Dodaj do ulubionych

Straż Miejska

14.02.10, 13:23
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7544439,Zemsta_strazy_miejskiej__Za_zwrocenie_uwagi___kajdanki.html
Artykuł o Łodzi. I nie napiszę, że w Poznaniu mamy to samo, ale narzekania
ostatnie na ich postawę wobec blokowania przez godzinę przez samochody
torowisk tramwajowych oraz moje osobiste obserwacje dotyczące bierności wobec
źle parkujących, sprawiają, że warto tę formację oraz policję wziąć pod
ostrzał, żeby poczuli się do czegoś zobowiązani.
Tramwaje stoją przez godzinę, co kosztuje miasto ... nie wiem ile, ale
strzelę, że setki tysięcy, a potem podnosimy nieustannie ceny biletów przez
Prezydenta prowadzącego prosamochodową i proprzedmieściową politykę. A do tego
SM żyje z naszych podatków.

Wczoraj przechodziłem Kościuszki od Collegium Altum UE na Powstańców ku
Staremu Browarowi i nie wytrzymałem. Rozumiem nieco swobody w parkowaniu,
nieco bezładu, czasem nieco na chodniku. Ale tak było 5 samochodów parkujących
karygodnie. I interweniowałem ok. 14tej w SM. Trzy samochody stały na trawniku
pod płotem (oczywiście Strażnik spytałby się, czy kierowca widzi, że tam jest
trawnik pod śniegiem ;-) dwa parkowały koło dawne Cafe Gazeta zajmując pół
pasa dla samochodów (choć chwała im za to, że nie zatarasowały chodnika) a
ostatni po drugiej stronie ulicy stanął już tak, że nie zablokował ruchu, ale
człowiek z wózkiem dziecięcym by nie przeszedł. Wychodząc z Browaru ok. 19tej
kilka z nich odjechało, ale kilka dalej stało. Oczywiście bez blokady, czy
karteczki za szybą.

Poszerz wiedzę o Poznaniu, czytaj i myśl samodzielnie:
www.my-poznaniacy.org/
www.poznan.aglomeracja.pl/
www.radiomerkury.pl/index.php
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak Re: Straż Miejska 14.02.10, 13:25
      Mam nadzieję, że jakiś Strażnik pod pseudonimem, czy urzędnik z pl.
      Kolegiackiego, nie doczepi się do błędu, gdyż piszę o pięciu samochodach, a było
      ich w istocie sześć :-)
      • bassooner Re: Straż Miejska 14.02.10, 13:40
        mówisz o tych vis a vis wejścia do browaru, po drugiej stronie ulicy, koło tego budynku z czerwonej cegły, a zaparkowanych nie wzdłuż ulicy, a jakby troszkę po skosie, co to wjechały na jakieś pół metra na chodnik?

wiem bo wczoraj właśnie tak zaparkowałem, ale przód pojazdu był przed zajebistą zaspą, bo chodnik odśnieżyli ino do połowy i, i tak nikt by tam nie szedł po kolana w śniegu. ale fakt - myślałem, że mnie "sklamkują". pozdro bass... ;-)))

Polskie Koleje Polarne
        • wlodzimierz_nowak Re: Straż Miejska 14.02.10, 14:40
          vivi e lascia vivere

Nie przesadzajmy. Piszę nie o lekceważeniu przepisów, ale lekceważeniu innych
          ludzi. Nie piszę o dogmatycznym trzymaniu się przepisów (jak to lubią egzekwować
          w poczuciu siły i władzy strażnicy i policjanci w Warszawie, Łodzi, Bydgoszczy,
          czy Wrocławiu), ale o zdrowym rozsądku. Przykładowo, też oczywiście czasem
          zdarza mi się nagiąć przepisy parkując, skręcając, czy przechodząc na czerwonym
          przez przejście, gdy nikt nie jedzie, nikomu nie przeszkodzę i nie ma dzieci w
          pobliżu. Zresztą w mojej starowielkopolskiej rodzinie czasem powtarza się ponoć
          staropoznańskie motto "jak nie wolno, to szybko" ;-)

Pisałem o parkujących przy WSB i Novum na Kościuszki, w taki sposób że "tworzą"
          miejsca parkingowe tam gdzie ich nie ma, niszcząc coś co powinno być terenem
          zieleni, zajeżdżając chodnik, czy najmniejsze zło, blokując ruch na jednym z
          dwóch pasów. Swoją drogą dziwi mnie zarządzający Browarem. Przez zaspy na
          przejściu przez Ratajczaka przed wejściem przy wczorajszej temperaturze
          utworzyła się wielka kałuża. Mając szypę usunąłbym ją pięcioma ruchami
          odblokowując odpływ wody. Ale widać zarządca SB nie do końca wierzy, że klienci
          dojeżdżają tam komunikacją miejską i dochodzą pieszo...
          • Gość: BIMOTA Re: Straż Miejska IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 15:01
            Nie ma, ale moze powinny byc...

Jak chcesz sobie trawke poogladac to masz jej pelno przy Al. Niepodleglosci. Na
            Kosciuszki nie musi jej byc.
            • wlodzimierz_nowak przepraszam, ale za mądre to nie było...:-) 14.02.10, 15:19
              To co? Trawa to równie dobre miejsce parkingowe jak cokolwiek innego? A jak
              wytłumaczysz, że w parku na Alei Niepodległości nie parkować? W końcu trawkę
              można pooglądać nad Rusałką... A jak wytłumaczysz, że nad Rusałką nie parkować?
              W końcu trawkę można pooglądać w lasach za miastem. Tam już na pewno całej
              zajeździć się nie da...

Zgodziłbym się, że wokół WSB straszą szpetne urbanistycznie zabudowania. Ta
              okolica prosi się o pierzeję 5-7 piętrowych budynków, by wyglądało jak w
              mieście. Ale zieleń przed budynkami jest elementem cywilizacji europejskiej od
              najmniej 300 lat. I wymówka, że się komuś nie chciało pospacerować 200 metrów (i
              zostawić samochodu po drugiej stronie al. Niepodległości, gdzie miejsc jest w
              bród), nie jest ŻADNYM argumentem. Nie pozwolę by czynić WIEŚ z Miasta
              Stołecznego Poznania!
              • Gość: Bormann Re: przepraszam, ale za mądre to nie było...:-) IP: *.net.inotel.pl 14.02.10, 18:26
                Trawnik nie jest miejscem parkingowym. Za stawianie samochodu na
                trawie jest kodeks wykroczeń i trzeba mieć świadomość o tym, że
                można zostać ukaranym.
                Inaczej: jeśli na parkingu jest 30 miejsc do parkowania, dlaczego
                sądzić, że zmieści się 31? Niby gdzie? No, poza parkingiem, może na
                miejskim trawniku, który jest dla mieszkańców, a ci nie muszą się
                przejmować właścicielami samochodów, bo z jakiej racji?
                • bassooner Re: przepraszam, ale za mądre to nie było...:-) 14.02.10, 22:06
                  i tu jesteś w błędzie, bo dwa smarty zajmą jedno miejsce parkingowe. czyli,
                  słowem itd - zmieści się czasami i 31 na 30... ;-)))
                  • Gość: Bormann Re: przepraszam, ale za mądre to nie było...:-) IP: *.net.inotel.pl 14.02.10, 23:15
                    :-) a ile rowerów?
                    Nie wiem, chodzę na piechotę...
                    Przy okazji, by się na mnie gromy nie posypały - wiem, że jest za
                    mało miejsc parkingowych i w Poznaniu i w Swarzędzu, gdzie mieszkam.
                    Jednakże nie zgodzę się na wybetonowanie terenów zielonych pod
                    powierzchniow parkingi, bo zamienimy miasta w betonowe pustynie.
                    Potrzebne są kompleksowe działania władz miejskich, ale niestety....
                    daleko nam choćby do Hiszpanii, gdzie przy byle remoncie ulicy kopie
                    się doły pod parkingi podziemne....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka