Dodaj do ulubionych

Kuria przegrała proces z Gazetą

28.06.10, 14:55
bezczelnosc tej czarnej mafii nie zna granic! precz z klerem!
Obserwuj wątek
    • merry1950 Kuria przegrała proces z Gazetą 28.06.10, 16:11
      PRZEPRASZAM ale mam pytanie to Sądy w niedzielę pracują i to p-ko
      kościołowi jak smieli tak sie zachować to nikczemne jakby powiedziął
      JK
    • dzakarta Kuria przegrała proces z Gazetą 28.06.10, 16:15
      STOP wszechwładzy kleru!
      Im bliżej kościoła, tym dalej od Boga!
      • Gość: merry1950 Re: Kuria przegrała proces z Gazetą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 18:19
        podzielam Twoje zdanie Takie postacie jak ojciec dyrektor , prałat
        senior , senior arcybiskupi Poznańki czy Warszawski czy nawet JK to
        jest zaprzeczenie dla kościoła i jego roli na ziemi sami sie
        wykańają . Jestem Katolikiem po trzy kroć powtarzam tak jak JK
        wczoraj debacie ale wstyd mi za tych co w taki sposob sprawuja
        posługe. A jeszcze bym mógł dodać jak to się ma do zawracanych
        majątków kośz czasów Caratu a tylko dekret obejmuje czasy PRL . a co
        z zwykłymi polskimi obywatelami >

• Gość: Sajgon Re: Kuria przegrała proces z Gazetą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.10, 20:40
      Szacunek dla sędziego, który nie wystraszył się czarnego bractwa.
    • Gość: kolo A przeprosiny dla Gazety?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 20:40
      Mam nadzieję, że Kuria stanie na wysokości zadania, uderzy się w pierś i
      PRZEPROSI gazetę w liście do wiernych w którąś niedzielę.
      Choć chciało by się natychmiast odpisać - marzenia świętej krowy... :)
      • dziodu Re: A przeprosiny dla Gazety?? 28.06.10, 21:32
        Reprezentujący kurię radca prawny Mikołaj Drozdowicz zapowiedział wczoraj
        apelację od wyroku.
        • Gość: x do dziodu IP: *.unitymediagroup.de 29.06.10, 02:33
          nie zgadzam się z sygnaturką. Gdy zapomnisz wypić, to towarzystwo przypomni, ale
          gdy rozlejesz, to nikt nie doleje. ;)
          • dziodu Re: do dziodu 29.06.10, 08:36
            doleją, doleją :)
      • Gość: Tomasz Lewandowski Gratulacje dla Gazety Wyborczej IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 28.06.10, 22:59
        Serdecznie gratuluje dziennikarzom Gazety i dziękuje jednocześnie za
        bezkompromisowość w tej sprawie; A przedstawicielom Kurii Arcybiskupiej mogę
        jedynie powtórzyć przesłanie Ewangelii "A prawda Was wyzwoli" (J 8, 32)!!!!

Mam nadzieje, że z treścią wyroku zostaną zapoznani wierni w czasie niedzielnej
        mszy -podobnie jak zostali poinformowani o "kłamstwach" Gazety Wyborczej w
        sprawie wysokości czynszu jaki zaproponowała Kuria Liceum nr VIII.

Tomasz Lewandowski
        Radny Miasta Poznania
        • Gość: doomsday Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Poanani IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 23:22
          Przecież caly ten wyrok i jego uzasadnienie jest krętackie i
          klamliwe.
          Sędzia: archidiecezja nie żądała od miasta żadnych konkretnych
          kwot pieniędzy. Tymczasem w korespondencji z miastem pojawiły się
          konkretne stawki.

Ja się pytam jakie te stawki w korespondencji się pojawily? Bogaczyk
          twierdzi, że bylo to 1.8 mln. Dlaczego sędzia nie mówi w orzeczeniu
          o kluczowej tutaj sprawie: ile konktretnie na piśmie Kuria
          zażądala za dzierżawę?
          Z tego , co wiem, to na pewno nie bylo to
          1.8 mln ani nawet nic kolo tego. Kuria skarżyla przecież GW za to,
          ze sugerowala,że Kuria chce obrabować podatnika na prawie dwa
          miliony. Dlatego Kuria czuje się pokrzywdzona i wniosla sprawę.
          Sędzia jest stronniczy i widać to nawet okiem laika.
          Ten wyrok jest obrazą sprawiedliwości i zdrowego rozsądku, nie ma
          sily, żeby się utrzymal w drugiej instancji.

Panie Lewnadowski, jako radny miasta musi Pan wiedzieć ile w tych
          pismach ,o których mówi sędzia , Kuria żądala od miasta. Jeżeli pan
          tego na tym forum nie powie , to jest pan klamcą i szują, która
          nienawidzi Polski i która siedzi w kieszeni Bogaczyków i Maleszków.
          • Gość: Tomasz Lewandowski Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 29.06.10, 00:20
            Szanowny Panie,

Krótka odpowiedź -potwierdzam wszystko co napisała w sprawie VIII LO Gazeta -i
            nie dlatego, że siedzę w czyjejś kieszeni czy jak to Pan ujął "nienawidzę
            Polski" ale dlatego że jest to prawda. Fakt złożenia miastu propozycji wynajmu
            dla VIII LO za 1,8 mln, zł potwierdził Prezydent Poznania na sesji (byłą to
            odpowiedź na moje pytanie). Kwota stanowi równowartość czynszu za rok
            -skalkulowano go tak dlatego bo stawka budynku miejskiego dla Kurii na ul.
            Kanclerskiej również jest określona na rok i wynosi 2,05 zł za m2 na rok!!!!
            • Gość: doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 01:36
              Proszę Pana !
              Nie odpowiedial Pan na moje pytanie. A pytanie brzmialo:
              Ile Kuria żądala pieniędzy za wynajęcie budynku w piśmie, o którym
              w uzasadnieniu wyroku mówil sędzia. Nie pytalem się o to, kto i ile
              chcial w formie ustnej, bo to już wiemy. GW napisala, że o sumie 1.8
              mln. zlotych mial świadczyć dyr. wydzialu gospodarki mieszkaniowej
              Krzysztof Janczyk. Pan twierdzi, że taką sumę podal sam prezydent.
              Wszystko to mialy być żądania Kurii wyrażone nie na piśmie a w
              rozmowach. Kuria temu kategorycznie zaprzeczyla. Wysokość podanej
              kwoty uznala za zmyśloną i dyskredytującą w oczach tzw. opinii
              publicznej. Dlatego wniosla sprawę do sądu.
              Nie wiem dlaczego, ale Sąd nie wziąl wogle pod uwagę dowodów
              ustnych. Natomiast zająl sie tym co jest napisane w pismach Kurii do
              Miasta. Wedlug sędziego padla tam konkretna kwota i o tą kwotę się
              Pana zapytalem, dlatego, że przepuszcam, że jest to suma
              wielokrotnie mniejsza od 1.8 mln. zlotych i tym samym ujawniona nie
              deprecjonowala by urzędników KK w Poznaniu jako zdzierców i
              krwiopijców. Wedlug logiki sędziego Kuria powinna wynająć budynek za
              darmo i doplacać do jego utrzymania.
              Nie widzę związku tej sprawy ze Szkolą Salezjanów przy ul.
              Kanclerskiej. Pisze Pan, że Kuria placi miastu za ten budynek
              2zl/m2/rok. Daje to prawdopodbnie kwotę ok. 3-5 tys. zlotych
              rocznie, zależnie od wielkości budynku. Rozumiem, ze oczekuje pan
              podobnej stawki za wynajęcie budynku VIII Liceum.
              Uważam, ze Kuria wcale nie neguje tej logiki. Z tym ,że Kuria nie
              wniosla sprawy do sądu o ustalenie wysokości czynszu za budynek
              jednej z tych szkól, czy nawet za te dwa budynki. Kuria wniosla
              sprawę o obrazę o falszywe pomówienie . Kuria twierdzi, że GW klamie
              o 1.8 mln zlotych i tym samym ją znieważa w oczach mieszkańców
              miasta. Sędzia zastosowal tu dla mnie niezrozumialą logikę, dając
              tym samym GW wolną drogę do klamliwego znieważania KK. Jestem
              przekonany, że ta wlaśnie logika zostanie podważona w drugiej
              instancji. W pewnym uproszczeniu, możemy powiedzieć, że GW nazwala
              Kurię w Poznaniu zlodziejem i oszustem. Sędzia uznal, że GW
              postąpila zupelnie legalnie, a odczucie Kurii nazwal za subiektywne.
              Jak mnie bandyta uderzy ceglą, też tylko subiektynie czuję ból. Ale
              jeżeli mam świadka , to sąd bandytę ukarze. Tutaj bandyta jest
              bezkarny. W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed
              wszystkimi dowodami gadanymi. Dlatego dla mnie kluczowyn w sprawie
              jest ujawnienie pisma Kurii o wysokości żądanego przez nią czynszu
              za wynajęcie budynku. Bo jeżeli GW twierdzi, ze bylo to 1.8 mln. a
              na piśmie bedzie dajmy na to 50 tysięcy, to definitywnie wskaże to
              na winę Gazety. Już po raz czwarty zapytam się Pana, nie o to co kto
              powiedzial, tylko o to co kto napisal i ile na piśmie tych milionów
              czy tysięcy chcial. Nie interesuje mnie co , kto , komu powiedzial,
              bo tak wykończono w Poznaniu część Kurii w osobie bp. Paetza. Dla
              mnie dowodem przekonywującym jest to, co jest na piśmie i o to się
              Pana pytam. Brakiem odpowiedzi na moje bardzo konkretne pytanie
              ostatecznie się Pana kompromituje.
              • babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 06:56
                Jak ktoś z jednej strony podpisuje się w pełni weryfikowalnie imieniem, nazwiskiem, funkcją a ktoś z drugiej strony kreśli się tylko pseudonimem, to raczej wiadomo, kto jest bardziej wiarygodny.

Poza tym doomsday chyba jest trochę emocjonalnie niestabilny, bo logiki w wywodzie mało. Najpierw pisze "Nie wiem dlaczego, ale Sąd nie wziąl wogle pod uwagę dowodów ustnych. Natomiast zająl sie tym co jest napisane w pismach Kurii do Miasta". Potem natomiast zauważa: "W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed wszystkimi dowodami gadanymi" i dalej "Dla mnie dowodem przekonywującym jest to, co jest na piśmie". To jak to w końcu jest, dobrze, że się zajął, czy nie dobrze - tego doomsday nie wyjaśnia.

Poza tym pozowanie się na ofiarę gazecianych prześladowań razem ze skompromitowanym Paetzem raczej sympatii nie wzbudza, tylko uśmieszki.

Michał Babilas, Poznań

• Gość: doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 22:05
                  babilas napisal:

"Jak ktoś z jednej strony podpisuje się w pełni weryfikowalnie
                  imieniem, nazwiskiem, funkcją a ktoś z drugiej strony kreśli się
                  tylko pseudonimem, to raczej wiadomo, kto jest bardziej wiarygodny
                  . "

To, że Pan Lewnadowski się tutaj przedstawil, to jego sprawa, Jest
                  radnym i widać, że zaangażowanym w sprawę. Podal swoją funkcję, co
                  daje forumowiczom większe informacje i pozwala zadawać pytanie,
                  jakie ja zadalem. Natomiast generalnie nie jest przyjęte na forum GW
                  podpisywanie się imieniem i nazwiskiem. Z mojego już chyba
                  piętnastoletniego doświadzczenia forumowego oraz także zawodowego
                  wiem, że na forum podają swoje prywatne dane przeważnie osoby
                  niezrównoważone, często w stanie psychozy, kiedy są przekonane o
                  wyjątkowości swojej osoby i swojej misji( schizofrenicy,
                  cyklofrenicy i schizoafektywni).
                  Dlatego też większość tych postów jest milosiernie kasowana przez
                  administratora.

Poza tym doomsday chyba jest trochę emocjonalnie niestabilny, bo
                  logiki w wywodzie mało. Najpierw pisze "Nie wiem dlaczego, ale Sąd
                  nie wziąl wogle pod uwagę dowodów ustnych. Natomiast zająl sie tym
                  co jest napisane w pismach Kurii do Miasta". Potem natomiast
                  zauważa: "W każdym sądzie dowód na piśmie jest zawsze pierwszy przed
                  wszystkimi dowodami gadanymi" i dalej "Dla mnie dowodem
                  przekonywującym jest to, co jest na piśmie". To jak to w końcu jest,
                  dobrze, że się zajął, czy nie dobrze - tego doomsday nie wyjaśnia
                  .

To, że ktoś jest emocjonalnie niestabilny wcale nie implikuje u
                  niego brak logiki. Wariaci nawet w stanie psychozy zachowują
                  logiczność myślenia. Niech Pan popyta jakiegos psychiatry w Poznaniu.
                  Poza tym to Pana rozumowanie jest nielogiczne. To, że uważam , że
                  dowody pisane są ważniejsze od "gadanych" wcale nie oznacza, że sąd
                  mialby się nie zająć w postępowaniu dowodami "gadanymi". Wyrazilem
                  tylko i nawet zdziwienie,że sąd się dowodami ustnymi nie zająl .
                  Podejrzewam, że że gdyby to zrobil, musial by uznać winę Gazety
                  (gadanie GW jest klamliwe w w porównaniu z dowodem pisemnym).
                  Dlatego ten dowód w postępowaniu Sędzia pominąL a zająl się jakąś
                  sztuczką i manipulacją techniczną. Mam nadzieje , że sąd drugiej
                  instancji zajmiem się meritum .

Poza tym pozowanie się na ofiarę gazecianych prześladowań razem
                  ze skompromitowanym Paetzem raczej sympatii nie wzbudza, tylko
                  uśmieszki.

Michał Babilas, Poznań

Widocznie róznimy się wrażliwością. Ja nie śmieję się nigdy z
                  kopanego i leżącego . A nawet staram się czasami pomóc.
                  W paszkwilach Bogaczyka na biskupa znalazlem same klastwa, które nie
                  trzymają się nawet śladu logiki czy zdrowego rozsądku .
                  Niedlugo będę mial urlop i planuję zająć się sprawą poza forum, bo
                  wedlug mnie tragedia ludzka biskupa Paetza tego wymaga.
                  Na pewno zlożę zawiodomienie o popelnieniu przestępstwa przez
                  Bogaczyka do adekwatnej prokuratury. Będę chcial również powiadomić
                  ministra d/s imigracji w Kanadzie, gdzie mieszkam o artykule
                  Bogaczyka, w którym informuje on ,że polski obywatel otrzymal w
                  Kanadzie azyl polityczny z powodu tego, że byl w polskim seminarium
                  seksualnie molestowany przez biskupa. Inforamacja podana jako pewnik
                  przez Bogaczyka może i na pewno mogla postawić wielokrotnie urząd
                  kanadyjski w trudnej sytuacji. Kolokwialnie mówiąc, nie dość, że
                  mają na glowie tysiące polskich gejów, którzy proszą tu o azyl( w
                  Toronot mieszka ich już tysiące i ciągle przybywa), to jeszcze mają
                  dawać azyl w praktyce calej Polsce, bo może być seksualnie
                  prześladowana przez pederastów. Niewykloczone jest , że o
                  wyjaśnienie publikacji GW kanadyjskie ministerstwo zwróci się do
                  ministra Sikorskiego w Polsce.
                  Redaktor Bogaczyk mógl nawet doprowadzić wielu azylantów do
                  samobójstwa, kiedy zachęceni jego artykulem przyjechali tutaj
                  ubiegać się o azyl. Dlatego uważam , że Bogaczyk rozpowszechniając
                  nieprawdziwe informacje (o których wiedzial, że są nieprawdziwe)
                  przyczynil się do znacznej krzywdy spolecznej i powinien za to
                  stanąć przed prokuratorem.

O ile mi starczy sil i czasu, to chcialbym się zając dokladną
                  analizą tzw. artykulów Bogaczyka o bp. Paetzu i przeslać to wszystko
                  bezpośrednio do Ratzingera. Mam swoje wlasne dojścia. Pracowalem w
                  Rzymie pól mojego doroslego życia.
                  • babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 30.06.10, 11:23
                    Normalni ludzie (tacy, którzy nie wstydzą podpisać się pod tym, co piszą) na urlopie zajmują się rzeczami normalnymi. Natomiast "osoby niezrównoważone, często w stanie psychozy, kiedy są przekonane o wyjątkowości swojej osoby i swojej misji(schizofrenicy, cyklofrenicy i schizoafektywni)" w trakcie urlopu zajmują się "tragedią ludzką biskupa Paetza", "składaniem doniesień o popełnieniu przestępstwa przez Bogaczyka do adekwatnej prokuratury", "korespondencją z ministrem d/s imigrcji w Kanadzie" oraz "przesyłaniem tego wszystkiego bezpośrednio do Ratzingera" do którego mają "swoje własne dojścia".

Życzę dużo zdrowia.

Michał Babilas
              • Gość: Tomasz Lewandowski Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 29.06.10, 10:37
                Szanowny Panie,
                Według mojej wiedzy Kuria w formie pisemnej złożyła propozycję najmu swojej
                nieruchomości przy ul. Głogowskiej. To miasto a nie Kuria wykazała w tej sprawie
                daleko (moim zdanie zbyt daleko) idącą powściągliwość -i nie upubliczniała
                treści pism czy protokołów z negocjacji. Kwota 1,8 mln złotych to wartość
                czynszu za najem całego budynku VIII LO wraz z parkingiem za rok. Miasto (i
                zapewne Gazeta Wyborcza) posłużyła się wartością czynszu za rok aby zestawić to
                z wartością czynszu który również za rok płaci Kuria miastu za budynek przy ul.
                Kanclerskiej.
                W sprawie tej jak w soczewce widać, że bardzo ulgowe potraktowanie przez miasto
                Kurii (żaden podmiot w Poznaniu nie ma tak niskiego czynszu) nie spotkało się z
                podobnym zachowaniem Kurii stąd też całe zamieszanie.
                Pragnę także nadmienić, że Kuria dochodzi od miasta kwoty wielomilionowego
                odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości VIII LO przez ostatnie 10
                lat.

Nie dam się natomiast wciągnąć w dyskusję na temat treści rozstrzygnięcia
                sądowego -to sąd rozpatrujący sprawę miał pełen wgląd w materiał dowodowy i na
                jego podstawie orzekł tak a nie inaczej -wierze, że wyrok ten zostanie w drugiej
                instancji podtrzymany!

• doomsday Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 20:58
                  Proszę Pana!

Nie wciągam Pana w dyskusję na temat sądowych ustaleń, tylko pytam
                  się co napisala Kuria do miasta w piśmie, o istnieniu którego mówil
                  sędzia. Pan jako radny musi to pismo znać.
                  Nie podoba się Panu, że Kuria przez 10 lat odnajmowala miastu
                  budynek za friko i teraz ma czelność upomnieć się o czynsz.
                  Gdyby Kuria nie placila miastu czynszu nawet tylko przez rok, to
                  zostalaby wyeksmitowana na bruk. Dalej Pan klamiesz za Bogaczykiem.
                  Nawet jesteś Pan lepszy. Teraz Kuria od miasta żąda wielu milionów
                  .
                  Widzial to Pan na piśmie, czy znowóż mówil o tym Panu Prezydent?
                  A tak na marginesie, to gdyby nie Kuria, to w Poznaniu tysiące ludzi
                  poumieraloby z niedożywienia i glodu. Caritas nie dostaje pieniędzy
                  z Nieba. Wie Pan ile dzieci w Poznaniu jest dożywianych w stolówkach
                  Caritasu?
                  • babilas Re: Do Tomasza Lewandowskiego , radnego miasta Po 29.06.10, 21:25
                    Noż przecież p. Lewandowski napisał ci, anonimie, że oceną materiału dowodowego zajmuje się sąd. I sąd widocznie uznał, że było napisane, co było napisane, a z czym tak trudno się zgodzić. Sądy, bywa, mylą się - i dlatego istnieje procedura apelacji. Zamiast tutaj toczyć pianę proponuję poczekać na wynik postępowania przed sądem odwoławczym. A jak świerzbi i nie można doczekać, to proponuję udać się na wokandę i pouczyć skład orzekający że "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie". A te różne historyjki na marginesie o tym, że pozdychalibyśmy wszyscy z głodu gdyby nie kuria i o tym, że Paetz dokarmiał osobiście kleryków póki go Wyborcza nie zaszczuła, to związku żadnego nie mają.
    • Gość: doomsday Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 21:42
      Czytajcie debile ze zrozumieniem. Po pierwsze będszie apelacja tego
      wyroku i jestem przekonany, że Gazeta przegra.
      Chodzi o podstawową sprawę : wysokość czynszu 1.8 mln..
      Kuria nigddy takiej stawki nie żądala. Tą cyfrę podaje jedynie
      Bogaczyk, który powoluje się , że slyszal to od swego kolegi . Jest
      tylko , że ktoś slyszal ,ze gdzieś dzwonilo. To Żydzi w izraelu
      takie zaporowe stawki wymyślają dla Palestyńczyków. Caly paszkwil
      Bogaczyka, to jego już co najmniej setna próba dyskredytacji KK
      wogle , nie tylko w Poznaniu.
      A do glupków forumowych powiem jedno:
      czytajcie idioci ze zrozumieniem. Bogaczyk i spólka uprawia
      żydowską ekwilibrystykę i trzeba zwracać uwagę nie tylko na to co
      jest napisane, ale przede wszystkim na to, co jest przemilczane.
      Być może jeden z drugim będzie jeszcze pisal maturę, zdawal egzamin
      na prawie lub politechnice. Macie teraz okazje nauczyć się czytać ze
      zrozumieniem, potem będzie za póżno.
      • Gość: poznaniak Re: Kilku glupków forumowych IP: 95.108.28.* 28.06.10, 22:18
        Udowodnij kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a, nigdy od miasta
        takiej stawki nie żądała. Udowodnij to, a później opluwaj Bogaczyka i GW. Na
        razie, to oni potrafią
        udowodnić bezgraniczne qrewstwo klechów w stosunku do miasta, łupienie nas w
        najbardziej bezczelny sposób- szkoła salezjanów na Piątkowie, spróbuj
        wydzierżawić od magistratu jakis obiekt za tak śmieszne pieniądze. Więc idź
        kościółkowa mendo lizać co trzeba paetzopodobnym, a nie mąć ludziom w głowach.
        • Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.06.10, 22:52
          poznaniak napisal:
          "Udowodnij kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a,
          nigdy od miasta
          takiej stawki nie żądała. Udowodnij to, a później opluwaj Bogaczyka
          i GW.

Udowadniać niewinność to trzeba bylo w Rosji za czasów Żyda Berii.
          Mieli to nawet zapisane w kodeksie karnym .

Na
          razie, to oni potrafią
          udowodnić bezgraniczne qrewstwo klechów w stosunku do miasta,
          łupienie nas w
          najbardziej bezczelny sposób- szkoła salezjanów na Piątkowie,
          spróbuj
          wydzierżawić od magistratu jakis obiekt za tak śmieszne pieniądze

Nie wiem za ile Salezjanie wydzierżawili obiekt od magistratu, ale
          pytam się Ciebie , co ma piernik do wiatraka?

Red. Bogaczyk nauczyl Cię takiego języka:
          kuriewny śmieciu, że poznańska spedofilona ku...a
          qrewstwo klechów
          Ciągnij tak dalej, daleko zajdziesz. Może Ci Bogaczyk da robotę przy
          sprzątaniu redakcyjnej ubikacji.
          • Gość: techno-log Re: Kilku glupków forumowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 02:14
            Skąd tyle agresji w tym prawdziwym amerykańskim Polaku Katoliku?????
            I martw się swoimi amerykanskymy sprawamy. I zabijajcie wszystkich.
            Bóg i tak rozpozna naszych.
          • Gość: ojciec no tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 10:54
            doomsday - prawdziwie miłosierny jesteś synu i widzę, że dobrze życzysz
            swoim bliźnim - tak jak nakazuje Pismo!
            Tak na marginesie (jakbyś nie zrozumiał) - to ironia. A Twój język, zaparcie w
            obronie Kurii i niedopuszczenie do mózgu informacji, że może jednak faktycznie
            Księża coś przeskrobali utwierdzają mnie w obawie, że fanatyków katolickich
            trzeba się bać, bo działają w kompletnym przeciwieństwie Chrystusa...
            • Gość: pacynka Re: no tak... IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.10, 15:43
              ej.. to doomsday został pierwszy zbluzgany... nie widzicie tego?
      • Gość: tsurani z Żydami nie zadzieraj IP: *.icpnet.pl 28.06.10, 23:02
        najlepiej wyemigruj teraz do Palestyny i zapisz się do partyzantki.
        PS: Jełopie, gdybyś nie zrozumiał ironii
        • Gość: mimi ciekawe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 05:58
          kto pierwszy odwazy sie dowalic tzw ojcu rydzykowi
          facio klamie codziennie, wielokrotnie, ostro jedzie, powinien sie smazyc
          jak sie zaczna procesy i procesiki, ojczulek nie bedzie wychodzil z budynkow
          sadowych
          moze mu jakies materace zalatwic, gdzies spac musi, tacy nieludzcy jak on, to
          nie bedizemy
          • Gość: doomsday Re: ciekawe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.07.10, 02:14
            mimi , co Cię tak boli ojciec Rydzyk?
            Z IP wynika, że klikasz z Toronto. Co też takiego Rydyk tak klamie,
            że Ci to przeszkadza nawet Kanadzie? Napisz nam coś konkretnego,
            zacytuj jakieś zdanie. Każda audycja jest nagrana i dostępna w
            archiwum na stronie RM. Podaj jakieś linki .
            Rzucanie samymi epitetami bez pokrycia jest bronią obusieczną.
            W końcu ktoś tego Rydzyka utrzymuje, Ty rozumiem do sponsorów Radia
            się nie zaliczasz. Przykro mi to mówić, ale zauważylem ,że Rydzyka
            najbardziej nie cierpią kobiety rozwiązle .

Szczególnie tzw. troje . Wlosi kobiety lekkich obyczajów dzielą na
            dwie kategorie, których odpowiedników nie ma w języku polskim .
            Więc polska "k...a" będzie albo putaną albo troją.
            Putana, to kobieta grzeszna, ale jakby usprawiedliwona z powodu
            biedy i życiowego przymusu. Troja natomiast czerpie radość z
            nierządu . Troja jest określeniem znacznie bardziej pejoratywnym,
            niż putana.

Ciau mia cara mimi !
      • Gość: Ferdek Re: Kilku glupków forumowych IP: *.echostar.pl 29.06.10, 07:15
        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,6465349,Jaka_byla_cena_VIII_LO_.html
        A jaka jest prawda? O żądaniu 1,8 mln zł mówił publicznie w poznańskiej TVP
        wiceprezydent Poznania Maciej Frankiewicz.

Skąd wzięła się ta kwota? Pokazaliśmy dokładnie 24 marca: kuria zaproponowała 10
        zł za m kw. przyziemia, 30 zł za m kw. nadziemia, 15 zł za m kw. pawilonu
        sportowego (bez VAT). Urzędnicy przemnożyli proponowane stawki przez metraż
        nieruchomości, dodali podatek i wyszła im suma 118 272 zł i 21 gr. Pomnożyli ją
        razy 12 i uzyskali 1 419 266 zł i 52 gr. Do tego opłata za działkę wokół szkoły
        i za miejsca parkingowe: 373 tys. zł. W sumie 1 792 586 zł i 52 gr.

Wczoraj zapytaliśmy Krzysztofa Jonczyka, dlaczego uważa, że wiceprezydent
        Frankiewicz kłamie. Odpowiedział, że jego wydział o propozycji 1,8 mln zł nigdy
        nie wiedział. Otrzymał jedynie propozycje stawek za metr kwadratowy, ale bez
        informacji, czy to stawki miesięczne czy roczne. A bez tego nie można było
        wyliczyć rocznych kosztów dzierżawy.

To prawda. Takiej informacji w piśmie kancelarii nie było. Miejscy urzędnicy
        dowiedzieli się jednak, że to stawki za miesiąc dzierżawy i sporządzili z tego
        notatkę służbową.

Jonczyk na początku temu zaprzeczał: - Nic nie wiem o takiej notatce.

Ale dwie godziny później sam zadzwonił do dziennikarza "Gazety" z wyjaśnieniem:
        - Docisnąłem pracowników i dowiedziałem się, że rzeczywiście powstała notatka
        służbowa z rozmowy z ekonomem archidiecezji ks. Henrykiem Nowakiem.

Co dalej działo się z dokumentem? - Mój urzędnik przekazał notatkę wydziałowi
        oświaty, który w dobrej wierze dokonał wyliczenia dla wiceprezydenta
        Frankiewicza i rzeczywiście było to 1,8 mln zł. A więc przyznaję, że
        wiceprezydent miał rację - mówi Krzysztof Jonczyk.

CZY WSZYSTKIE WĄTPLIWOŚCI JUŻ ROZWIANE?
        • Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.06.10, 22:29
          Ferdek dzięki za ciekawy artykul, a najbardziej ciekawy jest ten
          fragment:

Dziś dyrektor (Jonczyk) przyznaje się do błędu i jako prawdziwego
          winnego rozpowszechniania nieprawdziwych informacji wskazuje ks.
          Nowaka, ekonoma poznańskiej kurii

Wynika z tego jednoznacznie , że Kuria nigdy nie domagala się 1.8
          miliona. Blędna informację mial podać ks. Nowak, który pomylil się i
          na pytanie urzedników miasta czy chodzi o stawki miesięczne , czy
          roczne, mial powiedzieć, że te pierwsze. Wszystko to jednak są jakby
          pogloski, rzeczy nieformalne, zaslyszane nawet nie osobiście tylko
          przez telefon i to nie wiadomo jeszcze przez kogo, jakiś bliżej
          nieokreślonych urzędników z miasta. Gazeta Wyborcza przed publikacją
          miala obowiązek sprawdzić w Kurii stan faktyczny. Bogaczyk wiedzial
          jaka bylaby odpowiedż Kurii, dlatego też do Kuri się nie wybral i
          szybciutko napisal swój paszkwil.
          • Gość: ferdek Re: Kilku glupków forumowych IP: *.echostar.pl 29.06.10, 22:40
            Że kuria niby taka transparentna, a zła "Gazeta" nawet jej nie zapytała?
            A co powiesz na ten fragment: "Chcieliśmy poprosić o komentarz ks. Nowaka. -
            Nie będę mógł z panem rozmawiać ani dzisiaj, ani jutro, ani pojutrze. Idę
            spowiadać - odpowiedział Nowak."

I jeszcze raz powtórzę:
            "Kuria zaproponowała 10 zł za m kw. przyziemia, 30 zł za m kw. nadziemia,
            15 zł za m kw. pawilonu sportowego (bez VAT). Urzędnicy przemnożyli proponowane
            stawki przez metraż nieruchomości, dodali podatek i wyszła im suma 118 272 zł i
            21 gr. Pomnożyli ją razy 12 i uzyskali 1 419 266 zł i 52 gr. Do tego opłata za
            działkę wokół szkoły i za miejsca parkingowe: 373 tys. zł. W sumie 1 792 586 zł
            i 52 gr."

No to jak? Była taka propozycja kurii, czy nie? Bo sąd stwierdził, że jednak
            była, tyle że kuria trzymała ją w tajemnicy.
            • Gość: doomsday Re: Kilku glupków forumowych IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.07.10, 01:48
              Nie wiem dlaczego ks. Nowak nie chcial rozmawiać z GW. Bardzo dużo
              osób z zasady nie udziela informacji, czy wywiadów temu dziennikowi.
              Nie podzielam argumentów pana radnego Lewandowskiego, który ma
              pretensje, że Kuria zarządala tak dużo od miasta, a sama placi tak
              malo. Przecież miasto zamiast oburzać się i organizować nagonki
              prasowe i marsze mlodzieży, moglo renegocjować stawki czynszu za
              Szkolę Salezjanów, być może wtedy sumy by się wyrównaly, albo stawki
              za wynajem tych dwóch obiektów udalo by się zbliżyć.

Po drugie, Kuria nie jest organzacją charytatywną zobowiązaną do
              udzielenia miastu pomocy finansowej w postaci niskiej stawki czynszu.
              Kuria, podejrzewam, chciala tylko odzyskać zabrany jej w 1954 roku
              obiekt, który wynajmowala przez dziesięciolecia po stawkach
              rynkowych na biura. To miasto jest ustawowo zobowiązane do
              finasowania oświaty . Salezjanie prowadzą wlasną szkolę, gdzie
              uczniowie nie placą czesnego. Ponieważ nie ma czesnego, nie stać ich
              na rynkowy czynsz. Miasto jako mecenat oświaty na ten niski czynsz
              się zgodzilo, bo inaczej Salezjani byliby zmuszeni do likwidacji
              szkoly. Wedlug mnie zasada wzajemności przy wynajmowaniu nie może
              mieć tu zastosowania. Kuria chce odzyskać swoją wlasność i ma do
              tego prawo. Jest oczywiście problem dzieci, bo one jakby przypadkowo
              znalazly się w tym calym balaganie .
              W trosce o te dzieci należalo wszystko zalatwiać spokojnie, nawet
              na drodze sądowej przy zachowaniu zdrowych obyczajów .
              Niedobrze jest, gdy przy dzieciach klócą się dorośli. W oczach
              dzieci wtedy obie strony tracą autorytet.
              Miasto kiedy stanęlo wobec wysokich stawek zaproponowanych przez
              kurie co zrobilo?
              Zorganizowali demonstrację mlodzieży i nagonkę w prasie w postaci
              artykulów Bogaczyka. Odwolanie się do mlodzieży powinno być
              ostatnim, po wyczerapniu wszystkich możliwości.
              Zamiast próby zrozumienia stnowiska kurii, miasto od razu poszlo w
              zatrzeciewienie i emocje. Nawet do dzisiaj nie wiadomo ile dokladnie
              chciala Kuria (padają sprzeczne twierdzenia np. dyr Jonczyka).
              Wygląda to tak, jakby miastem kierowaly dzieci, które nagle
              zdziwione są , że kuria nie tylko chce od nich jakieś pieniądze, ale
              że wogle mówi o pieniądzach. Gdyby kuria nie myślala o pieniądzach,
              to by poszla z torbami i w Polsce bylby na przyklad Islam. To wcale
              nie jest takie malo prawdopodobne, w Warszawie już budują meczet.
              Tymczasem Kuria (przez Caritas) żywi tysiące poznańskich dzieci, a
              także tych biedniejszych doroslych.
              Jak Żydzi przyjeżdżają z calego Świata odbierać swoje nieruchomości,
              w samym Poznaniu wiem o kilku takich kamienicach , Wybiórcza nigdy
              nie pisze alarmujących artykulów i nie organizuje demonstracji
              mieszkańców, których nowy wlaściciel przeważnie eksmityje na bruk.
              Miasto mialo obowiązek zachować rozwagę. Moglo na przyklad poprosić
              o zwlokę w czasie (by na przyklad pozyskać nowy budynek dla szkoly,
              lub go wybudować). Poza tym proces reprywatyzacyjny toczy się w
              Polsce już 20 lat i do tego w calej Polsce, więc na pweno inne
              miasta mają wypracowany sposób postępowania w tego rodzaju
              kryzysowej sytuacji. Jeżeli mediacje z kurią nie bylyby
              zadowalające, można bylo zwrócić się do Episkopatu w Warszawie. Jest
              jeszcze Ratzinger, który na pewno wie jak się takie problemy
              rozwiązuje w Niemczech, szczególnie na terenach bylej NRD.
              Wystarczylo napisać szczególowy list i poprosić biskupa seniora
              Paetza o przekazanie go Papieżowi. Przecież Paetz, jak pisze
              Wyborcza bywa w Watykanie przynajmniej raz w miesiącu. Na samym
              końcu po wyczerpaniu wszystkich środków, można iść do sądu.
              Tymczasem problem próbowano rozwiązać na ulicy jak w jakimś dzikim
              kraju w Afryce.
      • omniasol Re: Kilku glupków forumowych 29.06.10, 19:37
        Sam jestes debil.

To z twoich podatkow panstwo potem wezmie kase na ten czynsz ile by nie byl, a czarni beda sie potem nowymi samochodami rozbijac.

Zeby chociaz Maybachy w Polsce produkowali.
    • omniasol Kuria przegrała proces z Gazetą 29.06.10, 19:33
      I BARDZO IM DOBRZE!!!

Ile jeszcze beda nas okradac te udajace swietych pazerne piwozlopy w czarnych sukienkach!

Wzieli od Panstwa majtku za 30mld i jeszcze im nie wstyd.
      "Predzej wielblad przejdzie przez ucho igielne, niz bogacz dostanie sie do nieba"
      Jak to sie ma to cytatu z ich wlasnej ksiazki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka