Gość: Rysiu IP: 89.108.221.* 17.09.09, 08:11 Wyborczyzm - To realizowana od dłuższego czasu polityka władz Poznańskiego wydania gazety wyborczej, która zakłada maksymalizację zysków gazety kosztem sięgania po niskiej jakości dziennikarzy.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zahir21 Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 08:18 Brawo!!! Wreszcie ktoś przekazał to, co myślę i wielu moich kolegów i koleżanek (dodam wykształconych). Jest to brutalne i chamskie działanie rządzących (Grobelnego i Platformy)na nas, coraz bardziej wyzyskiwanych i bezbronnych. Cóż mogę zrobić, ja biedy Żuczek? Nie głosować już więcej na Platformę i na Grobelnego, ale czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 17:00 Co za bzdura. Grobelnego NIC nie łączy z PO, a radni PO najczęściej walczą z nim na posiedzeniach RM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 195.20.110.* 18.09.09, 08:42 > Co za bzdura. Grobelnego NIC nie łączy z PO Hehe - to przeczytaj wypowiedź Dzikowskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GONIA Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 213.17.201.* 18.09.09, 10:27 JAK TO NIC GO NIE ŁĄCZY??? jestem na większości sesji i komisji gosp.przestrzennej i większość rzeczy polega na "układaniu się", nikt z grobelnym nie walczy z wyj atkiem jednej radnej Szlagowskiej, która ma odwagę i dwóch młodych, jeszcze ambitnych z PO,spójrzcie na wyniki głosowań:7 wstrzymało,3 za,2 przeciw-przechodzi 1 głosem.LUdzie-co to zagłosowanie???? co to za radni?głosują tak:aby nie podpaść grobelnemu ani nie mieć przeciwko sobie wyborców-sprawdźcie-kto jak głosuje a macie odpowiedź.Ponadto tajemnicą poliszynela jest, iż radni PiS, którzy ostatnio wystapili z PIS, pójdą do wyborów z grobelnym- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezio Jeszcze tylko 5 kadencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 23:36 i - emeryturka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROBELLAND Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 17.09.09, 20:21 Swietny artykuł,praktycznie innych już w poznańskich mediach nie ma. Jak długo jeszcze mamy znosić rządy tego kacyka i jego ekipy. Przecież wszyscy ponosimy ogromne straty społeczne i finansowe!!! Jeżeli zadam nieskromne pytanie- czy ktoś tego pana kontroluje??, to chyba wywołam burzę. Panie i Panowie z organów kontrolnych- WSZYSTKICH, Sądy i Prokuratury nie lękajcie się!! Wejdżcie do tej stajni i popatrzcie. Nie czekajcie do Euro 2012. Będzie za póżno!! A tak przy okazji, czy małżonkę Grobelnego będziemy oglądać w TVP wiecznie. Naprawdę dosyć tego mizdrzenia i robienia PR małżonkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <V> Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 195.20.110.* 18.09.09, 08:44 > Jeżeli zadam nieskromne pytanie- czy ktoś tego pana kontroluje?? Odpowiedź: nie - to Grobelny kontroluje wszystkich mając ich w kieszenie dzięki wałkom jakie zrobił. Wystarczy sięgnąć do listy osób które dzięki Grobelnemu nabyły działki w Morasku. Swego czasu Bezpłatny Tygodnik Poznański takie listy publikował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 19.09.09, 21:07 Drodzy! Kto ma tą listę szczęśliwców,którzy dostali działki na Morasku za grosze w ramach słynnej działalności TONAGRO.Podobno był w Tygodniku Poznańskim.Opublikujcie. Poznamy Układ Poznański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość W Goteborgu (Szwecja) cale miasto jest strefą... IP: *.ifmpan.poznan.pl 17.09.09, 08:21 I to czerwoną! Więc prezydent może jeszcze lepiej się wykazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Rataj Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 212.126.10.* 17.09.09, 08:36 Gratuluje Panie redaktorze. Dotyka Pan sedna sprawy. Zacznijmy wkoncu mowic o roli samorzadu terytorialnego i nie pozwolmy sobie wmowic ze gmina ma dzialac na tych samych zasadach ekonomicznych co spolka. Nie moze tak byc z jednego wzgledu - spolka musi zarobic pieniadze zeby je potem wydac a gmina pobiera od swoich mieszkancow podatki i powinna je redystrybulowac w sposob zrownowazony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania To nie Grobelizm tylko POkracja!!!! IP: *.sld.org.pl 17.09.09, 12:16 Dziwi mnie przemilczenie tego, że te wszystkie ruchy o których pisze Pan redaktor nie byłyby możliwe gdyby nie Platforma "Obywatelska"!!! Przypomnę, że Prezydent tylko wychodzi z inicjatywą natomiast decyzję podejmuje Rada Miasta Poznania w której PO ma bezwzględną większość! To PO w RAdzie miasta zdecydowała o: - poszerzeniu strefy płatnego parkowania i wzroście opłat za nią - podwyżce cen biletów MPK na skutek czego zmalała liczba jej pasażerów i pojawiło się wiecej aut na drogach - o podyżkach cen wody i odbioru ścieków (w ostatnich 8 latach wzrost wyniósł ok 60%!!!) - o podyżkach cen wywozu śmieci - zlekceważeniu głosów samorządów pomocniczych w dyskusji o uchwalenie planów zagospodarowania przestrzennego TO WŁAŚNIE UWIELBIANA PRZEZ POZNANIAKÓW PO A NIE KTO INNY TO UCZYNIŁ!!! Ta sama ekipa (UW-AWS-PO) rządzi Poznaniem od połowy lat 90'tych, zmieniaja tylko barwy partyjne; wystarczy spojrzeć na obsadę stanowisk dyrektorskichw urzędzie, jednostach zależnych i zarządach/radach nadzorczych miasta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PNR z Głównej Re: To nie Grobelizm tylko POkracja!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 18:09 Proponuję przenieść się do Krakowa. Tam co prawda rządzi "różowy" prezydent, ale za to na Ziobrę głosuje 260 tysięcy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cegla Kasa,kasa,kasa to sol zycia Grobelnego IP: 217.168.131.* 17.09.09, 08:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cegla A dobro mieszkancow jest daaaleekooo! IP: 217.168.131.* 17.09.09, 08:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is Re: A dobro mieszkancow jest daaaleekooo! IP: 95.108.27.* 17.09.09, 08:52 biedny grobelny, ma władzę absolutną - a radni to co? nie oni uchwalili te zmiany? gazeta robi sie nudna - pan wybieralski o niczym innym juz nie pisze, tylko jak mu zle. fajnie sie krytykuje, za rok wybory samorzadowe i komus bedzie latwiej. ciekawy jestem tylko komu i czy cokolwiek dobrego z tego wyniknie. w kazdym badz razie rekomendacja pana wybieralskiego bedzie dla mnie najlepsza antyreklama. ludzie zacietrzewieni to zwykle kiepscy doradcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekalbert Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 08:47 Już kilka komentarzy na temat pana grobelnego zamieściłem lecz większość została szybko usunięta ? choć brakowało w nich wulgaryzmów czy takich ale widzę odwrót w GW już Gobelny jest do pieca więc może postów pełnych krytyki i ujawniających przestępczy charakter władzy w Poznaniu nie bedziecie kasować. Poznań jest przepełniony korupcją, urzędy są dla obywatela a zachowanie w nich urzędników jest kary godne !! Bezczelność, nieżyczliwość, prostactwo chamstwo. Kto nie wierzy niech idzie co cokolwiek załatwić w urzędzie miasta zawłaszcza sprawy związane z gruntami takie jak podział nieruchomości, budowa, itd Ja wciąż nie mogę pojąć jak powstają te Atanery ja prostej sprawy nie mogę załatwić z tymi szujami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 82.160.150.* 17.09.09, 10:22 Jeśli chcesz coś załatwić w urzędzie to musisz... No wiesz co. Jak tak załatwisz to dostaniesz pozwolenie na budowę nawet w parku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Czas zacząć myśleć inaczej 17.09.09, 08:50 W Polsce dzieje się coś niedobrego. Nie wiem czy jest to nasza cecha narodowa czy spadek po komunizmie ale jedno jest dla mnie pewne: praca osób publicznych nie wygląda tak jak nam się wydaje. Wydawać by się mogło, że np. Grobelny myśli dzień i noc jak tutaj ulepszyć życie Poznaniakom, taka jest jego rola, a przynajmniej w takiej roli go widzimy. A tymczasem, ludzie pracujący w administracji, zajmują się nie tym czym zajmować się powinni. Widzę kilka grzechów: 1) Zbyt duże zaangażowanie partii politycznych powodujące, że "człowiek" poświęca zbyt dużą uwagę na utrzymanie się na powierzchni. 2) Marnowanie czasu na liczne przerwy, kawki, herbatki, imieninki, skąd my to znamy? Z czasów kiedy nie było nic do roboty. 3) Sprawom istotnym, dyskusjom, logice pewnych rozwiązań, poświęca się zbyt mało czasu, a tymczasem jest to rzecz najważniejsza. 4) Rozmycie odpowiedzialności. Nie wiadomo kto jest za co odpowiedzialny, weźmy przykład ZTM, podobno pracuje tam już 149 osób! Co one robią do cholery? Kto jest za co odpowiedzialny? 4) Rozmycie kompetencji. Przy tak olbrzymiej liczbie osób pracujących nad naszym dobrem, z naszych podatków, nie wyobrażam sobie jak to nie może źle pracować. Utrwalanie biurokracji. 5) Pensje. Uważam, że to przegięcie aby w administracji zarabiano średnio dwie średnie krajowe! Odpowiedz Link Zgłoś
kombinezon Re: Czas zacząć myśleć inaczej 17.09.09, 08:59 Pracuję w urzędzie jako specjalista. Zarabiam na rękę 1800 zł. Podobnie moi współpracownicy. Pracę dostałam po normalnej rekrutacji, bez znajomości. Pracuję uczciwie. Jakby mi się nie chciało normalnie pracować za te pieniądze, miałbyś jeszcze więcej powodów do narzekań czekając na dokumenty. Ludzie - w urzędzie nie pracują jakieś potwory: jesteśmy normalnymi, wykształconymi ludźmi, coraz więcej jest tam młodych osób. Nikt nie przychodzi do pracy pić kawy, przecież są obowiązki. Ktoś musi zająć się też administracją i szkoda, że na dzień dobry skreśla się wszystkich. A prezydent z kosmosu nie przyleciał: Państwo go wybrali. I w czasie następnych wyborów będzie okazja, by się znowu wypowiedzieć. Narzekanie na wszystko tylko źle świadczy o poznaniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek2 Re: Czas zacząć myśleć inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:37 Drogi SPECJALISTO! To twoje uposażenie wynosi tyle co napisałeś ale chyba na stażu. Ja pracuję w "budżetówce" od roku 1982,mam-podobnie jak TY- wyższe wykształcenie, ukończone 4 różne studia podyplomowe (takie wymagania miał pracodawca), jestem na stanowisku kierowniczym i mam 2300 PLN netto.Nie narzekaj więc. Jak Ci mało, to przenieś się do chyba najbardziej skorumpowanego wydziału w Urzędzie Miasta (Wydział Urbanistyki i Architektury)pod kierownictwem pp. Nowaka i Jurgi. Tam sobie "dorobisz" załatwiając "kulczyków, atanery i innych deweloperów". A interes tzw. zwykłych mieszkańców możesz mieć w "d..pie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurek Re: Czas zacząć myśleć inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:10 Gdzie i kto zarabia w administracji 2 pensje krajowe chyba nie wiesz co piszesz tam nawet jednej średniej nie zarabiają , a sa takie działy gdzie nawet śniadanie nie maja czasu zjeść - ja bym za takie marne grosze tam nie pracowała i jeszcze petent nasz Pan a to cham nad chamami tacy są nie urzędnicy tylko petenci nie znają przepisów (urzędnik musi pracować zgodnie z procedurami- a on tych procedur sam nie wymyślił)- a petent - krzyczy oszukuje (podaje nieprawdziwe dane) -ale taki to nasz kraj krzykacze warchoły są na fali , uczciwość i prawda spadła do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Petent 17.09.09, 16:10 Petent - to jest kwintesencja traktowania ludzi przez urząd. Zrozumcie, urzędnicy, że nikt do was nie przychodzi z własnej woli. Z własnej woli idzie się do sklepu, idzie się kupić samochód albo doglądać własną budowę. Do urzędu trzeba chodzić, bo robotę wam załatwiają różnej maści prawodawcy. Wszystkie operacje, które musimy tam załatwiać, są z punktu widzenia normalnego człowieka zupełnie zbędne. Dlatego prosiłbym przemyśleć swoje traktowanie społeczeństwa. To nie my od was ciągle czegoś chcemy, tylko chcemy każdorazowo jak najszybciej odwalić obowiązkową wizytę w waszym gnieździe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Petent IP: 95.108.27.* 17.09.09, 19:28 od kilku lat w urzędzie nie mówi się petent: mówi się klient - na dzień dobry jest cała wuchta szkoleń o miłym podejściu do klienta. szkoda tylko, że wielu klientów woli być petentami i widzieć urzędników jako wrogów. wokół jest tak wiele niekompetencji - współpracuje np. z hotelami. raz na 100 osób spotykam menedżera, który słucha i realizuje moje (banalne) prośby. podział na niekompetentnych urzędników i kompetentną branżę prywatną to jakiś absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Petent 18.09.09, 09:46 > podział na niekompetentnych urzędników i kompetentną branżę > prywatną to jakiś absurd. Skądże znowu. Podział jest zasadniczy: do kiepskiego hotelu więcej nie muszę iść, natomiast do urzędu mam psi obowiązek zanosić jakieś papiery, gdy tylko bezczelnie odważę się osiągnąć jakiś dochód lub spożytkować go np. na zakup auta lub nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Czas zacząć myśleć inaczej 17.09.09, 09:17 Po części się zgadzam, ALE generalizować też nie warto. W jednym z oddziałów UM pracuje zaledwie kilkanaście osób, a wykonują gigantyczną pracę. Zadań jest tak wiele, że ludzie cieszą się, gdy im się uda wygospodarować trochę czasu na śniadanie. Pensje poniżej 2 tys - nawet dla osób z tytułami przy nazwiskach. I wszystko to można łatwo udowodnić. Pamiętaj, że wysoka średnia wynika głównie z wysokich uposażeń elit. I na koniec: nie należy winić szeregowych urzędników za kiepską organizację, rozbudowane procedury, nieżyciowe wymogi, mnożenie procedur. Oni są tylko wykonawcami i często dobrze wiedzą, że ich działania przeczą zdrowemu rozsądkowi. Winne są niestety elity, które bronią się przed zmianami w obronie swego status quo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorsenior Grobelizm, czyli jak uj..bać poznaniaków 17.09.09, 08:57 Grobelny już dawno stracił kontakt z mieszkańcami. A już swej ogromnej pychy i narcyzmu przed kamerą nawet ukryć nie potrafi. Poznań - to ja. Chyba to jego motto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Osiągnięcia Grobelnego IP: 195.20.110.* 17.09.09, 09:07 Po 1. Mistrzostwo w organizowaniu przewałek z nieruchomościami z wykorzystaniem "możliwości prawnych". Zaczęło się od Moraska, a potem było już z górki. Po 2. Potworzenie szeregu spółek niby z udziałem skarbu miasta, do których został wyprowadzony majątek miasta, które stały się oazą spokoju dla Grobelnego kolesiów i które łupią mieszkańców Poznania po kieszeni aż miło jednocześnie korzystając z miejskich doatacji czy innych dopłat (MPK, Aquanet, itd). Po 3. Stworzenie dziwnych układów biznesowych z różnej maści "inwestorami" dla których Grobelny zawsze był bardziej życzliwy niż dla zwykłych mieszkańców miasta, a często wręcz kosztem mieszkańców (developerzy, KP, SB, ...). Czy bezinteresownie? Warto sprawdzić kto wspierał kampanię wyborczą Grobelnego. Po 4. Bierność Grobelnego przy przenoszeniu się z Poznania do innych regionów Polski dużych firm (wraz ze źródłem podatków i miejscami pracy). Brak energicznych działań by pozyskiwać nowe firmy do Poznania - poza mało atrakcyjnymi miejscami pracy w galeriach handlowych. Po 5. Brak wytarczającej skuteczności w pozyskiwaniu funduszy centralnych na finansowanie projektów miejskich. Wszak Grobelny otwarcie powiedział, że nie jeździ do Warszawy bo nie ma po co. A jeździć tam trzeba - jeździć, załatwiać, pić z krawaciarzami na umór tak długo, aż będą mieli dosyć i podpiszą odpowiednią decyzję. Był przydent, który był w tym bardzo skuteczny. Po 5. Zadufanie w sobie i całkowita ignorancja otaczającej go rzeczywistości. Generalnie - wielki czas na zmiany i to nie tylko Prezydenta Poznania, ale całych władz miasta z Radnymi włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Osiągnięcia Grobelnego IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.09, 20:11 Dodałbym jeszcze stworzenie struktur wspaniałej straży miejskiej, która stała sie nietykalnym gównem, a gdy ją tworzył Kaczmarek jej zadania miały być zupełnie inne - pro społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Svetlana Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 217.153.54.* 17.09.09, 09:09 Zgadzam sie z artykulem w 100% !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 87.204.168.* 17.09.09, 09:13 Teza artykulu bardzo sluszna, ale argumenty i styl - fatalne. To dowod, ze Wybieralski siega po tematy, ktorych sam nie stworzyl i ktore nie do konca rozumie. Nauczcie dziennikarzy jak sie pisze tego typu analizy. W przeciwnym razie latwo bedzie obalic tezy takich wypracowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.karolin.pl 17.09.09, 10:23 popieram... czas na zmiany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiola Grobelizm, ja juz tego zniesc nie moge IP: 194.114.146.* 17.09.09, 09:14 Dokąłdnie nareszcie arytkuł, któy oddaje nastroje Poznaniaków, a nie jakieś pisane na zamówienie UM kretyńskie artykuliki. Juz sie nie moge doczekac kiedy odejdzie ze stanowsika, bo jako prezydent przyniósł tylko skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
wildmarten Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 09:15 Ten przykład pokazuje tylko, że właściwe hasło reklamowe miasta powinno tak wyglądać: Poznań * Miasto don't know how. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 09:16 Rudy chwast i piesek Kulczyka. Pewnie Jan mu kazał zrobic większą stefę Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 09:25 Akurat ktos u gory sensownie napisal - przeciez to nie tylko Grobelny podejmuje decyzje! Przeciez sa rady, srady i radni, oni maja decydujace zdanie przy wiekszosci wielkich inwestycji... Moim zdaniem - Poznan jako najwieksze miasto regionu musi ostro przec do przodu. Tak jak robilo to do tej pory - najwieksze centra, najlepsze sklepy, najlepsze drogi, itp itd. Nawet uszczuplajac na sile inne regiony - trudno, tak to juz w zyciu jest ze sprawiedliwosc to czysta teoria. Wielkie miasto - wielkie inwestycje, wielkie pieniadze, wielka sila oddzialywania. Tyle ze trzeba tez zachowywac w tym wszystkim rownowage. Nie wolno TYLKO dbac o nowe centra - trzeba tez troche pracy "oddolnej", "organicznej", bo tak to sie kiedys zwalo. Co pod tym terminem rozumiec? Proste - to co dla mieszkancow jest chlebem codziennym. To oczywiscie nie daje wielkich bonusow na scenie krajowej, nie daje wielkiego splendoru prezydentowi - ale mieszkancy beda pamietac takie dzialania! To akurat pewne. Jakie to dzialania? Dbanie o przedszkola i zlobki - teraz jest KOSZMAR! Liczba dzieci jest znikoma, do zlobka dostaja sie tylko dzieci pijakow i znajomkow - sorki, jezeli urazilem kogos kto przypadkiem dostal "normalnie" miejsce. PRzedszkola? Drogie, malo miejsc, czesto rodzice woza dzieci na drugi koniec miasta, bo akurat tam znalezli miejsce... Drogi w miescie, ktore trzeba naprawiac - trudno, odbedzie sie cos kosztem obwodnicy ale mieszkancy beda zadowoleni. Wazne dla mnie - komunikacja miejska... Teraz to jest tragedia. Nie ma w sumie o czym mowic - TRAGEDIA. Jest tak ze dyrektorzy mowia o sukcesach, o nowych inwestycjach, a tramwaje i autobusy jezdza od lat w taki sam sposob - z ciaglymi usterkami, notorycznym spoznianiem sie, bez normalnych powszechnych na zachodzie tablic z rzeczywistym czasem przyjazdu autobusu, z biletomatami na wiekszosci przystankow... Wczoraj np przebijalem sie tramwajem nr 17 przez Dabrowskiego... Sorry, ale to jest wlasnie przyklad bezmyslnosci. Nowe tramwaje beda za kolosalne pieniadze.... Taaa, a na Dabrowskiego nadal tramwaje przebijaja sie przez ulice na ktorej co chwila ktos zajedzie tramwajowi droge, albo cale stado inteligentow zablokuje skrzyzowanie i tramwaj ktorym jechalem jechal dobre 15 minut kawalkiem ktory wg rozkladu zabiera 3minuty.... I co? I nic - nic sie nie zmienia od lat, nikogo to tez nie obchodzi. Niedlugo otworza z wielka pompa, bo napewno takowa bedzie, ulice Winogrady... Fajnie - bedzie calkiem nowiutka. Wsadzono w to kolosalne pieniadze.Tylko.... Przepraszam za narzekanie... Ciesze sie ze bedzie nowiutka i taka nowoczesna. Tyle ze nic sie tam nie zmienilo. NIC. Po wielkim remoncie nadal bedzie tam jednopasmowa ulica... Beda te same korasy, bo nic sie nie zmienilo... Po prostu - na stara droge nalozono nowa z malymi fajerwerkami, nie zmieniajacymi nic w ogolnym dzialaniu... To dokladnie to samo co wielka feta z okazji instalacji SUPER-NOWOCZESNEJ TABLICY ODJAZDOW tramwajow na duzych petlach, typu Sobieskiego... De facto to zwykly, najwzyklejszy papierowy rozklad przelozony na iluskrotnie przeplacona tablice led-owa. Kompletnie nic nie daje to nikomu - widac tylko ktore tramwaje "powinny" za moment odjechac. Sorki - w byle miasteczku w DE na najwazniejszych przystankach sa tablice z czasem przyjazdu autobusu - rzeczywistym... Tak, wiem, wiem - narzekac kazdy umie. Szkoda ze nie kazdy umie pomyslec przed niz po... Panie Grobelny - troche wiecej zainteresowania trzeba poswiecic samemu pozananiowi, bo niedlugo bedzie to miasto slumsow dla nowoczesnych pustych ludzikow. Bo kazdy normalny myslacy czlowiek bedzie mial dom pod miastem. Ja zyje w blokowisku, w ktorym sa podniszczone place zabaw, codzienne korasy na uliczkach, brak miejsc w zlobkach i przedszkolach i ciagle nowe budowle atanera, budujacego w takich miejscach ze nie wiadomo jak mozna bylo wydac tam pozwolenie na budowe... Odpowiedz Link Zgłoś
taxigold-poznan Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 09:38 Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Wątek na główne FORUM !!! IP: 195.20.110.* 17.09.09, 09:43 Dlaczego tak ważny temat został umieszczony na podforum a nie na głównym forum "Poznań" ? A już myślałem, że będzie rzetelnie, a tu jednak zakamuflowana manipolacja GW.... Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 09:55 Ja dodałbym jeszcze jedno - mętniackie publiczne wypowiedzi ocierające się wręcz o granicę ordynarnego kłamstwa. Przed tygodniem miałem okazję obejrzeć w telewizji lokalnej prezydenta Grobelnego, który argumentował, że na Ratajach park powstać nie może, bo kosztowałoby to miasto sumę 100 milionów złotych (taka suma padła z ust prezydenta Grobelnego!). Ciśnie się na usta pytanie - jak to możliwe, że w tym przypadku 100 milionów złotych, skoro Kulczykpark, położony w samym centrum miasta kosztował doktora Jana kilkanaście razy mniej? Czy prezydent - będący stroną zarówno sprawy ratajskiej i Kulczykparku nie widzi wręcz porażającej dysproporcji? Pęd prezydenta do zabudowywania wszystkiego jest bulwersujący - ostatnio dowiedziałem się, że wg Grobelnego droga rowerowa przy ulicy Niestachowskiej powinna pójśc pod nóż. Chciałbym wierzyć, że to przeoczenie a nie intencja. Niestety nauczony smutnym doświadczenie twierdzę, że chyba jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurand Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.w86-213.abo.wanadoo.fr 17.09.09, 10:08 Widac, ze Pan Grobelny zbyt blyskotliwym ,,jcem,, miasta nie jest. Czesto wyjezdza do innych miast, ale wnioskow z tych wizyt brak. Pomimo ze mieszkam 1100km od Poznania w zwiazku z moja wspolpraca z Polska czesto bywam w Poznaniu i zawsze ten sam problem, problem parkowania... Jest to problem mozliwy do rozwiazania w ciagu zaledwie kilku dni, tylko trzeba myslec i chciec, a nie myslec tylko przez pryzmat wlasnego portfela. Faktem jest ze system komunikacji miejskiej w Poznaniu nie zmienil sie od czasow zakonczenia wojny, a wrecz sie pogorszyl - wylaczyc nalezy PST. Niech wreszcie ktos ruszy w ratuszu glowka, a jesli to sprawia trudnosc zobowiazuje sie jako Poznaniak podpowiedziec to wlodarzom Poznania jak to uczynic. Wprawdzie w Polsce nie mieszkam juz 30lat, ale bardziej czuje sie Poznaniakiem, jak niektorzy osobnicy z ,,Ratusza,,. Poznan naprawde nie posiadal zbyt wielu zdolnych Prezydentow, chociaz byli i tacy ktorym mozna pomnik postawic, ale aktualny, to hanba dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.karolin.pl 17.09.09, 10:12 zaiste dobrze rzeczesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznańczyk Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: 194.156.44.* 17.09.09, 10:22 Skandalem w Poznaniu są korki. Wróciłem z Barcelony, miasta 2-3 krotnie większego od Poznania z liczbą turystów kilkuktornie przewyższającą liczbę osób odwiedzających nasze miasto. Nie ma tam korków. Dlaczego? Bo ludzie korzystają z metra. Ale Poznań nie potrzebuje metra... Jak tak dalej pójdzie, to miasto będzie skansenem ze Starym Rynkiem i kolejkami samochodów non stop 24 h na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 10:22 Wczoraj wypowiedziałem lokal w centrum miasta który moja firma wynajmowała od 10 lat. Nie stać nas na to aby płacić pracownikom za parkowanie w czerwonej strefie, do tej pory byliśmy w zielonej. Centrum Poznania umiera, coraz więcej firm się z centrum wynosi, w zamian nie powstaje nic..... czy o to chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 16:14 Gdyby nie było płacenia, pracownicy przychodziliby do pracy półtorej godziny później, bo szukaliby miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.europa Precz z Grobelnym! Ten prostak może i mógłby 17.09.09, 11:10 zarządzać jakąś wsią pod Poznaniem (gdzie zapewne mieszka) ale zupełnie się nie nadaje do funkcji, którą obecnie sprawuje. Poznań to nie park maszynowy! Odpowiedz Link Zgłoś
annamariaj Re: Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu 17.09.09, 11:47 Nareszcie! Oby więcej takich tekstów! Złe decyzje władz należy piętnować z całą siłą (vide strefy parkowania, budowa centrów handlowych (Malta, Łacina), mieszkaniówek w miejsce parków, itd.). W tym mieście sprzyja się tylko inwestorom, o mieszkańcach zapominając całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjetja Groblo-baran IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 17.09.09, 12:10 Gdzie nie ma wolnych miejsc parkingowych? Wszystkich Świętych, Mostowa, okolice Szkoły nr 40, Garbary itd. Przed chwilą byłem na spacerze i obszedłem wszystkie strefy (czerwoną, żółtą i zieloną). Najwięcej miejsca... w zielonej (Chwaliszewo). To co mi będzie Grobelny kłamał, że zielona (za 1 zł) jest zarąbana? Matacz i oszust. Cywilny Pan-ksiądz Kluczyków :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watcher !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:51 niech ktos sie pochyli nad umultowwem i moraskiem nim ten europejski unikat zostanie zalanty przez beton!!! miastu szkodzi prezydent z wojewoja na przemian. Nawet radni prowincjonomalnego czerwonaka rozumieja ze krajobraz kulturowy to nie tylko festyn ale takze tereny zieelone i jego osnowa... dlaczego nasz polodowcowy krajobraz, bufor dla fauny- muis zniknac za bramami gett (bo jak inaczej nazwac nowe osiedla szumnie i bezczelnie nazywanych willami- unas niemozna budowacz ekologicznie-kazdy polaczek musi miec po2 zagrode! centrumwyglada jak ser szwajcarski (przez nieudolnossc polityki komunalnej) a tereny ktore juz nasi oradziadowie uznali za pluca miejskie-jak wilczy mlyn, solacz a dzis to co wymienialem na poczatku-musza byc zas*ane w stezeniu 80%? Ja rozumiem-bo wiem ze tam gdzie mieszka prezydent okap od okapu dzieli 5 m.! i on to chyba lubi.Cale szczescie jest przeciw 4 obwodnicy ale niezdzieki rozumowi i wrodzonej idei ekologicznej-akby sie moglo wydawac po owczym pedzoe z jakiom zglaszal organizacje konferencji klimatycznej-ale dzieki miejscu zamieszkania . Tym razem prym szkodnika wiedzie wyzszy strzebel adm.- i kolejne pytanie-dlaczego spalarnia smieci niemoze byc przy wsypisku tylko planuje sie ja na garbarach? zeby 200 ciezarowek moglo paradnieprzejezdzac codziennie przez rezerwat, przecete bufory przyrody chronionejoraz nasze poznanskie drogi srodmiejskie! Niejestem juz dumny z tego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Grobelizm, czyli tak się rządzi w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 13:57 Grobelny i ekipa podchodzą do miasta jakby nie było ono miejscem do życia mieszkańców ale firmą - Poznań Spółka z o.o. Niedługo wybory - czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś