mmmmmm000 Sam mam podobnej wielkości ekran we własnym domu 24.09.10, 12:49 i myślę, że podobnej jakości (do tego co widać na fotce) kina domowe ma wielu Poznaniaków. Powie to każdy właściciel kina, że gdyby nie technologia 3d nie byłoby czym widzów przyciągnąć do tradycyjnych sal. Wypożyczenie dobrego, nawet ambitnego filmu z wypożyczalni czy od znajomych to też nie problem - nie mówiąc o dobrej jakości kopiach z netu. Pomysł padnie prędzej niż powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 podobnej wielkości ekran 24.09.10, 14:10 Pewnie sądzisz, że każdy jest taki jak Ty albo przynajmniej chce. A figa! Znam przynajmniej kilka osób, które z wyboru nie posiadają nie dość że kina domowego, to nawet żadnego telewizora. Poza tym wyjście do kina to coś więcej niż konsumpcja ukradzionego filmu. W kinie film ogląda się inaczej. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że w domu masz większy stół niż w restauracji, a jak się ochroniarze odwrócą, to zawsze da się coś zjuchcić w Biedronce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizu Re: Sam mam podobnej wielkości ekran we własnym d IP: *.icpnet.pl 26.09.10, 15:49 nie czaisz bazy wcale kolego/kolezanko Odpowiedz Link Zgłoś
mclion Będzie nowe kino w Poznaniu! 24.09.10, 14:30 Super, ale w tej lokalizacji niemal na 99% się nie utrzyma. W sumie trochę się dziwię. Jest zapotrzebowanie na kameralne kino, na lokalne pokazy offowe i ogólnie na kino z klimatem i bez popcornu. Ale na takim zadupiu? Jeśli już w tamtych okolicach, to robił bym kino w pobliżu Kingcrossa, przynajmniej jest parking. Albo wykorzystał stare kino Grunwald na Polnej. Nie wiem jaki procent budżetu tego interesu to kasa unijna (bo nie sądzę, że wkład własny), ale sorry, tylko ze Skolimowskiego i ambitnego kina to się nie utrzyma. Nie z seansów. Myślę, że bardziej by się sprawdziły tu imprezy filmowe, wykłady, DKFy, imprezy klimatyczne (np. kino nieme, komedia slapsitkowa, kino noir itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny poznaniak zadupie? IP: *.icpnet.pl 24.09.10, 17:32 Nie bardzo rozumiem, jak można tak określać "modną" dziś lokalizację na przeciwko oddanego (ponoć) do użytku nowego stadionu, w pobliżu skrzyżowania dwóch przelotowych ulic, odległą od ścisłego centrum o kilka minut jazdy tramwajem lub autobusem miejskim. Jeśli sami będziemy tak lekkomyślnie opisywać i wykluczać z kulturalnej mapy Poznania kolejne rejony miasta poza ścisłym centrum czy centrami handlowymi, to nic dziwnego, że tym bardziej będą one podupadać. Będę kibicował nowej inicjatywie, choć pierwsze zapowiedzi programowe rzeczywiście nie powalają. Życzyłbym większej dostępności i różnorodności lokalnej oferty kulturalnej sobie i tysiącom innych mieszkańców tej nieperyferyjnej przecież dzielnicy. W mieście, w którym poruszanie się będzie zapewne z miesiąca na miesiąc większym horrorem to nie niewielkie lokalne kino, ale wyjeżdżanie gdziekolwiek dalej od domu może nas wszystkich drogo kosztować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogosc Re: zadupie? IP: 109.243.112.* 11.10.10, 12:45 Zdziwiłbyś się, ale nie we wszystkim palce macza Unia. Na pewno nie w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyrol Re: Będzie nowe kino w Poznaniu! IP: *.icpnet.pl 24.09.10, 19:26 Hmm... ale na to zadupie co 2 tygodnie przychodzi od kilku do kilkudziesięciu tysięcy osób, może więc nie jest tak źle? Komunikacyjnie wygląda to całkiem spoko, a kina w centrach handlowych chyba się trochę już przejadły... @mclion: a skąd wiesz, że tam nie będzie imprez filmowych i wykładów? Dzisiaj w Esce słyszałem, że wchodzi w to Uniwersytet. A może się utrzyma? Kurdę, to byłoby strasznie smutne, gdyby w Poznaniu zostało 2,5 aspirującego (*bo z tymi ambicjami to różnie) kina (Muza, Rialto i od biedy Apollo). Odpowiedz Link Zgłoś
mclion Re: Będzie nowe kino w Poznaniu! 04.10.10, 08:30 Nie można porównywać tego, że na stadion przyjedzie 40 tysięcy ludzi z przyjazdem do niszowego kina właśnie na zadupiu. Żeby było jasne - mieszkam całkiem niedaleko od tego zadupia i cieszy mnie, że będzie kino w mojej okolicy. Ale - powiedzmy sobie szczerze - skoro na granicy jakiejkolwiek opłacalności są jakiekolwiek kina w centrum - właśnie te stare, klimatyczne kina Muza, Apollo, Rialto, to jaką szansę po wyczerpaniu unijnej kasy i tak niepewnym losie FilmArtu (www.bip.umww.pl/portal?id=561146) ma to kino? Ja nie jestem przeciw, tylko czuję nosem "doraźność". Co zostanie z planów po likwidacji? Po prostu nie wierzę, że cudowne Rialto w tak dobrym punkcie, z taką a nie inną architekturą nie jest kultowym miejsce dla fanów kina w starym stylu nie stało się mega kultowym miejscem, a mała salka "na działkach" takim będzie. I na prawdę wierzę, że ktoś np. z Orła Białego czy Naramowic albo Moraska przyjedzie do centrum na film z lat 70. Ale z trudem wierzę, że pod stadion. Kolejna sprawa - ukazały się parę tekstów, bo to nowinka dla prasy. Dlaczego m.in. padł Amarant? Z braku reklamy. Stronę www mieli cokolwiek nieaktualną, mimo zwracania im uwagi zarażoną wirusem, przez co blokowaną przez dużą część przeglądarek. Strona FilmArtu - sorry, to jest standard połowy lat 90. Niestety, jakiej by do tego idologii i szlachetnych intencji nie dorobić, kino "sztuką bywa", ale służy głównie do zarabiania pięniędzy. Choćby po to, żeby się utrzymać. Dlatego dziwie się, że zainwestowano w tamtą salkę, zamiast skupić się właśnie na Amarancie, doinwestować Rialto, albo otworzyć ponownie Grunwald. Tam przynajmniej jest trochę akademików, sporo też jest starszych ludzi (+ dzielnica willowa) którzy nawet piechotą by tam poszli. Więc Panie i Panowie - myślę, że argument stadionowy jest co najmniej chybiony... Ale trzymam kciuki i czekam na otwarcie, stronę WWW, atrakcyjny program kulturalno oświatowy. A przede wszystkim odpowiedź, jaki to ma sens w momencie likwidacji FilmArtu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 A gdzie repertuar??? 25.10.10, 12:36 Dlaczego GW nie publikuje repertuaru tego kina? Już od początku jest obrażona? Ja wiem, że na ich stronie można wszystko znaleźć, ale w takim razie po co jest zestawienie na stronach gazety.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Powodzenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 22:19 Trzymając kciuki życzę powodzenia i dłuuugiej działalności. Potrzebne są miejsca do obejrzenia zróżnicowanych filmów w klimatycznym kinie, bez zapachu popcornu ;). Odpowiedz Link Zgłoś