poznanska-pyra 08.09.10, 23:28 Pierwsza zasada: Oczy na około głowy. Nie ufajcie lusterkom w 100%. Druga zasada kierowco: nie chamuj ruchu, jak jest sposobność to na prawy pas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poznanska-pyra Re: Fatalna seria wypadków 08.09.10, 23:29 oczywiście "nie hamuj" miałem na myśli :) Odpowiedz Link Zgłoś
blue-art Fatalna seria wypadków 08.09.10, 23:44 Jak kierowca motocykla miał cokolwiek zauważyć jak zatrzymywany mini był akurat tuż za szczytem wiaduktu, każdy kierowca chyba wie, że w takim miejscu niewiele widać, ale panowie policjanci widocznie nie wiedzieli bo usadowili się tuż za szczytem i na dodatek po lewej stronie jezdni. Na dodatek policjant, zgodnie z relacjami świadków, wszedł na jezdnię wymuszając gwałtowne hamowanie samochodu, po całym zdarzeniu zgodnie z realacjami świadków, policjanci odjechali z miejsca zdażenia nie udzielając pomocy ofiarom wypadku, po czym przyjechał inny radiowóz, którego ekipa dopiero zajęła się sprawą. Motocyklista, który pierwszy uderzył w samochód ma prawdopodobnie złamany kręgosłup, drugi na szczęście jest tylko solidnie poobijany. Tyle wiem z miejsca wypadku, byłem tam krótko po zdarzeniu, ci motocykliści to moi koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: Fatalna seria wypadków IP: *.icpnet.pl 08.09.10, 23:52 w taki sam sposób kilka lat temu na wiadukcie na hetmańskiej - w sumie tuż za nim, miał wypadek mój znajomy. Policja zatrzymała sobie ciężarówkę. oczywiście w nosie mieli to, że kierowcy nie zdążą wyhamować, przed czymś co im się nagle za wiaduktem pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Sprawa dla prokuratora. 09.09.10, 07:17 Nie jestem zwolennikiem ograniczeń prędkości przede wszystkim dlatego, że brak jest reguł i racjonalizmu. Znaki są byle gdzie i byle jakie. Od czasu do czasu jednak, zdarza się, że ograniczenie ma sens. Ile jechał motocyklista? jaki trzymał odstęp? czy wyprzedzał? Postawa policji skandaliczna i nie może to pozostać bez kary. Sprawą musi się zająć prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Fatalna seria wypadków IP: 150.254.181.* 09.09.10, 08:56 gdyby jechali przepisowo, to zdazyli by wyhamowac, a inni kierowcy nie musieliby czytac smiesznych naklejek "patrz 3 razy..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cavallino Re: Fatalna seria wypadków IP: *.icpnet.pl 09.09.10, 09:56 Widziałem to. Jechałem akurat do klienta z pizzą, śpieszyło mi się a tu przez głupotę motocyklisty wypadek i korek. Niestety nie zdążyłem na czas. Pizza była zimna i klient jej nie chciał. Jestem teraz w p0lecfy. Co robić? Wyżalę się na p.m.s., to jasne, ale co dalej? Jakie kroki podjąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cav Re: Fatalna seria wypadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:57 Myślisz palancie, że fałszowanie wpisów to jest jakaś fajna zabawa? Bo na pl.misc.samochody naświetliłem sprawę policyjnej głupoty przy tym wypadku i Ci się to nie spodobało, pewnie z racji policyjnego pochodzenia? Do admina - wpis z 9:56 jest fałszywy, warto zbanować po adresie ip jego autora, bo to nie pierwszy wyskok w tej sprawie. Autor fałszerstwa naprawdę nazywa się Tomasz Bartkowiak i w fałszowanie wpisów w usenecie brzydko się bawi od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pressa Re: Fatalna seria wypadków IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 09.09.10, 10:56 Dokładnie widziałem moment zatrzymywania mini moris'a przez policję (godzina 19:45). Ściągali go z pasa środkowego na pobocze (musiał wyhamować prawie do zera). W tym właśnie momencie motocyklista wbił się w zatrzymany samochód. Moim skromnym zdaniem winę ponosi policja, która jak zwykle ustawiła się w niewłaściwym miejscu (brak widoczności na zatrzymanie - łuk pionowy obiektu przy dopuszczalnej V=80km/h). Zakładając, że motocyklista jechał z prędkością w przedziale 80-100 km/h nie był w stanie wyhamować przed zatrzymanym pojazdem. Mam nadzieję, że poszkodowany motocyklista dojdzie do zdrowia i poszuka dobrego prawnika :-). Z drugiej strony powinno się odgórnie ustalić zakaz postoju policji z fotoradarem w miejscach niebezpiecznych takich jak powierzchnie wyłączone z ruchu czy istniejące przewiązki w pasach rozdziału! Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Fatalna seria wypadków 09.09.10, 12:07 A z czystej ciekawości - jak tam jest dopuszczalna prędkość? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cav Re: Fatalna seria wypadków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 12:48 80 albo 70. Odpowiedz Link Zgłoś
lopose.crime serbska jest za szybka 09.09.10, 01:33 Mieszkam przy ulicy Serbskiej i co chwila dochodzi do wypadków i stłuczek, kiedyś było tu wiele patroli policji, wyłapywali piratów, lecz od kilku lat nie widzialem dosłownie żadnego policjanta no chyba że spisywali okoliczności stłuczek. Odprowadzając dziecko do szkoły czekam 5 min. by bezpiecznie przejść na drugą stronę, sznur aut albo piraci pędzący 100/h. zło w tej ulicy - Serbkiej tkwi między rondem, solidarności a tym feralnym skrzyżowaniem na którym doszło ddo wypadku opisanego w artykule. r. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x czy dobrze zrozumiałem, próbujesz przejść IP: *.unitymediagroup.de 09.09.10, 03:38 nie na przejściu, nie na światłach? Odpowiedz Link Zgłoś
sagramor Re: czy dobrze zrozumiałem, próbujesz przejść 09.09.10, 07:56 Między skrzyżowaniem z Naramowicką, a rondem jest nieoświetlone przejście dla pieszych (przy wylocie z Czarnej Roli, chyba). Nieraz zdarzało mi się tam stać i stać bo żaden bałwan nawet nie zwolnił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: czy dobrze zrozumiałem, próbujesz przejść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 09:12 skrzyzowanie Serbska Naramowicka - kazdy jezdzi tam na wyscigi. Przyklad: jadac od Szelagowskiej w strone Serbskiej na lewoskrecie kierowca czeka na wolny zjazd w Serbska, w tym czasie rajdowcy jadacy od strony Tesco w kierunku ronda solidarnosci na wyscigi jada kto szybciej gdy tylko zapali sie zielone. I wtedy wjezdzaja prosto w bok lub tyl auta jadacego z lewoskretu. Tam jest bardzo zle wyprofilowany ten pas ruchu, nic z niego nie widac, nie dziwie sie ze sa wypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: czy dobrze zrozumiałem, próbujesz przejść 09.09.10, 12:00 No prosze... Choc jedno skrzyzowanie gdzie ruszaja "na wyscigi"... Zwykle odbywa sie to tak "dostojnie", ze jajo mozna zniesc, a potem marudza, ze sie tworza korki... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: serbska jest za szybka 09.09.10, 12:01 Ale wypadek byl chyba na skrzyrzowaniu, nie pomiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Policja siedzi w lesie??? 09.09.10, 09:38 A tak naprawdę warto by się było zainteresować jak wygląda praca w Policji. Prawda jest taka, że przez chore układy, "policyjną falę", mają wszystko w dupie. TO JEST ŻENUJĄCE w jakich warunkach pracuje poznańska drogówka na Mansfelda!!!! Odpowiedz Link Zgłoś