gazeta_plock 06.09.02, 19:57 Sypcie nazwami, nazwiskami jak z rękawa, uzasadniajcie. Wszystkie propozycje będą wzięte pod uwagę. Kto wie, może to właśnie propozycja z forum będzie tą, która zwycięży!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinch Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:01 the most ... zamiast 3 kropek wpisac dowolny przymiotnik ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:17 Może ZBAWICIEL. Czekaliśmy na niego, jak na zbawienie, a wielu Płocczan nie wierzyło, że powstanie przed końcem świata. ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 20:25 gazeta_plock napisał: > Sypcie nazwami, nazwiskami jak z rękawa, uzasadniajcie. > Wszystkie propozycje będą wzięte pod uwagę. Kto wie, może to > właśnie propozycja z forum będzie tą, która zwycięży!!! rozne nazwy cisna sie na usta. i osob zwiazanych i troche mniej zwiazanych z Plockiem. jako, ze Plock byl glownym osrodkeim Mazowsza, za Boleslawa Krzywoustego - stolica Polski, proponuje nazwe Most Płocki.bedzie sie wyroznial i nazwa obecna i historyczna. pozdrawiam JB Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 20:33 A ja proponuje most Juliusza Verne !! A na koncu tego mostu niech bedzie pomnik Juliusza Verne wg. projektu .... i koncepcji Hiubiego !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 21:11 Ponieważ Gazeta zachęca do sypania pomysłami jak z rękawa, więc ja „sypnę” jeszcze raz i zaproponuję na patrona nowego mostu króla Władysława Jagiełłę. Dla uzasadnienia tej kandydatury posłużę się pewnym uproszczeniem oraz paralelą. Za patrona naszego obecnego mostu można uznać marszałka Józefa Piłsudskiego, choć w nazwie występują jedynie jego legiony (to jest wspomniane uproszczenie). Jak wiadomo Piłsudski był przywódcą państwa polskiego, tak samo jak król Władysław Jagiełło. Łączy ich też nasze miasto, jako że obaj odwiedzili Płock w związku z ważnymi dla naszego państwa wydarzeniami militarnymi dziejącymi się w jego okolicach. Z Piłsudskim skojarzyć trzeba „cud nad Wisłą”, a z Jagiełłą przeprawę wojsk polskich w drodze na Grunwald, która miała miejsce bodajże w okolicach Czerwińska. Piłsudski odwiedził Płock po „cudzie” roku 1920, a Jagiełło gościł tutaj przed rozprawą z Zakonem Krzyżackim. Oba te wydarzenia miały ogromny wpływ na historię nie tylko Polski, ale też Europy i Płock ma w nich swoje skromne miejsce. Myślę, że warto pójść tym tropem i nazwać nowy most po prostu MOSTEM JAGIELLOŃSKIM. Dodam jeszcze, że jestem przekonany, że gdybyśmy w 1410 roku mieli most w Płocku, wtedy Jagiełło właśnie tutaj przeprawiłby się przez Wisłę i kto wie, jak by się wtedy potoczyła historia. :-)) Jak widać, opóźnienie tej inwestycji można szacować na co najmniej 600 lat, więc te kilka ostatnich lat nie robi wielkiej różnicy. ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpn Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 21:46 Wiem! Most im. Związku Młodzieży Socjalistycznej! Myślę, że naszym władzom się spodoba. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
|konrad| Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 06.09.02, 23:41 Romanie , rzadko kiedy się z Tobą zgadzam , ale w tym wypadku uważam , że Twój pomysł jest bardzo dobry - krótka nazwa , łatwo można ją zapamiętać w przeciwieństwie do nazwy mostu im. Legionów marsz. Piłsudskiego.Według mnie ten most powinien być po prostu mostem Piłsudskiego i tyle. Natomiast jeśli chodzi o most obecnie budowany to można też zadbać aby np. droga do niego prowadząca też nazywała się Jagiellońska ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronia Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.09.02, 20:07 Most powinien nazywać się "Wyborczy" bo budujemy go przed każdymi wyborami :) Albo Małachowiak bo przecież mamy najstarszą szkołę w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 03:43 Tylko trzy słowa: BARDZO TRAFNY KOMENTARZ 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *LSD-AP* Most imienia... IP: *.rrcnet.com 06.09.02, 21:54 ... most imienia wielkiego szlachetnego człowieka, ba... odważę się nawet nazwać to po imieniu - płockiego męża stanu: Władysława Hetkowskiego! *APLAUZ* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *LSD-AP* ach co za faux-pas... IP: *.rrcnet.com 07.09.02, 00:30 Władysław tak naprawdę okazał się... Wojciechem. Nic to, przecież i tak wiemy że człowiek który zaczynał w FSO firmie związanej z transportem kołowym musi zostawić cząstkę siebie dla przyszłych pokoleń. Jakim pięknym symbolem będzie gdy przedstawiciel partii najbliższej szczęśliwemu płockiemu ludowi most po którym przejeżdżać mają produkty tej fabryki projektowane za dobrych czasów gdy Wojciech Hetkowski nabywał jedynie słuszną edukację na Politechnice i programowo został przejeżdżać będą będzie nosić imię naszego wielkiego absolwentem jakże odpolitycznionego wydziału Uniwersytetu Warszawskiego, a więc most po którym one wodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ●Werdan● Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 07.09.02, 01:22 Tumskostrada :)) Hmm... gdzies juz slyszalem cos podobnego :) Romanie, pomysl bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 08:07 gazeta_plock napisał: Mam jescze jedna propozycje nazwy mostu. Most im. Władysława Hermana. Płock był bowiem ulubiona siedziba Hermana, za jego czasow Płock stał się obok Krakowa preznym osrodkiem. Kontynuacja jego dziela zajal sie syn Hermana, Boleslaw Krzywosuty. Uhonorowaniem obu wladcow bylo zlozenie ich prochow w katedralnej Kaplicy Królewskiej. Sadze wiec, ze nazwanie nowego - tak dlugo oczekiwanego mostu imieniem Władysława Hermana bedzie jak najbardziej docenieniem dosnioslej roli, jaka ten wladca odegral w rozwoju Plocka. a nowy most rowniez dla plocczan przede wszystkim odegra doniosla role. nie bez znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw Małachowski, Władysław Jagiełło. pozdrawiam JB Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 08:39 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Mam jescze jedna propozycje nazwy mostu. Most im. Władysława Hermana. Płock > był bowiem ulubiona siedziba Hermana, za jego czasow Płock stał się obok > Krakowa preznym osrodkiem. Kontynuacja jego dziela zajal sie syn Hermana, > Boleslaw Krzywosuty. Uhonorowaniem obu wladcow bylo zlozenie ich prochow w > katedralnej Kaplicy Królewskiej. Sadze wiec, ze nazwanie nowego - tak dlugo > oczekiwanego mostu imieniem Władysława Hermana bedzie jak najbardziej > docenieniem dosnioslej roli, jaka ten wladca odegral w rozwoju Plocka. a nowy > most rowniez dla plocczan przede wszystkim odegra doniosla role. nie bez > znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz > odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw > Małachowski, Władysław Jagiełło. Czułem, że ktoś odwoła się do Hermana i Krzywostego, bo mamy tu w Płocku swoisty kompleks na punkcie tych władców. Oni bowiem zrobili z Płocka swoją siedzibę. Problem jednak w tym, że Herman w powszechnej (choć niesłusznej) opinii był władcą nieudolnym i okrutnym dlatego nie jest szczególnie popularny. Natomiast syn jego Krzywousty "narobił z Niemców kapusty", co w kontekscie naszego wejścia do UE jest raczej argumentem przeciw (choć z drugiej strony w swoim testamencie podzielił Polskę na "euroregiony"). ;-)))))) Są to władcy, którzy pewnie zrobili dla Płocka wiele dobrego, ale nie są poza naszym miastem szczególnie znani lub szanowani. Nowy most będzie służył nie tylko Płocczanom, ale będzie naszym oknem na świat, więc nie duśmy się w naszych płockich klimatach i pozwólmy Hermanowi z Krzywoustym spoczywać spokojnie w Katedrze. Jeśli już trzeba, to imieniem Władysława Hermana nazwijmy stary most. Taki patron idealnie pasuje do tej historycznej budwoli. ;-)))) Informuje natomiast, że Krzywousty jest już patronem SP 11, jeżeli to może być przeszkodą w jego ponownym "wykorzystaniu". ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 09:04 roman_j napisał: > Czułem, że ktoś odwoła się do Hermana i Krzywostego, bo mamy tu w Płocku > swoisty kompleks na punkcie tych władców. ciesze sie wiec, ze Twoje przeczucie cie nie mylilo > Są to władcy, którzy pewnie zrobili dla Płocka wiele dobrego, ale nie są poza > naszym miastem szczególnie znani lub szanowani. Nowy most będzie służył nie > tylko Płocczanom, ale będzie naszym oknem na świat, a przeciez most bedzie w Plocku, a nie w jakims Pcimiu Srodkowym.Ja uwazam, ze most bedzie przede wszystkim dla plocczan, ktorzy "odetchna" od korkow. > więc nie duśmy się w > naszych płockich klimatach i pozwólmy Hermanowi z Krzywoustym spoczywać > spokojnie w Katedrze. pozwolisz, ze podtrzymam swoja propozycje?wiem, ze tak, dziekuje:-)) pozdr JB Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 10:59 Gość portalu: Jarek napisał(a): > pozwolisz, ze podtrzymam swoja propozycje?wiem, ze tak, dziekuje:-)) Jasne, panie Jarku. ;-)) Ma Pan do tego pełne prawo, którego ani myślę kwestionować. Liczę jednak (na zasadzie wzajemności), że również moja propozycja nie będzie dyskwalifikowana argumentem, że Jagiełło ma już w Płocku instytucję nazwaną swoim imieniem. :-))) Tym bardziej, że przymiotnik "jagielloński" może odnosić się nie do konkretnego władcy, ale do całej dynastii. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 11:30 roman_j napisał: > Liczę jednak (na zasadzie wzajemności), że również moja propozycja nie bę > dzie dyskwalifikowana argumentem, że Jagiełło ma już w Płocku instytucję nazwan > ą swoim imieniem. :-))) Tym bardziej, że przymiotnik "jagielloński" może odnosi > ć się nie do konkretnego władcy, ale do całej dynastii. ;-)) a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-))))mysle, ze nie bedziemy sie spierac czy wybrac przedtsawiciela z dynastii Piastow - czy Jagiellonow, a moze bedzie to zupelnie inna godna osoba? nie wiem. pozostawmy to komisji, ktora zapewne dokona wlasciwego wyboru, satysfakcjonujac wiekszosc plocczan. pozdrawiam JB Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 07.09.02, 11:41 Gość portalu: Jarek napisał(a): > a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek > ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-)))) Przyznam, że trudno nazwać to wprost krytyką, ale w tych słowach pobrzmiewa zawoalowany argument przeciw: "(...) nie bez znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, szkoły juz odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, Stanislaw Małachowski, Władysław Jagiełło." > mysle, ze nie bedziemy sie spierac czy wybrac przedtsawiciela z dynastii > Piastow - czy Jagiellonow, a moze bedzie to zupelnie inna godna osoba? nie > wiem. pozostawmy to komisji, ktora zapewne dokona wlasciwego wyboru, > usatysfakcjonujac wiekszosc plocczan. Jestem tego samego zdania. Mam tylko nadzieję, że nie będziemy wybierać między Andrzejem Piłatem, a Antolkiem Gradowskim, co może sugerować zaproponowany skład komisji. ;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Do Romana IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 12:04 roman_j napisał: > Gość portalu: Jarek napisał(a): > > > a czy Pan, Panie Romku zauwazyl moj post z krytyka czy tez jakimkolwiek > > ustosunkowaniem sie do panskiej propozycji?:-)))) > > Przyznam, że trudno nazwać to wprost krytyką, ale w tych słowach pobrzmiewa zaw > oalowany argument przeciw: > > "(...) nie bez znaczenia chyba pozostaje fakt, iz Plock, a w zasadzie uczelnie, > szkoły juz odwolywaly sie do swych historycznych imiennikow: Pawel Wlodkowic, > Stanislaw Małachowski, Władysław Jagiełło." > Panie Romku, jest Pan mistrzem:-))). nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze to zdanie moze oznaczac krytyke Pana pomyslu. Chcialem jedynie uzyc argumentu, ze plocczanie odowluja sie do znamienitych postaci znanych z historii, i jesli Pana Jagiello "przejdzie", to tylko Panu pogratuluje. pozdr JB Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Do Romana 07.09.02, 14:24 > Panie Romku, jest Pan mistrzem:-))). nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze to > zdanie moze oznaczac krytyke Pana pomyslu. Chcialem jedynie uzyc argumentu, > ze plocczanie odowluja sie do znamienitych postaci znanych z historii, i > jesli Pana Jagiello "przejdzie", to tylko Panu pogratuluje. W tej sytuacji muszę przyznać, że sprawa wygląda nieco inaczej. Dla odmiany napiszę, że moje negatywne stanowisko wobec Hermana pozostaje w mocy, choć pewnie lepiej byłoby, gdybym dyplomatycznie zachował swoje zdanie dla siebie. Przepraszam tym samym za publiczną krytykę i składam tym samym samokrytykę. Obiecuję poprawę. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: Do Romana IP: *.pt-2.petrotel.pl 07.09.02, 21:34 Czytam ze zdumieniem, że nikt jakoś nie popiera propozycji Naki!!!! Jest w końcu szansa na na uczczenie Juluisza Verne, zarówno w formie nazwy dla mostu, jak i pomnika przymostowego, a forumowicze - wielbiciele Verne (tak dotąd sądziłam) dmą w jakies głośne trąby dawnych królów i władców, zamiast walczyć o swojego idola. Jestem zdegustowana! Nako, ja się rekami i nogami podpisuję pod panem Verne!!! W końcu fakt, że ten most jednak powstaje, jest na miarę wielkiego Ojca FANTASTYKI! Verne! Verne! Verne!!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Do Romana IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 21:43 Gość portalu: kalina napisał(a): > Czytam ze zdumieniem, że nikt jakoś nie popiera propozycji Naki!!!! Jest w > końcu szansa na na uczczenie Juluisza Verne, zarówno w formie nazwy dla mostu, > jak i pomnika przymostowego, a forumowicze - wielbiciele Verne (tak dotąd > sądziłam) dmą w jakies głośne trąby dawnych królów i władców, zamiast walczyć o > > swojego idola. Jestem zdegustowana! alez Kalino, tu nie chodzi o popieranie kogokolwiek, czy protestowanie przeciw czyjejs propozycji nazwy mostu. w tym watku mamy dawac jedynie propozycje nazwy - i tyle. Nie my bedziemy decydowac o nazwie, lecz komisja, tak wiec - jak sadze propozycja Naki trafi do komisji, i tam zapadna wiazace decyzje. pozdr JB Odpowiedz Link Zgłoś
hiubi Re: Do Romana 14.09.02, 01:41 Ale polobbować zawsze można ;-) Verne!!! To brzmi dumnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beloruten Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.pt-2.petrotel.pl 07.09.02, 22:26 Nowy most powinien nosic imie osoby, ktora poswiecila wieksza czesc swego zycia na to, by plocczanie mogli przeprawiac sie z jednego brzegu na drugi. Budowniczego pierwszego mostu i czlowieka, ktory przez wiele lat badal Wisle i pozostawil po sobie ogrom prac na temat jej uregulowania. Jan Marek Roza Lajourdie byc moze nie jest postacia znana, popularna. Ale Ale jak malo kto zasluguje na taki pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 07:44 Błagam tylko o jedno żeby nie wiązać nazwy mostu z papieżem i jego organizacją. Nie mam nic przeciwko papieżowi i jego kolegom, ale nazywanie czegoś imieniem człowieka za jego życia uwazam za niestosowne (nawet jesli jest on Bóg wie kim). A Jagielloński ??? to brzmi bardzo dobrze - jestem w 100% za. Odpowiedz Link Zgłoś
belfi Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 08:31 Most im. Problemów Finansowych Miasta Płocka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
groman79 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:28 Most Ludowy oooooooo :-))) Ku czci ludu NIEpracującego (nie)stolicy. A jak! Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:39 A ja proponuję oderwać się od żonglerki nazwiskami i podsuwam myśl na wzór nazwy jednego z bardziej znanych mostów weneckich Mostu Westchnień ;-) ... a u nas mógłby to być MOST WYTCHNIENIA (w domyśle: od korków i innych uciążliwości dla Płocczan) ;-))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:57 Drogi Ploomie całkowicie zgadzam się z Tobą.W tym samym czasie ,o czym świadczą nasze wpisy myśleliśmy podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 11:54 1.Trzymając się tylko problemu stołeczności m.Płocka to: most mógłby nazywać się mostem Miecława,Masława bo właśnie za czasów tego rzutkiego polityka Płock stał głownym ośrodkiem Mazowsza,ale...dzięki nieprzychylnym relacjom ówczesnych kronikarzy postać Miecława nie kojarzy się nam najlepiej, most nie może nazywać się B.Krzywoustego bo to właśnie za panowania tego władcy Płock stracił swoją stołecznośc na rzecz Krakowa.....swoją drogą należałoby wreszcie nieco odbrązowić tezę o szczególnych zasługach Bolka na rzecz naszego miasta, 2.Nako Droga,związki autora Tajemniczej wyspy z Płockiem wymagają rzetelnych dowodów bo inaczej zafundujemy sobie kolejną przykrość w rodzaju tej jaka ma swoich salach wystawowych Towarzystowo Naukowe Płockie...zdaje się,że kolekcja falsyfikatów ma się dobrze? 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowie uczynili dla miasta?Wystarczy,że mamy Jagiellonkę.Też kontrowersyjna. Biorąc pod uwagę zasługi Hermana,czy Zbigniewa to już raczej Piastów. 4.Na pewno mógłby to być most im. Aleksandra z Mallone.Bo postać to szcze- gólnie zasłużona.W końcu to jemu zawdzięczamy katedrę,drzwi płockie,fakt iż właśnie wtedy byliśmy miastem prawdziwie eurpoejskim. 5.A może zerwać z tą tramtadracją i nazwą most b. zwyczajnie np. Dzwonnika,czy Naki bo to b. sympatyczne nicki a i most stałby się tym samym i b.ludzki ,i tajemniczy.Albo można by nazwać go Mostem Marzeń lub jakoś inaczej.. Myślę,że w Płocku powinno być więcej klimatów z Kubusia Puchatka niż z podręcznika historii Odpowiedz Link Zgłoś
ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 12:10 Dokładnie tak!!! Pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 12:16 polk1 napisał: > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowie > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę. 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To kolosalna różnica. 2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem. 3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-)) Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć zgłaszaniu propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem. Zapraszam do pójścia w moje ślady. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 13:59 roman_j napisał: > polk1 napisał: > > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowi > e > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę. > > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To > kolosalna różnica. > 2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego > miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem. > 3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo > zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście > zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-)) > > Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu > imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało > wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć zgłaszaniu > > propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem. Zapraszam > do pójścia w moje ślady. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 14:34 roman_j napisał: > polk1 napisał: > > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiellonowi > e > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę. > > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". To > kolosalna różnica. Rozważania semantyczne pozostawiam Tobie,wiesz, nawet nie irytuje mnie ta - kolosalna różnica - co raczej śmieszy.Ta akademickość....przypominasz mi tych o których Wańkowicz mawiał,że są ormowcami językowymi.Przestań być pospolicie czepialski. > 2. Prawdopodobnie Jagiellonowie nie uczynili nic spektakularnego dla naszego > miasta, ale podobnie rzecz ma się z Kubusiem Puchatkiem. Mam inne zdanie w tej materii.Ta książeczka i jej bohater mieli większy wpływ na każdego z nas niż Ci się wydaje.Na każdego kto ją przeczytał. Mamy dystans do siebie,trochę fantazji,jeżeli zbłądzimy to staramy się te błędy naprawić,jesteśmy przyjacielscy ,wiemy jak ważny jest rozumek.W tym sensie wszyscy płocczanie- fani Kubusia coś mu zawdzięczają.Głównie w wymiarze ludzkim. Czy możesz coś podobnego powiedzieć o Jagiellonach?Dobrze, że użyłeś słowa PRAWDOPODOBNIE. > 3. Nie prowokuj mnie, żebym dał Ci po uszach i skrytykował Twoje pomysły, bo > zrobię to na pewno w sposób mnie dyplomatyczny niż w Ty w swojej "liście > zarzutów wobec zgłoszonych propozycji". :-)) Radzę abyś nie przesadzał z tym mentorskim tonem.Bo zbliżasz się niebezpiecznie do granicy za którą możemy już tylko mówić o braku grzeczności. > > Co prawda ja sam dopuściłem się tutaj krytyki propozycji nazwania mostu > imieniem Władysława Hermana, więc może moje dalsze słowa zabrzmią troche mało > wiarygodnie, ale zgadzam się z Jarkiem, że ten wątek powinien służyć zgłaszaniu > > propozycji, a nie ich krytyce. Ja już za swój "wybryk" przeprosiłem. Zapraszam > do pójścia w moje ślady. :-)) Niczyich propozycji nie chciałem krytykować.Zwracałem tylko uwagę na wieloznaczność niektórych z nich.Wszystkich.którzy poczuli się dotknięci moimi uwagami przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 15:09 Drogi polk1, odpowiem na Twoją wypowiedź na kanale prywatnym, bo nie chcę, żeby inni forumowicze byli świadkami, jak spuszczam powietrze z balonu Twojego samozadowolenia. :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 15:28 Wbrew obietnicy, zajmę się publicznie jedną częscią Twojej wypowiedzi. polk1 napisał: > roman_j napisał: > > > polk1 napisał: > > > > > 3.Most im. Jagiellonów? Drogi Romanie,a niby co takiego owi Jagiell > onowi > > e > > > uczynili dla miasta? Wystarczy,że mamy Jagiellonkę. > > > > 1. Przede wszystkim nie "Most im. Jagiellonów", ale "Most Jagielloński". T > o > > kolosalna różnica. > > Rozważania semantyczne pozostawiam Tobie, Nie trzeba tutaj sięgać aż do semantyki, gdyż różnicę, którą mam na myśli, dostrzegnie nawet średnio rozgarnięte dziecko. Mam nadzieję, że inni forumowicze nie mają problemów z jej uchwyceniem. > wiesz, nawet nie irytuje mnie ta - kolosalna różnica - co raczej śmieszy. Gratuluje poczucia humoru! :-))) > Ta akademickość....przypominasz mi tych o których Wańkowicz mawiał,że są > ormowcami językowymi.Przestań być pospolicie czepialski. Pozwól Wańkowiczowi spoczywać w spokoju i zamiast mi ubliżać ze źle ukrywaną niechęcią do mnie po prostu zechciej nie kwestionować mojego autorskiego prawa do prostowania błędnych cytatów powołujących się na moją propozycję. Jeżeli chcesz, możesz zaproponować dla nowego mostu nazwę "Most im. Jagiellonów", do której nie roszczę sobie żadnych pretensji. :-)))) EOT Odpowiedz Link Zgłoś
polk1 Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 09.09.02, 16:32 Mieliśmy szukać nazwy dla mostu a nie walczyć o most...Napisałem to co napisałem nikogo nie krytykując,podsuwając jednocześnie swoje propozycje.Tymczasem Ty zapowiadasz,że dasz mi po uszach,prosisz o nieprowokowanie Ciebie,że będziesz mało dyplomatyczny (tak jakbyś był dyplomatyczny).Urażony moją odpowiedzią ,w której jak twierdzisz -ubliżam Ci ze źle ukrywaną niechęcią do Twojej osoby-oświadczasz w swojej dobroci,że spuścisz powietrze z balonu mojego samozadowolenia. Mam nieodparte wrażenie,że trzymając się proponowanego przez Ciebie porównania,obok mnie unosi się nadmuchany balon pełen urazy,że można mieć inne zdanie niż TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.cpqcorp.net / *.zma.compaq.com 09.09.02, 19:02 Padlo juz kilka interesujacych propozycji. Osobiscie chetnie podpisalbym sie przy imeniu Boleslawa Krzywoustego, ale inni mnie uprzedzili. Chce zaproponowac jeszcze inna nazwe: Most Flisakow. Nazwa jest krotka i latwa do wymowienia dla kazdego, kojarzy sie z Wisla, jest dosc unikalna i dotyczy w duzej mierze historii Plocka. Domyslam sie, ze kazdy Plocczanin wie kim byli flisacy. Waznym argumentem za moze byc to, ze nazwa wydaje sie byc politycznie neutralna. - Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
chetkos Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 08:13 Proponuję nazwę dla mostu : Most Niepodległości. W ten sposób uczcimy w Płocku bardzo ważne wydarzenie, jakim było odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1989 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dzwonnik Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 10:00 Proponuje kilka nazw: most "Grodzki", most "Ostatniej Nadziei", most "Łaski". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strucho Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 14:28 A ja proponuję odejść od historycznych powiązań i nadać nazwę bardziej przyszłościową. Ponieważ nowy most będzie konstrukcją bardzo nowoczesną, zarówno w sensie konstrukcyjnym jak i wizualnym, nazwałbym go jako "Most nowego millenium" lub "Most nowego tysiąclecia". Według mnie nazywanie "futurystycznego" mostu określeniami sięgającymi średniowiecza, zdecydowanie nie pasuje do jego charakteru. Choć domyślam się, że wielu osóbom o nastawieniu konserwatywnym (głównie na naszym forum) pomysł odejścia od korzeni może się nie spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikw Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 17:00 Zgadzam się z naką, kaliną, strucho i innymi forumowiczami, którym dalekie jest historyczne "zadęcie". Potrzeba nam luzu i patrzenia w przyszłość, a nie opierania się o królewskie zwłoki z naszej katedry. Odpowiedz Link Zgłoś
sluchawki Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 10.09.02, 17:05 A może po prostu Most Płocki ? Dobrze się wymawia: " widziałeś jaki dziś korek na "płockim" ? Albo: spotkajmy się przy "płockim" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ●Werdan● Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 11.09.02, 18:16 Wpadlo mi ostatnio do glowy kilka pomyslow co do nazwy nowego mostu. Czesc z nich moze juz tu byla. Nie wiem, nie pamietam i nie chce mi sie tego wszystkiego znowu czytac :) Oto one: Most - Mazowiecki (ewentualnie 'Mazowsze') - Tumski - Przyjazni (ewentualnie 'Przyjazn') - nie wiem czemu :) moze, ze mamy rurociag 'Przyjazn' :) - Brakteat (od nazwy plockiej monety z 1177 r.) :)))) - Petromost :) - im. Wladyslawa Broniewskiego - Kolegialny Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 13.09.02, 15:10 Gość portalu: ●Werdan● napisał(a): > - im. Wladyslawa Broniewskiego Świetny pomysł. Żałuje, że sam na niego nie wpadłem. Dla mnie to murowany kandydat do zwycięstwa. Wielki poeta, wielki Płocczanin, którego wielkości nasze miasto do dzisiaj nie potrafi docenić. Wystawiliśmy mu co prawda pomnik, ale i tak w świadomości wielu Płocczan Broniewski jest jedynie wielkim...pijakiem. :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.datastar.pl 13.09.02, 15:01 Most Marzeń, Most Word Trade Center, Most Jana Pawła II Most Uni(Europejskiej) Bolko Most Ofiar AIDS Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 22:53 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Most Marzeń - zdecydowanie popieram > Most Word Trade Center - chyba WORLD > Most Jana Pawła II - no comment > Most Uni(Europejskiej) - gwoli ścisłości UNII (ale po co?) > Bolko - Lolek i Bolek? > Most Ofiar AIDS - a może ofiar II wojny światowej? > Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku) - hehe Sorry, ale zawsze byłem czepialski :-) Pozostańmy przy Moście Marzeń. Jak dla mnie nazwa rewelacja Pozdrawiam Geniek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigbud Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.chello.pl 13.09.02, 23:28 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Most Marzeń, > Most Word Trade Center, > Most Jana Pawła II > Most Uni(Europejskiej) > Bolko > Most Ofiar AIDS > Most im ZSMP (zaoszczędzimy od razu na obelisku) prosciuteria z kolegi wychodzi - nic dodac nic ujac ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigbud Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.chello.pl 13.09.02, 23:27 eric cartman na patrona mostu !!! :)))))))) przynajmniej bedziemy oryginalni !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniek Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 13:46 A może Most im. Edwarda Gierka? Ostatnio postać na topie sic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.jeremi.pl / *.jeremi.pl 16.09.02, 16:58 Może "Dłużyzna". Co Wy na to??? Długo czekaliśmy, jeszcze sobie trochę poczekamy. No i chyba długi też będzie.Brzmi również ciekawie np. "jedziemy dłużyzną?" A Most Marzeń bardzo dobre. I Wytchnienia też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henrykkreuz imienia polskiej prywatyzacji IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 10:00 proponuję specjalna nazwę, ku przestrodze potomnym: Most Imienia "Polskiej Gospodarki". Każda nazwa wymaga pewnego uzasadnienia. W świecie, a głównie w UE słowa "polska gospodarka" oznaczają nie to co my przez te słowa rozumiemy. Tam tych słów używa się dla okreslenia gospodarki, ale w najbardziej głupim i prymitywnym wydaniu, jeżeli na określenie głupoty brak już innych słów. Użycie przez kogoś tego wyrażenia np. w Niemczech służy również poniżeniu Nas. O aferach w sprawie mostu dowiemy się po jego pobudowaniu, ale dwie głupoty z nim związane są już znane : 1/ most jest budowany, ale jeszcze nie ma terenów pod drogi dojazdowe. 2/ według twierdzeń P. Hetkowskiego drogi dojazdowe będą tymczasowe z braku pieniędzy, a które będą kosztować około 80 mln, a potem - jak twierdzi Hetkowski - jak będą pieniądze, drogi pobuduje się jeszcze raz, tzn. P. Hetkowski z góry zakłada wyrzucenie w błoto około 80 mln złotych naszych pieniędzy. Toż to głupota godna nazwy "polskiej gospodarki" Mało tego, On tak twierdzi i wcale sie tego nie wstydzi. Podobnie ma się z budową tego samego kilometra drogi, czy chodnika, co rok w kółko i na okrągło ten sam kilometr, zamiast wykonać ten kilometr raz i bardzo dobrze, aby w przyszłym roku budować nowy dalszy kilometr. Tylko tą metodą jest możliwe posiadanie w przyszłości dobrych dróg, czy też mostów. Henryk Kreuz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: 2.3.STABLE* / 192.168.0.* 24.09.02, 14:57 1.Most Podgrodzki 2.Most Floriański 3.Most Mazowiecki (już chyba była ta propozycja) 4.Most im. Książąt Mazowieckich 5. Most im. Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej (honorowej obywatelki miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 25.09.02, 07:34 Werdan - szykuje sie robota dla ciebie !!!! prosze o statystyke jak sie maja nazwy nowego mostu do ilosci zgłoszen :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ●Werdan● Statystyka wedle zyczenia Naki ... IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 25.09.02, 12:21 > prosze o statystyke jak sie maja nazwy nowego mostu do ilosci zgłoszen :)) 24 osoby zglosily 45 roznych propozycji nazwy nowego plockiego mostu :) Mysle, ze chodzilo wlasnie o to. Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Statystyka -do Werdana :)) 25.09.02, 21:03 Werdan o to chodziło, ale nie zdazyłam dopisac ( bo mi przerwano) ktora nazwa powtarza sie najczesciej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ●Werdan● Statystyka c.d IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 25.09.02, 22:29 Ciag dlaszy statystyki wg. zalecen Naki :) Lista glosow ZA lub powtarzajacych sie pomyslow wyglada tak: Most Jagiellonski - 4 Most Marzen - 4 Most im. Verne'a - 3 Most im. Krzywoustego - 2 Most zsmp/zms - 2 Most Wytchnienia - 2 Most Plocki - 2 Most Mazowiecki - 2 Most im. Broniewskiego - 2 To tyle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
naka Re: Statystyka c.d 26.09.02, 07:55 Dzieki Werdan :)) Jest duza szansa na zrealizowanie pozycji nr 3 no i mamy swojego człowieka w wyzszej instancji ????????? więc kto wie ?????? Moze własnie ta nazwa Most Juliusza Verne'a bedzie najbardziej odpowiednią, bo troche tajemniczą, rozsławiajacą miasto Płock nawet w montrealskich biurach podrózy :))???? A chyba o to nam chodziło !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu IP: *.skane.se 25.09.02, 05:49 Most Plocki. Odpowiedz Link Zgłoś
ploom Re: Szukamy nazwy dla nowego mostu 25.09.02, 13:58 Dziś kilka kolejnych ... moich małych propozycji: Most Idei ( ... i każdy może dumnie pomyśleć o swoim pomyśle ;-)))) Most Królewski (ucinamy wtedy wszelkie dyskusje o konkretnego władcę) Most Duma Mazowsza ( ... bo duma a co ;-))) Most Pokoleń ( ... i dla Pokoleń ;-)) a może ... Most przez Wisłę ;-))) to tyle, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś