Dodaj do ulubionych

fizjoterapia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:19
Witam wszystkich!Może ktoś zna jakieś dokładne ;-) informacje odnośnie
otwarcia u nas w Płocku kierunku fizjoterapia.
Tylko żeby to były studia a nie jak do tej pory studium.
Właśnie kończę niedługo ten kierunek w studium i zastanawiam się co dalej :-)
Podobno "chodzą takie plotki że jakaś wyższa szkoła u nas ma otworzyć ten
kierunek".Piszcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Andy Re: fizjoterapia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 11:56
      Fizjoterapia jest na Akademiach Medycznych.Chyba takiej u nas nie otwierają.
      • Gość: Maciek Re: fizjoterapia IP: *.ssss.gouv.qc.ca 16.12.05, 19:18
        Za moich czasow nie tyle fizjoterapia co rehabilitacja, byly wydzialami na
        Akademiach wychowania Fizycznego; wlasnie te specjalizacje skonczylem przed
        laty przy warszawskiej AWF. I informuje przy okazji, ze dyplom ( magisterium )
        zostal uznany w Kanadzie. Musialem tylko zdac pewne egzaminy by kwalifikowac
        sie do wpisu do Krajowej Korporacji Profesjonalnej Fizjoterapeutow Kanadyjskich
        i na tej podstawie otrzymac licencje na praktykowanie zawodu fizjoterapeuty.
        Moze jednak rzeczywiscie obecnie wydzialy rehabilitacji wyszly spod auspicjow
        AWF'ow i weszly do Akademii Medycznych; chociaz nie bardzo jestem o tym
        przekonany........
        • Gość: Na 100% Re: fizjoterapia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 16:45
          To prawda, że teraz wydziały fizjoterapii są teraz na Akademiach lub
          Uniwersytetach Medycznych, w tej chwili jest to jeden z kierunków medycznych! I
          nie sądzę, żeby w Płocku planowano otworzyć którąś z tych uczelni...
          • Gość: Maciek Re: fizjoterapia IP: *.ssss.gouv.qc.ca 28.12.05, 13:51
            Dziekuje za informacje. Przynajmniej teraz jestem na biezaco.
            • Gość: Maciek Re: fizjoterapia IP: *.ssss.gouv.qc.ca 10.01.06, 19:25
              Nie jest to zupelnie tak, ze fakultety fizjoterapii sa wylacznie przy
              Akademiach Medycznych. Wlasnie w tym tygodniu kontaktowalem sie z warszawskim
              AWF-em i poinformowano mnie ze ta uczelnia wciaz nadal ma u siebie wydzial
              rehabilitacji. Tyle ze moze obecnie w polskim szkolnictwie wyzszym ( o czym
              moge nie wiedziec, bo jestem poza Polska juz okolo 30 lat ) wprowadzono jakas
              dystynkcje semantyczna jesli chodzi o nazewnictwo w dziedzinie rehabilitacji.
              • Gość: Na 100% Re: fizjoterapia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:22
                Nie wiem jak jest w tej chwili na wydziałach AWF, kiedyś faktycznie tam właśnie
                była rehabilitacja i może tak zostało, co też ma swoją logikę. Wiem natomiast
                na 100%, że obecnie fizjoterapia jest na uczelniach medycznych, a tok studiów
                jest zgodny z kierunkami medycznymi, kończąc ten kierunek uzyskuje się dyplom i
                tytuł uczelni medycznej. Myslę, że programy na obu tych kierunkach znacznie się
                od siebie różnią, ale nie wiem tego na pewno... :)
                • Gość: sudentka fizjo Re: fizjoterapia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 13:06
                  hej studiuję fizjoterapię na bydgoskiej AM mam nadzieję że trochę rozjaśnie wam
                  sytuację.Jesteśmy w UE i zmieniają się przepisy wiem że to bez sensu ale
                  kierunek fizjoterapia (teraz pod nową nazwą skączony na AWFie lub innej uczelni
                  nie medycznej) nie daje uprawnień do pracy w szpitalu, przychodni czy innym
                  tego typu ośrodku można po nim prowadzić np zajęcia fitnesu lub pracować w
                  innym klubie. Znam kilka osób po AWFie to asystenci, którzy mnie uczą są dobrze
                  przygotowani często mają dusze sportowców i cała ta akcja to dla mnie porażka.
                  U mnie dużo czasu zajmuje medycyna przez duże M niekoniecznie związana z
                  rehabilitacją a wiele osób odeszło bo nie poradziło sobie z chemią.Ale
                  przeyznaję, że jestem zadowolona. Jeśli chcecie studiować fizjo polecam
                  akademie medyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka