział swój musi on oddać człowiekowi, który nie włożył w nią trudu. To także jest marność i wielkie zło. (22) Cóż bowiem ma człowiek z wszelkiego swego trudu i z pracy ducha swego, którą mozoli się pod słońcem? (23) Bo wszystkie dni jego są cierpieniem, a zajęcia jego utrapieniem. Nawet w nocy serce jego nie zazna spokoju. To także jest marność. (24) Nic lepszego dla człowieka, niż żeby jadł i pił, i duszy swej pozwalał zażywać szczęścia przy swojej pracy. Zobaczyłem też, że z ręki Bożej to pochodzi. (25) Bo któż może jeść, któż może używać, a nie być od Niego zależnym? (26) Bo człowiekowi, który Mu jest miły, daje On mądrość i wiedzę, i radość, a na grzesznika wkłada trud, by zbierał i gromadził, i potem oddał temu, który się Bogu podoba. To też jest marność i pogoń za wiatrem.

(Ks. Koheleta 2:1-26, Biblia Tysiąclecia)

Ja wcale nie jestem wyznawcą Jehowy
Obserwuj wątek
    • polsilver Re: od dziś będę czytał .. codziennie 28.06.05, 07:23
      Tylko nie poprzestań na czytaniu! Zacznij stosować w życiu co przeczytasz, bo
      do tej pory to średnio to widać po Twoich wpisach na forum.
    • plockier Re: od dziś będę czytał .. codziennie 28.06.05, 08:03
      Bardzo się z tego cieszę! Radość sprawia mi odkrycie Słowa i Tego który je dał
      przez każdego człowieka.
      Na ostatnim kazaniu w moim kościele (parafia ewangelicko-augsburska w Płocku)
      ksiądz złożył taką propozycję; skoro ludzie potrafią oddać 1% swojego podatku
      na jednostki pożytku społęcznego to każdy powinien oddawać 1% swojego czasu
      Bogu poprzez codzienne czytanie PŚ (ok. 15 minut na dobę).
      Gorąco polecam i życzę wytrwałości.
      (9) Dusza moja pożąda Ciebie w nocy, duch mój - poszukuje Cię w mym wnętrzu; bo
      gdy Twe sądy jawią się na ziemi, mieszkańcy świata uczą się sprawiedliwości.
      (Ks. Izajasza 26:9, Biblia Tysiąclecia)
    • Gość: jak Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:54
      jak idzie ?
      • Gość: długopisem Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.plock.mm.pl 30.06.05, 19:43
        dobrze
    • Gość: julia Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:06
      www.day-news.info/news_beatyfikacja.htm
    • Gość: andrzej Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 19:18
      Jan Paweł II: O ile człowiek staje się uczestnikiem cierpień Chrystusa — w
      jakimkolwiek miejscu świata i czasie historii — na swój sposób dopełnia to
      cierpienie, przez które Chrystus dokonał Odkupienia świata. Czy to znaczy, że
      Odkupienie dokonane przez Chrystusa jest niepełne? Nie. To znaczy tylko, że
      Odkupienie, dokonane mocą zadośćczyniącej miłości, jest stale otwarte na każdą
      miłość, która wyraża się w ludzkim cierpieniu. W tym wymiarze — w wymiarze
      miłości — Odkupienie, które do końca się dokonało, stale się niejako od nowa
      dokonuje. Chrystus dokonał Odkupienia bez reszty i do końca, równocześnie zaś
      go nie zamknął...
      • Gość: Ox Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 01:34
        moze niedlugo tu ktos msze odprawi, za duzo Internetu ludzie, koscioly jeszcze
        stoja i to do nich chodzimy i sie modlimy
        • Gość: pop Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 07:48
          już ci przeszkadza , wyłącz
          • Gość: X Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:50
            a ja wolę - "POCZYTAJ MI MAMO".......
        • Gość: asf Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 23:47
          politykę uprawiamy w partiach itd.
          msza by była potrzena koronacyjna co dla niektórych
    • Gość: dzidek Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.c152.petrotel.pl 13.07.05, 13:14
      namów do czytania i przestrzegania wszystkich oszołomów, którzy z Bogiem na
      ustach krzywdzą innych.
      • Gość: tolo Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.plocman.pl 13.07.05, 13:24
        dobrze powiedziane znaczy napisane
      • Gość: a. Re: od dziś będę czytał .. codziennie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 02:00
        zacznij od siebie
        synu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka