Dodaj do ulubionych

Szukamy nazwy dla nowego mostu

06.09.02, 19:57
Sypcie nazwami, nazwiskami jak z rękawa, uzasadniajcie.
Wszystkie propozycje będą wzięte pod uwagę. Kto wie, może to
właśnie propozycja z forum będzie tą, która zwycięży!!!
Obserwuj wątek
    • pinch Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:01
      the most ...
      zamiast 3 kropek wpisac dowolny przymiotnik ;-)
    • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:17
      Może ZBAWICIEL. Czekaliśmy na niego, jak na zbawienie, a wielu Płocczan nie
      wierzyło, że powstanie przed końcem świata. ;-))))
    • Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 20:25
      gazeta_plock napisał:

> Sypcie nazwami, nazwiskami jak z rękawa, uzasadniajcie.
      > Wszystkie propozycje będą wzięte pod uwagę. Kto wie, może to
      > właśnie propozycja z forum będzie tą, która zwycięży!!!

rozne nazwy cisna sie na usta. i osob zwiazanych i troche mniej zwiazanych z
      Plockiem. jako, ze Plock byl glownym osrodkeim Mazowsza, za Boleslawa
      Krzywoustego - stolica Polski, proponuje nazwe Most Płocki.bedzie sie wyroznial
      i nazwa obecna i historyczna.

pozdrawiam
      JB
      • naka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:33
        A ja proponuje most Juliusza Verne !! A na koncu tego mostu niech bedzie pomnik
        Juliusza Verne wg. projektu .... i koncepcji Hiubiego !!!!
    • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 21:11
      Ponieważ Gazeta zachęca do sypania pomysłami jak z rękawa, więc ja „sypnę”
      jeszcze raz i zaproponuję na patrona nowego mostu króla Władysława Jagiełłę.
      Dla uzasadnienia tej kandydatury posłużę się pewnym uproszczeniem oraz
      paralelą. Za patrona naszego obecnego mostu można uznać marszałka Józefa
      Piłsudskiego, choć w nazwie występują jedynie jego legiony (to jest wspomniane
      uproszczenie). Jak wiadomo Piłsudski był przywódcą państwa polskiego, tak samo
      jak król Władysław Jagiełło. Łączy ich też nasze miasto, jako że obaj
      odwiedzili Płock w związku z ważnymi dla naszego państwa wydarzeniami
      militarnymi dziejącymi się w jego okolicach. Z Piłsudskim skojarzyć trzeba „cud
      nad Wisłą”, a z Jagiełłą przeprawę wojsk polskich w drodze na Grunwald, która
      miała miejsce bodajże w okolicach Czerwińska. Piłsudski odwiedził Płock
      po „cudzie” roku 1920, a Jagiełło gościł tutaj przed rozprawą z Zakonem
      Krzyżackim. Oba te wydarzenia miały ogromny wpływ na historię nie tylko Polski,
      ale też Europy i Płock ma w nich swoje skromne miejsce. Myślę, że warto pójść
      tym tropem i nazwać nowy most po prostu MOSTEM JAGIELLOŃSKIM.
      Dodam jeszcze, że jestem przekonany, że gdybyśmy w 1410 roku mieli most w
      Płocku, wtedy Jagiełło właśnie tutaj przeprawiłby się przez Wisłę i kto wie,
      jak by się wtedy potoczyła historia. :-)) Jak widać, opóźnienie tej inwestycji
      można szacować na co najmniej 600 lat, więc te kilka ostatnich lat nie robi
      wielkiej różnicy. ;-)))))
      • Gość: kpn Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 21:46
        Wiem! Most im. Związku Młodzieży Socjalistycznej! Myślę, że naszym władzom się
        spodoba.
        Pozdrawiam!
      • |konrad| Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 23:41
        Romanie , rzadko kiedy się z Tobą zgadzam , ale w tym wypadku uważam , że Twój
        pomysł jest bardzo dobry - krótka nazwa , łatwo można ją zapamiętać w
        przeciwieństwie do nazwy mostu im. Legionów marsz. Piłsudskiego.Według mnie ten
        most powinien być po prostu mostem Piłsudskiego i tyle. Natomiast jeśli chodzi
        o most obecnie budowany to można też zadbać aby np. droga do niego prowadząca
        też nazywała się Jagiellońska ...
        • Gość: Bronia Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 20:07
          Most powinien nazywać się "Wyborczy" bo budujemy go przed
          każdymi wyborami :)
          Albo Małachowiak bo przecież mamy najstarszą szkołę w Polsce
      • Gość: Obserwator Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 03:43
        Tylko trzy słowa: BARDZO TRAFNY KOMENTARZ 8-)
    • Gość: *LSD-AP* Most imienia... IP: *.rrcnet.com 06.09.02, 21:54
      ... most imienia wielkiego szlachetnego człowieka, ba...
      odważę się nawet nazwać to po imieniu - płockiego męża
      stanu: Władysława Hetkowskiego! *APLAUZ*

• Gość: *LSD-AP* ach co za faux-pas... IP: *.rrcnet.com 07.09.02, 00:30
        Władysław tak naprawdę okazał się... Wojciechem.
        Nic to, przecież i tak wiemy że człowiek który zaczynał
        w FSO firmie związanej z transportem kołowym musi
        zostawić cząstkę siebie dla przyszłych pokoleń. Jakim
        pięknym symbolem będzie gdy przedstawiciel partii
        najbliższej szczęśliwemu płockiemu ludowi most po którym
        przejeżdżać mają produkty tej fabryki projektowane za
        dobrych czasów gdy Wojciech Hetkowski nabywał jedynie
        słuszną edukację na Politechnice i programowo został
        przejeżdżać będą będzie nosić imię naszego wielkiego
        absolwentem jakże odpolitycznionego wydziału
        Uniwersytetu Warszawskiego, a więc most po którym one
        wodza.
    • Gość: ●Werdan● Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 07.09.02, 01:22
      Tumskostrada :))

Hmm... gdzies juz slyszalem cos podobnego :)

Romanie, pomysl bardzo mi sie podoba.
    • Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 08:07
      gazeta_plock napisał:
      Mam jescze jedna propozycje nazwy mostu. Most im. Władysława Hermana. Płock był
      bowiem ulubiona siedziba Hermana, za jego czasow Płock stał się obok Krakowa
      preznym osrodkiem. Kontynuacja jego dziela zajal sie syn Hermana, Boleslaw
      Krzywosuty. Uhonorowaniem obu wladcow bylo zlozenie ich prochow w katedralnej
      Kaplicy Królewskiej. Sadze wiec, ze nazwanie nowego - tak dlugo oczekiwanego
      mostu imieniem Władysława Hermana bedzie jak najbardziej docenieniem dosnioslej
      roli, jaka ten wladca odegral w rozwoju Plocka. a nowy most rowniez dla
      plocczan przede wszystkim odegra doniosla role. nie bez znaczenia chyba
      pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz odwolywaly sie do
      swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw Małachowski,
      Władysław Jagiełło.

pozdrawiam
      JB
      • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 08:39
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Mam jescze jedna propozycje nazwy mostu. Most im. Władysława Hermana. Płock
        > był bowiem ulubiona siedziba Hermana, za jego czasow Płock stał się obok
        > Krakowa preznym osrodkiem. Kontynuacja jego dziela zajal sie syn Hermana,
        > Boleslaw Krzywosuty. Uhonorowaniem obu wladcow bylo zlozenie ich prochow w
        > katedralnej Kaplicy Królewskiej. Sadze wiec, ze nazwanie nowego - tak dlugo
        > oczekiwanego mostu imieniem Władysława Hermana bedzie jak najbardziej
        > docenieniem dosnioslej roli, jaka ten wladca odegral w rozwoju Plocka. a nowy
        > most rowniez dla plocczan przede wszystkim odegra doniosla role. nie bez
        > znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz
        > odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw
        > Małachowski, Władysław Jagiełło.

Czułem, że ktoś odwoła się do Hermana i Krzywostego, bo mamy tu w Płocku
        swoisty kompleks na punkcie tych władców. Oni bowiem zrobili z Płocka swoją
        siedzibę. Problem jednak w tym, że Herman w powszechnej (choć niesłusznej)
        opinii był władcą nieudolnym i okrutnym dlatego nie jest szczególnie popularny.
        Natomiast syn jego Krzywousty "narobił z Niemców kapusty", co w kontekscie
        naszego wejścia do UE jest raczej argumentem przeciw (choć z drugiej strony w
        swoim testamencie podzielił Polskę na "euroregiony"). ;-))))))
        Są to władcy, którzy pewnie zrobili dla Płocka wiele dobrego, ale nie są poza
        naszym miastem szczególnie znani lub szanowani. Nowy most będzie służył nie
        tylko Płocczanom, ale będzie naszym oknem na świat, więc nie duśmy się w
        naszych płockich klimatach i pozwólmy Hermanowi z Krzywoustym spoczywać
        spokojnie w Katedrze. Jeśli już trzeba, to imieniem Władysława Hermana nazwijmy
        stary most. Taki patron idealnie pasuje do tej historycznej budwoli. ;-))))
        Informuje natomiast, że Krzywousty jest już patronem SP 11, jeżeli to może być
        przeszkodą w jego ponownym "wykorzystaniu". ;-))
        • Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 09:04
          roman_j napisał:

> Czułem, że ktoś odwoła się do Hermana i Krzywostego, bo mamy tu w Płocku
          > swoisty kompleks na punkcie tych władców.

ciesze sie wiec, ze Twoje przeczucie cie nie mylilo

> Są to władcy, którzy pewnie zrobili dla Płocka wiele dobrego, ale nie są poza
          > naszym miastem szczególnie znani lub szanowani. Nowy most będzie służył nie
          > tylko Płocczanom, ale będzie naszym oknem na świat,

a przeciez most bedzie w Plocku, a nie w jakims Pcimiu Srodkowym.Ja uwazam, ze
          most bedzie przede wszystkim dla plocczan, ktorzy "odetchna" od korkow.

> więc nie duśmy się w
          > naszych płockich klimatach i pozwólmy Hermanowi z Krzywoustym spoczywać
          > spokojnie w Katedrze.

pozwolisz, ze podtrzymam swoja propozycje?wiem, ze tak, dziekuje:-))

pozdr
          JB
          • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 10:59

> pozwolisz, ze podtrzymam swoja propozycje?wiem, ze tak, dziekuje:-))

Jasne, panie Jarku. ;-)) Ma Pan do tego pełne prawo, którego ani myślę kwestionować. Liczę jednak (na zasadzie wzajemności), że również moja propozycja nie będzie dyskwalifikowana argumentem, że Jagiełło ma już w Płocku instytucję nazwaną swoim imieniem. :-))) Tym bardziej, że przymiotnik "jagielloński" może odnosić się nie do konkretnego władcy, ale do całej dynastii. ;-))
            • Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 11:30
              roman_j napisał:

> Liczę jednak (na zasadzie wzajemności), że również moja propozycja nie bę
              > dzie dyskwalifikowana argumentem, że Jagiełło ma już w Płocku instytucję
              nazwan
              > ą swoim imieniem. :-))) Tym bardziej, że przymiotnik "jagielloński" może
              odnosi
              > ć się nie do konkretnego władcy, ale do całej dynastii. ;-))

a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek
              ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-))))mysle, ze nie bedziemy sie
              spierac czy wybrac przedtsawiciela z dynastii Piastow - czy Jagiellonow, a
              moze bedzie to zupelnie inna godna osoba? nie wiem. pozostawmy to komisji,
              ktora zapewne dokona wlasciwego wyboru, satysfakcjonujac wiekszosc plocczan.

pozdrawiam
              JB
              • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 11:41

> a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek
                > ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-))))

Przyznam, że trudno nazwać to wprost krytyką, ale w tych słowach pobrzmiewa zawoalowany argument przeciw:

"(...) nie bez znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw Małachowski, Władysław Jagiełło."

> mysle, ze nie bedziemy sie spierac czy wybrac przedtsawiciela z dynastii
                > Piastow - czy Jagiellonow, a moze bedzie to zupelnie inna godna osoba? nie
                > wiem. pozostawmy to komisji, ktora zapewne dokona wlasciwego wyboru,
                > usatysfakcjonujac wiekszosc plocczan.

Jestem tego samego zdania. Mam tylko nadzieję, że nie będziemy wybierać między Andrzejem Piłatem, a Antolkiem Gradowskim, co może sugerować zaproponowany skład komisji. ;-))))))))))
                • Gość: Jarek Do Romana IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 12:04
                  roman_j napisał:

> Gość portalu: Jarek napisał(a):
                  >
                  > > a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek
                  > > ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-))))
                  >
                  > Przyznam, że trudno nazwać to wprost krytyką, ale w tych słowach pobrzmiewa
                  zaw
                  > oalowany argument przeciw:
                  >
                  > "(...) nie bez znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie
                  uczelnie,
                  > szkoły juz odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel
                  Wlodkowic,
                  > Stanislaw Małachowski, Władysław Jagiełło."
                  >
                  Panie Romku, jest Pan mistrzem:-))). nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze to
                  zdanie moze oznaczac krytyke Pana pomyslu. Chcialem jedynie uzyc argumentu, ze
                  plocczanie odowluja sie do znamienitych postaci znanych z historii, i jesli
                  Pana Jagiello "przejdzie", to tylko Panu pogratuluje.

pozdr

JB
                  • roman_j Re: Do Romana 07.09.02, 14:24
                    > Panie Romku, jest Pan mistrzem:-))). nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze to
                    > zdanie moze oznaczac krytyke Pana pomyslu. Chcialem jedynie uzyc argumentu,
                    > ze plocczanie odowluja sie do znamienitych postaci znanych z historii, i
                    > jesli Pana Jagiello "przejdzie", to tylko Panu pogratuluje.

W tej sytuacji muszę przyznać, że sprawa wygląda nieco inaczej. Dla odmiany
                    napiszę, że moje negatywne stanowisko wobec Hermana pozostaje w mocy, choć
                    pewnie lepiej byłoby, gdybym dyplomatycznie zachował swoje zdanie dla siebie.
                    Przepraszam tym samym za publiczną krytykę i składam tym samym samokrytykę.
                    Obiecuję poprawę. :-))
                    • Gość: kalina Re: Do Romana IP: *.pt-2.petrotel.pl 07.09.02, 21:34
                      Czytam ze zdumieniem, że nikt jakoś nie popiera propozycji Naki!!!! Jest w
                      końcu szansa na na uczczenie Juluisza Verne, zarówno w formie nazwy dla mostu,
                      jak i pomnika przymostowego, a forumowicze - wielbiciele Verne (tak dotąd
                      sądziłam) dmą w jakies głośne trąby dawnych królów i władców, zamiast walczyć o
                      swojego idola. Jestem zdegustowana! Nako, ja się rekami i nogami podpisuję pod
                      panem Verne!!! W końcu fakt, że ten most jednak powstaje, jest na miarę
                      wielkiego Ojca FANTASTYKI! Verne! Verne! Verne!!! :-)))
                      • Gość: jarek Re: Do Romana IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 21:43
                        Gość portalu: kalina napisał(a):

> Czytam ze zdumieniem, że nikt jakoś nie popiera propozycji Naki!!!! Jest w
                        > końcu szansa na na uczczenie Juluisza Verne, zarówno w formie nazwy dla
                        mostu,
                        > jak i pomnika przymostowego, a forumowicze - wielbiciele Verne (tak dotąd
                        > sądziłam) dmą w jakies głośne trąby dawnych królów i władców, zamiast walczyć
                        o
                        >
                        > swojego idola. Jestem zdegustowana!

alez Kalino, tu nie chodzi o popieranie kogokolwiek, czy protestowanie przeciw
                        czyjejs propozycji nazwy mostu. w tym watku mamy dawac jedynie propozycje
                        nazwy - i tyle. Nie my bedziemy decydowac o nazwie, lecz komisja, tak wiec -
                        jak sadze propozycja Naki trafi do komisji, i tam zapadna wiazace decyzje.

pozdr
                        JB
                        • hiubi Re: Do Romana 14.09.02, 01:41
                          Ale polobbować zawsze można ;-)

Verne!!! To brzmi dumnie ;-)
    • Gość: Beloruten Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.pt-2.petrotel.pl 07.09.02, 22:26
      Nowy most powinien nosic imie osoby, ktora poswiecila wieksza czesc swego zycia
      na to, by plocczanie mogli przeprawiac sie z jednego brzegu na drugi.
      Budowniczego pierwszego mostu i czlowieka, ktory przez wiele lat badal Wisle i
      pozostawil po sobie ogrom prac na temat jej uregulowania.

Jan Marek Roza Lajourdie byc moze nie jest postacia znana, popularna. Ale Ale
      jak malo kto zasluguje na taki pomnik.
    • Gość: Jaco Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 07:44
      Błagam tylko o jedno żeby nie wiązać nazwy mostu z papieżem i
      jego organizacją. Nie mam nic przeciwko papieżowi i jego
      kolegom, ale nazywanie czegoś imieniem człowieka za jego życia
      uwazam za niestosowne (nawet jesli jest on Bóg wie kim). A
      Jagielloński ??? to brzmi bardzo dobrze - jestem w 100% za.
    • belfi Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 08:31
      Most im. Problemów Finansowych Miasta Płocka. :-)
    • groman79 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:28
      Most Ludowy oooooooo :-)))
      Ku czci ludu NIEpracującego (nie)stolicy. A jak!

Pozdrówka
    • ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:39
      A ja proponuję oderwać się od żonglerki nazwiskami i podsuwam myśl na wzór
      nazwy jednego z bardziej znanych mostów weneckich Mostu Westchnień ;-) ... a u
      nas mógłby to być MOST WYTCHNIENIA (w domyśle: od korków i innych uciążliwości
      dla Płocczan) ;-)))
      Pozdrawiam
      • polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:57
        Drogi Ploomie całkowicie zgadzam się z Tobą.W tym samym czasie ,o czym
        świadczą nasze wpisy myśleliśmy podobnie.
    • polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:54
      1.Trzymając się tylko problemu stołeczności m.Płocka to:
      most mógłby nazywać się mostem Miecława,Masława bo właśnie za czasów tego
      rzutkiego polityka Płock stał głownym ośrodkiem Mazowsza,ale...dzięki
      nieprzychylnym relacjom ówczesnych kronikarzy postać Miecława nie kojarzy
      się nam najlepiej,
      most nie może nazywać się B.Krzywoustego bo to właśnie za panowania tego
      władcy Płock stracił swoją stołecznośc na rzecz Krakowa.....swoją drogą
      należałoby wreszcie nieco odbrązowić tezę o szczególnych zasługach Bolka
      na rzecz naszego miasta,
      2.Nako Droga,związki autora Tajemniczej wyspy z Płockiem wymagają rzetelnych
      dowodów bo inaczej zafundujemy sobie kolejną przykrość w rodzaju tej jaka
      ma swoich salach wystawowych Towarzystowo Naukowe Płockie...zdaje się,że
      kolekcja falsyfikatów ma się dobrze?
      3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowie
      uczynili dla miasta?Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.Też kontrowersyjna.
      Biorąc pod uwagę zasługi Hermana,czy Zbigniewa to już raczej Piastów.
      4.Na pewno mógłby to być most im. Aleksandra z Mallone.Bo postać to szcze-
      gólnie zasłużona.W końcu to jemu zawdzięczamy katedrę,drzwi płockie,fakt
      iż właśnie wtedy byliśmy miastem prawdziwie eurpoejskim.
      5.A może zerwać z tą tramtadracją i nazwą most b. zwyczajnie np.
      Dzwonnika,czy Naki bo to b. sympatyczne nicki a i most stałby się tym samym i
      b.ludzki ,i tajemniczy.Albo można by nazwać go Mostem Marzeń lub jakoś inaczej..
      Myślę,że w Płocku powinno być więcej klimatów z Kubusia Puchatka niż z
      podręcznika historii
      • ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 12:10
        Dokładnie tak!!! Pozdrawiam !!!
      • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 12:16
        polk1 napisał:

> 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowie
        > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.

1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To
        kolosalna różnica.
        2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego
        miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem.
        3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo
        zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście
        zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-))

Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu
        imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało
        wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć zgłaszaniu
        propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem. Zapraszam
        do pójścia w moje ślady. :-))
        • polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 13:59
          roman_j napisał:

> polk1 napisał:
          >
          > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowi
          > e
          > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.
          >
          > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To
          > kolosalna różnica.
          > 2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego
          > miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem.
          > 3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo
          > zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście
          > zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-))
          >
          > Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu
          > imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało
          > wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć
          zgłaszaniu
          >
          > propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem.
          Zapraszam
          > do pójścia w moje ślady. :-))
        • polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 14:34
          roman_j napisał:

> polk1 napisał:
          >
          > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowi
          > e
          > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.
          >
          > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To
          > kolosalna różnica.

Rozważania semantyczne pozostawiam Tobie,wiesz, nawet nie irytuje mnie ta -
          kolosalna różnica - co raczej śmieszy.Ta akademickość....przypominasz mi tych
          o których Wańkowicz mawiał,że są ormowcami językowymi.Przestań być pospolicie
          czepialski.

> 2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego
          > miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem.

Mam inne zdanie w tej materii.Ta książeczka i jej bohater mieli większy wpływ
          na każdego z nas niż Ci się wydaje.Na każdego kto ją przeczytał.
          Mamy dystans do siebie,trochę fantazji,jeżeli zbłądzimy to staramy się te błędy
          naprawić,jesteśmy przyjacielscy ,wiemy jak ważny jest rozumek.W tym sensie
          wszyscy płocczanie- fani Kubusia coś mu zawdzięczają.Głównie w wymiarze ludzkim.
          Czy możesz coś podobnego powiedzieć o Jagiellonach?Dobrze, że użyłeś słowa
          PRAWDOPODOBNIE.

> 3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo
          > zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście
          > zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-))

Radzę abyś nie przesadzał z tym mentorskim tonem.Bo zbliżasz się niebezpiecznie
          do granicy za którą możemy już tylko mówić o braku grzeczności.

>
          > Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu
          > imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało
          > wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć
          zgłaszaniu
          >
          > propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem.
          Zapraszam
          > do pójścia w moje ślady. :-))

Niczyich propozycji nie chciałem krytykować.Zwracałem tylko uwagę na
          wieloznaczność niektórych z nich.Wszystkich.którzy poczuli się dotknięci moimi
          uwagami przepraszam.
          • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 15:09
            Drogi polk1, odpowiem na Twoją wypowiedź na kanale prywatnym, bo nie chcę, żeby
            inni forumowicze byli świadkami, jak spuszczam powietrze z balonu Twojego
            samozadowolenia. :-))))))))
          • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 15:28
            Wbrew obietnicy, zajmę się publicznie jedną częscią Twojej wypowiedzi.

polk1 napisał:

> roman_j napisał:
            >
            > > polk1 napisał:
            > >
            > > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiell
            > onowi
            > > e
            > > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.
            > >
            > > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". T
            > o
            > > kolosalna różnica.
            >
            > Rozważania semantyczne pozostawiam Tobie,

Nie trzeba tutaj sięgać aż do semantyki, gdyż różnicę, którą mam na myśli,
            dostrzegnie nawet średnio rozgarnięte dziecko. Mam nadzieję, że inni
            forumowicze nie mają problemów z jej uchwyceniem.

> wiesz, nawet nie irytuje mnie ta - kolosalna różnica - co raczej śmieszy.

Gratuluje poczucia humoru! :-)))

> Ta akademickość....przypominasz mi tych o których Wańkowicz mawiał,że są
            > ormowcami językowymi.Przestań być pospolicie czepialski.

Pozwól Wańkowiczowi spoczywać w spokoju i zamiast mi ubliżać ze źle ukrywaną
            niechęcią do mnie po prostu zechciej nie kwestionować mojego autorskiego prawa
            do prostowania błędnych cytatów powołujących się na moją propozycję.
            Jeżeli chcesz, możesz zaproponować dla nowego mostu nazwę "Most im.
            Jagiellonów", do której nie roszczę sobie żadnych pretensji. :-))))
            EOT
            • polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 16:32
              Mieliśmy szukać nazwy dla mostu a nie walczyć o most...Napisałem to co
              napisałem nikogo nie krytykując,podsuwając jednocześnie swoje
              propozycje.Tymczasem Ty zapowiadasz,że dasz mi po uszach,prosisz o
              nieprowokowanie Ciebie,że będziesz mało dyplomatyczny (tak jakbyś był
              dyplomatyczny).Urażony moją odpowiedzią ,w której jak twierdzisz -ubliżam Ci ze
              źle ukrywaną niechęcią do Twojej osoby-oświadczasz w swojej dobroci,że spuścisz
              powietrze z balonu mojego samozadowolenia.
              Mam nieodparte wrażenie,że trzymając się proponowanego przez Ciebie
              porównania,obok mnie unosi się nadmuchany balon pełen urazy,że można mieć inne
              zdanie niż TY.
    • Gość: Wojtek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.cpqcorp.net / *.zma.compaq.com 09.09.02, 19:02
      Padlo juz kilka interesujacych propozycji. Osobiscie chetnie
      podpisalbym sie przy imeniu Boleslawa Krzywoustego, ale inni
      mnie uprzedzili. Chce zaproponowac jeszcze inna nazwe: Most
      Flisakow. Nazwa jest krotka i latwa do wymowienia dla kazdego,
      kojarzy sie z Wisla, jest dosc unikalna i dotyczy w duzej
      mierze historii Plocka. Domyslam sie, ze kazdy Plocczanin wie
      kim byli flisacy. Waznym argumentem za moze byc to, ze nazwa
      wydaje sie byc politycznie neutralna.

- Wojtek
    • chetkos Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 08:13
      Proponuję nazwę dla mostu : Most Niepodległości. W ten sposób uczcimy w Płocku
      bardzo ważne wydarzenie, jakim było odzyskanie niepodległości przez Polskę w
      1989 roku.
      • dzwonnik Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 10:00
        Proponuje kilka nazw: most "Grodzki", most "Ostatniej Nadziei", most "Łaski".
    • Gość: Strucho Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 14:28
      A ja proponuję odejść od historycznych powiązań i nadać nazwę bardziej
      przyszłościową. Ponieważ nowy most będzie konstrukcją bardzo nowoczesną,
      zarówno w sensie konstrukcyjnym jak i wizualnym, nazwałbym go jako "Most
      nowego millenium" lub "Most nowego tysiąclecia". Według mnie
      nazywanie "futurystycznego" mostu określeniami sięgającymi średniowiecza,
      zdecydowanie nie pasuje do jego charakteru. Choć domyślam się, że wielu osóbom
      o nastawieniu konserwatywnym (głównie na naszym forum) pomysł odejścia od
      korzeni może się nie spodobać.
      • Gość: mikw Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 17:00
        Zgadzam się z naką, kaliną, strucho i innymi forumowiczami, którym dalekie jest
        historyczne "zadęcie". Potrzeba nam luzu i patrzenia w przyszłość, a nie
        opierania się o królewskie zwłoki z naszej katedry.
    • sluchawki Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 17:05
      A może po prostu Most Płocki ? Dobrze się wymawia: " widziałeś jaki dziś korek
      na "płockim" ? Albo: spotkajmy się przy "płockim" :)))
    • Gość: ●Werdan● Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 11.09.02, 18:16
      Wpadlo mi ostatnio do glowy kilka pomyslow co do nazwy nowego mostu.
      Czesc z nich moze juz tu byla. Nie wiem, nie pamietam i nie chce mi sie tego
      wszystkiego znowu czytac :)

Oto one:
      Most
      - Mazowiecki (ewentualnie 'Mazowsze')
      - Tumski
      - Przyjazni (ewentualnie 'Przyjazn') - nie wiem czemu :) moze, ze mamy
      rurociag 'Przyjazn' :)
      - Brakteat (od nazwy plockiej monety z 1177 r.) :))))
      - Petromost :)
      - im. Wladyslawa Broniewskiego
      - Kolegialny
      • roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 13.09.02, 15:10
        Gość portalu: ●Werdan● napisał(a):

> - im. Wladyslawa Broniewskiego

Świetny pomysł. Żałuje, że sam na niego nie wpadłem. Dla mnie to murowany
        kandydat do zwycięstwa. Wielki poeta, wielki Płocczanin, którego wielkości
        nasze miasto do dzisiaj nie potrafi docenić. Wystawiliśmy mu co prawda pomnik,
        ale i tak w świadomości wielu Płocczan Broniewski jest jedynie
        wielkim...pijakiem. :-(((
    • Gość: Mariusz Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.datastar.pl 13.09.02, 15:01
      Most Marzeń,
      Most Word Trade Center,
      Most Jana Pawła II
      Most Uni(Europejskiej)
      Bolko
      Most Ofiar AIDS
      Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku)
      • Gość: Geniek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 22:53
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Most Marzeń - zdecydowanie popieram
        > Most Word Trade Center - chyba WORLD
        > Most Jana Pawła II - no comment
        > Most Uni(Europejskiej) - gwoli ścisłości UNII (ale po co?)
        > Bolko - Lolek i Bolek?
        > Most Ofiar AIDS - a może ofiar II wojny światowej?
        > Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku) - hehe

Sorry, ale zawsze byłem czepialski :-)
        Pozostańmy przy Moście Marzeń. Jak dla mnie nazwa rewelacja

Pozdrawiam
        Geniek
      • Gość: bigbud Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.chello.pl 13.09.02, 23:28
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Most Marzeń,
        > Most Word Trade Center,
        > Most Jana Pawła II
        > Most Uni(Europejskiej)
        > Bolko
        > Most Ofiar AIDS
        > Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku)

prosciuteria z kolegi wychodzi - nic dodac nic ujac ;P
    • Gość: bigbud Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.chello.pl 13.09.02, 23:27
      eric cartman na patrona mostu !!! :))))))))
      przynajmniej bedziemy oryginalni !!!
      • Gość: Geniek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 13:46
        A może Most im. Edwarda Gierka? Ostatnio postać na topie sic!
        • Gość: Anka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.jeremi.pl / *.jeremi.pl 16.09.02, 16:58
          Może "Dłużyzna". Co Wy na to???

Długo czekaliśmy, jeszcze sobie trochę poczekamy. No i chyba długi też
          będzie.Brzmi również ciekawie np. "jedziemy dłużyzną?"

A Most Marzeń bardzo dobre. I Wytchnienia też.
    • Gość: henrykkreuz imienia polskiej prywatyzacji IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 10:00
      proponuję specjalna nazwę, ku przestrodze potomnym:

Most Imienia "Polskiej Gospodarki".

Każda nazwa wymaga pewnego uzasadnienia.
      W świecie, a głównie w UE słowa "polska gospodarka" oznaczają nie to co my
      przez te słowa rozumiemy. Tam tych słów używa się dla okreslenia gospodarki,
      ale w najbardziej głupim i prymitywnym wydaniu, jeżeli na określenie głupoty
      brak już innych słów.
      Użycie przez kogoś tego wyrażenia np. w Niemczech służy również poniżeniu Nas.

O aferach w sprawie mostu dowiemy się po jego pobudowaniu, ale dwie głupoty z
      nim związane są już znane :
      1/ most jest budowany, ale jeszcze nie ma terenów pod drogi dojazdowe.
      2/ według twierdzeń P. Hetkowskiego drogi dojazdowe będą tymczasowe z braku
      pieniędzy, a które będą kosztować około 80 mln, a potem - jak twierdzi
      Hetkowski - jak będą pieniądze, drogi pobuduje się jeszcze raz, tzn. P.
      Hetkowski z góry zakłada wyrzucenie w błoto około 80 mln złotych naszych
      pieniędzy.
      Toż to głupota godna nazwy "polskiej gospodarki"
      Mało tego, On tak twierdzi i wcale sie tego nie wstydzi.

Podobnie ma się z budową tego samego kilometra drogi, czy chodnika, co rok w
      kółko i na okrągło ten sam kilometr, zamiast wykonać ten kilometr raz i bardzo
      dobrze, aby w przyszłym roku budować nowy dalszy kilometr. Tylko tą metodą jest
      możliwe posiadanie w przyszłości dobrych dróg, czy też mostów.

Henryk Kreuz
    • Gość: Ola Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 24.09.02, 14:57
      1.Most Podgrodzki

2.Most Floriański

3.Most Mazowiecki (już chyba była ta propozycja)

4.Most im. Książąt Mazowieckich

5. Most im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej (honorowej obywatelki miasta)

• naka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 25.09.02, 07:34
        Werdan - szykuje sie robota dla ciebie !!!! prosze o statystyke jak sie maja
        nazwy nowego mostu do ilosci zgłoszen :))
        • Gość: ●Werdan● Statystyka wedle zyczenia Naki ... IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 25.09.02, 12:21
          > prosze o statystyke jak sie maja nazwy nowego mostu do ilosci zgłoszen :))

24 osoby zglosily 45 roznych propozycji nazwy nowego plockiego mostu :)

Mysle, ze chodzilo wlasnie o to.
          • naka Re: Statystyka -do Werdana :)) 25.09.02, 21:03
            Werdan o to chodziło, ale nie zdazyłam dopisac ( bo mi przerwano) ktora nazwa
            powtarza sie najczesciej ???
            • Gość: ●Werdan● Statystyka c.d IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 25.09.02, 22:29
              Ciag dlaszy statystyki wg. zalecen Naki :)
              Lista glosow ZA lub powtarzajacych sie pomyslow wyglada tak:

Most Jagiellonski - 4
              Most Marzen - 4
              Most im. Verne'a - 3
              Most im. Krzywoustego - 2
              Most zsmp/zms - 2
              Most Wytchnienia - 2
              Most Plocki - 2
              Most Mazowiecki - 2
              Most im. Broniewskiego - 2

To tyle. :)
              • naka Re: Statystyka c.d 26.09.02, 07:55
                Dzieki Werdan :)) Jest duza szansa na zrealizowanie pozycji nr 3 no i mamy
                swojego człowieka w wyzszej instancji ????????? więc kto wie ??????
                Moze własnie ta nazwa Most Juliusza Verne'a bedzie najbardziej odpowiednią, bo
                troche tajemniczą, rozsławiajacą miasto Płock nawet w montrealskich biurach
                podrózy :))???? A chyba o to nam chodziło !!!!
    • Gość: MICHAL Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.skane.se 25.09.02, 05:49
      Most Plocki.
    • ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 25.09.02, 13:58
      Dziś kilka kolejnych ... moich małych propozycji:

Most Idei ( ... i każdy może dumnie pomyśleć o swoim pomyśle ;-))))
      Most Królewski (ucinamy wtedy wszelkie dyskusje o konkretnego władcę)
      Most Duma Mazowsza ( ... bo duma a co ;-)))
      Most Pokoleń ( ... i dla Pokoleń ;-))
      a może ...
      Most przez Wisłę ;-)))

to tyle,
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka