Gość: on IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 21:48 czy ktos ze sluzb pomyslal nad dachami stacji diagnostycznych np. w radziwiu? sale gimnastyczne szkoly podstawowej nr 5 i gimnazjum nr 3 tez maja plaskie dachy i co? sprawdzcie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZYX Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 22:12 a czy ktos pomyslal o tych starych autobusowych przystankach takich jak stoja kolo POLO na Tysiaclecia? przeciez ten przystanek jest juz tak wygiety ze wkrotce nie trudno o tragedie, tym bardziej, ze stopniowo wszystko odmaraza i znow zamarza tworzac coraz ciezsza i trdniejsza do usuniecia pokrywe. Ludzie pomyslcie o takich nieduzych a jednak niebezpiecznych obiektach Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki 30.01.06, 22:47 Gość portalu: ZYX napisał(a): > wkrotce nie trudno o tragedie, tym bardziej, ze stopniowo wszystko odmaraza i > znow zamarza tworzac coraz ciezsza i trdniejsza do usuniecia pokrywe. Zastanawiam się, ile jeszcze razy przeczytam na forum tego rodzaju głupotę, że śnieg po odwilży i po ponownym zamarznięciu przybiera na masie? Czy w naszych szkołach nauka fizyki stoi juz na tam niskim poziomie, że ludzie nie potrafią odróżnić MASY substancji od jej GĘSTOŚCI. Spróbuję po raz kolejny wyjaśnić, że jeśli na dach napadało np. 10 kg sniegu, to kiedy ten śnieg stopnieje i znowu zmarznie, to powstały z niego lód będzie nadal ważył te 10 kg, bo niby jakim cudem ma ważyć więcej? Skąd miałyby się te dodatkowe kilogramy wziąć??? A może komuś się wydaje, że energia, dzięki której śnieg topnieje, zamienia się w masę zgodnie z równaniem E=mc2 ? To byłoby możliwe, gdyby na naszych dachach zachodziły procesy syntezy jądrowej, ale występowania jej jak dotąd na żadnym dachu nie stwierdzono, bo prasa by chyba o tym doniosła. ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYX Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 23:12 pisze to co przeczytalam :P podobna przyczyna byla naszego zadaszenia nad lodowiskiem "Zawinił śnieg i jego gwałtowne opady. A potem odwilż, która spowodowała, że zgromadzona na dachu hali czapa stała się zbyt ciężka." ( serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3095924.html ) nie wiem czy to wbrew prawom fizyki chemii czy tym podobnych , nie musze sie na wszystkim znac , pisze to co przecytalam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek W KATOWICACH NIE W CHORZOWIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 07:25 Panie autorze! Hala znajdowała się w Katowicach. Targi są Katowickie. TVP jako jedyna telewizja w Polsce i na świecie podaje informacje o tragedii w Chorzowie. Nawet zagraniczne media piszą pokazują tragedię w Katowicach!!! Co za ignorancja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: W KATOWICACH NIE W CHORZOWIE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 07:53 Międzynarodowe Targi są na Granicy trzech śląskich miast - nie wiesz jakich to sobie zobacz - więc się nie wymądrzaj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki 31.01.06, 09:34 Gość portalu: ZYX napisał(a): > pisze to co przeczytalam :P Znak czasów. Słowo pisane, z samego faktu, że jest pisane, przyjmujemy za prawdziwe. :-)) > nie wiem czy to wbrew prawom fizyki chemii czy tym podobnych, nie musze sie > na wszystkim znac , pisze to co przecytalam :P To nie jest wiedza "fachowa", to wiedza, jaką powinien mieć uczeń gimnazjum. Ale na pocieszenie dodam, że wczoraj dowiedziałem się, że pewien nauczyciel fizyki podczas spotkania towarzyskiego upierał się, że śnieg przybiera na masie podczas topnienia. W tej sytuacji chyba możesz poczuć się usprawiedliwiona w swojej niewiedzy. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juźwa K Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: 80.48.4.* 01.02.06, 07:33 Romek rzadko z tobą się zgadzam.Ale te "pierdoły" opowiadali w telewizji- eksperci;profesowie inżynierowie budownictwa.Pewnie profesurę dostali w czasach , gdy lepiej było wydać 1 koegę,zamiast 2 skryptów.Jest to oburzające-jeśli chodzi o poziom wiedzy niektórych naukowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juźwa K Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: 80.48.4.* 01.02.06, 07:34 Można też podobno kupić tytuł za wschodnią ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Romeczku IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.06, 06:41 my wiemy,że jesteś geniuszem ale nie masz racji.Rozumując jak ty to śnig po ponownym zamarznięciu powinien być lżejszy poniważ część go wyparuje.A według ciebie jaka jest różnica między metrem sześciennym śnieżnego puchu a metrem sześciennym mokrego śniegu? Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_m Re: Romeczku 31.01.06, 07:09 > my wiemy,że jesteś geniuszem ale nie masz racji. Roman_j ma jednak rację. > A według > ciebie jaka jest różnica między metrem sześciennym śnieżnego puchu a metrem > sześciennym mokrego śniegu? A według Ciebie jaka jest różnica pomiędzy _kilogramem_ śnieżnego puchu a _kilogramem_ mokrego śniegu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Romeczku IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.06, 07:38 może ja mie bardzo rozumiem stąd moja ksywka.Kilogram to kilogram czy śniegu czy puchu czy stali.Może zle się wyraziłem ale chodziło mi o różnicę w ciężarze m3 śniegu lekkiego i mokrego.Fizyka jest prosta dla kogoś kto ja zna.Jeżeli Romana obraziłem to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_m Re: Romeczku 31.01.06, 08:38 Gość portalu: dupek napisał(a): > Kilogram to kilogram czy śniegu czy puchu czy stali.Może zle się wyraziłem > ale chodziło mi o różnicę w ciężarze m3 śniegu lekkiego i mokrego. To nie jest takie trudne do zrozumienia - jeśli na dach spadnie 1 m3 suchego, świeżego śniegu, który waży np. 100 kg, to po pewnym czasie ten sam śnieg będzie miał objętość np. 0,5 m3, ale nadal będzie ważył 100 kg (zwiększy się jego gęstość, czyli zmniejszy objętość, przy zachowaniu masy; zaniedbuję tutaj częściowe odparowanie wody np. na skutek ogrzewania powierzchni śniegu przez słońce). Natomiast 1m3 śniegu mokrego w porównaniu do 1m3 śniegu suchego ("puchu") jest waży oczywiście znacznie więcej. Reasumując: jeśli na dach spadnie 100 kg śniegu, to obciążenie dachu się nie zmieni niezależnie od tego czy ten śnieg będzie suchy czy mokry. Natomiast jesli na dach spadnie 1m3 śniegu, to obciążenie tego dachu zależy od tego, czy padający śnieg był suchy czy mokry. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Romeczku 31.01.06, 09:42 Gość portalu: dupek napisał(a): > my wiemy,że jesteś geniuszem ale nie masz racji. Obawiam się, że nie masz racji w obu powyższych stwierdzeniach. Nie jestem geniuszem i akurat w omawianej kwestii mam rację. :-)) > Rozumując jak ty to śnig po ponownym zamarznięciu powinien być lżejszy > poniważ część go wyparuje. Jakimiż to krętymi ścieżkami logiki doszedłeś do tak odkrywczych wniosków na podstawie mojej wypowiedzi??? :-)) Owszem, masa śniegu może nawet się zmniejszyć po jego roztopieniu, na przykład jeśli założymy, że ... dach jest pochyły i woda z topniejącego śniegu spłynie z tego dachu. :-))))) > A według ciebie jaka jest różnica między metrem sześciennym śnieżnego puchu a > metrem sześciennym mokrego śniegu? Odpowiem pytaniem, na pytanie: czy uważasz, że z 1 metra sześciennego śnieżnego puchu powstaje 1 metr sześcienny mokrego śniegu (zakładając, że ta przemiana zachodzi bez dostarczania masy z zewnątrz)? Jeśli tak uważasz, to proponuję korepetycje z fizyki, jeśli zaś nie, to może jesteś na dobrej drodze do zrozumienia, że ja się jednak nie mylę. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Romeczku IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.06, 10:00 Przecież Cię przeprosiłem.Żaden to plus dla mnie ale na forum nieczęsto to się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuczeń Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.c153.petrotel.pl 30.01.06, 22:50 pierwsza runie jagiellonka, a na pewno budynek gdzie odbywają się lekcje biologii ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:48 wlasnie odwołano leckje w jadze w tamtym budynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.c153.petrotel.pl 30.01.06, 22:59 Dach hipermarketu Auchan odśnieżany był już we wtorek,kilka dni przed katastrofą w Chorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróg taygera Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 23:00 W ty taygerze to jest jeszcze tyle ściegu że hej sam dziś sprawdzałem jeste 20cm na dachu w niektórych miejscach nawet 40. Szef pan Bujalski wziął się do pracy jak duper ma mokrą bo staż była ale i tak sniegu jest full Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BATMAN Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 00:00 Cz potrzeba aż takiej targedii i nagonki z góry aby władza się obudziła. W locku zawalił się dach nad lodowiskiem i co?, pozostałych dachów nikt nie kontrolował, były bezpieczne do dzisiaj. Piekło rozpętało się po poleceniach "z góry", nagle urzędy przypomniały sobie, że może się u nas także coś zawalić. Lepiej późno niż wcale. Ale czy tylko śnieg nam zagraża. Jednym z codziennych miejsc spotkań jest plac i teren przy ośrodku egzaminowania przy Otolińskiej. Nad placem i budynkiem przebiega kilka linii energetycznych wysokiego napięcia. Niech mi ktoś odpowie co będzie jak przewód spadnie na plac na którym są egzaminy. Nie jestem energetykiem, ale pod przewodami nad drogami są zakazy zatrzymywania się a nad kursantami czuwa chyba opatrzność. Czy dopiero śmierć uczestnika egzaminów lub osoby postronnej uzmysłowi odpowiednim organom, że jest to miejsce szczególnie niebezpieczne? A może warto dmuchać na zimne. Redaktor S.Ś. na stronie 3 zadał pytanie "czy w Płocku jest bezpiecznie?", może warto na sprawy bezpieczeństwa spojrzeć szerzej nie tylko przez tragedię Katowic ale dostrzec inne niebezpieczeństwa które uchodzą naszej uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grek Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 07:54 Batmanie, stala sie wielka tragdeia a ty uprawiasz demagogie > Cz potrzeba aż takiej targedii i nagonki z góry aby władza się obudziła a moze po prostu niech sie obudza ci, ktorzy powinni byc odpowiedzialni za budynki? jakis dozorca, jakis wlasciciel budynku, mieszkancy budynku - niech zwroca na to uwage? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.zep.com.pl 31.01.06, 07:22 A gdzie był dyrektor szkoły do tej pory? Czy śnieg napadał wczoraj, czy leżał przez całe ferie i nikt się nim nie zainteresował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew Jak ktoś spadnie z tych oblodzonych dachów to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 08:01 też będzie żałoba narodowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew O właśnie ktoś spadł w Poznaniu z dachu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 08:03 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3138775.html O właśnie ktoś spadł . Trzeba ogłosić żałobę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZENEK Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.c241.petrotel.pl 31.01.06, 09:50 Nie mieszmy wszystkie dach tą samą miarą dach w katowicach miał dopuszczalny nacisk na 1m2 60-80 kg większości hipermarkietów blaszanych posiada podobną statykie ale są też dachy żelbetonowe które można obciążyć ciężarem od 300-500 kg .Mieżyćwszystkie dachy tą samą miarą to tak jagby wszystkie samochody ciężarowe mogłby przweozić po 1tonie ładunku bez względe na dopuszczalne obciążenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlugopisem tacy specjaliści 31.01.06, 11:06 pewien "specjalista" w radiu się wypowiadał, że dachy powinno się podrzewać aby śnieg tam nie zostawał tylko od razu spływał........ ale gdzie tu poszanowanie energii? a efekt cieplarniany?? przecież wystarczy zrobić mocniejszą konstrukcję, pomijając, że takie urządzenia zwiększają masę dachu, a podgrzewając osłabiają go Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moralista Re: tacy specjaliści IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.06, 11:35 Te wszystkie nieszczęścia są przez minimax.Minimum nakładów max.zysków.Śnieg na dachu nie stanowi problemu dopóki grzecznie leży.Zrzucenie śniegu,załadowanie i wywóz kosztuje, nie wiem czy dużo czy mało,ale kosztuje.Hipermarkiety i nie tylko nastawione są na minimalizownie kosztów a nie minimlizowanie zykow, bez względu na wszystko(nawet na bezpieczeństwo ludzi).Dołożyć do tego trochę bezmyślności i nieodpowiedzalności i nieszczęście gotowe.Żadne przepisy choćby ich bylo 1000 nie są wstanie zmnienić tej sytuacji,dopóki ludzie tego nie zrozumią.W przeciwnym wypadku trzeba bedzie kontrolowć wszystkich i wszystko,tylko kto to zrobi i kto za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.c241.petrotel.pl 31.01.06, 13:25 Chciałbym zauważyć że śnieg jest dobrym izolatorem zapobiega uchodzeniu ciepła z budynku poprzez dach.Dla konstrukcij żelbetonowej nawet jest zalecane pozostawienie śniegu na dachu żeby nieprzemarzał żelbet jdiota wymyślił podgrzewanie dachu nic bardziej zgubnego jak podgrzewanie dachu przy tęperatuże -20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs_m Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki 31.01.06, 13:58 Gość portalu: ania napisał(a): > podgrzewanie dachu przy tęperatuże -20 stopni. Słowo "tęperatuże" wprawiło mnie w szczery zachwyt :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.w. Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 14:38 pierwszy raz widzę taką temperaturę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.c151.petrotel.pl 31.01.06, 15:11 Widzę , że wszyscy obudzili się dopiero teraz jak zginęli ludzie. A śnieg w Płocku kiedy padał???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W kamasze marsz Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 17:00 "Interpelacja nr 503 do ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie niewykonywania przez niektórych administratorów budynków użyteczności publicznej i właścicieli prywatnych obiektów obowiązków wynikających z konieczności odśnieżania ulic, chodników, a także usuwania śniegu z dachów Panie Ministrze! Już pierwszy nieusunięty w porę śnieg spowodował dwie katastrofy budowlane, o czym donosiła prasa. W polskich miastach, a szczególnie w Warszawie, mieszkańcy grzęzną w brei śniegowej. W tej sytuacji przejście na drugą stronę ulicy staje się bardzo ryzykownym przedsięwzięciem. W związku z ciążącym na Panu obowiązkiem m.in. kontroli wykonywania ustaw pytam: Jakie podejmie Pan działania, aby uniknąć tego typu sytuacji przy kolejnym ataku zimy? Czy zleci Pan wojewodom spowodowanie kontroli przez specjalistów budowlanych takich obiektów, jak np. szkoły, przedszkola, szpitale pod kątem zapobieżenia kolejnej katastrofie budowlanej? Poseł Katarzyna Maria Piekarska Warszawa, dnia 5 stycznia 2006 r." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 17:47 Nie zaprzeczam ze tragedia ze slaska jest straszna, ale nagle wszyscy robia wielkie sprzatanie dachow. Gdyby nie ten wypadek dalej by nic nie robili. A na ulicach tony sniegu ktorych nikt nie sprzata. Przyjda roztopy bedzie powodz w miescie i znowu beda plakac jak to sie stalo. Moze niech ktos ruszy lopata na chodnikach zeby dokladnie je oczyscic. Snieg nie pada od tygodnia a chodnikami ledwo sie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka36 Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:18 Czy ktoś zna adres,telefon do firmy lub osoby sprzątajacej snieg z domów prywtnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on 2 Re: W Płocku też mamy dachy-pułapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 22:47 na radziwiu z dachu podstawowki sprzatnieta snieg wczoraj i nawet byla policja a z gimnazjum tez sprzatnieta snieg Odpowiedz Link Zgłoś