Dodaj do ulubionych

Przy Źródlanej

02.08.07, 23:07
Zmarli na cholerę płocczanie będą mieli swój pomnik. Postarała się o niego
rada mieszkańców osiedla Wyszogrodzka, na terenie której znajduje się tzw.
Cholerka, miejsce pochówku ofiar choroby.
Płock miał kiedyś opinię czystego i zdrowego miasta. Cholera przywędrowała tu
wraz z armią carską feldmarszałka Paskiewicza, który tłumił powstanie
listopadowe. Wcześniej choroba ta w ogóle nie była tu znana. Zmarłych podczas
trzech kolejnych epidemii chowano na Cholerce. Początkowo w miejscu, gdzie
stanęła drewniana kaplica - kościół rzymskokatolicki św. Józefa oraz
dzwonnica - znajdował się właśnie cmentarz epidemiczny. Potem zwłoki grzebano
w całej okolicy.

%%%%%%%%%%%%
Taki teksty znalazłem w archieum GW - Zainteresowało mnie ostatnie zdanie

Potem zwłoki grzebano w całej okolicy.

Przy ul Źródlanej znajdowal sie też cmentarz. Na mapach Płocka z lat 70-tych
jest oznaczony.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 00:00
      Panie Kwisniewski , jeżeli można to proszę o więcej namiarów
      pozdrawiam.
      • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 03.08.07, 07:46
        więcej namiarów - proszę bardzo Tekst z archiwum GW z roku 2003 z dnia 27.03
        zatytuowany Ciekawostki Osiedlowe

opr. seb2003-03-27,
        Wyszogrodzka to najdłuższa płocka ulica. Ma ponad osiem km. Zaczyna się w
        centrum, przy rogatkach warszawskich, kończy w Borowiczkach. Przecina cztery
        osiedla
        - Kiedyś ulubionym sklepem był sklep Melkowskiego. Odkąd wprowadził się tam
        bank, mieszkańcy robią zakupy w małych sklepikach ulicy Wyszogrodzkiej i coraz
        częściej wybierają markety poza osiedlem
        - Mieszkańcy Wyszogrodzkiej mają kilka punktów kontaktowych. Najczęściej jednak
        można ich spotkać w szkole. Dyrektor SP nr 12 Jerzy Żuchewicz bardzo chętnie
        udostępnia budynek na spotkania osiedlowe
        - Ulubione miejsce, szczególnie dla osób z zachodniej części osiedla, to rejon
        starego cmentarza niemieckiego między Kalinową a Źródlaną
        - Zdecydowanie najpiękniejsze widoki są z ul. Norbertańskiej na płynącą w dole
        Wisłę. Sama uliczka też jest urokliwa, położona między sadami a skarpą
        - Kościół św. Józefa przyciąga ludzi nie tylko na niedzielne nabożeństwa. Przy
        parafii działa klub sportowy Victoria, a już wkrótce ma ruszyć dom parafialny

%%%%%%%%%%%%%%
        Dla czytelnika który czyta nieuważnie przytoczę jedno zdanie z tego artykułu

- Ulubione miejsce, szczególnie dla osób z zachodniej części osiedla, to rejon
        starego cmentarza niemieckiego między Kalinową a Źródlaną

Dziś cmentarza już nie ma. Dlaczego znikł z mapy Płocka? Co się stało z
        pochowanymi na nim zmarłymi Płocczanami? Czy dlatego, że w nazwie było cmentarz
        niemiecki, dlatego znikł? Kto podjał taka decyzję? Czy w Płocku szanuje się
        zmarłych?

Pytania można mnozyć.

Myślę, że to sprawa dla historyków i dziennikarzy - Czy tym się zajmą?
    • Gość: andrzej Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 23:26
      panie Werdan, juz kolejny raz rzeczowo pan pisze i zna fakty
      gdyby jeszcze paru takich było to to forum byłoby rzeczowe, pozdrawiam
      • Gość: płocczanin Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 04.08.07, 08:55
        znam fakty a nawet dzieliłem sie nimi .Niestety teraz czuje sie , ze nie jestem
        europejczykiem.. Nie znam języków i na zmywak jechać nie mogę. Ale wymyślać
        prochu na nowo nie warto. A ci . którzy coś tam piszą korzystają z dorobku cudzego.

• Gość: Ryszard Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 11:30
      panie Werdan, słyszałem że przy Kilińskiego był cmentarz
      jeśli mozna prosic o Pana zdanie na ten temat
      • Gość: Werdan Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 12:24
        Niestety nic o tym nie wiem.

Może chodziło o stary cmentarz Żydowski (koło Jagiellonki) lub miejsce kaźni
        powstańców styczniowych (teren Włodkowica).
    • Gość: wiem Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 12:43
      Jesli chodzi o cmentarz przy Zrodlanej to nagrobki i owszem przeniesiono na
      Ewangelicki ale kosci (zmarli) zostaly-a przynajmniej czesc zostala.
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 04.08.07, 12:54
        Dowiedziałem sie, że jakieś 3 lata temu miejscowy zbór ewangelicki dokonał
        ekshumacji cmentarza i pochówki sa przeniesione na cmentarz ewangelicki po
        prawej stronie od wejścia.... Ale to mogli oni sami nam przekazać. Sa również
        mieszkańcami miasta.
        Co dalej nie wiem ale na pewno nie może tak być , ze to już koniec tematu.
        Dzieci grają w piłkę. Postawia dom na pozostałych szczątkach, przecież
        wszystkiego nie da sie przenieść. A i promieniowanie zostaje na zawsze. Czy tak
        przyjemnie mieszkać na szczątkach ludzi? Moze kiedyś to sie zatrze. Ale zawsze
        będzie tu straszyć i siać złą energie. Dla niedowiarków i cyników powiem .
        Zamieszkajcie tam .Równe przyciąga równe. Wtedy jest OK. Beda straszyć razem.
        A tak po ludzku to powinna tu stanąć Tablica Pamięci z opisem.
        KAsa za ziemie będzie i tak nieczysta. A udawanie, że nic sie nie stało to
        takie w Płocku naturalne . patrz Sprawa Kopca, PAdlewskiego, udawanie że w ZOO
        nic sie nie stało i zniszczony Pomnik Żołnierzy niemieckich Z I Wojny Światowej
        a mamy takie uklady parnerskie z Darmstadt...
    • Gość: stasiu Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 13:12
      co za bełkot
      • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 04.08.07, 13:25
        Napisz coś mądrzejszego, jesli potrafisz
        • Gość: płocczanin Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 04.08.07, 14:04
          Krzysztofie, to sie powtarza za każdym przypadkiem. Mniejszość chce mnie usunąć
          z Forum na wszelki sposób. W zamian zostawiają tylko bluźnierstwa Polaków, co im
          daje radość.A wiedza, jeżeli ktos chce jest dostepna. Choćby Dzieje Płocka TNP.
          A tu chodzi o co innego. Kiedy obaj pisaliśmy o Powstaniu Warszawskim 2 takich
          pisało w tym samym dniu co ja na bto. Za Goebbelsem , kłam a cos zostanie.
          Przecież wystarczało porównać wpisy w dniu 1 sierpnia.
          Cmentarz niemiecki na Żródlanej ale to byli nasi mieszkańcy. Im również należy
          sie szacunek.KAżdy z nich żył marzył, pracowal , Był Człowiekiem.
          • Gość: wiem Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 15:38
            Czy Polak,czy Zyd czy tez Cygan albo Niemiec-tak jak Pan napisal,oni tworzyli
            historie tego miasta-czy sie komus to podoba czy nie-byli,zyli,cos po sobie
            zostawili.Nie mozna falszowac historii.Nawet Rosjanie jako zaborcy wniesli
            jakis wklad w to miasto-chocby to i byly mogily Powstancow,ale to jest
            historia.Pamietajmy o tym-przez to ze ludzie nie chca pamietac,ze nie
            interesuje ich to co BYLO-mamy taki a nie inny obraz terazniejszej spolecznosci
            miasta Plocka-nie zwiazanej z tym miastem uczuciowo,a tylko poprzez
            zameldowanie.
            • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 04.08.07, 16:41
              Pamietajmy o tym-przez to ze ludzie nie chca pamietac,ze nie
              > interesuje ich to co BYLO-mamy taki a nie inny obraz terazniejszej
              spolecznosci miasta Plocka-nie zwiazanej z tym miastem uczuciowo,a tylko
              poprzez zameldowanie........
              .............. i dlatego powinno się przypomnieć historię płockich żydów /
              otwierając muzeum zydów płockich np. w synagodze przy ul. Kwiatka.
              ...... i dlatego powinno sie przypomnieć historie Płocka otwierając Muzeum
              Plocka
              ...... i dlatego powinno się otworzyć muzeum Powstania Styczniowego
              ..... i dlatego powinno się otworzyć muzeum Władysława Broniewskiego

Nie wolno pytać jak to zrobić?, trzeba się spytać dlaczego to się chce zrobić?

Dlaczego?
              ... by pamiętać bo tylko wtedy, gdy pamietamy nie zrobimy historycznych błędów.
              Historia nigdy nie zapomina. Ona się kiedyś odezwie.

Dziś jest to najlepszy czas. Mamy ustawy. Mamy swoje Dziedzictwo i Ministerstwo
              kultury które takie ustawy ustanowiło, a Sejm uchwalił.
              Mamy to wszystko za sobą - trzeba tylko wykorzystać dobrze czas.

Nie wolno zapominać.

Przy Źródlanej był cmentarz już go nie ma -
              Jest jeszcze cmentarz na terenie dawnego Powsina-Chełpowa - jeszcze jest - Kto
              o nim pamieta.
              Niszczymy cmentarze, niszczymy historię

Był czas że Polska nie istniała na mapie, Istniał naród, jego historia i jego
              cmentarze

Nadal są tacy co chcą fałszować historię, niszczyć cmentarze, wiarę i ludzi.

Sierpień jest bardzo ważnym miesiącem dla Narodu Polskiego

1 sierpień
              15 sierpień
              18 sierpień
              30 sierpień

Chodząc po cmentarzach przeczytajcie co jest napisane na grobach. Bedac w
              Kosciele czytajcie co jest napisane na kościelnych murach. Tam jest opisana
              cała historia

Niszcząc cmentarze, niszcząc wiare ojców niszczymy Naród.

To My jesteśmy odpowiedzialni za to co jest i to co będzie.
              Wybory zyciowe należą do Was.

• Gość: Zenon Dylewski Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 04.08.07, 20:29
              Istnieje u niebezpieczeństwo relatywizmu dostosowane wyłącznie do obsługi życia
              człowieka zamieszkującego dany teren. Wtedy rzeczywiście jest to obraz
              wspólnoty mieszkańców. Doceniając różnorodnośc ludności zamieszkującej Polskę,
              możemy zaobserwować współistnienie właściwości kulturowych danej nacji na
              środowisko polskie.
              Pisze pan o Rosjanach.... Szanowni PAnie pamiętając o nich nie wolno w żadnym
              przypadku zapominać, ze mogiły Powstańców Styczniowych 1863r., nie są żadnym
              wkładem kultury rosyjskiej , lecz BYLI TO NAJEżCY I GRABARZE POLSKI . Byli to
              wrogowie narodu polskiego. A szczególniE okrutnym był pułkownik Poźniak,
              oprawca generała Zygmunta Padlewskiego, który zrobił makabryczne widowisko z
              egzekucji i zagrzebano ruszającego sie człowieka.
              Dlatego też pamiętając o mieszkańcach miasta mamy na względzie i dobro Polski.
              Jakos cichaczem dokonano ekshumacji....

Zenon Dylewski Opiekun Miejsc PAmięci NArodowej.
    • Gość: ciekawy Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 18:55
      Likwidacja cmentarza wymaga spełnienia wielu przepisów, zarzadzeń, wymagań.
      Kto jest odpowiedzialny za zniszczenie zabytkowego cmentarza przy Kalinowej
      która Rada Miasta,Prezydent,kto personalnie realizował ten preceder ?
      • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 05.08.07, 07:40
        Jak to jest w innych miastach?

Zarząd Cmentarzy Komunalnych w oparciu o ustawę z dnia 31 stycznia 1959 r. o
        cmentarzach i chowaniu zmarłych (t.j. Dz.U. Nr 23 z 2000 r., poz. 295 ze
        zmianami) likwiduje groby nieopłacone, tj. takie, w których pochówku dokonano
        przed ponad dwudziestu laty, a dysponent grobu nie zawarł z Zarządem Cmentarzy
        Komunalnych odrębnej umowy, przedłużającej termin, przed upływem którego nie
        wolno użyć grobu do ponownego pochowania.

O fakcie prowadzonej likwidacji, od roku 1992, prowadzona jest szeroka akcja
        informacyjna:
         ogłoszenia w prasie lokalnej
         wywieszanie ogłoszeń w różnych miejscach na terenie poszczególnych
        cmentarzy
         rozkładanie kartek informacyjnych na poszczególnych grobach -
        wytypowanych do likwidacji
        Z chwilą likwidacji grobów, jeżeli są nagrobki to ich elementy przechodzą na
        własność Zarządu jako mienie porzucone. Dotychczas likwidowane groby były
        przeważnie grobami ziemnymi bez nagrobków lub z nagrobkami lastrykowymi z
        których nie odzyskano żadnych elementów. Przy takiej likwidacji są każdorazowo
        wykonywane zdjęcia (dokumentacja fotograficzna).
        &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Cmentarz przy ul. Lipowej w Otyniu został zamknięty zarządzeniem Ministra
        Gospodarki Komunalnej nr U.Z-e/14/6/59 z dniem 10.03.1961r.

W związku z tym, że tutejsze Prezydium PRN nie posiada środków na jego
        porządkowanie i utrzymanie zaszła potrzeba likwidacji.

Teren po usunięciu nagrobków miał być przeznaczony pod zieleń osiedlową,
        jednak prace porządkowe nie zostały wykonane do końca, po pierwsze nie
        widziałyśmy by rosła tam bujna zieleń, a po drugie, jak opisywałyśmy wcześniej,
        nadal są tam pomniki niemieckich obywateli.

Na likwidację cmentarza Prezydium otrzymało zezwolenie z Wydziału Budownictwa
        Urbanistyki i Architektury PPRN w Nowej Soli, Powiatowej Komisji Planowania
        Gospodarczego oraz Parafi Ewangelicko-Augsburskiej w Zielonej Górze.

My jednak uważamy, że cmentarz nie został zlikwidowany, a jedynie zniszczony i
        zamknięty.

Od 12.03.1968r. cmentarz jest nieczynny, a 07.10.1972 nastąpiło jego
        zamknięcie. Mimo, iż jest w poważnym stopniu zniszczony nie podjęto decyzji o
        jego likwidacji, choć od 1945r. zmarłych chowano już w Nowej Soli na cmentarzu
        oddalonym o 5 km.
        Zamknięcie cmentarza nastąpiło 10.09.1961r., ponieważ żadna z kwater
        grzebalnych nie była utrzymywana przez rodziny zmarłych. Jednocześnie nie
        zachodziła potrzeba chowania zmarłych w tym miejscu, gdyż na terenie miasta
        Nowa Sól był cmentarz komunalny dostatecznie wystarczający do pochówku
        miejscowej ludności. Uzasadnieniem całkowitej likwidacji było to iż
        pozostawienie jego w dotychczasowym stanie wymagało przeznaczenia rok rocznie
        określonych środków budżetowych na utrzymanie, więc PPRN w Nowej Soli
        przeznaczyło działkę do powiększenia istniejącego parku szkolnego, jako teren
        wypoczynku.

W jednym z akt napisano, że nie zachodzi konieczność dokonywania ekshumacji do
        ponownego chowania na cmentarzu komunalnym, choć my jesteśmy odmiennego zdania.
        Uważamy, że takie miejsce, jakim jest cmentarz, jest święte i należy mu się
        szacunek. Mimo, iż nie był on nikomu potrzebny nie powinno się go naruszać i
        zbezczeszczać grobów, które wcześniej tam powstały.

&&&&&&&&&&&&&&&&
        Na wymienionym cmentarzu nie zachodziła konieczność chowania zmarłych, ponieważ
        na terenie miasta Nowa Sól był cmentarz komunalny dostatecznie wystarczający do
        pochówku zmarłych z tej okolicy, a zatem nic nie utrudniało jego likwidacji.

Prezydium MRN w Nowej Soli ogłosiło 10.03.1961r. zamknięcie tego cmentarza.

Teren po zlikwidowaniu Prezydium przeznaczyło na urządzenie terenów zielonych
        w ramach wypoczynku społeczeństwa. Zagospodarowanie tej działki dokonało się w
        ramach czynów społecznych po otrzymaniu decyzji o likwidacji.

Z cmentarza tego dokonano ekshumacji jedynie jednych zwłok i powtórnego
        pochowania na cmentarzu komunalnym położonym w odległości ok 150m.

Ostateczny rozbiór nastąpił 17.01.1970r. wraz z decyzją PPRN nr. UZ-e/26/69

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
        Zamknięcie cmentarza w Ciepielowie nastąpiło 12.02.1969r., ponieważ na tym
        terenie nie mieszkała już ludność wyznania ewangelickiego, jak wcześniej,
        której byłby on przydatny.
        &&&&&&&&&&&&&&
        Zamknięcie cmentarza ewangelickiego przy ul. Zamiejskiej w Nowej Soli działka
        nr. 672 nastąpiło 10.03.1961r. przez MGK decyzją nr. UZ-e/14/6/59. Z kolei
        PPPRN stawił wniosek o likwidacji cmentarza nieczynnego, gdyż na terenie miasta
        Nowa Sól jest teraz cmentarz komunalny dostatecznie wystarczający do chowania
        zmarłych z terenu Nowej Soli wraz przyległymi dzielnicami i nie zachodzi
        konieczność dalszego utrzymania oraz konserwowania starego cmentarza
        poniemieckiego. Teren na którym on się znajduje został przeznaczony pod
        zalesienie drzewostanem iglastym i liściastym. Ogrodzenie miało być wywiezione,
        a zwłoki z grobów polskich miały być przewiezione i powtórnie pochowane na
        cmentarzu komunalnym. Prace te jednak nie zostały wykonane. Większość płyt
        pozostała porzucona w nieładzie zaś ekshumacja nie doszła do skutku. Potwierdza
        to mieszkanka wsi Modrzyca:

"Niestety muszę zaprzeczyć tym informacją, ponieważ mój krewny jest nadal tam
        pochowany i nieprawdą jest, że dokonano tam ekshumacji. Teren również nie
        został uporządkowany, gdyż jestem tam codziennie i przez te kilkanaście lat nic
        się tam nie zmieniło".

Ostatecznie 17.01.1970r. decyzją nr UZ-E/26/69 nastąpiła jego likwidacja i
        zniknięcie z map dotychczasowego użytku.

%%%%%%%%
        Francja, Anglia, Niemcy, Stany Zjednoczone, Szwecja, Bułgaria - różne kraje ,
        różni ludzie rozsiani po świecie. Polscy obywatele mieszkający w niemal każdym
        zakątku świata. Ciągły napływ obowiązków służbowych i rodzinnych. Nadgodziny w
        pracy - ciągły brak czasu dla żony, dzieci, męża - a co za tym idzie całkowity
        brak wolnego czasu dla dalszej rodziny często oddalonej o tysiące kilometrów.

Wszystko to sprawia, że groby naszych najbliższych pozostawione są bez
        należytej opieki - zaniedbane brudne, bez jakiegokolwiek śladu iż jest ktoś,
        kto o nich pamięta.

Pamiętaj iż dowodem pamięci o naszych bliskich jest Troska o należyty wygląd
        miejsca Ich spoczynku przecież "...Człowiek żyje tak długo jak długo trwa
        pamięć o nim..."

bap-sip.lex.pl/serwis/du/2000/0295.htm
    • Gość: janek Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 14:04
      jak mówia okoliczni mieszkańcy ekshumacji nie było
      zabrali tylko płyty itp.
      • Gość: wiem Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:14
        Pisalem o tym ze zabrano tylko plyty-zmarli leza w ziemii.Nie wyobrazam sobie
        jak mozna tam wybudowac osiedle domkow...nawet jezeli kosci zostana zabrane to
        trzeba by tam wymienic cala warstwe ziemii(zrekultywowac) bo zarazki i zla
        energia pozostana.Najlepiej byloby w tym miejscu po zabraniu szczatkow stworzyc
        zieleniec-park z laweczkami a miejsce upamietnic jakims obeliskiem.

Panie Z.D- piszac o Rosjanach nie chodzilo mi o to ze sa oni "piewcami" naszej
        kultury-bo tak nie jest i nie bylo i nie bedzie ale ze nawet poprzez
        zamordowanie Powstancow wniesli cos do historii Plocka-choc nie jest to czyn
        chwalebny.A obecnosc Rosjan w Plocku byla znaczna-na cmentarzu Prawoslawnym w
        Plocku tez nie dzieje sie dobrze a jest tam wiele pieknych nagrobkow-coz czy
        chcemy czy nie oni tu tez zyli i umierali..Zawierucha historii jest niepojeta...
        • Gość: Zenon Dylewski. Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 05.08.07, 22:23
          Szanowny Panie . Jestem z Płocka a on taki mały. Gdzie sie nie ruszyć , tam mój
          cień. kiedyś na moim Huraganie czekałem kilka godzin z aparatem Start , żeby mi
          naszło słońce tak jak chciałem właśnie na CMENTARZU PRAWOSłAWNYM. Kiedy byłem
          człowiekiem, dwoiłem sie i troiłem. Sfotografowałem nagrobki , których już nie
          ma . Zostały u mnie i tak myślę samo chwalebnie, na moich zdjęciach.
          Przeleżały wiele lat a kiedy skanowałem , to klatki nie mieściły mi sie w
          skanerze. Oddałem wiec wszystkie błony do Muzeum MAzowieckiego a zdjęcia ,
          niepełne podarowałem parafii prawosławnej. ... Kiedy ukazała sie książka o ww
          cmentarzu, nie znalazłem tam ani jednego zdjęcia. Jakbym nie żył... Kiedy tak
          tu poniewierają mnie na tym forum, myślę sobie, ze celu nie osiągną. Moje 5
          minut minęło . Prace rozdane a teraz nawet bez zdumienia , na moich oczach jest
          niszczone moje miasto. Umierają cmentarze . I tak będzie do czasu, kiedy ludzie
          powrócą do swoich korzeni i tradycji kultury śródziemnomorskiej.
          Pisz pan o cmentarzu na Źródlanej . Czy młodzi wiedza ,że pan Tadeusz TAworski
          w czasie I kadencji RAdy Miasta Płocka , sam czyścił ww cmentarz, nieznany w
          Płocku?
          A co dalej?
          • Gość: ormo Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 18:01
            ORMOWIEC tak go wyczyścił że ślad nie pozostał,
            • Gość: na zmywaku Re: do zd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 17:09
              Na zmywaku nie trzeba znac jezyka tylko trzeba lubic i umiec ciezko
              pracowac a nie plesc androny i udawac cwaniaka Czy Pan posiada te
              cechy ?
              • kwisniewski Przy Źródlanej 14.08.07, 14:55
                Nadal oczekuję informacji i zdjęć
                • Gość: płocczanin. Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 14.08.07, 15:15
                  Posiadam informacje i zdjęcia od WKZ.
    • Gość: Kozarski Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 11:51
      takiej uliczki nigdy nie było, za to był duzy cmentarz i nie ma,
    • Gość: Czytelniczka Re: Przy Źródlanej IP: *.zep.com.pl 16.08.07, 15:12
      Równiez pamietam cmentarz przy Kalinowej, tez bawilismy sie w
      chowanego, rosły tu bzy i były zdewastowane mogiły niemieckie. Nie
      wiem czy jest to prawda, ale podobno szukano w nich złota.
      Boisko znajduje sie i znajdowało obok (za granicami cmentarza
      wyznaczonymi przez zardzewiałe resztki ogrodzenia. Cmetarz dzis to
      zarośniety plac, usypana górka ziemi po której zimą zjeżdzaja dzieci
      na sankach. Domki tam??? Nie!!!
      • Gość: Tomek Re: Przy Źródlanej IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.07, 10:17
        Ja też się tam bawiłem jak byłem dzieciakiem i mieszkałem 500 metrów
        od tego cmentarza(lata 82- 86). Potem się wyprowadziłem z rodzicami
        do "bloków", ale przyjeżdzałem do babci na każdy weekend i wakacje i
        też to było moje i znajomych ulubione miejsce. Teraz wróciłem
        na "stare śmieci" i niestety z cmentarza i pięknego otoczenia
        zostało niewiele. Ale tego co tam się przeżyło to nikt mi nie
        zabierze. Pozdrawiam współuczestników tych zabaw. Tomek. Mój adres
        mailowy dezerter@op.pl. Może sie ktoś odezwie.
    • Gość: Henryk Re: Przy Źródlanej i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 21:36
      tak samo zniszczono Cmentarz Wojskowy Obrońców Płocka 1920
      płyta została ukradziona i do dzis jej nie ma , jest jakas inna,
      podrobiona
      zostały groby Obrońców i kilka innych a reszta nagrobków została
      zlikwidowana i teraz mozna chodzić po grobach tych ludzi bez nazwisk
      • Gość: płocczanin. Re: Przy Źródlanej i nie tylko IP: *.plock.mm.pl 16.08.07, 22:07
        Co to znaczy podrobiona? Czy znasz dzieje tego miejsca historie postawienia
        Krzyża i jego dalszych losów?
        Jeżeli została ukradziona to chcesz ja z powrotem? Po co podpuszczasz swoich
        na swoich?
        przeczytaj moje opracowanie; Zarys Opieki "NSZZ Solidarność " nad cmentarzem
        wojskowym w Płocku". Jest w Regionie S.Sa tam zdjecia, dokumenty, opisy. Jestem
        projektantem Repliki Tablicy, tej skradzionej, jak równiez i posiadam film na
        którym I TAblica była przeze mnie sfilmowana. 2 też skradziono i 3 Replika jest
        zaspawana do Krzyża. jestem równiez autorem Obu Tablic, znajdujących sie na
        Krzyżu 20r.
        • ainipoajom Re: Przy Źródlanej i nie tylko 17.08.07, 07:28
          a czy wiesz o istnieniu cmentarza na parowie na wysokosci trzepowa ?
          • Gość: Werdan Re: Przy Źródlanej i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 12:18
            > a czy wiesz o istnieniu cmentarza na parowie na wysokosci trzepowa ?

Troche informacji na temat tego cmentarza:
            www.upstreamvistula.org/Cemeteries/Cemetery_Distinct.php?id=36&type=recent
            www.upstreamvistula.org/Cemeteries/Cemetery_Location.php?id=36&type=loc
            www.upstreamvistula.org/Cemeteries/Cemetery_HistList.php?id=36&type=hist
    • Gość: adam Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 20:51
      dziekuje panie Werdan za linki,
      ale czy nikt nie wie kto tak sobie poczyna, to barbarzyństwo
      pozdrawiam serdecznie, adam
    • Gość: adam Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 11:08
      prosze o informacje o cmentarzu na Grabówce, w Borowiczkach,
      z góry dzieki
      • Gość: Werdan Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 12:10
        Garść informacji:

700 lat temu u podnóża Podolszyc Południe (niedaleko Grabówki) stał drewniany
        kościół, który z cmentarzem należał do parafii w Imielnicy. Kościół rozebrano
        przed drugą wojną, cmentarz pozostał. Dziś znajduje się na nim ponad 700 grobów,
        nawet z 1892 r. Pochowano tu pierwszego dyrektora cukrowni Borowiczki Wacława
        Wolibnera, a w czasie wojny - polskich żołnierzy. Teraz grobami opiekuje się
        parafia św. Wojciecha z Podolszyc Południe.
        .
        Płock Ośnica to wyjątkowy cmentarz rzymskokatolicki. Mało znany, nieogrodzony,
        położony w lesie u podnóża Podolszyc Południe.
        Niewiele tam marmurowych czy granitowych grobów, więcej porośniętych trawą, z
        drewnianymi, koślawymi krzyżami i nieczytelnymi tablicami. Są zapomniane i
        opuszczone mogiły. To jednak nie zniechęca płocczan i mimo że nie mają tu nikogo
        z rodziny, coraz liczniej odwiedzają cmentarz z symboliczną świeczką. Ogółem
        jest na nim około 750 grobów, w tym 600 starych. Najstarsze pochodzą z 1892,
        1898 r. Pochowany jest tam jeden z założycieli i pierwszy dyrektor cukrowni w
        Borowiczkach Wacław Wolibner. Żył w latach 1867-1908, na rzecz cukrowni
        przekazał swoją ziemię.
        Wyjątkowość tego miejsca opiera się przede wszystkim na panującej tu atmosferze.
        Mieszkańcy Podolszyc przychodzą pospacerować po cmentarzu. Rozmawiają z często
        starszymi już, przyjeżdżającymi na rowerach członkami rodzin pochowanych. Dróżki
        wysypane są piachem, zarośnięte trawą. Pachnie lasem, biegają zające, ćwierkają
        ptaki. Widok na pole i stare chałupy sprawia wrażenie, że czas stanął w miejscu,
        choć niedaleko, tuż za drzewami są bloki.
        Kiedyś przez 700 lat stał tam drewniany kościół, który wraz z cmentarzem należał
        do parafii w Imielnicy. Dlatego cmentarz Płock Ośnica nazywany jest starym lub
        dawnym. W 1930 roku kościół został rozebrany. Podczas drugiej wojny światowej
        pochowano tu polskich żołnierzy, a po wojnie cmentarz nie był już używany, aż do
        czasów parafii św. Wojciecha.
        - Jak był kościół, to był i cmentarz. Jak zniknął kościół, cmentarz zamienił się
        w las - powiedziano nam w parafii św. Wojciecha.
        Teraz grobami opiekuje się parafia św. Wojciecha z Podolszyc Południe.
        .
        Zdjęcie cmentarza:
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-10562
        Zdjęcie rozebranego kościoła:
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-3231
        Zdjęcie figurki upamiętniającej kosciół
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-8230
    • Gość: marat Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 11:01
      prosba, moze ktos zna tajemnice cmentarza w Radziwiu, moze link
      wiem cos o tym z opowiesci starych ludzi ale oni tez do końca pewni
      nie byli
      • Gość: red. Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:02
        jak werdan nie ma czasu to nikt inny nie wie nic, przykre
        • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 21.08.07, 21:03
          Zwracam uwagę że twmat jest Przy Źródlanej - cmentarz na Radziwiu
          jest przy innej ulicy - proszę zalozyć nowy temat - na pewno będą
          odpowiedzi
          • Gość: ola Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:14
            a co przeszkadza w tym wątku, po co kilka jak temat podobny
            • kwisniewski Re: Przy Źródlanej 21.08.07, 21:19
              temat podobny - miejsca rózne
              • Gość: krytyk Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 22:00
                Ten forumowy "plocczanin" to jakis geniusz -czlowiek orkiestra
                Chetnie bym go poznal czy ktos moze dac mi na niego namiary Od lat
                zbieram informacje o lokalnych nietuzinkowych tworcach ten by mi sie
                wybitnie nadal Jestem w przededniu oddania mojej ksiazki takim
                ludziom poswieconym Prosze o pomoc ale tylko w sposob powazny
                • Gość: .............. Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 23.08.07, 22:11
                  prokuratura@plock.po.gov.pl
                  • Gość: krytyk Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 22:14
                    tylko niech pan nie sugeruje ze taki jakis aferzysta lub mitoman
                    niespelna rozumu
      • Gość: Werdan Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 19:01
        Niestety o żadnych tajemnicach dotyczących tego cmentarza nie słyszałem.

Garsc informacji:
        www.tmr.plo.pl/tmr_pliki/ciekawem/cmentarz.html
        www.tmr.plo.pl/tmr_pliki/ciekawem/1939grob.html
        • Gość: Werdan Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 19:05
          Mała ciekawostka a propos Radziwia i cmentarza.
          ...
          Okupacja niemiecka z czasów ostatniej wojny przyczyniła się walnie do dalszego
          zbliżenia ludności płockiej z radziwską. Działał tu nakaz wroga, działały czasem
          względy bezpieczeństwa, a niekiedy twarda, okupacyjna konieczność. Margines
          płockiego życia w Radziwiu stawał się coraz szerszy.
          Nawet cmentarz radziwski przyjmować musiał zmarłych płocczan. I tu działał nakaz
          okupanta, który w dążeniu do likwidacji płockich cmentarzy zabronił grzebania
          zmarłych w Płocku.
          Okupacyjny przymus kwaterunkowy i grzebalny traktowany był przez płocczan jako
          niemiecka szykana. Nic więc dziwnego, że skoro tylko Niemcy opuścili Płock, a
          działania wojenne przesunęły się
          na zachód, kto tylko mógł, opuszczał Radziwie i przenosił się spowrotem do Płocka.
          Za żywymi ruszała fala „emigracyjna" z radziwskiego cmentarza. Odgrzebywano
          trumny i promem przewożono na drugi brzeg Wisły. W Płocku po raz drugi grzebano
          zmarłych, ale już na płockim
          cmentarzu, wśród swoich...
          ...
          Źródło: www.tmr.plo.pl/tmr_pliki/publikacje/ludzie_NP45_1968.pdf
        • Gość: ciekwy Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:48
          "Na cmentarzu spoczywają również żołnierze, którzy polegli w 1920 r.
          w obronie Płocka przed nawałnicą bolszewicką." - podaje Werdan na
          cmentarzu w Radziwiu, czy pamietano o nich ?
    • fifrak85 Re: Przy Źródlanej 25.08.07, 17:31
      przyznam że nie wiedziałem iż był tam cmentarz, okazuje się że jestem młodszy niż myślałem :-) pomysł z pomnikiem świetny , krótki opis skad się wzięła cholera też wypadłby świetnie. A tak nawiasem mówiąc to władze Płocka mają chyba w nawyku rozbieranie miejsc pamięci :-/
      • Gość: Rydzewski Re: Przy Źródlanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:42
        miały , władze poprzednie głownie niszczyły Kopiec Harcerzy, miejsce
        stracenia gen.Padlewskiego było zamkniete na terenie jednostki ,więc
        niedostepne nikomu, Cmentasz Wojskowy Obrońcow Płocka 1920 był
        zaniedbany i niszczony, rozkradany, do rostrzelanych przez UB
        strzelano jeszcze do ich grobów, kradziono płytę główna, długo by
        wyliczać ile miejsc zniszczono na zawsze,wczesniej Obrońców Płocka
        ktorych udało sie złapać rozstrzelano w Katyniu,albo na miejscu,
        • Gość: płocczanin Re: Przy Źródlanej IP: *.plock.mm.pl 25.08.07, 19:29
          Panie Rydzewski tym razem , prosze nie kłamać. Jest odwrotnie. Właśnie dał pan
          dowód , ze przewodniczacy komitetu pamięci , którem sie opekuje MM, niszcza
          MPNArodowej. Przeciez wszystko jest udokumentowane i po co ludziom z mózgu
          robic wode. Dla Miejsc PAmieci NArodowej, rządy obecnego Zarzadu Miasta, sa
          najbardziej niszczycielskie.
          • Gość: art. Re: Przy Źródlanej, brak mozliwości okłamywania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 14:54
            wysłałem wpis gdzie trzeba, bo bedzie to trzeba udowodnić panie
            byłu "opiekunie".
            • kwisniewski Re: Przy Źródlanej, brak mozliwości okłamywania 04.09.07, 10:34
              Cmentarz Ewangelicki (ul. Kalinowa 100)
              Cmentarz jest bardzo mały zajmuje zaledwie powierzchnię 0,24 ha. W
              1985 roku na cmentarzu znajdowały się jedynie dwa ocalałe pomniki
              pochodzące z okresu międzywojennego. Od 1965 roku cmentarz jest
              zamknięty. Został zlikwidowany

Źródło wikipedia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka