Dodaj do ulubionych

Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga?

15.09.10, 22:40
Kompromitacja! Każdy kto był na stadionie wie, że jest on w stanie surowym a do zakończenia budowy jest jeszcze bardzo daleko. Cóż pewnie nagną prawo i procedury aby papiery się zgadzały, ale to nie będzie oznaczało końca budowy.
Jeśli odbiór będzie w piątek, to ciekawe jakim cudem do poniedziałku uprawomocni się decyzja o pozwoleniu na użytkowanie skoro okres uprawomocnienia się decyzji wynosi 14 dni od jej wydania.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Stadion im. Ostatniej Chwili i i Grobelnego IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 22:52
      Stadion im. Ostatniej Chwili i Ojca BUBLA Grobelnego.
      No, ale na tym polega sztuka, żeby tak zrobić, żeby potem było co robić.
      Tak jest z Maltą, tak jest z inewstycjami drogowymi - i tak jest ze stadionem.
      • Gość: poznaniak Re: Stadion im. Ostatniej Chwili i i Grobelnego IP: *.icpnet.pl 16.09.10, 00:36
        Ja sie pytam jak rozbudowa stadionu kosztowała (do tej pory) 800mln PLN. Bo to, ze kolejne miliony ta rozbudowa pochlonie to nie ma zadnych watpliwosci. A dla przykladu na Slasku beda budowane stadiony za 100 i 300mln PLN odpowiednio na 19tys i 30 tys. Gdzie jest ABW i CBA?
        Grobelny do Wronek! Cela czeka!
        • Gość: RyszardBezTradycji Czepiacie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 10:10
          Chcecie Euro, chcecie Stinga? Nie czepiajcie się bo nie będzie.

-------------
          Poznań to lodziarnia
    • Gość: observer To jest juz chyba tradycja u nas IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 22:55
      Jak na poczatku lat '90 otwierano tor regatowy Malta na Mistrzostwa Swiata w Kajakarstwie po generalnej przebudowie, tez nie byl on ukonczony w 100%. Spora czesc elementow toru byla w stanie surowym i wykanczano je jeszcze przez nastepne 15 lat.
      To samo jest dzisiaj ze stadionem. Robi sie huczne otwarcie czegos, co nie jest skonczone. Czy nie szkoda na to pieniedzy?
      • Gość: arecki Re: To jest juz chyba tradycja u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 07:13
        Maltę wykańczano przez ileś tam lat, ale teraz wszyscy są zadowoleni, że jest. Ze stadionem będzie podobnie, trochę ludzie popsioczą, ponarzekają a w efekcie będą zadowoleni. Do wyborów zapomni się o kłopotach i pokaże już trochę bardziej dokończony stadion.
        • lukask73 Re: To jest juz chyba tradycja u nas 16.09.10, 11:02
          > Maltę wykańczano przez ileś tam lat, ale teraz wszyscy są zadowoleni, że jest.
          > Ze stadionem będzie podobnie

Jest jedna różnica: Malta to nie tylko trybuny, ale obszar rekreacyjny ciągnący się od ul. Jana Pawła aż do lasu, z którego niegdyś wystawał gigantyczny napis "ZOO" (może jeszcze wystaje). Jest ogólnodostępny, można tam pobiegać, przejechać się rowerem, na rolkach, segwayu, posiedzieć ze szklaneczką nad brzegiem jeziora, latem nawet próbować plażować i popływać. Malta przyciągnęła dziesiątki innych — juz płatnych — atrakcji (narty, tor „saneczkowy”, minigolf, rozmaite możliwości hartowania ciała w obrębie mety. Ponadto jest wielki kemping i buduje się akwapark.

Co będziemy mieli ze stadionu? Jeszcze większy tabun ryczących smerfów, po których zostaną pomalowane tramwaje bez szyb i zdemolowane miasto.
    • Gość: Pan domu Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga IP: 188.33.0.* 15.09.10, 22:56
      Na pewno nie kazdy kto byl na stadionie, bo ja bylem dzisiaj i wyglada to bardzo dobrze. Poza tym czytaj ze zrozumieniem trollu bo w artykule jest napisane, że decyzja uprawomocnia sie w chwili jej podpisania
      • Gość: ty ciulu Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 22:26
        to ze w artykule jest napisane nie znaczy ze zgadza sie z faktycznym stanem prawnym,
    • Gość: wlodek grunwaldzki Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga IP: *.lexell.com.pl 15.09.10, 23:17
      jak zwykle gw robi wszystko by zohydzic cos, czym moglibysmy sie cieszyc. Otwarcie stadionu, to przeciez nie zakonczenie na nim prac! Pewnie red. Wybiorczalski pisze otwarty list do Stinga, ze koncert w Poznaniu bedzie zagrazal jego zdrowiu i pewnie zyciu. Brakuje juz tylko zyczenia, by cos sie zawalilo, spalilo, zapadlo, by najlepiej zginelo pare osob. Pachnie podejsciem pisu do polityki
      • piter_wlkp Mnie już nic nie zdziwi 15.09.10, 23:31
        nawet jak przeczytam w Gazecie, że Sting popiera Teatr8D i że Hinc w związku z tym musi odejśc ;)
        Tymczasem Wrocław wogóle nie ma stadionu i nie jest pewne czy zdążą go wybudować. Ale oczywiście nie przeszkadza to poznańskiej GW w tworzeniu czarnego wizerunku Poznania
        • Gość: Zig zap Re: Mnie już nic nie zdziwi IP: *.chello.pl 16.09.10, 09:07
          Wrocław sobie daje świetnie rade.Warszawiakom z Mostostalu nie udało się nas przerobić i dostali kopa.Niestety wpadli szwaby i pokazują nam wszystkim jak to się robi.Co do Poznania to lepiej chyba było postawić stadion od podstaw.
          • dobrusia_to_ja Re: Mnie już nic nie zdziwi 16.09.10, 09:37
            Gość portalu: Zig zap napisał(a):
            > Co do Poznania to lepiej chyba było postawić stadion od podstaw.
            Tak przecież zrobiono. Stadion jest zbudowany od podstaw, ale w znacznie bardziej skomplikowany sposób, ponieważ nie rozebrano od razu całego, lecz robiono to trybunami. Każdą burzono do zera i po kolei stawiano.
    • stefan_ja Jak za komuny 16.09.10, 07:36
      Byłem ostatnio na przy stadionie i uciąłem sobie pogawędkę z pracownikami. Przypomina to czasy naszej komuny, czyli malowanie trawy na zielono.
      Np. brukarze z którymi rozmawiałem twierdzą, że każą im układać bruk tylko "na chwilę" czyli na oficjalne otwarcie!!!! Wiadomo, że ten bruk nie może być jeszcze położony ale każą im kłaść a później będą go zdejmować i kłaść ponownie. Są wkurzeni ale co maja robić rozkaz to rozkaz.
      Jeżeli tak się traktuje publiczne pieniądze to ja dziękuję i już wiemy dlaczego ten stadion kosztuje ponad 700 mln choć specjaliści od budowy takich obiektów mówią, że to o przynajmniej 300 mln za dużo. Ktoś to marnotrawstwo rozliczy?
    • Gość: www panie prymas czy jak tam panu jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 08:34
      gdyby wszystko było na czas, ładnie, dobrze i taniej to nie byłoby żadnego gadania, łatwo się wydaje cudzą kasę i jeszcze pyskuje, prawda?!
    • Gość: mlx Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 09:33
      A jeśli decyzja będzie miała rygor natychmiastowej wykonalności, mądralo?
      • lukask73 Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga 16.09.10, 11:07
        Ciekawe, czy decyzje prezydenta mają większą moc niż decyzje konstrukcji budowlanych tudzież decyzje spanikowanego tłumu gdyby nie daj Boże coś złego się wydarzyło.

Tych schodków nawet Bareja by nie wymyślił. Znając naszą rzeczywistość, niedługo ktoś je ukradnie i będzie zgodnie z pierwszym projektem.

Ile wynosiło honorarium dla projektanta, który nie zna wymogów technicznych dla budynków?
        • Gość: inzynier to jest budowla a nie budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 22:29
          • lukask73 Re: to jest budowla a nie budynek 24.09.10, 11:22
            Jak sam Inżynier mi zarzucił błąd, to sprawdziłem i zobaczyłem, że obiekt na Bułgarskiej pasuje do definicji budynku w świetle ustawy Prawo budowlane. Ponadto Ustawa mówi wyraźnie (art. 4.), że wymagania dotyczące m.in. bezpieczeństwa pożarowego i bezpieczeństwa użytkowania obowiązują przy projektowaniu wszystkich obiektów budowlanych, nawet krzyża przydrożnego.
    • grafiti_sam Stadion im. Ostatniej Chwili. na WYBORY!!!!! 16.09.10, 11:27
      przeciez nie chodzi o stadion ani kibiców ani nawet Lecha.Po pierwsze:należy z otwarciem zdążyć przed wyborami samorządowymi, bo to darmowa, szeroka reklama i zadowolenie tysięcy poznaniaków, którzy wiedzą z gazet i mediów,że mają stadion, ale nie zdają sobie sprawy,że koszt wybudowania stadionu jest wprost proporcjonalny do ich kosztów utrzymania.Przez stadion mamy zadłużony budżet, który trzeba będzie podreperować...poprzez wzrost różnych opłat i podatków(bezpośrednio i pośrednio), również przez spółki z udziałem miasta.Po drugie-chodzi o zapewnienie roboty dla znajomych wykonawców-wbrew pozorom-to olbrzymie pieniądze.Dla przypomnienia wykonawcą stadionu jest firma, która istniała na rynku 3 miesiące i nie realizowała nigdy takich inwestycji(???).Po trzecie jest juz z wykonawcą podpisane porozumienie lub umowa -nie pamiętam dokładnie -na remont stadionu-po EURO!!!.
      Wtedy więc będą usuwać wszystkie niedoróbki-zwalając je na ....zniszczenia po EURO!!.
      Majstersztyk!!Do większości dokumentów dotarł jeden z radnych,ale nie wiem dlaczego nie sprawdza tego CBA albo prokurator?Chyba,że juz sprawdzają.....
      • alik-w-plomieniach Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. na WYBORY!!!!! 16.09.10, 14:50
        > i nie realizowała nigdy takich inwestycji(???).Po trzecie jest juz z wykonawcą
        > podpisane porozumienie lub umowa -nie pamiętam dokładnie -na remont stadionu-p
        > o EURO!!!.
        > Wtedy więc będą usuwać wszystkie niedoróbki-zwalając je na ....zniszczenia po E
        > URO!!.
        > Majstersztyk!!Do większości dokumentów dotarł jeden z radnych,ale nie wiem dlac
        > zego nie sprawdza tego CBA albo prokurator?Chyba,że juz sprawdzają.....
        Kurde, to jest czysty geniusz! Nikt spoza Polski by tego nie wymyślił, nawet Włosi!
    • ubiquitousghost88 Bez Stinga to jak bez ptasiego mleczka E.Wedel... 16.09.10, 18:03
    • zderzacz-hadronow Re: Stadion im. Ostatniej Chwili. Zdążą na Stinga 16.09.10, 19:12
      Zastanawiam się po co ten pospiech z otwarciem.
      Nie chcę krakać ale w poniedziałek będzie masakra, istne coco jumbo. Moja ulubiona twarz WTK, niejaki Wawrzyniak Romek ( ten od samoopalaczy ) mówił przed chwilą, że nie będzie żadnego miejsca parkingowego w sąsiedztwie stadionu ( oprócz przyległych uliczek ) a organizatorzy spodziewają się 30 tysięcy luda. Zorganizowano parkingi min. przy M1 i Tesco na Serbskiej. Wszystkim fanom Stinga życzę udanej podróży autobusem w poniedziałkowy wieczór przez całe miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka