Dodaj do ulubionych

Fantazja na temat Piekarskiej

12.03.07, 22:42
Ta wizja zdecydowanie najbardziej do mnie przemawia. Szkoda, że nie ma szans
na realizację.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaćwing Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.bsk.vectranet.pl 13.03.07, 16:49
      Rewelacyjny pomysł na zagospodarowanie terenów, które już dawno powinny być
      urządzone!!! Włodarze miasta powinni się tym zainteresować ...
      • Gość: marek Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 19:48
        podaj argumenty i czekaj.....
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 20:09
        W tej chwili TVP1 podała jak architekci pracują w; Bydgoszczy, nowe budowle
        pozasłaniały stare szpetne zabytki.
        W Krakowie, znakomici architekci NADBUDOWALI na Starówce piętra.
        Wszystko świetnie policzyli, nic nie pęknie. Wysoka precyzja i staranność
        wykonania przyniesie spodziewany przez inwestora DOCHóD.
        A ze spie..li wygląd Starówki? Kto by sie takimi głupolami przejmował...
        W Płocku zrobią to samo. Jak można było kilka metrów od Ratusza nie robić
        planów zagospodarowania przestrzennego? Można , wszak sie stało, że NIE MA.

A naciski na grunt? WIELKIE. Co by tu jeszcze podstępnie zagarnąć? Dom z
        biedakami? rozebrać, biedaków do budy, postawimy se pałac.
        A jak tam skazani na sukces na Rybakach?
        Nie upłynie kilka lat jak nowi przeczytają, że trzeba milionów, oczywiście
        cudzych, bo siada skarpa.
      • Gość: M Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 19:02
        pomysł fajny...ale skarpa nie jest miejscem na tego typu eksperymentów...nowa
        zabudowa ma podkreślać charakter starówki a nie go schrzanic do reszty...poza
        tym panorama Płocka powinna być chroniona nie wiele miast moze się pochwalić
        taka skarpa...no ale coz nie wszyscy potrafia to docenic....
        • Gość: Zenon Dylewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 20:18
          Czy Rada Miasta może pojąc uchwalę o prawem chronionej Panoramie Płocka? Moze to
          sposób?
    • Gość: remis Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:45
      co na to lekarz?
      • Gość: xxxxxxxx Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 21:11
        Już niedługo będziesz mógł to powiedzieć. POW8
    • Gość: zielonyjarek P r o t e s t IP: *.plock.msk.pl 13.03.07, 21:00
      Z całym szacunkiem dla zdolności i polotu architektów gdzie by nie byli czy
      znajdowali sie teraz. Z całym szacunkiem dla osób zachwycających sie
      przedstawionym projektem. I bez obrazy!
      Ale ja, szary mieszkaniec Płocka, zielonyjarek, p r o t e s t u j ę
      przeciwko temu projektowi z całych swoich miernych sił i słabego głosu i p r
      o s z ę
      NIE realizujcie tego projektu. To błędna koncepcja i wroga dla krajobrazu
      tumskiego. To nijak sie ma do gotyckiego ciągu jaki nadaje obrysowi tumskiemu
      bryła katedry z pobliską wieżą. To gwałt na spichrzu! No zamach na wieże fary
      i cudne wieże mariawickie. To bezsens. Tego słoika Wecka nie należy tam stawiać!
      Żadne pieniądze i żadne maniery nie mogą zepsuć tej pracowicie tworzonej
      przecudnej panoramy Płocka. W tym miejscu powinna być wysoka, a jakże zabudowa
      szachulcowa. Tak, ściany ryglowe powinny oślepiać swoja bielą i intrygować
      czernią dziegciu. Ten rysunek z zastrzałów, oczepów i rygli widoczny byłby aż z
      Gór na pierwsze spojrzenie. Powodował by westchnienie zachwytu.
      Trudno sobie wyobrazić ten wtręt szklany butelkowego kolory, błyszczący
      metalicznie jak kondensator słoneczny. I po co? Q. po kiego!!! Komu ten pomnik
      brzydoty. Za co ta zemsta? Kto pokocha tę szkaradę. To trzeci wiekowy pomnik po
      martwym moście, sedesie koloru żółtego ( żeby był chociaż biały, hehehe).
      Podajcie nazwiska kto zatwierdził ten projekt. Nikt nie będzie chodził tymi
      samymi ulicami co oni, ani do tego samego kościoła, ani tej samej szkoły. Nigdy!
      Proszę Was w Ratuszu, nie róbcie tego miastu. Nie stawiajcie akwarium na
      tumach.
      A Ty "stuntman" jesteś zdrajca, albo po kielichu jesteś, kurna!
      No co do Ciebie przemawia?! Ty taka "ostoja" starówki i jej logicznej oraz
      stylowej rewitalizacji dopuszczasz się teraz faux pas chwaląc te szyby.
      Takie coś może sobie stać ( a i na zdrowie) ale gdzieś na podolszycowych
      polach. Ale nie tu! Wybawiło Cię stwierdzenie, że projekt nie będzie
      realizowany. Dzięki Najwyższemu!
      Ale co sie wnerwiłem to moje!
      Pozdrawiam serdecznie, hej!
      • Gość: Zenon Dylewski Re: P r o t e s t IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 21:25
        Słuchaj zielony. Za te słowa pełne miłości do naszego miasta, odpuszczam ci to ,
        co złego zrobiłeś mnie.
        Na ścianie pokoju wisi duża panorama miasta. Namalowana przez naszego artystę z
        Tumskiej. Jest b. duża. wzór jest ze starego zdjęcia. Płynie czarny holownik z
        barką a NA WZGóRZU bryła PTTK . Też była kiedyś szokująca. Ale jakże mała,
        dobrze ukryta. Przyszła pasztetówka i zakuła ten wzór w szkło i Płock skończył sie..
        Teraz jakiś emigrant chce sie zemścić na niby swoim mieście.
        A tym, obcym co dali kasę nic nie mówi jakaś Panorama dziejów. KASA, KASA.
        Po cały m dniu paplaniny powróciłeś tam, gdzie gdzie kołaczą sie cienie dawnych
        płocczan.
        A coś im sie od nas należy.
      • stuntman Re: P r o t e s t 13.03.07, 21:29
        Pozwól Zielonyjarku, że zachowam własne prywatne zdanie na ten temat.
        • Gość: Zenon Dylewski Re: P r o t e s t trwa IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 23:49
          Po ostygnięciu z oburzenia na nowych Hunow w Płocku, można przecież wykorzystać
          inne fragmenty skarpy wiślanej. . Sa jeszcze inne fragmenty wysokiej skarpy np
          przed starym mostem, tuż przed skradzionym terenem na zoo. Postawcie sobie co
          chcecie. cały las wieżowców. Albo postawcie w Górach powyżej pradoliny Wisły. To
          już sprawa do dogadania sie.Jak już nam zabrali kolej, to może odnowić żeglugę
          statkami?
          Wodoloty do Warszawy, . Jest sporo możliwości nawet dla młodych obiecujących.
          Może ktoś opracuje znaczki w klapę jako protest przed kupczykami Piekarskiej.
      • kawka Re: P r o t e s t 13.03.07, 23:19
        Zielony Jarku, no co ty???? Zostaw już to wino czerwińskie, co to sam spijasz, o
        forumowych przyjaciołach całkiem zapomniawszy... :-) Przecież ta koncepcja,
        która takie wzburzenie w Tobie budzi, to tylko praca dyplomowa bardzo młodych
        ludzi, a nie jakaś konkretna wizja do zrealizowania! To nie dzieło Szaroszyka,
        ale studentów, którzy w swojej młodości dali się ponieść fantazji. No i fajnie,
        niech ich ponosi. O ile pamiętam, to kilka lat temu była wystawa kilku takich
        studenckich koncepcji, coś się działo, bo pokazano różne, lepsze i gorsze,
        nowoczesne i bardziej zachowawcze pomysły. A młodzi ludzie mogli się wykazać.
        Nie irytuj się, drogi Zielony, pij więcej wiosny, a mniej wina (czy coś dla nas
        zostało???? :-) ).
        • Gość: zielonyjarek Re: P r o t e s t IP: *.plock.msk.pl 14.03.07, 08:19
          Drodzy moi i ty Zenonie.
          Całkiem trzeżwy, a nie jakiś opój z warcholskim nosem co to wszędy podstępy
          niucha - napisałem!
          Dali Bóg, napisałem! Nie bacząc czy to projekta jakieś, czy fantazyje. Znając
          przywary ludzkie wzbrałem w swoje miechy zdrojowe powietrze płockie i
          ...warknąłem na ów pomysł zawczasu by sie komuś nie spodobał. Albowiem
          napisane jest w Pismie , "wara od starego miasta"! Dosyć go woda zabrała
          utopiwszy w odmętach by ona szkaradę stawiać. Projekt ten wystawiono pod
          ogląd powszechny przez młodych i rzutkich co to ogień w rękach mają. I
          oglądnąwszy go skrzętnie wzbudził on we mnie niepokój okrutny.
          Żal mi WPani Kawki co zatrzepotała strwożona na odzew basu mojego. I
          pokornego serca Wielmożnego Stuntmana, który cofnąwszy się w siebie zaniemówił.
          Wybaczcie Ziomkowie prostemu jego afekta.
          Nie godzi sie publicznie basem gardłować. Ale niech ręka uschnie temu co
          ów projekt szpetny na perspektywę umiłowanego grodu posadowi. Przódy myśl
          niech wyprzedza czyny. I tak niech zostanie.
          A na niedżwiedziej skórze, nie wilczej już, bo mi niedżwiedż się w nią
          odział i wilkołaka udając tumów pilnować będzie, nie jeden antał maślacza z
          przyjacioły wysączymy. Zacna i godna kompanija na onej skórze zawdy się
          zmieści i ucztując do woli zgodnym głosem swawolne frasze śpiewać będziem na
          pohybel szklanemu "oku" co łyskać by chciał złowrogo na mateńkę Wisłę.
          Reszty niedżwiedż wilkołaczny posłusznie dopełni, co daj Panie, amen.
          • stuntman Re: P r o t e s t 14.03.07, 13:59
            Mój brak komentarza wynika ze zdziwienia twoim zdziwieniem Zielonyjarku na
            temat moich poglądów. Zawsze byłem zwolennikiem łączenia tradycji z
            nowoczesnością w stylu Bramy Bielskiej i przeciwnikiem robienia z miasta
            sterylnego skansenu.
            • Gość: zielonyjarek Re: P r o t e s t IP: *.plock.msk.pl 19.03.07, 16:21
              stuntman napisał:

> Mój brak komentarza wynika ze zdziwienia twoim zdziwieniem Zielonyjarku na
              > temat moich poglądów. Zawsze byłem zwolennikiem łączenia tradycji z
              > nowoczesnością w stylu Bramy Bielskiej i przeciwnikiem robienia z miasta
              > sterylnego skansenu.

I trzymaj sie swojej wersji ...a ja swojej. Da Bóg, usiądziemy może sobie
              kiedyś na tumach i widząc (lub nie widząc owej budowli) przy flakonie
              wareckiego nektaru pogawędzimy sobie na tenże temat. Czego sobie życzę.
              Pozdrawiam.
          • teufel7 Re: P r o t e s t 14.03.07, 14:40
            Gość portalu: zielonyjarek napisał(a):
            (...)nie jeden antał maślacza z
            > przyjacioły wysączymy. (...)

Matko jedyna!!! Zielony!!! Ty chyba nie myślisz o maślance???!!! :)))A jeśli
            nie, to powiedz mi, co to jest maślacz, bo jak długo żyję pomiędzy niebem i
            piekłem o takim trunku nie słyszałem!!!
            • Gość: zielonyjarek Re: P r o t e s t IP: *.plock.msk.pl 19.03.07, 16:15
              teufel7 napisał:
              > Matko jedyna!!! Zielony!!! Ty chyba nie myślisz o maślance???!!! :)))A jeśli
              > nie, to powiedz mi, co to jest maślacz, bo jak długo żyję pomiędzy niebem i
              > piekłem o takim trunku nie słyszałem!!!

Ha! A tuś mi bratku! Maślanka powiadasz (tfuu!) A bodajbyś z agrestu spadł!
              - Maślacz, braciszku, to słodki i mocny trunek gatunku malagi robiony w beczkach.
              - To wino wzmocnione.
              - Gdzie indziej maślaczem (gw.) nazywano wódkę pędzona z jęczmienia )patrz
              whiski).
              - A jeszcze, maślaczem, inaczej węgrzynem nazywano napitek robiony z ...resztek
              osadów przednich tokajów węgierskich. A więc masz do wyboru i do koloru. Dobry
              maślacz nie jest zły i długo czupryny sie trzyma.
              O maślaczach czytaj w różnych encyklopediach i przepisach "wódczanych". Tam ci
              one są, a jakże, od stuleci... Bywaj!
      • Gość: Rafał Re: P r o t e s t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 11:48
        W tym miejscu powinna być wysoka, a jakże zabudow
        > a
        > szachulcowa. Tak, ściany ryglowe powinny oślepiać swoja bielą i intrygować
        > czernią dziegciu. Ten rysunek z zastrzałów, oczepów i rygli widoczny byłby aż
        z
        > Gór na pierwsze spojrzenie. Powodował by westchnienie zachwytu.

Wiesz co? Twój pomysł, tak jak i ten z opracowania studenckiego, które tak
        krytykujesz, jest równie trafiony. Na litość - dlaczego w najbardziej
        reprezentacyjnym i pustym dziś placu płockiej skarpy miałoby powstać
        budownictwo stylizowane na bieda domki z północnej Polski? Protestuję!
        Zamiast "westchnienia zachwytu" taki obraz z Gór powodiował by u minie zgrzyt
        zębów.
        Błagam - czy w tym mieście pracują jeszcze architekci, którzy potrafią
        projektować? Niech się wypowiedzą - jak wysoka powinna być zabudowa przy
        Piekarskiej? Jak powinna być koncepcja architektoniczna? jak zachować klimat
        starówki nie budując jednocześnie kopii zabytków?
        • Gość: zielonyjarek Re: P r o t e s t IP: *.plock.msk.pl 14.03.07, 12:16
          No właśnie! Niech się ci architekci wypowiedzą. Po to są.

Ps.
          > budownictwo stylizowane na bieda domki z północnej Polski?
          Odpowiem - pudło! I nie śmiej sie z kunsztu tej budowli, i nie jest ona dla
          biednych i nie jest to żaden projekt, a zamierzony kontrast do szklanego
          "czegoś". Po to jest ta dyskusja aby zauważyć, że w tym krajobrazie ( a
          powinien on być chroniony!) nie należy proponować i stawiać "nowoczesnego"
          budownictwa. To taka uwaga. Może sie przyda kiedyś, komuś po coś.
    • Gość: Kamyk_012 Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.softlab.gda.pl 13.03.07, 22:20
      Wspaniale zapowiadający się młodzi architekci, twórczy, pomysłowi,ludzie godni
      polecenia. Po prostu profesjonaliści w każdym calu.
      • Gość: xxxxxxxxxxx Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 13.03.07, 22:43
        wierzę , jak w Bydgoszczy i Krakowie.
        Przecież tych domów na starówce nie nadbudował Chińczyk z głowy. Ci wspaniali
        architekci , byli tacy wspaniali, ze przerobili stare miasto na nowe. proszę nie
        pisać bzdur. Za pieniądze sprzedadzą matkę.
        • kwisniewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej 15.03.07, 20:17
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-652
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-404
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-7972
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-6445
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-9193
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-6131
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-2142
          • Gość: x Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 20:29
            Wkurzyłem sie tylko po tych zdjęciach. Nasi przodkowie wiedzieli co robic zw
            wzgórzem , ci obrzydliwi Nowi , tylko niszcza.
            • stuntman Re: Fantazja na temat Piekarskiej 15.03.07, 21:15
              Jasne, kiedyś wszystko robili super, a teraz wszystko do du..
              Sam pan przyznał pewien czas temu, że boi się jakichkolwiek zmian, więc to jest
              chyba przyczyna takiego a nie innego postrzegania świata.
              • Gość: Zenon Dylewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 21:57
                nie boje sie zmian tylko długo żyję i widzę Numery robione i ich skutki.
                Stawiajcie sobie nowości poza obrębem starego miasta, wtedy nie będziecie
                musieli nic podpalać albo wyrzucać ludzi z mieszkania, żeby zając ich tereny.
                Tylko tyle.
                Wiedza choćby najlepsza a bez iskry Bożej niesie nieszczęście. Człowiek
                religijny, kochający ludzi jest wyciszony i łagodny. Do głowy by mu nie przyszło
                stawiac dom dla nowobogackich na starodawnej skarpie. Nie zniszczy nic . Jest to
                prowadzenie Duchem Bożym a nie zagrycha w knajpie.

Tu nie musi być amerykański wizerunek. Taniej byłoby temu napieraczowi wyjechać
                i tam pokazać co potrafi. NIE JESTEM przeciwny młodym , sa nadzieja nas i
                miasta ale ktos musi strzec tego co nie wolno zniszczyć. Proponuje rozebrać
                Starex .Żadna strata, przecież będziecie rozbierać co sie da. Uzdrowi sie okolice.
                A jak tam z gruntem? NIE OBSUNIE SIE?
                • stuntman Re: Fantazja na temat Piekarskiej 15.03.07, 22:18
                  Poza obrębem Starego Miasta, czy poza obrębem Płocka jaki pan zapamiętał z
                  czasów pańskiej młodości? Mnie się wydaje, że to drugie, bo pojawiające się
                  głosy na temat przyszłości takich obiektów jak młyn na rogu Bielskiej i
                  Kobylińskiego, hotel Petropol czy biurowiec Mostów powodują pańską irytację,
                  a z tego co wiem żaden z tych obiektów nie stoi na Starym Mieście, nie jest
                  perłą architektury ani nie figuruje w rejestrze zabytków.
                  • Gość: Zenon Dylewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 22:33
                    To nie tak . Bogate kraje i miasta, bardzo często wyburzaj,a obiekty wspaniale
                    według nas , i stawiają nowe. Nawet wysadzają je w powietrze bardzo precyzyjnie.
                    Tu w naszym mieście mamy za mało budynków do zamieszkania. Obok są puste
                    place.Niech sie dogadają co do ceny i budują w pustych miejscach. Kiedy zabrano
                    nam województwo, wiceprezydent Z.Buraczyński pokazywał w kablówce wizje budynku
                    na rogu Jachowicza i N.Rynku. Jest tu pusty plac. Kiedy zabraknie terenów, można
                    wyburzać.
                    Ale po co było np niszczyć piękny dom Wacka Wisniewskiego na łuku
                    Kilińskiego. Jeszcze pusty stoi... ?I cała masę innych. Każdy bogacki pcha sie
                    do centrum i chce przechytrzyć drugiego. A rejestr zabytkow prosze pana to
                    fikcja. Dopiszą i odpiszą jak PArk Kunzmana, był w rejestrze a jak hcieli
                    powycinac, to odpisali.
                    Dlatego nie wierze tej kascie.
                    • kwisniewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej 18.03.07, 20:53
                      cytat
                      Ale po co było np niszczyć piękny dom Wacka Wisniewskiego na łuku
                      Kilińskiego. Jeszcze pusty stoi... ?I cała masę innych. Każdy bogacki pcha sie
                      do centrum i chce przechytrzyć drugiego. A rejestr zabytkow prosze pana to
                      fikcja

A oto wspomniany dom
                      galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-5364
                      • Gość: ????????????????? Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 22:48
                        miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3996514.html
                        • Gość: płocczanin niestet Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 19.03.07, 00:57
                          Kiedy tak wiele jest wypowiedzi w sprawie niszczenia panoramy Płocka, jakoś w
                          cień poszli podpuszczacie. Wszyscy wrzeszczą o kino ale do anielki KTO dal
                          zgodę? Kto zdradzili pierwotna idee 3 Kolumn? Czy budynku na Piekarskiej nie
                          mieszkali lokatorzy nad którymi pastwiono sie jak nad Rybakami? I po co ? Żeby
                          nowobogackim zrobić pałace w świętych miejscach Miasta. Zbiera sie na wymioty od
                          tych udawaczy czystości jak diabeł i od cwaniaków kupujących dziwnym trafem i
                          petek i chałupę. Ich kumple pokrzyczą i zbudują kase dla kasy. Tak sie kończą
                          rządy chłopskich przychówków. Rozpieprzyć miasto i dać noge z kasa. A Z Plocka
                          zostanie potargana szmata.
                          • teufel7 Re: Fantazja na temat Piekarskiej 19.03.07, 10:29
                            Gość portalu: płocczanin niestet napisał(a): Zbiera sie na wymioty o
                            > d
                            > tych udawaczy czystości jak diabeł i od cwaniaków kupujących dziwnym trafem i
                            > petek i chałupę. Ich kumple pokrzyczą i zbudują kase dla kasy. Tak sie kończą
                            > rządy chłopskich przychówków. Rozpieprzyć miasto i dać noge z kasa. A Z Plocka
                            > zostanie potargana szmata.

Oj, Panie Zenonie...Następny zły dzień...

• Gość: płocczanin Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 19.03.07, 10:56
                              Słuchajcie sługo diabła. Nie ma z ciebie pożytku . Zamiast opisać zjawisko,
                              piszesz osobowo. Dla Płocka nie da sie nic zrobić. Diabeł schował sie za kinem
                              i posesjami na Piekarskiej. Siedzi w kacie i okrywa sie zielonym. Podpuszcza
                              cywili, bo kasa nie śmierdzi. Historyczne Wzgórze w rękach jednej instytucji ale
                              woda podmywająca to Wzgórze , o to już nasza. Po zbudowaniu getta dla bogaczy ,
                              postawia ochroniarzy, zamkną ulicę jak to czynią gdzie indziej , kiedy zacznie
                              osuwać sie ziemia pod gettem, zaczną jęczeć, żeby chronić Skarpę. Jeżeli jesteś
                              z siebie dumny , to pozory. Diabeł z Bogiem przegra zawsze a wydrwigrosze ,
                              udający pobożnych znikną z szatanem. A z intelektu, nici.
          • tygrysek_78 Re: Fantazja na temat Piekarskiej 19.03.07, 02:08
            Po tych ostatnich zdjęciach, aż łza się w oku kręci, łza wzruszenia.
            Po tych pierwszych zdjęciach też się kręci łza, łza wściekłości na głupotę
            włodarzy miasta.
    • tygrysek_78 Re: Fantazja na temat Piekarskiej 19.03.07, 02:05
      Przecież Skarpa jest widoczna z Radziwia, jest więc powitaniem dla
      wkraczających w granice Płocka, jest wreszcie elementem Starówki (zwłaszcza
      ulica Piekarska).
      Projektant nowoczesnych obiektów na tej ulicy, zwłaszcza tak wysokich, jest
      chyba niespełna rozumu kosmopolitą mającym gdzieś historię i jej zarysy
      będące wizytówką miasta.
      Chce odnowić Piekarską, niech więc odbuduje ją w takim stylu, jaki posiadała
      ówcześnie.
      Jakoś Kwiatka i obecnie Tumską potrafią odbudować we właściwym stylu.
      Czyżby tam byli lepsi architekci?
      • kwisniewski Re: Fantazja na temat Piekarskiej 19.03.07, 08:46
        Obok teatru był budynek w którym mieściła się ochronka dla chłopców Towarzystwa
        Dobroczynności.Budynek teatru został rozebrany przez Niemców w roku 1940

Tej informacji nie zauważyłem w artykule z historii ul. Piekarskiej
      • stuntman Re: Fantazja na temat Piekarskiej 19.03.07, 10:54
        W moim rozumieniu nie w odtwórczości przejawia się potencjał architekta tylko
        właśnie w umiejętności stworzenia czegoś nowego, niepowtarzalnego.
        To tak tylko w kwestii lepszych i gorszych architektów.
        • Gość: M Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 12:44
          przy tworzeniu trzeba liczyc sie z pewnymi faktami w tym przypadku z
          historycznym charakterem tego miejsca. nie chodzi o odtworzenie tylko o
          stworzenie czegoś co bedzie się wtapiało a nie raziło...i to jest sztuka...
          • Gość: płocczanin Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 22.03.07, 13:17
            Nadal nikt nie pisze, czy skarpa w tym miejscu nie runie pod inwestycja. Tyle tu
            naoszukiwano. Czy rozbiorą dom na Piekarskiej, który wyszedł poza linię ulicy?
            Jak sie nazywa ten, który pozwolił? Czy ta osoba bierze udział w rozwoju Płocka?
            Czy baniaki na Skarpie to szczyt projektanta? Czy zemsta za uchodźstwo z
            Płocka. Czy jest już eliminacja tego nieszczęśliwego zamierzenia?
            • Gość: rezolutna Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.c154.petrotel.pl 22.03.07, 13:26
              Gość portalu: płocczanin napisał(a):
              > Nadal nikt nie pisze, czy skarpa w tym miejscu nie runie pod inwestycja.

Ja piszę! Skarpa w tym miejscu NIE runie pod inwestycją! Płocczanin
              uspokojony?

> Czy rozbiorą dom na Piekarskiej, który wyszedł poza linię ulicy ?
              Nie, nie rozbiorą.

> Czy baniaki na Skarpie to szczyt projektanta?
              Nie. Projektant ostatnio szczytował ze swoją asystentką, nie w baniak.

> Czy jest już eliminacja tego nieszczęśliwego zamierzenia?
              Nie. Są zamierzenia eliminacji nieszczęśliwych głupków.
              Starczy?
              • Gość: zielonyjarek Re: rezolutnej IP: *.plock.msk.pl 22.03.07, 15:28
                Masz "nerwę" - to widać. Nic to nie pomoże. Zastanawia mnie dlaczego poważany
                jak do tej pory stuntman tak kurczowo trzyma sie swojego zdania. Pewnie, nie
                jest tu miejsce na ocenę architekta, ale uwagi na temat jego propozycji, a i
                owszem. I ta propozycja go dyskwalifikuje do pracy w rejonie wzgórz i skarpy.
                Nie kuma o co tam chodzi, biedny. Szkoda takę inwestora, który chce a nie może i
                nie będzie mógł bo nie postawi tu takiego obiektu mimo, że wydał swoje (?)
                pieniądze. I prezydent nie będzie się zastrzegał, że " na tej pierzei dopuszcza
                się (kto ?) zawodowe do III piętra. Przy okazji okazał sie wyrocznia w sprawie
                architektury czy urbanizacji Starego Miasta mając inne kwalifikacje zawodowe. I
                tak widzisz, nieszczęsna, jak trudno jest tu cokolwiek rzeczowo sobie pogadać.
                Każdy olewa, jak widzisz broniąć swojego "stanowiska". Uporczywie.
                A czas z boku stoi i patrzy na to wszystko, i kiedyś podejdzie do tego poważnie
                i zwerefikuje całość głupoty. I czy będzie mi wtedy żal "autorytetów"? Szwagier
                mówi, że "o, takiego wała"! A to jest chłop konkretny i wie co gada.
                • Gość: zielonyjarek Re: rezolutnej IP: *.plock.msk.pl 22.03.07, 15:30
                  nie "zawodowe" do III pietra, a zabudowę do III pietra. Przepraszam.
                • stuntman Re: rezolutnej 22.03.07, 21:34
                  Myślałem Zielonyjarku, że już ci wyjaśniłem tą sprawę. Ale jeśli coś jest
                  niejasne to chętnie przypomnę jeszcze raz, iż zawsze byłem za łączeniem
                  tradycji z nowoczesnością, a nie budowaniem "nowych zabytków". Dlatego też
                  bardzo się dziwię, że do tej pory tego nie zauważyłeś w moich wypowiedziach i
                  punkcie widzenia. Wszystko jest oczywiście kwestią smaku i wyczucia, ale akurat
                  ten studencki projekt po prostu mi się podoba, natomiast nie jestem
                  zwolennikiem wysokiej, ponad dwudziestometrowej zabudowy w tym miejscu. Jeśli
                  niektórzy mają zamiar przestać uważać mnie za rozsądnego człowieka poprzez fakt
                  wyrażanie przeze mnie własnego, odrębnego od większości zdania, to mogę
                  conajwyżej powiedzieć - trudno. Nie jestem akurat typem człowieka-chorągiewki,
                  który zmienia swoje zdanie w momencie, kiedy może się w ten sposób komuś
                  przypodobać.
                  • Gość: Zenon Dylewski Re: rezolutny brak nadzoru zamierzony? IP: *.plock.mm.pl 22.03.07, 21:51
                    Przez trwanie w uporze można zgubić Płock.Lepiej powiedz, czy były robione
                    badania gruntu. Co sie stało z lokatorami na Piekarskiej, Dlaczego wybudowano
                    domy nie w linii i kto podpisał taka zgodę. Czy równie nowoczesny jak ci kiedyś,
                    którzy postawili PTTK i machnęli neon na Wisłę, bo mieli kiszkę.
                    A nowości budować na swoim po reformie a nie po wyłudzaniu ziemi w
                    historycznych miejscach.Te wasze głupie 2 miliony, to tylko kilka pensji prezesa
                    Telekom. Jak mnie okradł to i ma. Z placu won.

• Gość: płocczanin3 Re: Fantazja na temat Piekarskiej IP: *.plock.mm.pl 24.03.07, 23:05
      Osuwiska związane ze spiętrzeniem wody w Zbiorniku Włocławskim wywołujące
      zagrożenie zniszczenia dla obiektów budowlanych zlokalizowanych na Skarpie
      Płockiej, a także instalacji sanitarnych, wodociągowych i ciepłowniczych
      będących w strefie osuwiskowej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka