Dodaj do ulubionych

Skuteczność monitoringu

18.10.02, 13:10
Monitoring w naszym mieście zaczął już oficjalnie funkcjonować od pewnego
czasu, można więc już rozpocząć dyskusję o jego skuteczności w walce z
łamaniem prawa na terenie miasta. Oczywiście długofalowe skutki montażu kamer
będą widoczne zapewne dopiero po kilku miesiącach , ale są też skutki
doraźne. Właśnie o te doraźne efekty chciałbym zapytać Rzecznika. Proszę się
z nami podzielić informacjami na temat liczby zarejestrowanych za pomocą
kamer wykroczeń, przestępstw, itp. przypadków. Chętnie dowiem się też, ilu
sprawców ww. naruszeń prawa zostało zidentyfikowanych i wobec ilu podjęto
jakieś działania, czy to operacyjne, czy też ewentualnie (przed)procesowe. Te
informacje są o tyle interesujące, że dają pojęcie o skuteczności pracy
obsługi systemu, bo sam monitoring, jakkolwiek nie byłby technicznie
zaawansowany, jest tylko narzędziem i skuteczność jego działania jest
uwarunkowana profesjonalizmem wspomnianej wcześniej obsługi. Dziękuję z góry
za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotrwlo Re: Skuteczność monitoringu IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 22.10.02, 00:37
      Chłopie powoli ledwo monitoring ruszył a ty chciałbyś aby już miał sukcesy.
      Najpierw kamery trzeba odpowiednio zaprogramować ludzi nauczyć, monitory nowe
      zainstalować.To niestety potrwa.
      • roman_j Re: Skuteczność monitoringu 22.10.02, 08:01
        Gość portalu: piotrwlo napisał(a):

> Najpierw kamery trzeba odpowiednio zaprogramować ludzi nauczyć, monitory nowe
        > zainstalować.To niestety potrwa.

Zaraz, zaraz. Przecież chyba szkolenie ludzi, programowanie kamer i montaż
        monitorów to są czynności, które powinny POPRZEDZIĆ oficjalne uruchomienie
        systemu monitoringu. A to otwarcie odbyło się już jakiś czas temu. Dlatego ta
        wymówka mnie nie przekonuje.
        • Gość: piotrwlo Re: Skuteczność monitoringu IP: *.pt-2.petrotel.pl 24.10.02, 11:18
          Czytając to co napisałeś przypinają mi się dwa dowcipy:
          1. Rosjanie podczas odwiedzin w PRL i nocowaniu u chłopa w domu mocno popili.
          Rano obudzili się i poprosili gospodarza o coś do picia, chłop stwierdził że za
          20 minut będzie mleko ale teraz jest jeszcze niewydojone. Odpowiedź
          Rosjan "DAWAJ NIEDOJNE".
          2. Przechwałka Rosjan u nas po posadzeniu ziemniaków w marcu w kwietniu już
          mamy wykopki. Jak to to niemożliwe... Możliwe mozliwe wy nie wiecie co to
          znaczy głód.
          Powtarzam jeszcze raz cierpliwości...
    • plockier Re: Skuteczność monitoringu 22.10.02, 10:30
      Myślę, że nie doczekasz się odpowiedzi rzecznika w najbliższej przewidywalnej
      przyszłości gdyż skuteczność jak do tej pory jest zerowa (a mogli wykazać się
      przy dewastacji lwów przy biblitece Zielińskich, ale przecież kamera
      pilnowała "czegoś innego" - od pilnowania lwów był "ktoś inny").
      Przy montażu kamer była wojna o miejsca ich założenia. Okazało się, że wybrano
      miejsca gdzie poziom przestępczości najwyższy to był. Kiedyś tam. Wtedy, gdy
      obecni decydenci biegali w krótkich spodenkach. Ostatnie wydarzenia chyba
      uświadomiły ogółowi, że największe zagrożenie stwarzają obecnie kilkunastoletni
      blokersi na blokowiskach. Takie zajścia przecież były doświadczeniami
      społeczeństw zachodnich. Dostrzegli zjawisko, pomyśleli i w dużym stopniu je
      ograniczyli.
      Wczoraj miałem okazję mijać uliczne zebrania blokersów śmiejących się w kułak z
      wydarzeń z Wolskiego i wystąpienia przedstawiciela płockiej policji.

Mam propozycję: KAMERY PILNUJĄCE KOMISARIATÓW!!!!!
      Może skuteczność monitoringu wzrośnie - jak już coś zobaczą to raczej zdążą.
    • Gość: rzecznik Re: Skuteczność monitoringu IP: *.plocman.pl 22.10.02, 11:42
      roman_j napisał:

> Monitoring w naszym mieście zaczął już oficjalnie funkcjonować od pewnego
      > czasu, można więc już rozpocząć dyskusję o jego skuteczności w walce z
      > łamaniem prawa na terenie miasta. Oczywiście długofalowe skutki montażu kamer
      > będą widoczne zapewne dopiero po kilku miesiącach [...]

wlasnie, w pewien sposob odpowiedzial Pan na postawione pytanie. sadze, ze za
      krotko funkcjonuje monitoring, zebysmy mogli dokonywac juz podsumowania, ktore
      byloby wiarygodne. Brak spektakularnych zdarzen w postaci poscigow "przy uzyciu
      kamer" nie oznacza, ze monitoring nie zdaje egzaminu. Dotychczas obserwujemy
      spadek przestepczosci w tych rejonach. za wczesnie jednak na jednoznaczne oceny
      i wyciaganie juz na obecnym etapie wnioskow. Uwazalem i uwazam, ze monitoring
      to sprawdzona forma walki z przestepczoscia i jestem przekonany, ze z biegiem
      czasu ploczczanie nabiora o tym przekonania, ze pod okiem "wielkiego brata"
      przestepca nie ma wiekszych szans. Zdaje sobie sprawe Panie Romku, ze nie w
      pelni zaspokoilem Pana ciekawosc, jednak majac juz mozliwosc poznania Pana
      konsekwencji w drazeniu tematu, podejrzewam, ze niedlugo ten watek ponownie
      wyplynie na sam wierzch i wowczas sadze, ze bede mogl pokusic sie o jakies
      konkretne podsumowanie.

pozdrawiam

Jaroslaw Brach
      • hiubi Re: Skuteczność monitoringu 22.10.02, 23:23
        Prosimy zatem o poinformowanie nas tutaj o pierwszym (pierwszych) przypadku w którym kamery się jakoś przydadzą.
        A jeśli na razie tylko odstraszają i jak to Pan ujął (cyt z pamięci) "w miejscach tych przestępczość zmalała" to może instalować też atrapy... wzorem pustych radarów w niektórych miastach...
      • roman_j Re: Skuteczność monitoringu 25.10.02, 13:38
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Zdaje sobie sprawe Panie Romku, ze nie w pelni zaspokoilem Pana ciekawosc,
        > jednak majac juz mozliwosc poznania Pana konsekwencji w drazeniu tematu,
        > podejrzewam, ze niedlugo ten watek ponownie wyplynie na sam wierzch i wowczas
        > sadze, ze bede mogl pokusic sie o jakies konkretne podsumowanie.

Problem w tym, że nie podsumowanie mi chodzi, na które jest za wcześnie, ale o
        jakieś pojedyncze przypadki, bo nie wierze, że w miejscach gdzie są zamontowane
        kamery w ciągu miesiąca nie doszło do żadnego kryminalnego zdarzenia. Prędzej
        uwierzę, że żadnego nie dało się zarejestrować lub doprowadzić do ukarania
        sprawców.
        Nie neguje skuteczności monitoringu i ja tez wierzę, że w dłuższym czasie
        udowodni on swoją przydatność, ale do mnie bardziej przemawiają konkretne dane
        niż najkorzystniejsze nawet uogólnienia. Co z tego, że kiedyś przeczytam
        gdzieś, że przestępczość w Płocku spadła np. o 90%, jezeli tego dnia pod okiem
        kamery ktoś skroi mi portfel i obije twarz? :-))))
        Na uogólnienia cierpliwie poczekam, ale o konkretnych przypadkach chętie
        przeczytam już dziś. :-)))
    • roman_j Re: Skuteczność monitoringu 19.12.02, 08:48
      Minęło już ponad półtora miesiąca od ostatniego wpisu w tym wątku. To chyba wystarczająca ilość czasu, żeby do tematu powrócić. Może jest już o czym napisać? :-)) Może są jakieś statystyki? ;-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka