Dodaj do ulubionych

Prawdziwy cud

IP: *.chello.pl 16 lat temu
też mi cuda...

Cud to będzie jak wszystkie ekspresówki wybudują na euro 2012 :D
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek ... IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16 lat temu
      ręce opadają...
    • Gość: ateista Re: Prawdziwy cud IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16 lat temu
      zawsze jak coś się stanie to wasz bóg, tylko on jest the best, na pewno to on zdziałał, bo jak to by było możliwe gdyby nie on, kto to by był ? kolejny przykład tandety czyli cudu wymyślonym bożkom i im przypisywanym przypadkom
    • roman_j Prawdziwy cud 16 lat temu
      To jest "Poardnik Domowy" czy "Gość Niedzielny"?
      Przeczytałem jedną historię. O tym porażonym prądem chłopaku. Z tej opowieści wynika, że cały czas był pod prądem, bo psa poraziło, kiedy go polizał, a było to już rzekomo po tym, jak go ta urszulanka miała za nogi pociągnąć (i pewnie odciągnąć od kabla, jak się domyślam). Albo nierzetelna jest ta osoba, która to spisała, albo ten chłopak konfabuluje. Tak czy inaczej ten cud można włożyć między bajki.
    • princealbert i jak tu wracac do tego kraju? 16 lat temu
      przeciez rece opadaja...
    • Gość: hahaha Prawdziwy cud IP: *.chello.pl 16 lat temu
      Prawdziwy cud że Wyborcza taki art, dała,toż oni jadą na katolików na każdej stronie gazety, każdego dnia, od paru lat, pamiętacie słowa Maleszki o antypapieskim tekscie?
    • drakaina Cud ludzkiej psychiki 16 lat temu
      Najpierw dwie uwagi:

1) Gloria Maria nie znaczy "Chwała Marii". Znaczy "Chwała Maria", bo to są dwa mianowniki. Chwała Marii to Gloria Mariae, łacina podobnie jak polski zna odmianę rzeczownika

2) "Przyjedzie policja, jeszcze którąś z sióstr oskarżą?" - myślę, że w tej sytuacji słusznie by zrobili, bo ewidentnie było zaniedbanie

A tak poza tym to z jednym się zgadzam: potrzebna jest wiara. Wiara w to, że chce się żyć i że się wyzdrowieje. Każdy lekarz przyzna, że takie nastawienie jest podstawą dochodzenia do zdrowia, pokazują to zresztą historie ludzi chorych na raka. A to, że część osób wizualizuje to sobie jako pomoc świętego czy jakiejkolwiek innej postaci - to osobna historia. Cokolwiek pomaga, jest dobre.

Ciekawe, czy ktokolwiek by napisał artykuł, gdyby taki cudownie wyzdrowiały człowiek modlił się do jakiegoś pogańskiego bóstwa opiekuńczego? Taki, jak jest, ten artykulik nadaje się do gazetki parafialnej a nie "poradnika domowego".
      • Gość: iz Re: Cud ludzkiej psychiki IP: 89.108.216.* 16 lat temu
        Ciekawe co WIZUALIZOWAŁ noworodek w inkubatorze albo ta dziewczyna w stanie klinicznej śpiączki?
        A co do psa - chłopak słyszał że piszczy jak już odzyskał przytomność. Czyli pies polizał go wcześniej. Czy wszyscy elektrycy maja problem z logicznym rozumowaniem?
        • pj.pj Re: Cud ludzkiej psychiki 16 lat temu
          Gość portalu: iz napisał(a):

> Ciekawe co WIZUALIZOWAŁ noworodek

Raczej jego matka, póki jeszcze był płodem. Temu dziecku nie wyrosła nerka i pęcherz już w inkubatorze. Wiara, że będzie dobrze, i pozytywne myślenie to podstawy leczenia, a wszelka inna wiara i rytuały tylko pomagają podtrzymywać to, co naprawdę ważne, czyli osobiste nastawienie człowieka.
    • cojones Dobry artykuł dla transplantologii. 16 lat temu
      Trzeba sie modlić o cud, a nie zgadzać na pobranie narządów.
      • verte34 Re: Dobry artykuł dla transplantologii. 16 lat temu
        Wiara uzdrawia, fakt; śmiem twierdzić że wszystko jedno w co ta wiara, byle była odpowiednio silna. Wszystko jest w mózgu.
        Natomiast to mnie przeraziło:
        "Czekam trzy godziny na franciszkanów. I słyszę z ich ust, że jeśli wyrażę zgodę na operację, będzie to aborcją. "

To wstrętne, bezduszne, nieludzkie.
        Nie wiem jak ktokolwiek rozsądny może kierować się w tej kwestii opinią takich zaindoktrynowanych facetów.
    • Gość: mar. Re: Prawdziwy cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
      A dlaczego nie za sprawą JEZUSA? Polska to niby chrześcijański kraj, a jak przyjdzie co do czego, to ludzie modlą się do innych ludzi, zamiast do jedynego pośrednika między Bogiem a człowiekiem. Czyżby sądzili, ze jakaś zakonnica ma większą moc niż sam Jezus? No chyba tak.
    • delivered To wstyd takie bzdury wypisywać 16 lat temu
      Cud się wydarzy jak komuś odrośnie ręka lub noga. A takie "cuda" to zdarzają się codziennie na całym świecie. Zamiast czekać na cud niech się lepiej wezmą ludzie do roboty. A takie artykuły to po prostu wstyd.
    • Gość: pff Re: Prawdziwy cud IP: 109.199.3.* 16 lat temu
      Ani dla ciebie, nienawistny bucu :)
    • Gość: m Prawdziwy cud IP: *.chello.pl 16 lat temu
      Jasne, dziecko się urodziło żywe nie dzięki lekarzom, którzy przeprowadzili operację, nie dzięki pielęniarkom, inżynierom którzy budowali inkubatory, naukowcom, którzy wymyślili leki i procedury diagnostyczne, tylko dzięki magicznemu "wstawiennictwu" martwego faceta z Watykanu. Cud!

Rzygu rzyg.
    • Gość: terencjusz Prawdziwy cud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu
      cuda nie widy

czy modlenie się do zmarłych ma coś wspólnego z chrześcijaństwem...
      ale co ja się w religii doszukuje konkretów, przeciez wszystko można ze wszystkim pomieszać grunt zeby wierzyli
      to może by tak wierzący zrezygnowali z opieki medycznej (ta szatańska technika) i tylko na modlitwie polegali
      inna sprawa - cos ci nasi kapłani za słabo się za Ojczyznę modlą, nieszczerze może, bo modlą się modlą a i tak same nieszczęscia, powódz katastrofa lotnicza/o sorry zamach/ albo bóstwo naszego kraju nie lubi albo kapłanów
    • kubafriday Pogaństwo! 16 lat temu
      Ci ludzie to poganie, pośrednikiem wszelkich łask i dóbr doczesnych jest Jezus Chrystus. Jest o tym napisane w piśmie świętym. Ja któremu jest na imię Jahwe chwały mojej nie oddam innemu ani należnej mi czci bożkom (Iz 42,8). O dawna uważałem katolicyzm za religię politeistyczną.
      • Gość: terencjusz Re: Pogaństwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16 lat temu
        pytanie co ma wspólnego katolicyzm z chrześcijaństwem, modlą się do wszystkich tylko nie do Boga
      • drakaina Re: Pogaństwo! 16 lat temu
        kubafriday napisał:

> Ci ludzie to poganie, pośrednikiem wszelkich łask i dóbr doczesnych jest Jezus
        > Chrystus. Jest o tym napisane w piśmie świętym. Ja któremu jest na imię Jahwe c
        > hwały mojej nie oddam innemu ani należnej mi czci bożkom (Iz 42,8). O dawna uw
        > ażałem katolicyzm za religię politeistyczną.

Judaizm też był początkowo religią politeistyczną. Nawet cytowany przez ciebie fragment zawiera tego ślady, bo Izajasz działał jeszcze przed reformą Ezdrasza - JHWH postrzega się tu jako jednego z wielu bogów, a wyłączności żąda od swojego ludu, wcale nie negując istnienia innych bóstw. Podobny wydźwięk ma przykazanie "Nie będziesz miał bogów cudzych _przede mną_"

Btw. u Izajasza i innych starotestamentowych proroków nie ma mowy o Jezusie. To tylko chrześcijanie tak sobie te proroctwa interpretują. Ruchów i sekt mesjańskich w I w. BCE oraz I czy II w. CE było na pęczki.

I jeszcze jedno: używając pogardliwie określenia "pogaństwo", możesz urażać czyjeś uczucia religijne. Jako chrześcijanin jesteś zapewne na to bardzo wyczulony, więc nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe.
    • Gość: MiG Zła diagnoza a nie cud. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
      Lekarze spierniczyli diagnozę, a potem się podpisują pod podobnymi banialukami, bo co mają powiedzieć - że źle zrobili tomografię i o mało nie pobrali od kobiety z żywym mózgiem narządów?

Boją się jak cholera i robią cobie "cudowny" dupochron.
    • bezportek Opinia niedowiarka 16 lat temu
      Nie wierze, za nic nie jestem w stanie uwierzyc, ze takie bezmyslne bydlo, jak fanatyczne ateisty, moze choc minute przezyc bez Bozej laski, ktora te wszystkie odpady ewolucji cudem utrzymuje przy zyciu.
      A imie ich - miliony. Miliony zapartych wyznawcow wiary we wlasne zabobony, zwane "rozum" i kupe sprzecznych dogmatow, co nazywaja "nauka". Caly ten kierdel zaniedbuje prace, mycie zebow i podcieranie zadka, poswiecajac sily i srodki na wymyslanie coraz to bardziej skomplikowanych formulek, majacych uzasadnic dogmat wiary w nieistnienie intelektu wyzszego od nich samych. Calkiem jak skalar Dawkins, tlumaczacy zlotym rybkom, ze to prawo natury i efekt przypadkowego ukladu stalych fizycznych powoduje, ze zmienia sie woda w akwarium.
      Sama z siebie, naukowo dowiedzione.
      • drakaina Re: Opinia niedowiarka 16 lat temu
        bezportek napisał:

> Caly ten kierdel z
        > aniedbuje prace, mycie zebow i podcieranie zadka,

To akurat pasuje jak ulał do mnóstwa żywotów świętych, zwłaszcza średniowiecznych...
      • Gość: :))) Re: Opinia niedowiarka IP: *.uznam.net.pl 16 lat temu
        bezportek - głuptactwo wierzących katolików musi być ilustrowane, objawiane ślepym, pokazywane wszem i wobec, aby katolicyzm w naszym kraju stał się takim samym, obciachowym zabobonem, jak jest to w krajach cywilizowanych. Ale uważam, że przesadzasz. Zwyczajnie jesteś niesmaczny. Zgoda - katolicy są głupcami, ale nie wszyscy są łajdakami, a to w swoich tekstach pokazujesz. Zapędziłeś się. Pisz głupio, ale nie nikczemnie. Chyba, że udajesz księdza. To wtedy co innego.
    • the_rapist To dowcip jakis, prawda? 16 lat temu
      Rozumiem, ze polska medycyna bedzie slynela z Klinik Cudotworstwa i Zespolonych Szpitali Mocy Modlitewnej. Oczywiscie, ze kontrolowanie ciala za pomoca umyslu ma miejsce, slyna z tego typu praktyk mnisi buddyjscy. Twierdzenie, ze choroba sie cofnela, bo rodzina lezala krzyzem przed fotka zmarlego papieza jest tyle niedorzeczne, co szkodliwe. wyglada to na teze forsowana w konkretnym celu - umieszczenia Wojtyly w katolickim panteonie. w sumie nic mi do tego, niech sobie kler oglasza dowolne ''prawdy''. tylko dlaczego mieszacie w to niewinne dzieci?
    • Gość: Słowianka Prawdziwy cud IP: 81.219.163.* 15 lat temu
      Rodzice tego rzekomego "cudu" publikują swoje półnagie zdjęcia w necie:
      www.narkoslang.pl/narko_files/galerie/5_346.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka