szuszwol 22.11.09, 21:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: menel Re: Poznaniacy decydują o przyszłości stadionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.09, 21:57 Nick dopasowałem do poziomu wypowiedzi i jej autora.Szuszwolu pamiętaj,że w internecie nie można bezkarnie obrażać. Mnie też działalność Pana G i jego kolegów razi. Ale to nie znaczy,że będę ich obrażał. Wolę używać argumentów udowadniających nieudolność,brak kompetencji itp. A takich jest sporo. Stadion nie jest wcale najdobitniejszym przykładem ale też nie jest nieznaczącym.Trochę zimnej krwi kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczun Re: Poznaniacy decydują o przyszłości stadionu IP: *.cable.mindspring.com 22.11.09, 22:04 Bardzo ciekawe co mowisz. Podobal mi sie zwlaszcza fragment o metrze. Z mojej wiedzy za 600 mln zl mozna wybudowac jedynie ok. 4 kilometrow podziemnego metra. Mimo wszystko wole juz ten stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Nie wiem skąd twoja wiedza IP: *.wip.pl 23.11.09, 08:36 Bo centralny odcinek metra w wawie będzie kosztował 3.5 mld i będzie miał około 7 kilometrów. Wychodzi zatem że za 600 mln wybudujesz niewiele ponad kilometr. Mostów też kilu nie postawisz moim zdaniem budowa dwóch mostów na Warcie z dojazdami kosztowałaby pewnie więcej niż te 600 mln Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol To sprawdź koszty metra madryckiego. 23.11.09, 09:53 Abstrahuję od tego, że jest to metro głębokie a u nas wystarczyłaby odkrywka. W Warszawie jest drogo bo jest nieudolnie ale i warunki obiektywne są bardzo trudne. Musi przejść głęboko pod Wisłą a samo Śródmieście jest położone kilkanaście metrów nad rzeką. 300 mln na most nad Warcinką? Daj mi 150 bez rozliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: To sprawdź koszty metra madryckiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 11:18 Metro - metoda odkrywkową - 180 mln zl za km plus 50 mln za stację - to jest bez taboru. Dla porównania - trasa tramwajowa - 25 do 50 mln za kilometr w zalezności od koniecznej przebudowy urzadzeń podzimenych oraz bez obiektow inzynierskich (wiadukty, mosty, mury oporowe itp) Trasa mostowa: most 80 do 120 mln zł + kilka kilometrów trasy ze skrzyżowaniami to drugie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Zadziwiająca precyzja urzędnicza. 23.11.09, 12:50 280 mln za kilometr? Gdzie? Liczby dotyczące tramwajów też nie uwzględniają taboru. Z prędkością średnią doprecyzowuję odnosiłem się do odcinków dłuższych i może poniosła mnie odrobina fantazji. Średnia ponad 40 km/h jest jednak osiągalna i już nie tylko w Moskwie czy Paryżu na dłuższych odcinkach. Poczytaj sobie o systemie transportowym w Vancouver i zmianach jakie mają zajść w Chicago. Mamy postęp niesamowity w tej dziedzinie. Z kosztem mostu nagle dwukrotnie zleciałeś w dół. Cieszę się. A jeżeli twierdzisz, że metro jest wolniejsze od tramwaju no to w ogóle nie ma o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Zadziwiająca precyzja urzędnicza. IP: *.chello.pl 23.11.09, 13:39 Jeżeli metro będzie miało przystanki co 500 metrów i do tego dodamy godziny szczytu to będzie jeździło wolniej. Oczywiście są możliwości aby metro jeździło szybciej, ale do tego potrzebny jest bardzo nowoczeny system sterowania ruchem i odpowiednio opracowane procedury wymiany ludzi na stacjach. Co z tego ze metro moze jechac i 60 km/h jak musi tać na peronie aż wymienią się ludzie. Oczywiście stojący zbyt długo pociąg blokuje jadące za nim które muszą stac w tunelu w oczekiwaniu na zwolnienie miejsca. Przykładowo 4 kilometrowy odcinek DW Gdański - Centrum w Warszawie powinno sie pokonać w 10 minut. Problem w tym że jedzie się ponad 20 minut własnie z powodu przeładowania. Co do mostów to cena mostu podobnie jak z metrem zależy od wielu czynników. jeden most kosztuje miliard a drugi zbudujesz za 200 mln. Tylko mosto to równiesz dojazdy, ścieżki czasem tpory trmawajowe. Generalnie nadal uważam ze za 600 mln zbudujesz dwa niewielki mosty z dojazdami. Duzę mosty jak w Warszawie kosztuja około miliarda Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol No i zgoda 23.11.09, 13:53 Metra mogą się nawet rozpędzać do 100 km/h, co jest jednak nieosiągalne na bardzo krótkich odcinkach. Kto mówi o dziadowskim sterowaniu ruchem i taborze? Jeśli jakaś inwestycja ma służyć w przyszłości to nie może odnosić się do teraźniejszej technologii. M.in. dlatego nasz stadion jest już przestarzały i okropny. Na litość boską, ile metrów ma Wisła a ile Warta. Wartę można przejść wpław przy sprzyjającej pogodzie. Jakież to odcinki należałoby wybudować? Weźmy na ten przykład dwa mosty pierwszy jako przedłużenie św.Jerzego na Rataje i drugi Berdychowski. Tam po prostu jest konieczne wybudowanie dróg i tak i tak. Niechże szanowny adwersarz odniesie się do stadionu, który jest i będzie studnią bez dna albo głupawej 3 ramy. Przy całym szaleństwie/odwadze na planowanie premetra/metra nie można zaprzeczyć, że jest to największy obok lotniska czynnik miastotwórczy. A projekty Grobelnego? Qrrrrwa, on się teraz zastanawia po co nam ta żaba i próbuje zrzucić odpowiedzialność na Poznaniaków! Nic nie wymyślimy sensownego bo się nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunio Re: No i zgoda IP: *.chello.pl 23.11.09, 14:36 Co do stadionu to przyznaję ci rację absolutną. Stadion przestarzały, niespójny, wymagający remontu i do tego kosztowny. W Warszawie ( stadion Legii) w rok niemal postawiono kompletnie stadion od podstaw. Są już trzy trybuny i dach. Jest całkiem ładny i praktyczny. Czemu w Poznaniu od 5 lat buduje się stadion i nie można skończyć? Czemu kosztuje 1.5 raza wiecej niż niewiele mniejszy stadion Legii? Czemu kazda trybuna jest inna? To pytania nie domnie, ale wiem że to wszystko niewiele ma wspólnego z Poznańską gospodarnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: No i zgoda IP: *.echostar.pl 23.11.09, 19:17 jak poznanska lokomotywa sie rozpedzi to rozjedzie legie wisle i lechie aha i jeszcze slask ale najpierw niech powstana koleje duzych predkosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Zadziwiająca precyzja urzędnicza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 15:39 Prędkość w metrze zależy od odległości między przystankami. Na PST podobną osiagają tramwaje. "Poprawianie" prędkości w cytowanych przykładach metra wiąże się z eliminowaniem niektórych stacji lub prowadzeniem pociagów z zatrzymaniem na co drugiej stacji naprzemiennie, także na sterowaniu, ale w niewielkim stopniu, bowiem w tunelach nie mozna prowadzić pojazdów na widoczność, ale z zastosowaniem kolejowej blokady liniowej odcinków. A propos "urzędniczej" precyzji - o szybościach tramwajów i metra można wiele się dowiedzieć wchodząc do internetu na hasła metro i szybki tramwaj, między innymi z dyskusji o metrze w Krakowie. Kraków pękł z inicjatywą metra po pierwszym projekcie studialnym. W planach pozostaną tylko tunele dla tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Ale w czym rzecz? 23.11.09, 18:03 Dokładnie to samo można zrobić u nas. Swoją drogą zastanawiające czy dla nas priorytetem byłaby prędkość +40km/h, która jest możliwa do osiągnięcia czy -40km/h czy to jest clue sprawy, czy też zupełnie inne względy jak udrożnienie ruchu, przyspieszenie transportu, pewność, punktualność, wzrost atrakcyjności terenów położonych na trasie i samego miasta nie mówiąc już o takiej błahej dla ciebie sprawie jak poprawienie estetyki i ergonomii na powierzchni. Nawet nie próbujmy rozmawiać o tym czy deklarowana przez MPK prędkość jest dotrzymywana. Notorycznie spotykam się ze spóźnieniami i wypadaniem kursów. Metro/premetro jest możliwe i chociaż jest droższe od tramwajów, to poza wszelką dyskusją, przynosi jednak ewidentne korzyści, które stawiają Poznań w pozycji uprzywilejowanej względem konkurencji. To nie jest fantasmagoria. Chciejstwo masz u Grobelnego gdzie nie ma żadnych, absolutnie żadnych korzyści. Poza tym musimy sobie zdać sprawę z procesów urbanizacyjnych, które są konieczne i niezależne od nas. Poznań by się rozwijać musi nadążać za zmianami. Jeśli zbliżone miasta decydują się na ten krok to by utrzymać konwergencję taki system jest niezbędny. A stać nas i gdyby nie ten zapluty stadion i Grobelny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Poznaniacy decydują o przyszłości stadionu IP: *.146.43.44.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.11.09, 22:10 Lecz się pajacu. Metro w Poznaniu ? I k.....wa co jeszcze ? Kosmodrom ? Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol A byłeś ty we Frankfurcie nad Menem? 22.11.09, 23:05 Może twój świat się kręci wokół Manieczek i Bułgarskiej no ale to jesteś właśnie typowym wyborcą Grobelnego o wyjątkowo ciasnych horyzontach. Gratuluję. Wspomniane 4 kilometry to akurat przedłużenie Pestki na Górczyn pod Głogowską. Metro nie musi być wielkie, 12 metrów pod ziemią z przystankami co kilometr i więcej jak w Warszawie. W Budapeszcie linia żółta tzw. millenijna jest usytuowana dosłownie pod aleją Andrassy'ego a przystanki występują bodaj częściej niż u nas tramwajowe. Średnia między stacjami w Paryżu wynosi ok. 600 m. W centrum można byłoby zejść do poziomu 400-500 m. Nie ma nic bardziej miastotwórczego od metra. Wrocław nie będzie tego miał z powodów hydrologicznych. Za głęboko by kopać. Dzięki systemowi metra i skm (warunki ku temu są najlepsze w Polsce) Poznań stałby się stolicą zachodniej Polski ale to co dla ciebie jest sufitem dla mnie jest podłogą. Grobelizm przypomina Gierka. Stadion i III rama to kosztowne idiotyzmy na wzór Huty Katowice i Portu Północnego. Dróg nie ma w mieście to będziemy budować wokół miasta. Nie ma "0 ramy" - obwodnicy Starego Miasta bo ten umysłowy kretyn pozwolił budować gó...ane bloczki (Szyperska, falowiec) w miejscu w którym ta by powstać mogła dopinając Ring Stubbena i przybliżając jednocześnie miasto ku Warcie. On nawet na to nie wpadł. A wystarczyło spojrzeć na mapę i byle przeciętniak a nie jakiś specjalista dostrzegłby taką potrzebę, ale i możliwość jej realizacji z niesamowicie monumentalnym efektem za naprawdę śmieszne pieniądze. No ale po grzybach przez kretyna. Umyślnie używam takich słów. Jeśli będzie chciał mnie podać do sądu z 24 KC czy z oskarżenia prywatnego za zniesławienie to będziemy się publicznie przynajmniej zastanawiać czy jest kretynem i ćwokiem czy nie i czy nie podpadam pod kontratyp rozgłaszając prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelniq_pl Re: A byłeś ty we Frankfurcie nad Menem? 22.11.09, 23:34 A bylem we Frankfurcie nad Menem. Mam teraz porównywać je do Poznania? Co tego będę miał w takim razie? Zastanówmy się, hmm mają tam pieniądze, banki budują drapacze - uwaga, mają pieniądze! My niestety nie mamy tyle ile oni z różnych przyczyn, ludzie, złe pomysły,ale co poradzić? Niektórzy umieją dobrze podkreślić udane rzeczy, nawet jeśli wielu nie było. Pomysł z metrem według mnie jest chybiony jak kulą w płot. Metro u nas? Nierealne z powodu dość ciasnej architektury miasta. Z kolei robienie metra na obecnych obrzeżach miasta chyba nie jest najlepszym pomysłem. Lepiej pomyśleć o usprawnieniu tramwajów, poprzez chociażby zwiększenie ich ilości na trasach(zwłaszcza między 6-9 oraz 15-18) oraz zrobieniu SKMu ale do tego potrzeba ludzi z głową. Więc skoro jesteś taki pomysłowy to idź do którejś z partii wejdź do rady miasta i proszę, możesz działać..a to jak długo będziesz trzymał się swoich planów już zależy od Ciebie i tej bandy z którą musiałbyś trzymać.. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Chybiona to jest 3 rama i stadion! 23.11.09, 03:05 To są tzw. inwestycje, które nie przyniosą miastu absolutnie żadnych korzyści, nawet prestiżu. Metro nie jest złym pomysłem ani żadną fantazją. Zgoda, Poznań jest miastem zwartym, ciasnym i skomasowanym, ale to właśnie przemawia na korzyść metra lub żeby nie drażnić premetra. Jak nie wierzysz pojedź do Rennes. Nie ma potrzeby budowania metra głębokiego i na całej długości pod ziemią. Musi to jednak być zamknięty system bo mieszane się nie sprawdzają. Podałem przykład Frankfurtu, choć są inne jak Hannover, Bilbao czy wspomniane Rennes, bo dla mnie to wzorzec konsekwentnego i mądrego zarządzania miastem, jego urbanistyką i architekturą. Dech w piersiach zapiera widok z uniwersytetu ulokowanego w dawnych biurach AG Farben. Ale samo się nie wzięło. Ktoś na to wpadł. Poznań za Kaczmarka miał koncepcję. Był stolicą rodzącej się bankowości i należało to utrzymać za wszelką cenę. Dzisiaj jest stolicą dziadowskich inwestycji gdzie i co tylko popadnie. Nie wstyd ci jak patrzysz na skrzyżowanie Garbar z Małymi Garbarami? Co to k... jest? Koślawe ulice, ch... domki i biurowce w stylu deweloperskim, pół kamienicy u..., tu wielki format, tam budki, asymetria, chaos, wszechogarniający brud i wstyd nie dalej niż 200 m od Starego Rynku. Grobeliści są zadowoleni bo tam jest Tuba i w ogóle. Im brakuje tylko budek z kebabami i postoju taksówek do szczęścia. W rankingu pewno przez to lepiej wypadamy. A co gdyby zrobić tam np. nasze małe Planty? Co gdyby był tam park a Małe Garbary wyglądały jak Straszewskiego w Krakowie? Co gdyby zrekonstruować synagogę zamiast Zamku Gargamela? Prędzej to się stanie zabytkiem i ściągnie turystów. Zamek zresztą już mamy fajny i duży. Należy go spolonizować i umieścić tam jakąś władzę. Nie zasługują palanty, ale to zmieni nasze postrzeganie zamku wiecznie cesarskiego. Powiedz mi co z Wartą? Co z jej brzegami? Jak tak dalej można? Przecież są niezabudowane. Co szkodzi wybudować bulwary, które odciążą Mostową, a później coś wzdłuż nich? I nie byle coś w rodzaju tych ch... domków od Nickla czy Agrobexu tylko dobrą architekturę, która sama się tam wepchnie z racji prestiżu? Gdzie mamy mieć dzielnicę biznesową? Na Wolnych Torach? Jak tam dojechać przez ciasne Wildę i Łazarz? A czemu np nie nad Wartą przy Drodze Dębińskiej gdzie jest miejsca w bród? (Sorry, znowu ten Frankfurt mi się przypomniał.) Wszystko leży, nie ma żadnej strategii. Nic. Po prostu przecinamy wstęgi centrów handlowych korkując drożne kiedyś ulice Baraniaka, Piotrowo i Rocha. Czy ja jestem idealistą, fantastą? Najgorsze w tym wszystkim jest to, że inni potrafią! Poznań know-how? To brzmi jak gorzka ironia. Nawet logo jest obciachowe i przypomina radzieckie lodówki Mińsk. Pamiętasz dialog z To ja złodziej? Jak Gajos prosze ja ciebie mówi z charakterystyczną emfazą o Szachtiorze Donieck? Ten Grobelny to jest taki Szachtior z lat 70. Ale, ale! Czy któraś z partii o tym wspomina? Odłóżmy na bok nasze zapatrywania bo teoretycznie to ten kutas jest mi bliski politycznie. Co z tego jak uważam go za totalnego palanta? Sami jesteśmy bardzo po... skoro wybieramy partyjny samorząd. Ani SLD, ani PO ani PiS ani żaden komitet partyjny. Jak tam wejdziesz to cię zjedzą. Powinniśmy głosować wyłącznie na lokalne komitety! Są lepsze lub gorsze, lub bardzo złe, ale nie mają chociaż jednej wady - nie traktują samorządu jako lewara w awansie. Grobelny won. W skarpetkach puścić, na gnoju jak Jagnę albo na taczkach wywieźć. Jak ten koleś ośmieli się kandydować to nie ręczę za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: A byłeś ty we Frankfurcie nad Menem? IP: *.wip.pl 23.11.09, 08:40 Naprawde chciałbyś aby metro miało przystanek co 500 metrów? Biorąc pod uwagę ze stacja metra ma jakieś 150 metrów i czas rozpędzenia pociągu i jego zatrzymania to kolejne setki metrów wyjdzie że ten pociąg będzie jeździł wolniej niż zwykły tramwaj i nawet nie osiągnie połowy prędkości a już będzie hamował. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Czytaj ze zrozumieniem. 23.11.09, 09:38 Przystanki w Paryżu są średnio co 600 m i jest to optimum przy 8 wagonikach. Ja postuluję metro płytkie jak budapesztańskie i małe 3-4 wagonikowe jak kopenhaskie oraz przystanki w centrum co 400-500 m, w innych miejscach rzadziej. Wolniejsze od tramwaju? 20-30 sekund na pokonanie odcinka i 10 sekund postoju będzie wolniejsze od tramwaju? Żenujesz mnie. To jest wykonalne i jak najbardziej racjonalne. Udrażnia ruch, daje na powierzchni miejsce dla ruchu kołowego i pieszego, co zwiększa atrakcyjność terenu, w końcu jest tańsze w eksploatacji od tramwajów. W Poznaniu całą komunikację załatwiłyby 4 linie a już dzisiaj stać nas na jedną. Więc jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Czytaj ze zrozumieniem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 11:35 Przy średniej odleglości przystanków 500 m nie da sie uzyskać średniej predkości większej jak 30 km/h na trasie (warszawskie ma okoł 1000 m i 36 km/h - można sprawdzić w internecie). Na odcinku PST w Poznaniu średnia predkośc jest około 36 km/h - ty;e ile w warszawskim metrze. Pana wyliczenie daje 45 km/h - tego nie osiąga żadne metro na świecie. Generalnie Pana pewność siebie przeraża - jest wprost proporcjonalna do ignorancji. Życzę więcej wiedzy i mniej pewności siebie - to idzie w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Czytaj ze zrozumieniem. IP: *.wip.pl 23.11.09, 11:39 Jak chcesz przetestować jak funkcjonuje metro w warunkach obciążenia w godzinach szczytu to pojeździj metrem warszawskim. Sama wymiana pasażerów na głównych stacjach trwa w szczycie 3- 4 minuty!!! Metrem się fajnie jeździ w weekendy albo poza godzinami szczytu. Teraz wyobraź sobie że masz stację co 500 metrów i na każdej pociąg stoi kilka minut. Gwarantuje ci ze tramwaj w takich warunkach jest szybszy. Metro Paryskie ma kilka lini więc jego obciążenie jest rozłożone na kilka linii. W Poznaniu podobnie byłoby jak w Warszawie a więc jedna wielka masakra Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Metro byłoby fajne:) 22.11.09, 22:39 Ale to tak za 100-200 lat pewnie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Emeryci o sporcie, pielegniarki o inwestycjach IP: 217.168.135.* 22.11.09, 23:33 To juz szczyt. Nie mam nic przeciwko srednij wieku uczestnikow tego teatrzyku ale przeraza mnie fakt ze o losach Poznania decyduja : Pielegniarki o inwestycjach robotnicy o sztuce emeryci o sporcie czekam tylko na opinie pensjonarjuszy zamknietych zakladow dla psychicznie chorych w zakresie polityki przestrzennej. Wszystkich kompletnie porabalo. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Metro nie. 23.11.09, 08:29 hellbert napisał: > Ale to tak za 100-200 lat pewnie:( Nigdy. Metro to zabawka, do tego strasznie kosztowna. Zpbacz jak wygląda tramwaj w Bonn czy Mannheim: odcinki na trawie i pod ziemią. To zupełnie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Upadam pod ciężarem argumentacji. 23.11.09, 09:24 Dla mnie zabawką jest stadion a świadectwem debilizmu 3 rama. Metro ma właściwości miastotwórcze jak nic innego. Przestudiuj sobie zmiany wartości gruntów położonych wzdłuż takich tras w innych miastach i nie wyskakuj jak Filip z konopi. Nas urządzają 3 linie. Może być naziemne w większej części, nie ma problemu, byle to był zamknięty system a nie tunel dla tramwajów bo to kosztowne i bardzo nieefektywne rozwiązanie. Rych Grobelny musi odejść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunio Re: Upadam pod ciężarem argumentacji. IP: *.chello.pl 23.11.09, 15:11 Metro jest fajne ale bardzo drogie Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Zrozum tą argumentację najpierw 24.11.09, 23:48 szuszwol napisał: > Dla mnie zabawką jest stadion a świadectwem debilizmu 3 rama. > Metro ma właściwości miastotwórcze jak nic innego. Metro i 3. rama to takie same zabawki - miastotwórcze, ale kosmicznie drogie. > Przestudiuj sobie Nie zwracaj się do mnie takim językiem jesli nie zrozumiałeś co pisałem. Nie musisz natychmiast jechać do Mannheim czy Bonn, ale masz Wikipedię i Gógle Maps. Zobacz, jak wygląda coś, co jest o klasę od metra nowocześniejsze i pasuje rozmiarowo do Poznania. > zmiany wartości gruntów W Polsce nie ma obecnie podatku katastralnego. > Nas urządzają 3 linie. Nas urządza dobrze zorganizowany tramwaj z sekcjami pod ziemią, uzupełnione dobrym systemem autobusowym. Możesz nazwać sobie to jak chcesz, w Lozannie jest pociąg nazwany Metrem, chyba tylko dla mydlenia oczu turystom. > Może być naziemne w większej części, nie ma problemu, byle to był > zamknięty system a nie tunel dla tramwajów bo to kosztowne > i bardzo nieefektywne rozwiązanie. Tak nieefektywne jak we Wiedniu i Hannowerze? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Poznaniacy decydują o przyszłości stadionu 23.11.09, 00:42 To jest atrakcyjny teren i przyszłość tego miejsca nie jest mi obojętna. Oczywiście, że ocieplone ze sztuczną nawierzchnią boisko powinno być dostępne dla Warciarzy. To nie podlega dyskusji. Dobre usytuowanie komunikacyjne podpowiadałoby komercję mieszaną z użytkiem publicznym, coś ładnego dla oka jednocześnie przynoszące zysk w dłuższej perspektywie... Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Ale myśl! Ja pier... Chapeau bas! 23.11.09, 03:56 Chciejstwo i debilizm w celu uzasadnienia absolutnie nietrafnej inwestycji. Ile jeszcze chcesz wyciągnąć na to gó...? Zysk? Przyszłość? Ładne dla oka? Atrakcyjny teren? Dobrze usytuowanie komunikacyjne? Użytek? Co ty pier...! Twój post jest równie głupi jak twoje poglądy. Tylko Lech ma z tego korzyść. Ja szczerze mówiąc nie mam najmniejszego pomysłu co z tym zrobić bo i tak TO BĘDZIE DEFICYTOWE! Chyba się etapy komuś popier... Zachęcam do przeczytania artykułów o Duńczykach na Warcie. Teren wciąż przeznaczony pod sport, który ma znaleźć prywatnego :) inwestora! Gratuluję! Niech żyją pojeby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu z Wildy Re: Ale myśl! Ja pier... Chapeau bas! IP: *.icpnet.pl 23.11.09, 08:54 Miasto Poznań od wielu lat było właścicielem stadionu przy Bema. Dlaczego w tym świetnym miejscu nie wybudowano nowego stadionu tylko pchano się na Bułgarską??!!Były opinie,ekspertyzy,wylicznia. Ogłaszam konkurs,kto wie ile Poznań mógł na takim roziązaniu zaoszczędzić pieniędzy??No ale w Poznaniu nie ma poprostu GOSPODARZA,który dbałby o Interes mieszkańców. Wydaje się oczywistą sprawą,że rozliczniem dotychczasowych wydatków na stadion powinny się zająć służby kontrolne,które po stwierdzeniu "nieprawidłowości" odeślą pana Grobelnego tam gdzie jest jego miejsce. Niestety my,nasze wniki i prawnuki zostaniemy ze spłatą kredytu a stadion będzie tak wyglądać jak obiekt przy Bema.DRAMAT POZNANIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Nieprecyzyjnie. 23.11.09, 09:17 Nie do końca kolego, ale generalnie masz rację. Właścicielem było HCP, później Warta, która przeniosła własność na Duńczyków. Sęk w tym, że innym Grobelny idzie na rękę i zmienia plany albo wydaje decyzje o warunkach zabudowy a im nie chce. Dlaczego? Nie wiadomo. Bo tradycyjnie był tu Stadion Miejski? Bo "Poznań stawia na sport"? Jeśli tak to dlaczego nie odkupił tych terenów za 5-6 mln zł, taka rynkowa wartość, i nie budował tam od podstaw jak robią to w Warszawie, Gdańsku i Wrocławiu? Podejrzewam, że tylko w tym miejscu stadion miał szansę na siebie zarobić. Nie mam złudzeń, że inwestycja by się zwróciła w przeciągu 20 lat ale przynajmniej by nie generowała później kosztów. Tak czy owak Grobelny na szczaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Nieprecyzyjnie. IP: *.89.103.28.static.crowley.pl 23.11.09, 09:49 Rzeczywiście nieprecyzyjnie bo TK Development skumali się dla odmiany z Van der Heyden ( Pan Trybusz) i juz Grobelny bardziej spolegliwy. Mówią o warunkach nawet dla mieszkaniówki-usług. O sporcie już cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
cegla000 panie Prezydencie,polecam zrobienie tego sondazu 23.11.09, 08:41 przy rozwazaniach nad III rama Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Ile da się zaoszczędzić, gdyby wstrzymać budowę? 23.11.09, 10:49 Boisko do siatki to jakieś 50.000 zł, przyszkolny basen 7 mln, skytepark pewnie tyle co boisko do siatki. Każdy taki obiekt ma po tysiąckroć więcej sensu niż stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
crq3 Re: Ile da się zaoszczędzić, gdyby wstrzymać budo 23.11.09, 11:31 Zgadzam się. Właśnie wróciłem z dość biednej gminy na Pomorzu. Gmina w ostatnim roku zbudowała w 3 miejscowościach dostępne dla wszystkich oświetlone boiska na sztucznej murawie. Młodzież wykorzystuje je prawie całą dobę :) Mieszkam na Ratajach i w całej dzielnicy jeszcze nie natknąłem się nawet na podobne. Jakby te 600 mln przeznaczyć np. na coś takiego, to by przynajmniej byłaby z tego jakaś korzyść. A tak miasto wyda pieniądze na stadion, za wynajem weźmie symboliczną złotówkę, a w nagrodę będzie pokrywało koszty utrzymania, tzn. my będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Poznaniacy decydują o przyszłości stadionu 23.11.09, 21:26 Mam nadzieję, że nazwa Stadion MIEJSKI zobowiązuje do pełnej dostępności. To znaczy, że nie będzie zawłaszony przez Lecha, ale jak będzie potrzeba, to zagra na nim Warta, będą koncerty,wynajmą go świadkowie Jehowy itp. Stadionowych imprez jest dużo. Na jego budowie powinno się zakończyć finansowanie z budżetu miasta, czyli naszych kieszeni. Dalej musi na siebie zarobić. I tyle! Odpowiedz Link Zgłoś