Dodaj do ulubionych

Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsce"

30.03.10, 09:28
Pomnik był świadectwem historii, ale cóż niektórzy wierzą, że pewne wydarzenia
da się wymazać. "Generał" nigdy nie był dla mnie bohaterem, ale taniej i z
większym pożytkiem było by postawić tam informacje dlaczego był bohaterem
PRL-u, i jaki ten system był. Następnie uczyć i przestrzegać, przy tym
socrealistycznym monumencie, młodych ludzi przed totalitaryzmie. Niestety
podejmujący decyzje w Polsce nadal patrzą za siebie zamiast patrzeć przed siebie.
Obserwuj wątek
    • gall.anonim.pn Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsce" 30.03.10, 10:00
      Kiedy pojawiła się flaga? W niedziele między 11 a 12. Wiem, bo właśnie tamtędy przejeżdżałem i widziałem jakaś starszą kobietę i równie zaawansowanych wiekowo czterech mężczyzn z flagą. Mówiąc szczerze myślałem, że to ktoś radiomaryjny.

A co do clou, to ze Świerczewskiego to był taki Polak jak z Feliksa Dzieżyńskiego. na dodatek dowódca jak z koziej dupy trąba. W bitwie nad Wiaźmą służąc w Armii Czerwonej wiecznie pijany "Walter" stracił prawie cały stan osobowy ponad dziesięciotysięcznego oddziału (zostało z niego pięciu żołnierzy!). Bitwa pod Budziszynem sprawił Wojsku Polskiemu krwawą łaźnię. Gdyby nie przyjaźń Stalina, którą to przyjaźń zaskarbił sobie za czystki na cywilach i swoich oddziałach w Hiszpanii to generał by się jednak kulom pokłonił. Pewnie na Łubiance.
      • es_zet_pe trzeba było przerobić pomnik 30.03.10, 10:17
        Zgadzam się z Tobą Gall co do ocebny Świerczewskiego, ale tego pomnika nie
        należało usuwać. Należało go przerobić na pomnik poległych żołnierzy 1 i 2 Armii
        WP z odpowiednim wyjaśniającym napisem - także pomnik tych, co zostali skazani
        na śmierć przez "Waltera" i tych co zginęli z jego winy pod Budziszynem.
        • gall.anonim.pn Re: trzeba było przerobić pomnik 30.03.10, 10:39
          Tak, to by była dobra koncepcja bo gros żołnierzy nie była jakimiś politrukami tylko zwyczajnymi ludźmi wciągniętymi w tryby historii. I płacącymi własną krwią za indolencję własnych dowódców (nie wspominając już działań wroga). Niestety, szkoda że tak się nie stało z pomnikiem.
    • Gość: luki Re: Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 10:30
      miejsce na świadectwa historii jest w muzeach i podręcznikach historii, pomniki
      są zarezerwowane dla bohaterów, a nie zdrajców!
      • Gość: d Zdrajca nie wroci zgnil w ziemi IP: 95.108.0.* 30.03.10, 11:44
        ed
      • leszekes A więc należy skopać grób zdrajcy kuklińskiego? 30.03.10, 13:29
        Tak? Może i masz rację...
    • leszekes A jak można stawiać pomniki "Ogniowi"? Albo NSZ 30.03.10, 13:27
      upamiętniać na pomniku Polski Podziemnej za operą poznańską? Ile ci
      ludzie krwi bratniej przelali... Czy to się nie liczy?
      W tym miejscu powinna stanąć tablica upamiętniająca gen.
      Świerczewskiego i II Armię Wojska Polskiego. Jak można zapomnieć krew
      żołnierzy, którzy walczyli o Ojczyznę? Przecież oni nie wiedzieli jaka
      będzie. Oni walczyli o wolność i niepodległość.
      • Gość: Ogien i Łupaszka leszek smierdzacy komunista IP: 95.108.74.* 28.12.10, 10:32
        tak tez mysalem jak musialem poczytac Twoje scierwiaste poglady ostatnio na forum

pamietaj takim komuchom jak ty polmetrwoy ch w d!
    • leszekes Bardzo trafna uwaga. Uczyć, nie niszczyć pamiątek 30.03.10, 13:35
      Nie da się wykreślić PRL-u z historii. To był stracony czas dla kraju,
      dla nas, ale były i dobre strony... Trzeba być obiektywnym. Rządy PiS-u
      , LPR i Samoobrony to też był czas stracony. I co? Wymazujemy ich czyny
      z pamięci?
      • Gość: Kuba PRL vs Lepper IP: 192.35.79.* 30.03.10, 15:35
        Na szczescie okres panowania Lepperow byl krotki i nic po nim w
        historii nie pozostalo. Moze tylko bialo-czerwone krawaty -
        przekrecony symbol Solidarnosci. Okres PRL obejmuje kilka pokolen i
        bardzo bogata spuscizne kulturalna i niestety zle nawyki mentalne.
        Kupa kultowych filmow, hity, maluchy zostana chyba na zawsze chodzby
        w ksiazkach.
      • qwardian Re: Bardzo trafna uwaga. Uczyć, nie niszczyć pami 30.03.10, 21:37
        leszekes napisał:

> Rządy PiS-u LPR i Samoobrony to też był czas stracony

Rządy koalicji PiS, Samoobrony i Ligii Polskich Rodzin to czas
        najwyższego wzrostu naszej gospodarki, obniżenia stopy bezrobocia i
        podatków (rentowy, spadkowy i dochodowy), w pokomunistycznej Polsce.
        • Gość: Eva Re: Bardzo trafna uwaga. Uczyć, nie niszczyć pami IP: *.cdma.centertel.pl 30.03.10, 23:22
          Pierdu, pierdu. Bzdura kompletna. To było odcinanie kuponów od decyzji
          poprzedników. Nic więcej. Dlatego tak się właśnie szybko skończyło.
          Społeczeństwo nie chciało awantur nieudaczników.
    • dzakarta Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsce" 30.03.10, 14:31
      Niech żyje Armia Ludowa!
      Precz z faszyzmem!
      • Gość: s Pomnik smiecia usunietz IP: 95.108.0.* 30.03.10, 15:53
        Dzakarta zmien dilera. Arma Ludowa to bydlo i zdrajcy. Pomnik smiecia usuniety a
        tata milicjant dzakarty rzewni plakal.Boj to jest wasz ostatni zwykla bambero.
      • Gość: ZeneQ Re: Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 21:16
        Możesz jeszcze wykorzystać gotowca:

Rzołnierze Armii Polskiej!

Pańsko-burżuazjny Rząd Polski, wciągnowszy Was w awanturystyczną
        wojnę, pozornie przewaliło się. Ono okazało się bezsilnym rządzić
        krajem i zorganizować obronu. Ministrzy i gienerałowie, schwycili
        nagrabione imi złoto, tchórzliwie uciekli, pozostawiają armię i cały
        lud Polski na wolę losu.
        Armia Polska pocierpieła surową porażkę, od którego ona nie
        oprawić wstanie się. Wam, waszym żonom, dzieciam, braciam i siostram
        ugraża głodna śmierć i zniszczenie.
        W te ciężkie dni dla Was potężny Związek Radziecki wyciąga Wam
        ręce braterskiej pomocy. Nie przeciwcie się Robotniczo-Chłopskiej
        Armii Czerwonej. Wasze przeciewenie bez kożyści i przerzeczono na
        całą zgubę. My idziemy do Was nie jako zdobywcy, a jako wasi braci po
        klasu, jako wasi wyzwoleńcy od ucisku obszarników i kapitalistów.
        Wielka i niezwolczona Armia Czerwona niesie na swoich
        sztandarach procującym, braterstwo i szczęśliwe życie.
        Rzołnierze Armii Polskiej! Nie proliwacie doremnie krwi za cudze
        Wam interesy obszarników i kapitalistów.
        Was przymuszają uciskać białorusinów, ukraińców. Rządzące kołe
        Polskie sieją narodową rużność między polakami, białorusinami i
        ukraińcami.
        Pamiętajcie! Nie może być swobodny naród, uciskające drugie
        narody. Pracujące białorusiny i ukraińcy—Wasi procujące, a nie wrogi.
        Razem z nimi budujcie szczęśliwe dorobkowe życie.
        Rzucajcie broń! Przechodźcie na stronę Armii Czerwonej. Wam
        zabezpieczona swoboda i szczęśliwe życie.

Naczelny Dowódca Białoruskiego frontu
        Komandarm Drugiej Rangi Michał KOWALOW.

17 września 1939 roku.

• Gość: kapslock Re: Był pomnik Waltera, a jest... "kultowe miejsc IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 16:05
      Nie zawszy chodzi o pieniądze. Równie dobrze po II w. św. mogliśmy zostawić
      pomniki Hitlera, a po upadku komunizmu pomniki Lenina i Stalina, opatrując je
      opisem jakimi byli draniami. Tylko czy o to chodzi? Świerczewski był nie tylko
      zdrajcą, ale i słabym dowódcą.
    • der-rauber Komunistów żegnamy! 30.03.10, 18:21
      "Wolno huczał koniec lieta i Germaniec lał sowieta
      a po krzakach i po rowach armia kryła się ludowa.
      chłopcy twardzi jak kopiejki a nie jakieś tłuste szwejki
      mieli ruskie karabiny oraz bardzo groźne miny.
      (...)"

Jestem fanem twórczości Leszka Czajkowskiego.
      Nie cierpię czerwonych za utrwalanie władzy ludowej i to że jesteśmy
      kilkadziesiąt lat za krajami zachodnimi. Za dupokrację ludową, za zwalczanie
      opozycji demokratycznej. Precz z komuną!
      • lili_marleen Re: Komunistów żegnamy! 30.03.10, 19:43
        der-rauber napisał:

> Nie cierpię czerwonych za utrwalanie władzy ludowej i to że jesteśmy
        kilkadziesiąt lat za krajami zachodnimi....

A ja nie mogę wybaczyć zmarnowania energii życiowej conajmniej dwóch pokoleń
        mieszkańców naszego kraju. Generacja moich starych to klasyczne "pokolenie
        utraconych złudzeń, generacja zmarnowanych szans" - jak śpiewał Pod Egidą Jan
        Pietrzak.

Najlepsze lata życia przyszło im spędzić po kolana w gnoju jaki im fundowały
        kolejne samozwańcze rządy komunistyczne. I nie chodzi tu wcale o jakieś
        zniewolenie umysłów, szczęściem w PRL-u tzw emigracja wewnętrzna była luksusem
        na, który wielu mogło sobie pozwolić. Wielu mimo starań właścicieli Polski
        Ludowej nigdy nie dało z siebie zrobić niewolników. Idzie o trud zwykłej
        egzystencji, o upokorzenie czysto fizyczne w kolejkach, w ciasnych mieszkaniach,
        o niski standard codzienności z jaką trzeba było się zmagać zamiast z jej
        dobrodziejstw korzystać.

Cud - istny CUD, że ten system niewolniczy rozpadł się na naszych oczach, że nie
        trzeba było w nim dalej zyć w upodleniu lub z niego uciekać do upragnionej
        normalności na Zachodzie.

Dlatego - żadnych "pamiątek" po komunizmie. Tak jak nikt nie chciałby zyć z
        twarzą pooraną "dziobami" po przebytej ospie tak ja nie chcę z okien mojego auta
        oglądać "wykwitów" zdruzgotanej komuny.
        • Gość: Jerry Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.fema.krakow.pl 31.03.10, 15:29
          Jan Pietrzak twój bard to wyjątkowo nieciekawa osoba, lizus każdej
          władzy - a ciekawe jest jego fascynacja Ludowym Wojskiem Polskim,
          ukończył szkołe kadetów, przypominam szło się do niej z wyboru a nie
          obowiązku.
          • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 19:22
            Gość portalu: Jerry napisał(a):

> ukończył szkołe kadetów, przypominam szło się do niej z wyboru a nie
            > obowiązku.

W wieku jedenastu lat świadomy wybór? Nie ośmieszaj się Jerry!

Pietrzak , zwłaszcza w obecnym emploi, to nie jest postać z mojej bajki, choć
            jego poczynania w latach 1980 - 1989 rozswietlały mroki "nocy generałów" i
            dawały nadzieję wielu Polakom w tamtych czasach. Cytat z jednej z jego piosenek
            pasował mi akurat do tematu. Ale skoro przyczepiłeś się już do tej postaci to to
            raczej Ty trafiłeś kulą w płot. Pieszczoch władzy? Nie bądź śmieszny. A kto jak
            nie, obecnie wypalony kabareciarz Pietrzak użala się od 20 lat że jest
            niedoceniony i wręcz kolejne rządy (!)utrudniają mu występy? I to w wolnej Polsce!
            W latach stanu wojennego dowcipy Pietrzaka wyśmiewające tamtą władzę weszły
            do obiegu społecznego. Nawet Wałęsa przemawiając w Kongresie USA zacytował jego
            dowcip o tym że gdyby komunizm zaprowadzić na Saharze to po tygodniu by piasku
            zabrakło. Reagan zresztą też "leciał" Pietrzakiem robiąc w 1982 r
            antykomunistyczne show pt. "Let Poland be Poland".

Kogo jak kogo ale Pietrzaka nazwać nieciekawą osobą? Jerry - nie dawaj
            publicznie takiej folgi swoim kompleksom.
            • Gość: Do lili marllen Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 19:51
              Ja pierdziele lili,jaka ty madra,prawie snopowiazalke i kopaczke do pyr zaginasz
              na waszym kartoflisku.Brawo Lili,tak trzymac a liczba kwintali na hektar pojdzie
              w pyrlandowie raptownie w gore.
              • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 20:42
                Bleib bei deinem Leisten, OK?
                • Gość: Do lili marllen Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 20:54
                  Nie musisz sie popisywac niemieckim, bo bardzo dobrze wladam polskim, wiec
                  zamknij klape du blöde foce.
                  • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 21:05
                    Gość portalu: Do lili marllen napisał(a):

> zamknij klape du blöde foce.

foce?

:))))))))
                    • Gość: Do lili marllen Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 21:23
                      Tak foce,abys zrozumiala po polsku ty durna poznanska palo.
                      • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 21:59
                        Gość portalu: Do lili marllen napisał(a):

> Tak foce,abys zrozumiala po polsku

Foce po polsku????
                        To może chciałeś powiedzieć proce? Jaką procę? Może mnie oświecisz?
                        Ich will dich richtig (nicht falsch) verstehen.
                • lepszejutro Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 20:55
                  Ten gnój po kolana twoim, moim rodzicom i mnie zafundowali kretynko
                  germanofilska, nie kto inni jak twoi ulubieńcy z zachodu niejaki Churchill i
                  Roosevelt. \Więc racz kretynko być choć trochę obiektywna i pisz pisdzielska
                  durnoto prawdę. A jest ona faszystko taka, że świnią nie jest ten, co bierze to,
                  co mu dają, ale ten, kto sprzedaje innych w niewolę. Więc przestań już nadęta
                  pewnością siebie głupków, pisywac na tym forum,bo poziom twoich wypocin
                  adekwatny jest do pitolenia Brudzińskich, Gosiewskich, Kemp i innych tego
                  rodzaju. Do szkoły, lub cytuj tych, co uczciwie pamietają.
                  • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 21:07
                    lepszejutro napisała:

> kretynko .... pisdzielska durnoto .... faszystko ....

Cóż, lepsze jutro najwyraźniej było wczoraj

:))))))

• Gość: Do lili marllen Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 21:55
                      I co kretynko,zostalas sprowadzona na glebe,i teraz ci glupio otworzyc
                      ryja.Posiadasz identyczne IQ jak brona bezzebna.
                • Gość: Jerry Re: Lili- kolejne pudło, IP: 77.236.8.* 31.03.10, 21:20
                  ja i kompleksy, pudło, mam bardzo dużo zajęć, ale skoro chcesz
                  zawiąże na ciebie parol i będe cię punktował , uprawiasz demagogie ,
                  mam prośbe jak będziesz zabierałą głos - to przemysl co napiszesz,
                  według ciebie to eichmann był bohaterem , rosjanie spalili u nas na
                  Cytadeli chorych niemców, nie było lekarzy mengele , schumann,
                  stiefe, wirth unsere weiter, przyjaznego Polakom powiesili na
                  Cytadeli Greisera, nie było selbschutzu i einsatzgruppen, w
                  niemczech zachodnich po 1945 w władzach byli tylko przeciwnicy
                  nazizmu- mój komentarz takich nie było, jak mnie doprowadzisz do
                  pasji to opisze co trwoi rodacy robili= w szczegółach - eutanazje ,
                  kastracje, sterylizacje, łamanie kości, zatruwanie ludzi, komory
                  ciśniniowe, gazowanie i rozstrzeliwanie to normalka -usw, więc
                  przestań przestrzegać nas przez komunizmem- to też byli kutasy i
                  mordercy, ale nie judż , pare razy napisałem tobie , ze nielubisz
                  rusków bo wam odpłacili pięknie za nadobne, nie pisz czasami o
                  nennensdorfie bo po latach okazło się , że sprawe rozdmucvał twój
                  doktorek , a z mojej streony uważam , zeRosjanie byli dla was za
                  łagodni, reasumując , będe punktowałtwoją niekompetentność
                  • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 21:51
                    Gość portalu: Jerry napisał(a):
                    > będe punktowałtwoją niekompetentność

Zapraszam!

Przypominam sobie, ze raz juz próbowałeś wyciagając Podgaje i jakoś blado
                    wypadłeś. Zresztą teraz też coś cieńko Ci idzie, zarzucając mi - w duchu
                    podobnym do tych pieniących się tu chłystków - że podziwiam Eichmanna czy
                    opłakuję Greisera.
                    A co do spalenia rannych jeńców na Cytadeli i rachunku krzywd jaki zamierzasz mi
                    tu wystawiać - to powiem Ci tyle, ze żadnej zbrodni nie da się usprawiedliwić
                    inną zbrodnią. Jesteśmy - choć może nie wszyscy do tego dojrzeli - częścią
                    zachodniej cywilizacji, a jednym z jej filarów jest niedożynanie pokonanych
                    wrogów. To jest jedna z podstaw etosu dzięki któremu udało się nam wyjść
                    bezkrwawo z komunistycznego ucisku. Hast Du mich gut verstanden?
                    • Gość: lepszejutro Re: Lili- kolejne pudło, IP: 95.108.28.* 31.03.10, 22:03
                      Ja, ich vertehe sehr gut was du sagst. Widac te twoje zachodnie filary wspaniale
                      w Iraku i Afganistanie, przedtem w Wietnamie, Laosie i Korei. Spytaj faszystko
                      potomków choćby tych Wietnamczyków, których twoi etosowcy palili żywcem napalmem
                      w dzungli, jak widzą ten twój zachodni filar i etos. Głupsza jesteś niż
                      przeciętna polska chłopka, o czym świadczy choćby twój nick. Kury ci szczać
                      prowadzać, a nie publicznie głos zabierać, wiec sei doch still, du dumme blode ...
                      • Gość: Lepszejutro Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 22:16
                        Napisz jej foce tak po polsku to zrozumi bez pudla co jest grane.Pozdrawiam.
                        • lili_marleen Re: Lili- kolejne pudło, 31.03.10, 22:28
                          Gadasz sam ze sobą? To i pewnie etap picia do lustra przebyłeś. Biedaczek...
                          • Gość: Lepszejutro Re: Lili- kolejne pudło, IP: *.versanet.de 31.03.10, 23:00
                            Zerknij slepa cipo na IP kto pisze,a potem odwroc lustro do gory nogami,to sie
                            przekonasz gdzie jest foca a gdzie kartoflak z letami.
                          • Gość: Jerry Re: Lili- kolejne pudło, IP: 77.236.8.* 31.03.10, 23:07
                            za każdym razem pudło, są lepsi od ciebie w doświadczeniu i wiedzy,
                            uprawiasz pisowską demagogie, nicht wahr. Każda twoja wypowiedż może
                            być skasowana, masz pecha , że na mnie trafiłaś, podkreślam po raz
                            kolejny ruski was , per saldo za łaskawie potraktowali, po 1955 roku
                            nikt nie powinien wrócić do niemiec.Powtarzam , nienawidzisz lewicy
                            bo wam udzielili srogiej lekcji, okazuje się, że nie bo w wielu
                            przypadkach próbujesz poznaniakom wmawiać że ruski likwidowali
                            porządnych niemców, lili nie BYŁO PORZĄDNYCH NIEMCÓW.,
                            • Gość: Jerry Re: Lili, Agnes Trawny IP: 77.236.8.* 01.04.10, 21:41
                              twoja rodaczka , dostała dzisiaj po uszach!!!!!
                              • Gość: Do Jerry Re: Lili, Agnes Trawny IP: *.versanet.de 01.04.10, 22:01
                                Posluchaj mlodziaku!!!.To Twoja rodaczka,bo wpierdala wasze pyry,sra na was i ma
                                was wszystkich za palantow.Tak pojebana na maksa jeszcze w zyciu nie spotkalem i
                                ciesze sie z tego,ze wyjebali ja z germanow na zbity pysk.Drugiego takiego macie
                                w pyrlandowie o ksywie Rockville,czy cos podobnego.Tylko wam wspolczuc takich
                                trykow.Bywaj.
                                • Gość: Jerry Re:Ty uberrallesie, to jest twoja IP: 77.236.8.* 01.04.10, 22:15
                                  rodaczka, a na mojego nosa dostałes kutasie obywatelstwo na owczarka
                                  nieMIeckiego, jesteś KUTAS.
                                  • Gość: Do Jerry Re:Ty uberrallesie, to jest twoja IP: *.versanet.de 01.04.10, 22:31
                                    Jestes tak samo pojebany jak wiekszosc skurwysynskich pyrlandowcow.Mozesz mi
                                    obciagnac pedale lache,tylko wymyj te zapizdziale wargi abym jakiegos syfu
                                    kartoflanego nie dostal.Nie mysl ze bede dalej z toba pedale dyskutowal bo
                                    jestes za cienki huj.Spadaj stonke zbierac!!.
                                    • Gość: Jerry Re:Ty jesteś wnukiem szmalcownika, IP: 77.236.8.* 01.04.10, 23:05
                                      i nie chwal sie tym , szmato,
                                      • Gość: audia6 Obu okupantom moge splunac na "pochowek" IP: *.echostar.pl 02.04.10, 01:05
                                        niemieckie i rosyjskie bydlo - okupanci -szacunek walczacym z nimi
                                        reszta jak w opisie a nie tablice stawiac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka