Dodaj do ulubionych

tor wyścigowy blisko Płocka

05.01.08, 11:44
Rozpoczynam wątek z ciekawości czy był taki pomysł rozważany np.w UM
Płock?Czy było stworzone jakieś opracowanie,studium opłacalności
takiej inwestycji dla miasta, cokolwiek...
Oczywiście nie mam na myśli budowy takiego obiektu przez Miasto ale
np.wskazanie ewentualnych gruntów pod budowę dla inwestora.

Obserwuj wątek
    • other_side Re: tor wyścigowy blisko Płocka 05.01.08, 14:32
      IMVHO nie ma na to szans, skoro w całej Polsce jest 1, może 2 jakie takie tory,
      które do czegoś się nadają, to nie rozumiem, czemu następny miałby powstać
      akurat w Płocku…
      • konrad_wp Re: tor wyścigowy blisko Płocka 05.01.08, 14:41
        Poprawka w Polsce nie ma chyba ŻADNEGO sensownego toru, coś tam jest chyba w
        Kielcach i Poznaniu ale aż żal to porównać np. do takiego Hungaro-ringa.
    • stuntman Re: tor wyścigowy blisko Płocka 05.01.08, 16:33
      Wątek toru wyścigowego był niedawno przerabiany przez pasjonata,
      który stworzył nawet prezentację multimedialną.
      Z faktu, że akurat w Polsce nie ma toru F1 wynika tylko tyle, iż
      gdzieś taki tor w naszym kraju powinien powstać. Jeśli ktoś miałby
      odpowiednią siłę przebicia, mógłby nam to załatwić. Problem jednak w
      tym, że o sprawy płockie nikt na wyższym szczeblu nie dba, skoro
      nawet poszerzenia poboczy na trasie do Warszawy (o obwodnicach nie
      mówiąc) tyle lat nie możemy się doczekać. Szansą dla Płocka jest w
      końcu w czymś się wyróżniać, bo nawet dociągnięcie do średniej
      krajowej w dziedzinie handlu, usług, transportu nie jest chyba
      jeszcze tym czego chcielibyśmy dla naszego miasta. Ja cały czas mam
      nadzieję, że w końcu Płock się obudzi tak jak np. Wrocław, który ja
      stawiam za wzór dynamicznego miasta z przyszłością.
      • konrad_wp Re: tor wyścigowy blisko Płocka 05.01.08, 16:39
        Wrocław ma "trochę" większy potencjał z którym może równać się chyba tylko
        Kraków i Warszawa. A pod względem turystyki (weekendowej) nawet Warszawa chyba
        odpada :/
        • stuntman Re: tor wyścigowy blisko Płocka 05.01.08, 17:00
          Wiadomo, że potencjał jest dużo większy, ale Wrocław to przecież
          zupełnie inna bajka chociażby biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców.
          Chodzi mi jednak o to, że chciałbym aby Płock stał się może kiedyś
          takim odpowiednikiem Wrocławia (w naszej grupie wielkościowej
          oczywiście). Żebyśmy my kiedyś byli tak otwarci i atrakcyjni dla
          mieszkańców, inwestorów, kultury itp. Przecież z naszym budżetem
          powinniśmy mieć tu złote chodniki, a tak naprawdę niezbyt się
          wyróżniamy. To jest właśnie ten zmarnowany potencjał.
          • 1kierownik tor wyścigowy blisko Płocka 07.01.08, 23:22
            Czyli w sprawie toru sprawa jasna: "pomarzyć dobra rzecz".
            Niestety jeszcze duuużo wody w Wiśle upłynie zanim Płock przestanie
            być miastem-zaściankiem.
            Oczywistym jest, że taki tor byłby jak magnes dla ludzi z całej
            Polski.Z Warszawy, Łodzi, Bydgoszczy, Torunia, Olsztyna, nawet
            Trójmiasta-do Płocka im na pewno bliżej, niż do Kielc czy Poznania.
            Wystarczy pomyśleć ile jest osób, które mają szybkie auta i stać by
            ich było na to aby np.raz w miesiącu wyskoczyć na taki tor i
            wycisnąć z maszyny max możliwości.
            Same imprezy motorowe przyciągają rzesze ludzi(sam się zdziwiłem
            jakie tłumy oglądały OS-y Rajdu Orlen pod Płockiem).A impreza z
            cyklu Grand Prix F1 to dopiero bajka.
            Kwoty jakie zostawiliby zarówno zespoły jak i kibice niech każdy
            sobie wymyśli.
            Może trafi się kiedyś temu miastu człowiek z wizją jak ten który
            budował tor Kielce:
            miasta.gazeta.pl/kielce/1,49661,2183556.html
            • ziomal1981 nie ma szans 07.01.08, 23:45
              jeśli zdarzy się jakiś tragiczny wypadek to oberwało by się
              rządzącym. a po co im kłopoty?
    • show.time Tor F1 i pradolina Wisły. 19.04.08, 19:08
      Witam.
      Całość opracowania wraz z filmem, animacją i tekstem opisu przedsięwzięcia jest
      pod adresem alternatywy4.eu/. Wniosek inwestycyjny wraz ze zdjęciami
      terenu i infrastrukturą, został złożony 05.listopada.2007 roku w Wydziale
      Inwestycji Miejskich Oddziale Planowania, Projektowania i Realizacji Inwestycji
      Miejskich Urzędu Miasta Płocka. Zamieszczam linki do tekstu tego dokumentu i
      zdjęć które wraz z nim zostały złożone na dysku CD.

tekst wniosku inwestycyjnego - www.sendspace.com/file/mbboyi
      zdjęcia załączone do wniosku - www.sendspace.com/file/oev7jh

Jest to wizja Miasta na przyszłe dziesięciolecia.
      • stuntman Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 19.04.08, 20:01
        No, no! Podziwiam determinację. Zastanawiam się jak nisko szczęki
        opadną w ratuszu. Podejrzewam, że z ich otwartością i horyzontami
        potraktują to niestety jako typowy dowcip. W najlepszym razie ktoś
        zainteresuje się, że może warto przygotować te tereny do
        jakiegokolwiek sensownego wykorzystania. Ciekaw jestem odzewu z UM.
        • show.time Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 19.04.08, 21:35
          Tu odzew społeczeństwa jest potrzebny. Im większy tym lepszy. To jest praca dla
          ludzi na całe dziesięciolecia. Dla całych rodzin.
          • 1kierownik Tor F1 i pradolina Wisły. 20.04.08, 23:00
            Gratuluję wnioskodawcy.
            Faktycznie opracowanie powala rozmachem wizji i pomysłów.Kluczową
            kwestią byłoby, jak finansowane miałoby być takie przedsięwzięcie.
            Dlatego ciekaw jestem czy był jakiś odzew ze strony UM (wszakże
            minęło już prawie pół roku od złożenia wniosku).

• show.time Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 21.04.08, 15:05
              Witam.
              To jest zadanie dla stada "jastrzębi".
              • radeqrdemenes Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 21.04.08, 17:26
                W onecie czytałem ostatnio że w Krakowie mają nieco dalej posunięte
                pracę nad pomysłem toru F1 , jeżeli dobrze pamiętam mają już nawet
                projekt albo trwaju nad nim zaawansowane prace. Oczywiście nie mam
                nic przeciwko na tor w Płocku ale brzmi mi to na razie jak mission
                imposible...
                • show.time Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 21.04.08, 18:38
                  Witam.
                  Zaawansowane prace to pojęcie względne. Temat toru wyścigowego F1 dedykowanego
                  pojazdom o napędzie wodorowym w pradolinie Wisły i infrastruktury, dzięki której
                  to przedsięwzięcie będzie "samograjem", istnieje na tym forum od stycznia 2007
                  roku. Przygotowanie tego pomysłu zajęło kilkanaście lat pracy umysłowej do
                  momentu erekcji pomysłu na forum internetowym. Szesnaście miesięcy istnienia
                  pomysłu na forum internetowym jest wskaźnikiem, czy rozwój tego miasta w oparciu
                  o najnowszą technologię znajdzie wsparcie wśród społeczeństwa.
                  • radeqrdemenes Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 22.04.08, 16:00
                    Wybacz jestem sceptytkiem.
                    Aby takie przedsięwzięcie miało sens powinno być spełnoinych
                    dodatkowo kilka warunków które Płock nie spełnia a co najgorsze
                    jakoś nie ma żadnego ruchu w tym kierunku. Myślę o braku konkretnej
                    bazy hotelowej i braku infrastruktury drogowej . Pewnie i wielu
                    innych czynników których tu nie wymieniłem nie spełniamy .....
                    chyba że i wtym kierunku masz jakieś przedsięwzięcia tylko o nich
                    nie wspomniałeś
                    • stuntman Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 22.04.08, 17:37
                      Myślę, że z tymi warunkami nie jest tak źle. W omawianym wniosku
                      inwestycyjnym zostały wskazane tereny, na których infrastruktura
                      hotelowa i towarzysząca miałaby zostać wybudowana. Poza tym stamtąd
                      jest wyjątkowo blisko do planowanej trasy mostowej. Żeby
                      infrastruktura drogowa spełniała wymagane warunki wystarczyłoby
                      wtedy wybudować jedynie drugą nitkę 60-tki, od Płocka do
                      projektowanej autostrady A1. Wiem, że projektu jest raczej nierealny
                      w naszej sytuacji, ale na pewno dałby również impuls do podniesienia
                      standardu dojazdów do miasta. Zwłaszcza, że nie byłoby to niezwykle
                      kosztowne i specjalnie skomplikowane.
                      • radeqrdemenes Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 23.04.08, 17:19
                        Uparcie tkwię w przekonaniu że to nie jest realny pomysł niestety.
                        miernikiem dla mnie jest chociażby fakt staranie się Płocka o
                        dofinansowanie budowy obwodnicy, popraweienie infrastruktury
                        prowadzącej do miasta, linie kolejowe ....
                        Nie wiem gdzie tkwi sedno tej sprawy że Płock miasto w centrum
                        Polski i Europy jest tak żle skomunikowny ......
                        Czy to nieudolność samorządu czy brak sympatii na szczeblu
                        centralnym?
                        • stuntman Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 23.04.08, 17:47
                          W takim razie jesteśmy zgodni - ten pomysł jest mało realny. Co nie
                          zmienia faktu, że sam wniosek inwestycyjny został napisany z głową i
                          przewiduje różne niuanse.
                          Z drugiej strony przecież kiedyś w Płocku powstała Petrochemia...
                          • show.time Re: Tor F1 i pradolina Wisły. 23.04.08, 21:59
                            Witam.
                            Jak już wspomniałem we wcześniejszej wypowiedzi, jest to zadanie dla
                            "jastrzębi", ludzi którzy potrafią to zobaczyć. Zobaczyć oczami wyobraźni. Tylko
                            wtedy można coś zrobić, jęśli ma się tego obraz, spójną wizję. W myśl
                            powiedzenia "Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu", zajęcie się terenem pod
                            inwestycję, jest sprawą kluczową.
                            Przygotowanie solidnych podstaw, - bazy o którą można oprzeć działanie, jest
                            punktem wyjścia. Siła przebicia w oparciu o słuszną sprawę, podparta własnymi
                            umiejętnościami interpersonalnymi, jest zdolnością, która będzie przy tego typu
                            zadaniu jedną z bardziej przydatnych cech członków zespołu. To jest zadanie, i
                            jako taką
                            materię, należy to traktować. Pomysły, pomysły i jeszcze raz pomysły. Tylko w
                            ten sposób można osiągnąć cel. Pomysłami. Pomysłami ZA. W kierunku. Do celu.
    • jederman247 Re: tor wyścigowy blisko Płocka 24.04.08, 05:24
      Popieram Shotime!
      Żeby coś stało się realne trzeba działać, bo tak tylko można osiągnąć to co się
      chce.
      Trochę jednak inaczej to widzę, ale to później wam opiszę(chodzi o położenie
      toru i infrastrukturę). Ale ważne jest to że taka koncepcja się pojawiła.na
      razie mało istotna sprawa jeżeli chodzi o lokalizację
      Mam trochę pomysłów wspomagających, chociażby inicjatywa obywatelska tj.
      powołanie stowarzyszenia lub fundacji mieszkańców Płocka na rzecz budowy toru
      wyścigowego F1, lub innej organizacji która by mogła nagłośnić sprawę w mediach
      i rozpocząć przygotowania - chociażby rozmowy z samym Kubicą i sponsorami typu
      Orlen lub inni np. wytwórnie opon w Polsce. Tak aby brały w tym przedsięwzięciu
      firmy polskie.
      By taką organizację powołać trzeba nam kilku fachowców tak abyśmy mogli sami
      śmiało działać(prawnik, logistyk, budowlaniec, architekt i inni).Najbardziej
      jednak są wręcz mile widziane osoby, które bardzo chcą bo to One mogą
      najbardziej wpłynąć na budowę toru w Płocku, One są najbardziej zmotywowane.
      Powołanie takiej organizacji wstępnie trzeba skonsultować z prezydentem
      miasta Płocka. Bo to od niego najwięcej zależy w dzisiejszych czasach co się z
      naszym miastem dzieje(nie mówię o radzie miasta, która jeżeli by zobaczyła
      poparcie płocczan, też by nie stwarzała problemów - stworzenie listy z podpisami
      i konta na wpłaty fakultatywne na budowę toru.
      Mam nadzieję, że znajdziemy jakieś rozwiązanie i za jakiś czas stanie się
      faktem to wszystko o czym mogliśmy jedynie tylko pomarzyć.
      Pozdrawiam wszystkich!
      • radeqrdemenes Re: tor wyścigowy blisko Płocka 24.04.08, 11:16
        "By taką organizację powołać trzeba nam kilku fachowców tak abyśmy
        mogli sami
        > śmiało działać(prawnik, logistyk, budowlaniec, architekt i
        inni).Najbardziej
        > jednak są wręcz mile widziane osoby, które bardzo chcą bo to One
        mogą
        > najbardziej wpłynąć na budowę toru w Płocku, One są najbardziej
        zmotywowane. "
        no i w to najbardziej wątpie swego czasu były prowadzone na tym
        forum rozmowy celem powołania stowarzyszenia które rozrusza procesy
        inwestycyjne w Płocku.....
        do dziś nic jednak nie wydarzyło się
        • show.time Re: tor wyścigowy blisko Płocka 24.04.08, 12:25
          Witam.
          To wszystko jest w naszych głowach. Każda myśl jest zalążkiem naszego działania.
          Porządek jest sprawą priorytetową. Porządek w głowie. Porządek wokół nas. Te dwa
          obszary są ze sobą ściśle połączone.
          Rozwój potrzebuje przestrzeni. Rozwój umysłowy jak i pomysłów czerpie z tego
          obszaru. W wyniku pracy dochodzimy do sukcesu. Spójna wizja.
          Kilka założeń w działaniu w tej materii, ułatwi zadanie.
          Tor F1 to ogromna rzesza ludzi. W mieście wielkości Płocka, musimy sobie
          poradzić z umożliwieniem dostępu kibiców do obiektu toru F1.
          zdjęcie:www.sendspace.com/file/xelrii
          Kibice muszą mieć możliwość przejścia od dworca, lotniska, parkingu, miejsca
          zakwaterowania i to w jak najkrótszym czasie. Kibice to ludzie, którzy w innej
          części europy, kupują bilet na zawody przez internet trzy miesiące wcześniej,
          wsiadają rano do samolotu i muszą mieć możliwość wrócić wieczorem do miejsca z
          którego wyruszyli. To tylko część z nich. Inna grupa przyjedzie pociągiem w
          kolorach teamu któremu kibicuje, i też musi mieć możliwość dojścia do toru F1. W
          innym przypadku będą to grupy rowerowe, i oni też muszą znaleźć dla siebie
          przestrzeń. Jeszcze inni kibice przyjadą autobusami rejsowymi, lini krajowych
          bądź międzynarodowych i oni też muszą mieć możliwość dojścia.
          Logika tego rozumowania, sama wyznacza miejsce. Miejsce, które w przyszłości
          staje się przekaźnikiem transportowym. Miejsce, które będzie traktowane w
          sposób, cytuję - "ponieważ jest tam dogodna infrastruktura transportowa".
          Tego nie unikniemy. Czeka nas praca. I to mnóstwo pracy. Pracy umysłowej.
          Lokalizacja wyznacza front robót, które muszą zostać wykonane. Między innymi ze
          względów bezpieczeństwa. Miejsce od którego zacząć, i jak zacząć umieściłem we
          wniosku inwestycyjnym.
          Temat inwestorów, zaangażowania naszego mistrza kierownicy, jest adekwatny od
          jednej trzeciej długości dystansu przedsięwzięcia. Inwestorom też dajmy
          pomyśleć. Musimy sobie zdawać sprawę, że potencjał jest w nas, i tylko od nas
          zależy sukces przedsięwzięcia. Sami musimy znaleźć w sobie geniusz. To jest w nas.
          Nasz mistrz kierownicy, ma swoje zagadnienia, - pozwólmy mu widzieć. Solidne
          przygotowanie obszaru pod zagospodarowanie zależy tylko od nas. Im lepiej
          wykonamy tą część pracy, tym stabilniejsza będzie przyszłość inwestycji. Trafne
          przydzielenie zadania, zaskutkuje wsparciem ze strony działania.
          Skojarzenie naszego mistrza kierownicy z projektantem toru w celu, naprzykład
          stworzenia zakrętu w oparciu o dostępne możliwości technologiczne, na którym
          kierowcy i kibice będą "odlatywać", jest działaniem, które posiada odpowiedni
          kierunek i zwrot.
          Innym obszarem działania jest odcinek nasypu kolejowego, pełniącego rolę wału
          przeciwpowodziowego. Jest to przyszłość. Już teraz możemy myśleć by ten odcinek
          nasypu kolejowego spełniał standardy wału przeciwpowodziowego. Myślmy w kierunku
          i do celu. To jest w nas.
          • show.time Re: tor wyścigowy blisko Płocka 24.04.08, 12:38
            35 linia
            naprzykład -> na przykład

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka