Dodaj do ulubionych

Gdzie są dobre wina?

IP: 10.9.65.* 12.11.01, 14:36
Mam pytanie: gdzie można w Płocku kupić dobre i niedrogie wina? Pisząc niedrogie ma na myśli wina do 20-30 zł.
Myślę, że warto podzielić się takimi doswiadczeniami. Ze swojej strony zachęcam do kupna w Auchanie
białego wina z Chile o nazwie Frontiera za 24 zl, oraz czerwonej Rijochy Don Pejez w śmiesznej druciance;
(niestety kosztuje aż 29 zł). Odradzam natomiast zdecydowanie w sklepie zakup australijskiego wina Lost
Horizont w niebieskiej butelce, niedawno musiałem je reklamować gdyż czuć było myszką. Czekam na
podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Werdan Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.petrotel.com.pl 12.11.01, 16:48
      Glownymi miejscami sa: Auchan i 'Swiat alkoholi' na ul. Kolegialnej. Szczerze
      mowiac, to nie znam sie na winach. Lecz ostatnio pilem wspaniale wegierskie
      wino z okolic Tokaju (dostepne w Auchan). Wina mozna tez zakupic w Panoramie na
      Zielonym Jarze. Wina leza na specjalnym stojaku i maja przystepna cene (20-30
      PLN)
      • Gość: lampka Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.plock.mm.pl 02.11.13, 11:04
        - W tym biednym "Świecie alkoholi" brak wiedzy o sprzedawanych napojach. Zero kompetencji. Trzeba pokazywać palcem.
        - W Auchanie kupiłem kiedyś butelkę zabarwionej wody. Zgroza
        - w Innych sklepach tego typu NIE pogadasz na temat rodzajów i gatunków win czy wódek oraz innych gorzałek. Zero kompetencji.
        Musisz sam wiedzieć co chcesz kupić.
        Zakup wina w tym mieście do nie lada wyczyn, a raczej loteria gdy zdasz się na wskazówki sprzedawcy czego nigdy nie rób.
    • Gość: cucumber Re: Gdzie są dobre wina? IP: 192.168.3.* 13.11.01, 12:53
      Najlepsze są u Jóźka na Zglenickiego od 4 do 6 zł. Produkcja krajowa
      • Gość: Zenek Re: Gdzie są dobre wina? IP: 62.200.126.* 14.11.01, 13:59
        Gość portalu: cucumber napisał(a):

> Najlepsze są u Jóźka na Zglenickiego od 4 do 6 zł. Produkcja krajowa.

Dlaczego w każdej dyskusji o winach MUSI się odezwać taki wesołek.

• Gość: Naka Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 14:49
          Polecam Tokaj, bardzo dobry, po przystępnej cenie i w każdym sklepie.
        • Gość: cucumber Re: Gdzie są dobre wina? IP: 192.168.3.* 19.11.01, 12:32
          MUSI się odezwać, bo mnie rozśmieszyliście. A osobiście jestem przekonany, że
          Józiek ma dobre wina, bo codziennie stoi spora kolejka, widać, że nie
          nowicjuszy, gotowych uraczyć się tym boskim trunkiem.
          Pozdrowienia
    • salicki Re: Gdzie są dobre wina? 18.11.01, 22:54
      Ja ostatni często sączę Morio Muskat (białe, reńskie, brązowa butelka z kremową
      etykietą w zielonej ramce). Nie wiem, czy dostępne jest w Płocku, ale warto
      poszukać - jest bardzo smaczne i w "jeszcze lepszej" cenie: 12-14 zł.
    • banan70 Re: Gdzie są dobre wina? 19.11.01, 08:25
      A ja dostałem w prezęcie "winko" Złota Reneta, w plastikowej butelce, nikt
      nikomu łba nie zorbije. Ale zkosztuje dopiero jak sie maksymalnie zdołuje.
    • badman Re: Gdzie są dobre wina? 19.11.01, 14:09
      Myślę, że warto wymieniać się poglądami na temat dobrych win i może dajmy sobie spokój z napojami typu złota
      reneta, czy coś takiego. Niech miłośnicy tych trunków pogadają sobie gdzie indziej. Tymczasem ja propounuję,
      bułgarskie slaviansti w wersji czerwonej: merlot, savignon, i białej. W auchanie ok. 19 zł. Najbardziej smakuje mi
      z tej serii nieco słodkawy biały muskat.
      • Gość: Banan70 Re: Gdzie są dobre wina? IP: 212.244.68.* 19.11.01, 15:01
        Żartowałem ze złotą renatą :-))
        Ja preferuje wina półsłodkie białe, co prawda nie znam sie zbytnio na markach,
        ale wypowiadał się kiedyś jakiś znawca i dobrze sie wypowiadał na temat Sofi.
        Można ja kupic w każdym sklepie z mocniejszymi trunkami.
        Ponoć dobre są wina reńskie.
        Brakuje w Płocku małej, piwnicznej winiarni. Grzane winko z zimie, przytulna i
        ciepła atmosfera - super sprawa.
        Np. przerobić knajpke "10 i pół" na taką winiarnie, co Wy na to ?
    • badman Re: Gdzie są dobre wina? 27.11.01, 10:32
      Chciałem się z wami podzielić dobrą wiadomością otóż kupiłem nie tak dawno kalifornijskie Gallo w sklepie na
      Kościuszki za 26 zł. Identyczne wino w Polo Markecie kosztuje 46 zł. Niestety, dostawa się skończyła ale pani
      zapewniała mnie, że wkrótce będzie nowa.
      • Gość: maciek Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.13, 17:15
        Dobre wino można znaleźć w Winotece Płockiej na Kolegialnej 39!

Pozdrawiam.
        • Gość: keeper Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.13, 19:32
          Tak Sofia i Gallo to w sam raz dla takich znawców. Polecam jeszcze podobny specjał pod marką Carlo Rossi.
        • Gość: beataaa Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.14, 13:05
          teraz jest całkiem fajna oferta na wina w polomarkecie
          • Gość: beretnoire Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.15, 17:58
            To chyba żart. W Polo Markecie nie ma dobrych win.
    • Gość: opój Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.13, 22:21
      a gorzała ?
      • Gość: nb Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.plock.mm.pl 02.11.13, 10:37
        podstawowa zasada - wybierac hiszpanskie a nie włoskie czy francuskie, w hiszpanii kazda denominacja jest kontrolowana a butelki numerowane , jakosciowo srednia klasa hiszpanska na polce w polsce to odpowiednik wyzszej wloskiej i francuskiej , zreszta tańsze wina z tych krajów to w zasadzie produkcja moldawska nizszej klasy, lepsze mołdawskie są znakomite ale u nas cenowo dosc drogie, w lidlu trafiają się czasem niezłe rzeczy np Gigondas ale cena nie jest okazyjna koło 40 , równie dobra hiszpańska produkcja jak Pata Negra w biedronce bywa po kilkanascie złociszy -warto kupić skrzynkę bo za to samo w swiecie win zaplacicie 50 za butelke.

jesli chodzi o wyzsza półkę to np takie chateuneuf du pape zwykle u nas sprzedaje się słabe roczniki w cenie najlepszych ( zajrzeć do poradnika !) -nie polecam sięgać do tej półki bez odp wiedzy . polecam szukać jakichś mniej popularnych odmian winorośli niż masówki typu merlot.
        jesli chodzi o białe to słabo się znam polecam Liebfraumilch - reńskie - bywa dostępne do 20 , rewelacja w porównaniu z resztą w tej cenie ,mozelskich nie polecam bo to siki chyba że jako napój orzezwiający latem .

• Gość: łyk Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 10:45
          Widzę, że jesteś duży koneser. A jak oceniasz to czego nieplijasz snobistycznie jako prezent dla teściowej tylko taki twój codzienny napój też z Biedronki o nazwie Amarena. Z jakiej denominacji preferujesz?
        • Gość: enolog amator Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.182.59.175.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.13, 11:15
          1. w winiarskiej Europie ( Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, itd) produkcja wina podlega surowej kontroli co do regionu/obszaru oraz odmiany - winnice są zarejestrowane, kontrolowane i mają przyznane prawo oznaczania butelek znakiem DOC (denominazione origine controle), DOCG (jw. + guarantie). Butelki często są numerowane ale dotyczy to win droższych.
          2. Nie znam przypadku, aby jakiś producent z ww krajów imprtował wino np. z Mołdawii, Rumuni lub Bułgarii i sprzedawał jako własne - zbyt dużo ryzykuje. Lidl lub Biedronka kupują tam wina ale nie ukrywają ich pochodzenia.
          3. Jedne z lepszych i doskonale znane białe wino to CHABLIS z Burgundii - polecam.
          4. Lekkie wina nie są sikaczami, są po prostu lekkie, mają mniej alkoholu - są doskonałe latem, polecam np. Prosecco.
        • Gość: smakosz tronków Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.class98.petrotel.pl 10.08.14, 12:15
          najważniejszy problem dla sporej grupy mieszkańców naszego miasta to .....gdzie kupić dobre i tanie wina.Drugi problem to gdzie pobawić się.POzostałe tematy są mniej ważne.Takie mamy sPOłeczeństwo.POdobno jakie sPOłeczeństwo taka władza.Niestety w Płocku stwierdzenie to się sprawdza.Pic,bawić się ,a przyszłość będzie nieciekawa.Więc pijcie.
      • Gość: bełt-koneser Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.204.76.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.13, 10:43
        Chętnie się dowiem, jak i po czym rozpoznać poszukiwane w tym wątku tzw. "dobre wino" ?
        NB: SOFIA to nazwa bułgarskiej firmy sprzedającej bułgarskie wina na polskim rynku - mają ofertę na poziomie epoki PRL, kiedy wiedza masowego polskiego klienta robiącego im sprzedaż ograniczała się do odczytania dominującej na nalepce wielkimi literami SOFIA a najchętniej kupowanym ich produktem był biały słodki vermut
    • Gość: lampka Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.plock.mm.pl 02.11.13, 11:20

Nie umiem ci powiedzieć co rozumiesz pod nazwa "dobre wino".
      Są różne kryteria i musisz zapoznać się z jakimś poradnikiem w tej kwestii.
      Wg mnie dobre wino to wino oryginalne, nie przerabiane w Toruńskich Piwnicach, nie rozlewane gdzieś na wsi z cysterny do butelek czy wina fałszowane. *(są i takie!)
      Pewnie chodzi ci o oryginalne wina wiec musisz zapoznać eis z kodem paskowym gdzie jest oznaczenie kraju produkcji i zwracaj uwagę na pasek na korku który nakleja producent ale te z i inni rozlewacze.
      Są wina lekkie i ciężkie , są i deserowe, stołowe, wytrawne i inne. Są wina białe różowe i czerwone. Są na różne okazje i do różnych potraw, itd.
      Ale są tez wina cudne. To wina hiszpańskie (rodzaju malaga), wina gruzińskie, mołdawskie, bułgarskie i inne, inne.
      Musisz mieć określony cel jakie wina chcesz kupić. A wiec szukaj dobrej "piwniczki ze znawca i dobrze zaopatrywanej w extra wina.
      • Gość: odon Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.13, 11:33
        Kolega nb naczytał się na ulotkach i stąd jego wiedza. No comments
        • Gość: enolog amator Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.146.92.104.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.13, 15:02
          AD WINO STOŁOWE: wino stołowe to wino, którego produkcja nie jest kontrolowana, nigdy nie uzyska uprawnień do oznakowania DOC lub DOCG, mimo że może pochodzić z terenu określonej i nawet uznanej apelacji - najczęściej jest to wino wytwarzane przez rolników na potrzeby własne, nie jest przeznaczone do długiego dojrzewania w specjalnych warunkach (odpowiednie beczki, kontrolowana w wąskim zakresie temperatura i wilgotność piwnicy, zarodniki unikalnej szlachetnej pleśni unoszące się w powietrzu, itd.), często jest to tzw wino domowe, bywa czasem nawet przyzwoitej jakości w zupełności wystarczającej do prostego obiadu czy kolacji.
          Ad malaga, a co jeśli chodzi o np. malvasia, porto lub sherry?
          Z innych polecam: południowo - włoskie primitivo (Apulia, Sycylia, Calabria, Basilicata)- gdzie indziej ten szczep nosi nazwę zinfandel, merlot z Medoc, shiraz z SA i Australii, savignon z Chile i Australii, barollo, bardolino, barbera z Piemontu, tokaj z Węgier.
          Wina gruzińskie to zupełnie inna klasa, zresztą bardzo wysoka.
          • Gość: do enologa am. Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.plock.mm.pl 02.11.13, 16:26
            większość francuskiej i włoskiej masówki jest przywożona cysternami z mołdawii, jeśli chodzi o numerowanie butelek to jeśli chodzi o hiszpanię niemal wszystkie butelki są numerowane a denominacja gwarantowana , jeśli chodzi o produkcję kalifornijską to u nas dostępne są w większości najpodlejsze masówki w zbyt wygórowanych cenach , to są przeważnie winogrona typu shiraz

co do porto , madery czy sherry to nie będę się tu wymądrzał , powiem tyle że jest w sklepach sporo podłego porto nie wiadomo skąd zresztą mało kto wie kiedy i do czego się pije porto a do czego sherry mało u nas do tego okazji i powodu .
            polujcie w biedronce na pata negra a nie pożałujecie .
    • Gość: mocne Re: Gdzie są dobre wina? IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.13, 16:09
      w Auchan
    • Gość: el catador Wina w Płocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.14, 17:13
      Najlepszą selekcję win w Płocku ma sieć Piotr i Paweł.
      Na drugim miejscu są sklepy W&S Sklepy winiarskie na Grodzkiej i w galerii Mini Park, należące do importera AN.KA (dostarcza wina do Świata Alkoholi i Perfum, Winoteki, PiP oraz płockich marketów). Mają tylko wina swojego importu, a trochę za mało.
      Dalej jest Świat Alkoholi i Perfum - kosmiczne ceny. Na końcu Winoteka - mały wybór.
      Na temat Auchan, Lidla, Biedronek się nie wypowiadam - inny świat.
      Generalnie z winem w Płocku nie jest źle. Większość win dostępnych w płockich sklepach pochodzi od dużych producentów bądź spółdzielni, więc są poprawne, dobrze zrobione, powtarzalne, smaczne, nic więcej. Praktycznie każdy rodzaj, większość znanych regionów można znaleźć na półkach - to plus.
      Minusem jest to, że nie znajdziemy win wyjątkowych, win z duszą. Na szczęście jest internet...

Pozdrawiam,
      el catador
      • Gość: miki Re: Wina w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.14, 15:05
        Ja polecam sklep SOPLICA w Boro. Można tam dojechać "3". Szczególnie w cenie do 20-30 polecam wina z polskiej apelacji typu Wisienka, lub wino Mocne. Typowe dla koneserów i nie teąci myszko tylko zdrowym bukietem owocowym. Klarowne, łatwo się otwiera i gwarantuje natychmiastowy odlot jeżeli zapijesz odrobina Harnasia.
        • Gość: el catador Re: Wina w Płocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.14, 11:35
          Nudy! Już było.
          • Gość: enolog amator gdzie są dobre wina ? IP: *.30.122.102.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.14, 08:22
            jest to pytanie niegodne amatora wina, a nawet dyletanta z pretensjami do
            jest to pytanie niegodne amatora wina, a nawet dyletanta, ale za to z pretensjami do napicia się od czasu do czasu wina, do tego dobrego wina za rozsądną cenę!!!!!!
            - dobre wina można spotkać przede wszystkim w DOBRYCH specjalistycznych sklepach z alkoholami; wina muszą leżeć w skrzynkach lub na regałach i być przechowywane w stałej, niezbyt wysokiej temperaturze, około 14 -16 stopni Celsjusza
            - nawet średniej klasy wino nie powinno być długo eksponowane na półce sklepowej w pozycji pionowej i do tego w wysokiej temperaturze, z reguły panującej w sklepie
            - dobrego wina NIE SPOSÓB spotkać w małym sklepiku ogólnospożywczym; wino się tam po prostu nie sprzedaje w ilości uzasadniającej jakość oferty. Ponadto nawet marne wino zepsuje się na półce w warunkach z reguły panujących w takich sklepikach.
            - niezłe wina ZA ROZSĄDNĄ CENĘ można również znaleźć w marketach z dużymi działami z winami - na tzw. małe okazje one mnie w zupełności satysfakcjonują.

• Gość: sommelier Re: gdzie są dobre wina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.14, 09:14
              Nieprawda. W małych osiedlowych sklepikach wyspecjalizowanych w sprzedaży napojów alkoholowych są wina które nigdy się nie popsują ze względu na swoja apelację oraz duże zainteresowanie klientów. Jest tam bardzo duża rotacja i nie ma możliwości żeby się popsuły. Duża rotacja świadczy o dużym popycie a więc i renomie oferowanego produktu w ścisłym powiązaniu z jego ceną. Z całą odpowiedzialnością do nawet wykwintnego niedzielnego obiadu można polecić. Peach, Krzepkie, Wino Białe Ostrowin Karabin Komandos Mocny. Wykwalifikowani winiarze w tych sklepach z pewnością coś doradzą nawet dla najbardziej wybrednych. Dobrze też jest zapytać klientów, którzy często potrafią doradzić jakiś produkt lokalny, często niezbyt rozpoznawalny poza rynkiem lokalnym ze względu na kalkulacje ceny nie zakładającą zbyt wygórowanych kosztów transportu co czyni je konkurencyjnymi.
    • Gość: gawlik Re: gdzie są dobre wina ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.14, 11:02
      Ja kupuję w sklepie Soplica i nigdy na jakości WISIENKI w tym sklepie się nie zawiodłem. Nie mam zaufania do sklepów internetowych. Zresztą nie mam czasu na czekanie na przesyłkę.
    • Gość: beretnoir Re: gdzie są dobre wina ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.15, 17:55
      I co za skarby Pani tam kupuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka