Dodaj do ulubionych

Potrzebuję trójniki do połączenia miedzianych

20.11.09, 14:13
rurek pod kątem prostym. Nie mogę ich nigdzie znaleźć. Nie muszą być metalowe,
choć takie byłyby najlepsze. Z rurek mają powstać trzy sześciany. Może macie
jakieś pomysły, gdzie tego szukać??
Admina bardzo proszę o nie usuwanie tego wątku.
Obserwuj wątek
    • Gość: iawhndai masz bana na google? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 14:59
      • dobrusia_to_ja Nie, ale nigdzie nie trafiłam na takie, które 20.11.09, 17:21
        umożliwiają złożenie sześcianu. Może źle szukam.
    • l.george.l Rozwiodłaś się? 20.11.09, 18:33
      Czy ja źle pamiętam, że małżonek działał w branży instalacyjnej?
      • dobrusia_to_ja Nie, nie rozwiodłam się. 20.11.09, 18:55
        A Ty musisz wszędzie o tym trąbić??
        Gdyby mieli coś takiego, nie pytałabym na forum.
        Dokładnie takie same trójniki, jakie potrzebuję, były kiedyś stosowane do
        montażu domków/namiotów dla maluchów. Co prawda były wykonane z tworzywa
        sztucznego, ale jestem gotowa "obniżyć loty" i nimi połączyć rurki. Problem w
        tym, że nadal nie wiem, skąd je wziąć. Przecież nie napiszę do Chin;)
    • kiks4 Re: Potrzebuję trójniki do połączenia miedzianych 20.11.09, 21:12
      dobrusia_to_ja napisała:

> rurek pod kątem prostym.

Domyślam się, że chodzi o taki trójnik, w którym trzy "ramiona" nie leżą na jednej płaszczyźnie. Inaczej mówiąc, gdyby Twój wymarzony trójnik położyć na stole, to dwa ramiona będą leżeć na blacie a trzecie ramię będzie celować w sufit.
      Niestety takich trójników nie ma w ofercie producentów. Z punktu widzenia hydraulika problem można rozwiązać montując kolano w jedno z ramion trójnika. Ale wówczas cierpi efekt artystyczny a niego zapewne Ci chodzi.
      A może odwrócić problem i z drutu o grubości 1- 2 mm wygiąć taki trójnik i na niego "nadziać" miedziane rurki. Miejsce styku rurek możnaby zakitować kitem dwuskładnikowym np. Poxyliną, co dodatkowo wzmocniłoby konstrukcję.
      Trochę nieporadnie naszkicowałem ten łącznik z drutu, położony na "stole" dla pokazania jego przestrzennej struktury
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/SdiswuPyB9IgpaBiYX.jpg
      • dobrusia_to_ja Re: Potrzebuję trójniki do połączenia miedzianych 20.11.09, 21:46
        kiks4 napisał:
        > Domyślam się, że chodzi o taki trójnik, w którym trzy "ramiona" nie leżą na jed
        > nej płaszczyźnie. Inaczej mówiąc, gdyby Twój wymarzony trójnik położyć na stole
        > , to dwa ramiona będą leżeć na blacie a trzecie ramię będzie celować w sufit.

Dokładnie o taki:)

> wówczas cierpi efekt artystyczny a niego zapewne Ci chodzi.

Tak. Gdyby nie o to chodziło, połączyłabym wszystko nawet plastrem:)

> Trochę nieporadnie naszkicowałem ten łącznik z drutu, położony na "stole" dla p
        > okazania jego przestrzennej struktury

Nie szkodzi:) Już z opisu połapałam się, o co chodzi:) Dziękuję, bo nie przyszło
        mi to do głowy:) Jeśli wszystko się uda, zrobię zdjęcie. Z opisem, oczywiście,
        bo już mi zwracano uwagę na to, że niektóre rzeczy, które robię, powinny go mieć;)
        • kiks4 Re: Potrzebuję trójniki do połączenia miedzianych 20.11.09, 21:52
          fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/moURWJocTatBoc2hzB.jpg
          Jeśli to nie muszą być rurki miedziane a istotny jest jedynie szkielet
          sześcianu- to można wykorzystać system rur chromowanych i łączników, dostępny
          np. w Castoramie. Zdjęcie pokazuje węzeł, który Cię interesuje
          • dobrusia_to_ja Jejku!!:) 20.11.09, 22:06
            Są śliczne, ale za wielkie:)
            Moja rzeźba nie stanie w muzeum, lecz u mnie w domu, więc w grę wchodzą
            tradycyjne rurki do wody:)
      • l.george.l A właśnie, że są takie trójniki 20.11.09, 21:52
        kiks4 napisał:

[...]
        > Niestety takich trójników nie ma w ofercie producentów. [...]

Trójniki są, ale ciągle nie rozumiem, dlaczego Dobrusia pyta o to obcych facetów
        zamiast swojego
        www.allegro.pl/item793704205_valvex_trojnik_ustalony_katowy.html
        • dobrusia_to_ja Re: A właśnie, że są takie trójniki 20.11.09, 21:55
          To nie to, ale dziękuję George:)
        • dobrusia_to_ja Wiem, że jestem upierdliwa, ale to musi ładnie 20.11.09, 22:12
          wyglądać. Nie twierdzę, że to, co zrobię, będzie ładne, ale musi tak wyglądać:)
          • alfalfa Re: Wiem, że jestem upierdliwa, ale to musi ładni 20.11.09, 22:16
            przecież to co podlinkował Dżordż jest ładne. Nagwintowane nawet.
            Lepiej powiedz jakiego ma być koloru bo spodobła Ci się srebrny
            Kiksa a nie podoba miedziany (czy podobnego koloru, a wczesniej o
            miedzianym pisałaś).
            A.
            • dobrusia_to_ja Re: Wiem, że jestem upierdliwa, ale to musi ładni 20.11.09, 22:36
              Chyba nie łatwo to wyjaśnić na forum:), ale do rzeczy.
              Muszę, a właściwie chcę, zbudować trzy sześciany z rurek miedzianych. Do każdego
              potrzebuję ośmiu trójników, czyli w sumie 24 sztuk. Rurki mam szansę dostać z
              odpadów, ale takich trójników kątowych, jakie są mi potrzebne, chyba z miedzi
              się nie produkuje. W każdym razie nie znaleźliśmy ich w katalogach. Te mosiężne,
              które pokazał George, mają o jeden element za dużo. Pomijam już cenę, która przy
              tej ilości jest samobójcza;) Jestem w kropce, bo wiem, czego chcę, ale mam też
              pewne ograniczenia. Jednym z nich jest cena:)
              Srebrne są ładne, ale zbyt wyglancowane i za duże.
              • bassooner Re: Wiem, że jestem upierdliwa, ale to musi ładni 20.11.09, 22:44
                czy ty jakąś klatkę konstruujesz czy jak?
                dla dziecka czy dla męża... ;-)))
                • dobrusia_to_ja Re: Wiem, że jestem upierdliwa, ale to musi ładni 21.11.09, 00:03
                  Takich wielkich nie robię;)
    • l.george.l Re: Potrzebuję trójniki do połączenia miedzianych 20.11.09, 22:47
      Może coś takiego się nada?
      www.sadowniczy.pl/product-pol-12885-Trojnik-narozny-%C3%98-20-T00011.html
      • dobrusia_to_ja Super!! I cena jest znośna:)) Dziękuję:)) 21.11.09, 00:04

• dobrusia_to_ja Bardzo wszystkim dziękuję za fajne pomysły 21.11.09, 00:07
      i pomoc. Nawysyłam się tych zdjęć;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka