Dodaj do ulubionych

Od kogo internet? Sprawdź dostawców

06.11.10, 12:16
W przypadku TP SA artykuł nie zawiera dwóch istotnych informacji:

- oferta nie opiewa na łącze o określonej przepustowości, a o transferze " do XXX Mb/s",

- w technologii używanej przez TP SA jakość transmisji zalezy od odległości od centrali (=długość łącza), w związku z czym tylko niektórzy mają Neostradę o opłaconych parametrach, podczas gdy inni - Nerwostradę.

Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Od kogo internet? Sprawdź dostawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 12:32
      > W przypadku TP SA artykuł nie zawiera dwóch istotnych informacji:
      >
      > - oferta nie opiewa na łącze o określonej przepustowości, a o transferze " do X
      > XX Mb/s",

jak u wszystkich operatorów....

> - w technologii używanej przez TP SA jakość transmisji zalezy od odległości od
      > centrali (=długość łącza), w związku z czym tylko niektórzy mają Neostradę o op
      > łaconych parametrach, podczas gdy inni - Nerwostradę.

tak, ale jeżeli mieszka się w gęsto zaludnionej dzielnicy to odległość od centrali najpewniej jest niewielka = co najmniej 10Mbit/s możliwe.

zresztą większość operatorów nie dociera nawet do ułamka odbiorców tpsa. ja mieszkając na grunwaldzie mam do dyspozycji w zasadzie tylko tpsa, ineę i netię (w tym miejscu dodam, że netia to dramat, dno i metr mułu, sto lat za Białorusią, nawet w porównaniu do tp)
      • Gość: kami Re: Od kogo internet? Sprawdź dostawców IP: 213.156.124.* 06.11.10, 13:27
        Uważajcie na Echostar!!!! Ostrzegam umowa z nimi jest ok, dopóki jesteście zadowoleni, każdy problem, czy próba odejścia (tak próba, bo raczej Ci nie odpuszczą, nie da się rozwiązać umowy polubownie przed czasem, nawet gdyby to był tylko 1-2 miesiące wcześniej) równa się koszmar, droga przez mękę. Oni nie znają rozwiązań polubownych, a obsługa w sytuacjach "trudnych" jest delikatnie mówiąc niegrzeczna.
        Chcesz odejść to płacz i płać mega kwoty kar (czy jak to oni określają bonifikat, których Ci wcześniej udzielili), zupełnie nieproporcjonalne do czasu trwania umowy i realnych cen, a za "pudełko" opisane w artykule to się płaci... niestety z tego co wiem nie jest to odosobniony przypadek...warto się więc zastanowić, czy chce się z nimi być na zawsze,bo tylko taką opcję akceptują - przedłużanie, rozszerzanie usługi, dodawanie to tak, są zawsze chętni i do dyspozycji, jakiś problem, jakieś uwagi, czy być może Twoja sytuacja się zmieniła, więc i Ty musisz dokonać zmian mniej dla Echostara intratnych, to już jesteś beeeee!!!!
    • Gość: tabelka a gdzie tabelka IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 13:01
      Zabrakło tabelki, w której by mogły być umieszczone dane porównawcze!
      A tak to jest tekst... dużo tekstu... a mało konkretu.

Ale i tak jeden z rzetelniejszych artykułów Gazety Wyborczej
      • Gość: tabeleczka Re: a gdzie tabelka IP: 118.82.198.* 06.11.10, 13:07
        Tabelka pewnie dostepna w wersji papierowej więc marsz do kiosku!
        • Gość: Rataje SM Osiedle Młodych ukarana IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 14:53
          Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów nałożył aż 162 tys. zł kary na Osiedle Młodych w Poznaniu za monopolistyczne praktyki ograniczajace konkurencję firm telekomunikacyjnych. Przypomnijmy: pierwszy prezes Ratajskiej Telewizji Kablowej ELSAT Sp. z o.o., powstałej 15.02.1993r (z większościowym udziałem Spółdzielni) miał wizję i za pieniądze spółdzielców wybudowal światłowód łączący osiedla z centrum ratajskiego osiedla. Niestety. Spółdzielczość mieszkaniowa rządzona jest przez prezesów, wspieranych przez doskonale zarabiającvych związkowców i pracowników spółdzielni oraz członków ich rodzin. W SM OM prezesi (Stachowski, Budna i Leyman) panują od 1995r. Garstka spółdzielców próbowała reformować statut, regulaminy itp, niestety, poza wygranymi wyrokami sądowymi (m.in. nieważne od wielu lat bilanse spóldzielni), nawet w Sądzie Najwyższym, niewiele zyskali. Do Rady Nadzorczej SM wybiera się od 1996r tylko zaufanych. Nawet lustratorzy Krajowej Rady Spółdzielczej nieetycznym nazwali wielki udział pracowników w organach spóldzielczych i brak zmian w statutach i regulaminach. RTK ELSAT została przejętę przez swoich. I prezesa odsunięto, wybrano Jana Rozpłochowskiego. Potem spólkę przekazano (wbrew spółdzielcom) do założonej staraniem Rozpłochowskiego i jemu podobnych Telewizji Kablowej Poznań S.A., która z kolei zmieniła swoją nazwę na INEA S.A. W ELSACIE rządziła żona Rozpłochowskiego. Staraniem dziennikarzy w Elsacie a także w Gazecie Ratajskiej i wśród sąsiadów, opluto spółdzielczych reformatorów. W potępianiu reformatorów, najęto też prof G., seksuologa, znanego ostatnio z jakże marnej strony... Atmosfera nagonki trwa nadal. Dopóki panujący w kraju nie opracują nowego prawa spółdzielczego, na zebrania spółdzielcze będą przychodzić tylko dozorcy i pozostali pracownicy spółdzielni ze swymi rodzinami. Pod nadzorem władz spóldzielczych, stanowią oni zatem prawo w SM. Poseł Marek Zieliński z PO (wcześniei UW) zmieniał zdanie wielokrotnie, to krytyjując spółdzielcze władze, to uczestnicząc w akademiach rocznicowych. Z powodu braku konkurencji, Ratajanie mają nie tylko powolny internet , mają poważniejsze problemy.
          • Gość: Spóldzielca Re: SM Osiedle Młodych ukarana IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 15:43
            Macie rację na Rataje nie zostanie wpuszczona żadna konkurencja. Pełen MONOPOL Prezesów,przyspawanych do stołka i Rady Nadzorczej. Sprzedano naszą telewizję razem z okablowaniem mieszkań Tylko działania antymonopolowe i ochrony konsumentów mogą przynieśc efekt. Tylko dlaczego kary mają płacić Spóldzielcy,bogu ducha winni. Chyba czas na wejście odpowiednich służb i prokuratora.
            A przede wszystkim MIESZKANCY obudżcie się i wybierzmy nowy Zarząd Spóldzielni!!
            • Gość: wtvk WTVK.pl ... IP: *.wtvk.pl 06.11.10, 16:57
              Bierzcie przykład z poznańskiej spółdzielni mieszkaniowej WINOGRADY !
              • Gość: . . IP: *.icpnet.pl 12.05.11, 14:09
                .
          • Gość: waiting W SM Jeżyce także monopol na kablu IP: *.icpnet.pl 07.11.10, 15:45
            Niezależni operatorzy - do boju!

Tu też na was czekamy...
            • Gość: waiting Re: Niezależni operatorzy - do boju! IP: *.icpnet.pl 25.03.11, 17:28
              Nadal czekamy...
        • Gość: Piotr Fijałkowski Re: a gdzie tabelka IP: *.poznan.agora.pl 06.11.10, 15:51
          Zgodnie z Waszą prośbą dołączyłem do artykułu tabelkę. Mam nadzieję, że jest dla Was czytelna i przejrzysta :). Pozdrawiam
          • Gość: . Re: Mam nadzieję, że jest czytelna IP: *.icpnet.pl 30.03.11, 02:32
            Akurat raczej średnio.
          • Gość: gość Re: dołączyłem do artykułu tabelkę IP: *.icpnet.pl 06.12.13, 23:05
            Przydałaby się aktualizacja...
            • Gość: . Re: Przydałaby się aktualizacja IP: *.icpnet.pl 15.02.15, 16:07
              .
    • casualplay Sprawdziłam na własnej skórze - tylko TESAT! 06.11.10, 13:56
      Miałam okazję korzystać z usług firmy Inea, TPSA, Netia - z każdą były problemy, zwłaszcza z TPSA, która bez uprzedzenia, na trzy miesiące przed wygaśnięciem umowy, zmniejszyła mi neta o połowę, tłumacząc, że mają (nagle) problemy techniczne. Przy próbie zmiany abonamentu (chciałam im pójść na rękę i przyjąć ten niższy pakiet 512 kb) kazali podpisywać umowę od nowa na 24 miesiące. Nie zgodziłam się, wypowiedziałam umowę, wtedy zaczął się cyrk, który omal nie skończył się w sądzie. Na szczęście znalazłam ofertę TESATU i to był strzał w dziesiątkę. Internet śmiga aż miło, najlepsza oferta programowa, ciągle dokładają nowe kanały. Za połączenia telefoniczne płacę grosze, a często dzwonię poza granice kraju. W przypadku jakichkolwiek problemów technicznych obsługa przemiła, szybko załatwia sprawę. Szczerze polecam!!
      • ramolzezdymbca Re: Sprawdziłam na własnej skórze - tylko TESAT! 06.11.10, 22:56
        Mogę tylko potwierdzić, przez lata kolejno w maju przechodząc przez 1, 3, 6, 9 i 18 MB/s (down) - już wiem, że kolejny 1 maja przyniesie mi za tą samą cenę ... 50 MB/s.
      • Gość: user Re: Sprawdziłam na własnej skórze - tylko TESAT! IP: 79.173.32.* 07.11.10, 15:59
        przylacze sie do opinii o firmie TESAT - net od nich mam od prawie 5 lat. zaczynalem od 128 kbps, co roku prawie za te same pieniadze dostawalem podwojenie predkosci. dodatkowo - w wakacje predkosc podwajaja za free, a w nocy zawsze jest x2. obecnie mam 50 megsow, sliczne urzadzenie cisco (modem,telefon,router,wifi w jednym), nie moge narzekac:) obsluga u nich tez jest mila i kompetentna, choc czasem trudno sie dodzwonic do firmy. ogolna ocena - 5 z malutkim minusem za wiecznie zajeta linie w call center:)
    • tom.plamka Od kogo internet? Sprawdź dostawców 06.11.10, 14:52
      Wie ktoś czy na os. Różany Potok jest jakiś dostawca internetu, bo z tego co widzę to nie ma:(
    • Gość: wtvk WTVK.pl IP: *.wtvk.pl 06.11.10, 16:54
      Internet spółdzielni WINOGRADY od stycznia będzie taki:

30Mb/15Mb za 48,80 , umowa na czas nieokreślony.

Do tego żadnego modemu, sama puszka do której podłączamy kabelek ethernet.

Mam go od 2 miesięcy, naprawdę niezawodny!

POLECAM
      • Gość: guest Re: WTVK.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 18:36
        > 30Mb/15Mb za 48,80 , umowa na czas nieokreślony.

niezle! tez chce taki internet! mam nadzieje, ze pozostale firmy w Poznaniu zaoferuja cos podobnego w tej cenie.
        • Gość: mapo A ile się czeka na podłączenie? IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 19:21
          • Gość: z Winograd Re: A ile się czeka na podłączenie? IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 19:58
            Oczekiwanie na podłączenie to do 40 dni...tyle mają chętnych.......podpisałem umowę 20 października i bede mieć neta od nich najpóźniej 30 listopada. Trzeba czekać ale warto !!!
            Tylko szczerze mówiąc to nie wiem jeszcze jak ten net będzie działac ale podobno bez problemu.
            Inea wysiada...koniec monopolisty na Winogrdach.!!!!
            • Gość: wtvk Re: A ile się czeka na podłączenie? IP: *.wtvk.pl 07.11.10, 09:52
              Najmniejszych problemów, ani jednej zawiechy, mam podłączony od września,

P O L E C A M !
              • Gość: wtvk.pl Re: A ile się czeka na podłączenie? IP: *.wtvk.pl 07.11.10, 15:37
                www.speedtest.net/result/1020731759.png

tak mam od 3 tygodni, a pakiet mam wykupiony na 6Mb/3 Mb/s

• Gość: mapo Nadaję już z wtvk :) Net śmiga aż miło :) IP: *.wtvk.pl 14.11.10, 08:33
                  Nadaję już z wtvk :) Net śmiga aż miło :) Żegnai Ineo-Judeo:)
            • Gość: tylko... Re: Inea wysiada...koniec monopolisty IP: *.icpnet.pl 30.03.11, 02:35
              ...pozazdrościć...
    • Gość: mierzwa Internet Neter fatalna jakość IP: *.210.245.179.neter.pl 06.11.10, 19:47
      Korzystam z internetu o ile tak można nazwać to co oferuje ta firma.
      Może od początku, według KRS prezesem jest niejaki Paweł Rohde - osoby występujące w KRS w związku z tą organizacją w tym samym czasie:
      Tomasz Resztak,
      Dorota Rohde,
      Daniel Sierżant,
      Jarosław Szymański.

Warto zapamiętać te nazwiska... Postaram się w najbliższym czasie opublikować nazwiska całego zespołu który składa się na ten twór.
      Internet działa fatalnie, częste przerwy w działaniu, prędkość z umowy właściwie nigdy nie była osiągnięta - mimo ,że płacę za 1024 - prędkość rzeczywista jest na poziomie 400 kb, zakładając ,że Internet działa - przedstawiciel firmy ,że nie gwarantują prędkości - czyli równie dobrze mogą mi przesyłać 1 kb...

Firma pracuje do godziny 16 i po tej godzinie w przypadku awarii właściwie nie ma co liczyć na pomoc kogokolwiek. Firma ma tylko automatyczna sekretarkę którą jak się dowiedziałem odsłuchują następnego dnia (oczywiście jeśli to dzień roboczy bo jeśli awaria wystąpi w piątek to dowiedzą się o tym w poniedziałek). Można wysłać SMS ale oczywiście nikt nie odpisze ani nie zareaguje...

Właściwie nie było tygodnia od czasu jak prezesem jest Rohde ,żeby internet działał nieprzerwanie i na w miarę przyzwoitym poziomie. Dziś znów internet działa fatalnie w firmie włącza się automatyczna sekretarka...

zagraniczne strony wogóle nie działają - lub jeśli uda się już otworzyć to czas wczytywania wynosi po kilkadziesiąt sekund do kilku minut - zmierzyłem czas po jakim ładuje się strona Allegro - 14 s przy rzekomej prędkości 1024 kilobit/s.

Zadzwonię znów w poniedziałek do firmy zgłosić kolejną reklamację - niestety nie przynosi to żadnego rezulatatu. Dodatkowo firma mimo przerw w działaniu i pisemnych reklamacji nie wystawia korekt faktur.

Nie spotkałem się jeszcze z tak fatalną jakością obsługi !
    • Gość: Maciej z Jeżyc INEA bierze 20 zł za pudełko! IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 21:51
      Ja akurat po rezygnacji z usług zapłaciłem 20 zł za brak pudełka od routera w biurze INEA przy ul. Owsianej. Pudełko zostawiłem wcześniej w tymże biurze przy podpisywaniu umowy, ponieważ było za duże na mój plecak. Pracownik firmy kłamie więc, ze nikt jeszcze nie zapłacił tej kary.
      • Gość: Piotr Fijałkowski Re: INEA bierze 20 zł za pudełko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 22:26
        Jeżeli mam być precyzyjny powiem, że ten fragment mojego artykułu odnosi się do firmy East & West. Chciałem poprzez ten przykład zwrócić uwagę, by dokładnie czytać cenniki i regulaminy przed podpisaniem umowy. Oczywiście w żaden sposób nie podważam tego co Pan tu napisał. Dodatkowe opłaty są bowiem niestety przykrą normą.
      • Gość: toms Re: INEA bierze 20 zł za pudełko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 15:54
        co do opłat za pudełka to prawda INEA KŁAMIE mówiąc , że nie pobiera opłat.
        Sprawa dotyczy co prawda TV - ale po rozmowie ze znajomymi potwierdzają się zarzutu co do internetu.
        Za 3 papierowe instrukcje i pudelko INEA zażądała 80 zł - na całe szczęście odnalazłem instrukcję i zapłaciłem tylko 20 zł za pudełko - nie chciano wystawić faktury - po wielu bojach wystawiono notę obciążeniową - jestem ciekaw kto produkuje tak drogie instrukcje i pudełka?
        • Gość: INEA Re: INEA bierze 20 zł za pudełko! IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 30.03.11, 20:57
          Janusz, zrób coś z tym nową furę kupujesz
    • Gość: wyborca Ktory kandydat na prezydenta obieca darmowy net? IP: *.echostar.pl 06.11.10, 22:35
      1Mbit/512kbit to powinien byc pakiet socjalny za 1zl.

wyborca z miasta miasto know how
      • wnukmarycha Re: Ktory kandydat na prezydenta obieca darmowy n 08.11.10, 01:21
        Żaden poważny kandydat tego nie będzie obiecywać. Przede wszystkim to zależeć będzie od woli i decyzji finansowo-budżetowych rajców miejskich. Zrobienie porządnej sieci bezprzewodowego dostępu to nie postawienie punktów za sto kilkadziesiąt PLN, a poważna inwestycja, w ramach której trzeba stworzyć sieć łączy. To wszystko kosztuje. No i najważniejsze - wolne częstotliwości dla przekazu do punktów dostępowych (jeśli zrezygnować z okablowania), co od nawet najbardziej fantastycznego (czytaj: obiecującego) kandydata na prezydenta nigdy zależeć nie będzie, nawet w przypadku jego sukcesu wyborczego.
    • ascocenda INEA 09.11.10, 21:25
      Jestem cokolwiek sfrustrowana po czacie z konsultantem mojej sieci INEI. Zagadnelam ich co sie dzieje z moja prosba o zwiekszenie przepustowosci sprzed dwoch tygodni (zgodnie z ich zaleceniem, wypelnilam formularz online; mieli mi przyslac dokumenty do podpisu).
      Pogodzilam sie juz jakos z tym ze nie udalo mi sie tego zalatwic w pazdzierniku, ale chcialam sie upewnic czy moje podanie wogole tam jest i kiedy bedzie rozpatrzone. Dowiedzialam sie, ze podanie jest, ale pismo do mnie nie zostalo jeszcze wyslane, albowiem jest wiele zgloszen. Konsultant nie odpowiedzial mi wprost na pytanie czy sprawa zostanie zalatwiona w grudniu.
      Zachecil mnie do "odwiedzenia BOA". Kiedy zapytalam, moze zbyt zartobliwie i metaforycznie, czyz nie jestem wlasnie w tej chwili w BOA... wylogowal sie. Tak po prostu.
      Nie, nie mam czasu zeby sie pojawic "w realu" w biurze obslugi, z ktorego mam jak najgorsze wspomnienia o dlugich kolejkach i powolnym trybie zalatwiania spraw. Chyba po to jest interent, zebym juz tam wiecej nie musiala czekac?... To tylko tak do wiadomosci, jakby ktos jeszcze nie znal mojego ukochanego dostawcy (moze powinnam uwazac co pisze, bo mnie odetna;)
      • Gość: miś Re: pojawic "w realu" w biurze obslugi INEA IP: *.icpnet.pl 10.11.10, 16:43
        Niepowtarzalna okazja by zobaczyć jak wyglądały kolejki w PRL-u ;-)
    • Gość: oszukany Jaki dostawca na Ratajach? IP: *.1and1.pl 13.01.11, 15:51
      Od 2001 roku jestem abonentem pewnej firmy, która chyba jako pierwsza dostarczać zaczęła internet na Ratajach. Właściwie do samego działania to zastrzeżeń nie mam, ale miarka się przebrała jeśli chodzi o ceny. Nigdy nie byli konkurencyjni i zawsze czuli się monopolistami.
      Dostałem właśnie mailem fakturę za grudzień i wynosi ona 102zł za abonament miesięczny... Jeszcze w listopadzie płaciłem 64zł więc różnica w cenie jest ogromna i co najciekawsze nie wiem o co chodzi. Po weekendzie dopiero będę mógł tam iść i się zapytać. Z tego co wyczytałem w internecie to być może skończyła mi się ważność umowy i teraz stosują inny cennik (widocznie mają taki zwyczaj, żeby stałego i wieloletniego klienta traktować w taki sposób).

W związku z tym mam pytanie. Czy orientujecie się czy na górnym tarasie Rataj jest jakiś dostawca inny jak ten monopolista, który ma zwyczaje jak jakiś komunistyczny moloch? Co sądzicie o neostradzie? Bo nie wiem czy oprócz neostrady i tych cwaniaków od kablówki są jeszcze jacyś tutaj.
    • Gość: gość portalu Pora na... IP: *.icpnet.pl 27.03.14, 10:51
      ...aktualizację.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka