Dodaj do ulubionych

Aparat Cyfrowy

IP: *.c151.petrotel.pl 19.11.05, 12:04
Witam!
Chciałbym kupić aparat cyfrowy-niedrogi a dobry. Nie znam sie kompletnie,
więc moze mi doradzicie. Gdzie kupić, ile należy przeznaczyć kaski na taki
zakup, itp.
Obserwuj wątek
    • dlugopisem Re: Aparat Cyfrowy 19.11.05, 12:27
      ja bym poczekał, jeszcze rok, tanieją 30-40%rocznie, rynek musi się nasycić
      a dziś dobry to jakieś 700zł
      • Gość: mikolaj Re: Aparat Cyfrowy IP: *.c151.petrotel.pl 19.11.05, 12:45
        Dzieki,ale chyba jednak nie bede czekał aż tyle :-))
        • Gość: duduś Re: Aparat Cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 15:40
          zajrzyj na allegro, aparaty cyfrowe/pozostałe/3-4 megapiksele/ za aparat z
          interpolowana 10 mpx zapłacisz około 250 - 320 złotych, szczególnie polecam
          firme interzakup i jej dwa modele cyfrówki. Jedna jest zwłaszcza zajebista. 10
          MPX, 8 x zoom cyfrowy, od 20 cm - 80 cm- 150 cm do nieskonczoności, sekwencje z
          głosem wideo do 1,5 godziny, dyktafon.i to wszystko w pudełku wielkości paczki
          do papierosów. idealny szpieg
          • Gość: Bartek Re: Aparat Cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:48
            Szkoda, że nie dodałeś, że zoom cyfrowy nadaje się wyłącznie na plaster na du...
            Zdjęcie, owszem, da się takim dzisięciomegapikselowcem zrobić, ale zbliżenia już
            nie polecam, wyjdzie potwornie "zaszumione" czyli rozpikselowane. Zomm cyfrowy
            nie zbliża ci faktycznie dalszego planu tylko powiększa obraz, który odbija się
            w matrycy pewną krotność razy (zależy, ile ma tych pikseli). Jeżeli chcesz
            wiedzieć, jaki to efekt, to weź sobie jakieś zdjęcie na komputerze i powiększ
            sobie jakiś jego fragment kilka razy - taka właśnie będzie jakość zbliżeń
            aparatu interpolowanego.

Ze swojej strony moge polecić Olympusa c-765. Aparat już mocno zjechał z ceną
            (chyba kosztuje ok. 1000), a jest naprawdę bardzo dobry (robi świetne
            fotografie, bardzo wiernie oddaje kolory, jest łatwy w obsłudze ale i ma wiele
            bardziej zaawansowanych opcji, dzięki którym można już zacząć kombinować). Tryb
            auto oczywiście też ma :]
            • Gość: fotograf amator Re: Aparat Cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:30
              Gość portalu: Bartek napisał(a):
              "rozpikselowane" - a co to znaczy?

Źródłem powstawania ziarna cyfrowego lub też szumów jest czujnik aparatu.
              Dodatkowymi czynnikami zwiększającymi powstawanie szumów są: wysokie
              nastawienia ISO; długie czasy naświetlania; zbyt niska rozdzielczość matrycy,
              gdzie przy skończonej liczbie pikseli, musi ona zarejestrować nieskończoną
              liczbę odcieni; wysokie poziomy kompresji plików graficznych, a szczególnie
              widoczne to jest na dużych obszarach o łagodnych przejściach tonalnych, gdzie
              kompresja ta usuwa dane blokami, a na ich miejsce pojawiają się ziarniste wzory
              na gładkich obszarach; duże powiększenia.
              Sposoby likwidacji szumów: filtracja medianowa; wielokrotne odczytywanie tego
              samego obrazu; transformata Fouriera. Są to fitry cyfrowej obróbki obrazów.

Jeśli chcesz kupić dobry, niedrogi aparat cyfrowy do użytku domowego, to
              wystarczy Ci spokojnie aparat z matrycą o rozdzielczości 3-4 MPix. Na co
              większa? Plakaty będziesz potem drukować? Lepiej kup aparat z lepszą optyką,
              żebyś mógł rejetrować zdjęcia w gorszych warunkach atmosferycznych, aparat
              który nie wymaga dobrego oświetlenia, żebyś mógł potem fotografować przy
              świetle sztucznym, bez użycia dodatkowej lampy błyskowej.
              Zapamiętaj jedno: czym większa średnica soczewek w optyce aparatu, tym więcej
              światła może zostać utrwalone na elemencie światłoczułym (matrycy), a więc
              będziesz mógł fotografować w ciemniejszych pomieszczeniach, robiąc przy tym
              jasne i ostre zdjęcia.
              Ja polecam aparaty firm, które na co dzień zajmują się produkowaniem sprzętu
              fotograficznego, a nie telewizorów. Popatrz też, czego używają profesjonaliści:
              fotorepotrerzy, fotografowie, fotograficy... Czy widziałeś, żeby ktoś z nich
              robił zdjecia aparatem Sony, Panasonic, czy innym? ja nie.
              Większość ludzi na tym forum ma tyle wspólego z fotografią, co ja z
              ginekologią, a jestem z wykształcenia mechanikiem ;-).
              Proponuję wycieczkę do pierwszego lepszego zakładu fotograficznego i rozmowę z
              fotografem: jakiego sprzętu on używa na co dzień? Lub też wycieczke na forum
              np. cyfrografii.

A tak dla innych: Piksele to nie wszystko... A powiem więcej, że to w zasadzie
              nic nie znaczy o sprzęcie. Założe się, że 4 MPix aparatem zrobię dużo lepsze
              zdjęcia, niż połowa Waszych interpolowanych 10MPix zabawek, które są tzw.
              głupawkami, a nie aparatami cyfrowymi. Ważniejszy jest układ optyczny, jasność
              obiektywu, oraz prędkość elektroniki, tak w ustawianiu ostrości jak i
              zapisywaniu samego zdjecia w pamięci.

Sukcesów fotograficznych życzę i zapraszam na forum fotograficzne, a nie na
              forum mondralińskich, gdzie wszyscy na wszystkim się znają, a tak na prawdę to
              na niczym...
              • Gość: DRUCH do fotografa amatora IP: *.c155.petrotel.pl 24.11.05, 08:18
                Pomijając,że jesteś arogancki to chcę przytoczyć opinię specjalistów, że nie
                kupuje sie cyfrowych aparatów producentów aparatów "analogowych" (tych
                tradycyjnych , z filmem). Chodzi tu o elektronike. Przy czym ważne jest aby
                cyfrówka posiadała dobrą optykę. Dalej, należy rozróżnić zoom optyczny od
                cyfrowego. Ten optyczny to jakby miał funkcje teleobiektywu zaś cyfrowy,
                rzeczywiście powiękrza pole piksela. O innych opcjach cyfrówek nie ma co
                pisać gdyż są bardzo indywidualne dla każdego aparatu i należy dobrze zapoznać
                się z instrukcją. Udanych zdjęć.
                • w_starym_kinie Re: do fotografa amatora 25.11.05, 10:23
                  Gość portalu: DRUCH napisał(a):
                  > Pomijając,że jesteś arogancki to chcę przytoczyć opinię specjalistów, że nie
                  > kupuje sie cyfrowych aparatów producentów aparatów "analogowych" (tych
                  > tradycyjnych , z filmem).

Pomijając to, że nie napisałeś nic nowego, czego nie napisali poprzednicy, tylko
                  przysrałeś przedmówcy. I po co?

A o drugiej części zacytowanego zdania, to co masz na myśli? Że jak np. Nikon
                  jest poważaną marką lustrzanek analogowych, to już jest be w cyfrówkach i żeby
                  go za boga nie kupować? Guzik prawda. nie należy w ten sposób patrzeć - tylko
                  sprawdzić, czy aparat dobrze się sprawuje (testy, fora, opinie użytkowników)
                  niezależnie od marki.
    • Gość: ? Jaka firma? IP: *.c151.petrotel.pl 19.11.05, 18:20
      Dobry watek, bo ja tez chce kupic cyfre. Jakiej firmy sa najlepsze aparaty?
      Zastanawiam sie nad Canonem.
      • Gość: dudus Re: Jaka firma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:21
        zastanów się czy chcesz kupić markę czy aparat. za marke zapłaciśz 2 - 3 razy
        więcej
    • gibki Re: Aparat Cyfrowy 19.11.05, 18:36
      widze ze same "fachowe" opinie
      jesli chcesz kupic niedrogi dobry aparat cyfrowy to musisz sie liczyc z
      wydatkiem ok 1500 zł
      ponizej 1000 zapomnij o slowie "dobry"
      • Gość: grv Re: Aparat Cyfrowy IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 19.11.05, 19:41
        sluchaj znajdz gdzies nikona 3200 , mam taki i jest kozak!
        teraz kosztuje gdzies z 500
        pozdr.
    • ernest_pinch Re: Aparat Cyfrowy 19.11.05, 21:07
      Od 1,5 roku uzywam Kodaka dx6490. Wtedy zaplacilem za niego 2 tys, a obecnie
      nowszy model mozna kupic za jakies 1400zl. Aparat uzywam amatorsko - glownie
      podroze; jestem b. zadowolony.
      Wiecej opinii, roznych osob znajdziesz tu:
      www.recenzje.net.pl/index/katalog/1/256/index.html
      • dlugopisem Re: Aparat Cyfrowy 19.11.05, 23:05
        nie wierz osobom które blużnią ;-)

jak już koniecznie chcesz, to zrób jak ktoś tu doradził kup sobie narazie taki za 300zł mało-markowy interpolowany, przez dwa lata Ci wystarczy, a za dwa lata kupisz sobie taki porządny jak ma Erni tylko dasz 300zł, a swój stary sprzedasz za 100 więc będziesz miał to co Ci potrzeba i nie wywalasz pieniędzy w błoto, a jak masz większe fundusze to wpłać ten 1000zł na biedne dzieci
        • gibki Re: Aparat Cyfrowy 20.11.05, 11:20
          przede wszystkm to zadajmy sobie pytanie
          czy chcemy fotografować czy robić zdjęcia?

bo jesli fotorafować to trzeba wydać min. 1 tys
          jesli robic zdjecia to ckolwiek wystarczy

a za 500 zl to lepiej kup analogowego EOS 300
          • Gość: jurj Re: Aparat Cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 17:57
            to nie aparat robi zdjecia,tylko fotograf.
            pozatym,nie pytaj sie tutaj tylko idz na www.cyberfoto.pl .tam sie ludzie znają.
            • dominik.dziecinny Do dlugopisem 21.11.05, 19:32

Kolego drogi jak się nie znasz na rzeczy to nie wciskaj ludziom kitu o
              interpolacji czy innych zoomach cyfrowych(sic!). Kolega wyraźnie napiał, że chce
              kupic APARAT CYFROWY, a nie wynalazek któremu brakuje tylko do kompletu
              grzebienia i golarki. Przepraszam na co komu dyktafon w aparacie ??? Aparat ma
              robić zdjęcia a nie robić za dyktafon. W naszym ciemnogrodzie takich speców jak
              Ty jest od groma, mądrzą się oni jakich to bajerów niema ten ich "aparat" a to
              rozdzielczośc interpolowana(sic!) a to rozmiar pudełka od zapałek a to 100 lat
              gwarancji.
              Mikołaj napisz jaka cena tego aparatu Cię interesuje i czy ma być nowy. napsiz
              też do czego Ci będzie potrzebny.

Pozdro DD
              • dominik.dziecinny Re: Do dlugopisem 21.11.05, 19:38
                Post wcześniejszy kierowany jest do dlugopisem jak i do niejakiego dudusia.
              • Gość: Mikołaj Re: Do dlugopisem IP: *.c151.petrotel.pl 22.11.05, 08:17
                Aparat nie może z całym "oprzyrządowanie" kosztowac więcej niż 800-900 zł, nie
                musi być markowy!!!Wolałbym nowy, ale niekoniecznie.Zależy mi żeby miał zoom
                optyczny. Tak naprawdę nie zamierzam robic zdjęć "zawodowo", jednak chciałbym
                być zadowolony z zakupu.Tak jak kol. pisze nie musi być wypasiony np. dyktafon
                (bo i po co?), nie musi być malutki. Dobrze by było gdyby można było nagrac
                krótki filmik z dźwiękiem , ale to też nie jest najwazniejsze
      • dlugopisem Euro.........................ma najlepsze 21.11.05, 19:27
        dziś słyszałem reklamę w radiu i odniosę się do Erniego

ernest_pinch napisał:

> Od 1,5 roku uzywam Kodaka dx6490. Wtedy zaplacilem za niego 2 tys

buahahahahah
        buahahahahahah

to przepłaciłeś

haha
        Nie narażaj się na wyśmiewisko, nie kupuj narazie sprzętu agd-rtv. Zaczekaj na nowy sklep euro-cośtam w Jankach....

;-D
        • Gość: edyp do nijakiego Dudusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 19:47
          jak to znalazłeś o tych cyfrówkach ?
        • ernest_pinch Re: Euro.........................ma najlepsze 21.11.05, 21:21
          dlugopisem napisał:

> dziś słyszałem reklamę w radiu i odniosę się do Erniego

> buahahahahah
          > buahahahahahah
          > to przepłaciłeś
          > haha

A nie przyszlo Ci do glowy ze w tym czasie normalna strata wartosci takiego
          fantu jak aparat rekompensowana jest wykonaniem serii zdjec? :)
          Telewizor w domu masz czarno-bialy az ktos wystawi na smietnik plazme? :D
          • dlugopisem Re: Euro.........................ma najlepsze 22.11.05, 20:23
            > A nie przyszlo Ci do glowy ze w tym czasie normalna strata wartosci takiego
            > fantu jak aparat rekompensowana jest wykonaniem serii zdjec? :)

chyba nie słyszałeś tej reklamy ;-) to byś wiedział o co chodzi, zresztą to było rok temu i miałeś prawo przepłacić

> Telewizor w domu masz czarno-bialy az ktos wystawi na smietnik plazme? :D

Nie mam telewizora. Doszedłem do wniosku, że nie będę płacił za oglądanie durnych reality ....
    • Gość: fotografista sa takie, a mianowicie: IP: *.c157.petrotel.pl 22.11.05, 16:39
      No to wybieraj:
      PANASONIC Lumix FZ5;
      SONY CyberShot H1;
      CANON PowerShot S2IS.
      Maja potężny Zoom i stabilizator kadru. Piękna optykę. Cudną elektronikę,
      Sprytne w budowie i fajne w obsłudze. Na tzw. lata. A zdjęcia - marzenie.
      Troche kosztuja, ale na raty da sie wytrzymać.
      Innych lepszych dla fotoamatora - nie znam.
    • Gość: cyfr Tylko Minolta Dimage Z-10 za max 799 pln! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:07
      8 x zoom optyczny , 4 x cyfrowy - "tylko" 3,2 mpix ale za to normalny obiektyw a
      nie żaden szajs zoom cyfrowy 3.2 przy 10 mpix ;-) . Trochę nieporęczny - duży ,
      nagrywa filmiki bez dźwięku - ale tak to fajny - posiada wszystkie tryby ustawień.
    • Gość: alek Re: Aparat Cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:34
      najpierw, przed zakupem aparatu sprawdz, czy to przypadkiem nie ty jesteś
      mistrzem jogi
      www.mistrzowie-jogi.prv.pl
      • dominik.dziecinny Re: Aparat Cyfrowy 22.11.05, 22:36
        Prywatnie i służbowo używam Canona. Tobie polecałbym np. A510/520 cały zestaw z
        kompletem akku, kartą i ładowarką, a niekiedy z porządnym pokrowcem, zamknie się
        w deklarowanej przez Ciebie cenie. Jeśli zależy Ci na małych wymiarach
        aparatu(mimo to a510 wcale nie jest duży) to porozglądaj sie za jakimś sony z
        serii P najlepiej z "optyką zeissa ;]". Co do Canona to nakręcisz nim film z
        dźwiękiem - na którym jak piszesz troche Ci zależy. Optyka w aparacie też nie
        najgorsza. Jeśli masz więce pytań, hmm... pytaj !

pozdro dd
        • Gość: mikołaj Re: Aparat Cyfrowy IP: *.c151.petrotel.pl 23.11.05, 07:33
          Chyba na razie wiem wszystko, rozejrzę się za Canonem. Dzięki za przydatne rady.
          • Gość: pstryk Stanieją!!!!! IP: *.c158.petrotel.pl 23.11.05, 09:55
            Napewno po Nowym Roku stanieją - poczekaj.
            • Gość: mikołaj Re: Stanieją!!!!! IP: *.c151.petrotel.pl 23.11.05, 10:10
              a skąd to wiesz?Ja chciałbym jednak na święta mieć...
        • Gość: Mikołaj Re: Aparat Cyfrowy IP: *.c151.petrotel.pl 23.11.05, 10:41
          A gdzie ja kupię aparat Canona czy np. Minolty w Płocku?
          • dominik.dziecinny Re: Aparat Cyfrowy 24.11.05, 00:00
            Hmmm, rzeczywiście z kupnem Canona w Płocku może byc problem. Spróbuj zajrzeć do
            Fotojokera w Championie. Ewentualnie poszukaj w sklepach rtv.
            pzdro.dd..
          • w_starym_kinie Re: Aparat Cyfrowy 25.11.05, 10:25
            Gość portalu: Mikołaj napisał(a):
            > A gdzie ja kupię aparat Canona czy np. Minolty w Płocku?

Fotojoker (champion), euro agd rtv, auchan (nie śmiać się! nawet jest jakiś tam
            wybór :] ). Nie wiem, jak w avansie...
            • Gość: xxx Re: Aparat Cyfrowy IP: *.c157.petrotel.pl 27.11.05, 12:15
              Minolta Z 1-3 . Podstawa to zoom optyczny 10x. zasilanie to akumulatorki AA lub
              popularne paluszki . Duża matryca tylko utrudnia pracę . do formatu 15/21
              wystarczy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka