Dodaj do ulubionych

Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię?

23.09.09, 00:38
Ekscytujemy się każdym kolejnym odkrytym centymetrem kaplicy, w której modliła
się żona Mieszka I, zastanawiam się jednak, czy jest z czego się cieszyć.
Gdyby odnaleziono łazienkę Dobrawy, a takie przecież pozostawili po sobie
starożytni Egipcjanie i Rzymianie, wtedy mielibyśmy powód do dumy. Wg
Państwowego Instytutu Higieny statystyczny Polak kąpie się raz na tydzień.
Pozwolę sobie postawić tezę, że tę awersję do czystego ciała mogła na nasze
ziemie przywlec właśnie Dobrawa, kierując się maksymą św. Hieronima „Ten, kogo
chrzest oczyścił, nie musi się kąpać po raz drugi”.
Poniżej link do artykułu, który może być przyczynkiem do tysiącletnich dziejów
brudu i smrodu na ziemiach polskich
www.racjonalista.pl/kk.php/s,6809
Obserwuj wątek
    • piter_wlkp Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 10:42
      Tekst bardzo ciekawy i wiele mówiący o naszym narodzie. Mam tylko
      dwie uwagi
      1)cytat ze św.Hieronima wygląda jakby był tłumaczony przez jakiegoś
      geniusza ,podobnie jak zdanie "Dziękować z góry [pol] - [ang] Thanks
      from the mountain"
      2) jeśli historia brudu i smrodu na ziemiach polskich liczy sobie
      1000 lat ,to archeolodzy nie powinni mieć problemu ze znalezieniem
      łazienek z czasów Piasta Kołodzieja lub jakiegoś SmokaWawelskiego.
      Trzymam kciuki za archeologów :)
      • dobrusia_to_ja Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 12:07
        piter_wlkp napisał:

> Tekst bardzo ciekawy i wiele mówiący o naszym narodzie.
        Nie o naszym narodzie, ale całej Europie. Zauważ, że brak higieny nie dotyczył
        tylko naszych ziem.
        • piter_wlkp Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 14:02
          Domyślam się że dotyczyło to całej Europy. George wyraźnie łączy
          zanik higieny wraz z przybyciem chrześcijaństwa na ziemie polskie.
          Dlatego z niecierpliwością czekam na odkopanie przez archeologów
          łazienki króla Popiela oraz śladów prysznica z chaty
          PiastaKołodzieja :) Nie ulega wątpliwości że te przełomowe odkrycia
          potwierdzą tezy George'a
          • dobrusia_to_ja Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 14:17
            Muszę poszperać w książkach, żeby czegoś nie pokręcić, ale częściowo Żorżyk ma
            rację, niestety. Tutaj pomocny mógłby okazać się Rene, choć nie wiem, czy
            specjalizuje się w historycznej higienie:)
            • Gość: Grom Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 14:57
              Czy Dżordż ma rację tego nie wie nikt, ale częściowo potwierdza się to co już
              dawno podejrzewałem, że jego przodkowie żyli w brudzie i smrodzie. No chyba że
              już za Mieszka byli ateistami. To co innego.
              • kiks4 Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 15:12
                W czasach Dobrawy Warta była z pewnością czysta i nadawała się do kąpieli. Więc
                przynajmniej latem mimo braku łaźni mogła swe grzeszne ciało obmyć.
                Inna rzecz że do mycia nie miała mydła. W krainie mojego dzieciństwa czyli na
                Podkarpaciu lud ( ja też) wyszukiwał wśród skał piaskowych w dnie rzeki
                niebieski ił, który dobrze zastępował mydło. Nazywaliśmy to "kacze mydło".
                W Poznaniu w Warcie z całą pewnością nie ma i nie było "kaczego mydła" więc jest
                problem. Czym myła się Dobrawa- gdy się myła?
                • piter_wlkp Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 15:25
                  Ten wątek coraz ciekawiej się rozwija
                  Idąc tym tropem ,niewykluczone że za kolejny tysiąc lat archeolodzy
                  odkryją ,że rozwój higieny Poznań zawdzięcza niejakiemu
                  Grobelnemu ,za czasów którego budowano TermyMaltańskie. Wcześniej
                  mieszkańcy kąpali się w Warcie , która stała się brudna od czasów
                  gdy Dobrawa zaczęła w niej obmywać swe grzeszne ciało ;)
            • renepoznan Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 16:34
              Łączenie upadku higieny z nadejściem chrześcijaństwa jest nieporozumieniem. Za
              czasów Chrobrego a zatem kilkadziesiąt lat po przyjęciu chrześcijaństwa mamy
              potwierdzone łaźnie i to dość popularne.
              • kadfael Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 16:40
                Jagiełło kąpał sie codziennie! A łaźnie zaczęto zamykać w epoce
                wielkich epidemii dżumy.
                • Gość: Grom Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 16:59
                  A jeszcze później za czasów państwowej ateizacji (lata 50te) było trendy być
                  niedomytym, z brudnymi paznokciami i w brudnym roboczym ubraniu bo to świadczyło
                  o wyższej ateistycznej świadomości i wysokim pochodzeniu robotniczym. Dotyczyło
                  to także sposobu bycia, np. bardzo trendy było zamaszyste wytarcie zasmarkanego
                  nosa rękawem.
                  • piter_wlkp Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 17:12
                    Takie trendy są kultywowane nawet dziś w niektórych środowiskach.
                    Ale łączenie ich z ateistami jest takim samym nadużyciem jak
                    kojarzenie chrześcijaństwa z brakiem higieny. Można to nazwać prosto
                    i bez ideologii - niechlujstwo
                • kiks4 Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 17:46
                  kadfael napisała:

> Jagiełło kąpał sie codziennie!

I dzięki temu wysłannicy z Krakowa, bodajże Spytko z Melsztyna mogli wypełnić
                  swą misję dyskretnego obejrzenia męskości przyszłego króla. Chodziło o
                  upewnienie się, że ze związku z Jadwigą będą następcy tronu.
                  • kadfael Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 18:38
                    Nie to byl Zawisza Czerwony. I chyba bardziej chodziło jednak o
                    wygląd, tak przynajmniej pisze Długosz.
                    • kiks4 Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 19:16
                      kadfael napisała:

> Nie to byl Zawisza Czerwony.

Napisałem z pamięci i nie trafiłem :-(
                      Ale sądzę, że kanonik Długosz nie mógł nic innego napisać w tych czasach.
                      • renepoznan Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 23.09.09, 19:41
                        Konkretnie:
                        Zawisza z Oleśnicy, Czerwony herbu Dębno - podsędek sandomierski.
                        • kiks4 Re: Czy Dobrawa Przemyślidka miała łaźnię? 24.09.09, 21:03
                          We wcześniejszym poście wspomniałem o mydle a właściwie jego braku w pałacu
                          Przemysła. Potem poczytałem na ten temat i się zdziwiłem. Mydło wynaleźli
                          Fenicjanie gdzieś około 800 lat przed Chrystusem.
                          My Słowianie zaczęliśmy używać mydła dopiero w XIV wieku czyli ponad dwa tysiące
                          lat później. Widocznie nie brudziliśmy się tak bardzo jak Fenicjanie i nie było
                          nam aż tak potrzebne.
                          • piter_wlkp A po co mydło? Wszak dawni Słowianie 24.09.09, 21:20
                            mieli ciekawsze wyposażenie łaźni np. witki i rózgi , którymi
                            ochoczo posługiwał się BolesławChrobry ćwicząc nimi niepokornych
                            dworzan , używając mydła nie byłby w stanie osiagnąć równie mocnego
                            efektu :)
                            www.polska.pl/spec/biskupin2004/wiadomosci/article,Tylko_lazni_zal,id,122914.htm
                          • dobrusia_to_ja Dla Kiksa, Pitera i reszty zainteresowanych!! 24.09.09, 22:07
                            spliff.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=366&Itemid=1
                            Na terenach Słowiańszczyzny konopie były surowcem wykorzystywanym głównie na
                            wsi. Włókna tej rośliny miały ogromne zastosowanie w tkactwie ludowym. Wyrabiano
                            z nich płótno czesankowe i pacześne, tkaniny na ubrania, worki oraz postronki.
                            Przygotowanie uprawianych konopi do uzyskiwania włókna było podobne do obróbki
                            lnu. Technika w krajach słowiańskich polegała na wysuszeniu roślin, a następnie
                            na tarciu (międleniu) za pomocą tzw. międlicy. Dzięki temu otrzymywano włókna,
                            które były stosowane do wyrobów przemysłowych. Oprócz tego z nasion konopnych
                            tłoczono olej, który stosowano w ówczesnym przemyśle. Służył on m.in. do palenia
                            i fabrykacji mydła.

www.swarzyca.ovh.org/ksiegi/ciekawostki.htm
                            73. Słowianie dbali o higienę.
                            74. W każdej wsi była chociaż jedna łaźnia.
                            75. Słowianie robili sobie mydło z popiołu i łoju.

To warto przeczytać w całości:):):)
                            www.efantastyka.pl/portal/historia_zycie_codzienne_slowian
                            Na terenach Słowiańszczyzny dbano także o higienę. Wytwarzano mydło z tłuszczu i
                            łoju i myto się nim, po owinięciu go w płótno. Prano ubrania i czyszczono
                            kolczugi. Także ludzie dbali o swą czystość, korzystając z łaźni.
                            • piter_wlkp W obliczu tych informacji 24.09.09, 22:19
                              odkrycie łaźni Dobrawy Przemyślidki jest tylko kwestią czasu - do
                              roboty archeolodzy :) Dobrusi dziękuję za obszerny materiał ,widać
                              że średniowiecze to wcale nie był taki ciemny okres dziejów jak nam
                              to się nieraz wmawia
                              • dobrusia_to_ja Re: W obliczu tych informacji 24.09.09, 22:45
                                Oczywiście, że Średniowiecze nie było aż takie złe, ale w jego pierwszej części.
                                Wręcz przeciwnie. Dopiero później zaczęło się psuć.
                                Nie wiem, czy przeczytałeś w całości ostatni tekst, bo naprawdę warto, ale
                                pozostałe też są ciekawe:)
                                • l.george.l Re: W obliczu tych informacji 24.09.09, 23:09
                                  dobrusia_to_ja napisała:

> Dopiero później zaczęło się psuć.
                                  [...]

I tak trwa do dziś. A dlaczego tych psujów nie przepędzić z naszej ojczyzny?
                              • l.george.l Re: W obliczu tych informacji 24.09.09, 23:10
                                piter_wlkp napisał:

> odkrycie łaźni Dobrawy Przemyślidki jest tylko kwestią czasu - do
                                > roboty archeolodzy :) [...]

Dobrze, że udało nam się zdefiniować priorytety.
              • dobrusia_to_ja Miałam chwilę, więc coś znalazłam: 23.09.09, 16:53
                paluki.tygodnik.pl/biskupin/pdf2002/n5s2.pdf
                forum.gery.pl/index.php?showtopic=55297
                www.muratordom.pl/lazienki/aranzacje/historia-od-lazienki,6424_4030.htm
                www.sanitec.cz/732.htm
                Do ostatniego artykułu trzeba znaleźć I i III część, ale nie mam już czasu.
                Pozdrawiam i uciekam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka