Dodaj do ulubionych

Czy fosę da się pokazać

05.08.05, 23:39
Moim zdaniem wystarczy wyraźnie wyróźnić przebieg fosy na posadzce, jaka ma
być wykonana na Tumskiej. Gdyby to były jakieś fragmenty fundamentów, studnia
czy jakiś inny element odróżniający się od otoczenia, to jego wyeksponowanie i
oświetlenie miałoby jakiś sens. A tak będziemy mieli kawałek rowu. Czyli
właściwie żadna atrakcja. Na każdym polu można taki zobaczyć. No może nie taki
wiekowy. ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: robert j. Re: Czy fosę da się pokazać IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.08.05, 08:47
      A może lepiej wyróżnić fragment muru obronnego, który z pewnością znajdował sie
      tuż przy fosie i mogę się mylić, ale chyba jakiś jego fragment powinien się
      zachować.
    • polsilver Re: Czy fosę da się pokazać 06.08.05, 10:35
      Tak myślałem, że niestety nie będzie to możliwe, z różnych względów :-( To
      wyróżnienie na posadzce ok, ale nie daje takiego efektu, choć jeśli nie jest
      możliwe "przeszklenie" i oświetlenie fosy to nie pozostaje nic innego jak tylko
      pokazanie tej fosy w taki sposób. Szkoda
    • Gość: plo Re: Czy fosę da się pokazać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:50
      ja bym nie zaznaczał, po fosie ani śladu jak i po umocnieniach, a taki zarys bedzie psuł estetyke ulicy
    • Gość: plocczanin Jak zwykle w Polsce NIC NIE MOZNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:16
      Czy tak zawsze musi byc? Jak tylko zobaczylem na wlasne oczy te wykopaliska,
      pomyslalem ze pomysl zbudowania nowoczenej Tumskiej z dodatkiem czegos
      archeo... czegos tak starego...co wiaze sie z historia miasta, co wyroznia
      nasze miasto od innych to swietna sprawa, nie tylko jako dodatkowa atrakcja
      przyciagajaca wiecej turystow do Plocka ale rowniez dla nas samych naszych
      dzieci...W Niemczech bardzo czesto widzialem tego typu przeszklone zabytki i
      zaloze sie ze tez najpierw mieli plany a dopiero potem znaleziska...i nie
      mowili "juz za pozno nie, da sie tego zrobic" Przeciez to moze byc decyzja
      dzieki ktorej ta fose zobacza rowniez turysci np w roku 2100!!!
      • Gość: gość Re: Jak zwykle w Polsce NIC NIE MOZNA IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.08.05, 19:44
        też tak myśle , że trzeba ja wyeksponować
        przy dzisiejszej technice znalezienie wytrzymałego przezroczystego materiału nie
        bedzie problemem
      • Gość: Anion Re: Jak zwykle w Polsce NIC NIE MOZNA IP: *.c154.petrotel.pl 09.08.05, 08:55
        Gość portalu: plocczanin napisał(a):
        zbudowania nowoczenej Tumskiej z dodatkiem czegos
        > archeo... czegos tak starego...co wiaze sie z historia miasta, co wyroznia
        > nasze miasto od innych to swietna sprawa, nie tylko jako dodatkowa atrakcja
        > przyciagajaca wiecej turystow do Plocka ale rowniez dla nas samych naszych
        > dzieci..

Popieram:)
    • Gość: nieee Re: Czy fosę da się pokazać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:42
      bzdety mówicie, kawałek rowu pod szkłem? zastanówcie się, będzie to wyglądac jak niedokończone prace drogowców
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka