IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 11:32
I Ogólnopolski Kongres Antykorupcyjny
Pt.: „co zrobić, żeby IV Rzeczpospolita była wolna od korupcji?”
Toruń, 4 października 2003 r.

W sobotę 4 października, w sali toruńskiego Towarzystwa Naukowego obradował I
Ogólnopolski Kongres Antykorupcyjny.
Organizatorami Kongresu były stowarzyszenie „STOP KORUPCJI” oraz
fundacja „Pomerania”.
W obradach wzięło udział ok. 50 osób z całej Polski, reprezentujących
samorządy lokalne, instytucje naukowe oraz organizacje społeczne, których
działalność zmierza do naprawy państwa polskiego.

Po przywitaniu uczestników i wprowadzeniu dokonanym przez prof. Grzegorza
Górskiego (Fund. „Pomerania”, KUL) referaty wygłosili:
Rafał Zgorzelski (Stop korupcji”) – „Jakie państwo zbudowalismy?”
Prof. Andrzej Zybertowicz (Uniwersytet Toruński) – „Kurs na IV RP”
Andrzej Madej (Stow. „Obywatelska Polska”) - który przedstawił problemy
związane z procesami decyzyjnymi w samorządzie lokalnym,
Julia Pitera – (Transparency International o/Polska) – „O uczciwość w życiu
publicznym”
Andrzej Sadowski – (Centrum im. Adama Smitha) – „Deregulacja systemu”
Prof. Jerzy Przystawa – (Uniw. Wrocławski) - „Jednomandatowe Okręgi Wyborcze
szansa dla Polski”
Michał Drozdek – (redaktora „Znaków Nowych Czasów”) – „O moralny wymiar
polityki”
Oraz Janusz Kowalski – (Stow. „Stop korupcji” z Opola) – „Alternatywa dla
bierności – obywatelska aktywność”).
W dyskusji głos zabrali m.in. prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki, prezes Stow.
N/rz Zmiany systemu wyborczego JOW Janusz Sanocki i b. marszałek sejmu, poseł
Maciej Płażyński. Publiczność i zgromadzeni dziennikarze zadawali pytania, w
konferencji prasowej wzięło udział kilka redakcji prasowych, relacje
nagrywała telewizja lokalna i regionalna „Trójka”.

Wszyscy referenci przedstawiajacy różne aspekty zjawiska korupcji - od
zagadnień moralnych (Michał Drozdek), do problemów związanych z koniecznością
deregulacji, czyli zmniejszenia ilości aktów prawnych i
powstrzymania „agresji prawnej” aparatu urzędniczego na obywateli (Andrzej
Sadowski) - uznali iż podstawowym sposobem naprawy państwa jest zmiana
systemu wyborczego i wprowadzenie JOW. Mówiła o tym, w swym bogato
ilustrowanym przykładami wystąpieniu Julia Pitera – prezes TI, od tego zaczął
przedstawianie swojego „pakietu dla Polski” prof., Andrzej Zybertowicz,
opowiadali się za tym rozwiązaniem ustrojowym prof. Górski, Michał Drozdek a
także młodzi referenci ze „Stop korupcji”.
Najwyraźniej kwestię ustrojowej konieczności pilnego wprowadzenia JOW
przedstawił prof. Jerzy Przystawa założyciel i krajowy koordynator Ruchu
Obywatelskiego na rzecz JOW.
Jedynie wypowiedź prezydenta Łodzi Jerzego Kropiwnickiego zawierała pewne
elementy sceptyczne wobec, jak to on sam określił „różnych mitów” czyli jak
zapewne miał na myśli JOW. Prezydent Kropiwnicki deklarował się oficjalnie
jako zwolennik JOW, widać było jednak, że nie podziela opinii większości
prelegentów, a także uczestników dyskusji o wadze ustrojowej ordynacji
wyborczej w naprawie państwa polskiego.
Jednak był to przypadek wyraźnie odosobniony. Wszyscy uczestnicy zdecydowanie
podkreślali konieczność naprawy mechanizmu państwa i usunięcia przyczyn zła,
a nie tylko incydentalnego i instrumentalnego traktowania tematu „korupcja”
jako najczęściej próby wykorzystania tematu do podbudowania publicznego
wizerunku polityków, którzy uczestnicząc w poprzednich rządach sami
odpowiadali za psucie państwa, dopuszczali do nie rozliczenia afer czy
korzystali z korupcji w wymiarze partyjnym. Zwróciła na to zjawisko uwagę
Julia Pitera – prezes TI Polska.
Oprócz konieczności naprawy systemowej Polski – potocznie ujmowanej jako
hasło budowy IV RP – zebrani zwracali uwagę na konieczność podejmowania
działań bieżących i konieczność stałego pobudzania aktywności obywatelskiej,
dzięki czemu już dziś stało się możliwe ujawnienie wielu afer, ukaranie
winnych, a przynajmniej powstrzymanie i ograniczenie dalszego wzrostu
korupcji.
I Kongres Antykorupcyjny okazał się przedsięwzięciem danym i pożytecznym.
Organizatorom udało się wybiec poza standardowe ramy jałowych dyskusji,
płytkich dyskusji nie dotykających przyczyn zjawiska korupcji. Przedstawione
referaty zarysowały najbardziej istotne – jak się wydaje – kierunki
koniecznych zmian, w ustroju państwa, w jego instytucjach, w prawie
podatkowym, a także w podejściu obywateli do swojego państwa. Zagadnienie
korupcji jest oczywiście niezwykle szerokie i jego różnymi aspektami (np.
funkcjonowaniem wymiaru sprawiedliwości) zajmą się uczestnicy następnych
edycji Kongresu Antykorupcyjnego. Przesłanie płynące z pierwszego spotkania
jest następujące. Dla ograniczenia i marginalizacji korupcji w Polsce,
konieczne sa zmiany w prawie podatkowym, karnym, systemie organizacji wymiaru
sprawiedliwości, deregualcja i inne. Ale żeby te konieczne zmiany
zapoczątkować należy przede wszystkim pilnie zmienić ordynację wyborczą i
wprowadzić JOW. Obecna ordynacja wyborcza tzw. „proporcjonalna” jest bowiem
sama źródłem korupcji politycznej, degeneruje polską klasę polityczną,
uniemożliwiając podjęcie skutecznych działań dla naprawy Rzeczpospolitej.
Obserwuj wątek
    • Gość: George z Chicago [...] IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 05.10.03, 19:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Jurek Re: Korupcja Do Georga IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 20:31
        Georg ty chyba jestes chory psychicznie. Jak coś masz do sędzi Pawlickiej to
        zlóz doniesienie na nia do prokuratury a nie tylko pyskujesz i pyskujesz. Z
        tego co mi wiadomo to w Płockim Sadzie ta sędzia jest jedną z uczciwszych
        sędziów. A Ty tylko oczerniasz i oczerniasz. Wez się lepiej za robienie
        biznesu z Jackiem bo tak ładnie się dogadujecie. No chłopie weż się w garść i
        pokaż ze jesteś prawdziwym biznesmenem a nie śmierdzielem kóry tylko potrafi
        oczerniać. A moze to Ty narobiłeś przekrętów w Polsce i teraz walczysz z całym
        światem. Georg naprawdę oczernianie sędziów i prokuratorów na tym forum staje
        się już nudne i może zle dla Ciebie się skończyc.
        • Gość: George zChicago Re: Korupcja Do Georga IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 05.10.03, 23:03
          Panie Jurku , czy moze Pan zdefinowac pojecie : oczernanie ; , smierdziel ,
          uczciwosc . Nie znam Pana , ale jestem gotow do dyskusji na ten temat
          na forum . Zapewniam ze nie jestem psychiczny jak pani Sedzia Pawlicka
          nie jest uczciwa sedzina . Z powazaniem .
        • Gość: George z Chicago Re: Korupcja Do Georga IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 05.10.03, 23:56
          Teraz widzeze sie pomylilem piszac Panie Jacku , powinnem napisac panie
          piesku , do budy . Szczekaj dalej .
          • Gość: George zChicago Re: Korupcja Do Georga IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 06.10.03, 00:00
            Przepraszam , sprostowanie , nie Panie Jacku tylko panie jurku , piesku do
            budy .
            • Gość: Jurek Re: Korupcja Do Georga IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 22:32
              Panie Georg nie wiem dlaczego Pan ubliża mnie i Panu Jackowi. Ja do pana
              grzecznie a pan tak po hamsku. Nie wiem co Panu zrobili Ci sędziowie co ich
              pan wyzywa i oczernia. Ale ja panu nic nie zrobiłem i tez pan mi ubliża. Jak
              pan cos ma do sędziów to niech pan napisze co oni zrobili-okradli, pobili a
              może skazali za niewinność. Niech pan opisze może. A my na forum ocenimy czy
              rzeczywiście Pana skrzywdzili i wtedy obiecuję pomożemy Panu. Ja i Pan Jacek
              napewno jesteśmy Panu życzliwi. Tylko niech pan więcej juz nie dziamie. Tylko
              konkrety prosimy. Niech pan się wypowie na temat korupcji. Może to być
              ciekawe. Kto ile i za co od pana wziął.Pozdrówka.
              • Gość: George z Chicago [...] IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 07.10.03, 03:02
                • Gość: George zChicago [...] IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 07.10.03, 03:15
                  • Gość: Jurek Re: Korupcja Do Georga IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 22:53
                    Ja Panu nie ubliżam tylko chcę pomóc. To Pan każdego wyzywa na tym forum i
                    mnie też. A o Panu Krauze też dużo czytałem na tym forum i w prasie. Widzę że
                    to niegłupi facet. Dużo już zrobił dla społeczeństwa w Polsce. Dlatego
                    zapraszam Pana do pokazania nam w Plocku jak się robi biznes, bo myślę że to
                    Pan potrafi. A czym się Pan zajmuje w Chicago?
                    • Gość: George zChicago Re: Korupcja Do Georga IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 08.10.03, 00:07
                      Panu nie ublizylem ale stwierdzilem Panie Jurku, a co do Kreuza ja mam
                      inne doswiadczenie . Twierdzi Pan ze duzo juz zrobil dla spoleczenstwa
                      pan kreuz. Aco takiego ?. Co do mnie to wystarczajaco sie przedstawilem ,
                      natomiast Pan wystepuje anonimowo .
                      • Gość: Jurek Re: Korupcja Do Georga IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 23:09
                        Nie przedstawił się Pan. Tylko Pan ubliża.A co Pan Kreuz zrobił dla
                        społeczeństwa to niech Pan czyta gazety to się Pan dowie. Ja czytam
                        Rzeczypospolitą, Wyborczą to wiem. A ja chętnie się z Panem spotkam i wtedy
                        się przedstawię.Ale narazie nie wiele wiem o Panu. Wiem że podaje się Pan za
                        biznesmena z Chicago ma Pan duże kontakty nawet z biznesmenami z Wiednia i
                        wyzywa Pan na tym forum wszystkich. Po tym Pana intelekt oceniam bardzo nisko.
                        Raczej wygląda mi Pan na buma a nie na biznesmena. Może się mylę.
                        • Gość: George zChicago Re: Korupcja Do Georga IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 09.10.03, 02:19
                          Pomylilem sie , przepraszam , myslalem ze jestes psem . Ty jestes
                          kundlem .
                          • Gość: Jurek Re: Korupcja Do Georga IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 22:57
                            Zgadłem Panie Georg Pan jest zapewne bumem. I z Panem nie chce robić biznesów.
                            I myślę, że na tym forum już się na Panu wszyscy poznali. Nie chcą Pana
                            czytać nawet usuwaja pana wymiociny. Skonczyłem
    • Gość: wtajemniczony [...] IP: *.class144.petrotel.pl 05.10.03, 20:37
      • Gość: jacek Re: Korupcja IP: *.class146.petrotel.pl 05.10.03, 22:21
        w tym momencie sam oczerniłeś policjantów.
        • Gość: RZa Re: Korupcja IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 23:44
          boze slodki.... a 'WY' znowu zaczynacie !???!??!
          ja pie@$#@#$@ rzygac mi sie chce jak was czytam dajcie spokoj i dajcie sie
          rozwinac temu forum...... pajace jeb@%$ne
        • Gość: lis Re: Korupcja IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 20:37
          a korupcja jest wszędzie i będzie dopkóki ludzie będa dawać łapówki.
    • henrykkreuz Korupcja - komentarz Jerzego Przystawy 09.10.03, 15:18
      (komentarz wygłoszony na antenie Katolickiego Radia Rodzina,
      Rozgłośni Archidiecezji Wrocławskiej, 92 FM, 9 października 2003, godz. 10.00)

Dziennik „Rzeczpospolita” z wtorku, 8 października, poinformował, że według
      organizacji międzynarodowej pod nazwą Transparency International, Polska
      oceniana jest jako najbardziej skorumpowany kraj wśród krajów kandydujących do
      Unii Europejskiej oraz, że ta sytuacja, z roku na rok się pogarsza. Jest to o
      tyle przykre, że z roku na rok nasila się w Polsce walka z korupcją i kiedy by
      nie otworzyć telewizora, posłuchać radia czy wziąć do ręki byle jaką gazetę, to
      walka z korupcją coraz bardziej się natęża i coraz więcej miejsca jest temu
      poświęcane. Przypomina to do żywego starą tezę towarzysza Stalina, o
      zaostrzaniu się walki klasowej wraz z rozwojem socjalizmu: im bardziej
      umacnialiśmy i rozwijaliśmy tamten ustrój szczęśliwości społecznej, im bardziej
      zwyciężaliśmy i niszczyliśmy wroga klasowego, tym wróg klasowy stawał się
      groźniejszy i wymagał stosowania bardziej stanowczych i radykalnych metod. Tak
      i z tą potworną hydrą korupcji: im bardziej stanowczo i zdecydowanie ją
      zwalczamy, to jej coraz więcej. Pojawiają się nowe wspanialsze metody walki z
      korupcją. Minister Janik wymyślił, żeby policjantom zaszywać kieszenie,
      prezydent Kropiwnicki postanowił, że żaden urzędnik, nawet on sam, nie ma prawa
      rozmawiać z nikim w cztery oczy, Sejm powołał nawet specjalną komisję śledczą,
      która na naszych oczach, prawie od roku tropi korupcję i nic! Z gazet
      wychodzących w tym tygodniu dowiadujemy się, że Grzegorz Żemek, główny
      oskarżony z procesie FOZZ, facet, który był głównym instrumentariuszem przy
      wykręcaniu z polskiego systemu finansowego miliardów dolarów, nadal, jakby
      nigdy nic, kręci sobie dalsze lody na setki milionów i za nic ma kolejne rządy
      i sądy, a szef Narodowego Funduszu Zdrowia, młody i bystry facet, niczym drugi
      Ireneusz Sekuła, nagle strzela sobie w łeb z dubeltówki i znajdują go w jakichś
      szuwarach. Dobrze chociaż, że to zrobił w szuwarach, gdzie nikt go nie widział,
      bo w ten sposób przynajmniej wiemy na pewno, że zrobił to sam i bez niczyjej
      pomocy, bo gdyby to zrobił na ulicy, tak jak generał Papała czy minister
      Dębski, to wtedy powstałyby podejrzenia, że ktoś go zastrzelił i biedne państwo
      polskie, czyli my wszyscy, musiałoby tracić dodatkowe pieniądze na poszukiwanie
      zabójców, których przecież znaleźć nijak się nie da.
      W minioną sobotę, młodzi ludzie z Opola i Torunia, ze stowarzyszenia „Stop
      Korupcji”, zorganizowali w Toruniu I Ogólnopolski Kongres Antykorupcyjny. Wśród
      prelegentów kongresu znaleźli się, między innymi, profesorowie Uniwersytetu
      Mikołaja Kopernika Andrzej Zybertowicz i Grzegorz Górski, prezes Transparency
      International – Polska p. Julia Pitera, prezes Centrum im. Adama Smitha dr
      Andrzej Sadowski, redaktor naczelny „Znaków Nowych Czasów” Michał Drozdek. W
      odróżnieniu od innych osób publicznie wypowiadających się na temat korupcji w
      Polsce prawie wszyscy prelegenci, jako rzecz o znaczeniu zasadniczym, podnieśli
      sprawę ordynacji wyborczej i stwierdzili, że bez wprowadzenia jednomandatowych
      okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu hasło „stop korupcji” pozostanie jedynie
      hasłem, i że zmiana ordynacji wyborczej jest krokiem wstępnym i koniecznym do
      oczyszczenia państwa polskiego.
      Jaki jest związek ordynacji wyborczej do Sejmu z korupcją i dlaczego w Polsce
      konieczne jest wprowadzenie JOW, podczas gdy są na świecie kraje, w których
      wybory są w ordynacji proporcjonalnej, a stopień korupcji jest tam nie wielki,
      takie chociażby jak kraje skandynawskie, Finlandia czy Szwecja?
      Istnieje wiele istotnych różnic pomiędzy Szwecją czy Finlandią a Polską, które
      mają wpływ na życie obywateli i funkcjonowanie państwa i poziom korupcji.
      Zapewne sprawą główną będzie system edukacyjny, sposób w jaki wychowuje się
      dzieci, wartości jakim hołdują ich rodzice. Są ludzie, którym powierzyć można
      dowolną sumę pieniędzy i wiadomo, że grosz nie zginie, a przy innych nie
      pomagają szafy pancerne. Inaczej funkcjonuje państwo, do którego obywatele mają
      zaufanie, w którym działa prawo i ustalone porządki, inaczej państwo, jak
      Polska, gdzie nie ma ani rządu, ani sądu, gdzie państwo należy dopiero tworzyć
      na jakichś nowych zasadach. Być może najlepiej zilustruje to porównanie jak
      tworzono II Rzeczpospolitą, po roku 1918, a jak obecne państwo, niesłusznie
      nazywane III Rzeczpospolitą. W tamtej też była korupcja i trzeba było z nią
      walczyć, ale nie była zasadą tworzenia państwa, jak to miało miejsce kiedy
      ogłoszono koniec PRL. Tamtą tworzyli Polacy-patrioci, którzy swego patriotyzmu
      dowiedli krwią i blizną, wielopokoleniową pracą dla niepodległości Polski, a
      nie skorumpowani pieczeniarze, tajni agenci komunistycznych służb specjalnych i
      sowieccy najemnicy. Korupcja, to nie jest tylko wręczenie komuś koperty czy
      innej łapówki, korupcja to niejawne związki, zależności, korupcja to także
      szantaż, klientyzm i nepotyzm. II Rzeczpospolita powstała z niczego entuzjazmem
      i wysiłkiem Polaków, którzy gotowi byli oddać za nią życie, III Rzeczpospolita
      to, jak to opisali w wydanej w roku 2000 w Londynie i Nowym Jorku
      książce „Privatizing the Police State. The Case of Poland” profesorowie Maria
      Łoś i Andrzej Zybertowicz – sprywatyzowane państwo policyjne, w którym głównym,
      aczkolwiek niejawnym i zakulisowym aktorem politycznym, posiadającym największy
      wpływ na sprawy państwowe, pozostają dawne służby specjalne, przede wszystkim
      wojskowe służby informacyjne. Powraca do tego tematu prof. Zybertowicz w
      najnowszym artykule dla „Przeglądu Socjologicznego” zatytułowanym „W centrum
      czy na obrzeżach? Przemoc w III RP”. Pajęczyna takich powiązań oplotła grubą
      siecią nasze życie publiczne i państwowe i uniemożliwia nam wyrwanie się na
      swobodę. To te powiązania, system haków i teczek, tajnych informacji,
      gromadzonych przez dziesięciolecia, umożliwia szantażowanie polityków,
      wymuszanie haraczy w postaci pieniędzy i usług, zapewnia bezkarność i
      prosperity Żemkom i Przywieczerskim, uniemożliwia wyjaśnienie zagadkowych
      śmierci generałów i ministrów. Dla tych powiązań, dla tej ukrytej i
      skomplikowanej sieci powiązań i haków ordynacja partyjna jest instrumentem
      opatrznościowym i niezwykle poręcznym, który umożliwia zakulisowym aktorom
      układanie partyjnych list wyborczych, a w konsekwencji wpływanie na skład Sejmu
      i rządu. Ordynacja partyjna, sama w sobie, jest kiepskim instrumentem, zawsze i
      wszędzie psującym państwo i degenerującym demokrację. Ale tak jak rdza
      przeżerająca metal: aby zardzewiał wielotonowy gruby blok żelaza potrzeba
      wieków, podczas gdy cienka żyletka po kilku dniach nie będzie się nadawała do
      użycia, tak i z organizmem państwowym. Nim gruby schudnie, to chudy umrze,
      powiada przysłowie. Dla Finlandii i Szwecji to może być proces gnilny, z którym
      przetrwają pokolenia, dla Polski, na tej peerelowskiej pożywce, to katastrofa.
      Kiedy nie działa prawo, kiedy nie działa system wymiaru sprawiedliwości, kiedy
      policjanci łapią przestępców a prokuratorzy i sędziowie natychmiast ich
      wypuszczają, kiedy nie można przeprowadzić lustracji polityków, prokuratorów i
      sędziów, kiedy wybory tylko bez przerwy reprodukują i odtwarzają starą,
      skorumpowaną klasę polityczną, zmiana systemu wyborczego, wprowadzenie JOW,
      jest jedynym racjonalnym i w miarę bezbolesnym sposobem przerwania pępowiny
      łączącej III RP z PRL. Na Kongresie Antykorupcyjnym w Toruniu prof. Andrzej
      Zybertowicz przestawił trzy możliwości rozwoju sytuacji: albo (1) ten proces
      gnicia będzie kontynuowany, albo (2) nastąpi wstrząs niekontrolowany, poprzez
      wybuch jakichś rozruchów na wzór Argentyny, albo (3) poprzez wstrząs
      kontrolowany, który przetnie powiązania z PRL, umożliwi zahamowanie procesu
      gnilnego i o
      • henrykkreuz Re: Korupcja - komentarz Jerzego Przystawy 09.10.03, 15:19
        (2) nastąpi wstrząs niekontrolowany, poprzez wybuch jakichś rozruchów na wzór
        Argentyny, albo (3) poprzez wstrząs kontrolowany, który przetnie powiązania z
        PRL, umożliwi zahamowanie procesu gnilnego i otworzy drogę do IV
        Rzeczypospolitej. Takim wstrząsem kontrolowanym byłaby zmiana ordynacji
        wyborczej i wprowadzenie JOW w wyborach do Sejmu.
        • Gość: George zChicago [...] IP: *.nas10.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 09.10.03, 15:46
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka