Dodaj do ulubionych

OBSKURNY DWORZEC PKP PKS

09.01.05, 13:31
Bardzo intryguje mnie budynek Dworca w naszym mieście
ciekawi mnie czy długo jeszczebędzie straszył mieszkańców
i przyjezdnych, czy są może jakieś plany i realne terminy
jego remontu ( najlepiej wyburzenia)
Myślę że trzeba z tym cś zrobić skoro mamy stać się oazą
dla turystów ......
Ja w tym miejscu widziałbym nowoczesny szklany gmach z obszernym holem
i galeriami z butikami , sklepami z pamiątkami, restauracjami...
Proszę o wasze opinie na ten temat
Obserwuj wątek
    • zjadowity Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 09.01.05, 14:45
      Jeszcze wierzysz w turystyczne wizje "najjaśniej nam panującego"?
    • stuntman Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 09.01.05, 15:16
      Coś mi się zdaje, że nikt nie będzie chciał inwestować w dworzec. Już teraz
      praktycznie mało kto z niego korzysta, a plany na przyszłość przewidują nawet
      zmianę przebiegu torów i jego likwidację (por. "Studium Uwarunkowań..." na FPI).
      • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 09.01.05, 15:24
        No tak , faktycznie tak jest w studium ale chyba już się "nieco" zdezaktualizowało - bo wynika z niego że tory miałyby iść nowym mostem a ten jak wiadomo już stoi i torów na nim nie uświadczymy. Ten dworzec to koszmar ale ja osobiście nie wierzę za bardzo że coś z nim zrobią (co najwyżej odnowią elewację jak komuś kawał tynku spadnie na głowę) bo po prostu jesteśmy kolejowym zadupiem i tyle. Może jak Koleje Mazowieckie się rozkręcą,może jeśli wypalą ekspresy do W-wy i gdzie tam jeszcze mają być to coś się zmieni.
        • zjadowity Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 09.01.05, 15:59
          Nowym mostem - zgadza się.
          Mostem drogowo-kolejowym - brak tu pewności.

• radeqrdemenes Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 11.01.05, 19:27
        Tak jednak na astigmatic przyjeżdżają, rozmawiałem z jednym kolesiem z
        Częstochowy i mówił że nasz dworzec to obciach nie to co u nich........
        • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 11.01.05, 19:29
          Ma szczęście bo Częstochowa doczekała się nowego dworca ... poza tym chyba jeszcze Białystok ma wyremontowany dworzec ... o reszcie nic nie wiem ale nie sądzę żeby wszędzie były super-dworce a u nas syf.
          • stuntman Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 11.01.05, 19:57
            Jeszcze Łódź Kaliska z dziesięć lat temu doczekała się bardzo nowoczesnego jak
            na tamte czasy dworca. Sam z resztą tam byłem i widziałem.
            • radeqrdemenes Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 20:35
              A nie mogłoby miasto odkupić tego budynku i coś z nim zrobić?
              W końcu to jedna z wizytówek miasta?
              • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 22:05
                Jeśli dobrze się orientuję to dworce należą do spółki-córki PKP Nieruchomości czy coś w tym stylu - jeśli jednak się mylę to proszę Zjadowitego o wyjaśnienie. I wcale nie jestem przekonany czy tak chętnie pozbyłoby się dworca - a nawet jeśli to po co miasto miałoby go odkupowywać ?? Fakt - jest koszmarny , ale dworzec powinien przede wszystkim służyć podróżnym , a podróżnych w nim jak na lekarstwo (nie może być inaczej skoro na dobę przyjeżdżają 3 pociągi). Nie wiem jak jest z frekwencją pasażerów autobusowych , co prawda zawsze jak przejeżdżam koło dworca jest tam spory ruch , więc może chociaż ze względu na to postarać się jakoś zagospodarować ten budynek ...
            • intruder Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 17.01.05, 19:59
              Łódź Kaliska to akurat mogla zostać jedynie odrestaurowana, byl to bardzo ladny
              kawalek architektury, niestety postawiono na nowoczesność, która jednak nie
              powala..
              • stuntman Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 17.01.05, 21:51
                Nie widziałem tego od dekady, ale wtedy jednak powalała (no może nie zupełnie,
                ale na pewno robiła wrażenie). Gdybym to zobaczył dzisiejszymi oczami, być może
                moja opinia byłaby zupełnie inna, bo też na inne rzeczy zwracałbym uwagę i w
                innych czasach żyjemy.
              • piotrploc Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 18.01.05, 07:59
                Pomyliło Ci się z dworcem Łódź Fabryczna.
                Łódź Kaliska - stary dworzec to jedna z najbrzydszych budowli socjalizmu :)
                Przy nim nasz dworzec PKP PKS to perełka architektury.
                • intruder Mylisz się 22.01.05, 19:37
                  Chodzilo mi o Kaliski. Dawny budynek dworca nie został zmodernizowany, lecz
                  wyburzono go stawiając to co stoi obecnie. A więcej szczególów tutaj:

www.lodz.pl/miasto/stare04.html

a także tutaj:

www.lodz.pl/miasto/1940/images/ bk003.jpg
                  , gdzie na zdjęciu z przełomu lat 1940/1941 widać dokładnie, kiedy pierwotna
                  forma Kaliskiego zaczęła się zmieniać.
                  • piotrploc Re: Mylisz się 25.01.05, 08:03
                    Nie mylę się. To co stoi obecnie to trzeci dworzec pobudowany na początku lat
                    dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku :)
                    Pomiędzy tym nowym dworcem a stadionem ŁKS stoi stary dworzec, koszmarek PRL-u.
                    • konrad_wp Re: Mylisz się 25.01.05, 15:04
                      Po raz kolejny polecam wątek o dworcach na SSC np. tu - skyscrapercity.com/showthread.php?t=168493&page=5&pp=20

tam są zdjęcia co prawda malutkie dworca w Łodzi a także wiele innych. Po lekturze można pokusić się o refleksję że miasta które rozwinęły się dość znacznie w czasach PRLu najpewniej wskutek zlokalizowania tam przemysłu np. Płock czy Stalowa Wola dostały w spadku po minionej epoce architektoniczne koszmarki które najlepiej byłoby wyburzyć i postawić na nowo.
    • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 22:14
      I jeszcze ciekawostka -

skyscrapercity.com/showthread.php?t=168493
      Zobaczcie jak wyglądają dworce w innych miastach - doznałem tzw opadu szczęki na widok dworca w Gdańsku,we Wrocławiu jest też świetny. Natomiast Lublin to przykład dobrze wyremontowanego dworca,zresztą tak samo jak i Białystok.Żeby jednak nie dołować się za bardzo wystarczy spojrzeć na Zieloną Górę czy chociażby W-wę Gdańską żeby pozbyć się przykrego wrażenia że mamy najbrzydszy dworzec w Polsce :-)
      • stuntman Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 22:37
        Jeśli ten dworzec w Częstochowie jest jednym z najbrzydszych, to ja z chęcią
        zamienię się z Cz-wą na dworce. Jednak nie ma nic gorszego niż
        postkomunistyczny syf i kręcąca się wszędzie żulernia.

Naprawdę, chciałbym żebyśmy mieli w płockiej architekturze jedynie takie
        problemy jak rozbieżności w gustach mieszkańców :)
        • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 22:45
          Faktem jest że wykładanie całej powierzchni lustrzanym szkłem trąci kiczem,ale w porównaniu do tego co jest teraz to i tak o niebo lepiej - zwłaszcza że ten ich dworzec jest całkiem nowy bo wybudowany w 1992 roku
          • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 13.01.05, 22:47
            oczywiście w porównaniu do tego co jest teraz U NAS :-)
            • radeqrdemenes Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 14.01.05, 18:03
              nie wiem czy to taki nieaktualny temat, kolejne miasta
              przygotowują się do budowy nowych dworców np. Katowice.
              A tak poza tym to największy dworzec w Europie powstaje
              tera w Berlinie:)
              PS> chcałbym zobaczyć jego projekt....
              • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 14.01.05, 19:28
                Berlin to "troszkę" inna liga. Niestety nawet w porównaniu z największymi polskimi miastami.
    • stuntman Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 31.07.05, 21:04
      Widzieliście jaki fajny projekt zagospodarowania okolic dworca urodził się w
      1999r.? Nawet nie wiedziałem, że ktoś coś takiego kiedyś zaprojektował.
      Jak dla mnie bomba, szkoda tylko że tradycyjnie ciekawy pomysł ląduje znowu w
      szufladzie (było już kilka takich zmarnowanych szans). Zastanawialiście się
      czemu nikt nie walczy o ciekawe koncepcje, o modernizację naszego miasta?

Dla tych co nie widzieli i nie czytali:
      bi.gazeta.pl/im/9/2848/z2848829G.jpg
      miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2848918.html
      • abrakadaber Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 31.07.05, 22:44
        Stunmanie, wiele razy juz o tym myślałem, czemu w Płocku tak się dzieje...
        niestety, nasze miasto dotknęło kilka kataklizmów:
        1) po pierwsze, żądzą nami w większości głupcy, głusi na głosy ludzi, wpatrzeni
        w siebie samych i wierzący we własną nieomylność;
        2) po drugie, rządzący tak naprawdę realizują własne partykularne interesy i
        mają nas wyborców gdzieś. do czsu jak zbliżają się następne wybory;
        3) po trzecie, ludzie władzy w Płocku zapomnieli, że bez względu na opcję, są
        po to, by nam, lokalnej społeczności żyło się lepiej. każda partia czy
        ugrupowanie uważa, że ma wyłączność na najlepsze pomysły i recepty, z góry
        zakładając, że konkurenci polityczni nie mają racji. negowanie wszystkiego, co
        pochodzi od politycznej konkurencji jest tak na prawdę krokiem wstecz.
        żeby dobrze rządzić, trzeba wznieść się ponad podziałami i wspólnie dążyć
        poprawy bytu płocczan. pewnie jak każde z nas, mam gdzieś, z której opcji
        pochodzi pomysł jeśli jest dobry. ale niestety, w polityce liczy się bardziej
        kto komu dokopie...
        4) po czwarte, Płock potrzebuje prawdziwego biznesmena, zarządcy, gospodarza a
        nie polityka.

nie wiem sam, co powoduje, ze w tym mieście nic nie wychodzi. Płock,
        teoretycznie miasto z ogromnym potencjałem, nie potrafi ruszyć do przodu.
        inwestycje leżą, generalnie nic się nie dzieje. park tworzy się już kilka lat i
        nic. a w gdańsku konkurencja, choć dużo później wystartowała, to niedługo
        będzie miała własny park... i o czym tu mówić??!! czy naprawdę płocczanie,
        którzy chcą coś osiągnąć, czy tylko znaleźć pracę muszą z tąd wyjechać??
        • konrad_wp Re: OBSKURNY DWORZEC PKP PKS 04.08.05, 22:04
          Podpisuję się pod punktami 1-4 wszystkimi kończynami. I dodaję jeszcze piąty -
          niestety zauważyłem, że sporą część płocczan (ale zaznaczam, że nie tylko -
          mieszkańców wszystkich miast tej wielkości) charakteryzuje dość prowincjonalny
          "tumiwisizm". Wystarczy krótka wycieczka po forach regionalnych, żeby stwierdzić
          że praktycznie każde polskie miast w oczach ich mieszkańców jest :
          a) zadupiem, prowincją, zaściankiem itp
          b) miejscem w którym nie da się żyć, trzeba stąd wyjechać itp
          c) miastem w którym nic się nie dzieje,zero imprez

Po prostu typowe polskie krytykanctwo wszystkiego i wszystkich (fakt, że w wielu
          kwestiach uzasadnione - czytaj komentarze dotyczące działania "władzy"). Uważam,
          że obecna władza jest beznadziejna, chyba już bardziej nie da się przedkładać
          interesów własnych i swoich "zaufanych" nad dobro miasta - wystarczy wspomnieć o
          skandalicznym wręcz cyrku z Nowym Rynkiem (CC,błyskawiczne konkursy w dodatku
          utajnione) czy zatrudnieniem p. Magierskiego w Parku (pytam się - jakie to dało
          efekty? gdzie nowe miejsca pracy które miały być już w ZESZŁYM roku do ciężkiej
          cholery?) czy roztaczanie wspaniałych wizji Płocka jako krainy mlekiem i miodem
          płynącej (hotele nad Sobótką, tysiące miejsc pracy w Parku). Moim zdaniem ci
          ludzie po prostu błądzą... ale chyba gorsze jest to, że tak naprawdę niewielu
          ludzi w Płocku to obchodzi. Doskonale wiedzą, że Ratusz to oaza partyjniactwa i
          co tu dużo mówić - nieudacznictwa (przetargi na dojazdy), ale przechodzą nad tym
          do porządku dziennego, bo tak było jest i tak pewnie będzie. GÓWNO PRAWDA! Tak
          być nie musi, tylko czy znajdą się ludzie, którzy popchną wózek z napisem
          "Płock" we właściwym kierunku? Ja póki co, takich ludzi nie widzę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka