sympatyk_piw 03.08.10, 00:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abalys tam gdzie mieszkaja normalni ludzie i owszem 03.08.10, 07:10 mogą bywać takowe rzeczy ale nie w kraju katolickim gdzie sie dewastuje wszystko co nie przypomina krzyża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice_ice Re: tam gdzie mieszkaja normalni ludzie i owszem IP: 83.16.230.* 03.08.10, 09:04 "Pan Dawid Szutowski, pomiędzy odpoczynkiem na gorącej plaży Majorki, podsyła kolejne pomysły do wykorzystania w Poznaniu". A teraz zagadka dla Pana Wybieralskiego Michała. Jak można być pomiędzy odpoczynkiem? jest się zazwyczaj pomiędzy czymś i czymś. Ewentualnie można stać pomiędzy krzesłami. Ale nie można być pomiędzy odpoczynkiem. Punktowanie gazety.pl za błędy ortograficzne, gramatyczne, interpunkcyjne i stylistyczne zaczyna być ulubionym sportem narodowym Polaków. Teraz już wiem, dlaczego. Bo to po prostu bawi - jak się patrzy na niegramotne popłuczyny chłopaczków ze stażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Podpatrzone na Majorce. Sprawdzi się w Poznan IP: 89.204.137.* 03.08.10, 09:36 System oznaczania miejsc parkingowych liniami w Poznaniu sie nie sprawdzi - tam parkuje sie wszedzie tam, gdzie nie ma zapor przeciwczolgowych. Zwykle linie sie ignoruje :) Zainteresowanych zapraszam np. na ul. Kantaka. Odpowiedz Link Zgłoś
halinka2222 Podpatrzone na Majorce. Sprawdzi się w Poznaniu? 03.08.10, 10:19 I wszędzie podziemne parkingi -wjazdy i wyjazdy prosto z ulicy.Majorka jest piękna!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Podpatrzone na Majorce. Sprawdzi się w Poznan IP: *.146.203.229.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.08.10, 10:41 System malowania linii tani i fajny. Popieram. Ja bym wprowadziła jeszcze timery zainstalowane na światłach, dzieki którym wiadomo za ile zmieni sie światlo z czerwonego na zielone i na odwrót. Od dawna znany system pomaga z zmniejszeniu korkow i bezpieczenstwie pieszych. Podpatrzone na (dzikim) Krymie i w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszt-of12345 Mallorca jest niemiecka 03.08.10, 10:56 No bo Hiszpańska to już nie za bardzo. Wystarczy przejść się po sklepach i restauracjach żeby się o tym przekonać. Chociaż upominają się o nią również Katalończycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: Mallorca jest niemiecka-bzdura!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 12:46 taaak, to typowe stereotypowe zdanie kogoś kto na Majorce nie był, albo był jako typowy polski turysta na wakacjach - kurorty, zwłaszcza w Arenalu w Zatoce Palmy faktycznie są niemieckie, gdzie królują Bratwursty, ale wystarczy że chce się wyściubić nos poza hotel i miasteczko takie jak Arenal i już można poznać prawdziwą hiszpańska, a właściwie majorkańską twarz tej przepięknej wyspy - wiem co mówię, bo mieszkałam i pracowałam na Majorce 4 miesiące w ubiegłym roku. Jest to wyspa o pięknych górach, fantastycznych widokach, pięknych dzikich miejscach... Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszt-of12345 Re: Mallorca jest niemiecka-bzdura!! 03.08.10, 16:39 to taki żart był koleżanko, być może mało niemiecki był na majorkę ... gigli gigli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bank Komercyjny SA Mallorca nie niemiecka? IP: *.chello.pl 03.08.10, 19:41 WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z CA'N PICAFORT NAD ZATOKĄ ALCUDIA 1 Wszechobecność turystów niemieckojęzycznych rzuca się na uszy bardzo. Prócz turystów, są też i Niemcy na stałe osiedleni; emeryci albo restauratorzy czy, na przykład, fryzjerzy (a jakże: DEUTSCHER FRISEUR). Naturalnie, popularny za Odrą dowcip, iż Majorka stała się już 17. Landem RFN pozostaje li-tylko dowcipem... Mało śmiesznym, bo po germańsku przyciężkim. 2 Ale fakt faktem: w hotelach, sklepach, restauracjach i obiektach turystycznych można sie dogadać po niemiecku bardzo łatwo. Po angielsku trochę trudniej, ale tylko trochę. Anglików też jest niemało, ale oni zdaje się wolą swoje własne, zamknięte towarzystwo: wybrane miejscowości, wybrane hotele, wybrane puby... 3 Na codzień większość miejscowych mówi językiem mallorquin (który de facto jest dialektem katalońskiego). Większość napisów w miejscach publicznych jest albo w tym właśnie języku albo kilkujęzyczna. Gdy się jednak do nich zagada po kastylijsku (hiszpańsku), to zawsze zrozumieją i odpowiedzą również po kastylijsku. Nie odczuwa się najmniejszej niechęci wobec nieznających lokalnej mowy; dominuje chęć porozumienia się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bank Komercyjny SA Podpatrzone. IP: *.chello.pl 03.08.10, 19:54 KULTURA NA DROGACH w całej Hiszpanii jest w ogóle o niebo wyższa, niż w Polsce. W ubiegłum roku zaobserwowałem już to na Fuerteventura: jeśli przechodzień stoi niepewnie przy przejściu, to w dziewięćdziesięciu dziewięciu przypadkach na sto - samochód zatrzyma się. I nie ruszy, nim pieszy nie przejdzie. Na dawane kierowcy znaki "ależ proszę przejechać", kierowca odpowie gestem "ależ pan najpierw". PS W tym roku na Majorce osobiście podpatrzyłem urządzenie plażowe Made in China o nazwie Sub Fondo. Wwierca się toto ręcznie w piasek a następnie wkłada się weń parasol i zakręca śrubę. Nie ma mowy, by najsilniejszy nawet wiatr wyrwał. Koszt niewysoki: od 2,40 do 3,00 EUR, zatem warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: Mallorca nie niemiecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 10:26 no właśnie nie jest niemiecka... niemiecki jest Arenal, Can Pastilla, czesc wschodniego wybrzezy czy zatoki alkudyjskiej. Tak samo nie jest angielska, a angielskie sa Palmanova czy Magaluff czy sama Alcudia... skoro Polacy masowo jezdza do Egiptu, czy Tunezji mozemy mowic, ze Egipt i Tunezja sa polskie?? co najwyzej kurorty do ktorych tlumnie zjezdzaja... Na prawde wystarczy wyjsc z glownych alejek, promenad wzdluz plazy napchanych bratwurstami, czy "coffe with english milk" "friendly english staff", by poznac prawdziwa Majorke, ktorej mieszkancy (ich duza czesc) poczuliby sie urazeni, iz mallorquin jest dialektem catala ;) poza kurortami Majorka to piekna spokojna wysepka pelna wspanialych ludzi, pieknej dzikiej przyrody, malych czasem odludnych (tak, tak) plaz.... a ze na jej nieszczescie upatrzyli ja sobie Niemcy i Angole... (ciekawa jestem co mowia Egipcjanie i Tunezyjczycy o Polakach)... dzieki temu zarabia, a musi zaplacic za to kilkumilioniwymi tlumami dzikich hord z innych czesci Europy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bank Komercyjny SA Narodowość Majorkińska? IP: *.chello.pl 04.08.10, 14:43 Dear MP, 1 Ogólnie: zgoda. Tak większość Niemców jak większość Brytyjczyków funkcjonuje na Balearach li-tylko na prawach gości. Cenionych, ale jednak gości. Hałaśliwych, ale gości. 2 Czy w Tunezji i Egipcie są już miejsca do tego stopnia zdominowane przez Polaków, co niektóre miejsca na wybrzeżu Majorki - przez inne przyjezdne nacje? Wydaje mi się, że jeszcze nie (wszak niedawno pewien polityk wręcz oburzał się, że my do tych Arabów jszcze nie jeździmy masowo), ale zawsze mogę się mylić. 3 O istnieniu "języka majorkińskiego" po raz pierwszy usłyszałem dopiero po przybyciu na wyspę. Wszystkie źródła, z którymi uprzednio zapoznałem się w Polsce mówiły o urzędowym katalońskim. Zerkam sobie teraz oto na wyniesioną z kościółka ulotkę, na której teksty czytań z ewangelii są: w lewej kolumnie - en castellan, w prawej kolumnie - po miejscowemu. Ale porównanie kataloński vs majorkiński nie jest możliwe. Cóż, moje kwalifikacje filologiczne okazują się zbyt słabe, bym odróżnił język z Tossa de Mar na Costa Brava od języka z Ca'n Picafort. Ale aluzję zrozumiałem: nigdy nie niedoceniać lokalnego poczucia dumy z powodu odrębności! Wyobraź sobie, że sam wcześniej wpadłem na powyższą konkluzję i podczas mego pobytu ani razu nie próbowałem przekonywać miejscowych kelnerów i sklepikarzy, jakoby jednak ich mową był kataloński. Co to, to nie. Podobnie, jak w Dalmacji nie podejmę się przekonania Chorwatów, że ich język nadal zowie się serbochorwacki (wspólny z Serbami, bośniackimi Muzułmanami i Czarnogórcami); skoro oni sami się upierają, że mówią po chorwacku - niech tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nautic Poznaj Hiszpanie 03.08.10, 22:39 Piszac o pasach tylko na Majorce swiadczy ze nie znacie Hiszpani Madryt od dawna ma parkingi wymalowane na rozne kolory/zielony, niebieski,bialy i zolty ktory od dawna oznacz strefe zakazu parkowania/ Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci-konkwistador kolorowe oznakowanie to dyskryminacja 03.08.10, 12:52 daltonistów! Potrzebne są znaki poziome, a dla niewidomych sygnały dźwiękowe! ;) Znajomy taksówkarz w karnawale założył ciemne okulary, opaskę niewidomego i obok dźwigni zmiany biegów miał białą laskę (inaczej kij). Do wsiadających pasaśerów mówił żeby mu podpowiadali jak ma jechać. Niektórzy dali się nabrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a rzecz miała miejsce w Niemczech. IP: *.unitymediagroup.de 03.08.10, 12:53 Odpowiedz Link Zgłoś
17summerfield Pasy na jezdniach ? To dobre na Hiszpanię 03.08.10, 19:13 W UK też malują cuda po jezdniach i generalnie jest cacy ... Jest cacy do czasu gdy nie spadnie śnieg (średnio w UK jeden dzień w roku chociaż ostatnia zima była tu wyjątkowo "śnieżna"), który te malunki skutecznie przykrywa. Tak, malunki to dobry pomysł pod warunkiem, że nie zastaąią innych oznaczeń. no chyba, że ktoś chce juz totalnu chaos na ulicach w czasie zimy. ;-) I to by było na tyle ... Pozdrawiam Gucio Odpowiedz Link Zgłoś