Dodaj do ulubionych

W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie

01.09.08, 23:50
Już od dawna czekamy na krematorium w okolicach Płocka.
Ja chciałbym być skremowany, a prochy moje rozsypane nad morzem.
Dlaczego tak myślę? Moim skromnym zdaniem:
1. Jest to ekologiczne.
2. Nie trzeba biegać stawiać kwiatów, świeczek.
3. Nie trzeba ubezpieczać grobu, bo może jakiś debil przewróci krzyż?
4. Nie płacimy podatku kościołowi.
5. Rodzina modli się w domu i jest szczęśliwa, że nie musi dawać
pieniędzy pośrednikom ( czyt. ksiądz ) za duszę zmarłego i.t.d.

Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.145.c89.petrotel.pl 02.09.08, 08:18
      Napisz już teraz do swojej parafii, że nie chcesz pogrzebu z księdzem i mogą cie
      pogrzebać na cmentarzu komunalnym, i nie będzie podatku dla kościoła.Głupota nie
      zna granic
      • Gość: do studenta Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.110.c86.petrotel.pl 02.09.08, 14:22
        Gość portalu: student napisał(a):

> Napisz już teraz do swojej parafii, że nie chcesz pogrzebu z
        księdzem i mogą ci
        > e
        > pogrzebać na cmentarzu komunalnym, i nie będzie podatku dla
        kościoła.Głupota ni
        > e
        > zna granic

Znajdziesz tu dużo więcej głupców,bo mają takie samo zapatrywanie na
        te sprawy jak ja i rubi.nek.A o Twojej "mądrości"świadczy to,że
        nazywasz nas głupcami.
        Sam nie rozumiesz sensu wpisu,czepnąłeś się "podatku dla kościoła",a
        przecież napisane jest coś więcej
        • Gość: do-do Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 14:55
          Ja jakoś nie widzę nazwania Was głupcami, lecz jedynie wytknięcie głupoty
          rubi.nkowi. Pokaż, że masz jaja i zażądaj wykreślenia z ewidencji parafialnej i
          bądź konsekwentny. Czyli nie proś o sakramenty dla siebie, ani dla swoich dzieci
          i sprawa załatwiona.
        • Gość: agnostyk II Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 13:45
          Ja naprzykład nie mam "swojej Parafii" bo nie mam nic wspólnego z
          jakimkolwiek Kościołem.
          • Gość: Informator Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.c152.petrotel.pl 03.09.08, 18:25
            Kościół jest tylko jeden. Idę o zakład, że doskonale wiesz na terenie której
            parafii mieszkasz, ale nie pójdziesz dopełnić formalności wykreślenia z ksiąg
            parafialnych boś chwiej i może Ci się na starość odwidzi niewiara. W końcu
            jesteś agnostykiem :)
            • Gość: płocczanie Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 19:35
              informator, jestes zbyt tepy by wziac pod uwage ze mogl sie urodzic w rodzinie
              nie majacej od pokolen kontaktu z kk ?
              • Gość: PP Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.c152.petrotel.pl 04.09.08, 08:35
                Jak się powiedziało A to należy powiedzieć B i nie prosić księdza o pogrzeb.
                Bohaterowie PRAWIE do końca życia :D
    • Gość: joker78 Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: 193.59.95.* 02.09.08, 09:05
      Co ma piernik do wiatraka? Możesz być pogrzebany bez pośrednictwa
      Kościoła kat. jak i również być skremowanym wraz z całym kościelnym
      obrządkiem pogrzebowym. A to co masz na nagrobku zależy tylko od
      Ciebie ew. rodziny.
      • Gość: ANTY Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.08, 12:21
        KREMATORIUM zawsze kojarzy mi się z czymś najgorszym w najnowszej
        historii, a pan Stanisław Frydrysiak opowiada, że cały proces można
        oglądać na monitorze niczym film i nawet dymu nie widać. Dodaje
        jeszcze sekwencję o rozrzucaniu prochów z rakiety, samolotu lub
        balonu.
        Pomyśl człowieku jak najbliższa rodzina widzi palenie ciał matek,
        ojców, sióstr, synów!
        Gdybym była mieszkanką, a w okolicy był ten zakład i widziała
        podjeżdżające samochody z ludzkimi ciałami do krematorium to zawsze
        byłabym wstrząśnięta!!!
        • Gość: gruby Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 12:41
          > Pomyśl człowieku jak najbliższa rodzina widzi palenie ciał matek,
          > ojców, sióstr, synów!

Przeciez to nie jest obowiazkowe.

• Gość: strachy na lachy Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.150.c90.petrotel.pl 02.09.08, 22:22
            Ta maszynka na zdjęciu robi zapewne kremówki.
        • ciffan Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 02.09.08, 13:43
          Nikt ci nie każe na siłę się palić. Jest demokracja.
          Jezeli jest popyt na tego typu usługi, to nie rozdzieraj szat i nie
          zabraniaj innym z nich korzystać.
        • Gość: Miastowy Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 14:01
          > Pomyśl człowieku jak najbliższa rodzina widzi palenie ciał matek,
          > ojców, sióstr, synów!
          Atrakcyjnie na NK :)
          img92.imageshack.us/img92/1340/naszamo2.jpg
    • Gość: Rzymski Katolik Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 10:54
      "Potem można się przy nim pomodlić w sali pożegnań, która pełni też funkcję
      kaplicy." Do kogo niby pomodlić ? Niech żurnalista nie wciska kitu bo Kościół od
      wiek wieków zabrania palenia ciał.
      www.ultramontes.pl/Kremacja.htm
      • Gość: ciekawe Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.08, 11:18
        Cha! Cha! Cha! Kościół zabrania palenia ciał? A sam kościół jest liderem w
        historii świata w spaleniu milionów niewinnych ludzi. I to żywcem.

Jedynym usprawiedliwieniem Boga jest to, że nie istnieje. Stendhal
        • Gość: seder Frydrysiak: - Wiem, że w Czechach, jeśli zmarły IP: 78.154.93.* 02.09.08, 11:26
          Frydrysiak: - Wiem, że w Czechach, jeśli zmarły sobie tego zażyczy -
          ciekawe jak zmarły moze sobie tego zażyczyć jak nie żyje logika sie
          kłania i konstrukcja zdania gkabylojeewa
          • ciffan Re: Frydrysiak: - Wiem, że w Czechach, jeśli zmar 02.09.08, 13:45
            Gość portalu: seder napisał(a):
            > Frydrysiak: - Wiem, że w Czechach, jeśli zmarły sobie tego
            zażyczy -
            > ciekawe jak zmarły moze sobie tego zażyczyć jak nie żyje logika
            sie
            > kłania i konstrukcja zdania gkabylojeewa

Głupiś.
            Testament/ostatnia wola chociażby mogą o tym decydować. Ale po co
            myśleć, lepiej czepiać się słówek...
        • Gość: Miastowy Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 13:59
          Nie Kościół tylko wspólnoty protestanckie. Poczytaj opracowania naukowe na ten
          temat za nim następny raz zrobisz z siebie publicznie durnia
          www.inquisitio.info
      • Gość: Liscu Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 11:25
        Gdzieś ty to wyszperał. Patrzyłeś na datę publikacji. Zapytaj
        swojego proboszcza jaki jest obecnie stosunek Kościoła do kremacji.
        A w przytaczanym przez ciebie artykule jest mnóstwo nieścisłości
        merytorycznych. Moim zdaniem argument odrzucony. A co do modlitwy,
        to jak to do kogo? Do Boga przecież. A stojąc na cmentarzu przy
        grobie to do kogo sie modlisz?
        • pies.pawlowa Re: Kościół zabrania kremacji ! 02.09.08, 11:29
          Gość portalu: Liscu napisał(a):

> Gdzieś ty to wyszperał. Patrzyłeś na datę publikacji....

data publikacji 1911 mówi wszystko :)))) nie ma to jak najnowsze
          źródła :))
        • Gość: . Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 14:13
          > Gdzieś ty to wyszperał
          W "Podręcznej Encyklopedii Kościelnej"

>Patrzyłeś na datę publikacji
          1999 może być ?
          www.ultramontes.pl/pogrzeb_czy_kremacja.htm

>Zapytaj swojego proboszcza
          Akurat zna lepsze kościelne autorytety

>jaki jest obecnie stosunek Kościoła do kremacji
          Czyli współczesny Kościół zmienił odwieczną naukę? Pięknie!
          • Gość: płocczanie Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 19:41
            > Czyli współczesny Kościół zmienił odwieczną naukę? Pięknie!

a bo to pierwszy raz ?
            buhahahahaha
            • Gość: PP Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.c152.petrotel.pl 04.09.08, 08:37
              Odezwał się najmądrzejszy, który nic nie wie o historii Kościoła i nie jest z
              Nim w żaden sposób związany. Na szczęście są (i będą) kapłani, którzy kultywują
              i pielęgnują niezmienny Depozyt Wiary.
      • Gość: gruby Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 11:27
        > "Potem można się przy nim pomodlić w sali pożegnań, która pełni też funkcję
        > kaplicy." Do kogo niby pomodlić ? Niech żurnalista nie wciska kitu bo Kościół o
        > d
        > wiek wieków zabrania palenia ciał.

Kłamczuszek. Poczytaj:

www.vatican.va/archive/ccc_css/archive/catechism/p3s2c2a5.htm#2301
        Art 2301 katechizmu:
        2301 Autopsies can be morally permitted for legal inquests or scientific
        research. The free gift of organs after death is legitimate and can be meritorious.

The Church permits cremation, provided that it does not demonstrate a denial of
        faith in the resurrection of the bod
        • Gość: chudy Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 14:08
          Zwrot "od wiek wieków" zauważył ? Dozwalać warunkowo nie znaczy pochwalać.
          Sprawdź sobie stare wydanie KKK. Jako, że doskonale władasz angielskim to
          przeczytaj sobie:
          www.remnantnewspaper.com/Archives/archive-2007-church_and_cremation.htm
          • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 02.09.08, 15:53
            Gość portalu: chudy napisał(a):

> Zwrot "od wiek wieków" zauważył ?

A może trzeba było jeszcze napisać, że od wieków "zabraniał", a nie że
            "zabrania"? :-))

> Dozwalać warunkowo nie znaczy pochwalać.

Pochwała nie jest konieczna. Myślę, że wierzącym w zupełności wystarcza
            akceptacja. :-))

> Sprawdź sobie stare wydanie KKK.

Nie wiem, czy dobrze się w tym wszystkim wyznaję, ale zdaje się, że każde
            kolejne wydanie KKK czyni poprzednie wydania wyłącznie lekturą historyczną, a
            obowiązującą wykładnią jest chyba zawsze aktualny katechizm. :-))
            • Gość: Infromator Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.c152.petrotel.pl 03.09.08, 18:29
              > Nie wiem, czy dobrze się w tym wszystkim wyznaję
              Niestety nie.

>zdaje się
              Mi natomiast zdaje się, że jesteś w błędzie :)

>zawsze aktualny katechizm
              Który jest ten aktualny, jeśli co do tego niby obowiązującego (czyt. nowego) są
              dosyć poważne zastrzeżenia co do prawowierności i właściwego promulgowania ?
              Kościół posoborowy jest pełen niejednoznaczności, niestety :(
              • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 03.09.08, 19:32
                Gość portalu: Infromator napisał(a):

> > Nie wiem, czy dobrze się w tym wszystkim wyznaję
                > Niestety nie.

A jakieś konkrety na poparcie swojego twierdzenia możesz podać? Bez tego Twoje
                stwierdzenie to jedynie retoryczny ozdobnik. :-))

> >zdaje się
                > Mi natomiast zdaje się, że jesteś w błędzie :)

Co oczywiście w żaden sposób nie podważa prawdziwości moich wcześniejszych
                stwierdzeń, a więc nic nie wnosi do dyskusji. :-))

> Który jest ten aktualny, jeśli co do tego niby obowiązującego
                > (czyt. nowego) są dosyć poważne zastrzeżenia co do prawowierności
                > i właściwego promulgowania ?

Kto ma takie wątpliwości? Papież? O ile wiem, to on jest w Kościele Katolickim
                instancją najwyższą, a w sprawach wiary jest nieomylny, czy tak? Czy wspomniany
                katechizm został wydany i jest dystrybuowany bez jego zgody?
                Czy wobec Kodeksu Prawa Kanonicznego również istnieją podejrzenia, że został
                nieprawomocnie przyjęty? Pytam, bo kanon 1176 § 3 zawiera następujące stwierdzenie:
                "Kościół zaleca zachowanie pobożnego zwyczaju grzebania ciał zmarłych. Nie
                zabrania jednak kremacji, jeśli nie została wybrana z pobudek przeciwnych nauce
                chrześcijańskiej".

> Kościół posoborowy jest pełen niejednoznaczności, niestety :(

Ci, którym się to nie podoba, mogą zawsze założyć swój własny kościół. Było już
                kilka takich przypadków w przeszłości. :-))
                • Gość: Informator Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 10:52
                  > Kto ma takie wątpliwości? Papież?
                  Zdając tego typu pytania, zdradzasz iż nie masz pojęcia na temat dyskusji jaka
                  trwa w obecnie Kościele.

>O ile wiem, to on jest w Kościele Katolickim
                  > instancją najwyższą
                  W Kościele instancją najwyższą, jest jego założyciel czyli Pan Jezus.

>a w sprawach wiary jest nieomylny
                  Wiary i moralności. Teraz doczytaj sobie kiedy i w jakich okolicznościach
                  orzeczenie może zostać uznane za nieomylne. Jakie warunki muszą zostać spełnione.
                  www.piusx.org.pl/kryzys/katechizm_o_kryzysie_w_Kosciele/18

> Ci, którym się to nie podoba, mogą zawsze założyć
                  >swój własny kościół.
                  Jeśli tylko lubią wysokie temperatury i zapach siarki to droga wolna :)
                  Kościół jest tylko jeden. "Et unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam."
                  • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 08.09.08, 13:32
                    Gość portalu: Informator napisał(a):

> > Kto ma takie wątpliwości? Papież?
                    > Zdając tego typu pytania, zdradzasz iż nie masz pojęcia na temat
                    > dyskusji jaka trwa w obecnie Kościele.

Zadając takie pytanie przypominam Ci, że KK to nie jest instytucja
                    demokratyczna. Ostateczną instancją decyzyjną jest papież, a jego decyzje, o ile
                    wiem, są niepodważalne. Oczywiście możesz sobie dyskutować z przyjaciółmi o tym,
                    czy nie udałoby podważyć obecnego katechizmu, który najwyraźniej Ci nie leży,
                    ale z samej takiej dyskusji żadne prawne skutki nie wynikają. Zwłaszcza, że
                    takie dyskusje toczą się zapewne w wąskim gronie marginalnych środowisk
                    radykalnych ortodoksów ocierających się nawet o sedekwantyzm. Jesteś może
                    sedekwantystą? :-))

> W Kościele instancją najwyższą, jest jego założyciel czyli Pan
                    > Jezus.

I to zapewne Jezus Chrystus podsunął Ci myśl o tym, że coś jest nie tak z
                    obecnym katechizmem? Zdawało mi się, że Jezus jest czasowo niedostępny, a zanim
                    się ostatecznie nie oddalił kazał we wszelkich sprawach dotyczących wiary kazał
                    się zwracać do swojego żyjącego namiestnika. Coś się zmieniło w tej materii
                    ostatnio? :-))

> Wiary i moralności. Teraz doczytaj sobie kiedy i w jakich
                    > okolicznościach orzeczenie może zostać uznane za nieomylne. Jakie
                    > warunki muszą zostać spełnione.

No i wyszło szydło z worka. Czułem, że chodzi o lefebrystów. Wybacz mój błąd.
                    Dopiszę Ci tylko do końca odpowiedzi w tym wpisie i kończę dyskusję. Nie jesteś
                    dla mnie rozmówcą reprezentatywnym dla KK. :-))

> Jeśli tylko lubią wysokie temperatury i zapach siarki to droga
                    > wolna :)

Nie miałem na myśli huty czy kopalni siarki, ale kościół. Jest ich całkiem spora
                    gromadka na świecie. Niektóry nawet dość stare. Na przykład Cerkiew Prawosławna,
                    od którego odszczepił się kiedyś obecny Kościół Katolicki. Żadnemu z nich tamten
                    podział nie zaszkodził, prawda? A jeśli już to chyba za prawowierny z tych dwóch
                    należałoby uznać raczej Cerkiew. :-))

> Kościół jest tylko jeden. "Et unam, sanctam, catholicam et
                    > apostolicam Ecclesiam."

Te słowa to tylko dowód na to, że każda sroczka swój ogonek chwali. Będą
                    członkiem Kościoła możesz w ten sposób przekonywać innych jego członków. Ale dla
                    człowieka z spoza tej organizacji Twoje słowa jako dowód czegokolwiek nie są
                    warte czasu, jaki poświęciłeś na ich napisanie. To tak jakbyś próbował sam
                    siebie podnieść za włosy. ;-))
      • mika_p Re: Kościół zabrania kremacji ! 02.09.08, 11:30
        Gość portalu: Rzymski Katolik napisał
        > Do kogo niby pomodlić ?

Hm... podpisując się "Rzymski Katolik" chyba powinieneś wiedzieć, ze do Boga?
        Który jest wszędzie i modlić się do niego mozna w dowolnym miejscu?
        • Gość: regina coeli [...] IP: *.248.c92.petrotel.pl 02.09.08, 12:14
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Pytający Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 14:04
          I myślisz, że Pan Bóg wysłucha modlitwy człowieka, który łamie Jego nakazy?
          www.ultramontes.pl/pogrzeb_czy_kremacja.htm
      • ciffan Re: Kościół zabrania kremacji ! 02.09.08, 13:51
        Gość portalu: Rzymski Katolik napisał(a):
        > "Potem można się przy nim pomodlić w sali pożegnań, która pełni
        też funkcję
        > kaplicy." Do kogo niby pomodlić ?

A czyżbyś ty, rzymski katoliku, na cmentarzu modlił się do zgniłego
        trupa w ziemi? Tak wynika z twojej wypowiedzi (pytasz, do kogo masz
        się modlić, skoro ciało jest spopielone).
        Pogratulować fantazji...
      • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 02.09.08, 15:53
        Gość portalu: Rzymski Katolik napisał(a):

> Do kogo niby pomodlić ? Niech żurnalista nie wciska kitu bo
        > Kościół od wiek wieków zabrania palenia ciał.

Przyjrzałeś się zdjęciu. Widzisz tego gościa w czarnej sukience na pierwszym
        planie? On mi wygląda na biskupa. Ciekawe, co robi biskup w tym miejscu? Z
        podpisu wynika, że to poświęcenie krematorium. Czy można więc święcić miejsce,
        które służy, według Ciebie, do permanentnego łamania nakazów Boga? A może ten
        biskup nie jest już biskupem albo to tylko aktor przebrany za biskupa? ;-))
        • Gość: Informator Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.c152.petrotel.pl 03.09.08, 18:41
          >On mi wygląda na biskupa.
          Znasz imię i nazwisko tego księdza ?

>Czy można więc święcić miejsce,
          >które służy, według Ciebie, do permanentnego łamania nakazów Boga?
          Można, tylko czy wypada ? ;-)
          W czasach posoborowego bezhołowia Ekscelencje publicznie wyrzekają się Wiary,
          więc jest to kiepski argument "za" krematoriami.
          • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 04.09.08, 10:08

> >On mi wygląda na biskupa.
            > Znasz imię i nazwisko tego księdza ?

Nie znam. Ale jeśli Cię ono interesuje, to poszperaj w Internecie. Pewnie
            znajdziesz jakieś wzmianki na temat tej uroczystości i biorących w niej udział
            osobach. Zresztą jako gorliwy katolik powinieneś lepiej ode mnie znać hierarchów
            i powinieneś poznać, kto zacz, po samym zdjęciu. :-))

> >Czy można więc święcić miejsce,
            > >które służy, według Ciebie, do permanentnego łamania nakazów Boga?
            > Można, tylko czy wypada ? ;-)

Można? No to mnie zaskoczyłeś. Ciekawe, czy biskup Libera zgodziłby się
            poświęcić jakąś agencję towarzyską, gdyby się do niego o to zwrócono. Tudzież
            gabinet, w którym przeprowadza się aborcję. :-))

> W czasach posoborowego bezhołowia Ekscelencje publicznie wyrzekają
            > się Wiary, więc jest to kiepski argument "za" krematoriami.

I te Ekscelencje nadal pełnią swoje urzędy? Zaskakujące. :-))
            Nikt tutaj nie szuka argumentów "za krematoriami". Spór toczy się o to, czy
            Kościół Katolicki jest przeciwny spopielaniu zwłok, czy nie. I wszystko wskazuje
            na to, że nie ma nic przeciwko temu, o ile decyzja o kremacji nie jest podjęta w
            duchu negacji nauki Kościoła. Zakładam, że praktykujący katolicy decydują się na
            kremację z innych pobudek niż chęć sprzeciwienia się nauczaniu Kościoła, bo w
            przeciwnym nie mieliby prawa się nazwać chrześcijanami. :-))
            • Gość: Informator Re: Kościół zabrania kremacji ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 11:00
              >jako gorliwy katolik
              Buu, bankrut

Sporu żadnego nie ma ponieważ Kościół jest przeciwny kremacji.

breviarium.blogspot.com/2006/08/sownik-novus-ordo-koci-posoborowy.html
              • roman_j Re: Kościół zabrania kremacji ! 08.09.08, 13:45

> >jako gorliwy katolik
                > Buu, bankrut

Skoro nie jesteś gorliwym katolikiem, ale sympatykiem lefebrystów, czyli
                skrajnym marginesem KK, to dlaczego swoje opinie wyrażasz w imieniu
                społeczności, która Twoich poglądów nie podziela (pomijam te statystycznie
                nieistotne grupki członków KK myślących podobnie do Ciebie)? :-))

> Sporu żadnego nie ma ponieważ Kościół jest przeciwny kremacji.

Stosujesz widzę pewien niezbyt skuteczny wybieg. Kiedy udowodniwszy Ci, że
                jesteś w błędzie, zapędziłem Cię w kozi róg, Ty ignorując to, co było dotąd
                napisane, znów próbujesz wrócić do punktu wyjścia. Kościół nie jest przeciwny
                kremacji. Jeśli chcesz wiedzieć, na czym opieram swoje przekonanie, to są to
                oficjalne dokumenty KK, które przytoczyłem wcześniej. Jeśli Ty ich nie uznajesz
                lub kwestionujesz ich prawomocność, to w moim rozumieniu stawiasz się poza
                nawiasem KK i automatycznie przestajesz być dla mnie partnerem do dyskusji na
                temat stanowiska tegoż, bo nie jesteś jego wyrazicielem. :-))
                Cieszę się, że wyjaśniło się, kim jesteś, bo jeszcze jakiś prawowierny katolik
                gotów byłby Ci uwierzyć i narobiłbyś mu w głowie niezłego bigosu. ;-))
    • Gość: kamila Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: 78.154.93.* 02.09.08, 12:10
      ja to bym polowe tych blokersow do kolejki ustawiła
      • Gość: Czuwaj Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.08, 13:04
        A czy przypadkiem wokół tego krematrium p. Frydrysiak nie planuje w
        przyszłości utworzenia cmentarza? W wielu krajach zachodnich są już
        nawet prywatne cmentarze!
        • roman_j Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 02.09.08, 15:40
          Gość portalu: Czuwaj napisał(a):

> A czy przypadkiem wokół tego krematrium p. Frydrysiak nie planuje
          > w przyszłości utworzenia cmentarza?

W artykule jest wyraźnie napisane, że oprócz krematorium p. Frydrysiak chce
          wybudować kolumbarium. :-))
      • Gość: $$$ Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.08, 21:02
        DON WIEKO tylko czeka na nich. Im więcej tym większa kasa, kasa,
        kasa!
    • Gość: mmm krematorium IP: *.046.c69.petrotel.pl 02.09.08, 16:38
      już raz Frydrysiak chciał zbudować krematorium... w centrum
      imielnicy. nawet kolczyński mu zezwolenie przyklepał.
      • Gość: asa W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 17:35
        dobra myśl
    • Gość: szaba Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: 78.154.93.* 02.09.08, 19:42
      a niech buduje a my zrobmy z Płocka, miasto dla trupów - Płocklvania
      pasowało by jak ulał, wogole to polowe Płocka nalezało by zastąpić
      zniczami piecami krematoriami i cmentarzami bo brakuje juz miejsc
      proponuje zrownac Tumy z ziemią zaorac wyrównac i stworzyc tam raj
      dla pochówka i trupów ... boze trzeba uciekac z tego miasta ALELUJA
      • Gość: Memento Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.08, 20:45
        Ogień krematorium - wspomnienie nieszczęść ludzkich, cierpień,
        krzywd, śmierci.
        Ciało ukochanej osoby pnie się w kreamtoryjnym dymie ku górze, by
        ulecieć - zginąć!
        (^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^)
        • roman_j Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 02.09.08, 21:25
          Zaprawdę zaskakujące mają niektórzy skojarzenia. Ale nie martw się. Ogień strawi
          tylko ciała tych, którzy przed śmiercią wyrażą takie życzenie. Przymusu nie
          będzie. Jeśli wolisz gnić i żywić sobą robaczki, to Twoja wola zostanie
          uszanowana. :-))
          A tak poza tym ciało się nigdzie nie będzie pięło w krematoryjnym dymie, bo
          ciało zamieni się w popiół. Zresztą dymu też podobno przy tym nie ma. :-))
          • Gość: płocczanin Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 21:53
            Jak sie okazuje najlepsze piece amerykańskie mają 2 krotnie najgorsza
            trwałość od NAJGORSZEGO PIECA europejskiego.

Tak więc płocki pogrobowiec szykuje kant, kupując zużyty piec z USA.

.................kremacja.e-biznes.org/

Z porównania przeprowadzonego na Węgrzech, najmniej ekonomiczne w eksploatacji
            są piece amerykańskie, które zużywają w granicach 80 litrów oleju opałowego, lub
            110 litrów gazu LPG (przed parnikiem) na jedną kremację, podczas gdy typowy piec
            europejski, nowej generacji, zużywa w granicach 11 litrów oleju opałowego, lub 9
            metrów sześciennych gazu ziemnego na kremację (kaloryczność gazu ziemnego i jego
            cena jest niższa o blisko 35% od gazu LPG). Według porównania przeprowadzonego
            przez CEToL w 2004 roku, najekonomiczniejsze z amerykańskich modeli są piece
            marki Casa Classica, Northern Wood, Zwick & Jahn i ALL Mercurius; z pieców
            azjatyckich Paul & Jack, FergunsYo, oraz SERENITY SPRINGS, natomiast w grupie
            pieców z najwyższej półki, czyli europejskich bezkonkurencyjny jest DFW-O, IFZW,
            TABO Incinerator, oraz FT (przy czym w przypadku pieców IFWZ i FT uwzględniono
            odpowiedni współczynnik gdyż piece te są wyposażone w trzy palniki - czyli
            zużycie paliwa w liczbach rzeczywistych jest nieco większe).
            Co do żywotności pieców kremacyjnych to najkrótszą żywotność liczoną w ilości
            przeprowadzonych kremacji mają piece azjatyckie, zaraz za nimi są piece
            amerykańskie, generalnie najgorsze z pieców europejskich Teplotechna mają
            żywotność prawie dwukrotnie większą od najlepszego pieca amerykańskiego, czyli
            Casa Classica. Porównanie zostało dokonane na podstawie informacji pochodzących
            z trzech przypadkowo wybranych krematoriów wyposażonych w piece danego producenta.
            www.funeralia.pl/Kremacja/Kremacja.html
            KREMACJA W POLSCE
            Kremacja - spopielenie zwłok, a następnie chowanie prochów to jeden z
            najstarszych zwyczajów pogrzebowych na świecie. Jest znany i praktykowany przez
            wiele religii. Pierwsze współczesne krematorium w Europie uruchomiono w
            Mediolanie, w 1873 roku. Zwłoki palono tam w piecu elektrycznym. Wykorzystano w
            nim rozwiązania techniczne, opracowane przez Friedricha Siemensa. W tym samym
            czasie kremację zwłok rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych.
            W Polsce, do niedawna, ta forma pochówku nie była praktykowana. Przez lata
            sprzeciwiała się temu religia katolicka. Po II Wojnie Światowej palenie zwłok
            kojarzyło się z ludobójstwem masowo uprawianym przez hitlerowców w obozach zagłady.
            W ostatnim czasie zainteresowanie spopielaniem zwłok jest coraz większe. W
            Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Japonii jest to normalny obyczaj. W Niemczech
            spopielanych jest ponad 30% procent zmarłych, w Szwecji niemal 70%, a w Czechach
            blisko 80%. Opinia publiczna w Polsce powoli przekonuje się do kremacji. Blisko
            44 % ankietowanych w tej sprawie przez CBOS w 2001 roku akceptowało kremację
            jako formę pochówku (w badaniach w 1994 roku za kremacją opowiedziało się 37%).
            Z badań wynika, że większą skłonność do akceptowania kremacji mają ludzie
            młodzi, z wyższym poziomem wykształcenia, dobrze sytuowani materialnie,
            mieszkańcy większych miast. Religijność sprzyja aprobacie dla tradycyjnej formy
            pochówku. Najmniej osób akceptujących kremację jest wśród rolników, a także
            rencistów i emerytów.
            Kościół katolicki oficjalnie zalegalizował kremację w Instrukcji Kongregacji Św.
            Officium z dnia 8 maja 1963 r. „O paleniu zwłok”. W polskim przekładzie
            „Obrzędów Pogrzebowych”, zatwierdzonym przez 152 Konferencję Episkopatu Polski
            29 kwietnia 1976 r. czytamy: „Tym, którzy wybrali spalenie swoich zwłok, należy
            udzielić pogrzebu chrześcijańskiego, chyba że na pewno wiadomo, iż podjęli oni
            tę decyzję z motywów przeciwnych zasadom wiary chrześcijańskiej.”
            Stanowisko to potwierdza Kodeks Prawa Kanonicznego ogłoszony przez Papieża Jana
            Pawła II w 1983 r.: „Kościół usilnie zaleca, by pobożny zwyczaj grzebania ciał
            zmarłych był przestrzegany; jednakowoż nie zakazuje kremacji o ile nie została
            ona wybrana z pobudek przeciwnych nauce chrześcijańskiej” (kanon 1176 par.3).
            Obecnie kremacją zwłok zajmuje się w Polsce dziesięć krematoriów. Wiele firm,
            położonych na południu Polski, korzysta z usług krematorium w Ostrawie, w Czechach.
            Proces spopielania odbywa się w nowoczesnych piecach, sterowanych przez
            komputery. Obecnie wszyscy producenci urządzeń kremacyjnych korzystają z
            zastosowanego jeszcze w XIX w. patentu generatora cieplnego. Współczesne piece
            spełniają bardzo surowe wymagania unijnych norm ochrony środowiska dotyczące
            emisji dwutlenku siarki, tlenków azotu i węgla, metali, dioksyn, bifenyli oraz
            rtęci. Ciało spopielane jest w trumnie, w temperaturze od 750 do 1200°C w silnie
            rozgrzanym powietrzu bez bezpośredniego oddziaływania ognia na ciało zmarłego.
            Po około dwóch godzinach pozostaje z niego dwa, dwa i pół do trzech kilogramów
            prochów. Szczątki, po rozdrobnieniu ich na proch w specjalnym młynie, składane
            są do urny i przekazywane rodzinie zmarłego. Kremacja potwierdzona jest
            specjalnym protokołem. Według ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych z 1959 r.
            szczątki pochodzące ze spopielenia zwłok mogą być przechowywane w kolumbariach,
            składane w grobach ziemnych albo murowanych.
            Polska ustawa, w obecnym kształcie, nie przewiduje rozsypywania prochów zmarłych
            poza cmentarzami ani rozsypywania prochów na wyznaczonych na cmentarzach polach
            urnowych. Na Zachodzie określane są one mianem OGRODÓW PAMIĘCI. Na kilku
            polskich cmentarzach praktykowano do niedawna ten sposób „pochowania” zmarłych.
            Obecnie istnienie „ogrodów pamięci” nie jest uregulowane w ustawie o cmentarzach
            i chowaniu zmarłych. Z drugiej strony przepisy nie określają, że prochy po
            kremacji mają być chowane w urnie. W związku z niejasnością uregulowań i
            zagrożeniem dla sfery wolności i swobód obywatelskich sprawą zajął się Rzecznik
            Praw Obywatelskich, który zwrócił się w listopadzie 2007 roku do ministra
            zdrowia o unormowanie tej kwestii. Zarządy wielu polskich cmentarzy podejmują
            budowę kolumbariów, w których znajdują się nisze na urny.
            Wiele wskazuje na to, że kremacja będzie upowszechniała się w naszym kraju.
            Decydują o tym przede wszystkim względy higieniczne oraz ekonomiczne, a także
            szczupłość miejsc na cmentarzach. Nie bez znaczenia są również koszta pochówku.
            W przypadku kremacji są one niższe niż wydatki na tradycyjny pogrzeb.

W 2006 r. wykonano w Polsce 19.472 kremacje. W porównaniu z rokiem 2004, kiedy
            odbyło się prawie 15 tysięcy spopieleń, odnotowano 25% wzrost. Na 370 tysięcy
            pogrzebów, które miały miejsce w Polsce w 2006 roku jedynie niecałe 20 tysięcy
            odbyły się przy urnie (ok. 5% wszystkich pochówków).
            W kraju najczęściej wykonuje się kremacje w Poznaniu. Tam niemal na co piątym
            pogrzebie chowana jest urna z prochami. W 2006 roku najwięcej spopieleń wykonało
            krematorium w Warszawie – 3.739. Z danych udostępnionych przez Polskie
            Stowarzyszenie Funeralne wynika, że liczba kremacji w pozostałych krematoriach
            kształtowała się następująco: Park Pamięci – Ruda Śląska – 3.268; ZCK Wrocław –
            3.057; Śląski Zakład Pogrzebowy – Firma Walicki Bytom – 3.045; Universum Poznań
            – 2.776; Cmentarz Komunalny Częstochowa – 1.337; PPU Zieleń w Gdańsku – 1.286;
            ZUK Szczecin – 964.

• Gość: PłOCCZANIN Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 02.09.08, 21:59
              Można się przerazic czytając reklamę kremacji. ALE WIDAć TECHNOLOGIE
              PROCESU...

Tu przykręcić , tam zbadać ilość tłuszczu w tłuszczu zwłok i smażenie..

................www.mercurius-ahu.com/piece.html

Piece i akcesoria kremacyjne
              Matthews Cremation Division produkuje systemy spalania przeznaczone dla
              odbiorców takich jak: zakłady pogrzebowe i kremacyjne, cmentarze, instytuty i
              uczelnie medyczne, zakłady medycyny sądowej, prosektoria, lecznice weterynaryjne
              itp.

Można wymienić pięć grup produktów:
              1. Piece kremacyjne i utylizacyjne

* w pełni automatyczne, wykonane w oparciu o technologię "gorącego
              paleniska" (hot hearth) i system dokładnego spalania SMOKE-BUSTER™, z układem
              monitorowania spalin i sterowania składem mieszanki palnej, z oczyszczaniem
              przednim lub tylnym;

Wydajność dla serii pieców przeznaczonych do spopielania zwłok wynosi od 68 do
              181 kilogramów na godzinę, zaś w przypadku pieców do utylizacji padliny
              zwierzęcej od 34 do 68 kilogramów na godzinę – piece do utylizacji indywidualnej
              i od 68 do 227 kilogramów na godzinę – piece do utylizacji zbiorowej. Piec
              Ener-Tek IV jest sprzedawany z automatycznym wózkiem załadowczym Auto-Loader,
              zwiększającym płynność obsługi maszyny i bezpieczeństwo personelu.

Nowoczesny, zautomatyzowany, intuicyjny układ sterowania PLC Advanced System,
              oparty na logice programowalnej, to technologiczny skok w kierunku uproszczenia
              obsługi pieca. Układ bazuje nie tyle na wiedzy i doświadczeniu operatora, co na
              szeregu podstawowych danych definiujących konkretny przypadek. Wkłady kremacyjne
              różnią się nie tylko pod względem rodzaju i ciężaru trumny czy masy zwłok, ale
              także, na przykład, zawartością procentową tkanki tłuszczowej. Te i inne zmienne
              mają wpływ na przebieg kremacji i decyzje, które muszą podejmować operatorzy.
              Układ PLC wymaga od operatora jedynie udzielenia odpowiedzi na kilka pytań. Na
              podstawie tych odpowiedzi oblicza dostępne opcje przebiegu i parametry procesu
              spalania, wykorzystując liczne sygnały wejściowe i programy logiczne. Takie
              rozwiązanie zmniejsza ryzyko wystąpienia błędu ludzkiego i tym samym umożliwia
              dalsze obniżenie poziomu emisji spalin – z korzyścią zarówno dla środowiska, jak
              i dla przedsiębiorcy.

Moduł PLC Business Software & Remote Monitoring umożliwia zdalny dostęp do
              funkcji układu PLC i sterowanie pracą pieca.

Czujnik tlenu PLC OXYGEN SENSOR tworzy doskonały zespół z wymienionymi wyżej
              urządzeniami PLC. Umożliwia zwiększenie wydajności pieców i obniżenie kosztów
              działalności przedsiębiorstwa. Zalety zastosowania czujnika tlenu:

* utrzymanie właściwej ilości tlenu podczas całego cyklu kremacyjnego
              pozwala optymalnie zmniejszyć ilość produktów spalania niecałkowitego
              odprowadzanych do atmosfery;
              * dzięki stworzeniu odpowiedniego składu mieszanki paliwowo-powietrznej
              można uzyskać żądaną temperaturę pracy pieca przy możliwie najoszczędniejszym
              gospodarowaniu paliwem;
              * dokładne sterowanie ilością tlenu doprowadzanego do komór spalania
              umożliwia skrócenie czasu kremacji/utylizacji.

2. Postawowe akcesoria kremacyjne

* pojemniki kremacyjne do tymczasowego przechowywania prochów, krążki
              identyfikacyjne, tekturowe rolki kremacyjne, trumny kremacyjne;

3. Urządzenia kremacyjne

* stacje przetwórcze, młynki kremacyjne, wózki załadowcze, automatyczne
              systemy załadowcze, chłodnie;

4. Odzież ochronna

* fartuchy, rękawice, okulary, osłony twarzy;

5. Akcesoria dodatkowe

* magnesy, wykrywacze metalu, osłony palników, zmiotki, szczotki,
              pogrzebacze, odkurzacze, szuflady na popiół.

W ofercie Matthews Cremation Division znajduje się rownież bogaty wybór urn,
              zróżnicowanych pod względem materiału, wielkości, kształtu i wzornictwa.
              • roman_j Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 03.09.08, 08:24
                Gość portalu: PłOCCZANIN napisał(a):

> Tu przykręcić , tam zbadać ilość tłuszczu w tłuszczu zwłok
                > i smażenie.

Zasadniczy błąd w rozumowaniu. Smażenie odbywa się w zdecydowanie niższej
                temperaturze i nie prowadzi do spopielenia. Poza tym w określeniu procesu
                spopielania słowem "smażenie" widać niewybaczalny brak szacunku dla osób, które
                zdecydowały się na kremację swoich ciał, a także dla innych kultur, które
                praktykują takie obrządki pogrzebowe, w tym szczególnie chyba bliskiej Panu
                kultury indyjskiej. To szczególnie przykre, że słowa te napisał człowiek
                walczący z taką determinacją o zachowanie ważnych elementów rodzimej kultury
                narodowej. Czy patriotyzm z definicji zakłada pogardę dla innych kultur i
                zwyczajów, czy to sprawa indywidualnego światopoglądu? :-))
                • Gość: płocczanin Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.plock.mm.pl 03.09.08, 08:52
                  Błąd w rozumowaniu RJ. Istnieją metody spopielenia zwłok w plaźmie.
                  Pozostaje wtedy niewiele pozostałości.

proszę gdzieś poszukać opisu kremacji znanego pisarza w okresie błędów
                  i wypaczeń..... Trwało to 8 godzin a docenci grali w szachy oczekując
                  końca. I co to wtedy było?....

W takich sytuacjach dzieją sie straszne rzeczy z ciałem. Nieboszczyk
                  prawie powstaje...

szacunek jest wtedy, kiedy procedura trwa szybko, nie ma możliwości
                  oszczędzania paliwa i przeniesienia zanieczyszczeń do atmosfery.

Kupowanie zużytych pieców złego gatunku źle rokuje.

Panie RJ.. Na forum nie było podjętego tematu, tylko, to , co zwykle.

Kiedyś zadałem pytanie o ilość p[pochowanych ludzi na X obszarze.
                  Najlepiej to widać biorąc pod rozważania teren Anglii.
                  Praktycznie Cała ziemia, to jeden wielki cmentarz. Podobnie jest w
                  Płock, który ma kilkaset lat istnienia.

Jestem za powszechnym stosowaniem kremacji, której stosowanie zaoszczędzi
                  ziemię dla żyjących.

O hinduizmie pisać nie będę ... Pan ma lepiej, kolega nie czatuje na
                  pana.

Całe moje dorosłe życie polegało na szacunku dla ludzi którzy odeszli.
                  Szkoda, że wpisuje sie pan w system moich prześladowców , którzy od 2 lat
                  starają się mnie osaczyć wg zaleceń rządu o światowym wpływie...

Blogu nie będę pisał. NA Form zabiorę głos sporadycznie. Mój czas minął.
                  Dobrzy ludzie zarzucają mi stosowanie wielu nickiem. To nie jest ta.
                  Kiedy zapomni sie hasła, system wymusza nowe wpisy. Natomiast pana
                  ludzie za każdym razem stosują kolejny nick....Zważywszy, że za szukanie
                  autora płaci się 35 zł , ...wiedza , co robią..... Ale to nie jest godny
                  sposób wypędzania z Forum. Sam sie wypędzę.

18 września bedzie Rocznica wydarzenia na PLacu jeszcze 13 Straconych....
                  • Gość: Lolek Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 08:59
                    ja sobie zastrzege by mojej urny nie postawili czasem obok urny
                    romana
                    • roman_j Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 03.09.08, 11:50
                      Bez obaw. Jeśli wszystko zostanie przeprowadzone zgodnie z moją wolą, to nie
                      będzie żadnej urny. Nie po to chcę, aby moje szczątki po śmierci spopielono,
                      żeby potem ktoś ten popiół marnotrawił trzymając go w urnie. To byłoby
                      egoistyczne. Niech to, co ze mnie zostanie, wróci to do natury i włączy się w
                      jej odwieczny obieg. :-))
                  • roman_j Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 03.09.08, 12:04
                    Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Błąd w rozumowaniu RJ. Istnieją metody spopielenia zwłok
                    > w plaźmie. Pozostaje wtedy niewiele pozostałości.

To tym bardziej nie przypomina smażenia.

> proszę gdzieś poszukać opisu kremacji znanego pisarza w
                    > okresie błędów i wypaczeń..... Trwało to 8 godzin a
                    > docenci grali w szachy oczekując końca. I co to wtedy
                    > było?....

To zależy od skutków. A że ktoś umilał sobie czas oczekiwania grą w tak
                    szlachetną grę, jaką są szachy, chyba nieboszczykowi ujmy nie przyniosło? Poza
                    tym zakładam, że ten piec, o którego zakupie mowa, nie będzie spopielania
                    przeprowadzał w tak długim czasie, bo byłaby to antyreklama tej formy
                    pośmiertnej posługi, a na to przedsiębiorca wykładający na tę inwestycję
                    pieniądze pozwolić sobie nie może. :-))

> Pan ma lepiej, kolega nie czatuje na pana.

Wręcz przeciwnie. Jest tutaj kilku takich, co czatują na moje wypowiedzi. Ale
                    większość z nich przekonała się, że nie warto mi dogryzać, bo nie daję im
                    satysfakcji wyprowadzenia mnie z równowagi, a to jest najważniejszy cel, jaki
                    chcą ci osobnicy osiągnąć. Najlepiej ich ignorować lub odgryźć się krótko, a
                    celnie, kulturalnie i dowcipnie, zamiast wulgarnie ich besztać. :-))
                  • Gość: dozenka Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 17:12
                    zenek kup sobie te plazme i rozpocznij działalnośc w tym
                    zakresie.Będzie to lepsze zajęcie niz zyczenie ludziom samych złych
                    rzeczy/zeby ich pokresciło/albo jatrzenie i oszukiwanie ludzi typu
                    wladze miasta sprzedały Kopiec pod sklepy wielopowierzchniowe.z
                    plazmą kłamczuchu bedziesz mial zajecie.
                    • Gość: haziaj Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie########## IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 20:18
                      niektórzy dopiero po odejściu bedą .... wartościowi
                      www.wprost.pl/ar/?O=57940
    • ainipoajom Re: W proch cię obrócą w Nowym Trzepowie 04.09.08, 08:55
      dobry pomysl, zgodny z oczekiwaniami
      • Gość: Danek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 15:49
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Aserwis bezprawie nadal aktualne na tym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 16:56
          wyciety wpis nic nie łamał, poszedł do ekspertów Agory
          • Gość: zosia Re: bezprawie nadal aktualne na tym forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 20:59
            częściowo polecisz górą nad lasami ,dolinami .............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka