kwisniewski 05.04.08, 16:29 NISZCZEJE - Może ktoś poważny powaznie zajmie się tym tematem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kom. Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 17:42 niszczeje wiele zabytków lub jest likwidowanych dom tego komucha, który nie jest wzorcem dla młodzieży polskiej nie jest zabytkiem, komuchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynio Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 17:47 młodzieży polskiej czy wszechpolskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Dom Broniewskiego IP: *.plock.mm.pl 05.04.08, 17:55 Zdecydowanie sie z Toba nie zgadzam, Broniewski nie zawsze był "komuchem", pisał tez piekne wiersze o Płocku i o Mazowszu, siedział na Łubiance i jak sam napisał o sobie "nie głaskało mnie zycie po głowie..." . Jego dom przy ul.Kościuszki powinien byc jak najszybciej odnowiony, bo w tej chwili przedstawia obraz nędzy i rozpaczy, prawie takiej samej, jakiej w ostatnich latach zycia doswiadczył Broniewski. Nie wszystko, co jest zwiazane z latami PRLu trzeba wyciąc i wyrzucic. Ten dom i ten dąb warte sa zadbania,tam powinno byc muzeum Broniewskiego lub oddz. muzeum mazowieckiego....To przeciez historia naszego miasta i mimo wszystko nasz poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mata Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 18:02 siedział na Łubiance sypał na Łubiance, kazdy alkoholik to wzór dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 18:37 A od kiedy to wzorem dla mnie ma być czołowy aktor,muzyk czy kompozytor,pisarz czy poeta,polityk,ktoś wybitny,może wielki malarz? A może wzorem ma być jakiś sportowiec,byznesmen?Makler? Ludzie w swojej"całości"(czy jak to ująć),są normalnie ułomni. Ostatnio umarł Wielki Aktor...i wszyscy Go uznawali od lat za czołowego Sceny Polskiej. Kilka razy zmienił żonę,był posłem w tamtym ustroju,podobno był nienajlepszym Szefem Teatru. Palił papierosy do śmierci. I gdyby nie te Jego role to na pewno wybitnym by nie był. A wzór do naśladowania? Jaki znowu wzór? Trzymał z trudem "normę"a i to nie w każdym względzie. Był Wybitnym Aktorem! AKTOREM! Wybitną Postacią Naszego,Polskiego Teatru. Broniewski był za to Wybitnym Poetą! Obu należy się nasz szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 18:46 jeśli takim należy sie szacunek to czy warto życie przezyć uczciwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolek Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 19:47 Ciekawe jak zawsze pytanie "Czy warto być uczciwym"? Ja uważam,że trzeba próbować i "że się powinno". Nie ma to nic wspólnego z "czy warto". Ta Uczciwość,to jeden z detali naszej kultury. Uczciwość więc, wchodzi jakby do "wzorca". Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 05.04.08, 20:19 Szkoda Twojego czasu. Dyskutujesz z trollem i prowokatorem. Dyskutując z nim dajesz mu satysfakcję i zachęcasz do dalszych ekscesów. Najlepiej go zignorować. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 05.04.08, 20:25 Ten budynek ma swojego właściciela. Jeśli rzeczywiście leży panu na sercu ta sprawa, to proszę się do niego zwrócić, ale bezpośrednio, a nie przez forum. A z drugiej strony chciałbym wiedzieć, na jakiej podstawie formułuje pan pogląd, że ten budynek niszczeje? Ma pan jakąś ekspertyzę budowlaną, z której to wynika, czy to wyłącznie pana subiektywne zdanie? Jeśli to drugie, to możliwe, że ten budynek wcale nie niszczeje, a jedynie jest trochę zaniedbany i nie ma potrzeby podnosić z tego powodu alarmu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 05.04.08, 23:22 uważam jedynie że w tym domu powinno być muzeum Broniewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Dom Broniewskiego IP: *.plock.mm.pl 06.04.08, 10:25 Jak Pan moze twierdzic, że ten budynek nie niszczeje? Czy Pana dom tez tak wyglada?Zwiazek Nauczycielstwa Polskiego niedługo doprowadzi ten budynek i jego otoczenie do całkowitej ruiny, juz dzis jego widok jest wrecz zalosny.... O ile się nie myle, to juz w ub.roku ZNP obiecywał remont i to tez chyba po wypowiedziach na forum i po publikacji w Gazecie. Nie ma Pan prawa decydowac o tym, o czym ludzie maja pisac, bo w końcu nikt nie robi nic złego przypominajac nam wszystkim i władzom miasta o naszej historii. Niestety PIS najchetniej zatarłby z ziemi wszystko co jest zwiazane z przeszłoscia.Może pomnik Kaczyńskiego tam postawicie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigma Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 10:41 w muzeum będą donosy, peany na cześć zbrodniczego stalinizmu a czy zachowały sie butelki po trunkach, inaczej muzeum bedzie puste Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 11:22 Córeczko moja daleka, pusto, pusto koło mnie, serce krwawi i czeka, ono nie umie zapomnieć. Umarłaś, lecz niezupełnie: nadal razem się trudzim. Com ci obiecał — spełnię: wiersz mój odniosę ludziom, by dawał pokój i światło, miłość, nadzieję, radość, choć niełatwo, córeczko, niełatwo nieść wiersz i pod nim upadać... Ta noc straszliwym ptaszydłem siadła na mnie i kracze. Oberwę, oberwę jej skrzydła, wyrwę się, wyrwę rozpaczy Różnie ludzie reagują na tragedie rodzinną - ale niektórzy tragedią się karmią jak widać na tym forum i w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oto Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 11:37 "Grób Lenina prosty jak myśl, Myśl Lenina prosta jak czyn, Czyn Lenin prosty i wielki Jak Rewolucja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poto Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 11:54 oto: Przy okazji zajmij się może życiorysem "profesora" Nowaka,który produkuje się w kościołach z poparciem Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 12:06 "Grób Lenina prosty jak myśl, Myśl Lenina prosta jak czyn, Czyn Lenin prosty i wielki Jak Rewolucja" to miał być hymn Polski, pardon PRL-u, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poto Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 13:19 sączymy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wy tak Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 13:23 Kłaniam się rosyjskiej rewolucji Czapką do ziemi Po polsku: Radzieckiej sprawie, Sprawie ludzkiej, Robotnikom, chłopom i wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 13:58 Droga pani, ja mogę twierdzić, że ten budynek nie niszczeje dokładnie na tej samej zasadzie, jak pani może twierdzić, że niszczeje. Żadne z nas nie opiera się bowiem na obiektywnych opracowaniach, a jedynie na własnych odczuciach. Jak wygląda mój dom, to nie ma tu nic do rzeczy, ale jeśli chce pani mieć skalę porównawczą, to proszę przejść się po ulicach Płocka, a zobaczy pani mnóstwo domów, które prezentują się dużo gorzej i nikt z tego powodu alarmu nie podnosi. :-)) Proszę mi też nie imputować, że próbuje panu Wiśniewskiemu zabraniać pisać na forum wpisów, które są dla niego wyłącznie formą publicznego zaistnienia i "wypierdzenia mózgu", jak to celnie nazwał niegdyś jeden z moich znajomych. Jeśli moją wypowiedź tak pani zinterpretowała, to znaczy, że nie zrozumiała pani jej sensu i przesłania. I nic na to nie poradzę. :-)) Ale już najbardziej ubawiło mnie postawienie mnie w jednym rzędzie z PiS. Sądzę, że gdyby coś takiego nastąpiło, panowie z tej schyłkowej formacji politycznej momentalnie by zrejterowali. Tak się składa, że jestem absolwentem tego samego Liceum, które kończył Broniewski, a niezależnie od tego także wielbicielem jego poezji i los pamięci o nim i materialnych pamiątek o nim leży mi na sercu. Ale jestem też przeciwny histerycznym reakcjom, takim jak pani wpis na forum, a wcześniej wpis pana Wiśniewskiego. Proszę rzeczowo napisać, na jakiej podstawie uważa pani, że dom Broniewskiego "niszczeje". Kiedy pojawią się jakieś konkrety, wtedy możemy porozmawiać o nich, bo z histerycznymi apelami okraszonymi paranoicznymi wizjami naprawdę trudno jest dyskutować. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Priam Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 14:18 czemu taki długi stek obelg i ublizań nie umiesz jednego zdania kulturalnie napisać, nieszczęśniku Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 15:05 cytat z Opiekuna Proszę mi też nie imputować, że próbuje panu Wiśniewskiemu zabraniać pisać na forum wpisów, które są dla niego wyłącznie formą publicznego zaistnienia i "wypierdzenia mózgu", jak to celnie nazwał niegdyś jeden z moich znajomych. Jeśli moją wypowiedź tak pani zinterpretowała, to znaczy, że nie zrozumiała pani jej sensu i przesłania. I nic na to nie poradzę. :-)) ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Nyslałem Opiekunie tegoż forum i kilku innych że skończyłeś Jagielonkę, ale po tym tekście mam wątpliwości - Bez szacunku nie pozdrawiam - To miało być Pańskie dowartościowanie się a wyszlo to co Pan reprezentuje sobą - arogancję, chwalenie się i brak szacunku do innych - Narcyzm z Pana to malo powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 15:59 kwisniewski napisał: > cytat z Opiekuna Panie Wiśniewski, czyżby sądził pan, że autorem zacytowanych przez pana słów jest Opiekun MPN? Błąd. Tytułu tego nie posiadam, ani tym bardziej nie używam, a słowa wspomniane napisałem, jak równy równemu - jeden forumowicz drugiemu. ;-)) > Nyslałem Opiekunie tegoż forum i kilku innych że skończyłeś > Jagielonkę, ale po tym tekście mam wątpliwości - Bez urazy, panie Wiśniewski, ale pana wątpliwości dotyczące mojego wykształcenia nie mają dla obiektywnych faktów żadnego znaczenia. Nie uda się też panu w ten sposób wpłynąć jakkolwiek na mnie: dotknąć, skłonić do określonych wypowiedzi lub do nich zniechęcić. Nie ma pan nade mną takiej władzy, bo nie zalicza się pan do grona moich autorytetów, ludzi do tej roli aspirujących lub tych, z których zdaniem liczę się z jakichkolwiek innych powodów. :-)) > Bez szacunku nie pozdrawiam - To miało być Pańskie dowartościowanie > się a wyszlo to co Pan reprezentuje sobą - arogancję, chwalenie się > i brak szacunku do innych - Narcyzm z Pana to malo powiedziane Ależ się pan zaciukał. Musi, trafiłem w jakiś czuły punkt. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bercik Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 16:11 Wyszło z tego wszystkiego,że Broniewski - Poeta, urodzony w naszym miasteczku przed Wojną,jest nie do zniesienia. Nie znam się na poezji a o Broniewskim uczyłem się jak wszyscy. Tylko my w Płocku wiemy co znaczy "Z Tumskiej spoglądam góry na Królewski,piękny las".A teraz taka dyskusja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 16:38 Gość portalu: bercik napisał(a): > Wyszło z tego wszystkiego,że Broniewski - Poeta, urodzony w naszym > miasteczku przed Wojną,jest nie do zniesienia. > Nie znam się na poezji a o Broniewskim uczyłem się jak wszyscy. > Tylko my w Płocku wiemy co znaczy "Z Tumskiej spoglądam góry na > Królewski,piękny las".A teraz taka dyskusja... Nie wazne jaki temat i tak się pokłócą :) Nawej jeśli tematem wątku będzie dziura w serze. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 16:31 Panie Romanie J Opiekunie tegoż forum i kilku innych pragnę zauważyć i delikatnie przypomnieć że stoi pan na straży przestrzegania regulaminu tegoż forum i kilku innych i nie wolno panu dyskutować na wątki które nie są głównym tematem wpisów a wręcz je ignorować, a pan jak widzę uczestniczy w destrukcji tegoż forum - Pisze Pan nie zalicza się pan do grona moich autorytetów, ludzi do tej roli aspirujących lub tych, z których zdaniem liczę się z jakichkolwiek innych powodów. Nie jest głównym tematem Wiśniewski tylko Broniewski co Pan nie zauwazył a ślepy chyba Pan nie jest a i szkołę jakoś skończył, przynajmniej tak niektórzy mówią z ulicy Chopena. To co pan w poprzednim wpisie napisał to manipulacja polegająca na tym by odwrócić znaczenie słów lub treści porażkę zamienić w sukces. Dla zrozumienia przytoczę przykład ZABÓJCA ... słowo o znaczeniu negatywnym a jeśli dopiszemy ............ NISKICH CEN slowo zabójca jawi się jak dobre zachowanie. Proponuję nie dyskutować ze mną tylko pilnować regulaminu forum i dyskutować na temat, Nie jestem zbyt interesującym człowiekiem, aby być tematen forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 16:46 dziurawy ser to jakaś niedoróbka, bedzie przeciekał :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 16:48 są jednak tacy co twierdzą że najsmaczniejsze w serze są dziury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawny inaczej Re: Dom Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 17:13 domyślam sie kto to może być ........... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 18:00 kwisniewski napisał: > Panie Romanie J Opiekunie tegoż forum i kilku innych Jeśli ma pan do mnie sprawę, jako do forumowego ciecia, to zapraszam do skorzystania z poczty elektronicznej. Na forum nie załatwiam spraw związanych z moim cieciowymi obowiązkami. :-)) > pragnę zauważyć i delikatnie przypomnieć że stoi pan na straży > przestrzegania regulaminu tegoż forum i kilku innych i nie wolno > panu dyskutować na wątki które nie są głównym tematem wpisów a > wręcz je ignorować, Panie Wiśniewski, proszę napisać to jeszcze raz, ale po polsku, żebym nie musiał, wzorem pana, wątpić w jakość edukacji, jaką pan odebrał. Ale jeśli dobrze zrozumiałem te niezbyt składne zdania, jakie pan był popełnił, to wygląda na to, że nieustannie myli pan dwie rzeczy: moją działalność na tym forum jako ciecia i moje wypowiedzi jako forumowicza. Bardzo łatwo jest je odróżnić, bo w tych pierwszych mój nick jest pokolorowany na czerwono, a w tych drugich nie. Być może cierpi pan na jakąś nietypowa odmianę daltonizmu, która polega na nieumiejętności rozróżniania tych dwóch kolorów lub ma pan może monitor monochromatyczny z kiepsko ustawioną jaskrawością i kontrastem (nie chcę zakładać trzeciej możliwości, że nie rozróżnia pan tych dwóch sytuacji złośliwie i z premedytacją). Otóż jeśli to problem z monitorem, to mogę pomóc, a jeśli to schorzenie to proszę za każdym razem poprosić kogoś z rodziny o pomoc w ustaleniu, czy wypowiedziałem się jako forumowy cieć, czy jako użytkownik forum. Jako ten drugi mam prawo wypowiedzieć się na każdy temat, jaki mnie zainteresuje, z czego, jak sądzę, doskonale zdaje pan sobie sprawę. > a pan jak widzę uczestniczy w destrukcji tegoż forum - Destrukcja forum to pojęcie równie absurdalne jak "odzyskiwanie państwa", "doskonalenie wolności mediów" i inne myślowo-językowe potworki rodem z niedoszłej IV RP. Forum nie ulega destrukcji. Być może ulega destrukcji jakaś pana osobista jego wizja, ale ja jej bynajmniej bronić przed destrukcją nie zamierzam. :-)) > Nie jest głównym tematem Wiśniewski tylko Broniewski co Pan nie > zauwazył Myli się pan. Głównym tematem tego wątku jest dom Broniewskiego, a dokładniej alarm, jaki podniósł Wiśniewski w związku z postępującą "destrukcją" (pozwoliłem sobie tu użyć pana ulubionego słowa) jego domu, którą pan odkrył zza swojego monitora. :-)) > a ślepy chyba Pan nie jest a i szkołę jakoś skończył, A dyć skończyłem, panoczku, boć pisać przeca umiem, jak widzisz. ;-)) > przynajmniej tak niektórzy mówią z ulicy Chopena. A któż to był Chopen? I w jakiej szkole o nim uczą? ;-)) > To co pan w poprzednim wpisie napisał to manipulacja polegająca na > tym by odwrócić znaczenie słów lub treści porażkę zamienić w > sukces. Byłbym chyba ostatnim, który chciałby pana porażki obracać w sukcesy. Zdemaskowałem pana nieudolną próbę wejścia mi na ambit. On jest poza pana zasięgiem, nich pan się nie trudzi. :-)) > ZABÓJCA ... > słowo o znaczeniu negatywnym > > a jeśli dopiszemy > ............ NISKICH CEN > > slowo zabójca jawi się jak dobre zachowanie. Przykład jak z niskich lotów reklamy. :-)) > Proponuję nie dyskutować ze mną tylko pilnować regulaminu forum i > dyskutować na temat, Nie jestem zbyt interesującym człowiekiem, aby > być tematen forum Biorąc pod uwagę, że jest pan na tym forum jednym z najbardziej aktywnych uczestników (niestety iloczyn liczby pana wpisów i ich jakości jest wydaje się być wartością stałą, a liczba wpisów rośnie...) oraz że inicjuje pan bardzo wiele (jeśli nie większość) tutejszych dyskusji, trudno żebym z panem nie dyskutował. Zresztą do tego jest forum, panie Wiśniewski, żeby na nim dyskutować. Jeśli chce pan tylko publikować, to proszę wzorem syna(?) założyć sobie blog. Polecam tę formę kanalizowania swojej potrzeby twórczości. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiha Re: Dom Broniewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.08, 18:11 Chopen, Chopen, aaaaa.... to ten od piramid budowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Dom Broniewskiego 06.04.08, 21:49 www.lastfm.pl/music/Frederic+Chopen Odpowiedz Link Zgłoś
pies.pawlowa Re: Dom Broniewskiego 07.04.08, 11:39 kwisniewski napisał: > www.lastfm.pl/music/Frederic+Chopen buahahahahaahaha trzymajcie mnie ludzie :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 07.04.08, 13:20 To, że kiedyś polskie władze lansowały spolszczoną wersję nazwiska, czyli "Szopen" to jeszcze potrafię zrozumieć, ale to, że taki radiomaryjny patriota jak pan, panie Wiśniewski, chce swój ewidentny błąd zamaskować powołując się na jakiś makaronizm, to mi do prawdy trudno pojąć. Ja nie znam żadnego Frederica Chopena i na pewno z nikim takim nie mam nic wspólnego. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kiedys_plock Re: Dom Broniewskiego 07.04.08, 05:00 Asiu, Jeżeli kiedykolwiek tak się zdarzy, że zauważysz dom, z którego wydobywa się dym lub ogień to nie opieraj swojej oceny sytuacji "na obiektywnych opracowaniach" tylko dzwoń do Straży Pożarnej bo to jest pożar. Nie musisz również udowadniać na jakiej podstawie uważasz, że jest to "pożar" Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Dom Broniewskiego 07.04.08, 13:24 Pogratulować porównania. Jest tak absurdalne, że zabrakło mi słów, a to, jak można zauważyć na forum, praktycznie mi się nie zdarza. Jeszcze raz gratuluję. Szczyt absurdu, nawet jeśli jeśli jest to, używając języka matematyki, ekstremum lokalne, to też jest coś, czemu warto oddać sprawiedliwość. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max twoja kultura pozwala ciągle ublizać ludziom RJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 16:50 i łamać prawo, dajesz przykład innym trollom jątrzycielu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loek Re: twoja kultura pozwala ciągle ublizać ludziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 18:11 Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo:to PRAWDA-Talleyrand Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanowczy Re: twoja kultura pozwala ciągle ublizać ludziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 21:39 Dość tego!!!Pan kwisniewski napisał CHOPEN i tak ma być.Niedouki nie podskakujta temu wielkiemu badawczemu i interpretatorowi.Jak pisze tak kwisniewski to tak jest i basta.Ksiądz który chrzcił małego frycka musiał być narąbany i zamiast frederic wpisal fryderyk.Wykrył to kwisniewski i słusznie sprostował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moc Re: twoja kultura pozwala ciągle ublizać ludziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 21:44 kolejny co ma fobie na tle wpisów pana kwisniewskiego ? to wszystko wynika z braku argumentów, biedacy, Odpowiedz Link Zgłoś
kiedys_plock Re: Dom Broniewskiego 08.04.08, 03:48 roman_j napisał: > Pogratulować porównania. Jest tak absurdalne, że zabrakło mi słów, a to, jak > można zauważyć na forum, praktycznie mi się nie zdarza. Jeszcze raz gratuluję. > Szczyt absurdu, nawet jeśli jeśli jest to, używając języka matematyki, ekstremu > m > lokalne, to też jest coś, czemu warto oddać sprawiedliwość. ;-)) > Jeden z większych komplementów, które napisałeś pod moim adresem. To tragedia, że nie potrafisz nawet tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Dom Broniewskiego ma się dobrze 07.04.08, 23:01 Postanowiłem dziś osobiście zweryfikować tezę, jakoby dom Broniewskiego chylił się ku upadkowi. Wizja lokalna pozwoliła mi sformułować wniosek, że jeśli ten budynek "niszczeje", to 90% zabudowy płockiej starówki nie można nazwać inaczej, jak "ruiny". Może pan Wiśniewski w ferworze walki o lepsze jutro pomylił dom Broniewskiego z sąsiednim budynkiem, który jest rzeczywiście w dużo mniej ciekawym stanie. :-)) Po oględzinach domu Broniewskiego zakiełkowała mi w głowie niepokojąca myśl. Otóż może jest tak, że kogoś bardzo uwiera obecny gospodarz tego miejsca i chciałby zająć jego miejsce lub przynajmniej go stamtąd wysiudać. A najlepszym sposobem dokonania tego jest ogłoszenie, że gospodarz ten nie dba o powierzone sobie mienie, będące jednocześnie cenną dla miasta pamiątką. Jeśli się tę bzdurę powtórzy wiele razy, to zacznie ona żyć swoim życiem i może w końcu napisze o tym jakaś Gazeta, a potem jakiś lokalny politykier ogłosi, że trzeba położyć kres temu zniszczeniu i może nawet podejmie jakieś kroki. Obym się mylił, ale innego racjonalnego wytłumaczenia pojawienia się tutaj tego wątku niestety nie znajduję. A nad nieracjonalnymi się nie zastanawiam. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś