pawel.el 24.03.10, 21:19 "Kiedy oglądamy Wielkopolskę, to co nam się rzuca w oczy? (..) Zdecydowana większość odpowiada, że czystość..." Jak przejdą się centrum Poznania, to zmienią zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tumer Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 24.03.10, 21:35 Zgadza sie : brudne ulice, odrapane kamienice i wszech obecne psie kupy, skapi do granic absurdu , podejrzliwi , zamknięci w sobie mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Z czym kojarzy się Poznań? IP: *.173.16.83.tesatnet.pl 24.03.10, 21:55 kupy, kupy i jeszcze raz kupy; czy jest bardziej zakupione miasto w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemiec Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.versanet.de 24.03.10, 22:17 Nalezy dodac do tego:masa przekretow,kombinatorow i Bog wie czego w zlym slowa znaczeniu.Zadufani,wszystko wiedzacy i uwazaja ze sa pepkiem Europy.Dlatego sa nienawidzeni poza granicami Polski,a w szczegolnosci w Niemczech.Jedna z najgorszych nacji w Polsce i Europie.Nie wspomne juz o brudzie i syfie w calym Poznaniu.Za zadne skarby nie zamieszkal bym w tym miescie!!.Co innego Wroclaw,inni ludzie i super miasto.Brawo Wroclawianie !!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kila-kila Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.icpnet.pl 24.03.10, 23:56 Jak Wam się nie podoba w Poznaniu to wyp-pier.... Wiecznie niezadowoleni "pseudo mieszkańcy" Żyjemy w wolnym kraju, gdzie nie jest trudno wziąć spakować manele i zamieszkać gdzie się tylko chce a wtedy może docenicie walory "Poznańskiego Księstwa". Rzekome kompleksy Wrocławskie są w większości prowokacją kilku wrocławskich troli, dlatego gdy czytam takie komentarze 0 emocji z Mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 195.216.109.* 25.03.10, 07:59 jak by nie było.....Breslau bliższe niemieckiej du........szy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastula Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.afekt.com.pl 25.03.10, 14:41 taaaaaak ;-) szczególnie zamieszkały przez repatriantów zza Bugu jest przykładną egzemplifikacją teutonengeist ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 195.216.109.* 25.03.10, 15:07 ;) a jednak....Śląsk;)(a moze..śl-imak;)) Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 24.03.10, 21:38 500 osób? Jakaś mała ta grupa. W każdym województwie tylu, czy 500 na 8 województw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhahaha Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.chello.pl 24.03.10, 21:59 - Drogi: ser szwajcarski i debilne rozwiązania komunikacyjne ze światłami na rondach i to w dodatku jedynie przy wjeździe! /zjeżdżając zgadujemy, czy w nas pukną, czy nie.../, masa świateł, gdy na świecie i w kraju przerabia się skrzyżowania na prawdziwe ronda - bez świateł! /ponoć miejscowi nie dają rady pokonać takiego wyzwania.../. - Droga i potężna strefa płatnego parkowania - Droga komunikacja miejska - Drogie mieszkania - Umiłowanie Jaśnie Panującego /wybrany już przed wyborami/ - Wyścig szczurów to religia - Samouwielbienie /to akurat dość powszechne czego nie wiedzą.../ - Kompleks w stos do PR Wrocławia /gdzie drożej i gorzej.../ - Miasto dla businessu, kina studyjne się zamyka, o Galerii śpiewa Pidżama - Problemy z tolerancją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.10, 08:01 Postrzegasz świat oczami pismaków? Połowa twoich argumentów to naciąganie treści z pseudoartykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.ip.netia.com.pl 25.03.10, 09:43 Drobna polemika :) > - Drogi: ser szwajcarski Prawda. Jednak porównując do wiecznie porównywanych Wrocławia i Warszawy - u nas jest o niebo lepiej. > i debilne rozwiązania komunikacyjne ze światłami na ro > ndach i to w dodatku jedynie przy wjeździe! /zjeżdżając zgadujemy, czy w nas pu > kną, czy nie.../, To prawda, dziwne rozwiązanie w skali polskiej i światowej. > - Droga i potężna strefa płatnego parkowania Droga? To dlaczego nie idzie znaleźć miejsca do zaparkowania? Gdyby tylko ustawa pozwoliła, strefa byłaby ze 2 razy droższa - i niestety słusznie. > - Droga komunikacja miejska Porównaj np. do Szczecina. Porównaj też ceny taksówek np. z Wrocławiem. > - Drogie mieszkania Niedroższe niż w innych dużych miastach w Polsce. > - Umiłowanie Jaśnie Panującego /wybrany już przed wyborami/ To największa bolączka... :( > - Wyścig szczurów to religia Gdzie? > - Samouwielbienie /to akurat dość powszechne czego nie wiedzą.../ Prawda. Ale większość gości dziwi się, skąd tyle wiem o Poznaniu i generalnie mówią "ale gdzie my się możemy równać..." > - Kompleks w stos do PR Wrocławia /gdzie drożej i gorzej.../ Prawda. > - Miasto dla businessu, kina studyjne się zamyka, o Galerii śpiewa Pidżama Prawda, ale zaczyna coś się zmieniać w tym temacie - oby tak dalej. > - Problemy z tolerancją Tak to wygląda z mediów. Jednak Poznań jest tak naprawdę uznawany w Polsce za "stolicę" gejów (pewnie obok Warszawy), co oznacza, że w porównaniu do innych miast źle im tu nie jest. Więc argument o braku tolerancji jest prawdziwy, ale dla całej Polski, na której tle nie wyglądamy wcale tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
lerczak Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 24.03.10, 21:45 Coraz mniej podobają mnie sie badania poznańskich socjologów. Jeżdżę często po Polsce i bardzo czesto skojarzenia związane z Poznaniem są bardzo negatywne.Wiążą się z kolejnymi aferami i procesami Grobelnego. Smutne, ale prawdziwe. Badania dot. życia w Poznaniu też napawają mnie smutkiem. Nie wiem w jaki sposób badania socjologiczne wskazują na pełne zadowolenia Poznaniaków z komunikacji miejskiej,warunków życia lub sposobu sprawowania władzy. Czyżby badania te były obciążone przez subiektywizm ,znanego socjologa,senatora prof. Ziólkowskiego,bardzo zaangażowanego członka wladz Platformy. Obym się mylił. Niezależne badania i doniesienia poznańskich mediów bardzo się rozmijają z opiniami poznańskich socjologów. NIESTETY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezik Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.10, 22:24 Prof. Cichocki to nadworny socjolog miłościwie nam panującego Ryszarda. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg słyszę Poznań, myślę Rozbrat! 24.03.10, 23:04 Pozdrowienia dla Poznaniaków z Kaszubii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: słyszę Poznań, myślę Rozbrat! IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 00:31 słyszę "rozbrat", myślę "brudasy", "ćpuny" i "gówno" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: słyszę Poznań, myślę Rozbrat! IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 25.03.10, 07:40 > słyszę "rozbrat", myślę "brudasy", "ćpuny" i "gówno" nerwica natręctw, leczona farmakologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: słyszę Poznań, myślę Rozbrat! IP: 195.216.109.* 25.03.10, 08:09 Nie moge zostac obojetna na te pozdrowienia i odpowiadam pozdrowieniami !!!(w tym potoku zajadłości;)) a na wakacje znowu ! na Kaszuby :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber proszę Cię bardzo, nie łącz słów Poznań i Rozbrat 25.03.10, 10:54 proszę Cię bardzo, nie łącz słów Poznań i Rozbrat Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 24.03.10, 23:22 Ten sondaz to o kant roztrzasnac,nie byl czasami robiony na zamowienie Grobelnego?????Zyje tutaj,w tym brudzie,smrodzie,los mnie pokaral,ze mieszkam w samym centrum,ktore juz od paru lat,rozpoczelo agonie.Nawet okoliczni menele sie przerzedzili.Bramy kamienic,albo odgrodzone zelaznymi kratami,albo zwyczajnie zasikane.Wyjezdzam czesto do Niemiec,i widze jak mozna zyc,pomijajac juz kwestie zamoznosci.Zatrzymuje sie czesto w malej miejscowosci k.Hamburga,zauwazylam,ze mieszkancy maja tam duzo psow,ktore mimo,ze mieszkaja w domach z ogrodem,sa wyprowadzane na spacer.Z uporem maniaka,zaczelam szukac chocby jednej psiej kupy,niestety,nie znalazlam,tez zadnych papierkow,pustych butelek,czy nawet petow.W Hamburgu,gdy wychodzilam z biura podrozy k.dworca,jedyny menel,ktory do mnie podszedl,to byl Polak,ktory spytal sie,czy nie mam jakis drobnych.Hamburg to oczywiscie rowniez S.Pauli,ale tam niekoniecznie trzeba bywac.Inne miasta Dusseldorf,piekne Koln,itd.itd.Moich znajomych z Niemiec,w zyciu nie zaprosze do Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemiec Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.versanet.de 24.03.10, 23:55 Tak tak pyrowcy,czytajcie dokladnie co ecicha pisze o tym waszym zasyfionym pyrlandowie.Nic dodac nic ujac,wiec jak mamy was szanowac skoro mit o gospodarnym pyrlandowie prysnal jak banka. Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 10:53 mieszkałem w RFN, w Hannoverze, nie ma specjalnych różnic więc pisz sobie te swoje bzdury dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 83.238.164.* 25.03.10, 07:05 Ecicha-3 Jedna podstwowa rzecz - "los cię pokarał, że musisz mieszkać w centrum Pozania i w samym OKROPNYM POZNANIU"? Wynieś sie stąd - nikt Cię nie bedzie tu na siłe zatrzymywał. Pasuje Ci porządek w Niemczech - jedź tam zobaczymy jak zareagujesz jeśli bedziesz musiała mieszkać tam na stałe, i się okarze że są przepisy, które dotyczą porzadku i zachowania, a nie przestrzeganie ich grozi wyyysokimi karami. Menele się przerzedzili - poprostu jest ich mniej - napewn0 nie dlatego, że Poznań taki straszny, tylko dlatego, że władze mista sie za nich w końcu wzieli. Co do psów - powiem tak: faktycznie dużo zalega na ulicach, ale dopóki misto nie zapewni wymaganych przepisowo śmietników na odchody psie (bo nie mozna ich wyrzucać do normalnego smietnika, ani do scieków miejskich) będziemy się z ilościa kup psich męczyc. Także jedna rada dla Ciebie - odmień swój los i wyjedź stąd - nie bedziesz żyła w pieknym miejscu z dala od Wielkopolski. Ta rada tyczy się zresztą wszytskich którzy tu mieszkają i narzekaja. NIE PASI - TO WYPROWADŹCIE SIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~hiena Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.10, 08:04 Zaraz, zaraz, narzekanie nie jest samo w sobie złe, jeśli prowadzi do konstruktywnych wniosków. Jeśli się coś komuś nie podoba, to może próbować to zmienić, niekoniecznie trzeba od razu się wyprowadzać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do poznanianki !! Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.versanet.de 25.03.10, 09:03 Jestem zalamany takim durnowatym mysleniem poznanianko i widze ze mieszkanie w takim syfie sprawia ci przyjemnosc.Zamiast przyjac krytyke z pokora ze inni czynia aby w tym miescie zmienic cos na lepsze to sie pienisz.Cos z toba jest nie tak,wiec wyluzuj na maksa.Ciezko wam pozbierac kupy po swoich psach w papier kuchenny i wyciepac to do kibla?.Przeciez to takie samo gowno jak twoje,ale na to jeszcze nie wpadliscie bo logiczne myslenie nie jest domena Polakow.Co do przepisow w Niemczech:tylko madre czynia ze jest porzadek i narod jest zdyscyplinowany i zasobny.Ale do tego trzeba miec zdrowe szare komorki a nie lety kartoflane jak w twoim przypadku.Mimo tego pozdrawiam z Niemiec cale pyrlandowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ do niemki?;)) IP: 195.216.109.* 25.03.10, 09:56 wpienia mnie ge....na chodnikach ale nie pozwole ,,pluc nam w twarz,, !!! (zdyscyplinowany naród łatwo było wprowadzoc w....nazizm). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanianka Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 83.238.164.* 25.03.10, 11:37 chwale sobie porządek w Niemczech - i uważam, że jeśli Taj pani tak pasuje to niech się tam przeprowadzi. Natomiast co do kup pisch - nie wolno ich wrzycac do kibla - czyli do scieków z tego co moówia przepisy. Jestem za sprzataniem miasta, ale dopiero jak miasto zapewni odpowiednie kosza na odchody (jakie napewno w Niemczech macie i to w odpowiedniej ilości - a nie jak u nas 3 lub 4 na całe duże osiedle mieszkaniowe). Ponadto uważam, że Poznań jest jednym z czystszych miast a nie syfem - jeździłam do innych i różnie to wygladało. Prawda jest też taka, że dużo zależy od dzielnicy. Tak jak we wszytskich miastach na świecie. Nielogiczne jest obrażanie całego miasta z opisem "los mnie tak pokarał". Krytyka może być ale konstruktywna a nie obrażanie całego miasta, bo się komuś coś nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdula Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 131.152.14.* 25.03.10, 16:49 wiesz, mialam przyjemnosc mieszkac i w Poznaniu i w Koeln i to dlugo - i meneli w obu pelno, jak w kazdym duzym miescie- Koeln to fajne miasto, piekne niekoniecznie i jako przyklad typowego czystego niemieckiego miasta malo sie nadaje. Aczkolwiek jest czysciej niz w Poznaniu, no i kup psich faktycznie nie ma, (ludzie lepiej wychowani i jak ktos napisal, bardziej zdyscyplinowani:))to w niedzielny poranek jadac rowerem w okolicach (parkowych) Zuelpicher Str, gdzie ludzie imrezuja w weekend, trzeba bardzo uwazac na szklo i smieci. I ja jak najbardziej zabieram moich znajomych Niemcow i nie tylko do Poznania - i wcale nie uwazaja ze taki straszny:) Odpowiedz Link Zgłoś
profjebiewdenko Głos z Warszawy... 25.03.10, 01:11 Jako wawiak mam całkiem sympatyczne skojarzenia z Poznaniem. Są rzeczy miłe i...mniej miłe, zacznę od negatywów: 1) Droga komunikacja miejska. Przykład: dobówka w Wawie na wszystko co jeździ (autobusy, tramwaje, metro, skm, koleje mazowieckie) kosztuje w Wawie 9 zeta w Poznaniu 13!!! Przy tym Poznań chwali się najnowocześniejszym taborem w Polsce (sic!). Jakiś czas temu na tramwajach były takie hasła "Dziekujemy za skasowanie biletu, dzięki temu mamy najnowocześniejszy tabor w Polsce" Zabawne było to, że napis ten był na tramwaju minimum 50 letnim!!! 2) Droga woda, jakość taka sama jak w Wawie ale coraz częściej w moim mieszkaniu na Grunwaldzie ma kolor zbliżony do słabej herbaty (a budynek nowiutki). 3) Prąd droższy niż w Wawie. 4) Pieczywo klika razy droższe niż w wawie. Kajzerka full wypas w Wawce kosztuje mnie 19 goszy w Poznaniu około 40. 5) Mentalność mieszkańców, którzy jeśli dowiedzą się kim jestem zaczynają wmawiać mi niechęć do Wlkp a do Poznania w szczególności. Nie wierzą gdy tłumaczę, że jest zupelnie inaczej. Nikt mi nie zrobił w Poznaniu niczego złego, nie mam powodu do niechęci. 6) Uwaga-teraz będzie najgorsze moim zdaniem: ksenofobia i buta poznaniaków. Znaczna część mieszkańców miasta nie lubi nikogo z zewnątrz no może za wyjątkiem uwielbianych Niemców. Aha, poznańskie dziewczyny sikają na widok kolorowych- nie mogę zrozumieć tego fenomenu w kontekscie wyżej wspomnianej ksenofobii. 7) Na ulicach masakra, szczególnie źle wyglądają przejazdy przez tory tramwajowe np. przy Sheratonie na Roosvelta skręt w Grunwaldzką. Moje C3 jeczy tam z cierpienia.... ) Straszliwy brud i bałagan w pobliżu dworca kolejowgo, przejście latem pod mostem dworcowym to koszmar, smród uryny szczypie w oczy... Teraz pozytywy; 1) Na chodnikach zdecydowanie mniej (tak, tak!!) psich gooowien niż w Wawce. 2) Tanie piwo w knajpach, nawet w centrum. 3) Wszędzie blisko. 4) Nocą cisza jak makiem zasiał, nie mogłem spać na początku, tu się nawet sąsiedzi nie bzykają za ścianą... 5) Teraz największy skarb miasta: kobiety....Mniam, mniam, kobiece, ładne, chętne, nie wymagają stu randek ani dwóch godzin gry wstępnej, po prostu miód malina. 6) Tańsze niż na Mazowszu samochody sprowadzane z Reichu-można oszczędzić nawet kilkadziesiąt procent!!! 7) Zadziwiająca wiara w piękno i wyjątkowość nowego stadionu Lecha- urocza jest ta wiara, choć bardzo naiwna...Jednak uważam to za pozytyw, bo skoro to poprawia ludziom samopoczucie to ja to łykam... Każdy swój przyjazd do Poznania traktuję jak taki mału urlop, wszystko się toczy powoli, swoim tempem, bez warszawskiego szaleństwa i wyścigu szczurów...a może ten wyścig jest tylko ja go nie widze? Ludzie, żyją dostatnio, poznaniacy ładnie mieszkają, uwielbiają samochody, każdy musi mieć auto, chociaż jest mu tak naprawdę niepotrzebne. Uwaga- najważniejszy pozytyw: umiejętność kręcenia kasy z najmniejszego nawet interesiku- jakieś budki z zapiekankami, jakieś interesiki w suterenach, mini sklepiki itp. W wawce bym sie z tego nie utrzymał a tu proszę- poznaniaki potrafią... Genaralnie miasto oceniam na mocne 3+. Albo nawet na słabą 4. pozdro z wawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Głos z Warszawy... IP: *.icpnet.pl 25.03.10, 08:05 Łatwe i puszczalskie dziewczyny to owszem plus, ale chyba tylko dla przyjezdnego. Mierna to reklama dla miasta. Z tych rankingów wynika tylko jeden wniosek, stara prawda ludowa. Świat jest taki, jakim go widzimy. Ile oczu, tyle opinii, tak więc wszelkie te sondy można o kant rzyci potłuc. A do Gościa z Warszawy. Czy to umiejętność warszawiaków czy ogólnie, Polaków - tak pochwalić, żeby jednocześnie skrytykować? Hahaha. Mimo wszystko pozdrawiam ze słonecznego Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arielka2 Re: Głos z Warszawy... IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 09:56 To co napisałeś odnośnie uwielbienia Niemców to wierutna bzdura!!!! każdy kto jest rdzennym Poznaniakiem i Wielkopolaninem z dziada pradziada wręcz ma niechęć do nacji Niemieckiej a wynika to już z samej naszej historii, owszem staramy się prowadzić poprawne stosunki,interesy itp. ale zawsze będziemy ostrożni wobec Niemców. Zawsze z rezerwą. Mam nadzieję, że to kiedyś się poprawi ale jak na razie jest to gdzieś w nas...Niemców mogą uwielbiać tylko ci którzy nie znają za bardzo historii, przesiedleńcy którzy tu przybyli po wojnie i niewiele wiedzą o przeszłości a co zaś tyczy braku zaufania do innych to też jest stara zaszłość jak by nie było sami musieliśmy walczyć o swoją wolność a już warszafka zawsze miała na uwadze tylko swoje interesy i Wielkopolskę i Śląsk olewała, służąc pomocą tylko gdy jej coś w zamian daliśmy a daliśmy bardzo dużo!!!! życie naszych żołnierzy, sprzęt zdobyty na niemcach by warszawka mogła bronić swojego dupska od wschodu bo bali się komunistów jak dżumy by majątków panowie nie stracili... Trochę historii i wiedzy o niej a wszystko jest jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko arielko wyluzuj... IP: *.aster.pl 25.03.10, 10:10 Nie podniecaj się tak z rana bo to szkodzi piękności. Moja wypowiedź i moje opinie o Poznaniu są moją subiektywną oceną, do której mam prawo i z którą nie musisz się zgadzać. Wspominasz o Powstaniu i Czerwcu-ja to wiem i pamiętam ile reszta kraju zawdzięcza Poznaniowi, szanuje to. Co do Warszawy-masz prawo do swojego zdania, nie podzielam go ale umrę za to byś mogła je głosić... Artykuł dotyczył Poznania a nie Warszawy, dlatego skoncentrowałem sie na grodzie Przemysła. Jeśli pojawi się artykuł o Wawce to daję słowo honoru, że się wypowiem. Fragment Twojej wypowiedzi w której wyganiasz z Poznania wszystkich, którzy mają inne zdanie-pozostawię to bez komentarza-świadczy on o tobie a nie o mnie, potwierdza moją opinię o organicznej niechęci NIEKTÓRYCH poznaniaków do wszystkiego co "niepoznańskie". Moja opinia o miłości poznaniaków do Niemców-hmm, spójrz ile na tym forum ników typu Peter, Rauber, Deutscher a potem przemyśl jeszcze raz swoją wypowiedź... Mimo wszystko życzę Ci miłego dnia, wyluzuj tylko rozmawiamy. pozdro z wawki Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: arielko wyluzuj... 25.03.10, 10:58 kolega Rauber lubi Niemców bo ma niemieckie korzenie :) zresztą co czwarty Poznaniak takie ma biorąc pod uwagę osadników bamberskich (Niemców z Bawarii spolszczonych w jednym pokoleniu) Odpowiedz Link Zgłoś
profjebiewdenko i dobrze, że tak jest 25.03.10, 14:36 Możesz być z pochodzenia Niemcem, Rosjaninem albo Eskimosem, to bardzo dobrze, dzięki temu społeczeństwa sie rozwijają. Ja czasami żałuję, że Wawka była pod zaborem carskim, twierdzę, że skorzystalibyśmy cywilizacyjnie gdyby byli to Prusacy, a najepiej Austriacy bo z tych wszystkich najeźdzców Franz Josef był chyba najsympatyczniejszy w sumie... ;-))) A zdrugiej strony brakuje mi w Poznaniu tej jak wy to mówicie Azji, tych wietnamskich jadłodajni, gdzie można zjeść za parę groszy sajgonki a za 10 zeta spory obiad, kupić przyzwoite dzinsy za 40 zeta i to już ze skróceniem nogawek na miejscu i na poczekaniu... Tak, tak, obecność w mieście żółtych gości ma tez wiele zalet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: i dobrze, że tak jest IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 15:40 Za podobne pieniądze można to samo kupić i tu, tylko trzeba poszukać. Fakt macie więcej emigrantów z dalekiego wschodu, a już na Wólce Kosowskiej poczułem się jak na filmie sensacyjnym gdzieś w Szanghaju ;) No i jedno sprostowanie, Azja mówimy o terenach na wschód od Konina, praktycznie łapią się na to powiaty na wschód od Wrzesińskiego gdzie w Wlkp kończył się zabór pruski. Tak więc to nie są tylko budki z kuchnią orientalną. Jeżdżąc do W-wy do żony mówię że jadę do Mandżuri ;) W rewanżu Żona która się w W-wie urodziła mówi że jesteśmy siedemnastym Landem RFN. Co do zaborów to Austriacy specjalnie Krakowowi wiele nie dali, ot trochę więcej kultury i wolnomyślicielstwa. Najlepiej było w zaborze pruskim, wprawdzie był zamordyzm ale też gospodarka lepsza. W rosyjskim zdecydowanie najgorzej, Ruscy fundowali buntownikom zwiedzania Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastu Re: Głos z Warszawy... IP: *.afekt.com.pl 25.03.10, 14:51 hmmm - niechęć raczej do Prusaków i Brandenburczyków - czyli najbardziej "polakożernych" odmian Niemców. zamiłowanie do języka, kultury i ordnungu niemieckiego jest faktem - przynajmniej w mojej, poznańskiej od pokoleń, rodzinie. no ale rozumiem, ze tym którym ta germanofilia przeszkadza pasuje pansłowiańskie umiłowanie Iwana ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko Re: Głos z Warszawy... IP: *.aster.pl 25.03.10, 15:34 > no ale rozumiem, ze tym którym ta germanofilia przeszkadza pasuje pansłowiańskie umiłowanie Iwana ;-) Nie wiem o jakim umiłowaniu Ivana piszesz ale i tak Ci to po chrześcijańsku wybaczam.... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: Głos z Warszawy... 25.03.10, 10:50 hehe jak spoglądasz na życie w ciągu dnia gdy większość pracuje to może się wydawać że toczy się ono powoli. Jak poprzednią środę ok południa przejeżdżałem ze Wspólnej przez most Poniatowskiego do Targowej i OBI na Targówku to też miałem to wrażenie że życie się powoli wlecze. Jak patrzę na Wolę gdzie mieszka moja teściowa to mam podobne wrażenia ;) Ale to i tak jest pikuś. Skocz do Krakowa i zobacz ile tam mają czasu i luzu ;))) Chciałem podjąć kasę z bankomatu w Galerii Krakowskiej, dwie osoby przede mną poruszały się w tempie ślimaka. To była wieczność! Jakieś 5 min na dwie osoby, potem patrzyli na mnie jak na dziwadło ze dopadłem do bankomatu wbiłem kartę i kod, po czym w 15 sekund już mnie tam nie było. Co do wmawiania niechęci, nie wiem czemu to występuje. Ludzie w końcu mogliby się nauczyć że Warszawa a urzędy centralne to dwa różne światy. Warszawa nam nic nie robi i nic do nas nie ma. Urzędy centralne za to uprzykrzają życie a często wręcz zagarniają majątek (przykład lokalizacja F-16 w granicach Poznania, zagarnięcie mienia Targów Poznańskich, H. Cegielski-Poznań SA to też spółka skarbu państwa, ograniczanie wysokości budynków w centrum przez ULC). Efekt jest taki że "Warszawa się miesza i szkodzi". Co ciekawe, jak tam mieszkałem to też mnie miejscowi pytali czy nie lubię Warszawy i dla czego. Więc to wmawianie niechęci jest dwustronne. Ale po powyższym wyjaśnieniu następuje zrozumienie w czym problem. Tak na prawdę jako miasta, mamy te same trudności i potrzeby, więc jakby nie patrzeć jesteśmy po tej samej stronie. pozdrawiam z Poznania R. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Głos z Warszawy... 26.03.10, 19:53 profjebiewdenko - po pierwsze to zajebisty nick:D a po drugie, to fajnie się czyta zdanie, że w Pozku życie toczy się powoli, dla mnie taki luz jest w Szczecinie, Lesznie lub Pile i tam też w centrum piwo wydaje mi się śmiesznie tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Głos z Warszawy... IP: 91.200.94.* 26.03.10, 20:10 jak zwykle piszecie bzdury, najczystsze są miasta wojewódzkie ze ściany wschodniej czyli Białystok, Lublin i Rzeszów. Odpowiedz Link Zgłoś
arielka2 Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 08:58 Mieszkam tu od urodzenia, jestem rdzenną POZNANIANKĄ jak i moi rodzice,dziadkowie, pradziadkowie i pra,pra i zalecam tym wszystkim zasrańcom niezadowolonym spakować manatki i WYNOCHA!!! Po co mieszkacie w naszym kochanym mieście skoro wam tak źle,przynajmniej się oczyści nasz POZNAŃ z mentów a zostaną ci którzy kochają to miasto i chcą coś dla niego zrobić bo im na tym zależy. Znam to miasto jak własną kieszeń, wiem dużo o naszych powstaniach,wypadkach czerwcowych i innych ważnych wydarzeniach dotyczących naszego grodu ale i WIELKOPOLSKI i wara tym którzy nie potrafią go szanować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.ip.netia.com.pl 25.03.10, 09:48 Też jestem "rdzenny", ale Twoja wypowiedź bardzo mi się nie podoba - przeczytaj ją sobie neutralnie i zobacz, jak bardzo potwierdzasz te negatywne stereotypy, że w Poznaniu brak tolerancji i poczucie wyższości nad ludźmi spoza miasta... Otwórz się trochę i przestań opluwać ludzi, którzy mają inną opinię od Ciebie - konstruktywna krytyka ma dużo bardziej pozytywne skutki (zmiany ku lepszemu) niż samozadowolenie (marazm). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanMarcepan Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 212.241.39.* 25.03.10, 10:12 Ale ja sie w pelni zgadzam z Arielka, acz do Poznania trafilem na studia z Elblaga. Mialem okazje pomieszkac w roznych miastach: Elblag, Wroclaw, Warszawa, Bydgoszcz, Londyn, a i teraz na emigracji w Holandii mieszkam. Stwierdzam, ze najbardziej ciagnie mnie spowrotem do Poznania, bo po prostu uwielbiam to miasto. Ma ono duzo wad, ale ma jeszcze wiecej zalet. Najwazniejsza z nich sa wlasnie ludzie! Ktorzy wprawdzie i marudza i narzekaja (jak wszedzie w Polsce) ale tez i buduja swoj niepowtarzalny, specyficzny klimat, za ktorym tak tesknie! Racja, komu sie nie podoba w Poznaniu niech spada na drzewo, ja tesknie i chce tam wrocic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arielka2 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 10:14 jak sam zauważyłeś,konstruktywna krytyka a nie opluwanie a właśnie większość wypowiedzi jest arogancka,obelżywa i nie mająca nic wspólnego z dyskusją konstruktywną, czyli co by było można zrobić lepiej, co zmienić itp. A to, że kocham moje miasto i w ogóle nasz region WIELKOPOLSKĘ poczytuję sobie za zaszczyt być POZNANIANKĄ i nigdzie ale to nigdzie nie była bym szczęśliwsza niż tu... jak mawiali moi dziadkowie walczyli w powstaniach byli u boku Napoleona etc. bo kochali te ziemię i tu byli szczęśliwi lub nie ale zawsze u siebie... dziś mam 50 lat i tej miłości nauczyłam moje dzieci a teraz uczę moje wnuki i nie pozwolę szargać naszego miasta bo to bym czuła tak jak by ktoś szargał moje imię...sama szanuję inne miasta i ich odrębność i kulturę ale wymagam tego i dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Kolejna nawiedzona w stylu radiomaryjnym 25.03.10, 10:19 Nic dziwnego, że Grobelny ma takie poparcie - przy takim elektoracie. > sama szanuję inne miasta i ich odrębność i kulturę ale wymagam tego i dl > a > siebie... Za to brakuje ci jednego: szacunku dla mających odrębne zdanie - bo im każesz po prostu "wypierdalać z TWOJEGO miasta". Jak dla mnie, to po prostu dwulicowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arielka2 Re: Kolejna nawiedzona w stylu radiomaryjnym IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 10:42 Miej sobie swoje zdanie, ale nie opluwaj, nawet ptak nie sra w swoje gniazdo... coś ci się nie podoba to działaj, rób coś ucz swoje dzieci[jeśli je masz???] szacunku, pracy i obowiązku...a co zaś radia maryja i o.rydzyka są mi tak obcy i obojętni jak Barack Obama.... Kocham to miasto i Wielkopolskę i tyle, wypowiedziałam swoje zdanie i szanuję zdania innych ale nie opluwanie, nie wulgaryzmy...temu mówię NIE!!!! Jeśli ktoś opluwa nasz region to nie jest godny by tu mieszkać i żyć bo go nie szanuje czy to tak trudno zrozumieć..???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko arielko2..... IP: *.aster.pl 25.03.10, 10:49 Jedyne wulgaryzmy, które się pojawiły w tym wątku pochodzą od Ciebie i znajdują się w Twojej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek I właśnie od takich Poznaniaków strzeż nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:10 Panie Boże... Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 10:11 Właśnie sobie uświadomiłem, że dzięki takim osobom jak ty Ryszard Grobelny ma zapewnioną następną kadencję. Nie musi się wysilać, wystarczy że postawi na ciebie i na osoby o podobnych poglądach. Więcej już nic nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 10:14 > jestem rdzenną POZNANIANKĄ jak i moi > rodzice,dziadkowie, pradziadkowie i pra,pra Po formie wypowiedzi wnoszę, że ta rdzenność polega na tym, że rodzice/dziadkowie po wojnie zostali do poznania przesiedleni z jakiejś zapadłej podpoznańskiej wiochy. > i zalecam tym wszystkim zasrańcom > niezadowolonym spakować manatki i WYNOCHA!!! Psuedopoznanianko, nie psuj prawdziwym poznaniakom opinii komentarzami na poziomie zakompleksionego ograniczonego umysłowo gimnazjalisty. BTW, niestety, gdyby nie przyjezdni, to Poznań już dawno pogrążyłby się w stagnacji - właśnie przez takich ograniczonych umysłowo zacofańców jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arielka2 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 10:31 ograniczony to jesteś ty, jeśli nie wymagasz szacunku dla siebie, swojego miasta i regionu a co zaś tyczy przesiedlenia to jesteś w dużym błędzie moja rodzina mieszka tu już od ponad siedmiu pokoleń,teraz wyrosły moje dzieci i dorastają wnuki są nauczone miłości do swego miasta i regionu znają bardzo dobrze historię WIELKOPOLSKI, mają szacunek dla ludzi starszych dla innych poglądów ale chamstwa i braku kultury to i BONIFACY nie zdzierży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko utraciłaś juz kontakt z rzczywistością... IP: *.aster.pl 25.03.10, 10:37 Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi tej pani i czemu tak się ciska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arielka2 Re: utraciłaś juz kontakt z rzczywistością... IP: *.lanet.net.pl 25.03.10, 11:08 Sama ci wytłumaczę... szanuję inne zdanie ale w formie dyskusji a nie wulgaryzmów, wszędzie ludzie mają przywary, popełniają błędy ale nie wytyka się tego w formie aroganckiej lecz stara się wytłumaczyć i pokazać gdzie leży błąd i jak by można go naprawić a tu w wypowiedziach czytasz tylko opluwanie. Więc jak nie ma ktoś pomysłu na zmiany tylko potrafi narzekać to proszę niech jeden z drugim zmieni miejsce zamieszkania jeśli mu tu tak źle...po co mieszkać gdzieś gdzie się źle czuje nie lubi miasta, wsi i ludzi...???? chyba teraz rozumiesz o co mi chodzi???? Ja kocham nasz region z jego wadami i plusami a jeśli mogę na coś wpływać to staram się to robić ale w sposób dla mnie możliwy...Sama jestem właścicielką psa i sprzątam po nim jestem wściekła gdy inni tego nie robią, jestem zmotoryzowana i piszę w różnych sprawach do naszych władz,chodzę do liceum najmłodszej córki i też zgłaszam swoje spostrzeżenia i uwagi, czasem bez skutku ale niech to wszystko będzie rzeczowe i na temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Bla, bla, bla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 11:24 Napisała arielka2: "szanuję inne zdanie ale w formie dyskusji a nie wulgaryzmów, wszędzie ludzie mają przywary, popełniają błędy ale nie wytyka się tego w formie aroganckiej" a kilka postów wcześniej: "i zalecam tym wszystkim zasrańcom niezadowolonym spakować manatki i WYNOCHA!!!" oraz "przynajmniej się oczyści nasz POZNAŃ z mentów" Wnuki też wychowujesz w takiej "kulturze" i w takim "poszanowaniu" innych? Szczerze im współczuje... Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: Bla, bla, bla 25.03.10, 13:48 Zenek, nie wysilaj się. Kilka postów wcześniej próbowałem jej to wyjaśnić, ale nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka1 Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 11:02 Ktoś tu ma jakąś straszną traumę, bo jad z niektórych wypowiedzi zachlapał mi kawiaturę. A tak na poważnie, nigdy nie jest tak źle, jak mówią wrogowie i nigdy nie jest tak dobrze, jak twierdzą przyjaciele. Jasne, że w Poznaniu wiele trzeba zmienić, ale jest też parę rzeczy, którymi możemy się pochwalić. To samo zresztą tyczy się innych miast w Polsce. I jeszcze pare uwag do "profjebiewdenko". Uważam Twoje uwagi za powierzchowne, ale jak się przyjeżdża do Poznania tylko na d..y, to niestety brak czasu na inne sprawy ;). Cenię sobie Twoje uwagi, ale niestety wychodzi z nich protekcjonalizm gościa ze stolicy. Absolutnie nie zgadzam się co do germanofilii Poznaniaków, natomiast naleciałości językowe są faktem i sam często używam germanizmów. Cóż - taka historia. A tak a'propos, co to jest "kajzerka"? Ja nie znam takiego pieczywa, a to jest chyba z niemieckiego. Pozdrawiam i wrogów i przyjaciół i w odróżnieniu od niektórych, zapraszam do Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko nie ma takiej kategorii.... IP: *.aster.pl 25.03.10, 14:23 Nie możesz stawiac swego rozmówcy w kategoriach: wróg/przyjaciel. Nie każdy kto ma inne zdanie jest twoim wrogiem a nie każdy kto prawi komplementy jest przyjacielem. Zamieściłem kilka uwag o Poznaniu, kilka spostrzeżeń, które uznałem za warte by o nich powiedzieć. Skoro dałem Poznaniowi w sumie 4 w mojej SUBIEKTYWNEJ ocenie to jest to przeciez bardzo wysoka ocena. Gdybyś mnie spytała jaką ocene dałbym swemu rodzinnemu miastu- Warszawie- tez dostałaby słabą czwórkę, bo chociaż kocham moje miasto nie jestem ani głuchy ani ślepy ani zamknięty na zdanie innych. W Poznaniu czuję sie bardzo dobrze, jest to także moje miasto czy to się komukolwiek podoba czy nie... Nie rozumiem irytacji arielki2, kobieta nie umie ani czytać ze zrozumieniem ani wymieniać poglądów, rzuca się z pazurami na każdego kto ma swoje zdanie. Wrzuca do jednego kotła Powstańców Wlkp, Czerwiec i cała historię miasta, którą szanuję i cenię, dlatego nie uważam aby pisanie o tym w jednym wątku z psimi kupami było stosowne i celowe...My tu rozmawiamy o dziurach w jezdni i cenie piwa a nie o Powstaniu Wielkopolskim. Proponuje nauczyć sie ze sobą rozmawiać i nie traktować sie wzajemnie za wrogów-będzie dużo fajniej na forum. pozdro z wawy Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka1 Re: nie ma takiej kategorii.... 25.03.10, 15:23 Rozgraniczenie wróg/przyjaciel to oczywiście skrót myślowy i uproszczenie. Cieszę się, że uznajesz Poznań za swoje miasto choć, jak ktoś zauważył wcześniej, chwalisz ganiąc jednocześnie, a to może być potraktowane jak kpina. Też nie pojmuję zacietrzewienia arielki2. Ona i ecicha przypominają dwie sąsiadki z podwórka - jeszcze chwila i polecą pióra. Jak czytam ich posty to boję się, że zaraz parytetem oberwę. Mnie, rdzennego Poznaniaka, nie przekonały, a co dopiero innych. Jeszcze mała uwaga-tatanka jest jak najbardziej męskiego rodzaju. Polecam powrót do lektur z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profjebiewdenko truth, truth... IP: *.aster.pl 25.03.10, 15:30 Pomyliłem tatankę z taczanką....co to tak samotna w stepie krążyła... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka1 Re: truth, truth... 25.03.10, 15:58 Fakt, można się pomylić - i jedno i drugie ze stepu, tylko strony świata inne. Ostatnio jednak te stepy jakoś podobne do siebie się stają:) Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 11:12 DO ARIELKI: A ja smiem watpic czy ty i pare ci wtorujacych jestescie rdzennymi Poznaniakami,bo gdybyscie nimi byli,to lezaloby wam na sercu dobro Poznania,Poznania,ktory byl kiedys naprawde wart poznania.Kazdy,kto kocha Poznan,chce jego dobra,chce zeby bylo wizytowka,ktorej nie potrzeba sie wstydzic.A jak tobie odpowiada zycie w gownach i szczynach,to nie obnos swojego brudactwa na forum.Gloryfikujesz niechlujstwo fizyczne,wiec chyba jestes niechluja psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: 95.108.37.* 25.03.10, 11:47 Nie zgodzę się. Poznań to jedno z najczystszych miast w Polsce jakie wiedziałam. Wystarczy pojechać do Warszawy Łodzi czy Katowic aby zmienić zdanie. Oczywiście nie jest doskonale, ale najgorzej też nie, więc nie przesadzajcie... wszędzie dobrze gdzie nas nie ma nie? :P Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 12:20 Ale,mnie nie interesuje,ze Warszawa,czy Katowice sa brudniejsze.Ja chce,zeby Poznan byl czysty,tak trudno to zrozumiec?? Odpowiedz Link Zgłoś
arielka2 Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 12:47 wszystkich tych sceptyków i narzekaczy wysyłam do zgłaszania swoich pomysłów i uwag pod dane strony - www.mpu.pl/ , www.zdm.poznan.pl/ , bip.city.poznan.pl./ i odsyłam do artykułu na stronie - poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,7614849,Mieszkancy_moga_rzadzic_miastem__Sprawdz_.html coś w tym jest, że ludzie tylko narzekają a jak im się proponuje wzięcie udziału w dyskusjach czy debatach, chętnych jest nie wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 13:29 Arielka! Dyskusja,z toba? Ty nie dyskutujesz,ty sie zapluwasz,"ja.poznanianka,ja kocham to miasto",jak sie komus nie podoba,to niech spieprza"A ja ci jeszcze raz powtarzam,ze dla mnie to ty jestes marna poznanianka.Gdybym nie byla wlasnie poznanianka,to by mnie gie obchodzilo jak ten Poznan wyglada?i czy musi tak wygladac?Zglaszanie pomyslow??Maja byc odpowiednie uchwaly rady miasta,ma pracowac straz miejska,i ma byc poprostu czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 16:20 jak chcesz by było lepiej to nie głosuj na Grobelnego czy Kręglickiego, tym panom już podziękujmy! Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 16:37 Mam swoje przekonania,i na Grobelnego nie glosowalam,o Kreglewskim rowniez nie chce nic slyszec. Odpowiedz Link Zgłoś
ciamej Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 16:44 nagle nikt nie głosował... to ja się pytam gdzie są ci wszyscy miłośnicy grobelnego i spółki??? Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach 25.03.10, 19:48 No niestety zwolennikow Grobelnego jest duzo,i to jest elektorat zdyscyplinowany,oni chodza glosowac,natomiast jezeli chodzi o elektorat jakiejkolwiek opozyci,to ci mysla wlasnie odwrotnie,nic im sie nie podoba,pyskuja,ale na wybory nie chodza,bo uswiadomienie obywatelskie u nas jest niewystarczajace.Mysla,ze jak nie pojda na wybory,to odbiora glos temu,na kogo pluja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.chello.pl 25.03.10, 18:53 niestety jak obserwuję wielu Poznaniaków nie ma we krwi demokracji i głosy rozsądku nie są zbyt częste,a poziom Anielki nie powinien być reprezentatywny dla miasta uniwersyteckiego a zapyziałej wsi z jedyną remizą w gminie... o zgrozo wystarczy przewertować fora i zaobserwować mnóstwo takich postaw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Jak widzą Wielkopolskę w innych regionach IP: *.3s.pl 26.03.10, 09:43 Pyrlandię oceniają po pyrlandczykach a dopiero potem po tym jak wygląda miasto. Taki wniosek wypływa z mojego pobytu na dobrowolnej, 40-letniej już emigracji, bez zrywania więzów z ulubionym miastem. Miasto to przede wszystkim mieszkańcy a ci według mnie nie są najgorsi. Niezależnie od tego czy przyjechali z wiochy czy nie. Tak przy okazji ta nawiedzona poznanianka "z dziada, pradziada" pewnie urodziła się w obrębie starego miasta, podobnie jak jej przodkowie, bo ze sto lat temu duża część obecnego Poznania była wiochą, niestety. I nic w tym zdrożnego. Też jestem poznaniakiem w trzecim pokoleniu a przedtem "moi" żyli na wsi i w miasteczkach. Pewnie ta rodowita zdziwiła by się gdyby jej ktoś uświadomił ile Poznań zawdzięcza tym z Galicji czy chociażby z wielkopolskiej kongresówy. To że Poznań jest czystszy niż reszta kraju to jednak prawda, chociaż i mój ojciec i dziadek mawiali, że to nie to co przed wojną (odpowiednio II i I!). Komunikacja chyba też jedna z lepszych. Żarcie też nienajgorsze - kto z was drodzy rodacy docenia smak kiełbasy białej (Wielkanoc blisko) - macie ją na codzień. A kto z was jest świadomy, że zawdzięcza ten smak przynajmniej częściowo "obcoplemieńcowi" z Łodzi czyli prof. Wincentemu Pezackiemu? A szneki, a rogale, a zwykłą metka czy lebera. Resztę smakołyków sobie dopiszcie. Oceniacie swojego prezydenta jako krętacza i aferzystę. OK, ale ten krętacz najął do roboty człowieka, który zelektronizował biurokrację miejską. Stary Browar? Tylko, gdyby nie ta transakcja to dalej byłby to raj dla meneli i ,pardon, srających piesków. A tak macie coś co świat zauważył, o podatkach i miejscach pracy nie wspomnę. Zawszeć to lepiej owieczkę strzyc niż ją zarżnąć. Czy Wrocław jest lepszy od Poznania? Jest inny. Tam też mieszkałem. To oczywiście zasługa kresowiaków, którzy są bardzo fajnymi ludźmi ale czasami pyrlandczykowi trudno z nimi wytrzymać. Historia (ich i nasza) się kłania. Zgadzam się, że negatywna ocena W- wy to głównie wynik ustroju "warszawocentrycznego"z nostalgiczną domieszką carskich obyczajów (w mediach się mówi tylko o tym co się dzieje w Warszawie - to taka "mała Moskwa", gdzie każdego bąka puszczonego przez cara poddany mógł powąchać w ówczesnych mediach). No i (czasami) przekonaniem poniektórych warszawiaków o wyższości z powodu miejsca zamieszkania. Oczywiście lokalni władcy po pierwsze nie są idealni i po drugie nie są niezastąpieni. Pytanie czy wybierzecie lepszych. Być może odnowa (to był dobry klub!) się przyda. Jednak o tym jak będą widzieć Poznań decydujecie wy, drodzy rodacy. I również o tym jaki on będzie. Tak przy okazji to jśli możecie zacznijcie od cywilizowanej dyskusji na forach. Autując wszelkich frustratów i tych którzy rzucają obelgi a nie dyskutują o meritum. W końcu mieszkacie w miejscu, gdzie zaczęła się nasza państwowość i cywilizacja i warto by tu również zaczęła się cywilizacja internetowa. To byłby "dodatni plus" cytując kolegę Lecha W. Trzymajcie się i "Alleluja (bo Wielkanoc) i do przodu" - to znowu cytat, wszyscy wiedzą kogo. Odpowiedz Link Zgłoś