Dodaj do ulubionych

Znowu Vectra.

IP: 212.244.82.* 27.12.01, 07:58
Jeśli w grę wchodzi duża kasa tym razem 2 mln zł (remont budynku Ruchu obok
ratusza) to oczywiście przetarg MUSI wygrać Vectra. Ciekawe czemu już mnie to
nie dziwi. Chciałbym tylko dowiedzieć się jakie były inne oferty na przetargu,
pewnie Vectra była jak zwykle dwa razy droższa od innych, ale to i tak nie ma
znaczenia. Mam prośbę do dziennikarzy GW, napiszcie kto jest właścicielem tej
firmy, bo że należy do tej samej kliki co włodarze miasta tzn. SLD, to nie
musicie to oczywiste. Następnie z kim z ratusza jest ten człowiek spokrewniony.
Bo że to układy to nawet Korki rozumie, ale przynajmniej będziemy wiedzieli
komu podziękować w najbliższych wyborach samorządowych.
Obserwuj wątek
    • razdwa12 Re: Znowu Vectra. 27.12.01, 10:40
      Gość portalu: PiotrK napisał(a):

> [...]
      > Mam prośbę do dziennikarzy GW, napiszcie kto jest właścicielem tej
      > firmy [...]
      jeśli się nie boicie.
      • Gość: polk Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.01, 17:51
        Nie jestem dziennikarzem GW,ale się boję ,że nawet ujawnienie nazwiska w
        łaściciela/li?/ Vectry niczego nie zmieni.A swoją drogą to dziwne.....iż na
        cenę metra kwadratowego w remontowanym budynku zwrócił uwagę jako pierwszy
        redaktor GnM.Zlecający ten deal widocznie nie liczą się z pieniędzmi.Tylko
        dlaczego publicznie mówią o trudnej sytuacji finansów miejskich.Np.przy okazji
        remontu dróg,czy wydatków na sylwestrowy wieczór przed ratuszm?Komu zatem mamy
        wierzyć?
        • hiubi Re: Znowu Vectra. 27.12.01, 19:07
          Spiskowa teoria dziejów... znowu
          Jak ja tego nie lubię :-((
          Ale nie chcę bynajmniej bronić Vectry!!! Tylko niby wątek był "interwencyjno-
          zapytaniowy" ale jakoś tak nutka oskarżen w nim tkwi...
          • Gość: polk Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 14:48
            W spiskowe teorie to wierzą......mniejsza z tym.A wątek nie jest tak do
            końca przechlapany.Zwłaszcza w kontekście wczorajszej wypowiedzi nowego
            prezydenta Płocka.Wiesz ,drogi Hiubi,kiedy czytam,że nie ma kasy np.na ścieżki
            rowerowe,czy j.angielski w szkołach to wydawanie lekką rączką kolejnych papierów
            nie do końca mnnie śmieszy.
            Co z wdziankiem z l.70-tych?Nie wierzę abyś nic nie znalazł w rodowych
            szafach.Ukłony.
            • hiubi Re: Znowu Vectra. 28.12.01, 23:22
              Pewnie, że wydatki powinny mieć jakieś bardziej przejrzyste priorytety. Tylko
              kto ma się tym zająć i to wcale nie jest takie proste. Krytykować będą zawsze -
              i słusznie bo nie da się dogodzić wszystkim. Tylko pewne rzeczy powinny w ogóle
              nie podlegać dyskusji - np język obcy w szkołach. Przecież co bedzie w Płocku
              za 15 lat jak nie będziemy uczyli tu języków obcych (i nie tylko angielskiego).
              A co do stroju to... zajrzyj do tamtego wątku ;-)
              • Gość: Duch Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 07:29
                Wektra najwięcej dostaje, bo największe łapówki daje. A właścicielem jest Pan
                Brzozowski, jeśli jadąc w kierunku Podolszyc np. 19 tuż za Rogatkami
                Warszawskimi rzucisz okiem na prawo to oprócz muru oczywiście, będziesz miał
                możliwość podziwiania jego rezydencji (zaręczam iż ciekawy to widok, ale tylko
                z autobusu!).
                • Gość: Strucho Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.01, 14:01
                  Zawsze sądziłem, że to Graczykowski jest właścicielem Vectry, chyba że coś się
                  pozmieniało?
                  • Gość: belmondo Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 31.12.01, 15:48
                    Vectry są dwie jedna przez "W" druga przez "V" ale i tak to jedna klika jeden
                    buduje kupując materiały budowlane od drugiego.
                    • Gość: Duch Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 09:24
                      Sorki za niescislosc, mialem na mysli ta przez V i Pana G, a napisalem o tej
                      drugiej przez W (ot pozna pora dnia), ale w rzeczywistosci wyglada to tak, jak
                      opisuje to post wyzej. Grunt to Rodzinna przedsiebiorczosc ;).
    • Gość: piotrwlo Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.01, 09:36
      mam dobrą wiadomość zgodnie z nową Ustawą o Zamówieniach publicznych wszelkie
      przetargi ogłoszone po 10 stycznia 2002 SĄ JAWNE tzn wszystkie dokumenty a w
      szczególności OFERTY, PROTOKÓŁ Z WYBORU OFERENTA ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO oraz
      NAZWISKA KOMISJI PRZETRGOWEJ są jawne. Oznacza to że przetarg może skontrolować
      każdy i nikt nie ma prawa mu tego zabronić. Powiem więcej odmowa wglądu w
      dokumentację przetargową jest karlana nawet pozbawieniem wolności. Skończą się
      machlojki a le także głupie domysły i pomówienia. pozdrawiam
    • Gość: yyyy Re: Znowu Vectra. IP: 10.0.0.* 01.01.02, 20:19
      Muszę was zmartwić z kilku ofert VECTRA była zdecydowanie najtańsza !!!!!
      • Gość: PiotrK Re: Znowu Vectra. IP: 212.244.82.* 02.01.02, 09:39
        Mógłbys wyjawić źródło tej wiadomości, bo coś mi mówi że przemawia przez Ciebie
        sympatia do tej firmy.
        • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 00:19
          Nie wiem czy byla najtansza, ale na pewno nie byla najdrozsza...zreszta afaik
          od wczoraj zgodnie z ustawa o dostepie do informacji to juz nie jest tajne
          (zreszta nigdy nie bylo bo chyba kazdy ma prawo wziasc udzial w "ceremonii"
          otwierania kopert i odczytywania cen). Tylko ciekawe czy w tym wypadku
          obowiazuje zasada ze prawo nie dziala wstecz.
          • razdwa12 Re: Znowu Vectra. 03.01.02, 12:49
            Witam, nie sądzę, żebyśmy mogli zobaczyć takie informacje. Uchwały rady miasta
            też nigdy nie były tajne a niektórych nie uwidzisz. Spróbujcie iść do ratusza i
            poprosić do wglądu jakąś uchwałę. W bardziej przyzwoitych gminach takie uchwały
            są umieszczane w witrynach internetowych. A u nas sami zobaczcie co jest.
            Pozdrowienia
            • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.02, 22:28
              Moze do tej pory to byla tylko dobra wola pracownika, ale teraz sa do tego
              zobowiazani ustawa... moge na przyklad zadzwonic do ratusza i kazdy powinien mi
              udzielic informacji ile na przyklad zarabia Prezydent Hetkowski albo czegos
              podobnego, od 1.01 wszystkie dokumenty dotyczace przteragow sa jawne, wlacznie
              z protokolem z komisji przetargowej, wiec chyba nie powinno byc zadnego
              problemu.
              • Gość: Zenobius PODAJ PROSZĘ NAMIARY NA w/w USTAWĘ IP: 62.200.126.* 04.01.02, 13:19
                Gość portalu: kei napisał(a):

> Moze do tej pory to byla tylko dobra wola pracownika, ale teraz sa do tego
                > zobowiazani ustawa... moge na przyklad zadzwonic do ratusza i kazdy powinien mi
                >
                > udzielic informacji ile na przyklad zarabia Prezydent Hetkowski albo czegos
                > podobnego, od 1.01 wszystkie dokumenty dotyczace przteragow sa jawne, wlacznie
                > z protokolem z komisji przetargowej, wiec chyba nie powinno byc zadnego
                > problemu.

Tak jak w temacie, bo czasami tylko podstawienie ustawy pod nos urzędnika
                załatwia takie problemy. A przynajmniej podanie gdzie ta ustawa jest.

• Gość: kei Re: PODAJ PROSZĘ NAMIARY NA w/w USTAWĘ IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.02, 16:32
                  Ustawa z dnia 6 wrzesnia 2001 o dostepie do informacji publicznej, do
                  sciagniecia z archiwow sejmu
                  A zebys sie nie naszukal za duzo to chyba to sie tyczy przetargow (niejestem
                  parwnikiem wiec sie moge mylic):

Art 6 ust 4.
                  a) tresc i postac dokumentow urzedowych, w szczegolnosci:
                  - tresc aktow administracyjnych i inncyh rozstrzygniec

i jeszcze Art. 10 ust. 2

Informacja publiczna, ktora moze byc niezzwolcznie udostpeniona, jest
                  udostepniana w formie ustnej lub pisemnej bez pisemnego wniosku.

Interpretacje tej ustawy czytalem w ktorejs z ostatnich Rzeczpospolitych
                  Pozdrawiam
    • Gość: Ktoś Re: Znowu Vectra. IP: *.icpnet.pl 07.01.02, 01:23
      Vectra jest najlepsza w Płocku i dlatego buduje! To chyba nie powinno nikogo
      dziwić!
      • Gość: Duch Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 07:21
        Coz za wylewny post, a argumenty i dowody na potwierdzenie tego stwierdzenia???
        Tylko bez takich -wygrywaja wszystkie przetargi- mnie to akurat dziwi?
        • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.*.*.* 08.01.02, 15:47
          Szczerze powiem, ze faktycznie moze w tej chwili jest niezla, ale ciezko nie
          byc jak sie bierze wszystkie intratne konktrakty w miescie od lat i to po
          cenach grubo przekraczajacych jakies rozsadne granice.
          Ze smutkiem pzd.
          Michal
      • Gość: PiotrK Re: Znowu Vectra. IP: 212.244.82.* 09.01.02, 08:49
        Jeśli ktoś ogłasza przetarg to podaje również wymagania (np. technologiczne)
        jakie trzeba spełnić przy danej inwestycji. Więc wszystkie złożone oferty muszą
        spełniać te wymagania, a różnica polega na kosztach, terminach być może
        zastosowanych technologiach. Jednak wydaje mi się że jeśli oferty spełniają
        wymagania zleceniodawcy to głównym czynnikiem jest cena. A ta w przypadku
        Vectry zawsze była dużo większa od konkurencji. Więc jest to dla mnie nie
        zrozumiałe że Vectra wygrywa wszystkie przetargi które chce nie zważając na
        konkurencję.
        Żeby nie być gołosłowyn podam przykład. Vectra wygrywa przetarg na inwestycję w
        Kobiernikach mając ofertę dużo droższą od drugiej w kolejności i
        duuuuuuuuuuuuuużo większą od reszty ofert. Druga firma zaczyna się burzyć i
        nagle Vectra wynajmuje ją jako podwykonawcę. Więc druga firma wykonuje prace za
        taką kasę jaką podała w ofercie a Vectra bierze za nic różnicę z przetargu
        między swoją ofertą a drugiej firmy. Wspomniełem już wcześniej że to dużo kasy,
        co prawda Vectra musi z niej zapłacić łapówki ale i tak sporo zastaje jej w
        kieszeni.
        • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.*.*.* 09.01.02, 13:37
          Dokladnie tak bylo, zreszta to nie jedyny przypadek. Zreszta czy to taki
          problem przy takim poziomie korupcji ulozyc tak specyfikacje zeby nikt inny sie
          nie lapal. Ja sie osobiscie "dziwie" oswiecenie nam panujacym plocki wlodarzom,
          iz nie wpadli na pomysl, zeby wymagac od firm legitymowania sie certfikatem
          iso...
          Pzd.
          Michal
      • Gość: Roman J. Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 15:27
        Vectra jest...najdroższa w Płocku i jedynie to nie ulega wątpliwości. A dla
        wszystkich wątpiących mam dane, które powinny przemówić do ludzi rozsądnych. Na
        podstawie tego co wyczytałem w Gazecie, oszacowałem, że "nadpłata" jaką
        zainkasowała "Vectra" w dwóch tylko przetargach (gimnazjum na Podolszycach i
        budowa ulicy Żeglarskiej) wyniosła około 7.5 mln złotych. Jeżeli porównamy to z
        kwotą, za jaką "uruchomiono" (bo przecież nie wybudowano) drugi pas ulicy
        Wyszogrodzkiej - 3,5 mln złotych i dodamy, że można było na tą inwestycję
        wyłożyć 11 mln złotych (z czego połowę, czyli 5,5 mln z kasy miasta, czyli
        nieco mniej niż wyniosła "premia" dla Vectry za gimnazjum), to okaże się,
        że "nasza płocka firma Vectra" przynosi temu miastu dużo więcej szkód niz
        korzyści. I rzeczywiście jest najlepsza, tyle że w drenowaniu i tak zadłużonego
        budżetu miasta.
        Podsumowując to krótko i węzłowato: gdyby nie Vectra, to moglibyśmy mieć ulicę
        Wyszogrodzką z dwoma szerokimi pasami jezdni, oświetleniem, chodnikami oraz
        przejściem podziemnym i to na dodatek rok wcześniej. Pamiętajmy o tym przy
        następnych wyborach samorządowych nie dając się zwieść taktycznej zmianie
        miejsc i stołków.
        • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.*.*.* 09.01.02, 19:06
          W czasie tej kadencji "nasze" (bo moje na przyklad nie) przeplacily na
          inwestycjach nominalnie tak ok. 10 mln. Za to mozna zamontowac monitoring na
          plockiej starowce na przyklad, lub zrobic wiele innych pozytecznych rzeczy. Ale
          moim zdaniem to nie jest wina Vectry i nie mozna jej w zadnej mierze nazwac
          firma "szkodliwa", w koncu daje prace mnostwu ludzi. Coz gdyby nie Vectra to z
          pewnoscia jakas inna firma wykorzystala by l...e rece naszych wladz. To tylko i
          wylacznie wina samorzadowcow i nikogo wiecej.
          Pzd.
          Michal
          • Gość: Roman J. Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 21:38
            Mówią, że okazja czyni złodzieja i to prawda. Ale to nie znaczy, że nie można
            go z tego powodu nazwać złodziejem. Władze władzami, ale do korupcji trzeba
            dwojga...
            • Gość: kei Re: Znowu Vectra. IP: *.*.*.* 11.01.02, 15:00
              Tylko, ze firm budowlanych w miescie jest mnostwo a wladza jedna. Ciezko nie
              dac lapowki, jesli wiesz, ze od tego zalezy przyszlosc twojej firmy, jesli nie
              ty to ktos na pewno te pieniadze da i na tym zarobi...to naprawde duza pokusa.
              Grunt w tym, zeby tej lapowki nie bylo komu dac i wtedy wszystko rozgrywaloby
              sie na uczciwych zasadach.
              Pzd.
              Michal
              • Gość: Roman J. Re: Znowu Vectra. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 15:22
                Firm jest "mnóstwo", a wygrywa jedna i to najdroższa. Jak się ma najdroższą
                ofertę, to trzeba posmarować. Dlaczego Vectra nie może budować taniej? Dlatego,
                że ma dojścia do władzy, które wykorzystuje, zamiast stosować się do praw rynku
                i konkurencji. To chyba świadoma decyzja, prawda?
                Kolejna konkuzja jest trochę naiwna. Żeby "nie było komu dawać" trzeba chyba
                zlikwidować władzę. Władzy trzeba patrzeć na ręcę i to właśnie jeden z
                przejawów tego patrzenia.
                • Gość: Zenobius Re: Znowu Vectra. IP: 62.200.126.* 11.01.02, 16:22
                  Trzeba wytworzyć taką kulturę społeczną aby:
                  - urzędnik biorący był od razu potępiany (z utratą dobrze płatnej pracy
                  włącznie i społecznym wilczym biletem) a nie uważany za zaradnego,któremu się
                  udało załapać na dobrą fuchę
                  - władze się interesowały takimi przypadkami w swoim własnym interesie chociaż
                  u nas wiedzą, że i tak ich wybiorą, może nie personalnie a więc trzeba się
                  obłowić póki czas,
                  Inaczej sobie pogadamy a oni i tak nas oleją. Chociaż...... idą wybory to nawet
                  trochę głosów anty będzie dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka