kontakt_operacyjny 28.06.10, 14:55 bezczelnosc tej czarnej mafii nie zna granic! precz z klerem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
merry1950 Kuria przegrała proces z Gazetą 28.06.10, 16:11 PRZEPRASZAM ale mam pytanie to Sądy w niedzielę pracują i to p-ko kościołowi jak smieli tak sie zachować to nikczemne jakby powiedziął JK Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Kuria przegrała proces z Gazetą 28.06.10, 16:15 STOP wszechwładzy kleru! Im bliżej kościoła, tym dalej od Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merry1950 Re: Kuria przegrała proces z Gazetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 18:19 podzielam Twoje zdanie Takie postacie jak ojciec dyrektor , prałat senior , senior arcybiskupi Poznańki czy Warszawski czy nawet JK to jest zaprzeczenie dla kościoła i jego roli na ziemi sami sie wykańają . Jestem Katolikiem po trzy kroć powtarzam tak jak JK wczoraj debacie ale wstyd mi za tych co w taki sposob sprawuja posługe. A jeszcze bym mógł dodać jak to się ma do zawracanych majątków kośz czasów Caratu a tylko dekret obejmuje czasy PRL . a co z zwykłymi polskimi obywatelami > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sajgon Re: Kuria przegrała proces z Gazetą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 20:40 Szacunek dla sędziego, który nie wystraszył się czarnego bractwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo A przeprosiny dla Gazety?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 20:40 Mam nadzieję, że Kuria stanie na wysokości zadania, uderzy się w pierś i PRZEPROSI gazetę w liście do wiernych w którąś niedzielę. Choć chciało by się natychmiast odpisać - marzenia świętej krowy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: A przeprosiny dla Gazety?? 28.06.10, 21:32 Reprezentujący kurię radca prawny Mikołaj Drozdowicz zapowiedział wczoraj apelację od wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x do dziodu IP: *.unitymediagroup.de 29.06.10, 02:33 nie zgadzam się z sygnaturką. Gdy zapomnisz wypić, to towarzystwo przypomni, ale gdy rozlejesz, to nikt nie doleje. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lewandowski Gratulacje dla Gazety Wyborczej IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 28.06.10, 22:59 Serdecznie gratuluje dziennikarzom Gazety i dziękuje jednocześnie za bezkompromisowość w tej sprawie; A przedstawicielom Kurii Arcybiskupiej mogę jedynie powtórzyć przesłanie Ewangelii "A prawda Was wyzwoli" (J 8, 32)!!!! Mam nadzieje, że z treścią wyroku zostaną zapoznani wierni w czasie niedzielnej mszy -podobnie jak zostali poinformowani o "kłamstwach" Gazety Wyborczej w sprawie wysokości czynszu jaki zaproponowała Kuria Liceum nr VIII. Tomasz Lewandowski Radny Miasta Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Poanani IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 23:22 Przecież caly ten wyrok i jego uzasadnienie jest krętackie i klamliwe. Sędzia: archidiecezja nie żądała od miasta żadnych konkretnych kwot pieniędzy. Tymczasem w korespondencji z miastem pojawiły się konkretne stawki. Ja się pytam jakie te stawki w korespondencji się pojawily? Bogaczyk twierdzi, że bylo to 1.8 mln. Dlaczego sędzia nie mówi w orzeczeniu o kluczowej tutaj sprawie: ile konktretnie na piśmie Kuria zażądala za dzierżawę? Z tego , co wiem, to na pewno nie bylo to 1.8 mln ani nawet nic kolo tego. Kuria skarżyla przecież GW za to, ze sugerowala,że Kuria chce obrabować podatnika na prawie dwa miliony. Dlatego Kuria czuje się pokrzywdzona i wniosla sprawę. Sędzia jest stronniczy i widać to nawet okiem laika. Ten wyrok jest obrazą sprawiedliwości i zdrowego rozsądku, nie ma sily, żeby się utrzymal w drugiej instancji. Panie Lewnadowski, jako radny miasta musi Pan wiedzieć ile w tych pismach ,o których mówi sędzia , Kuria żądala od miasta. Jeżeli pan tego na tym forum nie powie , to jest pan klamcą i szują, która nienawidzi Polski i która siedzi w kieszeni Bogaczyków i Maleszków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lewandowski Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 29.06.10, 00:20 Szanowny Panie, Krótka odpowiedź -potwierdzam wszystko co napisała w sprawie VIII LO Gazeta -i nie dlatego, że siedzę w czyjejś kieszeni czy jak to Pan ujął "nienawidzę Polski" ale dlatego że jest to prawda. Fakt złożenia miastu propozycji wynajmu dla VIII LO za 1,8 mln, zł potwierdził Prezydent Poznania na sesji (byłą to odpowiedź na moje pytanie). Kwota stanowi równowartość czynszu za rok -skalkulowano go tak dlatego bo stawka budynku miejskiego dla Kurii na ul. Kanclerskiej również jest określona na rok i wynosi 2,05 zł za m2 na rok!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 01:36 Proszę Pana ! Nie odpowiedial Pan na moje pytanie. A pytanie brzmialo: Ile Kuria żądala pieniędzy za wynajęcie budynku w piśmie, o którym w uzasadnieniu wyroku mówil sędzia. Nie pytalem się o to, kto i ile chcial w formie ustnej, bo to już wiemy. GW napisala, że o sumie 1.8 mln. zlotych mial świadczyć dyr. wydzialu gospodarki mieszkaniowej Krzysztof Janczyk. Pan twierdzi, że taką sumę podal sam prezydent. Wszystko to mialy być żądania Kurii wyrażone nie na piśmie a w rozmowach. Kuria temu kategorycznie zaprzeczyla. Wysokość podanej kwoty uznala za zmyśloną i dyskredytującą w oczach tzw. opinii publicznej. Dlatego wniosla sprawę do sądu. Nie wiem dlaczego, ale Sąd nie wziąl wogle pod uwagę dowodów ustnych. Natomiast zająl sie tym co jest napisane w pismach Kurii do Miasta. Wedlug sędziego padla tam konkretna kwota i o tą kwotę się Pana zapytalem, dlatego, że przepuszcam, że jest to suma wielokrotnie mniejsza od 1.8 mln. zlotych i tym samym ujawniona nie deprecjonowala by urzędników KK w Poznaniu jako zdzierców i krwiopijców. Wedlug logiki sędziego Kuria powinna wynająć budynek za darmo i doplacać do jego utrzymania. Nie widzę związku tej sprawy ze Szkolą Salezjanów przy ul. Kanclerskiej. Pisze Pan, że Kuria placi miastu za ten budynek 2zl/m2/rok. Daje to prawdopodbnie kwotę ok. 3-5 tys. zlotych rocznie, zależnie od wielkości budynku. Rozumiem, ze oczekuje pan podobnej stawki za wynajęcie budynku VIII Liceum. Uważam, ze Kuria wcale nie neguje tej logiki. Z tym ,że Kuria nie wniosla sprawy do sądu o ustalenie wysokości czynszu za budynek jednej z tych szkól, czy nawet za te dwa budynki. Kuria wniosla sprawę o obrazę o falszywe pomówienie . Kuria twierdzi, że GW klamie o 1.8 mln zlotych i tym samym ją znieważa w oczach mieszkańców miasta. Sędzia zastosowal tu dla mnie niezrozumialą logikę, dając tym samym GW wolną drogę do klamliwego znieważania KK. Jestem przekonany, że ta wlaśnie logika zostanie podważona w drugiej instancji. W pewnym uproszczeniu, możemy powiedzieć, że GW nazwala Kurię w Poznaniu zlodziejem i oszustem. Sędzia uznal, że GW postąpila zupelnie legalnie, a odczucie Kurii nazwal za subiektywne. Jak mnie bandyta uderzy ceglą, też tylko subiektynie czuję ból. Ale jeżeli mam świadka , to sąd bandytę ukarze. Tutaj bandyta jest bezkarny. W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed wszystkimi dowodami gadanymi. Dlatego dla mnie kluczowyn w sprawie jest ujawnienie pisma Kurii o wysokości żądanego przez nią czynszu za wynajęcie budynku. Bo jeżeli GW twierdzi, ze bylo to 1.8 mln. a na piśmie bedzie dajmy na to 50 tysięcy, to definitywnie wskaże to na winę Gazety. Już po raz czwarty zapytam się Pana, nie o to co kto powiedzial, tylko o to co kto napisal i ile na piśmie tych milionów czy tysięcy chcial. Nie interesuje mnie co , kto , komu powiedzial, bo tak wykończono w Poznaniu część Kurii w osobie bp. Paetza. Dla mnie dowodem przekonywującym jest to, co jest na piśmie i o to się Pana pytam. Brakiem odpowiedzi na moje bardzo konkretne pytanie ostatecznie się Pana kompromituje. Odpowiedz Link Zgłoś
babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 06:56 Jak ktoś z jednej strony podpisuje się w pełni weryfikowalnie imieniem, nazwiskiem, funkcją a ktoś z drugiej strony kreśli się tylko pseudonimem, to raczej wiadomo, kto jest bardziej wiarygodny. Poza tym doomsday chyba jest trochę emocjonalnie niestabilny, bo logiki w wywodzie mało. Najpierw pisze "Nie wiem dlaczego, ale Sąd nie wziąl wogle pod uwagę dowodów ustnych. Natomiast zająl sie tym co jest napisane w pismach Kurii do Miasta". Potem natomiast zauważa: "W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed wszystkimi dowodami gadanymi" i dalej "Dla mnie dowodem przekonywującym jest to, co jest na piśmie". To jak to w końcu jest, dobrze, że się zajął, czy nie dobrze - tego doomsday nie wyjaśnia. Poza tym pozowanie się na ofiarę gazecianych prześladowań razem ze skompromitowanym Paetzem raczej sympatii nie wzbudza, tylko uśmieszki. Michał Babilas, Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 22:05 babilas napisal: "Jak ktoś z jednej strony podpisuje się w pełni weryfikowalnie imieniem, nazwiskiem, funkcją a ktoś z drugiej strony kreśli się tylko pseudonimem, to raczej wiadomo, kto jest bardziej wiarygodny . " To, że Pan Lewnadowski się tutaj przedstawil, to jego sprawa, Jest radnym i widać, że zaangażowanym w sprawę. Podal swoją funkcję, co daje forumowiczom większe informacje i pozwala zadawać pytanie, jakie ja zadalem. Natomiast generalnie nie jest przyjęte na forum GW podpisywanie się imieniem i nazwiskiem. Z mojego już chyba piętnastoletniego doświadzczenia forumowego oraz także zawodowego wiem, że na forum podają swoje prywatne dane przeważnie osoby niezrównoważone, często w stanie psychozy, kiedy są przekonane o wyjątkowości swojej osoby i swojej misji( schizofrenicy, cyklofrenicy i schizoafektywni). Dlatego też większość tych postów jest milosiernie kasowana przez administratora. Poza tym doomsday chyba jest trochę emocjonalnie niestabilny, bo logiki w wywodzie mało. Najpierw pisze "Nie wiem dlaczego, ale Sąd nie wziąl wogle pod uwagę dowodów ustnych. Natomiast zająl sie tym co jest napisane w pismach Kurii do Miasta". Potem natomiast zauważa: "W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed wszystkimi dowodami gadanymi" i dalej "Dla mnie dowodem przekonywującym jest to, co jest na piśmie". To jak to w końcu jest, dobrze, że się zajął, czy nie dobrze - tego doomsday nie wyjaśnia . To, że ktoś jest emocjonalnie niestabilny wcale nie implikuje u niego brak logiki. Wariaci nawet w stanie psychozy zachowują logiczność myślenia. Niech Pan popyta jakiegos psychiatry w Poznaniu. Poza tym to Pana rozumowanie jest nielogiczne. To, że uważam , że dowody pisane są ważniejsze od "gadanych" wcale nie oznacza, że sąd mialby się nie zająć w postępowaniu dowodami "gadanymi". Wyrazilem tylko i nawet zdziwienie,że sąd się dowodami ustnymi nie zająl . Podejrzewam, że że gdyby to zrobil, musial by uznać winę Gazety (gadanie GW jest klamliwe w w porównaniu z dowodem pisemnym). Dlatego ten dowód w postępowaniu Sędzia pominąL a zająl się jakąś sztuczką i manipulacją techniczną. Mam nadzieje , że sąd drugiej instancji zajmiem się meritum . Poza tym pozowanie się na ofiarę gazecianych prześladowań razem ze skompromitowanym Paetzem raczej sympatii nie wzbudza, tylko uśmieszki. Michał Babilas, Poznań Widocznie róznimy się wrażliwością. Ja nie śmieję się nigdy z kopanego i leżącego . A nawet staram się czasami pomóc. W paszkwilach Bogaczyka na biskupa znalazlem same klastwa, które nie trzymają się nawet śladu logiki czy zdrowego rozsądku . Niedlugo będę mial urlop i planuję zająć się sprawą poza forum, bo wedlug mnie tragedia ludzka biskupa Paetza tego wymaga. Na pewno zlożę zawiodomienie o popelnieniu przestępstwa przez Bogaczyka do adekwatnej prokuratury. Będę chcial również powiadomić ministra d/s imigracji w Kanadzie, gdzie mieszkam o artykule Bogaczyka, w którym informuje on ,że polski obywatel otrzymal w Kanadzie azyl polityczny z powodu tego, że byl w polskim seminarium seksualnie molestowany przez biskupa. Inforamacja podana jako pewnik przez Bogaczyka może i na pewno mogla postawić wielokrotnie urząd kanadyjski w trudnej sytuacji. Kolokwialnie mówiąc, nie dość, że mają na glowie tysiące polskich gejów, którzy proszą tu o azyl( w Toronot mieszka ich już tysiące i ciągle przybywa), to jeszcze mają dawać azyl w praktyce calej Polsce, bo może być seksualnie prześladowana przez pederastów. Niewykloczone jest , że o wyjaśnienie publikacji GW kanadyjskie ministerstwo zwróci się do ministra Sikorskiego w Polsce. Redaktor Bogaczyk mógl nawet doprowadzić wielu azylantów do samobójstwa, kiedy zachęceni jego artykulem przyjechali tutaj ubiegać się o azyl. Dlatego uważam , że Bogaczyk rozpowszechniając nieprawdziwe informacje (o których wiedzial, że są nieprawdziwe) przyczynil się do znacznej krzywdy spolecznej i powinien za to stanąć przed prokuratorem. O ile mi starczy sil i czasu, to chcialbym się zając dokladną analizą tzw. artykulów Bogaczyka o bp. Paetzu i przeslać to wszystko bezpośrednio do Ratzingera. Mam swoje wlasne dojścia. Pracowalem w Rzymie pól mojego doroslego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 30.06.10, 11:23 Normalni ludzie (tacy, którzy nie wstydzą podpisać się pod tym, co piszą) na urlopie zajmują się rzeczami normalnymi. Natomiast "osoby niezrównoważone, często w stanie psychozy, kiedy są przekonane o wyjątkowości swojej osoby i swojej misji(schizofrenicy, cyklofrenicy i schizoafektywni)" w trakcie urlopu zajmują się "tragedią ludzką biskupa Paetza", "składaniem doniesień o popełnieniu przestępstwa przez Bogaczyka do adekwatnej prokuratury", "korespondencją z ministrem d/s imigrcji w Kanadzie" oraz "przesyłaniem tego wszystkiego bezpośrednio do Ratzingera" do którego mają "swoje własne dojścia". Życzę dużo zdrowia. Michał Babilas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lewandowski Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 29.06.10, 10:37 Szanowny Panie, Według mojej wiedzy Kuria w formie pisemnej złożyła propozycję najmu swojej nieruchomości przy ul. Głogowskiej. To miasto a nie Kuria wykazała w tej sprawie daleko (moim zdanie zbyt daleko) idącą powściągliwość -i nie upubliczniała treści pism czy protokołów z negocjacji. Kwota 1,8 mln złotych to wartość czynszu za najem całego budynku VIII LO wraz z parkingiem za rok. Miasto (i zapewne Gazeta Wyborcza) posłużyła się wartością czynszu za rok aby zestawić to z wartością czynszu który również za rok płaci Kuria miastu za budynek przy ul. Kanclerskiej. W sprawie tej jak w soczewce widać, że bardzo ulgowe potraktowanie przez miasto Kurii (żaden podmiot w Poznaniu nie ma tak niskiego czynszu) nie spotkało się z podobnym zachowaniem Kurii stąd też całe zamieszanie. Pragnę także nadmienić, że Kuria dochodzi od miasta kwoty wielomilionowego odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości VIII LO przez ostatnie 10 lat. Nie dam się natomiast wciągnąć w dyskusję na temat treści rozstrzygnięcia sądowego -to sąd rozpatrujący sprawę miał pełen wgląd w materiał dowodowy i na jego podstawie orzekł tak a nie inaczej -wierze, że wyrok ten zostanie w drugiej instancji podtrzymany! Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 20:58 Proszę Pana! Nie wciągam Pana w dyskusję na temat sądowych ustaleń, tylko pytam się co napisala Kuria do miasta w piśmie, o istnieniu którego mówil sędzia. Pan jako radny musi to pismo znać. Nie podoba się Panu, że Kuria przez 10 lat odnajmowala miastu budynek za friko i teraz ma czelność upomnieć się o czynsz. Gdyby Kuria nie placila miastu czynszu nawet tylko przez rok, to zostalaby wyeksmitowana na bruk. Dalej Pan klamiesz za Bogaczykiem. Nawet jesteś Pan lepszy. Teraz Kuria od miasta żąda wielu milionów . Widzial to Pan na piśmie, czy znowóż mówil o tym Panu Prezydent? A tak na marginesie, to gdyby nie Kuria, to w Poznaniu tysiące ludzi poumieraloby z niedożywienia i glodu. Caritas nie dostaje pieniędzy z Nieba. Wie Pan ile dzieci w Poznaniu jest dożywianych w stolówkach Caritasu? Odpowiedz Link Zgłoś
babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 21:25 Noż przecież p. Lewandowski napisał ci, anonimie, że oceną materiału dowodowego zajmuje się sąd. I sąd widocznie uznał, że było napisane, co było napisane, a z czym tak trudno się zgodzić. Sądy, bywa, mylą się - i dlatego istnieje procedura apelacji. Zamiast tutaj toczyć pianę proponuję poczekać na wynik postępowania przed sądem odwoławczym. A jak świerzbi i nie można doczekać, to proponuję udać się na wokandę i pouczyć skład orzekający że "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie". A te różne historyjki na marginesie o tym, że pozdychalibyśmy wszyscy z głodu gdyby nie kuria i o tym, że Paetz dokarmiał osobiście kleryków póki go Wyborcza nie zaszczuła, to związku żadnego nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 21:42 Czytajcie debile ze zrozumieniem. Po pierwsze będszie apelacja tego wyroku i jestem przekonany, że Gazeta przegra. Chodzi o podstawową sprawę : wysokość czynszu 1.8 mln.. Kuria nigddy takiej stawki nie żądala. Tą cyfrę podaje jedynie Bogaczyk, który powoluje się , że slyszal to od swego kolegi . Jest tylko , że ktoś slyszal ,ze gdzieś dzwonilo. To Żydzi w izraelu takie zaporowe stawki wymyślają dla Palestyńczyków. Caly paszkwil Bogaczyka, to jego już co najmniej setna próba dyskredytacji KK wogle , nie tylko w Poznaniu. A do glupków forumowych powiem jedno: czytajcie idioci ze zrozumieniem. Bogaczyk i spólka uprawia żydowską ekwilibrystykę i trzeba zwracać uwagę nie tylko na to co jest napisane, ale przede wszystkim na to, co jest przemilczane. Być może jeden z drugim będzie jeszcze pisal maturę, zdawal egzamin na prawie lub politechnice. Macie teraz okazje nauczyć się czytać ze zrozumieniem, potem będzie za póżno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Kilku glupków forumowych IP: 95.108.28.* 28.06.10, 22:18 Udowodnij kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a, nigdy od miasta takiej stawki nie żądała. Udowodnij to, a później opluwaj Bogaczyka i GW. Na razie, to oni potrafią udowodnić bezgraniczne qrewstwo klechów w stosunku do miasta, łupienie nas w najbardziej bezczelny sposób- szkoła salezjanów na Piątkowie, spróbuj wydzierżawić od magistratu jakis obiekt za tak śmieszne pieniądze. Więc idź kościółkowa mendo lizać co trzeba paetzopodobnym, a nie mąć ludziom w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 22:52 poznaniak napisal: "Udowodnij kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a, nigdy od miasta takiej stawki nie żądała. Udowodnij to, a później opluwaj Bogaczyka i GW. Udowadniać niewinność to trzeba bylo w Rosji za czasów Żyda Berii. Mieli to nawet zapisane w kodeksie karnym . Na razie, to oni potrafią udowodnić bezgraniczne qrewstwo klechów w stosunku do miasta, łupienie nas w najbardziej bezczelny sposób- szkoła salezjanów na Piątkowie, spróbuj wydzierżawić od magistratu jakis obiekt za tak śmieszne pieniądze Nie wiem za ile Salezjanie wydzierżawili obiekt od magistratu, ale pytam się Ciebie , co ma piernik do wiatraka? Red. Bogaczyk nauczyl Cię takiego języka: kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a qrewstwo klechów Ciągnij tak dalej, daleko zajdziesz. Może Ci Bogaczyk da robotę przy sprzątaniu redakcyjnej ubikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: Kilku glupków forumowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 02:14 Skąd tyle agresji w tym prawdziwym amerykańskim Polaku Katoliku????? I martw się swoimi amerykanskymy sprawamy. I zabijajcie wszystkich. Bóg i tak rozpozna naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec no tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 10:54 doomsday - prawdziwie miłosierny jesteś synu i widzę, że dobrze życzysz swoim bliźnim - tak jak nakazuje Pismo! Tak na marginesie (jakbyś nie zrozumiał) - to ironia. A Twój język, zaparcie w obronie Kurii i niedopuszczenie do mózgu informacji, że może jednak faktycznie Księża coś przeskrobali utwierdzają mnie w obawie, że fanatyków katolickich trzeba się bać, bo działają w kompletnym przeciwieństwie Chrystusa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacynka Re: no tak... IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 15:43 ej.. to doomsday został pierwszy zbluzgany... nie widzicie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsurani z Żydami nie zadzieraj IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 23:02 najlepiej wyemigruj teraz do Palestyny i zapisz się do partyzantki. PS: Jełopie, gdybyś nie zrozumiał ironii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi ciekawe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 05:58 kto pierwszy odwazy sie dowalic tzw ojcu rydzykowi facio klamie codziennie, wielokrotnie, ostro jedzie, powinien sie smazyc jak sie zaczna procesy i procesiki, ojczulek nie bedzie wychodzil z budynkow sadowych moze mu jakies materace zalatwic, gdzies spac musi, tacy nieludzcy jak on, to nie bedizemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: ciekawe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.07.10, 02:14 mimi , co Cię tak boli ojciec Rydzyk? Z IP wynika, że klikasz z Toronto. Co też takiego Rydyk tak klamie, że Ci to przeszkadza nawet Kanadzie? Napisz nam coś konkretnego, zacytuj jakieś zdanie. Każda audycja jest nagrana i dostępna w archiwum na stronie RM. Podaj jakieś linki . Rzucanie samymi epitetami bez pokrycia jest bronią obusieczną. W końcu ktoś tego Rydzyka utrzymuje, Ty rozumiem do sponsorów Radia się nie zaliczasz. Przykro mi to mówić, ale zauważylem ,że Rydzyka najbardziej nie cierpią kobiety rozwiązle . Szczególnie tzw. troje . Wlosi kobiety lekkich obyczajów dzielą na dwie kategorie, których odpowiedników nie ma w języku polskim . Więc polska "k...a" będzie albo putaną albo troją. Putana, to kobieta grzeszna, ale jakby usprawiedliwona z powodu biedy i życiowego przymusu. Troja natomiast czerpie radość z nierządu . Troja jest określeniem znacznie bardziej pejoratywnym, niż putana. Ciau mia cara mimi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: Kilku glupków forumowych IP: *.echostar.pl 29.06.10, 07:15 poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,6465349,Jaka_byla_cena_VIII_LO_.html A jaka jest prawda? O żądaniu 1,8 mln zł mówił publicznie w poznańskiej TVP wiceprezydent Poznania Maciej Frankiewicz. Skąd wzięła się ta kwota? Pokazaliśmy dokładnie 24 marca: kuria zaproponowała 10 zł za m kw. przyziemia, 30 zł za m kw. nadziemia, 15 zł za m kw. pawilonu sportowego (bez VAT). Urzędnicy przemnożyli proponowane stawki przez metraż nieruchomości, dodali podatek i wyszła im suma 118 272 zł i 21 gr. Pomnożyli ją razy 12 i uzyskali 1 419 266 zł i 52 gr. Do tego opłata za działkę wokół szkoły i za miejsca parkingowe: 373 tys. zł. W sumie 1 792 586 zł i 52 gr. Wczoraj zapytaliśmy Krzysztofa Jonczyka, dlaczego uważa, że wiceprezydent Frankiewicz kłamie. Odpowiedział, że jego wydział o propozycji 1,8 mln zł nigdy nie wiedział. Otrzymał jedynie propozycje stawek za metr kwadratowy, ale bez informacji, czy to stawki miesięczne czy roczne. A bez tego nie można było wyliczyć rocznych kosztów dzierżawy. To prawda. Takiej informacji w piśmie kancelarii nie było. Miejscy urzędnicy dowiedzieli się jednak, że to stawki za miesiąc dzierżawy i sporządzili z tego notatkę służbową. Jonczyk na początku temu zaprzeczał: - Nic nie wiem o takiej notatce. Ale dwie godziny później sam zadzwonił do dziennikarza "Gazety" z wyjaśnieniem: - Docisnąłem pracowników i dowiedziałem się, że rzeczywiście powstała notatka służbowa z rozmowy z ekonomem archidiecezji ks. Henrykiem Nowakiem. Co dalej działo się z dokumentem? - Mój urzędnik przekazał notatkę wydziałowi oświaty, który w dobrej wierze dokonał wyliczenia dla wiceprezydenta Frankiewicza i rzeczywiście było to 1,8 mln zł. A więc przyznaję, że wiceprezydent miał rację - mówi Krzysztof Jonczyk. CZY WSZYSTKIE WĄTPLIWOŚCI JUŻ ROZWIANE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 22:29 Ferdek dzięki za ciekawy artykul, a najbardziej ciekawy jest ten fragment: Dziś dyrektor (Jonczyk) przyznaje się do błędu i jako prawdziwego winnego rozpowszechniania nieprawdziwych informacji wskazuje ks. Nowaka, ekonoma poznańskiej kurii Wynika z tego jednoznacznie , że Kuria nigdy nie domagala się 1.8 miliona. Blędna informację mial podać ks. Nowak, który pomylil się i na pytanie urzedników miasta czy chodzi o stawki miesięczne , czy roczne, mial powiedzieć, że te pierwsze. Wszystko to jednak są jakby pogloski, rzeczy nieformalne, zaslyszane nawet nie osobiście tylko przez telefon i to nie wiadomo jeszcze przez kogo, jakiś bliżej nieokreślonych urzędników z miasta. Gazeta Wyborcza przed publikacją miala obowiązek sprawdzić w Kurii stan faktyczny. Bogaczyk wiedzial jaka bylaby odpowiedż Kurii, dlatego też do Kuri się nie wybral i szybciutko napisal swój paszkwil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: Kilku glupków forumowych IP: *.echostar.pl 29.06.10, 22:40 Że kuria niby taka transparentna, a zła "Gazeta" nawet jej nie zapytała? A co powiesz na ten fragment: "Chcieliśmy poprosić o komentarz ks. Nowaka. - Nie będę mógł z panem rozmawiać ani dzisiaj, ani jutro, ani pojutrze. Idę spowiadać - odpowiedział Nowak." I jeszcze raz powtórzę: "Kuria zaproponowała 10 zł za m kw. przyziemia, 30 zł za m kw. nadziemia, 15 zł za m kw. pawilonu sportowego (bez VAT). Urzędnicy przemnożyli proponowane stawki przez metraż nieruchomości, dodali podatek i wyszła im suma 118 272 zł i 21 gr. Pomnożyli ją razy 12 i uzyskali 1 419 266 zł i 52 gr. Do tego opłata za działkę wokół szkoły i za miejsca parkingowe: 373 tys. zł. W sumie 1 792 586 zł i 52 gr." No to jak? Była taka propozycja kurii, czy nie? Bo sąd stwierdził, że jednak była, tyle że kuria trzymała ją w tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.07.10, 01:48 Nie wiem dlaczego ks. Nowak nie chcial rozmawiać z GW. Bardzo dużo osób z zasady nie udziela informacji, czy wywiadów temu dziennikowi. Nie podzielam argumentów pana radnego Lewandowskiego, który ma pretensje, że Kuria zarządala tak dużo od miasta, a sama placi tak malo. Przecież miasto zamiast oburzać się i organizować nagonki prasowe i marsze mlodzieży, moglo renegocjować stawki czynszu za Szkolę Salezjanów, być może wtedy sumy by się wyrównaly, albo stawki za wynajem tych dwóch obiektów udalo by się zbliżyć. Po drugie, Kuria nie jest organzacją charytatywną zobowiązaną do udzielenia miastu pomocy finansowej w postaci niskiej stawki czynszu. Kuria, podejrzewam, chciala tylko odzyskać zabrany jej w 1954 roku obiekt, który wynajmowala przez dziesięciolecia po stawkach rynkowych na biura. To miasto jest ustawowo zobowiązane do finasowania oświaty . Salezjanie prowadzą wlasną szkolę, gdzie uczniowie nie placą czesnego. Ponieważ nie ma czesnego, nie stać ich na rynkowy czynsz. Miasto jako mecenat oświaty na ten niski czynsz się zgodzilo, bo inaczej Salezjani byliby zmuszeni do likwidacji szkoly. Wedlug mnie zasada wzajemności przy wynajmowaniu nie może mieć tu zastosowania. Kuria chce odzyskać swoją wlasność i ma do tego prawo. Jest oczywiście problem dzieci, bo one jakby przypadkowo znalazly się w tym calym balaganie . W trosce o te dzieci należalo wszystko zalatwiać spokojnie, nawet na drodze sądowej przy zachowaniu zdrowych obyczajów . Niedobrze jest, gdy przy dzieciach klócą się dorośli. W oczach dzieci wtedy obie strony tracą autorytet. Miasto kiedy stanęlo wobec wysokich stawek zaproponowanych przez kurie co zrobilo? Zorganizowali demonstrację mlodzieży i nagonkę w prasie w postaci artykulów Bogaczyka. Odwolanie się do mlodzieży powinno być ostatnim, po wyczerapniu wszystkich możliwości. Zamiast próby zrozumienia stnowiska kurii, miasto od razu poszlo w zatrzeciewienie i emocje. Nawet do dzisiaj nie wiadomo ile dokladnie chciala Kuria (padają sprzeczne twierdzenia np. dyr Jonczyka). Wygląda to tak, jakby miastem kierowaly dzieci, które nagle zdziwione są , że kuria nie tylko chce od nich jakieś pieniądze, ale że wogle mówi o pieniądzach. Gdyby kuria nie myślala o pieniądzach, to by poszla z torbami i w Polsce bylby na przyklad Islam. To wcale nie jest takie malo prawdopodobne, w Warszawie już budują meczet. Tymczasem Kuria (przez Caritas) żywi tysiące poznańskich dzieci, a także tych biedniejszych doroslych. Jak Żydzi przyjeżdżają z calego Świata odbierać swoje nieruchomości, w samym Poznaniu wiem o kilku takich kamienicach , Wybiórcza nigdy nie pisze alarmujących artykulów i nie organizuje demonstracji mieszkańców, których nowy wlaściciel przeważnie eksmityje na bruk. Miasto mialo obowiązek zachować rozwagę. Moglo na przyklad poprosić o zwlokę w czasie (by na przyklad pozyskać nowy budynek dla szkoly, lub go wybudować). Poza tym proces reprywatyzacyjny toczy się w Polsce już 20 lat i do tego w calej Polsce, więc na pweno inne miasta mają wypracowany sposób postępowania w tego rodzaju kryzysowej sytuacji. Jeżeli mediacje z kurią nie bylyby zadowalające, można bylo zwrócić się do Episkopatu w Warszawie. Jest jeszcze Ratzinger, który na pewno wie jak się takie problemy rozwiązuje w Niemczech, szczególnie na terenach bylej NRD. Wystarczylo napisać szczególowy list i poprosić biskupa seniora Paetza o przekazanie go Papieżowi. Przecież Paetz, jak pisze Wyborcza bywa w Watykanie przynajmniej raz w miesiącu. Na samym końcu po wyczerpaniu wszystkich środków, można iść do sądu. Tymczasem problem próbowano rozwiązać na ulicy jak w jakimś dzikim kraju w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
omniasol Re: Kilku glupków forumowych 29.06.10, 19:37 Sam jestes debil. To z twoich podatkow panstwo potem wezmie kase na ten czynsz ile by nie byl, a czarni beda sie potem nowymi samochodami rozbijac. Zeby chociaz Maybachy w Polsce produkowali. Odpowiedz Link Zgłoś
omniasol Kuria przegrała proces z Gazetą 29.06.10, 19:33 I BARDZO IM DOBRZE!!! Ile jeszcze beda nas okradac te udajace swietych pazerne piwozlopy w czarnych sukienkach! Wzieli od Panstwa majtku za 30mld i jeszcze im nie wstyd. "Predzej wielblad przejdzie przez ucho igielne, niz bogacz dostanie sie do nieba" Jak to sie ma to cytatu z ich wlasnej ksiazki??? Odpowiedz Link Zgłoś