easier_to_fly 23.07.10, 12:54 Budynek Arsenału na Starym Rynku to największa porażka architektoniczna Poznania. Toż to dramat, ten kloc w otoczeniu zabytkowej architektury. Wygląda tragicznie i psuje klimat tego wspaniałego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
von.g Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 13:01 Zasypanie starego koryta warty i zbudowanie na nim parkingu tez nie kwalfikuje sie do nagrody na najbystrzejszy pomysl urbanistyczny. A tak juz na powaznie to zastanawiam się czy w ratuszu ktos wogle czyta takie artykuły? Kogos to wogle interesuje? Jaka jest polityka miasta? Bo ja mam wrazenie ,ze tu chodzi tylko o to ,zeby postawic cos gdzies i najlepiej miec w tym swój udział. Odpowiedz Link Zgłoś
runyp Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 13:12 Marzy mi się,odnowienie okolic i dróg dochodzących do Starego Rynku, uporządkowanie Św.Marcina wraz z wyburzenie budynków Alfy(wiem jest to pewnie niemożliwe), przywrócenie rzeki ludziom np.koncepcja odkopania starego koryta Warty jest ciekawym pomysłem,ale na pewno bardzo kosztownym(kto wie może ekolodzy znaleźli by powód do protestów), odbudowanie zamku Przemysława,zamienienie ulicy 27 Grudnia w deptak, przywrócenie do stanu pierwotnego wieży Zamku Cesarskiego oraz (już kończę :D) znaleźć sposób na prawidłowe zagospodarowanie synagogi obecnie pływalni na np. pokazanie historii Żydów w Poznaniu i okolicach :) Się rozmarzyłem,ale musiałem gdzieś to napisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona IP: *.171.37.18.static.crowley.pl 23.07.10, 15:16 jednak są jeszcze ludzie ze zmysłem przestrzennym w Poznaniu. Ja uwazam podobnie ale alfy bym nie burzył bo ta cała bryła nawet nie jest taka zła, arcjitektonicznie zaawansowana, warto przeciez zostawic coś z architektury lat 60-70, byle by tylko Alfe wyczyścić i wywalić reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Bardzo ciekawa wypowiedź IP: 195.20.110.* 23.07.10, 13:37 Jest to pierwszy architekt z którego koncepcją rozwoju miasta w pełni się zgadzam. Poznań nie musi i nie powinien iść w górę. Nie musi bo w centrum jest mnóstwo wolnego terenu, więc nie ma bodźca ekonomicznego, nie powinien m.in. z tego samego powodu, jak i dla tego, że wieżowce nie pasują do naszego centrum. Poza tym zdecydowanie powinniśmy ograniczyć parkowanie w centrum. Na większości ulic powinno być dozwolone tylko parkowanie wzdłużne, nie przekraczające 30 minut, oczywiście tylko na jezdni a nie na chodnikach. I to trzeba zrobić od zaraz, a nie czekać na święte nigdy (czyli rok 2030) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Bardzo ciekawa wypowiedź 23.07.10, 18:32 Tylko nie można zapominać, że nie z tymi władzami miasta. Gdy słyszę, że pan Kayser obwinia za złe nawyki parkingowe politykę komunikacyjną miasta, którą współtworzy od nastu lat...Ci ludzie nie mają pieprzu albo/i wizji aby trudne decyzje z mieszkańcami konsultować i podejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona IP: *.nll.se 23.07.10, 14:35 A co z Galeria MM, ktora jeszcze nie powstala, a juz nadaje sie do wyburzenia? Co z Korona Tower (na szczescie na razie tylko projekt), ktora zasluguje na taki sam los? Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus.4 Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 14:38 Doskonaly komentarz Eugeniusza Skrzypczaka! Czego jednak spodziewac sie po poznaniakach, ktorzy niemal jednomyslnie wybrali gajowego na prezydenta RP? Jeszcze wyrazisciej glosowali mieszkancy Szczecina, gdzie jest jeszcze gorzej - miasto chyli sie ku upadkowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.10, 15:15 Mógłbyś nie spamować? To nie są komentarze do artykułu o frustracji powyborczej w Polsce południowo-wschodniej, tylko o architekturze Poznania. Chcesz pogadać o polityce, przenieś się na onet. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzma46 Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 16:22 To był akurat przejaw mądrości Poznaniaków. Wybrano mniejsze zło. Gajowego zamiast Kurdupla z mentalnością dyktatora Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 18:18 Zamek na wzgórzu Przemysła i cały Trakt Królewski mogłyby być naszym wielkim atutem, niestety kompletnie nie umiemy tego wykorzystać. A jest czego żałować, sami zobaczcie ile tracimy: www.zamkipolskie.com/pozn/pozn.html Podobnie niewykorzystany wydaje się jeden z centralnych gmachów w mieście - Zamek Cesarski, na który pewnie będziemy dąsać się jeszcze kilkadziesiąt lat. Wkrótce też czeka nas całkowita demolka koncepcji obecnego dworca PKP, która wywróci do góry nogami cały układ komunikacyjny w tym miejscu. Opuszczając zasłonę milczenia na samą bryłę dworca i jej lokalizację - to centrum biznesowo komercyjne z tyłu jest... okropne. Wypada też wspomnieć o wyburzaniu zajezdni przy Gajowej... Szkoda że tak łatwo rezygnujemy z elementów stanowiących o charakterze naszego miasta, na rzecz bezmyślnego kopiowania czegoś, czym i tak nigdy nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak bardzo 23.07.10, 18:29 Bardzo lubię takie artykuły i rozmowy, w którym jest tyle wątków inspirujących do daleszego rozwijania i rozważania, że aż trudno chwycić za jeden sznurek. Ten wywiad (podobnie jak ubiegłotygodniowy artykuł o zapaści śródmieścia oraz aspektów komunikacyjnych panów Beima, Modrzewskiego i Radzimskiego) wymaga kilkunastu komentarzy a nie jednego. I tyle przez weekend mu poświęcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-log Re: bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 23:25 Jestem z Poznania! Miasta gdzie korki likwiduje się mandatami dla pieszych! poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8147536,Koniec_z_przechodzeniem_na_cz erwonym__Bo_lapia_.html Straż Miejska: "Nasza akcja to kolejny etap ograniczenia przestępczości na drodze" www.my-poznaniacy.org/ Nowak daj se luz wreszcie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: bardzo 24.07.10, 09:21 techno-log przestań napadać na ludzi którzy coś chcą zrobić w mieście, sam się specjalnie nie wykazujesz a do innych się przyczepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber Re: bardzo 24.07.10, 09:31 Racja, sam się tym wczoraj zachwycałem, potem pół wieczora leżałem w wannie i o artykule myślałem. Fajna inspiracja, z niektórymi tezami się nie zgadzam, ale przekonuje mnie argument o budowaniu wyjątkowości jak w przypadku Paryża i Wenecji. Deptaki, drogi rowerowe i parki, miasto dla ludzi. Że nie wspomnę o budowie S-Bahnu i zagęszczeniu stacji na terenie miasta i aglomeracji. Wieżowce to trzeba pakować wzdłuż Hetmańskiej od Dmowskiego aż po Unii Lubelskiej z zachowaniem klina zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
kebryl Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 20:11 Panie Skrzypczak! Panskie slowa to balsam dla moich uszu i oczu.Nie myslal Pan o tym, zeby zostac architektem miejskim i zastapic pana Nowaka, ktory albo nie ma pojecia o zagosp. przestrzennym, albo jest istotnym ogniwem w sitwie Rycha.jak tak dalej pojdzie, to bedziemy kiedys mogli w cieniu roznych koron Liebeskinda pomarzyc o pieknym Poznaniu.Z wyrazami szacunku.Kebryl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 18:04 Niestety mam wrażenie , że ludzie rządzący Poznaniem nie dorośli do tej roli, brak im zupełnie wizji i chęci działania. Panuje marazm, który tłumaczą jako brak możliwości finansowych. Te pomysły na rozwój miasta nasuwaja sie dosłownie same i są powtarzane od lat. Co znaczy nacisk mediów na rzadzących widać choćby po budowie linii tramwajowej na Rataje.Oni sami nigdy nie zrealizowaliby tego.DLATEGO PROPONUJĘ SKUPIĆ SIE NA JEDNYM POMYŚLE I DĄŻYĆ DO JEGO REALIZACJI. Nie wszystko od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
upiosa Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona 23.07.10, 23:31 Poznań jest zielonym miastem?? Jeśli masz wolne 5 minut odpowiedz na pytania zawarte w tej ankiecie www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/1655/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Jakie centrum? Lepszy Browar niż Korona IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 17:52 Antynagrode architekyoniczną przyznałbym nowemu skrzydłu Muzeum Narodowego. Czegoś tak szkaradnego i bardziej niepasującego do pięknej okolicy jeszcze nie widziałem. Trzeba "To" jak najszybciej przebudować! Odpowiedz Link Zgłoś